Mamusie chrzestne ! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-24, 14:14   #31
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie chrzestne !

Jestem chrzestna, bardzo lubie swojego chrzesniaka ( nie wiem czy dobrze napisalam), jest cudny, wspanialy itd. ale tez mi sie zdaje, ze rola chrzestnej to kupowanie prezentow, narazie kupuja rodzice, bo sama nie zarabiam, ale potem wydatki beda spore...
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 15:18   #32
plywok
Zakorzenienie

jestem mamą 5 latka. mój kuzyn. cudny chłopiec. i fakt może nie uczestniczę w jego wychowaniu, ale dość często się widujemy (porównuje to do moich spotkań z moją chrzestną, który jest prawie znikomy.) spędzamy razem wielkanoc, boże narodzenie ale również staram się go odwiedzić podczas ferii zimowych lub spędzić kilka dni z nim podczas wakacji. (a mieszkamy około 300 km od siebie). jednak uważam właśnie, że jak się nie ma takiego kontaktu jak ja to zazwyczaj to są spotkania na urodzinach, komuni św., później 18 urodziny i jeszcze może ślub.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 08:39   #33
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Mam takie do Was pytanko: co kupiłyście swojemu chrześniakowi/chrzesniaczce na chrzest ?
Stary 2008-08-25, 09:57   #34
Claris
Zakorzenienie

ja dałam kasę w kartce z życzeniami + jakaś symboliczna zabawka
Claris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 10:14   #35
evela28
na drugie mam Irena

witam ja mam trzy chrześniaczki (7 i 3 latka oraz 5 mies) i dwie własne córki
zostałam chrzesną pierwszy raz w wieku 22 lat
co do prezentów to zawsze głośno mówiłam że bogata nie jestem i żeby się cudów nie spodziewali także myślę że wszystko jest jasne.uważam że chrzesna nie jest tylko od prezentów .z chrześniaczkami widuję się dość często i nie wyróżniam ich nie chcę żeby inne dzieci rodzeństwo czuły się jakoś gorsze czy odsunięte.

na chrzciny dziewczynki dostały
pierwsza wózek na spółkę z chrzestnym(zabudowana spacerówka)
druga kasę
trzecia poduszkę ze swoim zdjęciem i elektryczną nianię
prezenty są w granicach 100- 150 zł więc szału nie ma
pozdrawiam mamusie

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 10:20   #36
plywok
Zakorzenienie

ode mnie dostał pieniądze i obrazek jako pamiątka chrztu.

(;
Stary 2008-08-25, 11:53   #37
ashiva
Wtajemniczenie

ja Chrześniakowi dałam srebrny krzyzyk z łańcuszkiem - to taki prezent ode mnie jako chrzestnej i jeszcze kasa w kopercie ale to już od moich rodziców również (a kwota na moje rozeznanie wcale nie była mała choć jak się okazało "minimalna" bo "tyle się teraz daje" masakra jakaś...)
ashiva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 14:01   #38
Zielone_korale
Wtajemniczenie

ode mnie dostal taka zabawke, ze dziecko kladzie sie pod tym i sie bawie i ksiazke z kubusiem puchatkiem, gdzie sie zpaisuje jak dziecko rosnie jakies odciski lapek itd.
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 14:27   #39
jenifer198
Wtajemniczenie

Ja mam jedną chrześniaczkę, ma już rok i prawie 8 miesięcy. Moja Dominika jest śliczna, nie pomagam w jej wychowaniu ze względu na pracę, nie mogę jej też z tego samego powodu często widywać. Choć wczoraj właśnie udało mi się do niej pojechać od jej rodziców wiem, że jest małym rozrabiakiem , ale oczywiście bez przesady. Na razie jak wspomniałam nie udzielam się w wychowanie, bo i nie ma po co. Od wychowania są rodzice. Chyba, że by się coś źle działo. Chrzestni włączają sie w wychowanie, wtedy gdy nie mogą(nie umieją, nie są w stanie) tego zrobić rodzice, i taka powinna być ich rola. Takie mam zdanie. Prezenty swoją drogą, na pewno będą dla takiego dziecka czymś miłym, nie powinny jednak być zbyt kosztowne. Ja kupuję mojej chrześniaczce rzeczy także przydatne, nie tylko zabawki. Pomagam więc rodzicom w ten sposób, że odciążam ich w wydatkach np. właśnie na ubrania. Mimo, że je mają, jeden ciuszek więcej od drugiej "mamy" nie zaszkodzi
Chrzestną zostałam w wieku 21 lat i jestem z tego zadowolona, nie uważam tego za żaden przymus, i Dominika jest też moją siostrzenicą, bo to córcia mojej starszej siostry ale tak jak czytałam wcześniej, jak ktoś nie chce i nie jest to jego świadomy wybór, chrzestnym/ną być nie powinien to jest jednak obciążenie pieniężne i obowiązek, poza tym mogą zaistnieć sytuacje, gdy tym dzieckiem trzeba np. się zaopiekować. Wtedy np. u mnie w rodzinie zwraca się często z taką prośbą do chrzestnych. I należy się z tego wywiązać.
jenifer198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 15:23   #40
Antilia
Uzależnienie

Ja jestem matka chrzestną 2 letniej Madzi To córka mojego brata więc bardzo chciałam zostać chrzestną, bo to ich drugie dziecko i więcej nie planują a na wcześniejsze byłam zbyt młoda Zostałam chrzestną w wieku 18 lat. Wiem, że będę mieć z dzieckiem kontakt no bo naturalnie z bratem mam kontakt i mam zamiar go utrzymywać

Co do prezentów, no cóż ja jestem świadoma, że w Polsce na to sie właśnie patrzy Zwłaszcza to do mnie dotarło jak powiedziałam tż, że nie chce w przyszłości chrzcić dzieci a on, że jak ja tak mogę chcieć dzieci prezentów pozbawiać

A co dałam na chrzciny? Nic nie zarabiam to też nic nie dałam. Mój tata jako dumny dziadek kupił jej kolczyki.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 06:22   #41
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NiColQa14 Pokaż wiadomość
Mam takie do Was pytanko: co kupiłyście swojemu chrześniakowi/chrzesniaczce na chrzest ?
Ja miałam małą ubierać ale że nie znałam dokładnych rozmiarów ubranek umówiłam się z siostrą że ona kupi ubranko a ja dam kasę w koperte
kupiłam też szatkę do chrztu, a na prezent kupiłam złoty łańcuszek z medalik i dodatkowo że mała miała urodziny 26.12. kupiłam jej samochodzik do jeżdzenia i do popychania bo uczyła sie wtedy chodzić, ale dałam pare dni wcześniej przed chrztem wszyscy byli zadowoleni i nikt nie zarzucał że za mało dałam czy coś w tym rodzaju
Nikita_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 13:35   #42
pcynesia
Rozeznanie

Ja juz mam 3 chrzesniakow. Piotrus skonczy niedlugo 4 lata, Kinga skonczyla 2 a Zuzia w listopadzie skonczy rok. Swoich dzieci jeszcze nie mam. Tylko z jednym dzieckiem mam staly kontakt, z najmlodsza Zuzia (mieszkam w Irlandii). I mimo, ze nie lacza nas zadne wiezy krwi to jestem jej pierwsza ciocia (bylam przy jej narodzinach) hihihi... Fajnie jest byc chrzestna. To sama radosc!
pcynesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 14:38   #43
bAndzik
Raczkowanie

Bycie matka chrzestna (ojcem chrzestnym) to nie tylko wydatki o ktorych tak tu glosno i prezenty na kazda okazje. To takze wielki zaszczyt i jeszcze wieksza odpowiedzialnosc za dziecko w razie (odpukac) nieszczescia.
Stary 2008-08-26, 14:56   #44
kochana-plotkara
Wtajemniczenie

GG do kochana-plotkara

Ja też jestem mamusią chrzestną, rocznego już Adrianka, zresztą synka mojej chrzestnej Miałam 17 lat jak mnie poproszono o bycie chrzestną, wtedy mi się to wydało fajną sprawą, no ale wiadomo, że to jest jakaś odpowiedzialność. Urodziny mamy w tym samym miesiącu, więc uzbierają się jakieś fundusze na prezent dla niego (nie zarabiam) Nikt ode mnie nie wymaga żebym mu kupowała prezenty póki jestem na utrzymaniu rodziców, bo to ja jestem jego chrzestną, a nie moi rodzice więc z jakiej racji oni mają wykładać pieniądze.
I nie uważam, że to tylko kupowanie prezentów, chociaż ja od swojej chrzestnej zawsze i na komunie i na urodziny dostawałam mase rzeczy, ale nie pamiętam i nie lubie jej tylko przez pryzmat tego, że miałam od niej co chciałam, dużo czasu ze mną spędzała i ja też chciałabym tak się opiekować moim chrześniakiem.
Stary 2008-08-26, 15:01   #45
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez bAndzik Pokaż wiadomość
Bycie matka chrzestna (ojcem chrzestnym) to nie tylko wydatki o ktorych tak tu glosno i prezenty na kazda okazje. To takze wielki zaszczyt i jeszcze wieksza odpowiedzialnosc za dziecko w razie (odpukac) nieszczescia.
Jakoś nie bardzo widzę nastoletnie mamy chrzestne (a widzę, że takich jest naprawdę sporo) biorące odpowiedzialność za cudze dziecko w razie nieszcześcia...
Stary 2008-08-26, 16:29   #46
bAndzik
Raczkowanie

Z tym to juz do rodzicow dziecka. To oni wybieraja matke chrzestna nie ja .
Stary 2008-08-26, 19:19   #47
mart989
Wtajemniczenie

GG do mart989

a ja jestem mamusia chrzestna od prawie 3 latek małej Weronisi tak ajk dziewczyny nie uwazram ze bycie matka chrzestna to tylko prezenty ja niedawna pracuje i prezenty daje jak sie z nia widZe ale takie naprawde drobne, mala lala, zy jak ostatnio kredki, kolorowanka, mazaczki itp, niestety mieskza daleko wiec bardzo rzadko sie widzimy a poza tym to malenstwo malo mnie pamieta i sie wstydzi ludzi ktorych malo kojarzy, ale jak juz sie widzimy to stram sie jej maximum czasu poswiecac, moja chrzesna dopiero od kilku lat bardziej sie mna interesuje tak powanie choc mam juz 19 lat a chrzesny ma mnie w ogole gdzies choc mieskzamy blisko bardzo.. nawet na 18 urodzinach nie byl
mart989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 19:37   #48
storczyk83
Raczkowanie

ja mam dwóch chrześniaków są w jednym wieku jeden to syn mojej siostry a drugi to córka kumpeli zostałam chrzestną w wieku 18 lat i kilku miesięcy syn siostry dostał złoty łańcuszek a córka kumpeli pieniążki w kopercie bo takie było jej życzenie
storczyk83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-26, 19:56   #49
mart989
Wtajemniczenie

GG do mart989

ja nie ejstem za dawaniem pieniazkow bo to wiadomo ze rodzice je wydaja a dziecko moze meic z nich malo..lepiej dac cos konkretnego zeby i ono skorzystalo..
mart989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-26, 21:35   #50
aniaslonko
Raczkowanie

dosłownie przed chwilą kuzyni zaproponowali mi zostanie matką chrzestną malutkiej Liwii.
bardzo się z tego zaszczytu cieszę, bo traktuję to jako zaszczyt a nie chęć wyłudzenia pieniędzy na prezenty.
mam 20 lat, studiuję i wydaje się oczywiste, że prezenty jak na razie będą raczej symboliczne, jak będzie później, nie wiadomo jak życie się ułoży, ale uważam, że matka chrzestna, jak sama nazwa wskazuje, to MATKA, a nie SPONSORKA.
Jeśli kogoś stać, proszę bardzo, niech kupuje laptopy, samochody, mieszkania i wille, ja jak na razie nie mam takiego zamiaru, bardziej liczy się dla mnie kontakt z dzieckiem. Pomimo tego, że rodzice dziecka mieszkają w Anglii, chcę utrzymywać kontakt z moją przyszłą chrześniaczką, samoloty latają i tam.
Stary 2008-08-27, 10:19   #51
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NiColQa14 Pokaż wiadomość
Chrzestna ubiera do chrztu, więc ja dałam pieniążki na strój malucha, do tego kartka pamiątkowa i maskotka, którą jezcze gdzies tam ma. Moze skromnie, ale wtedy sama byłam dzieckiem i nie zarabiałam. Teraz zapewne prócz ciuchów dostał by łańcuszek z medalikiem z najlepszymi życzeniami na całą drogę życiową.

Ja nigdy nie traktowałam bycia chrzestną, jako "chęci wyłudzenia pieniędzy na prezenty". Dla mnie to zaszczyt.
Ale nie uznaję zasady "dziecku się nie odmawia" i przy proszeniu kogoś na świadka dla moich dzieci mam nadzieję, że osoby, które kiedyś poproszę zgodzą się, bo będą chciały, a nie "bo tak mówi tradycja, że się nie odmawia".

Edytowane przez chilanes
Czas edycji: 2008-08-27 o 10:52 Powód: literówki
chilanes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-27, 16:21   #52
Slodka_Marzycielka
Zakorzenienie

jA! jA! Ja! TEZJESTEM TAKą MAMUSIą
Tu można moje "maleńtwo" podziwiać
www.panna-marianna.blog.onet.pl
Który dotrzymuje słowa.
Każda miłość zaczyna się od obecności i do obecności się sprowadza.
Slodka_Marzycielka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 11:44   #53
soulone
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie chrzesne !

Ja jestem chrzestną matką rocznej już dziewczynki . Nie zgodziłabym się na to gdyby nie poprosiłaby mnie o to osoba (wujek), którą bardzo szanuję i lubię i nie chciałam mu przykrości robić. Widziałam, że mu zależy.
Ula jest cudowna, ale tak jak ktoś wyżej pisał nie mam zamiaru uczestniczyć w jej rozwoju katolickim. Nie będę przykładową matką chrzestną, która uczy modlitw i karze chodzić do kościoła. Mam inne poglądy.

Mogę być dla niej kimś w rodzaju przyjaciółki, do której będzie mogła zwrócić się o pomoc czy porozmawiać . Taka będę .

Sama chrzestną miałam taką, że jej nie miałam także... postaram się, żeby Ula wiedziała, że zawsze mogę jej pomóc i może się do mnie zwrócić w każdej sprawie .
soulone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 20:07   #54
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Cytat:
Napisane przez Slodka_Marzycielka Pokaż wiadomość
jA! jA! Ja! TEZJESTEM TAKą MAMUSIą
Tu można moje "maleńtwo" podziwiać
www.panna-marianna.blog.onet.pl
Ooo Śliczna dzidzia
Stary 2008-08-30, 22:36   #55
Nelkaa
Zadomowienie

Ja jeszcze własnych dzieci się nie dorobiłam, ale wkrótce mnie to czeka bo latka lecą
mój chrześniak Gracjan ma już 10lat i uważa ,że jest już baaardzo dorosły. A teraz biedulek przeżywa,że szkoła znowu się zaczyna i znów będzie musiał się uczyć. Jak to przystało na chłopca lubi dokuczać swojej siostrze młodszej o 2 lata, ogólnie jest małym łobuzem, a każdy mówi że to po mnie ( bo to mój siostrzeniec), za to w szkole jest na szczęście.....

MOJE TWORY BIŻUTERYJNE
Nelkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 14:18   #56
Tusia931
Przyczajenie

Wink Dot.: Mamusie chrzestne !

Ja również zostałam mamusią chrzestną i to w wieku 16 lat byyłam strasznie zaskoczona taka propozycja rodziców maluszka ale okroopnie szczęśliwa!! naprawdę uwielbiam dzieci to najcudowniejsze stworki na świecie WSZYSTKIE tylko trzeba wiedzieć jak je podejść piszecie na forum, że jesteście niezadowolone z tego, że zostałyście "mamusiami" bo w Polsce to oznacza tylko prezenty, prezenty i jeszcze raz kasa!! mysle, że to zależy od ludzi! Rodzice mojego chrześniaczka biorąc mnie na chrzestną doskonale zdawali sobie sprawe, ze majac 16 lat nie jestem w stanie wiele mu zaoferowac jesli chodzi o kase, ale koocham go strasznie i to wystarcza a ponadto kiedy tylko moge (dzieli nas 200km) lecę do niego z prezencikiem, ale nikt tego na mnie nie wymusza poprostu sprawia mi to ogromną fraajde ten łobuz jest nawet podobny do mnie ciut bo to również mój kuzyn Mateuszek dokładnie za dwa tygodnie bedzie mial 3 latka KOOOOCHAM CIE SKARBIE

Mogę zrobić dla Ciebie wszystko!..naprawdę wszystko. Jest jednak jedna rzecz, której nigdy nie zrobię...
...nie przestanę Cie kochać <serce>
Tusia931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 15:12   #57
bAndzik
Raczkowanie

Co kupic chrzesniakowi na roczek?
Stary 2008-08-31, 17:24   #58
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bAndzik Pokaż wiadomość
Co kupic chrzesniakowi na roczek?
ja bym stawia na jakiś praktyczny prezent, a więc ubranka (te w tym wieku akurat naprawdę się przydają ), jakaś maskotkę.

(;
Stary 2008-10-02, 19:38   #59
Alisja
Raczkowanie

Ja tez niedługo zostane chrzesną i jestem z lekka przerażona bo nie wiem co i jak. Rozumiem, że matka chrzesna kupuje szatke chrzcielną i ubiera malca. Do tego jeszcze dochodzi prezent - nie mam jeszcze pojęcia co ale na pewno będzie to coś co będzie mu przypominało o tym ważnym wydarzeniu w jego życiu.
Alisja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 19:47   #60
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Dołączam się do pytanka

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości