|
|
#2281 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Panny Młode 2020 cz. II
Cytat:
Ja się bardzo cieszę, że coraz więcej jest ślubów cywilnych, bo przynajmniej są szczere... A co do salonów to zależy. W tym, w którym kupiłam pozwolili mi zrobić po kupieniu. W czterech innych nie było problemu ze zdjęciami Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2282 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie nie oburza. Kościół sobie pozwala na takie śluby - szopki, bo wystarczy odpowiednio posmarować hajsikiem proboszczowi. Moja siostra miała problemy żeby umówić chrzest dziecka, bo bez ślubu kościelnego, to ksiądz cisnął, że żyją w grzechu, jak im nie wstyd, że on chrztu nie udzieli bo nie ma podstaw, nie ma przesłanek że wychowają dziecko w wierze, bo sami w wierze nie żyją... Po 3 dniach siostra poszła z kopertą, to ksiądz od zaczął coś o nawróceniu, i że każdy ma prawo należeć do królestwa bożego...
Kupowanie nauk przedmałżeńskich, olewanie zasad kościoła, mieszkanie ze sobą przed ślubem. Gdyby kościół nie chciał udzielać ślubu takim ludziom, to by bardzo szybko zbiednial. Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2283 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2284 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też nie rozumiem czemu ludzie robiąc dziecko oczekują, że będzie żyło po ich myśli. To zamiast robić człowieka, samodzielną jednostkę, niech zaprogramują sobie robota, będzie chodził jak chcą, czy to ich uszczęśliwi? Niestety nie ma jeszcze takiej technologii. Niestety ja mam ostatnio kiepski czas, problemy zdrowotne mamy, stres w pracy i jeszcze do tego problemy z tym ślubem. TŻ pojechał dziś do swojej rodzinnej miejscowości 160 km, żeby załatwić zgodę od swojego księdza na ślub w innej parafii. Księdza we wsi obok umówiliśmy w lipcu, że tak, da nam ślub, nie ma problemu, tylko niech załatwi tę zgodę, wystarczy 3 miesiące przed. No to raz, że ksiadz z jego wsi wyjechał i guzik załatwił, dwa pojechał do tego dogadanego księdza, jego też nie było, ale inny ksiądz do niego zadzwonił w tej sprawie. No i ten dogadany ksiądz już się rozmyślił, bo ja powinnam w swojej parafii wziąć... Nosz kurde jak ja się wyprowadziłam ze swojej parafii w wieku 15 lat a potem już do żadnej nie zapisałam, to za przeproszeniem gdzie mam łatwić ślub jako niewierząca???Ja? Umówił się jednak z TŻ na niedzielę przed mszą. A wiecie co w tym jest najlepsze? Że oni mają wyje**** na mojego TŻ, wiernego, pomagającego przy mszach w rodzinnej wsi do 25 rż, chodzącego do kościoła, dobrego człowieka itd...mają gdzieś, że będzie odcięty od sakramentów i zostanie wg nich skazany na potępienie, bo każdego obchodzę tylko ja, niewierząca. Mimo, że prawo kościoła cały czas pozwala na takie śluby to żadnemu ksiedzu nie chce się za to wziąć i mają wywalone na swoją owieczkę. Chyba, że on też teraz czeka na tę kopertę... Brak słów, ja laski nawet nie wiem do jakiego ślubu u mnie w końcu dojdzie. TŻ powiedział, że jak nie ten, to już bierzemy cywilny i w duupie. Ale wiem że mu przykro i będzie miał koszmar w domu rodzinnym. Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-02-21 o 20:27 |
|
|
|
|
#2285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2286 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2288 |
|
Zakorzenienie
|
A przez ile czasu? Tak naprawdę Wasza parafia jest tam gdzie mieszkacie a nie w rodzinnych stronach. Ja od roku mieszkam u siebie i też to tutaj jest moja parafia. Narzeczony nie tak długo wiec zapowiedzi ma jeszcze w rodzinnych stronach.
Może niech TZ porozmawia z księdzem u Was ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2289 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Już myślałam żeby tam wziąć cywilny i zrobić wesele i potem tu w mieście kościelny już tylko przy świadkach. Ale TŻ ma dosyć tego kombinowania i proszenia się księży... Wszystko okaże się na tej rozmowie w niedzielę, może ksiądz jednak się zgodzi? Żałuję teraz, że z moim nie pojechałam, ale wyjechał szybko, jak ja jeszcze byłam w pracy. Jakbyśmy poszli razem jako para i ksiądz by mnie widział, to może prędzej by się udało. Już przecież raz się zgodził ... Kurcze to jest śmieszne, byliśmy umówieni, sala załatwiona, wszystko ugadane, suknia ślubna kupiona, a ten się teraz rozmyślił... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-02-21 o 21:09 |
||
|
|
|
#2290 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale nie chodzisz za kimś i nie trujesz, że jesteś niezadowolona, bo biorą kościelny. To, że ktoś bierze kościelny, a potem się nie stosuje, no to już tylko jego sprawa jak postępuje. Cytat:
|
|
#2291 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą mój TŻ się pokusił na pierścionek dla mnie stamtąd, noszę go realnie może z pół roku (poprzednia praca mi nie pozwalała na biżuterię) i jest calutki porysowany. Złoto się rysuje, fakt, ale bez przesady... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dobrze, że masz Tżta!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||||
|
|
|
#2292 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym odpuściła i wzięła cywilny w jakimś ładnym miejscu, a potem już sam na sam wzięła ślub kościelny. Nie jechałabym się prosić i błagać, żeby mi ksiądz łaskawie ślubu udzielił.
|
|
|
#2293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak tak czytam to jeszcze bardziej się cieszę że wybrałam swoją parafie z brzydkim kościołem ale super proboszczem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2294 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój chłop na razie jest przeciwny żeby jeszcze gdzieś szukać kościelnego, ma dosyć, ale może z czasem się na to zdecydujemy. Na razie czekam do niedzieli, a później się zobaczy. Jednak wniosek z tego taki, że z księdzem nie można być niczego pewnym Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-02-21 o 21:48 |
|
|
|
|
#2295 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Brałabym nawet najbardziej obskurny kościół byle tylko był w porządku ksiądz i nie robił nam pod górkę. Kościół dopuszcza takie śluby, żeby ta strona wierząca mogła przyjmować sakramenty i uczestniczyć nadal w kościele, to ci księża chcą być bardziej świeci od papieża i całego kościoła. Żeby to powiedział od razu, to pewnie znaleźlibyśmy innego ksiedza, ale on w lipcu się zgodził, a teraz się rozmyślił. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-02-21 o 22:06 |
|
|
|
|
#2296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to chyba zostaje jedynie kontakt z kurią Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kilka dni później wypisałam się z religii w szkole, bo już nie mogłam znieść tych bzdetów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2298 |
|
Zakorzenienie
|
No i co? Dzisiaj po sukienkę a ja cała noc koszmary... Śniło mi się ze dojechałyśmy z dziewczynami a tam babka mi dała jakąś spódnice i jej zapiąć nie mogła i zaczęła szukać jakiejś góry, to one powiedziały że coś ze zdjęć żeby takie było to ta powiedziała że no mają ale to nie da rady nie wejdę w to i jedyne co mi mogą dać to ta ledwodpinajaca się spódnice i jakąś górę do tego dobrać....
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- proszę księdza a jak ja mam X wpisać? W jaka rubrykę, bo my nie po ślubie - a co wstydzisz się chłopa? - no nie - no to wpisuj gdzie tam chcesz :Cojest: Nie robił totalnie żadnego problemu. Zapytał się tylko czy coś planujemy i to wszystko Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2300 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-02-22 o 09:02 |
||
|
|
|
#2301 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie ksiądz jest ok. Z mieszkaniem przed ślubem żadnych problemów. Dla nas nawet lepiej, bo tylko 1 spowiedź zamiast dwóch
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z powinno być jak z USC - idziesz do wybranego i tam bierzesz ślub. Nie ma żadnego proszenia o zgodę, co laska, polsubka. Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety, ja się z Tobą w 100% zgadzam, że tak powinno być, a nie proszenie się. Tym bardziej, że mój tż jak przykładny katolik chodził do kościoła. To i tak wielki problem, pewnie chodzi o to żeby jeszcze kopertą posmarować. I ja i mój facet mamy tego dosyć Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-02-22 o 10:35 |
|
|
|
|
#2305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2306 |
|
Zadomowienie
|
Najgorsze jest to, że jak ktoś nie ma skrupułów żeby pościemniać wierzącego to dostanie normalny ślub od ręki, a osoba taka jak mój TZ zostaje odcieta od kościoła. Ja rozumiem, że potrzeba jest dyspensa, ale właśnie chyba dla takich par jak my jest ta furtka zostawiona.
|
|
|
|
#2307 |
|
Zakorzenienie
|
Tak swoją drogą, mam nadzieję że nikt mi nie wyjedzie z tekstem o dyspensie (mjensko w pjontek!), bo obsmieje.
|
|
|
#2308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To w jego interesie jest ta dyspensę uzyskać a nie w Twoim. Większym problemem podejrzewam może być ktoś wege ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2309 |
|
Zakorzenienie
|
A jak się uzyskuje dyspensę? Idzie się do księdza i pyta "Czy mogę dostać dyspensę na jutro?"
|
|
|
#2310 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

...
Ustaliła m budżet na obrączki do 5tys podobają nam się za lekko ponad 2 więc jak najbardziej na plus
Dobrze, że masz Tżta!

to chyba zostaje jedynie kontakt z kurią
To w jego interesie jest ta dyspensę uzyskać a nie w Twoim. Większym problemem podejrzewam może być ktoś wege