|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Problemy pierwszego świata (+offtopy)
To przecież jest inny rodzaj sklepu? To nie kasjerka w Auchan, a pani która wychodzi sprzedawać i próbuje doradzać w sprawie np. podkładu czy podobnych.
Komuś takiemu wypadałoby reprezentować firmę, np. wypielęgnowaną cerą. Przecież nie ma się wymalować jak lalka. Po prostu po lekturze wątku zwróciłam uwagę. I zgadzam się, chyba tutaj na miejscu byłoby wymaganie minimalnej reprezentacji od pracowników. Gdybym się tam przyjmowała do pracy to bym zrozumiała, bo jesteś wizytówką firmy. A sklepy spożywcze uważam za inną kategorię. Ktoś przy tuszy mógłby Ci np. zachwalać że się czymś zajada co dzień. I będzie miał lepsze wyniki bo może bardziej mu uwierzysz. Ale tu wygląd nie ma znaczenia bo on tego nie sprzedaje, a higiena co najwyżej, np. paznokcie. Takie krogulce z żałobą u pani z mięsnego to niezbyt fajne... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1742 |
|
Konto usunięte
|
W ogóle nie rozumiem idei zamalowywania pryszczy makijażem. Pryszcz to pryszcz, patrzę na niego i wiem co to jest. Nic nie myślę na jego temat. A dziwne grudki i wypustki w kolorze skóry już budzą we mnie jakiś niesmak.
|
|
|
|
|
#1743 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj takie czasy że oczywiste rzeczy trzeba ludziom nakazywać.
Dla rozluźnienia atmosfery: w pewnym urzędzie, (gdzie większość ludzi jest bez kontaktu z osobą prywatną, zwykli pracownicy biurowi), musiało wyjść zarządzenie, że nie można chodzić w getrach ![]() Nieoficjalne uzasadnienie: 'nie wypada świecić tyłkiem'. Niektórzy tak chodzili, bez tuniki, czy swetra, krótka bluzka, getry i prześwitujące 4 litery. Niedozwolone okazały się również bluzki na ramiączkach czy z gołymi plecami. Zaś buty dozwolone tylko czyste ![]() Nie dało się przemówić do jednostek po dobroci, to trzeba było dress code opracować... A to jest takie proste, jesteś zatrudniona, jesteś wizytówką firmy (jakiejkolwiek). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1744 | |
|
Konto usunięte
|
Nie przeszkadza mi widok pryszczatej sprzedawczyni ani w drogerii ani w mięsnym, wcale nie wymagam od niej żeby ukrywała stan swojej skóry. To przecież tylko pryszcze, nie są zaraźliwe ehhh
---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1745 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b937e0c478c7f0bdd9edd1f 55f22ced0e16f646d;8679621 4]Nie przeszkadza mi widok pryszczatej sprzedawczyni ani w drogerii ani w mięsnym, wcale nie wymagam od niej żeby ukrywała stan swojej skóry. To przecież tylko pryszcze, nie są zaraźliwe ehhh
---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Ja pierniczę http://portaldermatologiczny.pl/wp-c...-na-twarzy.jpg Jestem w stanie sobie wyobrazić poproszenie takiej pracownicy o podkład, jeśli prowadziłabym restaurację albo przedszkole (żeby rodzice nie dostali paniki, że się dzieciaki zarażą). Ja sama się nie boję, ale może być problem. Ale jak ktoś ma normalna skórę z normalnymi niedoskonałosciami, to sorry. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- I tez nie uważam tego za zaniedbanie, bo jak niby? Przecież to chorobowy stan skóry, a nie czyjeś olanie higieny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1746 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86789114]A mnie to i tak irytuje jeszcze z tego powodu, że z jakiej racji ja mam marnować godzinę rano na makijaż i fryzurę a mężczyzna na tym samym stanowisku wystarczy że się umyje i przejedzie po włosach grzebieniem?
Do tego zauważ, że ja w przykładzie który podałam miałam makijaż tylko widocznie niewystarczająco profesjonalny, no skoro tak to niech płacą profesjonalistom za malowanie mnie, bo co ja mogę jeszcze zrobić? Zastosowałam się do polecenia, że makijaż ma byc? Zastosowałam. Czy kiedykolwiek zostało sprecyzowane, że na to stanowisko potrzeba ponaprzeciętnych umiejętności wizażu? Nie zostało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Moja firma mezczyzn nie zatrudnia, wiec dress code obowiazuje wszystkich tak samo W ogole tutaj kazda firma oferujaca produkty skierowane do kobiet (moda damska, kosmetyki itp) zatrudnia tylko i wylacznie kobiety.
|
|
#1747 |
|
Lady in red.
|
Ja jestem z tych osób, które uważają, że wymaganie makijażu w pracy jest nie do końca na miejscu. Sama się malować mogę, ale są osoby, które mają alergię na wiele kosmetyków i po prostu nie mogą.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1748 |
|
Wtajemniczenie
|
To zależy. Jeśli się starasz o posadę nierozerwalnie z tym związaną, np. stewardessy, to Twoja potrzeba braku makijażu jest nieco dziwna. To tak jakbyś chciała gdzieś się zatrudnić, ale nie wszystkie zasady czy regulaminy przyjmiesz.
A alergia jest sprawą wtórną, do rozwiązania w następnej kolejności. Niemniej ja dziwnie bym się czuła gdyby ktoś mi nakazał, np. czerwona szminka, sztuczne rzęsy czy coś (np. wspominany kok, nienawidzę). Ale to nic, po prostu nie idę do pracy, gdzie nie odpowiadają mi te wymagania. Pracę wybieramy sami, ta a nie inna nie jest też przymusowa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do makijażu, to zgadzam się, że mając kontakt z klientem należy schludnie wyglądać, po prostu. Jest się wizytówką firmy i swoim wyglądem trzeba zachęcić a przynajmniej nie odstręczyć klienta. Nie trzeba na siebie kłaść tapety, żeby wyglądać na zadbaną osobę
|
|
|
#1750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1751 |
|
Zakorzenienie
|
Nikt nie mówi, że trzeba na siebie kłaść tapetę, ale tusz na rzęsach czy przypudrowana twarz to chyba nie jest wielkie wymaganie?
|
|
|
|
|
#1752 |
|
Konto usunięte
|
Jasne że praca nie jest obowiązkowa, ale fundamentalnie dla mnie to jednak chore, że u kobiety niezamalowanie sobie twarzy farbką to zaniedbanie odrzucające klientów. Chore i smutne.
|
|
|
|
|
#1753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1755 | |
|
Lady in red.
|
Cytat:
I dlaczego osoba wykształcona w jakimś kierunku i kompetentna miała by zrezygnować z pracy bo ma alergię na szminkę i tusz i jest kobietą, a gdyby była mężczyzną nie miała by tego problemu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1756 |
|
Konto usunięte
|
No ale to jest po prostu niesprawiedliwe, mezczyzni tez miewaja klopoty z cera, swieci im sie czy maja jakies pryszcze i przebarwienia a juz widze, jak im szefowstwo kaze nakladac korektor i puder. No ale kobieta to juz tak byc nie moze, obrzydliwstwo pokazywac swoja naturalna twarz. Przeciez to kompletnie nielogiczne.
|
|
|
|
|
#1757 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I właśnie stąd mój komentarz, bo mam wrażenie, że dziewczyny nielubiące makijażu strasznie się obruszyły, a przecież nie trzeba się makijażować, wystarczy odrobina "zadbania". [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86796516]No ale to jest po prostu niesprawiedliwe, mezczyzni tez miewaja klopoty z cera, swieci im sie czy maja jakies pryszcze i przebarwienia a juz widze, jak im szefowstwo kaze nakladac korektor i puder. No ale kobieta to juz tak byc nie moze, obrzydliwstwo pokazywac swoja naturalna twarz. Przeciez to kompletnie nielogiczne.[/QUOTE] Są zawody, gdzie takiego niezadbanego faceta też nie zatrudnią. Obsługa klienta w banku, kelner, barber czy steward. Tam praktycznie zawsze faceci dobrze wyglądają.
O powodzeniu decydują cztery czynniki. Niestety nikt ich nie zna. Edytowane przez Kafkazmlekiem Czas edycji: 2019-05-09 o 16:56 |
|
|
|
|
|
#1758 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86796516]No ale to jest po prostu niesprawiedliwe, mezczyzni tez miewaja klopoty z cera, swieci im sie czy maja jakies pryszcze i przebarwienia a juz widze, jak im szefowstwo kaze nakladac korektor i puder. No ale kobieta to juz tak byc nie moze, obrzydliwstwo pokazywac swoja naturalna twarz. Przeciez to kompletnie nielogiczne.[/QUOTE]
No dobra, nie makijaż a ubranie. W mojej poprzedniej pracy współczułam facetom, bo niezależnie od temperatury musieli mieć na sobie koszulę z długim rękawe i marynarkę. A ja mogłam siedzieć w bluzce z krótkim rękawem. Też mogli się burzyć, że jakim prawem. |
|
|
|
|
#1759 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie dowiaduje sie z wizazu o kobietach, ktore sie na codzien nie maluja. Wszystkie, ktore znam stosuja makijaz delikatniejszy czy mocniejszy, wiec nie wydaje mi sie, zeby zalecenie malowania sie do pracy (zwlaszcza w drogerii czy innym miejscu, gdzie jednak sprzedaje sie produkty do makijazu) dla przecietnej kobiety bylo wyzwaniem nie do obejscia. Sa i takie, ktore nawet do pracy w *wyobrazcie sobie najbardziej antysocial zawod* malowalyby sie i fryzurowaly. Wielkie mi halo, ze makijaz w pracy jest mile widziany. Duzo firm stosuje wizazowe dress-cody z dokladnym opisem wymagan, trudno polemizowac ze stwierdzeniem, ze umalowana kobieta jest przyjemniejsza dla oka. Rozumiem, ze komus to nie odpowiada i sie tam nie zatrudnia, ale zeby to dziwilo?
|
|
|
|
|
#1760 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą nie wiem czy to na tym wątku czy innym, ale w każdym razie na forum, było, że "ja się praktycznie nie maluję" a potem się okazywało, że to "niemalowanie się" to był tusz, puder, a czasami nawet podkład. Dla niektórych makijaż to chyba synonim słowa tapeta. |
|
|
|
|
|
#1762 |
|
Wtajemniczenie
|
O właśnie! Słusznie.
|
|
#1763 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I mnie cały czas chodzi o niesprawiedliwość. Dlaczego kobieta niby jest mniej przyjemna dla oka bez makijażu, a mężczyzna juz nie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1764 |
|
Zakorzenienie
|
No tak. A cóż innego?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1765 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Unikam malowania rzęs bo wysusza mi to oczy na tyle że czasem pieką, a jak do tego wieje wiatr to łzawię tak że nic nie widzę. No faktycznie straszne zaniedbanie, lepiej się z domu nie wychylać bo ktoś zwymiotuje od widoku rzęs niepokrytych czarną substancją. W sensie osobiście mam to w zadku bo dążę do zostania freelancerem i nikogo nie będzie obchodziło jak wyglądam, ale jako zjawisko jest to dla mnie bardzo absurdalne. I w dużym stopniu to kobiety kobietom robią tę krzywdę.
|
|
|
|
|
|
#1766 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86796539]
I mnie cały czas chodzi o niesprawiedliwość. Dlaczego kobieta niby jest mniej przyjemna dla oka bez makijażu, a mężczyzna juz nie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Moi blyszczacy od sebum koledzy uzywaja pudrow. To samo jesli chodzi o cienie pod oczami. Moze po prostu nie zawsze zdajemy sobie sprawe, ze faceci rowniez z pomocy makijazu korzystaja? Finlora slusznie wspomniala o ubraniu. U mnie w pracy facetow obowiazuja koszule i marynarki, niektorzy nosza pod to jeszcze kamizelke, tymczasem dziewczyny plasaja w 3/4 rekawkach. Oczywiscie wieczna wojna o ustawienie temperatury w pomieszczeniu. |
|
|
|
|
#1767 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;86796559]No faktycznie straszne zaniedbanie, lepiej się z domu nie wychylać bo ktoś zwymiotuje od widoku rzęs niepokrytych czarną substancją.
[/QUOTE]Nie ma to jak absurd Pisał tu gdzieś ktoś coś o wymiotowaniu na widok kobiety bez makijażu? Bo chyba przeoczyłam
|
|
|
|
|
#1768 |
|
Konto usunięte
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;86796559]No oczywiście że mnie to oburza w jakiś sposób, bo nie rozumiem w czym moje rzęsy czy skóra są gorsze od rzęs czy skóry kolegi z pracy.
Unikam malowania rzęs bo wysusza mi to oczy na tyle że czasem pieką, a jak do tego wieje wiatr to łzawię tak że nic nie widzę. No faktycznie straszne zaniedbanie, lepiej się z domu nie wychylać bo ktoś zwymiotuje od widoku rzęs niepokrytych czarną substancją. W sensie osobiście mam to w zadku bo dążę do zostania freelancerem i nikogo nie będzie obchodziło jak wyglądam, ale jako zjawisko jest to dla mnie bardzo absurdalne. I w dużym stopniu to kobiety kobietom robią tę krzywdę.[/QUOTE]ale jaka krzywde?
|
|
|
|
|
#1769 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Marynarka u mezczyzny = zakiet u kobiety.Dla mnie absurdem jest wymog makijazu. I tak, mozna by wrecz pomyslec, ze wynika z niego, ze kobieta bez makijazu to jakas zmora ktora nie powinna w ogole wychodzic z domu. |
||
|
|
|
|
#1770 |
|
Konto usunięte
|
dorzuce jeszcze brak zarostu, czyli obowiaek codziennego golenia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.

W ogole tutaj kazda firma oferujaca produkty skierowane do kobiet (moda damska, kosmetyki itp) zatrudnia tylko i wylacznie kobiety.