![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie chrzestne !
Jestem chrzestna, bardzo lubie swojego chrzesniaka ( nie wiem czy dobrze napisalam), jest cudny, wspanialy itd. ale tez mi sie zdaje, ze rola chrzestnej to kupowanie prezentow, narazie kupuja rodzice, bo sama nie zarabiam, ale potem wydatki beda spore...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
jestem mamą 5 latka. mój kuzyn. cudny chłopiec. i fakt może nie uczestniczę w jego wychowaniu, ale dość często się widujemy (porównuje to do moich spotkań z moją chrzestną, który jest prawie znikomy.) spędzamy razem wielkanoc, boże narodzenie ale również staram się go odwiedzić podczas ferii zimowych lub spędzić kilka dni z nim podczas wakacji. (a mieszkamy około 300 km od siebie). jednak uważam właśnie, że jak się nie ma takiego kontaktu jak ja to zazwyczaj to są spotkania na urodzinach, komuni św., później 18 urodziny i jeszcze może ślub.
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Mam takie do Was pytanko: co kupiłyście swojemu chrześniakowi/chrzesniaczce na chrzest ?
![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
ja dałam kasę w kartce z życzeniami + jakaś symboliczna zabawka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
na drugie mam Irena
|
witam ja mam trzy chrześniaczki (7 i 3 latka oraz 5 mies) i dwie własne córki
zostałam chrzesną pierwszy raz w wieku 22 lat co do prezentów to zawsze głośno mówiłam że bogata nie jestem i żeby się cudów nie spodziewali także myślę że wszystko jest jasne.uważam że chrzesna nie jest tylko od prezentów .z chrześniaczkami widuję się dość często i nie wyróżniam ich nie chcę żeby inne dzieci rodzeństwo czuły się jakoś gorsze czy odsunięte. na chrzciny dziewczynki dostały pierwsza wózek na spółkę z chrzestnym(zabudowana spacerówka) druga kasę trzecia poduszkę ze swoim zdjęciem i elektryczną nianię prezenty są w granicach 100- 150 zł więc szału nie ma pozdrawiam mamusie
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
ode mnie dostał pieniądze i obrazek jako pamiątka chrztu.
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
ja Chrześniakowi dałam srebrny krzyzyk z łańcuszkiem - to taki prezent ode mnie jako chrzestnej i jeszcze kasa w kopercie ale to już od moich rodziców również (a kwota na moje rozeznanie wcale nie była mała choć jak się okazało "minimalna" bo "tyle się teraz daje" masakra jakaś...)
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
ode mnie dostal taka zabawke, ze dziecko kladzie sie pod tym i sie bawie i ksiazke z kubusiem puchatkiem, gdzie sie zpaisuje jak dziecko rosnie jakies odciski lapek itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam jedną chrześniaczkę, ma już rok i prawie 8 miesięcy. Moja Dominika jest śliczna, nie pomagam w jej wychowaniu ze względu na pracę, nie mogę jej też z tego samego powodu często widywać. Choć wczoraj właśnie udało mi się do niej pojechać
![]() ![]() ![]() Chrzestną zostałam w wieku 21 lat i jestem z tego zadowolona, nie uważam tego za żaden przymus, i Dominika jest też moją siostrzenicą, bo to córcia mojej starszej siostry ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Uzależnienie
|
Ja jestem matka chrzestną 2 letniej Madzi
![]() ![]() ![]() Co do prezentów, no cóż ja jestem świadoma, że w Polsce na to sie właśnie patrzy ![]() ![]() A co dałam na chrzciny? Nic ![]()
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() kupiłam też szatkę do chrztu, a na prezent kupiłam złoty łańcuszek z medalik ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Ja juz mam 3 chrzesniakow. Piotrus skonczy niedlugo 4 lata, Kinga skonczyla 2 a Zuzia w listopadzie skonczy rok. Swoich dzieci jeszcze nie mam. Tylko z jednym dzieckiem mam staly kontakt, z najmlodsza Zuzia (mieszkam w Irlandii). I mimo, ze nie lacza nas zadne wiezy krwi to jestem jej pierwsza ciocia (bylam przy jej narodzinach) hihihi... Fajnie jest byc chrzestna. To sama radosc!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Bycie matka chrzestna (ojcem chrzestnym) to nie tylko wydatki o ktorych tak tu glosno
![]()
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Ja też jestem mamusią chrzestną, rocznego już Adrianka, zresztą synka mojej chrzestnej
![]() ![]() I nie uważam, że to tylko kupowanie prezentów, chociaż ja od swojej chrzestnej zawsze i na komunie i na urodziny dostawałam mase rzeczy, ale nie pamiętam i nie lubie jej tylko przez pryzmat tego, że miałam od niej co chciałam, dużo czasu ze mną spędzała i ja też chciałabym tak się opiekować moim chrześniakiem. ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Jakoś nie bardzo widzę nastoletnie mamy chrzestne (a widzę, że takich jest naprawdę sporo) biorące odpowiedzialność za cudze dziecko w razie nieszcześcia...
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Z tym to juz do rodzicow dziecka. To oni wybieraja matke chrzestna nie ja
![]()
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
a ja jestem mamusia chrzestna od prawie 3 latek małej Weronisi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
ja mam dwóch chrześniaków są w jednym wieku jeden to syn mojej siostry a drugi to córka kumpeli zostałam chrzestną w wieku 18 lat i kilku miesięcy syn siostry dostał złoty łańcuszek a córka kumpeli pieniążki w kopercie bo takie było jej życzenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
ja nie ejstem za dawaniem pieniazkow bo to wiadomo ze rodzice je wydaja a dziecko moze meic z nich malo..lepiej dac cos konkretnego zeby i ono skorzystalo..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
dosłownie przed chwilą kuzyni zaproponowali mi zostanie matką chrzestną malutkiej Liwii.
bardzo się z tego zaszczytu cieszę, bo traktuję to jako zaszczyt a nie chęć wyłudzenia pieniędzy na prezenty. mam 20 lat, studiuję i wydaje się oczywiste, że prezenty jak na razie będą raczej symboliczne, jak będzie później, nie wiadomo jak życie się ułoży, ale uważam, że matka chrzestna, jak sama nazwa wskazuje, to MATKA, a nie SPONSORKA. Jeśli kogoś stać, proszę bardzo, niech kupuje laptopy, samochody, mieszkania i wille, ja jak na razie nie mam takiego zamiaru, bardziej liczy się dla mnie kontakt z dzieckiem. Pomimo tego, że rodzice dziecka mieszkają w Anglii, chcę utrzymywać kontakt z moją przyszłą chrześniaczką, samoloty latają i tam.
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nigdy nie traktowałam bycia chrzestną, jako "chęci wyłudzenia pieniędzy na prezenty". Dla mnie to zaszczyt. Ale nie uznaję zasady "dziecku się nie odmawia" i przy proszeniu kogoś na świadka dla moich dzieci mam nadzieję, że osoby, które kiedyś poproszę zgodzą się, bo będą chciały, a nie "bo tak mówi tradycja, że się nie odmawia".
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2008-08-27 o 10:52 Powód: literówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
jA! jA! Ja! TEZJESTEM TAKą MAMUSIą
![]() Tu można moje "maleńtwo" podziwiać ![]() www.panna-marianna.blog.onet.pl
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie chrzesne !
Ja jestem chrzestną matką rocznej już dziewczynki
![]() Ula jest cudowna, ale tak jak ktoś wyżej pisał nie mam zamiaru uczestniczyć w jej rozwoju katolickim. Nie będę przykładową matką chrzestną, która uczy modlitw i karze chodzić do kościoła. Mam inne poglądy. Mogę być dla niej kimś w rodzaju przyjaciółki, do której będzie mogła zwrócić się o pomoc czy porozmawiać ![]() ![]() Sama chrzestną miałam taką, że jej nie miałam także... postaram się, żeby Ula wiedziała, że zawsze mogę jej pomóc i może się do mnie zwrócić w każdej sprawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Ja jeszcze własnych dzieci się nie dorobiłam, ale wkrótce mnie to czeka bo latka lecą
![]() mój chrześniak Gracjan ma już 10lat i uważa ,że jest już baaardzo dorosły ![]() ![]() ![]()
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja również zostałam mamusią chrzestną i to w wieku 16 lat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mogę zrobić dla Ciebie wszystko!..naprawdę wszystko. Jest jednak jedna rzecz, której nigdy nie zrobię... ...nie przestanę Cie kochać <serce> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Co kupic chrzesniakowi na roczek?
![]()
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
ja bym stawia na jakiś praktyczny prezent, a więc ubranka (te w tym wieku akurat naprawdę się przydają ), jakaś maskotkę.
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Ja tez niedługo zostane chrzesną i jestem z lekka przerażona bo nie wiem co i jak. Rozumiem, że matka chrzesna kupuje szatke chrzcielną i ubiera malca. Do tego jeszcze dochodzi prezent - nie mam jeszcze pojęcia co ale na pewno będzie to coś co będzie mu przypominało o tym ważnym wydarzeniu w jego życiu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Dołączam się do pytanka
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.