|
|
#691 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Singielka na swoim
Cytat:
Rozumiem. Myślę, że nad poziomem wilgotności xD akurat na podłodze jakoś zapanuję ![]() Mam właśnie taki matowy, ciapaty gres na balkonie i już mi starczy. Może gdybym jeszcze zobaczyła gdzies ładne, matowe płytki to byłoby inaczej, ale póki co widzę same brzydkie. Myślę, że własnie od tego będę miała swój dom, żeby chodzić z gołym tyłkiem, bez względu, gdzie się odbija ;D W jakieś ogromne ilości ludzi, przed którymi mogłabym się zawstydzić czy coś się nie wczuwam, bo nie przeżyję na raz więcej niż 2-3 osób xD |
|
|
|
|
|
#692 |
|
Rozeznanie
|
Cześć, jako, że również czeka mnie wykańczanie mieszkania, możecie orientacyjnie powiedzieć mi ile mniejwięcej zł za m2 wyszło wam wykończenie mieszkania "pod klucz"? Interesuje mnie jakiś średni standard. Większość prostych prac będziemy raczej robić sami.
|
|
|
|
|
#693 | |
|
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
Ja znam przelicznik ze stanu deweloperskiego- 2.000/m2 |
|
|
|
|
|
#694 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja odpaliłam plik w Excelu, zapisuję wszystkie wydatki Budżet mam niski (max 1200 zł/metr), zobaczymy, co uda mi się zrobić w tym budżecie w mieszkaniu. W maju, czerwcu może będę miała ekstra hajs to więcej wrzucę w mieszkanie (np. zrobię szafę na wymiar czy kupię ładną sofę, konsolę do salonu).
|
|
|
|
|
|
#695 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale w tym jest wszystko. Wszystkie prace. Projekt, przesunięcia ścian, stawianie ścian, drzwi, od nowa elektryka, meble, zabudowa, AGD, RTV, naczynia, sztuce, ozdobniki. Projekt balkonu i jego aranzacja. Wszystko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez edan84 Czas edycji: 2020-01-06 o 12:29 |
|
|
|
|
|
#696 |
|
Konto usunięte
|
Elo, mam sFuJ dOmEq!
![]() Żartuję, ale akt podpisany. Mam dziś kiepski nastrój, a jednocześnie chciałabym tam jechać i spać (brak światła to nieznaczący problemik xD). Łaziłam dziś od rana po sklepach i czuję się jak totalna idiotka. Natomiast już dużo konkretów wybranych Wyliczyłam jednak, że wejdzie mi moja wanna 170x70 i po prostu to jest taka myśl dzisiejszego dnia. W sumie nie wiem, po co ciągnę ten wątek, skoro już wjeżdżają takie tematy aranżacyjne xD
|
|
|
|
|
#697 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 21:58 |
|
|
|
|
#698 |
|
BAN stały
|
Pewnie tak. Acz ja nie miałem czasu czekać x lat i kupować nawet jeszcze nie dziury w ziemi.
Zmiany w elektryce wynikały ze zmiany aranżacji całego mieszkania. Zresztą nie tylko to. Ale przesuwanie grzejników, odpływów itd. Montaż ogrzewania podłogowego. Wiele tego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#699 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87481522]Elo, mam sFuJ dOmEq!
![]() Żartuję, ale akt podpisany. Mam dziś kiepski nastrój, a jednocześnie chciałabym tam jechać i spać (brak światła to nieznaczący problemik xD). Łaziłam dziś od rana po sklepach i czuję się jak totalna idiotka. Natomiast już dużo konkretów wybranych Wyliczyłam jednak, że wejdzie mi moja wanna 170x70 i po prostu to jest taka myśl dzisiejszego dnia. W sumie nie wiem, po co ciągnę ten wątek, skoro już wjeżdżają takie tematy aranżacyjne xD[/QUOTE]E tam. Cieszę się razem z Tobą ☺ gratulacje i powodzenia w urządzaniu! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- E tam. Cieszę się razem z Tobą ☺ gratulacje i powodzenia w urządzaniu! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#700 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bardzo dziękuję. Bardzo mnie to cieszy. Nie mogę uwierzyć, że doszłam do tego momentu i że dałam radę. |
|
|
|
|
|
#701 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, już będące na swoim. Jakie miesięczne zuzycie wody Wam wychodzi?
|
|
|
|
|
#702 |
|
BAN stały
|
Zazdroszczę osobą którym pomagają rodzice,ja znam tylko jednego chłopaka który mieszka z rodzicami kupił mieszkanie urządza je sobie teraz.
Każde zarobione pieniędze przeznacza na mieszkania rodzica nic dawać nie musi sielanka ![]() To ja mieszkając u moich musiałam dawać duża część wypłaty. Fajnie,że inni mają taki dobry start Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#703 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(Na wynajmowanym - ale domyślam się że to "na swoim" miało oznaczać raczej na jedną osobę )
Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2020-01-16 o 22:53 |
|
|
|
|
|
#704 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest naprawdę promil ![]() Powiedzmy sobie szczerze, że dla 1 os., która nie ma kokosów, oznacza to właściwie oszczędne życie. U mnie zużycie wody w tym mieszkaniu to 4m. Nie mam zmywarki i wanny, piorę średnio co 2 dni. Prysznic 2 razy dziennie. Często nie nocuję u siebie, ale też równie często ktoś jest u mnie. Gotuję rzadko, bo używam zamrażarki W poprzednim było z m więcej, mimo posiadania zmywarki, bo w tym roku było bardzo gorąco i codziennie coś prałam... Teraz w swoim mieszkaniu będę mieć wannę i zmywarkę i jestem bardzo ciekawa zużycia.
|
|
|
|
|
|
#705 |
|
Zakorzenienie
|
a powiedzcie mi jak sobie radziły singielki bez auta. Rozumiem, że zakupy można zrobić w castoramie z dowozem ale jak nagle trzeba coś zareklamować... to co? woziłyście taksówką, prosiłyście znajomych o pomoc czy jak? Mnie już skręca na samą myśl, że mam gdzieś dźwigać jakieś kartony z płytkami lub wielkie wiadra farby :-/
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
|
|
|
|
#706 |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem bez auta, zresztą pisałam tu o transportowych rozkminach z miesiąc temu
Początkowo planowałam wszystko z dowozem ze sklepu, ale okazało się, że mimo nie mam tutaj mocno zapuszczonych korzeni, moja najbliższa rodzina mieszka daleko, to jednak mam niemal 100% wsparcie w transporcie. Oczywiście wszystko poukładałam trochę pod to, ale na razie zapowiada się bez urlopu. Dodatkowo z fachowcami jestem tak dogadana, że będę codziennie przyjeżdżać, ale mam mieć tydzień wcześniej plan potrzebnych rzeczy, a drobnicę będą załatwiać sami na bieżąco, gdyby nagle zabrakło wora kleju. Po prostu taki nadzór + jakaś nagła, nieprzewidziana potrzeba. O zwrotach nie myślę zbyt wiele, bo jestem na etapie gładzi, ale jak zostanie coś to albo odwiozę taksą albo odwiezie ktoś z moich życzliwych bliskich ze mną. Jak totalnie nie masz kogo poprosić o pomoc to pozostaje taksa. Oczywiście to może ładnie podnieść koszty, bo taki jeden przejazd może sporo kosztować + być niewygodny. Ja mam akurat 3 ogromne markety budowlane w zasięgu 4 km od domu. Do Ikei kawałek, ale nie wiem, czy będę coś tam kupować, poza wyposażeniem kuchni itd. Aczkolwiek jestem nawet dziś sama na zakupach bez auta i niestety, jakoś tak jako kobieta zawsze mam łatwiej. Obsługa (zazwyczaj męska xD) jest życzliwa i pomocna. Jeszcze nic nie dźwigałam. Czasem aż mi głupio. Na następny weekend jestem umówiona z osobą, która pomoże mi przewieźć największe i najcięższe rzeczy. W razie w pozostaje jeszcze opcja dogadania transportu z ekipą remontową i przewidzenia dla nich jakiegoś dodatkowego wynagrodzenia. Edycja: i tak, u mnie teraz największym problemem będą właśnie te dojazdy do mieszkania z mieszkania, w którym teraz mieszkam. Z pracy jeszcze spoko, bo mam pół godziny i jedną wygodną przesiadkę, ale do domu muszę jechać 2 pociągami i tramwajem xD Planuję na to co najmniej godzinę w jedną stronę. Nie wyobrażam sobie jednak nie sprawdzać, nie rozmawiać na bieżąco, tym bardziej, że totalnie ja się właśnie nie znam na tym wszystkim. Edytowane przez bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 Czas edycji: 2020-01-18 o 14:54 |
|
|
|
|
#707 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do dziewczyn, którym udało się znaleźć i sfinalizować zakup mieszkania: w jaki sposób szukałyście - bezpośrednio, czy za pośrednictwem agencji? Macie jakieś wskazówki na co zwracać uwagę przy pouszukiwaniach/zakupie..? Będę ogromnie wdzięczna za wszelkie rady
|
|
|
|
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#710 | |
|
BAN stały
|
gypsy_heart, gratuluję i współczuję jednocześnie, bo ja urządzanie pamiętam jako drogę przez mękę. Praca i jeżdżenie co chwilę do tego mieszkania to był maraton. I zawsze coś wyskakiwało po drodze, zawsze czegoś brakło. Kilka tygodni wyjęte z życia będziesz miała.
Cytat:
Co sprawdzić? Plan zagospodarowania terenu, księgi wieczyste, poczytać w internecie o deweloperze (niektórzy są znani z fuszerki), zwrócić uwagę na jakość wykonania budynku (czy dobre jakościowo materiały, czy ściany odpowiedni grube, żeby nie słyszeć sąsiadów). Zanim się zdecydujesz koniecznie przyjdź z fachowcem, który na to jeszcze raz spojrzy i oceni, jak budynek został zrobiony. Jak chcesz rynek wtórny, to pośrednik może się przydać. Tutaj też koniecznie trzeba sprawdzić księgi wieczyste, ale dobrze też popytać po sąsiadach, żeby się nie okazało, że w bloku są prusaki albo nad tobą mieszka jakiś zbieracz. Niemniej nie polecam wielkiej płyty: jest prawie tak droga jak nowe bloki, a nie wiadomo, ile to postoi. Do poczytania: Bloki z wielkiej płyty. Czy ich stan faktycznie wskazuje, że są bezpieczne? Edytowane przez megamag Czas edycji: 2020-01-18 o 23:07 |
|
|
|
|
|
#711 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
, przeczytaj sobie komentarz pod tym artykułem, o ten (w ogóle sobie poczytaj komentarze ):Cytat:
Cytat:
Cytat:
To: postoi.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-01-18 o 23:59 |
||||
|
|
|
|
#712 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#713 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() https://www.youtube.com/watch?v=7X8z_XUd_aY I tyle w temacie rozwalania wielkiej płyty :P Chociaż nie mam zdania, z 1 str mi się to podobało całkiem bardzo, z 2 trochę creepy. Ale zdecydowanie jak miałabym wybrać to podoba mi się po modernie. Nie chce mi się sprawdzać ile wynosiły współczynniki bezpieczeństwa 5o lat temu ale kompletnie mi się nie wydaje że ówcześni konstruktorzy to były małe dzidziusie i nie znali realiów w jakich budowali jeśli chodzi o materiały i pomijając nawet ówczesne normy nie przezbrajali tego dla zasady
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-01-19 o 00:24 |
||
|
|
|
|
#714 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#715 |
|
BAN stały
|
Z tego, co rozumiem, problemem są metalowe kotwy, które łączą płyty i które rdzewieją, a spółdzielnie ich nie wymieniają, bo często nie ma za co.
Poza tym mylisz dwie technologie budowy. Żelbeton to rama H, a nie wielka płyta. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2020-01-19 o 01:27 |
|
|
|
|
#716 |
|
BAN stały
|
Nic nie mylę. Sama wrzucasz artykuł delikatnie mówiąc nieco kontrowersyjny.
![]() Cóż, te budynki swoje już odstały. Nowe na swoją markę dopiero pracują. Jak we wszystkich dziedzinach najwięcej wiedzą ci co coś robią. |
|
|
|
|
#717 |
|
Rozeznanie
|
Mój kolega mieszka na osiedlu które ma jakieś niecałe 3 lata, i co chwila wychodzą problemy: pękające szyby w drzwiach balkonowych (pewnie z powodu zimy stulecia, +5 w styczniu), cieknące rury zalewające łazienkę, wentylacja zamontowana tak świetnie, że z kratki w kuchni wieje. Inny znajomi zrobił dziurę w ścianie w nowym bloku piłeczką ping pongową. I takich historii są tysiące. Nie chwalę bloków z wielkiej płyty, bo mieszkanie w jednym z nich wspominam bardzo źle, ale fuszerki w nowym budownictwie są powszechne. Tak z plusów, to u mnie w bloku z 1969 nie było słyszeć żadnych hałasów od sąsiadów w stylu telewizor, odkurzacz. W nowych blokach się zdarza.
|
|
|
|
|
#718 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To z czego są te mury? ![]() Tak, fuszerki są powszechne, wszędzie Jak jest cicho to słyszałam odkurzacz wszędzie - w wielkiej płycie czy w budownictwie np po 2000r, w blokach, w których mieszkałam. No ale to taki mały kombajn i jakoś to nie dziwi. Ja teraz mieszkam w WP i najgorsza jest po prostu słabość okolicy i różni mieszkańcy - to potrafi naprawdę negatywnie wpłynąć na odbiór mieszkania tutaj, mimo że ja się polubiłam z okolicą POMIMO, bo mam taką osobowość, że wolę patrzeć na dobre rzeczy. Smród na klatce bardzo często (w sumie to chyba z piętra niżej, bo u mnie mieszkają sami staruszkowie), ciągle rozwalone windy (mieszkam na 6p i czasem po całym dniu i z zakupami chciałabym wjechać windą), problemy z wodą (pozdro dla ciągłego zmieniania się temperatury wody, mimo optymalnego ustawienia - można raz się poparzyć, żeby za 5 sekund zaczęła lecieć lodowata woda xD), zsyp koło drzwi (myślałam naiwna, że tego już nie ma nigdzie xD). Jeszcze mogłabym napisać na defektach poremontowych (mieszkam w mieszkaniu 5m po remoncie), ale nie wiadomo, na ile to niedbalstwo ekipy, a na ile problemy budynku Natomiast wciąż rozważałabym tylko w super okolicy.Jeśli chodzi o pośredników to tutaj też coraz więcej jest ogłoszeń przez agencję. Natomiast w każdym przypadku (miałam 2 mieszkania, które prawie kupiłam, tzn. 1 nie kupiłam, a 2 kupiłam) znalazłam ogłoszenie wystawione przez właściciela, które później znikało po wystawieniu przez agencję. Może to trochę wynikać ze specyfiki rynku, bo właściciele nie byli mieszkańcami Warszawy ani bliskich okolic, a ci, którzy byli, też nie chcieli tracić czasu na dojazdy daleko do mieszkań albo byli poza nią. Sytuacja jest więc taka, że oczywiście lepiej kupić od os. prywatnej, natomiast TO ZALEŻY - zakup z BN może w ogóle nie polegać na tym, że idziecie do BN, tylko dane mieszkanie może być wystawione wyłącznie przez BN, a właściciel może nie mieć ochoty rozmawiania z wami. Część ogłoszeń jest wystawionych tylko przez BN. |
|
|
|
|
|
#719 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#720 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ekspert portalu rynekpierowotny jest na pewno najlepszą i najbardziej obiektywną osobą do wypowiadania się na temat trwałości wielkiej płyty ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.

Głupie, ale życiowe 

Budżet mam niski (max 1200 zł/metr), zobaczymy, co uda mi się zrobić w tym budżecie w mieszkaniu. W maju, czerwcu może będę miała ekstra hajs to więcej wrzucę w mieszkanie (np. zrobię szafę na wymiar czy kupię ładną sofę, konsolę do salonu).