Panny Młode 2009 cz. V - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-22, 14:16   #811
kliwia
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2009 cz. V

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
hehe to tak jak większośc teraz Egipt tani to można jechać też mi się podoba, ale wolę Sycylię
magdzia33 pewnie nie dlatego wybrała egipt bo tani jest
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 14:19   #812
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
przecież wiem chodzi mi o to, że teraz każdy kogo spytam to Egipt i Egipt

planujecie jakies prezenty dla dzieci? bo ja myślałam, żeby jakieś słodycze i maskotkę im dać w jakimś ładnym opakowaniu

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 14:26   #813
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
ja tez wole swieze takie z lodowki sa dla mnie bez smaku
Otoz to. i jakies takie suche...
Cytat:
Napisane przez Malikaa Pokaż wiadomość
jaga ja już tracę nadzieje ze weźmiemy ślub w dokładnie 2 i pół roku związku

coś czuje ze to będzie dużo później chociaż on cały czas "jeszcze się kiedyś zdziwisz"

jak jest okazja albo odpowiedni temat to zawsze mówie "no wiesz po ślubie, ale to chyba jeszcze bo w końcu w polskiej kulturze to facet się oświadcza...."

a on zawsze żartuje oj już coraz bliżej
Malikaa, ja tez tracilam nadzieje. W koncu odpuscilam. TZ moj wie, ze chcialabym zeby mi sie oswiadczyl. Ale uznalam, ze nic na sile. Bo w koncu to od faceta ma zalezek kiedy ma sie oswiadczyc. Najazniejsze, ze wogole chce to zrobic. No i moj tez ostatnio powiedzial po tym jak mialam sen, ze jest dzien slubu a ja w ry, ze slubu nie bedzie, bo TZ mi ie nie oswiadczyl, powiedzial, ze to juz niedlugo. Cierpliwosci. Moze kase zbiera na ladny pierscionek, ktorym chce Cie olsnic, albo jakas niespodzianke szykuje.

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
maine coon sa boskie. To sa najwieksze koty, ale ten na zdjeciu to pewnie kastrat. ALe ich charakter jest fajny. Lider zespolu, ktory bedzie grall u mnie na weseluma takiego kota. Ja do kota "kici, kici", a ten nic. Olewka. Nawet sama do niego podeszlam, by go poglaskac (cudna siersc),a tten nic, ani nie zwiewal ani sie nie lasil. Olal mnie totalnie

Cytat:

jaga moja mamuśka miała już dwa razy atak na nerkach. W badaniu moczu wyszło że ma piasek.
I faktycznie jak chce Ci się siku i latasz często ale nic nie wylatuje to coś ziarnistego siedzi w układzie moczowym
Bidulka. Może w końcu trafiłaś tego porządnego lekarza.
fajny tort

No ten na ktorego trafilam wczoraj byl super. Za to ten dzisiejszy to masakra. W tej przychodni nie ma wogole kolejek, z czego bardzo sie ucieszylam. Najgorsze bylo czekanie na wizyte, bo przede mna byly co prawda dwie osoby, ale akurat lekarz wyszedl na przerwe, wiec troche posiedzialam. A ze nerki od wczoraj tak mi sie daja we znaki, ze szok, tak wiec siedzac na krzesle nie moglam sobie miejsca znalezc. Kiedy w koncu weszlam do gainetu lekarz zapytal sie z czym przychodze. Powiedzialam, ze mam zapalenie pecherza z kriomocze i te obecnie bardzo mi nerki dokuczaja. Na co on, ze jakto krew w moczu? Moze mialam okres? (taa, ja wiem kiedy mam okres;jakbym miala to bym o krwi nie wspomniala). Stwierdzil, ze to nie mozliwe by z pecherza krew byla. Mniejsza z tym. Powiedzial, ze musze zrobic usg, na co ja, ze wczoraj na izbie zrobili mi usg i przeswietlenie i ze moge wszystkie badania pokazac. Pokazalam , na co lekarz powiedzial, ze na usg, to tylko maly kamy, 3mm, to w sumie nic, a na tentgenie to on nic absolutie nie widzi. To ja zrobilam oczy jak 5 zl, bo wczoraj lekarz na podstawie tego samego zdjecia zobaczyl 2 kamienie. Powiezial w prost, ze kamicy nie mam! Zapytal sie jakie leki mi wypisano. Powiedzialam, ze Rowatinex. A co jeszcze? - zapytal lekarz. Ja na to, ze tylko to. Usmiechnal sie tylko pod nosem. Powiedzialam, ze wczoraj lekarz zasugerowal, zeby zrobic urografie. NA co ten balwan, ze to niepotrzebne, bo on tu nic nie widzi i nie jest to badanie potrzebne. Nie obadal mnie. Wypisal antybiotyki, ktore wiem, ze mi nie pomoga, bo nigdy nie pomagaja. Jedynie zurawina. Sama mu powiedzialam, ze badania moczu zawsze wychodza dobrze, ale sa nablonki z nerek (a ich wogole w moczu nie powinno byc, jesli sa to znaczy, ze cos z nerkami sie dzieje) i czasem szczawiany (kamica). Nic nie powiedzial. Powiedzial za to, ze u kobiet takie zapalenia po stisunku to normalka ( ). Ze musze wziac te antybiotyki. Jeden caly czas (na 2 miechy mi wypisal i 2 miechy mam brac) a drugi na 9 dni. Za tydzien mam zrobic badanie moczu (teraz nie, a po kuracji, to bedzie dobry wynik... wiec nie wiem po co pozniej te badanie) i mam sie za tydzien do niego zglosic to wypisze dalej leki i masc odkazajaca, ktora bede sie smarowa przed i po stosunku. (o tej dlugiej kuracji wczorajszy lekarz tez mi mowil). Wyszlam od niego wsciekla, bo w sumie z niczym. Poszlamdo apteki a tam uslyszalam, ze mi recepty nie przyjmie, bo pieczatka lekarza jest niewyrazna. Nie widac regonu. Poszlam do drugiej a tam moze mi dac lek, ale w mniejszym opakowaniu a po reszte przyjde jutro. Tylko, ze to drozej wyjdzie jakbym miala jedno zbiorcze opakowanie brac, wiec tez podziekowalam. Nie mam wiec lekow. Po recepte nie mam co juz jechac, bo o 15 lekarz konczy prace. Jak juz komus wczoraj pisalam, nic nie dzieje sie z przypadku. Moze nie mam tych lekow kupowac, tylko isc do tgo lekarza, ktory wczoraj mnie badal. A dzis sie dowiedzialam, ze on tam w tej przychodni przyjmuje, ale tylko we czwartki. U niego to przynajmniej wiem, ze bede miala komplet badan, no i jakby zeczywiscie nic nie wuyszlo to leczenie bedzie takie same jak u tego pacana. Jak myslicie?

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 14:26   #814
kliwia
Zakorzenienie

No tak zabrzmiało.
Wiesz w dzisiejszych czasach są tanie wycieczki, a ludzi jak dotąd nie było stać na takie egzotyczne wycieczki, chcą zobaczyć te cuda jakimi sa piramidy.

To mój slub, i drazni mnie coś takiego, jak dawanie prezentów dzieciom z okazji - bez okazji.
Już nie raz się pożarłam z tz o to. Bo np. Jedno z dzieci ma urodziny, jesteśmy proszeni na imprezkę, to nie dość że prezwent dla solenizatna, to jeszcze dla brata i kuzynki, bo dzieci
niech się nauczą że prezenty się dostaje na swoje urodziny i na swoje przyjęcia. ech.

jaga idź do tego co wczoraj, i nie kupuj tych leków.
To że on nie widzi nic na usg, i na rtg nie znaczy ze nie ma zlecić badań. smiech na sali normlanie.
Stary 2008-08-22, 14:28   #815
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
To mój slub, i drazni mnie coś takiego, jak dawanie prezentów dzieciom z okazji - bez okazji.
Już nie raz się pożarłam z tz o to. Bo np. Jedno z dzieci ma urodziny, jesteśmy proszeni na imprezkę, to nie dość że prezwent dla solenizatna, to jeszcze dla brata i kuzynki, bo dzieci
niech się nauczą że prezenty się dostaje na swoje urodziny i na swoje przyjęcia. ech.
ja nie mówię o jakiś mega prezentach jakieś drobiazki przeciez nie kupię im prezentów za 500zł

Stary 2008-08-22, 14:32   #816
Ana***
Zakorzenienie

Jejku, jejku, ja się wykończę... Kliwia nie martw się kochana, ja tam już od wczoraj rycze i dzisiaj jak mi się tylko przypomniało to znów... Ogólnie to mam słabe nerwy... idę, muszę się czymś zająć, bo świeczki w oczach mam na samą myśl.
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 14:34   #817
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Jejku, jejku, ja się wykończę... Kliwia nie martw się kochana, ja tam już od wczoraj rycze i dzisiaj jak mi się tylko przypomniało to znów... Ogólnie to mam słabe nerwy... idę, muszę się czymś zająć, bo świeczki w oczach mam na samą myśl.
co Ci jest nie smutaj się

Stary 2008-08-22, 14:35   #818
kliwia
Zakorzenienie

nawet drobiazgów

Ana***
Stary 2008-08-22, 14:35   #819
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
nawet drobiazgów
osz Ty

Stary 2008-08-22, 14:44   #820
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
przecież wiem chodzi mi o to, że teraz każdy kogo spytam to Egipt i Egipt

planujecie jakies prezenty dla dzieci? bo ja myślałam, żeby jakieś słodycze i maskotkę im dać w jakimś ładnym opakowaniu
nie zamierzam, w ogóle nie wiem po co

Cytat:
No tak zabrzmiało.
Wiesz w dzisiejszych czasach są tanie wycieczki, a ludzi jak dotąd nie było stać na takie egzotyczne wycieczki, chcą zobaczyć te cuda jakimi sa piramidy.

jaga idź do tego co wczoraj, i nie kupuj tych leków.
To że on nie widzi nic na usg, i na rtg nie znaczy ze nie ma zlecić badań. smiech na sali normlanie.
z tymi prezentami masz rację, moje 2 kuzynki zostały tak przez rodziców nauczone, że gdy jedna ma święto to druga też musi dostać prezent, żeby jej przykro nie było. Dla mnie to idiotyzm. Najlepsze jednak było, że gdy jedna miała komunię i dostała rower od mojego taty bo był chrzestnym, to ta druga też rower dostała (ale od rodziców) bo by płakała, że ona nic nie dostała

Cytat:
co się dzieje

Jaga jeśli dasz radę to czekaj do tego czwartku na tamtego lekarza, ten u którego dzis byłaś to kompletny ignorant
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 14:46   #821
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
z tymi prezentami masz rację, moje 2 kuzynki zostały tak przez rodziców nauczone, że gdy jedna ma święto to druga też musi dostać prezent, żeby jej przykro nie było. Dla mnie to idiotyzm. Najlepsze jednak było, że gdy jedna miała komunię i dostała rower od mojego taty bo był chrzestnym, to ta druga też rower dostała (ale od rodziców) bo by płakała, że ona nic nie dostała
co?! a to ja lepiej też nie będę dawać tych prezentów, bo faktycznie oni mi powinny dac a co!

Stary 2008-08-22, 14:48   #822
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
co Ci jest nie smutaj się
Mówię Wam dziewczynki, jak nie ma zdrowia to nic w życiu się nie liczy i wszystko traci sens...
Kolejne przeokropne badania jednego nie zdąże wyleczyć, przychodzi drugie... Strasznie sie boję.. a badań jeszcze bardziej ja mam jakiegoś pecha zdrowotnego.
Stary 2008-08-22, 14:50   #823
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
co?! a to ja lepiej też nie będę dawać tych prezentów, bo faktycznie oni mi powinny dac a co!
nie ma co rozpieszczać prezentami, do niczego dobrego to nie prowadzi na dłuższą metę. Dzieci trzeba nagradzać ale nie koniecznie tylko za to, że przyjdą na wesele. Jak chcesz im przyjemność zrobić to zadedykuj im specjalną piosenkę i się sobie dylają
Stary 2008-08-22, 14:50   #824
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Mówię Wam dziewczynki, jak nie ma zdrowia to nic w życiu się nie liczy i wszystko traci sens...
Kolejne przeokropne badania jednego nie zdąże wyleczyć, przychodzi drugie... Strasznie sie boję.. a badań jeszcze bardziej ja mam jakiegoś pecha zdrowotnego.
no wspłczuję ja też co chwilę mam zapalenie pęcherze praktycznie cały czas nie mogę tego wyleczyć wystarczy, że wykąpię sie w złym płynie do kąpieli, umyję się czymś innym niż mydło bambino, ajak już pójdę na basen to mam czerwony mocz

Stary 2008-08-22, 14:50   #825
jaga_2001
Zakorzenienie

Ja nic nikomu kupowac nie bede. Wystarczy, ze goscie zaproszenie dostana. Ew. ciasto bede rozdawac na koniec, ale to te stoi pod wielkim znakiem zapytania, bo wiele gosci, szczegolnie z rodziny TZ potrafia cichaczem z wesela wybyc.

Co do rodziny TZ< to musze powiedziec, ze nawet calkiem niezle sie dogaduje. Czasem cos nietaktownego, szc zegolnie mlodziez powie, ale u nich to normalne... Brak obycia robi swoje niestety. W kazdym badz razie wiedza, ze mi na odcisk lepiej nie nastepoac. A jak sie ze mna w zgodzie zyje to jest ok.

Podroz poslubna. Hmmm, nie wiem gdzie pojedziemy. Cos moi rodzice mowia, ze beda nam sie rozgladac, by zafundowac wycieczke do Meksyka. ALe nie wiem czy wypali. Jesli nie wypali zalatwienie wyjazdy przez rodzicow to pojedziemy pewnie przez last minute. a wtedy bedziemy brac co jest. Tydzien temu jak bylam z TZ w Augustowie, to mialam w pewnym momencie przeblysk, gdy sie do niego przytulalam, ze jestesmy gdzies nad blekitna woda, piasekwidze i jest upal, ze az zar czuc. W glowie blysnela mysl - Egipt za rok. Moze to wizja przyszlosci? Czasem tak mam i sie sprawdza. A nie wiem skad ta mysl u mnie w glowie sie wziela, bo nawet o niczym wowczas nie myslalam, tylko o tym, ze jest mi przyjemnie.

AV by jaga_2001
Stary 2008-08-22, 14:59   #826
agatkasu
Raczkowanie

a mnie jeszcze nie wpisno na listę ślubną
przypomne 24.10
agatkasu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 15:04   #827
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
no wspłczuję ja też co chwilę mam zapalenie pęcherze praktycznie cały czas nie mogę tego wyleczyć wystarczy, że wykąpię sie w złym płynie do kąpieli, umyję się czymś innym niż mydło bambino, ajak już pójdę na basen to mam czerwony mocz
Eh... tylko, że u mnie występuje co rusz co innego do ginekologa chodze odkąd skończyłam 14 lat, w moim mieście to już byłam chyba u wszystkich i każdy z nich okazał się takim znawcą, że pożal się Boże... i minęło prawie 6 lat, a nikt nie wie co tak naprawdę mi jest. Nie wspomnę, że będąc jeszcze dzieckiem 'włóczyłam się' po lekarzach, ale to już z innych powodów... tylko lekarze i tablety i jakieś badania, których nikomu nie życzę...
Stary 2008-08-22, 15:06   #828
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Eh... tylko, że u mnie występuje co rusz co innego do ginekologa chodze odkąd skończyłam 14 lat, w moim mieście to już byłam chyba u wszystkich i każdy z nich okazał się takim znawcą, że pożal się Boże... i minęło prawie 6 lat, a nikt nie wie co tak naprawdę mi jest. Nie wspomnę, że będąc jeszcze dzieckiem 'włóczyłam się' po lekarzach, ale to już z innych powodów... tylko lekarze i tablety i jakieś badania, których nikomu nie życzę...
oj to współczuję kurcze to już tyle lat i nic Ci nie wykryli? ja też chodze do gina i lecze się antybitykami, które w sumie daja efekt na tydzień góra

Stary 2008-08-22, 15:08   #829
jaga_2001
Zakorzenienie

kaska, a robilas badanie ogolne moczu? bylas u urologa? Bo taki czernowy mocz to niepokojacy objaw.

ana, wspolczuje, bo wiem co to znaczy biegac po lekarzach od malego...

agatka, zaleglosc nadrobiona.

AV by jaga_2001
Stary 2008-08-22, 15:10   #830
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
nie ma co rozpieszczać prezentami, do niczego dobrego to nie prowadzi na dłuższą metę. Dzieci trzeba nagradzać ale nie koniecznie tylko za to, że przyjdą na wesele. Jak chcesz im przyjemność zrobić to zadedykuj im specjalną piosenkę i się sobie dylają
Moj Tz wczoraj wymyslil, ze poprosimy ich zeby zagrali "Fantazje" z dedykacja dla dzieci, bo to piosenka jego dziecinstwa.

Miałam wczoraj zły dzień i pszczał mi piosenki dla dzieci, fasolki itd.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 15:13   #831
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
kaska, a robilas badanie ogolne moczu? bylas u urologa? Bo taki czernowy mocz to niepokojacy objaw.

ana, wspolczuje, bo wiem co to znaczy biegac po lekarzach od malego...

agatka, zaleglosc nadrobiona.
no chyba pójde do mojej pani doktor ona chciał mi ostatnio dac skierowanie na ogólne badania
mam jej powiedzieć, że na badania urologiczne chcę skierowanie?

Stary 2008-08-22, 15:14   #832
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
oj to współczuję kurcze to już tyle lat i nic Ci nie wykryli? ja też chodze do gina i lecze się antybitykami, które w sumie daja efekt na tydzień góra
No nic, porażka a jak pomyślę sobię co mnie czeka za kilkanaście dni, to mi serce wskakuje do gardła.. a pan doktor nic mi na ten temat nie powiedział tylko wyczytałam w internecie na czym to polega...

Dziewczynki uciekam, muszę się wyszykować i jadę z tatkiem, muszę się rozerwać i trochę zapomnieć
Stary 2008-08-22, 15:14   #833
agatkasu
Raczkowanie

Dziękuję
agatkasu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 15:17   #834
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
no chyba pójde do mojej pani doktor ona chciał mi ostatnio dac skierowanie na ogólne badania
mam jej powiedzieć, że na badania urologiczne chcę skierowanie?
skierowanie na badanie ogolne moczu, a w przypadku gdy masz zapalenia to jeszcze skierowanie na posiew moczu (chociaz lepiej zrobic oba przy zapaleniu) i skierowanie do urologa.

AV by jaga_2001
Stary 2008-08-22, 15:20   #835
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
skierowanie na badanie ogolne moczu, a w przypadku gdy masz zapalenia to jeszcze skierowanie na posiew moczu (chociaz lepiej zrobic oba przy zapaleniu) i skierowanie do urologa.
boje się nie wiem na czym polega to badanie, tylko oddawanie moczu?

Stary 2008-08-22, 15:22   #836
atomufka
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny dzis skonczylam prace o 13 i wyobrazcie sobie ze u nas od kilku dni nie pada od razu humor mam lepszy
Cytat:
Jaga wspolczuje ...ten lekarz to jakis konował! lepeij idz do tamtego co przyjmuje w czwartki.Zalamac sie mozna
Rossete co to za kocur masakra
Kaska to badanie nie boli

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

atomufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 15:26   #837
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
boje się nie wiem na czym polega to badanie, tylko oddawanie moczu?
idziesz do apteki i kupujesz dwa pojemniczki na mocz. Jeden na badanie ogolne i jeden na posew.
Rano wstajesz, podmywasz sie i odrobinke sie wysiusiujesz (aby wyklukac bakterie z cewki moczowej, ktore moga zafajszowac wynik) a reszte lapiesz do kubeczkow. Nastepnie zakrecasz wieczkami, podpisujesz imieniem i nazwiskiem na pojemniczku (nie na wieczku!) i zanosisz do laboratorium. Nastepnie za kilka godzin lub dnia nastepnego odbierasz wynik. Wsio. Straszne?

ana, a coz to za badanie Cie czeka bidulko?

atomufka, an zalamka na maxa...

AV by jaga_2001
Stary 2008-08-22, 15:27   #838
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo mi przykro, niestety jak się nie ma zdrowia to nic człowieka nie cieszy na dobrą sprawę, a ci co je mają tego nie doceniają będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Moj Tz wczoraj wymyslil, ze poprosimy ich zeby zagrali "Fantazje" z dedykacja dla dzieci, bo to piosenka jego dziecinstwa.

Miałam wczoraj zły dzień i pszczał mi piosenki dla dzieci, fasolki itd.
no na fasolkach to ja tez się wychowałam
Stary 2008-08-22, 15:28   #839
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
idziesz do apteki i kupujesz dwa pojemniczki na mocz. Jeden na badanie ogolne i jeden na posew.
Rano wstajesz, podmywasz sie i odrobinke sie wysiusiujesz (aby wyklukac bakterie z cewki moczowej, ktore moga zafajszowac wynik) a reszte lapiesz do kubeczkow. Nastepnie zakrecasz wieczkami, podpisujesz imieniem i nazwiskiem na pojemniczku (nie na wieczku!) i zanosisz do laboratorium. Nastepnie za kilka godzin lub dnia nastepnego odbierasz wynik. Wsio. Straszne?
tak myślałam, ale nie wiedziałam o co chodzi z posiewem

Stary 2008-08-22, 15:30   #840
magdzia33
Zakorzenienie

Cytat:
hehe to tak jak większośc teraz Egipt tani to można jechać też mi się podoba, ale wolę Sycylię
hmm, no coz, dla mnie Egipt wcale nie jest tani, nie bede sie tutaj wypowiadac dlaczego, bo to chyba nie ma sensu

Cytat:
dokladnie...

Cytat:
Ana, zyyyycze mnostwo zdrowka!! najgorsze byc "krolikiem doswiadczalnym" i robic rozne badania, badz dobrej mysli!!

Jestem żoną

Maleństwo
magdzia33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości