Kwietniówki 2019 - cz.4 - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-05-14, 07:40   #3511
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Dot.: Kwietniówki 2019 - cz.4

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ile powinno być wizyt poloznej?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
U nas polozna byla w sumie 2 razy dluzej, a rozpisane mamy 5 wizyt ale ja nie potrzebowalam az tak bardzo jej pomocy. Mowila, ze gdyby cos sie dzialo to mam dzwonic i zawsze podjedzie. Generalnie to zalezy ile kto potrzebuje wizyt i jezdzi w zaleznosci od potrzeb.

mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 09:03   #3512
Michacha1234
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justi8822 Pokaż wiadomość
Ofelka, agasek może być ze od mleka tylko on właśnie tak miał już wcześniej a teraz jakby bardziej. Jakby mu właśnie jeden Gil siedział jakiś wielki, tak słychać jakby bulgotalo że ja to mam ochotę w nocy odkurzacz odpalic i to nie tak ze ciągle tak oddycha, chyba to zależy id pozycji. No nie wiem, zobaczymy co powie położna

Michacha w chleb i wino chyba nie była ale nie jestem pewna w manekinie mam swoje ulubione naleśniki a jak biorę coś nowego to mi nie smakuje

U nas już będzie chyba 5 czy 6 raz położna.

No Leo przez ostatnia minute kochał, kaszlal, i żęził się męczył biedak. Ale już leży i obczaja karuzele w łóżeczku. No cis tam ewidentnie mu przeszkadza

A to napewno bulgotanie z nosa? Znajomych synek ma wiotkość krtani i tak chrabocze, ale nie wiem czy to ten sam rodzaj dźwięku ☺

Michacha1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 09:46   #3513
ofelka 123
Rozeznanie

Moja tez troche charczy szczegolnie jak zasypia leżąc na plecach i wlasnie pytalam o ta wiotkosc krtani pediatry ale u nas nie stwierdziła owszem te mięśnie nie sa jeszcze w pełni silne

ofelka 123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 10:08   #3514
Listopadowaa
Zakorzenienie

Dzien dobry! Ja pije kawe w spokoju a dwoje dzieci w domu 🤪 mlodsza dała się odłożyć i zasnęła w kolysce w salonie starsza ładnie się bawi. Siedze 5 minut i pije kawe i zastanawiam się jak to możliwe. I jakoś dziwnie mi że nic nie robię dzisiaj szczepienia a dziecko się naprawili? mieliśmy chyba skok 7 tygodnia bo mała od rana świadomie się uśmiecha mówię do niej a ona buźkę otwiera i się uśmiecha patrząc w oczy

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

I w ogóle nocka była lepsza. Mała spała mocniej i nie budziła się co chwile wypluwając smoczka. I tak myślę czy to też nie ten kryzys laktacyjny 6 tygodnia bo cycki mam miękkie a mała mniej ulewa i nawet usypia przy piersi. Płacze przy miękkiej piersi, wcześniej miałam ciągle pełne i na brzmi ale piersi.
U mnie polozna była chyba juz 5 razy. I tak się zastanawiam czy jeszcze przyjedzie.

Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 10:28   #3515
NibyNic
Zakorzenienie

Dzień dobry
U mnie położna ma być w tym tygodniu 4 raz.
Dotarła pieluszka bambusowa antykomarowa, razem z nią zamawiałam od nich bambusową zwykłą do porównania i wedlug mnie jest różnica w dotyku i delikatnie w zapachu. Obie mają taki delikatny zapach jak to nowe ale jednak ta antykomarowa ma inny.

Maluchowi kikut pępowiny odpadł po pierwszym tygodniu. No i przyznam, że uzywałam tych gazików nasączonych spirytusem ale nie okladałam nimi, tylko delikatnie przecierałam ram gdzie te wysączenia były a później jeszcze osuszałam patyczkiem do uszu. Okładać się raczej nie powinno bo bardzo wysyszy skórę wokół, w ogóle tymi gazikami to jak najmniej kontaktu ze skórą.20190514_095308.jpeg

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 10:57   #3516
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Dotarła pieluszka bambusowa antykomarowa, razem z nią zamawiałam od nich bambusową zwykłą do porównania i wedlug mnie jest różnica w dotyku i delikatnie w zapachu. Obie mają taki delikatny zapach jak to nowe ale jednak ta antykomarowa ma inny.

Maluchowi kikut pępowiny odpadł po pierwszym tygodniu. No i przyznam, że uzywałam tych gazików nasączonych spirytusem ale nie okladałam nimi, tylko delikatnie przecierałam ram gdzie te wysączenia były a później jeszcze osuszałam patyczkiem do uszu. Okładać się raczej nie powinno bo bardzo wysyszy skórę wokół, w ogóle tymi gazikami to jak najmniej kontaktu ze skórą.Załącznik 7676369
Ładne pieluszki na allegro zamawiałaś?
Też używałam gazików nasączonych spirytusem, owijałam nimi patyczek i tym czyściłam pępek. Kikut odpadł po ok. 10 dniach

agassek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 11:29   #3517
Lisek_kartezjanski
Raczkowanie

U nas położna będzie 4 razy bo to wymagane minimum (ja chciałam raz ale się nie zgodziła ). Gdybym chciała, to 6 i jak cokolwiek się dzieje to mam dzwonić.

Co do tych szczepień to tak, szczepią u nas normalnie w poradniach, ale poza tą gruźlicą bo to tylko w trybie szpitalnym, a ja przy urodzeniu się nie zgodziłam - chciałam poczekać ten miesiąc i aż przekroczy 4 kg.

Moja się jeszcze nie uśmiecha świadomie, tzn. tak mi się wydaje.
Lisek_kartezjanski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 11:32   #3518
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Ja wlasnie skorzystalam z tego, ze moglam zadzwonic i zapytalam czy ona plastruje przepukline. Kazala kupic plastry i przyjedzie dzieki dziewczyny za podpowiedzi.

Stary 2019-05-14, 12:22   #3519
Justi8822
Raczkowanie

My jednak do pediatry, polozna mówi że mu spływa dlatego tak żęzi (nie wiem jak to napisać xd) i też pokasluje, lepiej odsłuchać. Napięcie ocenia że w porządku. A krocze mówi że ja rok bolało po porodzie

My zupełnie niczym kikuta nie przemywalismy a odpadł po 6 dniach, ciekawe dlaczego innym szybciej j się goi, innym gorzej

Justi8822 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 12:30   #3520
NuFCia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Trzy lata temu w ogóle nie miałam żadnych zaproszeń, tylko ustnie zapraszaliśmy, ale u nas tylko najbliższa rodzina i prawdę mówiąc nikt do takich spraw nie przywiązuje wagi teraz może zrobię papierowe, ale tylko dlatego, że są ładne
Kiedy planujecie chrzciny? Ja bym chciała albo w czerwcu, albo we wrześniu ze względu na godzinę mszy i w sumie skłaniam się ku temu, żeby robić już w czerwcu.. ale mały będzie miał 7 tygodni dopiero...

Michacha, może spotkaj się z cdl, podpowie co robić, jeżeli jest jakiś problem

Ja wczoraj zaczęłam załatwiać. Chciałam ostatnią sobotę czerwca ale tam gdzie chcemy zrobić to mają wesele wtedy, więc robimy 6 lipca Rozmawiałam z księdzem wieczorem i zrobi dla nas specjalnie mszę na chrzest.
My chyba też ustnie ale zapraszamy najbliższą rodzinę i dwie znajome pary. Wyjdzie jakieś 25 osób z tego
Zastanawialiśmy się czy nie zaprosić rodzeństwa teściowej ale to jest 5 rodzin Zrobiłoby nam się prawie tyle osób co na weselu

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
Czy wy tez płaczecie ze szczęście jak się maluszki świadomie uśmiechają ? Jeju jakie to piękne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
My jeszcze nie dotarliśmy do tego etapu a ja się nie mogę doczekać

Cytat:
Napisane przez Coccinellla Pokaż wiadomość
Ta niby też doradca a taka, że o kant d. rozbić.

Jutro kupujemy wage i dam Jej 2-3 dni. Zobaczymy czy zacznie koksić i czy u mnie fabryka konkretnie ruszy. A jak bedzie nadal w miejscu to bede kogos szukac.

Mozecie dziewczyny polecic kogos z Krk
Ach ja w pierwszych dwóch dobach o wszystko w domu płakałam ;-) szczegolnie jaki to mały cud jest z nami ;-)Hah to tak jak ja😊

Mam kontakt do doradcy ze szpitala - ja bylam zadowolona i do drugiej babeczki co prowadziła Pogaduchy o laktacji. Wydawała się bardzo konkretna więc wzięłam do niej numer Jeśli jesteś zainteresowana to pisz i Ci podam

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
My jednak do pediatry, polozna mówi że mu spływa dlatego tak żęzi (nie wiem jak to napisać xd) i też pokasluje, lepiej odsłuchać. Napięcie ocenia że w porządku. A krocze mówi że ja rok bolało po porodzie

My zupełnie niczym kikuta nie przemywalismy a odpadł po 6 dniach, ciekawe dlaczego innym szybciej j się goi, innym gorzej

Ja bym poszła z tym kroczem do fizjoterapeuty uroginekologicznego. Byłam na warsztatach z taką babeczką i mówiła że bardzo często zgłaszają się do niej pacjentki długo po porodzie z bolącym kroczem albo dlatego że seks jest po porodzie bolesny
Mnie nie boli, ale idę w przyszłym tygodniu na wizytę. Pewnie sprawdzi bliznę i mięśnie brzucha i będziemy zaczynać robić jakieś ćwiczenia
Stary 2019-05-14, 12:46   #3521
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Cocci, mój dopiero po 3 tygodniach wrócił do wagi urodzeniowej z cdl zawsze dobrze się spotkać,im szybciej, tym lepiej

A u Was jak to bylo? Położna wywierala presje, że za malo??

Wg mnie moja już wróciła wczoraj bo jak urodzila sie to wazyla 3110 a jak ja wazyli chwile pozniej jak wyplula wody plodowe to wazyla 3060. Wczoraj bylo 3100, co nie zmienia faktu, ze 80g w przeciagu tygodnia to mały przyrost 😒

Z cdl jestem umówiona na czwartek ☺

A dziś już 2 razy ściągłam 30ml i ją dokarmiłam ;-) tz popołudniu przywiezie wage to bedziemy sprawdzac ☺
Cytat:
Pajka potwierdzam że najlepsze lody u Lenkiewicza, pierogi w pierogarni stary młyn, a naleśniki i tu Cocci się pomyliła w Manekinie a nie Arlekinie w luizjanie akurat nie byłam. Polecam jeszxze chleb i wino oraz metropolis. Ale ja najczęściej bywam właśnie na naleśnikach. Planetarium fajna sprawa, muzeum piernika też i cukierki też. Wszystko na starówce

Ja czekam jutro na położna, zapytam też o to napięcie, o ten katar bo kurcze odciagamy i prawie wcale tych gili, teraz na wieczór taki jeden mega był że aż nie chciał przejść przez otwór w katarkuxd a jednak ciągle coś mu żęzi w tym nosie. No i o siebie zapytam bo ciągle mnie krocze boli. Jeszcze jakiś jęczmień czy coś mi się na oku zrobił. No jak nie urok to wiadomo

Hah no mały błąd 😂
Cytat:
Napisane przez ofelka 123 Pokaż wiadomość
Justi mnie lekarka powiedziała ze czasem dzieciom sie podnosi pokarm i nie uleja i wtedy tez im może furczec w nosie oraz suche powietrze w mieszkaniu np u nas jest zimno i mamy minimalnie puszczona podlogowke w łazienkach.
Coccinella mam nadzieje że mala zacznie przybierac ale dobrze ze zasięgnięcie porady cdl bo moja jak sie naje to tez robi sobie chwilę smoczka ze mnie lub jak nie umie się wyciszyć niestety w pluciu smoczkiem na odleglosc to moze brac udział w konkursie

Ofelko, dziś metodą karmienie, odbicie, dokarmienie z butli, odbicie, mala sie wybudza i pocmoka jeszcze cyca żeby zasnąć. Takie te dziewuszki są😉

Coccinellla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 13:00   #3522
ofelka 123
Rozeznanie

Byla u nas położna i mala przybrala 300g w tydzień wiec jestem zadowolona polozna zreszta też.
Pogoda do bani wiec siedziny w domu

Stary 2019-05-14, 13:01   #3523
mamaszkrabka
Zakorzenienie

U nas dzis snieg padal

To co... Sanki wyciagam chyba

Stary 2019-05-14, 13:03   #3524
coco00
Wtajemniczenie

Pytanie niedoswiadczonej matki
Jak często robicie toaletę twarzy, uszu 1 czy 2 razy na dzień?
Ubranka jeśli nie ma jakiejś przykrej przygody to zmieniacie raz na dobę czy jakoś inaczej?

U nas i w szpitalu i położna srodowiskowa mówiły że pępek powinien szybko odpasc niby. Zobaczymy cyz faktycznie tak będzie, nie obrażę się

Swoją drogą po porodzie sn długo uzywalyscie bella mama? Zwykle wydawało mi się, że czytałam że w domu już nie ma takiej potrzeby, a ja narazie sobie nie wyobrażam przejść na coś mniejszego, coś czuję że czeka mnie długi czas pod względem krwawienia wogole w domu bardziej dbam o to krocze niż w szpitalu, jeśli chodzi o mycie, wietrzenie itp a mam wrażenie że trochę bardziej teraz boli, ciągnie głównie ono mnie ogranicza z różnymi czynnościami, niby wszyscy co mnie badali mówili że jest ok wręcz bardzo ładnie wyglada

Co do rozejscia mięśni prostych brzucha to nad i pod pepkiem mam na 1 palec a przy pepku na 2 oalcez więc jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Za to mam chyba słabsza mięśnie głębokie i taki stozek się robi przy napięciu brzucha, ale pokazała mi fizjo w szpitalu jak ćwiczyć i to powinno się naprawić w ciągu dwóch tygodni.

Edytowane przez coco00
Czas edycji: 2019-05-14 o 13:10
coco00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 13:13   #3525
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
Ubranka jeśli nie ma jakiejś przykrej przygody to zmieniacie raz na dobę czy jakoś inaczej?

U nas i w szpitalu i położna srodowiskowa mówiły że pępek powinien szybko odpasc niby. Zobaczymy cyz faktycznie tak będzie, nie obrażę się

Swoją drogą po porodzie sn długo uzywalyscie bella mama? Zwykle wydawało mi się, że czytałam że w domu już nie ma takiej potrzeby, a ja narazie sobie nie wyobrażam przejść na coś mniejszego, coś czuję że czeka mnie długi czas pod względem krwawienia wogole w domu bardziej dbam o to krocze niż w szpitalu, jeśli chodzi o mycie, wietrzenie itp a mam wrażenie że trochę bardziej teraz boli, ciągnie głównie ono mnie ogranicza z różnymi czynnościami, niby wszyscy co mnie badali mówili że jest ok wręcz bardzo ładnie wyglada

Toaleta twarzy u mnie wyglada tak, ze wieczorem myje oczy sola fizjologiczna, uszy, nos psikam i wyciagam gluty, myje w srodku buzke woda przegotowana i gazikiem jalowym i buzke ogolnie myje wacikiem i przegotowana woda. Rano tylko buzke myje bo od mleczka po nocy ma zaschniete czasem na buzi. Wiec raz dziennie taka konkretna toaleta.

A jesli chodzi o ubranka to wieczorem ubieram bodziaki i skarpety, pakuje w spiworek i rano dokladam tylko spodenki. Wiec raz na dobe go ubieram jesli nie przesiura
Przesiadlam sie z pajacykow na bodziaki na noc bo szybciej mi sie pampersa zmienia

Stary 2019-05-14, 13:18   #3526
Justi8822
Raczkowanie

U mnie też wszystko się ładnie zagoilo a boli czasem tak że młodego trudno ogarnąć na przewijaku, albo obiad na siedzaco robię haha 7 tyg po porodzie... I usłyszałam dziś ze tak może być. Podkładów w domu jeszcze kilka dni używałam, tylko w położeniu z normalnymi majtkami. W szpitalu się meczylam z tymi siateczkowymi.

Staram się kąpać Leo codziennie więc z reguły dwa razy dziennie a wcześniej tylko rano toaletę twarzy.

I używam ubranek drugi raz jak się nie ubrudza, ale rzadko się to zdarza bo z reguły zawsze trochę ulewa.

Justi8822 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-05-14, 13:34   #3527
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maltaa7 Pokaż wiadomość
Dzien dobry , u Nas polozna tez juz 6 raz. Możliwe ze bedzie chciala przyjsc wiecej razy, bo u Nas kikut jeszcze nie odpadl. Chirurg podwiazal i kazal czekac. A to cholerstwo dalej trzyma :/. Ale ja pytam ile mam czekac?? Czy u któregoś maluszka kikut trzyma sie jeszcze?

A ile u Was już tygodni jest? Nam odpadł w 8 dobie, więc nie doradzę 😔
Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Maluchowi kikut pępowiny odpadł po pierwszym tygodniu. No i przyznam, że uzywałam tych gazików nasączonych spirytusem ale nie okladałam nimi, tylko delikatnie przecierałam ram gdzie te wysączenia były a później jeszcze osuszałam patyczkiem do uszu. Okładać się raczej nie powinno bo bardzo wysyszy skórę wokół, w ogóle tymi gazikami to jak najmniej kontaktu ze skórą.Załącznik 7676369
A gdzie zamawialas? Piękne są!

Ja psikałam octeniseptem i wycieralam do sucha patyczkiem.
Cytat:
Napisane przez NuFCia Pokaż wiadomość
Ja wczoraj zaczęłam załatwiać. Chciałam ostatnią sobotę czerwca ale tam gdzie chcemy zrobić to mają wesele wtedy, więc robimy 6 lipca Rozmawiałam z księdzem wieczorem i zrobi dla nas specjalnie mszę na chrzest.
My chyba też ustnie ale zapraszamy najbliższą rodzinę i dwie znajome pary. Wyjdzie jakieś 25 osób z tego
Zastanawialiśmy się czy nie zaprosić rodzeństwa teściowej ale to jest 5 rodzin Zrobiłoby nam się prawie tyle osób co na weselu

My jeszcze nie dotarliśmy do tego etapu a ja się nie mogę doczekać

Mam kontakt do doradcy ze szpitala - ja bylam zadowolona i do drugiej babeczki co prowadziła Pogaduchy o laktacji. Wydawała się bardzo konkretna więc wzięłam do niej numer Jeśli jesteś zainteresowana to pisz i Ci podam

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Ja bym poszła z tym kroczem do fizjoterapeuty uroginekologicznego. Byłam na warsztatach z taką babeczką i mówiła że bardzo często zgłaszają się do niej pacjentki długo po porodzie z bolącym kroczem albo dlatego że seks jest po porodzie bolesny
Mnie nie boli, ale idę w przyszłym tygodniu na wizytę. Pewnie sprawdzi bliznę i mięśnie brzucha i będziemy zaczynać robić jakieś ćwiczenia
Na razie dziekuje za namiary. Ta się dobrze zapowiada ☺ ale jak mnie zawiedzie to bede prosic o namiary.

A fizjoterapeute masz jakiegos polecanego?
Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
U nas dzis snieg padal

To co... Sanki wyciagam chyba

Ooo jacie!! Współczuję😛
Cytat:
Byla u nas położna i mala przybrala 300g w tydzień wiec jestem zadowolona polozna zreszta też.
Pogoda do bani wiec siedziny w domu

Pięknie koksi😍 żeby tak moja zaczela
Cytat:

Co do rozejscia mięśni prostych brzucha to nad i pod pepkiem mam na 1 palec a przy pepku na 2 oalcez więc jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Za to mam chyba słabsza mięśnie głębokie i taki stozek się robi przy napięciu brzucha, ale pokazała mi fizjo w szpitalu jak ćwiczyć i to powinno się naprawić w ciągu dwóch tygodni.
Toalete raz na dobe chyba, że buźka mlekiem obklejona to czesciej 😁

a ubranka jedno na dwa dni (co 2 dni sie kapiemy) chyba, że się zdarzy jakiś wypadek ;-)

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Coco, mi tez mowili, ze krocze zszyte idealnie a dyskomfort sie utrzymywal jeszcze tydzien. Jak masz opuchniete tam to mozna altacetem dookola smarowac.

Teraz po 2 tyg juz jest super ☺

Stary 2019-05-14, 13:35   #3528
bejata440
Zakorzenienie

kapiele 2-3 razy w tygodniu, buzie myje jak zobacze ze jest upaćkany...koniec.

Jutro wizyta u gin.
Dziś Vincent ma dokładnie 6 tygodni

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2019-05-14, 13:37   #3529
ofelka 123
Rozeznanie

My toalete buzi mamy raz dziennie wtedy przemywam wacikiem dziobek i oczka psikam nos rano i wieczorem. Jak nie kapiemy to przemywamy jeszcze szyje bo jak uleje to ma tam mleko.
Jak nic sie nie dzieje to ubranko raz dziennie
Bella mam uzywalam jeszcze ok 1.5 dnia w domu i to dlatego ze chcialam skonczyc paczke bo bym wyrzucila reszte.
A bardziej boli bo wiecej robisz ruszasz sie.
A jak sprawdzić te rozejscie miesni

Stary 2019-05-14, 13:45   #3530
NuFCia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Coccinellla Pokaż wiadomość
A ile u Was już tygodni jest? Nam odpadł w 8 dobie, więc nie doradzę 😔A gdzie zamawialas? Piękne są!

Ja psikałam octeniseptem i wycieralam do sucha patyczkiem.Na razie dziekuje za namiary. Ta się dobrze zapowiada  ale jak mnie zawiedzie to bede prosic o namiary.

A fizjoterapeute masz jakiegos polecanego?Ooo jacie!! Współczuję😛Pięknie koksi😍 żeby tak moja zaczelaToalete raz na dobe chyba, że buźka mlekiem obklejona to czesciej 😁

a ubranka jedno na dwa dni (co 2 dni sie kapiemy) chyba, że się zdarzy jakiś wypadek ;-)

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Coco, mi tez mowili, ze krocze zszyte idealnie a dyskomfort sie utrzymywal jeszcze tydzien. Jak masz opuchniete tam to mozna altacetem dookola smarowac.

Teraz po 2 tyg juz jest super 

Tak, ale ona się pod koniec czerwca wyprowadza do Warszawy i czeka się do niej na termin 6-8 tygodni dlatego się umówiłam zaraz po porodzie. Ma być potem 4 razy w miesiącu w Krakowie więc będę mogła podejść na kontrolę a ćwiczenia będę chciała w konsultacji z nią robić z trenerką do której chodziłam przed ciążą

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
My toalete buzi mamy raz dziennie wtedy przemywam wacikiem dziobek i oczka psikam nos rano i wieczorem. Jak nie kapiemy to przemywamy jeszcze szyje bo jak uleje to ma tam mleko.
Bella mam uzywalam jeszcze ok 1.5 dnia w domu i to dlatego ze chcialam skonczyc paczke bo bym wyrzucila reszte.

Jak jest duże to jak położysz się na plecach i zwiniesz głowę w stronę brzucha to się robi między mostkiem a pępkiem taka górka. Chyba jeśli małe to czuć taką dziurę ale nie jestem pewna. Ja miałam badane na tych warsztatach przez tą babeczkę to mówiła wtedy że rozejścia nie ma ale są już mocno osłabione. Jedna dziewczyna miała na 3 palce
Stary 2019-05-14, 13:53   #3531
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:

A co do podkladow to szybko porzucialam te szpitalne kajaki. W szpitalu przerzucilam sie na te co mialam - zuzylam paczke dziennych i paczke nocnych canpola. Jak wróciłam do domu w czwartek popoludniu to już uzywalam cienkich, dlugich podpasek, niewiele sie ze mnie wydobywalo i nadal wydobywa 😛

Stary 2019-05-14, 14:02   #3532
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Ej dziewczyny tak btw to zaraz dzień mamy niektore z Was po raz 1szy beda go obchodzic.

U nas pewnie jakies przedstawienie w przedszkolu bedzie

Stary 2019-05-14, 14:10   #3533
ofelka 123
Rozeznanie

Cytat:
Ej dziewczyny tak btw to zaraz dzień mamy niektore z Was po raz 1szy beda go obchodzic.

Ostatnio tz mi o tym przypomniał i pytal Oli co kupuje mamusi. Oczywiście matka sie pewnie wzruszy jak dostanie kwiatek. A takie przedstawienia czy laurki to juz na pewno pelne wzruszenie

Stary 2019-05-14, 14:11   #3534
Lisek_kartezjanski
Raczkowanie

Cytat:
I znowu - nie ma czegoś takiego jak dzień bez przygody Ale raz na dobę na pewno wystarczy.

Cytat:
Toaleta twarzy u mnie wyglada tak, ze wieczorem myje oczy sola fizjologiczna, uszy, nos psikam i wyciagam gluty, myje w srodku buzke woda przegotowana i gazikiem jalowym i buzke ogolnie myje wacikiem i przegotowana woda. Rano tylko buzke myje bo od mleczka po nocy ma zaschniete czasem na buzi. Wiec raz dziennie taka konkretna toaleta.

A jesli chodzi o ubranka to wieczorem ubieram bodziaki i skarpety, pakuje w spiworek i rano dokladam tylko spodenki. Wiec raz na dobe go ubieram jesli nie przesiura
Przesiadlam sie z pajacykow na bodziaki na noc bo szybciej mi sie pampersa zmienia
O kurde, drugie dziecko mam a nie wpadłam na pomysł przemywania buźki od środka… A to niegłupi pomysł. Muszę wdrożyć.

Też muszę już zejść z pajaców bo młoda z kolejnej partii wyrosła a następnych już nie mam No ale to już ten czas że nie trzeba się martwić o ucisk na pępek więc może wjechać bardziej stylowa garderoba

Mam takiego lenia przez tę pogodę… ani spaceru, ani obiadu, ani nic
A tż ostatni dzień wolnego. Jutro się zacznie jazda
Stary 2019-05-14, 14:13   #3535
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio tz mi o tym przypomniał i pytal Oli co kupuje mamusi. Oczywiście matka sie pewnie wzruszy jak dostanie kwiatek. A takie przedstawienia czy laurki to juz na pewno pelne wzruszenie

Ja to zawsze siedze i musze sie pilnowac, zeby sie nie rozplakac na takim przedstawieniu

W ogole to powiem Wam, ze dla dzieciakow to jest tak meega wazne, ze mama jest na przedstawieniu 🥰 jak chodzilam do pracy to Igor zawsze po 10 razy pytal czy na pewno bede...

Stary 2019-05-14, 14:16   #3536
coco00
Wtajemniczenie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, chyba nie zaniedbuje dziecka póki co naprawdę jesteście ogromną pomocą

Jeszcze jedna rzecz... Czy polecacie jakieś materialy/książkę gdzie jest opisany rozwój dziecka i co i kiedy warto, trzeba z nim robić? Taki trochę drogowskaz typu od ok tego i tego okresu klasz na brzuchu, od kiedy pokazywać kontrasty itd bo jesteśmy totalnie nemo w tym temacie. Nie chcę czegoś zaniedbań, ale też na siłę przyspieszać i zameczac dziecka
Cytat:

Musisz położyć się na plecach, nogi wyprostowane, unieść sama głowę do góry i napiąć brzuch. Na środku brzucha na całej długości jak naciskasz to masz szpare między mięśniami i właśnie sprawdzasz ile palców ci wchodzi w tą szpare. Może ona być różnej szerokości na różnych wysokościach brzucha. Mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale w ciąży nie umiałam tego wyczuć, ale teraz bez problemu
Cytat:

No to ciekawe co syneczek wymyśli na dzień mamy

Lisku mi położna wczoraj mówiła, że przy KP można przemywac buzię od środka ale nie jest to konieczne. Zalecają to napewno jak podaje się mm, a z tego co kojarzę to ty KP, więc nie masz co się chyba przejmować

U nas wpadka narazie była 2 razy
Chyba że liczyć to co zaraz po porodzie... Jak tylko go urodziłam i położyli na brzuchu, to minęło 5 sekund i cała mnie obsral

Edytowane przez coco00
Czas edycji: 2019-05-14 o 14:21
Stary 2019-05-14, 14:19   #3537
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lisek_kartezjanski Pokaż wiadomość
I znowu - nie ma czegoś takiego jak dzień bez przygody Ale raz na dobę na pewno wystarczy.

O kurde, drugie dziecko mam a nie wpadłam na pomysł przemywania buźki od środka… A to niegłupi pomysł. Muszę wdrożyć.

Też muszę już zejść z pajaców bo młoda z kolejnej partii wyrosła a następnych już nie mam No ale to już ten czas że nie trzeba się martwić o ucisk na pępek więc może wjechać bardziej stylowa garderoba

Mam takiego lenia przez tę pogodę… ani spaceru, ani obiadu, ani nic
A tż ostatni dzień wolnego. Jutro się zacznie jazda
Mi polozna mowila, zeby przemywac a tez tego wczesniej nie robilam ale moze kupie ta mala szczoteczke na palec jak juz mlody zacznie kumac, ze mamy jakis rytm, zeby nie bylo problemow z myciem zebow niech sie przyzwyczaja.

Moj maz mi wczoraj powiedzial, ze jesli wroci w lipcu do pracy to bank pojedzie na 2 (slownie: DWA) tygodnie do Szczecina w sierpniu... 14 dni kurła z dwojka w domu 24/dobe... Potem ja jade na dwa tygodnie... Chociazby wieś obok

Stary 2019-05-14, 14:19   #3538
ofelka 123
Rozeznanie

Cytat:
Ja to zawsze siedze i musze sie pilnowac, zeby sie nie rozplakac na takim przedstawieniu

W ogole to powiem Wam, ze dla dzieciakow to jest tak meega wazne, ze mama jest na przedstawieniu 🥰 jak chodzilam do pracy to Igor zawsze po 10 razy pytal czy na pewno bede...

Nie dziwie sie wzruszenia. N9 i nie dziwie sie Igorowi ze musi sie upewnic bo dla niego to na pewno duze przeżycie i pewnie by to przeżył jakby ciebie zabrakło.
Moja mama do dzis trzyma laurki i naszyjnik z makaronu z czasow mojego przedszkola

Stary 2019-05-14, 14:24   #3539
coco00
Wtajemniczenie

Wczoraj tż załatwiał opiekę u internistki i sama zaproponowała rozbić ją bez weekendów na 5 5 i 4 dni, także fajnie. Wychodzi, że tż do końca czerwca będzie tylko 6 dni roboczych w pracy jakoś w połowie czerwca, także się poskladalo dobrze ze ma tyle wolnego

Stary 2019-05-14, 14:34   #3540
Lisek_kartezjanski
Raczkowanie

Co do podkładów to zużywam co kupiłam, ale wystarczyłyby mikro wkładki higieniczne. Wkurza mnie że lecą jakieś symboliczne ilości już 4 tydzień, jakby nie mogło raz a porządnie i spokój

Cytat:

Liczę na laurkę (na razie od starszej, ma się rozumieć). Do przedszkola chodzi od tygodnia więc raczej występów się nie spodziewam, zresztą oni raczej nie idą w te klimaty. Cokolwiek dostanę, będę ryczeć na bank

Cytat:
Moja mama do dzis trzyma laurki i naszyjnik z makaronu z czasow mojego przedszkola
Makaron rulez - to dostałam rok temu po pikniku rodzinnym w żłobku, noszę z dumą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5834.jpg (86,4 KB, 41 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości