Mamy grudniowe 2019 ❤ - część 3. - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-10-08, 15:41   #4471
sevenofnine
Rozeznanie

Dot.: Mamy grudniowe 2019 ❤ - część 3.

Właśnie, kurde, filtr do wody miałam kupić ;p
sevenofnine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 15:51   #4472
midusia86
Zakorzenienie

Dot.: Mamy grudniowe 2019 - część 3.

Voice a ty brałaś może pod uwagę poród w Mysłowicach? Daleko masz? Tam podobno maja rewelacyjna porodówkę ze świetnym personelem, który mocno współpracuje z rodząca. Dziewczyny z Krakowa tam jeżdżą rodzic, bo u nas nie ma takich miejsc.
Stary 2019-10-08, 16:31   #4473
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez midusia86 Pokaż wiadomość
Voice a ty brałaś może pod uwagę poród w Mysłowicach? Daleko masz? Tam podobno maja rewelacyjna porodówkę ze świetnym personelem, który mocno współpracuje z rodząca. Dziewczyny z Krakowa tam jeżdżą rodzic, bo u nas nie ma takich miejsc.
Mam niedaleko i przeszło mi to przez myśl. Mój problem jest taki, że moje serce mocno bije do lokalnej porodówki, która w ostatnim czasie przeszła totalną metamorfozę i która zbiera bardzo dobre opinie. Tylko są to opinie na zasadzie: bardzo polecam, świetna opieka położnych i pielęgniarek noworodkowych. Nie ma żadnych konkretów na temat ochrony krocza czy szeroko pojętej swobody rodzenia. Moja przyjaciółka tam rodziła, ale niestety jej opinia mi nie pomoże. Po pierwsze, ona przerażona porodem niespecjalnie starała się zagłębiać w te procedury i nie chodziła na żadną szkołę rodzenia żeby sobie pomóc. A po drugie jest przekonana, że opieka której doświadczyła to skutek znajomości, w co ja nie do końca wierzę. Tzn. wierzę, że ktoś tam kogoś znał, ale nie wierzę że te wszystkie pozytywne opinie z sieci to również efekt znajomości.

Nie wiem teraz czy moje zafiksowanie nie tym miejscu to intuicja, która mi podpowiada, że tam właśnie będzie dobrze (dodatkowym plusem dla mnie jest bliskość tej placówki) czy sobie po prostu coś ubzdurałam. Niemniej, wezmę pod uwagę Twoją opinię o Mysłowicach i wybadam jak to wygląda.

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 17:37   #4474
nillka88
Zakorzenienie

Cytat:
ooo musze poczytac o tym miejscu, to godzina drogi ode mnie więc mogłabym rozważyć skoro tam tak fajnie, a nie wiesz jak tam ze znieczuleniem?

ja już po wizycie, krzywa mówi, że ok takze moge jesc ale ogolnie znowu przytyłam 2,5 kg w 3 tygodnie!!! kurde masakra jakaś
Stary 2019-10-08, 17:50   #4475
arya09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nillka88 Pokaż wiadomość
ooo musze poczytac o tym miejscu, to godzina drogi ode mnie więc mogłabym rozważyć skoro tam tak fajnie, a nie wiesz jak tam ze znieczuleniem?

ja już po wizycie, krzywa mówi, że ok takze moge jesc ale ogolnie znowu przytyłam 2,5 kg w 3 tygodnie!!! kurde masakra jakaś
Odlicz to co dziecko pewnie przybrało więc nie ma tragedii

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
arya09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 18:02   #4476
nillka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arya09 Pokaż wiadomość
Odlicz to co dziecko pewnie przybrało więc nie ma tragedii

haha ale jak bede tyć w takim tempie to mzoe byc nieciekawie ale trudno, chyba sie w koncu zmusze do chodzenia na basen i jakiejs gimnastyki w domu bo z czekolady chyba nie zrezygnuje
Stary 2019-10-08, 18:12   #4477
purple noise
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PatiPee Pokaż wiadomość
Ja mam ten , ale on jest kokos latex, myslalam ze pianka latex.
Pomyliłam sie. On jest bardzo ciężki i porządny Załącznik 7693903

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kurczę nie ma u nas w ikei tego materaca, w ogóle są tylko 4 na krzyż a liczyłam ze będzie z głowy.

Cytat:
Napisane przez Ann555 Pokaż wiadomość
Kurczę tak sobie leżę i czytam i chyba za dużo czytam w tym Internecie. Czy któraś z Was popija mleko ryzowe?
Ja czesto na śniadanie na mleku ryzowym robilam owsianki a teraz doczytałam,.ze niewskazane, bo ryz moze akumulowac rtęć i arsen.
I sie zestresowalam, czy nie zaszkodzilam Maluchowi.
Pisza ze w ciazy maks 1.5.szkl tego mleka na tydzien. A dzieciom do.5 roku zycia.w ogole.nie powinno się dawac ryżu, a przecież pelno jest kasze ryżowych...
Taka.zagwozdka... co o tym myślicie? Powinnam się martwić o moje maleństwo przez picie tego mleka?

Nie obraz się, ale wydaje mi się, ze ze swoim podejściem prędzej wylądujesz w psychiatryku niż na porodówce. Po co się tak katować? Poczytaj se Harrego Pottera albo coś lajtowego zamiast dumać o majonezie i ryżu.
Masz za sobą jakieś poronienia albo większe problemy czy czemu w sumie wszystko tak rozkminiasz?

purple noise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 18:31   #4478
Ivi56
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosiulam185 Pokaż wiadomość
Do używanego łóżka jak najbardziej nowy materac. Ale jeśli kupujesz łóżeczko z materacem w zestawie to nawet jak jest z pianki to moim zdaniem może zostać. My osobiście kupiliśmy lateksowo piankowy, ale dla maluszka sama pianka wystarczy, a jak dziecko będzie cięższe to po prostu dokupisz jakiś lepszy i twardszy.

Z tego co ja czytałam to właśnie dla niemowlaka do Ok 9-12 miesiąca życia jest ważny twardy materac żeby kręgosłup się dobrze rozwijał a nie zapadał w materacu, także radziłabym jeszcze poczytać na ten temat

Ivi56 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 18:37   #4479
arya09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi56 Pokaż wiadomość
Z tego co ja czytałam to właśnie dla niemowlaka do Ok 9-12 miesiąca życia jest ważny twardy materac żeby kręgosłup się dobrze rozwijał a nie zapadał w materacu, także radziłabym jeszcze poczytać na ten temat

Właśnie też tak czytałam

Stary 2019-10-08, 18:43   #4480
PatiPee
Zakorzenienie

Czy tylko ja mam dzis taki jakis depresyjny nastrój? Jestem jakas Przybita, fizycznie i psychicznie niezbyt ruchawa.
Lezec i patrzec w sufit.
Nic nie robie dzis a jestem taka zmeczona. Chyba wychodzi ta moja praca itd....

Stary 2019-10-08, 18:50   #4481
misiaq002
Zadomowienie

Znowu mam skurcze w dole brzucha dzisiaj. Jeden mnie aż położył Dobrze, że już jutro wizyta.

misiaq002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 18:50   #4482
purple noise
Rozeznanie

Cytat:
Czy tylko ja mam dzis taki jakis depresyjny nastrój? Jestem jakas Przybita, fizycznie i psychicznie niezbyt ruchawa.
Lezec i patrzec w sufit.

Nie tylko ty
Dzisiaj byli w pracy koledzy, mieliśmy naradę odnośnie przekazania mojej pracy, już tylko 7x tam idę i z głowy. Ale cały dzień gadania, w dwóch językach na raz, pęka mi mózg prawie nic nie wypiłam w pracy, bo ciagle bieganie jak ze sraczka, już mam tego tak dosyc

Na zewnątrz leje, w domu klasyczna wtorkowa awantura o tablety, sąsiadka z góry ma imprezę techno. Chyba się pojadę karnac autem gdzieś, bo zwariuje :/

purple noise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 18:53   #4483
gosiulam185
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi56 Pokaż wiadomość

Ale materac piankowy też może twardy. Nie mówię oczywiście o najtańszych materacach z gąbki pod którymi czuć stelaż.

gosiulam185 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 19:02   #4484
Ann555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez purple noise Pokaż wiadomość
Kurczę nie ma u nas w ikei tego materaca, w ogóle są tylko 4 na krzyż a liczyłam ze będzie z głowy.

Nie obraz się, ale wydaje mi się, ze ze swoim podejściem prędzej wylądujesz w psychiatryku niż na porodówce. Po co się tak katować? Poczytaj se Harrego Pottera albo coś lajtowego zamiast dumać o majonezie i ryżu.
Masz za sobą jakieś poronienia albo większe problemy czy czemu w sumie wszystko tak rozkminiasz?

Masz rację, chyba hormony...

Ann555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 19:06   #4485
misiaq002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ann555 Pokaż wiadomość
Masz rację, chyba hormony...

Myśmy tu już wszystkie przerobiły jakieś chore pomysły zwłaszcza w pierwszym trymestrze Ale żadnej do dzisiaj nie trzyma czy może jeść ryż czy nie

W każdym razie odłóż neta, z tego też się leczyłyśmy dość długo tutaj bo głupot nie brakuje.

Ja np wczoraj przeczytałam na temat dźwięków z brzucha, że dziecku się łamią kości Gdybym miała choć trochę mniej wyobraźni to bym pewnie już jechała na IP. No gdzie kości się łamią matko polko

misiaq002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 19:11   #4486
nillka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaq002 Pokaż wiadomość

Ja np wczoraj przeczytałam na temat dźwięków z brzucha, że dziecku się łamią kości Gdybym miała choć trochę mniej wyobraźni to bym pewnie już jechała na IP. No gdzie kości się łamią matko polko

spokój nas tylko uratuje
Stary 2019-10-08, 19:13   #4487
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:

Szczerze powiem, ze nie pamietam takich szczegółów. Jesz bardzo dużo opowieści porodowych z tego szpitala na Błękitny Poród na fb (wyszukaj po #myslowice). Na pewno dziewczyny tam rodzą, bo są tam świetne sale, dobrze wyposażone, cudowne położne z aktualna wiedza, realnie możliwy poród w wodzie i w wybranych przez siebie pozycjach, interwencje medyczne sprowadzają się do tych rzeczywiście niezbędnych, ochrona krocza itp. Najlepiej sama poczytaj z relacje z tej porodówki i sobie ocen, czy na tymmwasnie ci zależy
Stary 2019-10-08, 19:21   #4488
nillka88
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze powiem, ze nie pamietam takich szczegółów. Jesz bardzo dużo opowieści porodowych z tego szpitala na Błękitny Poród na fb (wyszukaj po #myslowice). Na pewno dziewczyny tam rodzą, bo są tam świetne sale, dobrze wyposażone, cudowne położne z aktualna wiedza, realnie możliwy poród w wodzie i w wybranych przez siebie pozycjach, interwencje medyczne sprowadzają się do tych rzeczywiście niezbędnych, ochrona krocza itp. Najlepiej sama poczytaj z relacje z tej porodówki i sobie ocen, czy na tymmwasnie ci zależy
ty tam rodziłas?
poczytałam juz troche na ich stronie i na fb ale nie patrzyłam na grupe, musze poczytac, ale znieczulenie faktycznie jest tylko trzeba przyjechac na konsultacje wczensniej
Stary 2019-10-08, 19:30   #4489
arya09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaq002 Pokaż wiadomość
Myśmy tu już wszystkie przerobiły jakieś chore pomysły zwłaszcza w pierwszym trymestrze Ale żadnej do dzisiaj nie trzyma czy może jeść ryż czy nie

W każdym razie odłóż neta, z tego też się leczyłyśmy dość długo tutaj bo głupot nie brakuje.

o nie mogę Internet w ciąży to zło
Stary 2019-10-08, 19:34   #4490
PatiPee
Zakorzenienie

Dla mnie z tym ryżem to jakas abstrakcja, chiński naród powinien wyginąć a się mnożą jak króliki

Stary 2019-10-08, 19:43   #4491
nillka88
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie z tym ryżem to jakas abstrakcja, chiński naród powinien wyginąć a się mnożą jak króliki

no widzisz moze ta rtęć i arsen wcale nie jest takie złe jak o nim mówią i wzmagają płodność
Stary 2019-10-08, 19:48   #4492
Ola0731
Wtajemniczenie

Cytat:
Lezec i patrzec w sufit.

Nie tylko Ty. Ja od wczoraj tak mam. Już mam dosyć chodzenia do pracy, ale jeszcze jakoś daje radę

Jedyne o czym marzę to zeby w końcu się wyspać, ale jak na razie to mi to nie wychodzi.

Dodatkowo Wy już prawie wszystkie cala wyprawkę macie skompletowana a ja nie mam ani ochoty ani czasu żeby ją ogarnąć i trochę mnie to dobija

Ja jem ryż normalnie, jakoś nad tym się nie zastanawiałam. Fakt nie jem tylko surowego mięsa i ryb, makrele zjadłam przez cala ciążę raz, ale nie jem w sumie dlatego ze nie mam na nią ochoty.

Ola0731 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 19:58   #4493
milawo
Wtajemniczenie

Ja juz przestalam przejmowac sie ile tyje i nie zaluje sobie slodyczy jak nie teraz to kiedy? Jestem pewna ze przekrocze 20kg. Nigdy mnie az tak nie ciagnelo do slodkiego. A teraz kilka razy dziennie.

milawo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 20:00   #4494
voice_of_silence
Zakorzenienie

Hahaha, jesteście boskie z tym ryżem i Chińczykami.

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 20:02   #4495
PatiPee
Zakorzenienie

Misiaq z tym łamaniem kosci to chyba będziesz hitem głupot wyczytanych w ciąży w Internecie

Maz zlozyl komode, ja i moje obliczenia przewijak nie wejdzie w szczelinę🤪

Stary 2019-10-08, 20:21   #4496
nillka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ola0731 Pokaż wiadomość
Nie tylko Ty. Ja od wczoraj tak mam. Już mam dosyć chodzenia do pracy, ale jeszcze jakoś daje radę

Jedyne o czym marzę to zeby w końcu się wyspać, ale jak na razie to mi to nie wychodzi.

Dodatkowo Wy już prawie wszystkie cala wyprawkę macie skompletowana a ja nie mam ani ochoty ani czasu żeby ją ogarnąć i trochę mnie to dobija

Ja jem ryż normalnie, jakoś nad tym się nie zastanawiałam. Fakt nie jem tylko surowego mięsa i ryb, makrele zjadłam przez cala ciążę raz, ale nie jem w sumie dlatego ze nie mam na nią ochoty.

ja nei mam całej wyprawki także luzzz ja mam czas a jakoś się nie mogę za to zabrać, głownie chodzi mi o wózek i fotelik prać też mogę a jakoś tego nie robię

Cytat:
Napisane przez milawo Pokaż wiadomość
Ja juz przestalam przejmowac sie ile tyje i nie zaluje sobie slodyczy jak nie teraz to kiedy? Jestem pewna ze przekrocze 20kg. Nigdy mnie az tak nie ciagnelo do slodkiego. A teraz kilka razy dziennie.

proszę o nie mówienie przy mnie o nie załowaniu sobie słodyczy bo ja to swojego rozumu nie mam i zaszyje się w dziale ze słodyczami żartuję of course, u mnie to tycie to nie problem słodyczy (choć jem ich sporo ale wczensiej tez jadłam ) tylko braku ruchu, od 13 tc jestem na zwolnieniu i mój ruch naprawde jest ograniczony do minimum i po prostu źle mi z tym, kiedyś byłam bardzo aktywna a teraz to ja nawet nie wiem ile kroków dziennie robie
Stary 2019-10-08, 20:22   #4497
rzeczozn
Rozeznanie

Witam się po przerwie. Czytałam, ale jakoś nie mogłam się wstrzelić w wątek 🤷☠♀️ nic ciekawego, dobrego się nie dzieje. Wizytę mam za tydzień. Czekam cierpliwie..dni jakoś wolno lecą, chyba przez tą mało jesienną aurę 🤷☠♀️
Cytat:
a co sądzicie o tym żeby do robienia mm używać wody w temp pokojowej? Ja pierwszy raz usłyszałam to u MG i rozmawiałam o tym z kolezanka i ona mówi, ze też tak często robiła
Zawsze robiłam mm z wody ok 38 st. Dziecku lepiej na brzuszku jak je ciepły posiłek. Mleko z piersi też jest przecież ciepłe może nie 38, ale 37 pewnie ma.

Smerfetka poprzednio miałam katarek plus, teraz kupiłam standard i szczerze prócz trochę innej budowy, nie widzę różnicy. Nie potrzebujesz już nic poza zestawem, który kupisz. Katarek podłączasz do końcówki rury od odkurzacza i gotowe.

rzeczozn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-10-08, 20:33   #4498
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Mam niedaleko i przeszło mi to przez myśl. Mój problem jest taki, że moje serce mocno bije do lokalnej porodówki, która w ostatnim czasie przeszła totalną metamorfozę i która zbiera bardzo dobre opinie. Tylko są to opinie na zasadzie: bardzo polecam, świetna opieka położnych i pielęgniarek noworodkowych. Nie ma żadnych konkretów na temat ochrony krocza czy szeroko pojętej swobody rodzenia. Moja przyjaciółka tam rodziła, ale niestety jej opinia mi nie pomoże. Po pierwsze, ona przerażona porodem niespecjalnie starała się zagłębiać w te procedury i nie chodziła na żadną szkołę rodzenia żeby sobie pomóc. A po drugie jest przekonana, że opieka której doświadczyła to skutek znajomości, w co ja nie do końca wierzę. Tzn. wierzę, że ktoś tam kogoś znał, ale nie wierzę że te wszystkie pozytywne opinie z sieci to również efekt znajomości.

Nie wiem teraz czy moje zafiksowanie nie tym miejscu to intuicja, która mi podpowiada, że tam właśnie będzie dobrze (dodatkowym plusem dla mnie jest bliskość tej placówki) czy sobie po prostu coś ubzdurałam. Niemniej, wezmę pod uwagę Twoją opinię o Mysłowicach i wybadam jak to wygląda.

A dobrze kojarzę, ze ty do SR nie chodzisz przy tym szpitalu? Najlepiej byłoby pewnie dotrzeć jakoś do autorek tych postów, ale wiem, jakie to jest trudne :/ stronkę gdzierodzic.pl pewnie znasz?
Stary 2019-10-08, 20:37   #4499
PatiPee
Zakorzenienie

Przewijak mial być w miejscu gdzie worek z ciuchami na 1 zdj. A wyszło jak wyszło i bedzie tak

Szkoda ze zadna blisko nie mieszka, bym oddała te kubełeczki bo nie moge ich zamontować za to w układzie jak na drugim zdjeciu mega wygodnie bedzie mi z szufladami sie wyciągało , bo się cala otwiera. . . Bajzel , ale od jutra postanowilam prać. tak mnie naszło.... Screenshot_20191008-203441_Gallery.jpgScreenshot_20191008-203428_Gallery.jpg

Stary 2019-10-08, 20:37   #4500
Smarfetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rzeczozn Pokaż wiadomość
Witam się po przerwie. Czytałam, ale jakoś nie mogłam się wstrzelić w wątek 🤷♀️ nic ciekawego, dobrego się nie dzieje. Wizytę mam za tydzień. Czekam cierpliwie..dni jakoś wolno lecą, chyba przez tą mało jesienną aurę 🤷♀️ Zawsze robiłam mm z wody ok 38 st. Dziecku lepiej na brzuszku jak je ciepły posiłek. Mleko z piersi też jest przecież ciepłe może nie 38, ale 37 pewnie ma.

Smerfetka poprzednio miałam katarek plus, teraz kupiłam standard i szczerze prócz trochę innej budowy, nie widzę różnicy. Nie potrzebujesz już nic poza zestawem, który kupisz. Katarek podłączasz do końcówki rury od odkurzacza i gotowe.

Dziękuję

Smarfetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości