|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz. 49.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86755735]Ja akurat uważam, że czerwony pasuje do wszystkiego.
Ale bardzo podobają mi się też wszelkie mleczne róże, to tak ładnie czysto wygląda.[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
Cytat:
albo jakiś ciemny brąz, bordo, granat, fiolet wpadający już w czern [/QUOTE]Cytat:
![]() Ciemny, czekoladowy brąz, albo jakieś brązo-szarości, takie mysie kolory, ciemniejsze od nude, ciemny szary.[/QUOTE] Cytat:
ale bardzo dziękuję za naprowadzenie! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||||
|
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
Chce kupić blender do robienia smoothie tak do 150 zł, i tak albo ten z elektrolux bądź jutro jest też w Lidlu taki
https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCRES...0-W/p100255022 https://www.euro.com.pl/miksery-kiel...-esb2500.bhtml Który by był lepszy ?
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak w ogóle to piękne buty
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Zapchał mnie podkład. Cała twarz mam w podskórnych grudkach
![]() Zrobiłam peeling, co jeszcze polecacie? |
|
|
|
#156 |
|
Rozeznanie
|
Do czego mogę wykorzystać szklane buteleczki z pipetką po serum lub olejku do twarzy, o takie?
IMG_1556463046.371898.jpg Wysłane z iPhone |
|
|
|
#157 |
|
Konto usunięte
|
Tonik z octem jabłkowym, ogólnie coś złuszczającego. Na mnie to działa lepiej niż przejechanie drobinkami po powierzchni, bo takie mechaniczne peelingi u mnie jednak za dużo nie złuszczają same z siebie, używam co najwyżej do pozbycia się już łuszczącej się skóry.
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Peeling kwasem glikolowym lub salicylowym.
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
Robię ciasto, miałam użyć masła, ale że nie jem, to zamieniłam na olej w ilości 80% ilości masła. Wyszło około 100 ml oleju na blachę. Dodałam 10 łyżek, bo sądziłam, ze jedna łyżka to ok 10ml, ale teraz przeczytałam, że 1 łyżka to ok 15 ml. Więc w sumie z 3,4 łyżki za dużo. Może to negatywnie wpłynąć na ciasto?
|
|
|
|
#160 |
|
Zakorzeniona
|
Kotki
Już pisałam parę razy o kotku i poruszam znowu. Podjęłam decyzję i na dniach adoptuję dorosłego kota ze schroniska. Nie mam wśród znajomych nikogo, kto by adoptował dorosłego kota (wszyscy tylko psa), każdy jedynie przygarniał/kupował kociaka albo dorosłego kota od innego właściciela (a to chyba też inaczej niż ze schroniska). Nie za bardzo chcę czytać mrożących krew w żyłach opowieści rodem z "Przygarnęłam kota i wydrapał synowi oczy", nie chcę też się zasłodzić poezyjami z wszelkich lobby adoptujących milion zwierząt, gdzie po adopcji są same tęcze i jednorożce i zwierzę od pierwszego dnia spało z nimi. Moja prośba więc - czy ktoś tutaj adoptował dorosłego kota ze schroniska i powie mi z doświadczenia, czego się spodziewać i jak powinnam się zachować? Nie zniechęcą mnie te opowieści, po prostu chcę być przygotowana. Powinnam zostawić kota samego (w sensie przejść do drugiego pokoju), żeby sam sobie oglądał i poznawał dom czy może właśnie być tuż obok? Próbować głaskać czy zostawić w spokoju? Co zrobić, jeśli kot schowa się pod kanapą i nie bęzie chciał długo wyjść (ani na jedzenie, ani na toaletę)? Czy wziąć kota na weekend czy też nie będzie przeszkód, żeby został sam kolejnego dnia jak pójdę do pracy? Czy coś moze pomóc kotu w adaptacji, a coś przeszkadza? Dajcie proszę znać, jak to było u Was. |
|
|
|
#161 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A z tym zamienianiem masła na olej może być tak, że ciasto będzie miało inną konsystencję - tłuszcze płynne zamiast tych nasyconych, utwardzonych, więc może być mniej zwarte, mniej twarde, bardziej się rozpadać czy rozsypywać. Edytowane przez 3a699716aa851854b23aba023079d493c4073377 Czas edycji: 2019-04-28 o 19:35 |
|
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#163 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
polecam kuwete krytą ale bez klapki. Nie sypie się tak piach i klapką się nie będzie stresować. Dobrze od razu zaopatrzyć się w drapaczki i też dawać w pomieszczeniu gdzie siedzi. No i rozpieszcza mieskiem miziac i głaskać byle nie nachalnie i nie brać na ręce. Sam przyjdzie. Polecam zabezpieczyć okna uchylne i balkon. Usunąć kwiaty z parapetów do których będzie miał dostęp. I od razu w pierwszym tygodniu iść do weta na odrobaczenie przegląd i ewentualne szczepienie. Odrobaczenie warto zrobić w miarę szybko bo w schroniskach nie panują nad robakami...Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
![]() Edytowane przez agafisia Czas edycji: 2019-04-28 o 19:57 |
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Drapak i zabawki już zakupiłam, mam nadzieję, że się będzie bawić. Siatkę na balkon i okna będę organizować na dniach. Myślałam też o blokadach na okno, ale nie wiem, czy to w ogóle potrzebne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
A i kot na początku nie siedział w pomieszczeniach gdzie mógł się schować na amen. Jak się oswoić trochę to uciekał ale nie wlazil za szafy pod łóżko itp. Glaskaj mów do niego ale nie cały czas niech sobie sam poznaje pomieszczenia. Albo patrz z daleka
mam tez kotka którego wzięłam że schroniska jako 6 miesięczne chore kocie dzikie zupelnie i ten siedział pod łóżkiem to było inne mieszkanie. Nic nie robiłam sam się przyzwyczajal do domownikow i dźwięków. I sam zaczął w nocy po kryjomu przychodzić do łóżka na trochę. Z kotem potrzeba czasu żeby zaufał. Ale może być tak ze weźmiesz ideał ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
do weta na przegląd można żeby zajrzał w dziąsła przede wszystkim, w uszy, oczy, wymacal itp. Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
![]() Edytowane przez agafisia Czas edycji: 2019-04-28 o 20:05 |
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Otwartą wsunę pod umywalkę, ale kryta już nie wejdzie. Chyba że znajdę jakąś niską kuwetę i wymienię, bo wolałabym krytą. Dziękuję ślicznie za wszystkie rady Na przegląd do weterynarza się na pewno umówię. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i koniecznie wykastrowanego. Polecam stronę zooplus z jedzeniem i akcesoriami ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Mi ostatnio koleżanka opowiadała jak adoptowala kota z fundacji. Dziki, miał depresję. Nawet chcieli go zabierać,bo podrapal jej faceta. Ale ona uparta, powiedziała damy mu czas i faktycznie. Kiedyś przyszedł jak oglądali tv, zaczął ich akceptować, dotykanie przyjmował z rezerwą. Ale powoli, po około 2 miesiącach już całkiem inny kot. A teraz to w ogóle przytulasek.
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#170 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam suczke co do końca życia była strachliwa, to po prostu jej nie narazalismy na dodatkowy stres. Schodów się bała np. To były omijane.
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że koty do adopcji są oddawane po potrzebnych szczepieniach i badaniu weta, u nas tak przynajmniej jest. Moja kotka już jest leciwa teraz, druga też niemłoda, i do tej pory nie przeoczą żadnej okazji aby sobie dokuczyć
|
|
#173 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
Jest jakiś peeling z takimi kwasami który da się kupić z jakiejś sieciowej galerii typu Rossmann czy Hebe?
Ja ostatnio kupiłam chusteczki Tołpy, ale wolałabym coś silniejszego. Tylko nigdzie nie mogę nic takiego namierzyć stacjonarnie, a chwilowo nie mam jak zamówić z dostawą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
|
#176 | ||
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#177 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
|
|
#178 |
|
Konto usunięte
|
Kotki
Ja wzięłam 8 letniego kota od prywatnej osoby wiec kot nie miał żadnej schroniskowej traumy czy coś. Po przyniesieniu do domu sama się rozejrzała, poocierała się o wszystko, sama znalazła kuwete. Już pierwszej nocy spała ze mna w łóżku. Jedyne co to cały wieczór i wiekszość pierwszej nocy "płakała", było to takie rozdzierające serce miauczenie i miałam to potem za każdym razem jak sie przeprowadzałyśmy. Po jednej nocy mijało. Nie pamiętam czy ktoś o tym pisał ale dopytaj w schronisku czy używają zawsze jakiegos konkretnego zwirku bo mojej było to obojętne ale wiem że koty miewają swoje preferencje i jak jakiś typ zwirku im nie odpowiada to załatwiaja sie obok kuwety. Edytowane przez b937e0c478c7f0bdd9edd1f55f22ced0e16f646d Czas edycji: 2019-04-28 o 22:24 |
|
|
|
#179 |
|
Zakorzeniona
|
[1=b937e0c478c7f0bdd9edd1f 55f22ced0e16f646d;8675784 1]Kotki
Ja wzięłam 8 letniego kota od prywatnej osoby wiec kot nie miał żadnej schroniskowej traumy czy coś. Po przyniesieniu do domu sama się rozejrzała, poocierała się o wszystko, sama znalazła kuwete. Już pierwszej nocy spała ze mna w łóżku. Jedyne co to cały wieczór i wiekszość pierwszej nocy "płakała", było to takie rozdzierające serce miauczenie i miałam to potem za każdym razem jak sie przeprowadzałyśmy. Po jednej nocy mijało. Nie pamiętam czy ktoś o tym pisał ale dopytaj w schronisku czy używają zawsze jakiegos konkretnego zwirku bo mojej było to obojętne ale wiem że koty miewają swoje preferencje i jak jakiś typ zwirku im nie odpowiada to załatwiaja sie obok kuwety.[/QUOTE]No właśnie z kotami wziętymi od osoby prywatnej jest zupełnie co innego, stąd moje pytanie. Dziękuję za radę ze żwirkiem, bardzo przydatna Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
Czy warto kupić piekarnik parowy? Czy nie ma sensu dopłacać i wziąć elektryczny
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.

Ale może, jak to nie są Twoje klimaty to jakiś odcień szarości, też pasuje do wszystkiego , ewentualnie brąz, np. taki wpadający w czekoladę?
[/QUOTE]
tp

polecam kuwete krytą ale bez klapki. Nie sypie się tak piach i klapką się nie będzie stresować. Dobrze od razu zaopatrzyć się w drapaczki i też dawać w pomieszczeniu gdzie siedzi. No i rozpieszcza mieskiem miziac i głaskać byle nie nachalnie i nie brać na ręce. Sam przyjdzie. Polecam zabezpieczyć okna uchylne i balkon. Usunąć kwiaty z parapetów do których będzie miał dostęp. I od razu w pierwszym tygodniu iść do weta na odrobaczenie przegląd i ewentualne szczepienie. Odrobaczenie warto zrobić w miarę szybko bo w schroniskach nie panują nad robakami...
do weta na przegląd można żeby zajrzał w dziąsła przede wszystkim, w uszy, oczy, wymacal itp.