|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowe mamy 2019, cz. 8
Dziękuję dziewczyny za Wasze wypowiedzi odnośnie pomocy dziadków
U nas jest tak, że teściowie mieszkają w tym samym mieście, a moi rodzice 160km dalej. Teściowie wpadają do małej zazwyczaj raz w tygodniu na 2-3 godzinki i zabierają ją na spacer albo zostają u nas w domu a my wychodzimy. Moja mama przyjeżdża tak 2 razy w miesiącu, za to na dłużej. Robi sobie u nas długi weekend Na noc jeszcze nigdy córki nie zostawiałam, ona najlepiej zasypia przy piersi, więc mi jest stosunkowo łatwo ją uśpić, za to dziadkowie mieliby problem i pewnie musieliby bujać ją na rękach pół godziny. Pierwszy raz zostawię ją z mamą we wrześniu, bo jedziemy na wesele. Podovnie jak Butterfly nie wyobrażam sobie jednak podrzucać córki dziadkom dla regularnych weekendowych wyjść na miasto, bo raz nie chcę nadużywać ich pomocy, a dwa nie po to decydowałam się na dziecko żeby na tak często je oddawać ![]() Co do proszenia o pomoc to nie widzę w tym nic złego, o ile jest to z umiarem i nie stawia drugiej strony w niezręcznej sytuacji. Za to zostawianie ze starym jest no limit, bo ma takie same obowiązki wobec dziecka jak i ja ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#422 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
toteż mój co jakiś czas zostaje, np. dziś idę na paznokcie to 2h chłopaki posiedzą sami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Katiebride o matko! Niezła akcja z teściową
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;87007489]My już po szczepieniu. Mały śpi, a ja latam z termometrem
![]() Cycka już wcale nie chce, więc zaczynam się godzić, że to koniec mojego kp. Chyba, że w nocy mleko mi się utrzyma, ale nie wiem jak to będzie. Dzisiaj po troszkę ściągam, żeby mi cycków nie rozsadziło po 10 ml z każdej. Małemu zrobiła się ciemieniucha, a ja nadal myślałam, że to sucha skórka jak położna mówiła. No i ma biały nalot na języku, ale jadł przed wyjście i nie wiem czy coś kupić na to czy poczekać. Lekarka kazała mi odstawić nabiał i nie wiem, co będę jadła, bo ja całe życie nabiałem żyję. Źle się dzisiaj czuję, nie mogłam w nocy spać, bo jednak przezywam to karmienie. Jestem taka zaspana, że aż ledwo na oczy widzę. ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Ja po weselu zostawiłam małego u teściowej na noc, bo mnie przekonali że w nocy dziecko wieść itp. i do dziś żałuję, bo ja i tak nie wyspana byłam, bo siedziałam z laktatorem, dwa - on dostawał butelkę, no i trzy od temtej pory strasznie mnie pilnuję. Więc już nie wierzę w bajki typu, on jest mały i nie zauważy, że Cię nie ma. Wyrzuty sumienia mam do dziś.[/QUOTE]Absolwentka, ja przeszłam z kp drogę przez mękę, podejrzewałam przez to u siebie depresję poporodową, awantury przy cycku też nie są mi obce. Nie zakładaj, że to koniec, daj mu kilka dni, możliwe że się uspokoi. Póki co spróbuj mu odciagac mleko i podawać w butli o ile znajdziesz na to czas. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Lilly teściowa zaesze mówi że było cudnie pięknie i wspaniałe a synek aniołek. Ja wiem ze przy mamie najgorzej się dziecko zachowuje więc z nią dużo lepiej. Ale bez przesady że w 2 dni żadnej afery nie było. Liczę na szczery feedback. Po prostu. Niby woli nie mówić żeby mnie nie martwić że coś było nie tak. Ale jak ja nie wiem to nie mogę pracować nad czymś itp itd.
Tak jak ja nienawidziłam spacerów. Młody się darl, zima, 40min byle iść byle być. Dramat. A moj mąż soboty 4h z 1 przerwa na kp i dawaj dalej. Ile ja miałam w głowie musli że z własnym dzieckiem na spacer nie idę a stary proszę... Bach i 4h a ja taka do dupy matka. Po czasie mąż się przyznał że jemu też płacze ale nie chciał żebym się martwiła. Więc zrobił to dla mojego spokoju głowy a osiągnął zupełnie inny efekt Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Lilly teściowa zaesze mówi że było cudnie pięknie i wspaniałe a synek aniołek. Ja wiem ze przy mamie najgorzej się dziecko zachowuje więc z nią dużo lepiej. Ale bez przesady że w 2 dni żadnej afery nie było. Liczę na szczery feedback. Po prostu. Niby woli nie mówić żeby mnie nie martwić że coś było nie tak. Ale jak ja nie wiem to nie mogę pracować nad czymś itp itd. Tak jak ja nienawidziłam spacerów. Młody się darl, zima, 40min byle iść byle być. Dramat. A moj mąż soboty 4h z 1 przerwa na kp i dawaj dalej. Ile ja miałam w głowie musli że z własnym dzieckiem na spacer nie idę a stary proszę... Bach i 4h a ja taka do dupy matka. Po czasie mąż się przyznał że jemu też płacze ale nie chciał żebym się martwiła. Więc zrobił to dla mojego spokoju głowy a osiągnął zupełnie inny efekt Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Ja 2 z mężem nie zostawiam.. Jedynie jak położę hele to sobie pozwalam na wyjścia wieczorne. Niestety hela jest jaka jest. Ja sama z nimi przeżywam dramat i jazdę bez trzymanki. Dołożyć do tego robienie butelki i rozkminy czy głodna czy co... To nie to co cycek. A i tak mi ciężko. Więc póki co mu tego nie rovie mimo że to też jego dzieci. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Mój tez z dwójką nie został sam na dłużej niż 45 minut. Nie był też sam na spacerze. Nie wstaje w nocy oprócz weekendów, ale to i tak jak jest armagedon. Nie usypia Krzysia, Bartka tylko jak już Krzyś świruje. Ale... Stary pracuje tyle, że wraca o 19 i kąpie dzieci, daje starszemu jeść i idzie spowrotem do pracować. Wraca ok północy i o 6 rano już go nie ma. Więc zwyczajnie jeśli ma luźniejszy dzień to daję mu odpocząć.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#427 |
|
Konto usunięte
|
Ja mogłabym dużo napisać, ale on też mi bardzo dużo pomogła. Ale jak mi tak wdziera dziecko z rąk, że niby mam odpocząć, to mam ochotę jej coś powiedzieć, ale się powstrzymuje. I zastanawiam się jak tak można...
Będzie się cieszyć że mały na mm, będzie mogła namawiać tż na weekendowe zabieranie, ale ja teraz prędzej rozwód wezmę niż oddam małego na dłużej niż godzina czy dwie. Zresztą on teraz nawet u tż na rękach płaczę, a co dopiero ktoś inny. |
|
|
|
#428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do tego, że dzieci z dziadkami płaczą, to z nami też przecież płaczą, normalna sprawa. Ja mimo to chcę żeby mała nauczyła się zostawać z kimś innym niż rodzice, pójdzie do żłobka, więc i tak jej to nie ominie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Elsabel Czas edycji: 2019-07-18 o 16:54 |
||
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#430 |
|
Raczkowanie
|
Sq, kazałam to mężowi załatwić, bo wiadomo że od niego to inaczej przyjmie niż ode mnie. Plus chciałam ochłonąć a nie tak w gniewie. Chociaż może powinnam jej i szwagierce wygarnąć prosto z mostu. Wiadomo jak to jest w rodzinie- człowiek nie chce awantur.
|
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nikt sie zbytnio nie garnie do pomocy przy Tomciu
![]() Ale jak poproszę tonp.teściowa bez problemu zostaje. Mam ja pod ręką, bo mieszkamy w domu blizniaku obok teściów. Z moimi rodzicami gorzej, Tata pracuje za granicą, mama od pon do sob,w niedz jeździmy do nich na obiad to go trochę pobawi i tyle Ale za to wszyscy bardzo pomagają przy starszej, teść mi ja do szkoły zawozil, zabrali ja na wczasy do Bułgarii, wczoraj była z moją mamą w kinie itp. |
|
|
|
#432 |
|
Zadomowienie
|
U nas teściowie mieszkają daleko, więc na co dzień nie ma możliwości, ale na pewno chętnie by się nim zajęli. Rodzice mieszkają blisko i są na emeryturze i chętnie pomagają jak u nas są czy my u nich, ale jeszcze z nim nie zostawali. Zresztą wszyscy się cieszą z pierwszego wnuka.
|
|
|
#433 |
|
Zakorzenienie
|
A ja kiedyś poprosiłam teściowa zeby przychodziła jak ma wolne po
Siedzieć z mala zebym ja mogla cos więcej ogarnąć to przyszla z teściem 3 razy na kawę trochę ja ponosila A ja i tak siedziałam z nimi ��ââ☠âď¸ za to mój tata dzwoni i pisze non stop co mala robi ale on to tylko pobawi jak przyjdziemy na obiad w nd a mama jest za granicą i odczuwam jej brak.. A sobie nie wyobrażam narazie zostawic malej nawet z tz zeby wyjsc na paznokcie 2 godz bo wiem co będzie się działo. Na chrzciny pojde w niepomalowanych.. trudno
Edytowane przez N4TI Czas edycji: 2019-07-18 o 18:14 |
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#435 |
|
Dostojna peema.
|
Mi ciężko jest się odnieść do kwestii zostawiania dziecka z tż bo wiem, że mam spokojne dziecko i może gdybym miała high need to bym inaczej gadała. Nie jestem człowiekiem betonem i wiele poglądów mi się zweryfikowało na podstawie wątku i teraz nabywanego doświadczenia. Chce tylko powiedzieć, że ja nigdy chyba nie rozpatrywałam tego, czy zostawiać dziecko z tz. Dla mnie to było po prostu oczywiste. Staszek jest mamusiowy, jest przytulasem i bywało różnie. Zdarzało się, że wychodziłam i on płakał, oczywiście serce mnie bolało bo u mnie jak tylko zakwili to już jest na rękach,ale po prostu wychodziłam z założenia,że musi umieć bez problemu zostać z tatą. Nie wiem, czy to dobrze, czy to źle, ale dla mnie macierzyństwo nie łączy się z takim przyspawaniem do dziecka, że tylko mama. ale to są tylko moje odczucia i naprawdę wiem, że dużo zależy od dziecka. Może przy drugim będę inaczej gadać.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
O Panie! Śpi jeden
|
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ala poza epizodami płaczu w sklepie jest grzecznym dzieckiem, a TŻ super sobie radzi w roli taty. Do tego jest nauczona jeść z butli. Nie ma więc żadnego powodu, dla którego miałabym odmawiać sobie wyjść. Po takich 3-4 godzinach spędzonych poza domem wracam stęskniona i mam jeszcze więcej chęci i energii żeby zajmować się córką.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#439 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym chciała ściągać regularnie, ale mogę sobie na to tylko pozwolić jak mały śpi, a nie śpi wiele i to kosztem innych rzeczy. Zasnął teraz przy cycku, ale się nie cieszę, bo zaspany był, cały dzień nie spał, no i ma już 37 stopni to ja pewnie czuwać będę. |
|
|
|
|
#440 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka |
|||||
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o męża to mój owszem, na godzinę zostaje jak skoczę gdzieś do sklepu czy coś. Ale na dłużej z trójką to już mam obawy.Karol jest mocno cycowy i gdyby mu wył, bo nie chce z butli+ dziewczynki, to miałby jednak niezłą masakrę
![]() W sobotę jest spotkanie o wielopielo, ale 2,5 godziny + dojazd, także póki co muszę odpuścić. A z Karolem nie byłoby sensu, bo dla nas obojga meczarnia. Natomiast wieczorami mamy z mężem podział,że on kąpie całą dzieciarnię, ja ogarniam Karola a on dziewczyny.
|
#442 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
myślę że dużo też zależy od relacji w rodzinie, ja swojej mamie nie ufam na 100% że zrobi przy małej tak jak poproszę więc zamierzam unikać korzystania z pomocy. Druga sprawa że obie babcie jeszcze pracują. Aha jeszcze moja mi powiedziała jak ją poinformowaliśmy o zaręczynach że ona mi bachora nianczyc nie będzie, teraz oczywiście udaje że sytuacji nie było a w małej jest zakochanaCytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka |
||||
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
Faizato spróbuj koniecznie Johnsona. Jeszcze te nieźle dawały radę
https://allegro.pl/oferta/nuk-ochron...dShowitemShare Nie mówię, że nigdy mnie nie zalało przy nich, ale zazwyczaj jest ok Dziewczyny, to chyba wychodzi na to, że ja moją mamusię najbardziej wykorzystuję no ale ona potrafi przyjść nawet bez zapowiedzi na chwilę żeby pomiętolić bobasa, więc raczej jeszcze nie ma dosyć ![]() A dziś jak ze mną pojechała do poradni neonatologicznej to oczywiście też weszła do gabinetu z Adą na rękach no ale to moja mama, łatwiej mi to przetrawić. Z teściową byłaby inna historia
|
|
|
|
#444 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kwestia ilości a nie rodzaju dziecka że tak powiem ![]() Cytat:
![]() Nati będziesz gotowa to pójdziesz Cytat:
rano umieram ale koło 11 już mi nie robi różnicy ile spałam czy 6 czy 8h czy 17x po 20minut ))) Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#445 |
|
Zadomowienie
|
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;87008373]Ja bym chciała ściągać regularnie, ale mogę sobie na to tylko pozwolić jak mały śpi, a nie śpi wiele i to kosztem innych rzeczy.
Zasnął teraz przy cycku, ale się nie cieszę, bo zaspany był, cały dzień nie spał, no i ma już 37 stopni to ja pewnie czuwać będę.[/QUOTE]37 to u takich bobasów normalna temperatura. A codziennie tak nie śpi? Bo mój ma tak, że np. 2 dni z rzędu w dzień praktycznie nie śpi, to potem na 3 dzień nadrabia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#446 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
A moja mama przez 30 lat pracowała w żłobku, więc oboje moich dzieci przez 3 lata praktycznie codziennie były pod jej okiem. Co prawda ona ich podglądała z ukrycia
no i szczególnie syna bardzo często brała do siebie na noc. Teraz i córkę też bierze czasem. Ale o zostawieniu Ady w celach wyjścia towarzyskiego nawet nie myślę, zupełnie nie mam potrzeby póki co. Chociaż wiem, że zgodziłaby się bez problemu zostać te kilka godzin z całą trójką. I jeszcze pewnie by prasowanie ogarnęła
|
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;87008373]Ja bym chciała ściągać regularnie, ale mogę sobie na to tylko pozwolić jak mały śpi, a nie śpi wiele i to kosztem innych rzeczy.
Zasnął teraz przy cycku, ale się nie cieszę, bo zaspany był, cały dzień nie spał, no i ma już 37 stopni to ja pewnie czuwać będę.[/QUOTE]Wczoraj też miał 37 to normalna temperatura niemowląt Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro muszę rano jechać po tłumaczenie aktu urodzenia młodej i do urzędu wyrobić jej polski odpowiednik. I muszę jechać z moją dwójką bo rano wszyscy wybywaja, moja mama z juanem na grzyby, tata do pracy, no a ja to chce załatwić jak najszybciej, bo muszę malej paszport wyrobić polski.
Ale za to potem na plener literacki jutro się zaczyna w moim mieście, pewnie nakupie tone książek dla siebie i dzieci Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam ze spotkania z koleżanką. Oni się starają o dziecko. Bardzo chcieliby być na takim eoatie jak my. Btw. Tz nawetni poscielil w salonie żebym się wyspala <3
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.

U nas jest tak, że teściowie mieszkają w tym samym mieście, a moi rodzice 160km dalej. Teściowie wpadają do małej zazwyczaj raz w tygodniu na 2-3 godzinki i zabierają ją na spacer albo zostają u nas w domu a my wychodzimy. Moja mama przyjeżdża tak 2 razy w miesiącu, za to na dłużej. Robi sobie u nas długi weekend
Na noc jeszcze nigdy córki nie zostawiałam, ona najlepiej zasypia przy piersi, więc mi jest stosunkowo łatwo ją uśpić, za to dziadkowie mieliby problem i pewnie musieliby bujać ją na rękach pół godziny. Pierwszy raz zostawię ją z mamą we wrześniu, bo jedziemy na wesele. Podovnie jak Butterfly nie wyobrażam sobie jednak podrzucać córki dziadkom dla regularnych weekendowych wyjść na miasto, bo raz nie chcę nadużywać ich pomocy, a dwa nie po to decydowałam się na dziecko żeby na tak często je oddawać 

toteż mój co jakiś czas zostaje, np. dziś idę na paznokcie to 2h chłopaki posiedzą sami. 

â��ď¸ za to mój tata dzwoni i pisze non stop co mala robi ale on to tylko pobawi jak przyjdziemy na obiad w nd a mama jest za granicą i odczuwam jej brak..

póki nie płacze. 

myślę że dużo też zależy od relacji w rodzinie, ja swojej mamie nie ufam na 100% że zrobi przy małej tak jak poproszę więc zamierzam unikać korzystania z pomocy. Druga sprawa że obie babcie jeszcze pracują. Aha jeszcze moja mi powiedziała jak ją poinformowaliśmy o zaręczynach że ona mi bachora nianczyc nie będzie, teraz oczywiście udaje że sytuacji nie było a w małej jest zakochana