Lubelskie Panny Młode cz. III - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-22, 14:56   #3271
Gosiczek
Raczkowanie

Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. III

Cytat:
Napisane przez Miira Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak jest u was z poprawinami? Gdzie je organizujecie? większość z was pewnie w sali w której wcześniej jest wesele... a w naszej też nie wiem czy się jeszcze da ( no i czy tam chcemy). Może macie jakieś pomysły gdzie by można to zorganizować i co by trzeba było załatwić? (zupełnie nie wiem jak sie za to zabrać bo jakoś u mnie w rodzinie nie było zazwyczaj poprawin tylko zwykły obiad w domu... a ja bym się chciała pobawić dzień dłużej
Jak szukałam lokalu i pytałam to nie zawsze można zrobić tam gdzie wesele też poprawiny, bo są następne wesela w niedziele. Z tego jednak co udało mi się dowiedzieć to tam gdzie się robi wesele poprawiny mogą być troche tańsze (nie jest to reguła)gdyż część jedzenia zostaje z wesela i może byc wykorzystana na poprawinach.
Ja zaś rozważąm dłuuugi obiad poprawinowy (z tańcami) w Esencji na Nadbystrzyckiej, tylko że tam jest miejsce na jakieś 50-60 osób i oddzielna sala do tańczenia.
Gosiczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 16:11   #3272
skrzatek24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Edyś Pokaż wiadomość
Skrzatku czy tę miarę miałaś wczoraj w Yvette na Bernardyńskiej. Jeśli tak to ja byłam tą upierdliwą klientką (jak pewnie pomyślała o mnie właścicielka salonu) która dopytywała się o pierwszą miarę. Jakoś nie potrafię kobiecie w pełni zaufać. Lubie jak ktoś wywiązuje się z danego słowa a ona się po prostu w podanym przez nią terminie nie odezwała do mnie, więc przyszłam Pomógł mi też widok Twojej sukienki, bo faktycznie te wszystkie nieregularne draperie trzeba było umiejętnie zrobić. Bardzo ładna sukienka Będziesz ślicznie wyglądać. A jakie są Twoje wrażenia ze współpracy z tą Panią?
To byłam rzeczywiście ja Ja miałam pierwsza przymiarke ustaloną na konkretny dzień, to akurat była sobota, a date ustalałam juz przy zamawianiu sukni. Drugą przymiarkę też miałam miec wcześniej i pani z salonu miała do mnie dzwonić, ale w końcu po jakims czasie ja sama zadzwoniłam i bez problemu umówiłam sie na nastepny dzień. Tak samo z tą wczorajsza przymiarką, tez sama dzwoniłam i ustalałam dzień - tak po prostu jest pewniej. Myślę, że nie masz się o co martwić. Ja trafiłam na czas, kiedy pani krawcowa, która była w salonie na mojej pierwszej przymiarce zbliżała sie do porodu i też miałam malutkie obawy, że może się nie wyrobi ze wszystkim, ale wszystko uszyte jest bez zastrzeżeń i w terminie. Także ja mam naprawdę dobre wrażenia ze współpracy z właścicielką i cieszę się, że trafiłam na właśnie ten salon. Tymbardziej, że w innym za taką suknię chcieli 900 zł więcej. Po za tym jeszcze dziś rano dzwoniłam do właścicielki z prośbą o małą zmianę (miałam wiązanie w kształcie V, ale bez żadnej podkładki i było widac troszke pleców i chyba źle bym się z tym czuła) i powiedziała, że nie ma żadnego problemu i zrobi tak jak mi odpowiada, czyli z ta podkładką(jakos to się fachowo nazywa, ale nie pamietam. Także nie martw się Edyś, myśle że wszystko się uda. Zresztą właścicielka cały czas mi powtarzała, że to klientka musi być zadowolona z efektów i robią wszystko, żeby tak było.
Fajnie, że suknia Ci sie podoba. Twoja też napewno będzie piekna. A te drapowania sa rzeczywiście starannie zrobione.
A to, że o swoje sie dopominałas wczoraj to tez normalne. Tak jak powiedziała właścicielka - dla nich uszycie sukni to chleb powszedni i nie zdarzyło się, żeby nie zdąrzyli, a dla nas jakby nie patrzeć, to cos niezwykłego i niecodziennego i chcemy, żeby wszystko bylo po idealnie po naszej myśli.
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 17:21   #3273
ewelinka3f
Raczkowanie

[quote=froggie;8695515]hihih wczoraj przegapiłam Twoją odpowiedź, chyba muszę iść po większe szkła do okulisty

to wygląda na to że będziemy mieć innych kamerzystów

O,a kogo będziesz miała?I ile płacisz?Ja jeszcze się nie zdecydowałam,ciągle szukam...A 2 dni temu wróciliśmy z TZcikiem z Pragi Było rewelacyjnie Zachwyciło nas to miasto Ale tak mnie ten wyjazd rozleniwił,że nie mogę się za nic zabrać
ewelinka3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 19:17   #3274
ladyinred85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez *kaalinaa* Pokaż wiadomość
Ja jestem z Parafii św. Mikołaja i również nie mam w parafii ślubu. Z poprzednim proboszczem mogły być problemy ale myślę, że z obecnym nie powinno być. Jak pewnie wiesz licencja kosztuje (ponoć 50 % sumy jaką płaci się w drugim kościele - jeśli nie jest to kościół pana młodego, bo u Pana Młodego nie trzeba mieć licencji). My z TŻ nie płaciliśmy licencji gdyż nam jego proboszcz podpisał zgodę na odbycie nauk kanonicznych poza obrębem parafii. Więc płacimy tylko za ślub w tej trzeciej i mamy 3 zapowiedzi (w każdej z parafii). Więc może trzeba spróbować zacząć od takiej zgody a jak się żaden z księży nie zgodzi (wój albo TŻ) to po spisaniu protokołu poprosić o licencję. Ale głowa do góry na pewno wszystko się uda
My oboje jestesmy ze sw Mikołaja No właśnie słyszałam, że ten nowy proboszcz jest w porządku A taką zgodę do podpisania wystawiają w kancelarii? W ogóle, to Siostra z kancelarii u Agnieszki (zresztą strasznie sympatyczna, z ktora rozmawialismy powiedziala nam, ze musimy uzyskac zgode na slub w innej parafi, nie uzyla slowa licencja. Hmm, to moze chodzilo jej o taka wlasnie zgode? W najblizszym czasie wybierzemy sie do parafii po indeksy do nauk (bo chcemy zrobic wczesniej) to moze spytam jak sie zalatwia taka zgodę A Ty do jakiego kościoła się przeniosłaś?
ladyinred85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 19:42   #3275
MoniaFT
Przyczajenie

Czy słyszał ktoś o zespole PIF PAF BAND? Dziewczyny pomóżcie! Poszukuje fajnego zespołu na 22.08.2009.

Pozdrawiam
MoniaFT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 20:48   #3276
ToJaJak
Raczkowanie

A może Któraś już jako Przeszczęśliwa Mężatka ma jakieś zdjątka? Chwalcie się
ToJaJak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 21:25   #3277
madzia66
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miira Pokaż wiadomość
A pochwalisz się jak wyglądają (ta ślubna i ta na poprawiny)?
Niestety nie mam fotki tej na poprawiny ale jak tylko coś znajdę to dołączę
Moja jedyna najpiękniejsza ślubna suknia to Farage model Galaxy i za 10 miesięcy i 5 dni będę w niej wyglądać tak ( dodając niestety kilka rozmiarów większy biust):
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg galaxy.jpg (45,3 KB, 66 załadowań)
madzia66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 21:42   #3278
egwene6
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madzia66 Pokaż wiadomość
Niestety nie mam fotki tej na poprawiny ale jak tylko coś znajdę to dołączę
Moja jedyna najpiękniejsza ślubna suknia to Farage model Galaxy i za 10 miesięcy i 5 dni będę w niej wyglądać tak ( dodając niestety kilka rozmiarów większy biust):
Śliczna suknia! Podoba mi się zwłaszcza oryginalna góra a i całośc robi świetne wrażenie
Rozumiem przejścia z biustem bo sama jestem (niestety ) dośc hojnie obdarzona przez naturę i każdą suknię oglądam pod kontem tego jak będzie wyglądac na większej klatce piersiowej ale wydaje mi się że w takim fasonie spory biust będzie się prezentował bardzo korzystnie

12.09.2011
Emma i Gabriel już z nami
egwene6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 22:13   #3279
magdalenka_
Zadomowienie

czy zna ktoś zespół quantes? bede wdzieczna za opinie o nim.
magdalenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 22:14   #3280
edytka27101982
Rozeznanie

Dziewczyny!
ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.
W dniu jutrzejszym!
Dniu Waszym Najważniejszym!
Wielkiego spokoju!
Pięknego uśmiechu!
Bądźcie CUDOWNE!
RADOSNE! SZCZĘŚLIWE!
KOCHAJĄCE! KOCHANE!
Życzę Wam samego dobra i pomyślności na Nową Drogę Życia!
Edyta

edytka27101982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 22:20   #3281
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Cytat:
Napisane przez egwene6 Pokaż wiadomość
Śliczna suknia! Podoba mi się zwłaszcza oryginalna góra a i całośc robi świetne wrażenie
Rozumiem przejścia z biustem bo sama jestem (niestety ) dośc hojnie obdarzona przez naturę i każdą suknię oglądam pod kontem tego jak będzie wyglądac na większej klatce piersiowej ale wydaje mi się że w takim fasonie spory biust będzie się prezentował bardzo korzystnie
hehehe dziewczyny ja mam w drugą stronę, bo mam mały biust jakieś skromne B..... oj skromne hehhe ale ja nie patrze na suknie pod kątem biustu lecz bioder jestem zdecydowanym typem gruszki. Nie lubię tego ale cóż zrobić. ciężko mi jest kupić dopasowane sukienki, bo jeśli jest ok w biodrach to za duża góra i odwrotnie. Dlatego suknia w typie rybki raczej odpada. Chyba że uda mi sie zgubić trochę (walczę, walczę ) to wtedy będzie mogła być i rybka

Co do poprawin załatwiliśmy jednak w Dworze Anna poprawiny termin jest wolny, cena jest w zależności od menu (ale średnio ok 80 zł). Do tego dodamy grilla (który miał być na weselu, ale jednak przeniesiemy go na poprawiny Dla nas to będzie o tyle ułatwienie, że po prostu po weselu się prześpimy w tym pokoju dla nowożeńców () i zejdziemy na poprawiny, zamiast lecieć do domu, przebrać się i do innej sali. Nasza świadkowa jest tak z nami zżyta że pewnie się będzie chciała do nas wkleić by nie jechać do domu (i potem z powrotem do Anny) ale na pewno tym razem TŻ sie na to nie zgodzi hehehe .
Ale mam pytanie jak jest z zapraszaniem ludzi na poprawiny? Wiadomo że nie będziemy prosić wszystkich tylko takich co bliższych, no ale kiedy to im sie mówi że zapraszamy też na poprawiny? Bo na pewno w sali wcześniej trzeba podać liczbę gości na poprawinach... A gorzej jak na weselu jest cała rodzina z dziećmi i ich os.towarzyszącymi a na poprawiny chce się zaprosić samych owych rodziców no oj ale trudno, nie można z poprawin zrobić drugiego wesela ze wszystkimi "bo wypada" bo by człowiek z torbami poszedł.
Stary 2008-08-22, 22:29   #3282
edytka27101982
Rozeznanie

tu Mirra jest problem, ale myślę że będziesz zapraszać tak bliską rodzinę, że zrozumie i osobiście im powiesz jak to wygląda i zaprosisz. poproś tylko żeby nie rozgłaszali wszem i wobec że to poprawiny.... tylko, że to obiad dla najbliższej rodziny.
Bo poprawiny, jako takie powinny być dla wszystkich.
Ja w sali mam od razu drugi dzień w cenie dla wszystkich. I wszystkim od razu mówię żeby szykowali się na 14.00 w niedzielę.

edytka27101982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 23:49   #3283
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Cytat:
Napisane przez edytka27101982 Pokaż wiadomość
tu Mirra jest problem, ale myślę że będziesz zapraszać tak bliską rodzinę, że zrozumie i osobiście im powiesz jak to wygląda i zaprosisz. poproś tylko żeby nie rozgłaszali wszem i wobec że to poprawiny.... tylko, że to obiad dla najbliższej rodziny.
Bo poprawiny, jako takie powinny być dla wszystkich.
Ja w sali mam od razu drugi dzień w cenie dla wszystkich. I wszystkim od razu mówię żeby szykowali się na 14.00 w niedzielę.
ooo to masz ułatwioną sytuację nie musisz robić selekcji.
Stary 2008-08-23, 08:06   #3284
wredny_krasnal
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Matplaneta Pokaż wiadomość
No to słyszalam już kilka złych opinii na temat Reginy. Chyba daruję sobie wizytę na ul. Glębokiej...

ale suknie są jednak godne uwagi, mimo wszystko
Stary 2008-08-23, 10:01   #3285
Daisy_80
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny!
ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.
W dniu jutrzejszym!
Wielkiego spokoju!
Pięknego uśmiechu!
Bądźcie CUDOWNE!
RADOSNE! SZCZĘŚLIWE!
KOCHAJĄCE! KOCHANE!
Edyta

Przyłączam się do życzeń. Ja również życzę dzisiejszym ślubującym niezapomnianych przeżyć żeby ten dzień był dla was jedyny, wyjątkowy...
I doskonałej zabawy na weselu.. do białego rana

Daisy_80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 10:05   #3286
Doro22_10
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny!

ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.
W dniu jutrzejszym!
Wielkiego spokoju!
Pięknego uśmiechu!
Bądźcie CUDOWNE!
RADOSNE! SZCZĘŚLIWE!
KOCHAJĄCE! KOCHANE!

Edyta

Przyłączam się do życzeń, dziewczynki wszystkiego naj naj najlepszego!!

Jesteśmy razem: 13.09.2003

Zaręczyny: 13.05.2007

Nasz ślub: 13.09.2008
Doro22_10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 10:40   #3287
froggie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelinka3f Pokaż wiadomość
O,a kogo będziesz miała?I ile płacisz?Ja jeszcze się nie zdecydowałam,ciągle szukam...A 2 dni temu wróciliśmy z TZcikiem z Pragi Było rewelacyjnie Zachwyciło nas to miasto Ale tak mnie ten wyjazd rozleniwił,że nie mogę się za nic zabrać

tez długo się zastanawialiśmy bo ślub i wesle mamy w okolicach chełma.
wybraliśmy więc 'kolbi', koszt coś ok 2tys za foto-video.
PS. 15 i 22sierpnia są już zajęte
Stary 2008-08-23, 12:40   #3288
skrzatek24
Rozeznanie

A ja zamiast tydzień przed ślubem fundować sobie jakieś zabiegi pielęgnacyjne, relaksujące itp. siedzę drugą sobotę w warsztacie samochodowym i szykuję z TŻ samochodzik do ślubu. Na początku nawet nie chciałam słyszeć o tym, że będziemy jechać 30-letnim fiaciakiem, a teraz sama przyjeżdżam pomóc, bo jakoś mi szkoda, jak pomyślę, że nie zdąrzy go skończyć przed 30 sierpnia. Więc czyszczę tapicerkę, fotel i podsufitkę do których nikt od nowości się nie dotykał. Ale efekty powoli widać. Mam tylko nadzieję, że wyrobimy się

Wszystkim ślubującym dzis Pannom Młodym, wszystkiego najlepszego, miłości i sto lat we dwoje

Stary 2008-08-23, 13:16   #3289
egwene6
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny!

ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.
W dniu jutrzejszym!
Wielkiego spokoju!
Pięknego uśmiechu!
Bądźcie CUDOWNE!
RADOSNE! SZCZĘŚLIWE!
KOCHAJĄCE! KOCHANE!

Edyta

Ja też przyłączam się do jak najserdeczniejszych życzeń i jestem pewna że będzie to dla Was jeden z najpiękniejszych dni w życiu

12.09.2011
Emma i Gabriel już z nami
egwene6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 13:57   #3290
AgaOp
Raczkowanie

Ja także życzę Wam dziewczyny wszystkiego naj naj naj,aby ten dzień był niezapomnianą chwilą,abyście z dnia na dzień darzyli się coraz to większą miłością
Stary 2008-08-23, 14:50   #3291
Daisy_80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skrzatek24 Pokaż wiadomość
A ja zamiast tydzień przed ślubem fundować sobie jakieś zabiegi pielęgnacyjne, relaksujące itp. siedzę drugą sobotę w warsztacie samochodowym i szykuję z TŻ samochodzik do ślubu. Na początku nawet nie chciałam słyszeć o tym, że będziemy jechać 30-letnim fiaciakiem, a teraz sama przyjeżdżam pomóc, bo jakoś mi szkoda, jak pomyślę, że nie zdąrzy go skończyć przed 30 sierpnia. Więc czyszczę tapicerkę, fotel i podsufitkę do których nikt od nowości się nie dotykał. Ale efekty powoli widać. Mam tylko nadzieję, że wyrobimy się

Wszystkim ślubującym dzis Pannom Młodym, wszystkiego najlepszego, miłości i sto lat we dwoje

Fajnie może wyglądać taki samochodzik do ślubu... Bardzo oryginalnie. My do dnia dzisiejszego nie wiedzieliśmy do końca jakim samochodem będziemy jechać... Prosiliśmy kiedyś znajomego, którego tata ma super samochód o jego użyczenie, tylko na czas jazdy z mojego domu pod kościół i z kościoła do restauracji... I zgodził się :P Muszę tylko pomyśleć jak taki samochód delikatnie udekorować. Żadne naklejane kwiatki itp nie wchodzą w rachubę.. Trzeba będzie o czymś delikatnym pomyśleć. Mi osobiście podobają się jakieś kwiatuszki przy uchwytach do drzwi i może jakaś szarfa na samochód. Samochód sam w sobie jest elegancki i zbyt ładny żeby jeszcze na nim jakieś wiązanki wieszać..
Acha i dziś kupiliśmy wódkę i winko na wesele.. Przyszła też moja księga dla gości którą zamawiałam na allegro (do odebrania narazie na poczcie). Tak mi się wydaje, że już nic nie zostało do załatwiania... i co ja teraz będę robić

Daisy_80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 14:53   #3292
jodie
Zakorzenienie

ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.

Słodkiego , miłego, wspólnego życia!!

Stary 2008-08-23, 16:00   #3293
skrzatek24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Daisy_80 Pokaż wiadomość
Fajnie może wyglądać taki samochodzik do ślubu... Bardzo oryginalnie. My do dnia dzisiejszego nie wiedzieliśmy do końca jakim samochodem będziemy jechać... Prosiliśmy kiedyś znajomego, którego tata ma super samochód o jego użyczenie, tylko na czas jazdy z mojego domu pod kościół i z kościoła do restauracji... I zgodził się :P Muszę tylko pomyśleć jak taki samochód delikatnie udekorować. Żadne naklejane kwiatki itp nie wchodzą w rachubę.. Trzeba będzie o czymś delikatnym pomyśleć. Mi osobiście podobają się jakieś kwiatuszki przy uchwytach do drzwi i może jakaś szarfa na samochód. Samochód sam w sobie jest elegancki i zbyt ładny żeby jeszcze na nim jakieś wiązanki wieszać..
Acha i dziś kupiliśmy wódkę i winko na wesele.. Przyszła też moja księga dla gości którą zamawiałam na allegro (do odebrania narazie na poczcie). Tak mi się wydaje, że już nic nie zostało do załatwiania... i co ja teraz będę robić
Teraz możesz już tylko odpoczywać Ja też nie chcę przesadzić z wystrojem samochodu. chcemy przybrać go żywymi słonecznikami, oby za tydzień jeszcze były.
Stary 2008-08-23, 16:02   #3294
martynka81
Rozeznanie

ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.
Dziewczyny zycze duuuuzo milosci i aby ten dzien byl tym z waszych marzen, bawcie sie dobrze
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 16:42   #3295
ewelinka3f
Raczkowanie

ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.

W tym wyjątkowym dla Was dniu dołączam się do życzeń,a od siebie chcę Wam życzyć abyście zawsze czuły się kochane i aby Wasi mężowie zawsze byli w Was zapatrzeni tak jak dzisiaj.Wszystkiego naj!!!
: cmok::c mok::cm ok:
Stary 2008-08-23, 17:13   #3296
gwiazdeczka84
Raczkowanie

Cytat:
ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.

W tym wyjątkowym dla Was dniu dołączam się do życzeń,a od siebie chcę Wam życzyć abyście zawsze czuły się kochane i aby Wasi mężowie zawsze byli w Was zapatrzeni tak jak dzisiaj.Wszystkiego naj!!!
Pod wszystkimi zyczeniami podpisuje sie AMEN (niech sie tak stanie )

gwiazdeczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 21:00   #3297
madzia66
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.
Dziewczyny zycze duuuuzo milosci i aby ten dzien byl tym z waszych marzen, bawcie sie dobrze
i......... STO LAT w Szczęściu MłODYM PAROM !!!
madzia66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 22:59   #3298
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
ksylwia
calva
Cannabis84
m.a.r.t.a.

Rowniez przylaczam sie do zyczen - wszystkiego najj

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-24, 00:15   #3299
ewelinka3f
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Rowniez przylaczam sie do zyczen - wszystkiego najj
miss.hot opowiadaj ze szczegółami jak udało się wesele no i podróż poślubna?
Stary 2008-08-24, 01:08   #3300
ana_01
Rozeznanie

Ja również przyłączam się do życzeń.. Wszystkiego naj naj naj Dziewczyny!
ana_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości