|
|
#3511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwietniówki 2019 - cz.4
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3512 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3513 |
|
Rozeznanie
|
Moja tez troche charczy szczegolnie jak zasypia leżąc na plecach i wlasnie pytalam o ta wiotkosc krtani pediatry ale u nas nie stwierdziła owszem te mięśnie nie sa jeszcze w pełni silne
|
|
|
|
#3514 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry! Ja pije kawe w spokoju a dwoje dzieci w domu 🤪 mlodsza dała się odłożyć i zasnęła w kolysce w salonie
starsza ładnie się bawi. Siedze 5 minut i pije kawe i zastanawiam się jak to możliwe. I jakoś dziwnie mi że nic nie robię dzisiaj szczepienia a dziecko się naprawili? mieliśmy chyba skok 7 tygodnia bo mała od rana świadomie się uśmiecha ![]() ![]() mówię do niej a ona buźkę otwiera i się uśmiecha patrząc w oczy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- I w ogóle nocka była lepsza. Mała spała mocniej i nie budziła się co chwile wypluwając smoczka. I tak myślę czy to też nie ten kryzys laktacyjny 6 tygodnia bo cycki mam miękkie a mała mniej ulewa i nawet usypia przy piersi. Płacze przy miękkiej piersi, wcześniej miałam ciągle pełne i na brzmi ale piersi. U mnie polozna była chyba juz 5 razy. I tak się zastanawiam czy jeszcze przyjedzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3515 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
U mnie położna ma być w tym tygodniu 4 raz. Dotarła pieluszka bambusowa antykomarowa, razem z nią zamawiałam od nich bambusową zwykłą do porównania i wedlug mnie jest różnica w dotyku i delikatnie w zapachu. Obie mają taki delikatny zapach jak to nowe ale jednak ta antykomarowa ma inny. Maluchowi kikut pępowiny odpadł po pierwszym tygodniu. No i przyznam, że uzywałam tych gazików nasączonych spirytusem ale nie okladałam nimi, tylko delikatnie przecierałam ram gdzie te wysączenia były a później jeszcze osuszałam patyczkiem do uszu. Okładać się raczej nie powinno bo bardzo wysyszy skórę wokół, w ogóle tymi gazikami to jak najmniej kontaktu ze skórą.20190514_095308.jpeg
|
|
#3516 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na allegro zamawiałaś?Też używałam gazików nasączonych spirytusem, owijałam nimi patyczek i tym czyściłam pępek. Kikut odpadł po ok. 10 dniach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3517 |
|
Raczkowanie
|
U nas położna będzie 4 razy bo to wymagane minimum (ja chciałam raz ale się nie zgodziła
Co do tych szczepień to tak, szczepią u nas normalnie w poradniach, ale poza tą gruźlicą bo to tylko w trybie szpitalnym, a ja przy urodzeniu się nie zgodziłam - chciałam poczekać ten miesiąc i aż przekroczy 4 kg. Moja się jeszcze nie uśmiecha świadomie, tzn. tak mi się wydaje. |
|
|
|
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie skorzystalam z tego, ze moglam zadzwonic i zapytalam czy ona plastruje przepukline. Kazala kupic plastry i przyjedzie
dzieki dziewczyny za podpowiedzi.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3519 |
|
Raczkowanie
|
My jednak do pediatry, polozna mówi że mu spływa dlatego tak żęzi (nie wiem jak to napisać xd) i też pokasluje, lepiej odsłuchać. Napięcie ocenia że w porządku. A krocze mówi że ja rok bolało po porodzie
![]() My zupełnie niczym kikuta nie przemywalismy a odpadł po 6 dniach, ciekawe dlaczego innym szybciej j się goi, innym gorzej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3520 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My chyba też ustnie ale zapraszamy najbliższą rodzinę i dwie znajome pary. Wyjdzie jakieś 25 osób z tego ![]() Zastanawialiśmy się czy nie zaprosić rodzeństwa teściowej ale to jest 5 rodzin Zrobiłoby nam się prawie tyle osób co na weselu ![]() Cytat:
a ja się nie mogę doczekać Cytat:
Jeśli jesteś zainteresowana to pisz i Ci podam---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Mnie nie boli, ale idę w przyszłym tygodniu na wizytę. Pewnie sprawdzi bliznę i mięśnie brzucha i będziemy zaczynać robić jakieś ćwiczenia
|
|
|
#3521 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie moja już wróciła wczoraj bo jak urodzila sie to wazyla 3110 a jak ja wazyli chwile pozniej jak wyplula wody plodowe to wazyla 3060. Wczoraj bylo 3100, co nie zmienia faktu, ze 80g w przeciagu tygodnia to mały przyrost 😒 Z cdl jestem umówiona na czwartek ☺ A dziś już 2 razy ściągłam 30ml i ją dokarmiłam ;-) tz popołudniu przywiezie wage to bedziemy sprawdzac ☺ Cytat:
Cytat:
|||
|
|
|
|
#3522 |
|
Rozeznanie
|
Byla u nas położna i mala przybrala 300g w tydzień wiec jestem zadowolona polozna zreszta też.
Pogoda do bani wiec siedziny w domu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3523 |
|
Zakorzenienie
|
U nas dzis snieg padal
![]() To co... Sanki wyciagam chyba ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3524 |
|
Wtajemniczenie
|
Pytanie niedoswiadczonej matki
![]() Jak często robicie toaletę twarzy, uszu 1 czy 2 razy na dzień? Ubranka jeśli nie ma jakiejś przykrej przygody to zmieniacie raz na dobę czy jakoś inaczej? U nas i w szpitalu i położna srodowiskowa mówiły że pępek powinien szybko odpasc niby. Zobaczymy cyz faktycznie tak będzie, nie obrażę się ![]() Swoją drogą po porodzie sn długo uzywalyscie bella mama? Zwykle wydawało mi się, że czytałam że w domu już nie ma takiej potrzeby, a ja narazie sobie nie wyobrażam przejść na coś mniejszego, coś czuję że czeka mnie długi czas pod względem krwawienia wogole w domu bardziej dbam o to krocze niż w szpitalu, jeśli chodzi o mycie, wietrzenie itp a mam wrażenie że trochę bardziej teraz boli, ciągnie głównie ono mnie ogranicza z różnymi czynnościami, niby wszyscy co mnie badali mówili że jest ok wręcz bardzo ładnie wygladaWysłane z aplikacji Forum Wizaz Co do rozejscia mięśni prostych brzucha to nad i pod pepkiem mam na 1 palec a przy pepku na 2 oalcez więc jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Za to mam chyba słabsza mięśnie głębokie i taki stozek się robi przy napięciu brzucha, ale pokazała mi fizjo w szpitalu jak ćwiczyć i to powinno się naprawić w ciągu dwóch tygodni. Edytowane przez coco00 Czas edycji: 2019-05-14 o 13:10 |
|
|
|
|
#3525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jesli chodzi o ubranka to wieczorem ubieram bodziaki i skarpety, pakuje w spiworek i rano dokladam tylko spodenki. Wiec raz na dobe go ubieram jesli nie przesiura ![]() Przesiadlam sie z pajacykow na bodziaki na noc bo szybciej mi sie pampersa zmienia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3526 |
|
Raczkowanie
|
U mnie też wszystko się ładnie zagoilo a boli czasem tak że młodego trudno ogarnąć na przewijaku, albo obiad na siedzaco robię haha 7 tyg po porodzie... I usłyszałam dziś ze tak może być. Podkładów w domu jeszcze kilka dni używałam, tylko w położeniu z normalnymi majtkami. W szpitalu się meczylam z tymi siateczkowymi.
Staram się kąpać Leo codziennie więc z reguły dwa razy dziennie a wcześniej tylko rano toaletę twarzy. I używam ubranek drugi raz jak się nie ubrudza, ale rzadko się to zdarza bo z reguły zawsze trochę ulewa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3527 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja psikałam octeniseptem i wycieralam do sucha patyczkiem. Cytat:
A fizjoterapeute masz jakiegos polecanego? Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ubranka jedno na dwa dni (co 2 dni sie kapiemy) chyba, że się zdarzy jakiś wypadek ;-) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Coco, mi tez mowili, ze krocze zszyte idealnie a dyskomfort sie utrzymywal jeszcze tydzien. Jak masz opuchniete tam to mozna altacetem dookola smarowac. Teraz po 2 tyg juz jest super ☺ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||||
|
|
|
|
#3528 |
|
Zakorzenienie
|
kapiele 2-3 razy w tygodniu, buzie myje jak zobacze ze jest upaćkany...koniec.
Jutro wizyta u gin. Dziś Vincent ma dokładnie 6 tygodni ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3529 |
|
Rozeznanie
|
My toalete buzi mamy raz dziennie wtedy przemywam wacikiem dziobek i oczka psikam nos rano i wieczorem. Jak nie kapiemy to przemywamy jeszcze szyje bo jak uleje to ma tam mleko.
Jak nic sie nie dzieje to ubranko raz dziennie Bella mam uzywalam jeszcze ok 1.5 dnia w domu i to dlatego ze chcialam skonczyc paczke bo bym wyrzucila reszte. A bardziej boli bo wiecej robisz ruszasz sie. A jak sprawdzić te rozejscie miesni Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3530 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i czeka się do niej na termin 6-8 tygodni dlatego się umówiłam zaraz po porodzie. Ma być potem 4 razy w miesiącu w Krakowie więc będę mogła podejść na kontrolę a ćwiczenia będę chciała w konsultacji z nią robić z trenerką do której chodziłam przed ciążą ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
|
|
|
#3531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3532 |
|
Zakorzenienie
|
Ej dziewczyny tak btw to zaraz dzień mamy
niektore z Was po raz 1szy beda go obchodzic.U nas pewnie jakies przedstawienie w przedszkolu bedzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3533 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3534 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale raz na dobę na pewno wystarczy.Cytat:
Też muszę już zejść z pajaców bo młoda z kolejnej partii wyrosła a następnych już nie mam No ale to już ten czas że nie trzeba się martwić o ucisk na pępek więc może wjechać bardziej stylowa garderoba ![]() Mam takiego lenia przez tę pogodę… ani spaceru, ani obiadu, ani nic ![]() A tż ostatni dzień wolnego. Jutro się zacznie jazda
|
||
|
|
|
|
#3535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogole to powiem Wam, ze dla dzieciakow to jest tak meega wazne, ze mama jest na przedstawieniu 🥰 jak chodzilam do pracy to Igor zawsze po 10 razy pytal czy na pewno bede... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3536 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, chyba nie zaniedbuje dziecka póki co
naprawdę jesteście ogromną pomocą Jeszcze jedna rzecz... Czy polecacie jakieś materialy/książkę gdzie jest opisany rozwój dziecka i co i kiedy warto, trzeba z nim robić? Taki trochę drogowskaz typu od ok tego i tego okresu klasz na brzuchu, od kiedy pokazywać kontrasty itd bo jesteśmy totalnie nemo w tym temacie. Nie chcę czegoś zaniedbań, ale też na siłę przyspieszać i zameczac dziecka ![]() Cytat:
w ciąży nie umiałam tego wyczuć, ale teraz bez problemuCytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Lisku mi położna wczoraj mówiła, że przy KP można przemywac buzię od środka ale nie jest to konieczne. Zalecają to napewno jak podaje się mm, a z tego co kojarzę to ty KP, więc nie masz co się chyba przejmować ![]() U nas wpadka narazie była 2 razy ![]() Chyba że liczyć to co zaraz po porodzie... Jak tylko go urodziłam i położyli na brzuchu, to minęło 5 sekund i cała mnie obsral
Edytowane przez coco00 Czas edycji: 2019-05-14 o 14:21 |
||
|
|
|
|
#3537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tez tego wczesniej nie robilam ale moze kupie ta mala szczoteczke na palec jak juz mlody zacznie kumac, ze mamy jakis rytm, zeby nie bylo problemow z myciem zebow niech sie przyzwyczaja.Moj maz mi wczoraj powiedzial, ze jesli wroci w lipcu do pracy to bank pojedzie na 2 (slownie: DWA) tygodnie do Szczecina w sierpniu... 14 dni kurła z dwojka w domu 24/dobe... Potem ja jade na dwa tygodnie... Chociazby wieś obok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3538 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja mama do dzis trzyma laurki i naszyjnik z makaronu z czasow mojego przedszkola Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3539 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj tż załatwiał opiekę u internistki i sama zaproponowała rozbić ją bez weekendów na 5 5 i 4 dni, także fajnie. Wychodzi, że tż do końca czerwca będzie tylko 6 dni roboczych w pracy jakoś w połowie czerwca, także się poskladalo dobrze ze ma tyle wolnego
|
|
|
|
#3540 | ||
|
Raczkowanie
|
Co do podkładów to zużywam co kupiłam, ale wystarczyłyby mikro wkładki higieniczne. Wkurza mnie że lecą jakieś symboliczne ilości już 4 tydzień, jakby nie mogło raz a porządnie i spokój
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

i to nie tak ze ciągle tak oddycha, chyba to zależy id pozycji. No nie wiem, zobaczymy co powie położna
starsza ładnie się bawi. Siedze 5 minut i pije kawe i zastanawiam się jak to możliwe. I jakoś dziwnie mi że nic nie robię
dzisiaj szczepienia a dziecko się naprawili?
mieliśmy chyba skok 7 tygodnia bo mała od rana świadomie się uśmiecha 
a mała mniej ulewa i nawet usypia przy piersi. Płacze przy miękkiej piersi, wcześniej miałam ciągle pełne i na brzmi ale piersi. 

teraz może zrobię papierowe, ale tylko dlatego, że są ładne 

Zrobiłoby nam się prawie tyle osób co na weselu 
a ja się nie mogę doczekać
Jeśli jesteś zainteresowana to pisz i Ci podam
z cdl zawsze dobrze się spotkać,im szybciej, tym lepiej 

wogole w domu bardziej dbam o to krocze niż w szpitalu, jeśli chodzi o mycie, wietrzenie itp a mam wrażenie że trochę bardziej teraz boli, ciągnie 

No ale to już ten czas że nie trzeba się martwić o ucisk na pępek więc może wjechać bardziej stylowa garderoba 
naprawdę jesteście ogromną pomocą

niech sie przyzwyczaja.