|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy Grudniowe 2019
️- część 5
Cytat:
Ja to potwierdzam. Przed dzieckiem moj TZ potrafił mi tak z ręki albo nogi zasadzić w nocy, że stawałam na równe nogi a siniak przez 2 tyg . Potem nie wiem... to chyba instynkt ojcowski się wytworzył, ale przy takim kilkumiesięcznym niemowlaku to już się nie bałam nawet, jak Pitul leżał maksymalnie w niego wtulony, bo TZ idealnie wokół własnej osi się tylko obracał
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
A to przepraszam za wprowadzanie w błąd z tym kokonem w takim razie. Wydawało mi się to sensowne, skoro w dzień ludzie zostawiają w tym dzieci do spania. No ale nie zagłębiałam się tak bardzo, bo nie interesowało mnie ani współspanie, ani korzystanie z kokonu.
---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
|
|
#603 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Instynkt instynktem a wiecie co to chroniczne niewyspanie? Mroczki przed oczami zasypianie w pozycji stojącej, zawroty głowy itd... na hafiji jest fajny artykuł na temat wspolspania ale tam sa takie warunki do spelnienia ,ze dla mnie odpada. Zero poduszek, zero kołder. Mama sama z dzieckiem w łóżku. Ja przewaznie spalam tak, ze mialam reke na brzuszku Leona
albo bardzo blisko i caly czas mnie czuł a ja jego. Dostawka w ogole bedzie najlepszym zakupem w tej ciazy cos mi sie wydaje Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
A z czego się składał ten koktajl położnej?
|
|
#605 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
![]() Żyj i daj żyć innym, ludzie są różni.
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
To byly takie tabletki, które dostawalam w szpitalu i moja polozna tak to nazwala. Nie była to oksytocyna tylko cos delikatniejszego.
MOjej przyjaciółce wystarczyło pół tabletki i zaczela sie akcja a ja dostawalam je przez 3 dni i nic. Meczyly przepowiadacze a szyjka ponad 4cm ![]() Voice, a czy ja komuś czegos zabraniam? Przeciez kazdy ma prawo wyboru i robic ,postepowac tak jak jest dla niego najwygodniej. Pisze o swoich doswiadczeniach i jakos ciezko mi uwierzyc, ze przez miesiace jestes w stanie spac nie zapadajac w faze snu glebokiego bo nikt tego nie wytrzyma. Jedna, dwie ,trzy noce spoko.... jak trzeba to trzeba. Potem robi sie to po prostu niebezpieczne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy mogę to czytam, a kiedy nie mogę - też czytam... Edytowane przez PatiPee Czas edycji: 2019-11-25 o 17:16 |
|
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Taki tradycyjny? Z soku pomarańczowego i oleju rycynowego
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#608 | ||
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
Mnie np. nie przekonują monitory oddechu, bo to jest zwyczajnie maszyna, mniej lub bardziej podatna na awarie. I też nie zdecydowałabym się polegać na tym w stu procentach. Ale myślę że ludzie zdają sobie z tego sprawę i oczekując dziecka po prostu dowiadują się o różnych możliwościach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#610 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mamy Grudniowe 2019
- część 5
Cytat:
Dokładnie też słyszałam o tym instynkcie już od wielu osób, które praktykowały takie spanie z dzidziolem ja osobiście bym się bała, ale każdy wiadomo wybiera to co dla siebie najlepsze ![]() Nie wykluczam tego jakby się zdarzyła konieczność spania u rodziców. Chociaż planuje to już na dobre wykluczyć w końcu będzie powód sese.Cytat:
Nie śpiąc to na pewno na siedząco zobaczysz dziecko z takiej odległości , ale co to da jak uśniesz ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- A są jakieś badania, które potwierdzają że śpiąc z dzieckiem nie osiąga się fazy głębokiej podczas snu ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Cytat:
O fuj, to przyśpiesza poród ? ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|||
|
|
|
#611 | |
|
Zakorzenienie
|
- część 5
Cytat:
|
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Arya no wlasnie chodzi w tym o to aby nie zapasc w gleboki sen a czuwac. Bo podczas glebokiego snu nie jesteś w stanie się kontrolować.
Ja uwielbiałam drzemac na kanapie z malusim Leo ,ale to bylo na zasadzie czuwania. A moj organizm nie funkcjonuje bez normalnego snu w który zapasc nie mogłam gdy byl obok bo sie balam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- No jest podobno ohydne, ja dostawalam to w tabletach, wiec smaku nie czulam. Co prawda nie przeczyszalo mnie, wiec na pewno w skladzie te tabletki mialy cos jeszcze ,jakis lek chyba na wrzody z tego co kojarze. W kazdym razie mi nie pomogło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#613 | |
|
Wtajemniczenie
|
- część 5
Cytat:
Ja mam ten monitor oddechu ale zdaje sobie sprawę z tego że to tylko urządzenie i może się mylić. Ale nie zamierzam popadać w paranoję Moja siostra np. po porodzie 1 dziecka miała tak, że w ciągu dnia nie poszła spać jak kogoś nie było kto mógł zerkać na Hanię mimo że miała właśnie ten monitor oddechu. Przy drugim już wyluzowała. Każda z nas pewnie wypracuje sobie jakiś "system" (nie wiem jak to inaczej nazwać) tak żeby było jej najlepiej. Arya nie mów hop 🤣 bo może rodzice kupią jakieś łóżeczko do siebie do domu żebyście mogli nocować ![]() O w życiu bym tego nie wypiła 🤣 probowalam kiedyś pić wodę z miodem i cynamonem i miałam odruch 🤮🤮🤮 A właśnie przypomniało mi się jeszcze, ze podobno teraz przy każdym porodzie podają profilaktycznie oksytocynę? Wiecie coś na ten temat ? Bo mi znajoma mówiła, ale ze ona 3 lata temu rodziła to nie wiem skąd ma takie info. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Ola0731 Czas edycji: 2019-11-25 o 17:48 |
|
|
|
|
#614 | |
|
Zakorzenienie
|
- część 5
Cytat:
Pewnie, na początku trzeba się ogarnąć z nową rzeczywistością i nie dać się zwariować też nie polegam na tym monitorze w 100% bo to tylko elektronika. Haha nie kracz ![]() ![]() Hm nie wydaje mi się, żeby podawali każdemu jak leci. Bo to ma wywołać poród, a jak trafisz już z rozwarciem i samo będzie postępowało to chyba nie ma sensu. Dziewczyny macie już plany porodu ? To co tam się zaznacza tak nie to spoko ogarnęłam. Ale są pytania otwarte i oczywiście nie wiem co wpisać np. „Czego oczekujesz w 1 fazie porodu” ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#615 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
A bo ja się zgadzam, ze tak jak wszystko inne co-sleeping tez nie jest dla wszystkich najlepszym rozwiązaniem. To trzeba chyba trochę czuć, bo na sile nie zda egzaminu. Ja poza okresem ciążowym sypiam bez poduszki z małym Jasiem jedynie, którego używam, jak śpię na boku. Kołdra nie przykrywam się nigdy po uszy i mamy 1,6m łóżko. Na początku kładłam Pitula koło siebie po zewnętrznej stronie (gdzie zaraz przy łóżku stało łóżeczko) a potem powolutku przechodziliśmy w coraz to „odważniejsze” pozycje. Skończyło się na tym, ze przez wiele miesięcy wiedziałam ze karmiłam w nocy tylko po tym, ze budziłam się cała porozbierana ![]() . Pitul obsługiwał się w nocy sam . Nie wiem czy nie dlatego tak cudownie wspominam cały okres kp ![]() ![]()
|
|
#616 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
Pamiętam jak w tej dobie co urodzilam weszla polozna a ja przysnelam.na lozku z Leo przy piersi. Ale mnie wtedy wystraszyla, ze to nieodpowiedzialne i tak.nie wolno. Ja mam dosc nisko brodawki i swoja piersia zakrywalam mu nos. Tak mi to utkwilo w pamieci ,ze szok. Nie wiem czy rozumiesz o czym pisze bo nie umiem znalezc dla tego dobrego okreslenia. Dopiero jak mial hmm z 1,5roku czasami go wzielam do siebie bo był chory i chcial sie tulic. Ale takie duże dziecko juz kontroluje swój sen, wygramoli sie spod kołdry itd. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#617 | ||
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
u moich rodziców w domu od 3 lat stoi dziecięce łóżeczko, bo mamę szlag trafiał jak siostra przyjeżdżała z dziećmi i spały w ciągu dnia w gondoli. Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#618 | ||
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
W taki razie jesteś potencjalnie idealnym materiałem na co-sleeping ![]() Bo ja właśnie tez mam taki tryb czuwania jakby - jestem w stanie zareagować na najmniejsze nawet westchnienie syna i wciąż rewelacyjnie się wyspać. Teraz tez zamierzam przystawić łóżeczko zaraz do łóżka i dzielnie wstawać. Przy najmniej na samym początku... ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Cytat:
A ni waśnie o to chodzi! Różni ludzie różnie śpią i dlatego u niektórych nie ma prawa zadziałać współspanie. Ja byłam chronicznie niewyspana do momentu, kiedy na każde karmienie co 2,5h musiałam się pionizowany i kompletnie wybudzać. Potem nawet zmianę pieluszki ogarnelam w łóżku.
|
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
to zdarzylo mi sie również ze tak zasnelam, ze maz mnie dobudzic nie mogl a wychodzil do pracy. Straszne. Boje sie tego ,ze wlasnie po kilkunastu, kilkudziesieciu nockach przestane byc czujna Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#620 | |||
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
O taki to właśnie znam i nawet trochę mnie korciło spróbować, ale nie wszyscy polecają ![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
Ja nie planowałam wspolspania będąc jeszcze w ciąży. Potem kilka razy prawie upuściłam dziecko na ziemie siedząc w nocy i karmiąc i zweryfikowałam swoje poglądy wybierając to, co dla naszej konkretnie rodziny było dużo lepsze. Inne ssaki śpią ze swoimi dziećmi, wiec natura aż tak nie mogła się pomylić. ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
Ola podobno jak jesteś już z tydzień po ptp to drastycznie zmieniasz zdanie co do walorów smakowych tego specyfiku ![]() ![]() No ale jestem pewna, ze żadna z nas nie będzie się musiała posuwać do takich ekstremów
|
|
#621 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Ja łóżeczko mam postawione 20 cm od naszego łóżka, a poziom materaca jest na równi z naszym łóżkiem więc będę widzieć małego. Nie mam monitora. Zamierzam dzielnie wstawać do młodego i go doglądać, odsypiać będę w dzień jak TŻ będzie w domu. Z resztą po to jest dwóch rodziców żeby się zmieniać, także w nocy. Nie chcę też popadać w paranoję. Przeczytałam wasze posty i wyszło mi z tego, że żadna opcja nie jest dobra, że najlepiej jakbym całą noc siedziała i patrzyła na dziecko
myślę, że każdy musi sobie wypracować jakiś system, który będzie się sprawdzał. Ja np. nie wyobrażam sobie żeby młody spał z nami bo ja uwielbiam poduszki, a kołdrą zakrywam się pod sam nos. Wierzę w to, że po porodzie będzie działał instynkt, ale mimo wszystko u nas w łóżku za dużo się dzieje. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#622 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
Nosze staniki w rozmiarze 65j-k, wiec chyba wiem o co chodzi
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Ja to ciekawa jestem ile zmieni sie w moich pogladach po narodzinach drugiego dziecka.
Jak sobie pomysle jakie mialam zalozenia przez narodzinami pierwszego to chyba wiele sie nie zmieniło po porodzie. Poza tym,ze mial spac w SWOIM POKOJU ![]() ![]() Zla bylam tez bo mialam zlych doradcow jesli chodzi o KP. Moze gdyby wkoło byly kolezaneki wtedy które by mnie wspierały i pomogly a nie nastawialy na mm i mowily ,ze mam odpuscic bym karmila. I to w sumie tyle. Wiem,ze duzo zalezy od nas samych i nikt za nas nie zadecyduje ale bardzo jest istotne jaka mamy pomoc w tym czasie. Zdalam sobie z tego sprawe ogladajac milion filmikow o KP w tej ciazy... Podobno przy drugim wiecej sie odpuszcza, mniej panikuje, zobaczymy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Pierwszy raz po narodzinach zazdrościlam kobietom z malym biustem. Ja mialam ogromny przed nawalem a po nawale to bylo jakies monstrum. I najgorsze ze wszystko zbieralo sie nad brodawkami nie pod. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#624 |
|
Zadomowienie
|
️- część 5
Później nadrobię strony bo właśnie zaczynam maraton usg ktg na izbie. Trzymajcie kciuksy
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#625 | |||
|
Wtajemniczenie
|
️- część 5
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
daj znać co i jak ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
każda z nas wybierze to co jest dla niej najlepsze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#626 | |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Cytat:
i dawaj koniecznie znać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#627 | |
|
Raczkowanie
|
️- część 5
Cytat:
![]() ![]() Wiecie co ja mam rozmiar piersi - małe B i cycuchy w sumie mi nic nie urosły w ciąży i się czasem zastanawiam czy w ogóle jak przyjdzie Kp to czy ja dam rady bo tam mało co mleka się zmieści ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#628 | |
|
Rozeznanie
|
️- część 5
Cytat:
Ja do tej pory nie mam siary Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#629 | |
|
Rozeznanie
|
️- część 5
Cytat:
![]() Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
️- część 5
Wlasnie z Leonem bawilismy sie laktatorem i jest duzo cichszy niz ten poprzedni który mialam. Słychać go ale nie az tak. Spokojnie w nocy da radę mysle.
Misia kciuki! Zycze dobrych wynikow a jak trzeba niech zostawiaja. Byle Julka byla bezpieczna dobrze zrobiłaś. Maz sklada wozek, szok ;D od czwartku mu jęczałam. I oto jest i on 🥰 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:04.

️- część 5

. Potem nie wiem... to chyba instynkt ojcowski się wytworzył, ale przy takim kilkumiesięcznym niemowlaku to już się nie bałam nawet, jak Pitul leżał maksymalnie w niego wtulony, bo TZ idealnie wokół własnej osi się tylko obracał

albo bardzo blisko i caly czas mnie czuł a ja jego.

ale zazdroszczę tym, które mają już swoje dzieciątka 

. Bo nie chce kupować kosz mojzesza na ten miesiąc czy dwa.
- część 5
ja osobiście bym się bała, ale każdy wiadomo wybiera to co dla siebie najlepsze 

bo może rodzice kupią jakieś łóżeczko do siebie do domu żebyście mogli nocować 

daj znać co i jak 

i dawaj koniecznie znać.