|
|
#1291 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Witajcie po przerwie - byłam tydzień w szpitalu, na szczęście nie ze względu na plamienia (te ustąpiły), ale z powodu mojej cukrzycy, a dokładniej ketonów, które pojawiły się w moczu. Ale po kroplówkach na razie wszystko jest OK.
Mdłości niestety nie ustępują a my wkraczamy już prawie w trzeci miesiąc. Oby do końca pierwszego trymestru
|
|
|
|
#1292 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Inka, pewnie leżałaś w szpitalu w Knurowie? Ja tam się urodziłam Dbaj o siebie i o Fasolkę
|
|
|
|
|
#1293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1294 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
my już wkroczyliśmy w trzeci miesiąc a mdłości i jadłowstręt z nami w tym tygodniu schudłam ze 2 kg chyba bo prawie nic nie mogłam jeśc, ale dziś byłam u mamy i nawet dałam radę zjeść dwa gołąbki (i nawet smak poczułam - pyszne były), więc może już będzie trochę lepiej
|
|
#1295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do mdłości to rzeczywiście jeszcze miesiąc może być tak, że pocierpisz....zresztą wiesz jak to jest...to raczej sprawa indywidualna....mnie na szczęście wszelkie mdłości odeszły...jak ręką odjął ![]() tylko ja właśnie zaczęłam 4 miesiąc
|
|
|
|
|
#1296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Objawy: wypryski na stopach, dloniach i w ustach, powoduja goraczke i bol gardla, zwykle wystepuje w lecie. To nie jest bardzo grozne i za bardzo nie ma lekarstwa, tutaj lekarze podaja leki z acetaminophenem (nie wiem jak sie po polsku nazywa, pewnie podobnie) przeciwgoraczkowo i przeciwbolowo. Corka mojej kolezanki zlapala to w przedszkolu kilka tygodni temu.
|
|
|
|
|
#1297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1298 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wystarczy, że z cukrzycą się muszę użerać...
|
|
|
|
|
#1299 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w którym tyg jesteś? |
|
|
|
|
#1301 |
|
Raczkowanie
|
Inka, ależ się wygłupiłam z tym szpitalem
Tak czy siak dobrze, że już po wszystkim![]() A mam do Was dziewczyny tak z innej beczki pytanie... Czy Was na samym początku ciąży pobolewał brzuch? Bo nie wiem, czy tak ma być... Czuję czasami takie ni to kłucie ni to ucisk w jednym miejscu (tzn. nie tylko w tym, ale tu się powtarza), chyba można to porównać do jakiegoś ucisku na kość spojenia łonowego... Pojawia się kilka razy, z przerwami i znika na jakiś czas... |
|
|
|
#1302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mnie też bolał brzuch, teraz coraz już rzadziej, ale najpierw był to klasyczny bój jak przy @, a potem tak jakby rozciąganie... |
|
|
|
|
#1303 |
|
Raczkowanie
|
Witam Dziewczyny
Dołączam do Was chyba jako najmłodsza przyszła Mama... i mam pytanie juz na wstępie: czy któraś z Was liczy tygodnie i termin porodu od poczęcia? Czy wtedy liczy sie 38 tygodni tylko, czy tak samo jak od OM 40 tygodni?
|
|
|
|
#1304 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W mojej grupie w przedszkolu kika "zarażonych" osobników widzialam ![]() chodziło mi raczej o wpływ tej choroby na ciążę, lub czy istnieją jakieś powikłania, czy coś.... bo to podobne jest do ospy, a ospa jes niebezpieczna dla kobiet w ciąży z tego co wiem.... dlatego chciałam wiedzieć, no coz pójdę jutro do lekarza to sie może czegos więcej dowiem ![]() A co do tycia to ja mam na plusie już 3 kg a to dopiero 9 tydzień z czego 1. kg to prawa pierś, 2. kg to lewa pierś a 3.kg to brzuch
|
|
|
#1305 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy twoja szefowa wie że jesteś w ciąży? Bo jeśli tak, to najlepiej pewnie jej powiedzieć o obawach zarażenia się i może można to tak zorganizować żebyś nie stykała się z dziećmi zarażonymi? Trzymam kciuki żebyś nic nie złapała! Dbaj o siebie |
|
|
|
|
#1306 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak sie czegoś dowiesz u lekarza to daj znać, bo u mnie byla dziewczynka z podobnymi objawami ale ja nie mialam pojecia ze to moze byc jakas choroba, mi powiedzieli jej rodzice ze to egzema! Ja nic nie zlapalam ale dobrze wiedziec na przyszlosc |
|
|
|
|
#1307 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
nie odzywałam się wczoraj, bo byłam z TŻ w Zoo i jak wróciłam to padłam nieżywa na łóżko, nawet nie wiem kiedy zasnęłam.Dziś idę do gina po L4, bo kazał przyjść dziś. Nie chce mi się heh ale trzeba. A i muszę jakoś do szefowej zadzwonić i powiedzieć, że nie przyjdę do pracy bo źle się czuję
|
#1308 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja termin porodu ustalałam z użyciem tej reguły: Reguła Naegelego brzmi: prawdopodobny termin porodu wylicza się przez odjęcie 3 miesięcy od daty ostatniej miesiączki i dodaniu 7 dni. Termin porodu = data ostatniej miesiączki – 3 miesiące + 7 dni Średni czas ciąży obliczony tą metodą wynosi wtedy ok. 280dni (40 tygodni). Z punktu widzenia statystycznego obliczenia te są wiarygodne w przypadkach, kiedy występują cykle regularne, natomiast nie sprawdzają się w przypadku cyklów długich np. 60-dniowych. Ale pewnie po kolejnych wizytach z USG i ocenie wieku dziecka lekarz morze trochę inaczej przewidywać termin porodu i to jest całkiem normalne. Zresztą mało kto rodzi w terminie ![]() Cytat:
|
|
#1309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1311 |
|
Zakorzenienie
|
a Wy Mamusie się czujecie?
mnie czasem brzuch boli i głowa, ale ogólnie jest dobrze, nie powinnam chyba narzekać. Mdłości mnie ominęły na szczęście i mam nadzieję, że już nie przyjdą.
|
#1312 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki
![]() Ja w sumie czuję się dobrze. Nie mam już mdłości, czasami tylko po jedzeniu mnie zemdli, ale nie jest tragicznie Sama się zastanawiam czy wszystko jest dobrze, że nic mi nie jest. Mama mi mówi, że mam się cieszyć bo nie jedna by chciała mieć tak jak ja Nie boli mnie głowa, w sumie to ani razu w czasie ciąży mnie nie bolała. Czasami poczuję coś w brzuszku ale bardzo delikatnie i zaraz przechodzi. I przy obracaniu się z boku na bok złapie mnie skurcz, ale też szybko przechodzi. Wczoraj po obudzeniu miałam jakieś lęki i obawy o moją fasolkę. Płakałam... Czekam do 01.09 wtedy wszystkiego się dowiem
|
|
|
|
#1313 |
|
Zakorzenienie
|
a ja podjęłam decyzję i rezygnuję ze stażu. wszyscy mi mówią, żeby kombinowała i siedziała na L4 do końca, ale dla mnie to męczące takie ciągłe latanie do lekarza, do UP i tłumaczenia szefowej że źle się czuje i będąc na L4 nie moge przyjść na kilka godzin pomóc w pracy. Jakoś teraz dla mnie najważniejszy jest spokój wewnętrzny. Chcę w końcu planować ślub, myśleć o sukience fryzjerze itp. a nie siedzieć w domu jak na szpilkach od wizyty do wizyty u gina zastanawiając się czy da zwolnienie czy nie. Chcę mieć święty spokój.
|
#1314 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny po kilkudniowej przerwie.
Marta89 - witam nową przyszłą mamusię. Prawie pół godziny czytałam Wasze posty sprzed dwoch-trzech dni. Abyło tego... było. Ja obecnie jestem w połowie 8 tygodnia. W pierwszym tygodniu września idę do gin i mam nadzieję, że tym razem zobaczę moje maleństwo. (tak przy okazji - Alkamor - śliczne zdjęcie maleństwa. Pocieszam się, że jeszcze trochę i moje też będzie takie duże). Samopoczucie u mnie bez zmian tzn. notoryczne mdłości bez wymiotów i jadłowstręt. Cały czas pracuję. Trochę jest mi ciężko tak siedzieć przez 8 godzin przy komputerze ale jakośc daję radę. |
|
|
|
#1315 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki, napisalam sie dlugo do was a potem backspace wcisnelam i wszystko zniknelo...
![]() Juz nie mam sily od nowa, Przywitam nowa mame i wg mnie mozesz liczyc 38 tyg a dokladnie dowiesz sie i tak na usg (nie zawsze dzien stosunku do dzien zaplodnienia) Inne pozdrawiam i zycze milego dnia, bo ja musze sie odkleic od wizazu i troche popracowac (uroki pracy w domu, trzeba miec troche samozaparcia a mi teraz brakuje) A, a ja sie czuje coraz lepiej, niedobrze mi tylko wieczorem... a jest 11t+2d (wgOM 12t+5d) |
|
|
|
#1316 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja w pierwszej ciąży w ogólen nie miała objawów ciążowych. W ogóle nie czułam, że jestem w ciąży, aż do 4-5 miesiąca kiedy to zaczął mi rosnąć brzuszek. W pracy to dopiero w piątym miesiącu powiedziałam, że jestem w ciązy. Wszyscy się pytali który to już tydzień a jak ja im odpowiadałam, że piąty miesiąc to nie chcieli mi uwierzyć. Nic nie było po mnie wcześniej widać. Także... głowa do góry... wszystko jest ok. |
|
|
|
|
#1317 |
|
Rozeznanie
|
Witam nowe mamuski
.Tak siedze w pracy i jak sie pracuje z mysla ze za jakies 3 miesiace pojdzie sie na zwolninie to tylko tym zyje. Nie mam ochoty rano isc do pracy. Ogólnie ciążę dobrze znoszę, mam tylko lekkie mdlosci. Na pierwsze usg idziemy 24 wrzesnia, troche pozno ale juz chcialam tak kolo 12-13 tygodnia, zeby juz bylo wszystko w miare dobrze widac. Nie wiem czy to nie za pozno, ale kazal mi przyjsc za miesiac wiec to bedzie miesiac i jeden tydzien. Według mierzenia od ostatniej miesiaczki to dzis mam 8t3d, ale znajac zycie pewnie na usg bedzie inaczej. A co do L4 to jak sie je ma to lepiej siediec w domu. Wiem, ze sa wyrzuty ze moze dam rade, ale sadze ze lekarz jak to daje to wie co robi.
|
#1318 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale to już chyba zostanie do końca ciąży![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I jak powiedziałam lekarce, że prawdopodobnie jestem w ciąży (bo była ona wtedy jeszcze nie potwierdzona) to powiedziała.."dam Pani narazie zwolnienie na 10 dni, niech Pani sobie w ciąży odpocznie" i już nie wróciłam do pracy.Powiem szczerze, że poprostu chodziło zarówno o mój pęcherz z którym walczę do tej pory, jak i o to, że wiadomo...w ciąży nigdy nie wiesz jak się będziesz czuła nastepnego dnia....a że ja w pracy często musiałam siedzieć po 16 godzin więc nie chciało mi się zwyczajnie...poza tym to prawda....czasem się nudzę w domu ale myślę, że już nigdy potem nie będę miała takiej ciszy i spokoju, tyle czasu dla siebie co teraz. Co z tego, że jak urodzę też będę w domu....ale wiadomo jak to jest...to już nie jestem czas tylko dla siebie....Ale się rozpisałam a co
|
|||||||
|
|
|
#1319 |
|
Zadomowienie
|
Ja dziś idę na kolejną wizytę do gina, ciekawe co powie.
Ketony niestety znów dają znać o sobie, jutro jadę po wypis do szpitala, ciekawe, czy mnie znów zostawią... :/ |
|
|
|
#1320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.

Dbaj o siebie i o Fasolkę
w tym tygodniu schudłam ze 2 kg chyba bo prawie nic nie mogłam jeśc, ale dziś byłam u mamy i nawet dałam radę zjeść dwa gołąbki (i nawet smak poczułam - pyszne były), więc może już będzie trochę lepiej

Tak czy siak dobrze, że już po wszystkim

93...83...73...70...
65...63
Jak sie czegoś dowiesz u lekarza to daj znać, bo u mnie byla dziewczynka z podobnymi objawami ale ja nie mialam pojecia ze to moze byc jakas choroba, mi powiedzieli jej rodzice ze to egzema! Ja nic nie zlapalam ale dobrze wiedziec na przyszlosc