|
|
#1831 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
Moja Niunia też już tak fajnie sobie pełza i rączki łączy i oczywiście jakby mogła to obie do buzi by sobie włożyła
![]() Nie miała potówek więc nie pomogę ![]() Co do pozycji to oczywiście Julia też pionowo no i jeszcze pół siedząco z twarzą do świata, a na leżąco tylko do karmienia, nawet jak już się zbliża pora spania i chcę ją potulić na leżąco to też grymasi , także pionowo, pionowo ![]() Wszystkie dzieciaczki takie śliczne i wesołe i już takie duże a mi się wydaję, że moja to taka kruszynka w porównaniu z Waszymi ![]() Mam pytanie do dziewczyn, które karmiły piersią i już przestały (chyba takie są) jak z wyglądem i rozmiarem piersi po zaniknięciu laktacji?? Też wklejam zdjątka, jak wszyscy to wszyscy hihi:
|
#1832 |
|
Zakorzenienie
|
a to i ja wkleje
|
|
|
|
#1833 |
|
Zakorzenienie
|
u nas dziś smutny dzień
dziś ją wzięłam na dłuższy spacer ale chciała jeść i płakała i nie miałam jej gdzie nakarmic więc owiniętą w kocyk wzięłam ją nakarmic a wiało i po południu wylądowaliśmy i lekarza|mam straszne wyrzuty sumienia mogłam jej wziąść inną czapeczkę albo nie wyciągać z wózka lekkomyślnie się zachowałam a teraz ona przeze mnie cierpi nie wiem czy ta pani dr na dyrzurze trochę się nie zagalopowała powiedziała że gardło zaczerniwienione i mała rozpalona (gorączki nie ma) była rozpalona z płaczu bo ją to uszko bolało a ona zaraz zastrzyki no ale w sumie to lekarz zaraz w poniedziałek idę do swojego lekarza i to skąsultuje nie chce jej truć antybiotykiem bez potrzeby
|
|
|
|
#1834 |
|
Wtajemniczenie
|
Sybilla nie obwiniaj się z to. To nic nie da. Z resztą, jakos szybko ta choroba się rowinęła, bo skoro w tym samym dniu byłaś na spacerze i wylądowałaś u lekarza, to raczj nie mozliwe aby choroba była spowodowana właśnie tym spacerem.
Pewnie coś wczsniej jej zaszkodziło. Ale masz rację - skonsultuj to ze swoim pediatr i mierz temperaturę, abyś mogła dokłanie powiedzieć czy rzeczywicie gorączkuje. Pmiętaj, ze temp. np. 37,2 to zadna gorączka dla niemowlaka, potrafia mieć taki stan podgorączkowy kiedy np. placzą, lub po prostu jest za cieło w domu. Po postu ich organizm jeszcze nie raadzi sobie z termolegulacją. Wiem coś o tym, bo Klina często miała około 37,0 i bardzo się martwiłam, chodzilam do różnych pediatrów i każdy mi mówił to samo.
|
#1835 |
|
Zakorzenienie
|
czy któres z waszych dzieci mniej przybiera na wadze? np te 600, czy 800 gr na miesiąc? Może ja się niepotrzebnie przejmuję, może to jej odpowiada, chociaż zdarza się że piąstki ssie...
sybilla - no stało się, a rzeczywiście mogło na tym spacerze ją przewiać bo jednak mleko ciepło, gardło rozgrzane, skończyła jeść i nagle powiało jej w otwartą buźkę...., trzeba będzie uważać na taką pogodę, chociaż na przyszlość będzie wiadomo czy macie doświadczenie jakies w karmieniu strzykawką? kieliszkiem raz próbowałam ale musze jeszcze poprówbować bo humoru nie miała |
|
|
|
#1836 |
|
Zakorzenienie
|
ale dziś ciężki dzień... jakoś nic mi się nie chce... do tego mały marudny a ja oblała. dzwignelam go jakos niefortunnie i mnie teraz dół pleców boli... ech, starość nie radość
uwaga!!! Pierwsze ząbkowanie może powodować u dziecka: stany zapalne jamy ustnej, nadmierne wydzielanie śliny, ból, zaczerwienie, obrzęk lub swędzenie dziąseł, gorączkę, kaszel powodowany nadmiarem śliny, niepokój, marudzenie, zaburzenia snu, brak apetytu, biegunki, wymioty, wysypki na skórze. z http://www.portaldentystyczny.pl/dzi..._jak/art3.html Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2008-08-24 o 19:09 |
|
|
|
#1837 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale pomimo tego dobrze Cię rozumiem bo ja jestem na diecie bezmlecznej i tak mi się już chce jogurtu i innych pysznych rzeczy a cały czas mamy problemy brzuszkowe i boję się jeść wszystkiego. A co do winka to przyznam się że zdarzyło mi się kilka razy po ostatnim karmieniu wypić pół lampki wina Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Wiadomo że nie od razu wszystko ale zaczyna się od soczku jabłkowego albo marchewki i na początku po troszeczku po łyżeczce albo dwie. Cytat:
![]() Tak czy inaczej Cytat:
A może zamiast kieliszkiem spróbuj kubeczkiem medeli - ja na Twoim miejscu wyrałabym sie do poradni laktacyjnej - albo chociaż zadzwoń. Cytat:
![]() U nas też ciężki dzień - mały miał okropny atak kolki - nawet jeść nie chciał - tak to jeszcze nie było
|
|||||||
|
|
|
#1838 |
|
Zakorzenienie
|
gothika ja podaje malemu strzykawka lekarstwo, cala taka mniejsza strzykawke nie ma problemu z jedzeniem z tego
|
#1839 |
|
Zadomowienie
|
Hej, dawno nie pisałam ale nie mam czasu i jakoś tak.... A ja juz powolutku wprowadzam nowości
Zjadła juz moze 2 łyzeczki marchewki ugotowanej na parze i zmiksowanej, pare łyczków soku z marchwi i jabłka z bobo fruta i gerbera a dzisiaj "jadła" kaszkę ryżową z bananami hehe a to minki z karmienia kaszką i nie tylko.... ostatnie z wypadu na wieś i prace przy sianku...
|
#1840 |
|
Zakorzenienie
|
Agusia twoja Wiki ma sliczne niebieskie oczka, a wlasnie co do koloru oczu mojemu sie cosik zmienia ma takie brazowe znaczki na lewym oku i taki odcien sie zrobil szarawo brazowo zielony no ciezko okreslic, hmm ciekawe co z tego dalej wyjdzie
|
#1841 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny ja juz padam ze zmeczenia. dzisiaj znowu trzy razy wstawalam w nocy. maly ma juz 3 miesiace a budzi sie rowno co 2 godziny. nie wiem co jest. dzis zrobilam testy i nakarmila go o w nocy butelka wypil tylko 60ml wiec tak naprawde nie ejst glodny. maly smoka nie chce. nie mam juz sil ....... ;( co robic????????
do tego maly tylko na recach zasypia nie ma mowy o odlozeniu do lozeczka jak jest zmeczony, jak juz sie rozluzni na moich recach probuje go odlozyc i jest ryk. najgorsze jest to ze zaczynam sie na niego denerwowac a to przeciez moj skarb moja kruszynka to najbardziej boli
|
|
|
|
#1842 |
|
Zakorzenienie
|
Sonia - lekarka mówiłą że mam kryzys laktacyjny, tylko że pokarm leci jak ona przestaje jeść, też myślałam o poradni tylko u nas nie ma, tylko można liczyć na pomoc połoźnej, znajdę chyba jakiś numer na ogólnopolską poradnię, napewno coś takiego jest, póki co zostało mi karmienie jej przez sen; a o kubeczku medeli nie słyszałam, dzięki
![]() kmat - masz książkę tracy hogg? wkleję ci co ona pisze o nawykowym budzeniu się w nocy, a co do usypiania to mam tak samo, muszę ją uspić na twardo na rękach bo inaczej nie pośpi dłużej niż 5 min. |
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam cos dla siebie - klub matek wyrodnych http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34708
Regulamin: Matka Wyrodna istota leniwa i wygodna jest. Matka Wyrodna karmi niemowlę Danonkami, a zabawek nie myje co przepisowe 7 dni, tylko jak zaczynają się lepić. Matka Wyrodna nie sterylizuje butelek, wyparza je również z rzadka. Matka Wyrodna czasami nie bawi się z niemowlęciem, ponieważ gdy ono bawi się samo, Matka Wyrodna może posiedzieć przy komputerze/ poczytać książkę/ poobijać się nieco. Matce Wyrodnej zdarza się z czystego lenistwa nie wychodzić z dzieckiem na spacer przez dwa dni. Matka Wyrodna nie prasuje ubranek dziecięcych po obu stronach- robi to wówczas, gdy są wygniecione. Na Matki Wyrodne często urządzane są nagonki na innych forach, gdzie przebywają głównie Matki Idealne. Matka Wyrodna, choć czasami bluzgami rzuca, aż miło- ma Klasę. kiedy można przejść na spacerówkę? bo mi kilka cm brakuje do wkładania arturka na styk do gondoli... |
|
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
monia - przesadzisz kiedy będziesz musiała, a powinno się jak dziecko siedzi
|
|
|
|
#1845 |
|
Zakorzenienie
|
czytam i czytam i cos fajnego znalazłam
Wieczorami i popołudniami niemowlęta cierpią na Niemowlęcy Zespół Popołudniowego Pod****ienia. Niezależnie od tego, czy są głodne, czy syte, czy je boli brzuch, czy nie boli. Ogólnie wszystkie dolegliwości zwiększają swoje natężenie po południu i nie należy tego interpretować jako niechybnej oznaki, że dziecko jest głodne. leki, których się już nie stosuje u dzieci: Ze względu na zawartość kwasu bornego Tormentiol Aphtin Linomag (z czerwonym paseczkiem) Ze względu na rakotórczość: Elidel Te leki są wycofane w każdym cywilizowanym kraju, w Polsce zgodnie z przepisami też nie powinno się ich stosować u dzieci, ale to niektórych nie dociera. |
|
|
|
#1846 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tego co wiem to soczki, słoiczki i kaszki są dla dzieci po skończeniu 4 miesiąca. Ja poczekam na następną wizytę u pediatry - mały będzie miał 4 miesiące i 2 tygodnie.Mała słodko wygląda taka umorusana ![]() Cytat:
Mój ma jeszcze inaczej z zasypieniam - nawetr na rękach nie che spać - noszę go lulam a na ryczy. Też zaczyna mnie to denrwować. Dziś już nie wiedziałam co zrobić to dalam mu cycka i o dziwo zaczął ssac i po kilku minutach usnął To jest dla mnie dziwne bo niegdy go w ten sposob nie usypiałam i tak jak już wczeniej pisałam on od jakiegoś czasu nie chce jeść z cyca, ale jak wiać od usypianaia cyc jest ok![]() Cytat:
I właśnie nie wiem co z tym wyjazdem. Jak go planowalimy to myślałam że już będzie po kolkach a tu proszę. Mały taką akcje wczoraj wywinął ajk nigdy, dopiero po czopku Viburcol - mu przeszło. I jeszcze te problemy z usypianiem - zupełnie nie wiem co robić, jecać czy nie
|
|||
|
|
|
#1847 |
|
Zadomowienie
|
Moja skończy 9 wrzesnia czwarty miesiąc... i przecież nie zje na raz całej kaszki czy wypije soczku... pediatra na noc juz od tygodnia zalecił dawać jej mleczko Bebiko 2R czyli z kleikiem wiec czemu by jej nie dać też kleiku w południe...zreszta na razie to ona sie uczy wogóle połykac z łyzeczki...wiekszosc wylatuje z buzi..
Zanim porządnie zje to minie troszke czasu To mój drugi bąbel i Julce nic nie było to wiki też nie bedzie
|
#1848 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mały ma 2 miesiące jem juz prawie wszystko jak sie chce piwka to wtedy Lech Free.Był 2 tyg. na butelce(bralam leki)i to bylo męczące.Ile juz karmisz?Nie wiem moze niedługo tez zmienie zdanie.Tylko ja nie potrafie go uspić bez podania cyca.No bo co?kołysanie,noszenie?Wte dy trzeba cos kabinowac...SYBILLA choróbsko musialo sie wczesniej rozwijac.Trzymajcie sie ,duzo zdrowka! MONIA dobre to z matka wyrodną he he.Troszke pasuje i do mnie np. z nie prasowaniem ubranek po obu stronach. |
|
|
|
|
#1849 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wogóle nie prasuje ubranek
![]() dostałam tabletki jakieś Azalia - nowe na rynku chyba, ciut tańsze; po badaniu tez ciut zaplamiłam na czerwono
|
|
|
|
#1850 |
|
Zadomowienie
|
he he Monia dobre... to ja raczej tez dołączam do Klubu Wyrodnych Matek
|
|
|
|
#1851 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co - my chyba wszystki wyodne matki jesteśmy bo zamiast bawić sie z dziecmi (moje lezy na macie pod moimi nogami i gniecie zabawki...) prowadzimy to forum
|
|
|
|
#1852 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też zecydowanie dołączam do KWM Klubu Wyrodnych Matek.
* zdecydowanie nic nie prasuję (staram się kupowac tak, zeby rzeczy nie były pogniecione), * gdybym nie miała sterylizatora, to bym pewnie nawet wrzątkiem nie przelewała, no może przez pierwszy miesiąc... * jak tylko Kalina "zajmie się sobą" staram się cieszyc słodką chwilą lenistwa, * na spacer wychodze po to alby móc pozytywnie odreagowac zawód kury domowej, który obecnie wkonuję z coraz mniejszym zapałem.... Zabawek nie myję, bo jakimś cudem na każdej z nich jest napsiane zeby nie zanurzać w wodzie i nie prać w pralce, musze kupić zwykłe grechotki, wtedy się zobaczy jak często bede je myć.
|
#1853 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez dolaczam do Klubu Wyrodnych Matek, butelek nie sterylizuje, myje goraco woda i juz, zreszta po rumianku to co tu do mycia, zreszta mam wklady jednorazowe i je ie wurzuca.myje sie tylko smoka.Prasowanie hmm... moje oczy dawno nie widzialy zelazka po co? wyjmuje z suszarki rzeczy jezcze cieple ukladam sa ok nie trzeba prasowac.Alergii moj maluch nie ma zadnej.Na kompa jest czas i tv, bawie sie z dzieckiem i ogladam, z kompem podobnie, albo gdy spi wtedy.
mycie zabawek,nie myje bo jeszcze ich nie uzywa.co mam maskotke co ja oglada co chwila prac? Lenistwo jak tylko on spi dluzej ja spie z nim;-) Co do usypiania rutyna pomaga, wieczorem kapiel potem karmienie i on zasypia przy cycku klade do lozeczka i ladnie spi,czasem jak sie obudzi to na raczki na chwile i juz. zasypia o 21-21.30 budzi sie kolo 3 potem 5-6.Ale czasem zdarza sie ze czesciej sie obudzi, aha obecna waga Sebastiana 6.549kg i 61cm
|
#1854 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja juz przeszlam stefcia ma 3 i pół miesiaca.. jechaliśmy nad morze i nie chciceliśmy brać gondoli wiec jezdzila w kubelkowej spacerowce... bebe confort rozłożonej na płasko... ciekawa jestem czy przejdzie teraz spowrotem do gondoli czy etap gondoli zostal u nas zakończony ![]() Cytat:
Cytat:
ja winka się już napiłam.... pół kieliszka zaraz po karmieniu piersia... potem popiłam wodą... i wogóle stwierdziłąm ze musze duzo wody pić.... kieliszek wina ci nie zaszkodzi... a z jedzeniem... dieta dla małej i mnie - na pewno sie przyda a tak na prawdę zajadam juz prawie wszystko ale w umiarkowanych ilosćiach... ... i tez naleze do KWM |
|||
|
|
|
#1855 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam dzis jakas jazde z małym. wybudza sie, marudzi, płacze, zasypia tylo na kolanach, po odlozeniu spi jak zając pod miedza... nie wiem co jest... podejrzewam zęby bo przy wiczornym jedzeniu marudzil, odwracal sie od piersi, wierzgal, w koncu zasnal, ale ciagnal dalej...
dziś pierwszy raz wypralam ciuszki w normalnym proszku. ciekawe jak bedzie... mam nadzieje ze nic nie wyskoczy. wszystkie bodziaki byly akurat w praniu, posciel i ręczniki. jak cos bedzie to rno zauważę. ps. ja ciuszki tylko raz wyprasowalam - jak w ciazy bylam. teraz mi sie nie zdarzyło. butelki i smoczki czasem zalewam goraca woda bo po plesniawce wole to od czasu do czasu robić. jak spi nie budze, jak sie bawi nie przeszkadzam, wrecz zabawiam by siedzial cicho (dzis zabawialam machajac noga bo ja siedzialam na fotelu a maly przy nim warowal na macie), nie wzbraniam sie jak ludzie chca pobawic malego, nie boje sie zostawiac na kilka godzin z mezem/mamą/babcią... i nie dzwonie co 3 min by sie upewnic ze jest ok...zdecydowanie jestem wyrodna matką a nie matką-polką...
|
|
|
|
#1856 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie lubie zostawiac mojego Skarba,i ale czasem trzeba, zostaje czasem z tata jesli gdzies potrzebuje isc
|
#1857 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mam pytanie do dziewczyn, które usypiają swoje maluch wg rad Tracy Hogg - możecie mi napisać dokładnie krok po kroku jak to robicie i czy w dzień też tak samo usypiacie? Mi się dziś wieczorem udało małego uśpić w łóżeczku ale zajeło mi to ponad godzinę
|
|||
|
|
|
#1858 | ||
|
Zadomowienie
|
witam
po całym dniu dopiero znalazłam chwilke - Hubert cały dzien spokojny i roześmiany, wyszliśmy z nim na spacerek po 17 - w sumei wózek był nam nie potrzebny bio go nosiliśmy na reku - nie chiał leżeć w wózeczku jak go wyjeliśmy to przestal płakać i rozglądał się dookoła - ciekawi go coraz bardziej otoczenie![]() Miał lekką chrypkę - i dlatego od piatku daję mu Tantum Vede 4 razy dziennie, do tego witaminkę C po 10 kropli do mleka 3 razy dziennie i jeszcze syrop- przeszo już i dlatego jutro ostatni dzien podawania leków, w oskrzelach nic nie ma płuca tez czyste - Pani doktor powiedziała ze taka chrypka u dzieci może się pojawić jak dziecko długo płacze - a tak było u nas - poprzedniego dnia HuBert strasznie marudził - wszystko przez to nowe melko ale jeszcze doszło karmienie na dworze w wietrzny dzieńSybilla ja też miałam taka sytuacje - wracalismy ze spaceru i Maly zaczoł płakac bo głodny wiec go wyjełam z wózka, owinełam kocykiem i dałam mleko - niestety wiaterek wiał i nie udao mi ise go skutecznie ciałem osłonic Pewnie tez to miąło wpływ na chrypke, na szczesmniej tylko na niej się kończyło i zapalenia ucha nie dostał![]() Ale teraz jest Ok i tylko się cieszyc ![]() Cytat:
![]() W dzień je co trzy godzinki - czasami co 4 jak zaśnie na duzej, a wieczorem o 21 spi już pózniej o 2 w nocy butla i później różnie o 5, 6 dzisiaj np dopiero o 7 ![]() Wypija też róznei 80 ml, 100 ml, 120 ml dzisiaj o 14 wypił 150 ml ale za to później o 17 już tylko 80 - Dziecko samo sobie dojada ile mu potrzeba ![]() Przynajmniej nasz tak je - ale srednio to 120 ml wypija tego pysznego Nutramigenu ![]() Mały przybiera na wadze prawidowo wiec nie ma się czym martwic ![]() Kazdego dnia Hubert coraz bardziej się usmiecha - śmieje sie jak widzi mnie lub męża, gaworzy macha nózkami i rączkami - rozkoszny jest ![]() Lubi jak ogladamy sie w lusterku - patrzy ma mnie i się uśmiecha, a jak spojrzy na siebie to sie dziwi tak fajnie albo smieje ![]() Sprawdzcie reakcje waszych maluszków ![]() Głowkę ładnie trzyma w górze, nie przewraca się na brzuszek jeszcze i ni ekłade go tak do snu - na brzuszku spi tylko jak zasypia u mnie na brzuchu - mam go wtetdy pod kontrolą. Ubranka prasuję zawsze ![]() Butelki wyparzam Jak Hubert śpi to albo śpei razem z nim albo sprzątam Czasami celowo go usypiam zeby moc chwilke pospać Mam gorsze dnie i wtedy jestem zla na cały swiat - zwykle wszystko wina niewyspania - ja jestem okropnym śpiochem ![]() Na spacerki chodzę zeby sie dotleniał a ja zebym mogła te zbędne kilogramy zgubic - poza tym ile można siedziec w bloku ![]() Proszek Wizir do białego, Bryza do kolorów - do płukania Lenor Activ ![]() Hubert wieczorem zasypia albo przy butli albo sam w łożeczku - zwykle po 20 minutkach krecenia się ![]() Cytat:
![]() Ja nie zauwazyłam zeby były w gorszym stanie niz przed ciążą - są takie same tylko mniejsze ![]() Jakie stiosujecie kremy na rozstepy? Słyszałyscie jakieś opinie na temat LIERAC CENTIMETRIC GEL ULTRA-CORRECION ?? A oto mój Synek
|
||
|
|
|
#1859 |
|
Wtajemniczenie
|
sonia Stefci bardzo się podobało nad morzem...
bałam sie jak zniesie podróż... jak sie bedzie zachowywała... jedyne co sie stało to: mała przed wyjazdem budziła się o 3 na karmienie teraz w nocy są częstsze karmienia... ale nie wiem czy to wina klimatu zmiany miejsca czy znowu jej sie poprzestawiało... zaczęła wcześniej być zmeczona i jak kapaliśmy ja o 20 przed 20 teraz kapiel szykujemy juz o 19... ale też nie wiem czy to klimat...czy sob ie poprzestawiaa. na plus to to ze nie miała nad morzem zapchanego noska w domu musze oczyszczać codziennie czasem dwa razy dziennie fajne jest to że trafiliśmy na fajną pogodę nie za gorąco, słońce chowało sie od czasu do czasu za chmurki... ogólnie wyjazd tygodniuowy zaliczam do udanych sonia co do ukłądania do snu... teraz zajeło ci to godzinę a za tydzień bedzie trwało to pieć minut tylko trzymaj sie tego samego sytemu to chyba jest rada... nie naśladuj innych wypracujcie własny styl to chyba jest właśnie metdoa i cierpliwość... a my matki pewne rzeczy chyba robimy podświadomie a czasem potrzeba nam tylko wskazówki ![]() kjane jak sprawuje sie fotelik?? polecasz?? |
|
|
|
#1860 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie szczęśliwe mamuśki. Czy moge dolączyć do waszego grona ?
Mam na imie Natalia, mam 23 lata i 3 maja urodziłam mojego skarba- Kasjana. Wklejam na zapoznanie kilka zdjęć ![]() DSC00590.jpg SSA50267.jpgangel.jpg ja i k.jpg SSA50291.jpg SSA50271_2.jpg |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

dziś ją wzięłam na dłuższy spacer ale chciała jeść i płakała i nie miałam jej gdzie nakarmic więc owiniętą w kocyk wzięłam ją nakarmic a wiało i po południu wylądowaliśmy i lekarza|

i innych pysznych rzeczy a cały czas mamy problemy brzuszkowe i boję się jeść wszystkiego. A co do winka to przyznam się że zdarzyło mi się kilka razy po ostatnim karmieniu wypić pół lampki wina 
chyba kolo pol roku?

Z tego co wiem to soczki, słoiczki i kaszki są dla dzieci po skończeniu 4 miesiąca. Ja poczekam na następną wizytę u pediatry - mały będzie miał 4 miesiące i 2 tygodnie.