Panny Młode 2020 cz. II - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-02-21, 19:13   #2281
pinkelephants
Rozeznanie

Dot.: Panny Młode 2020 cz. II

Cytat:
Napisane przez Nikki_944 Pokaż wiadomość
Ustalamy, ale jeszcze nie mamy pomysłu jak to będzie wyglądać.

Nie rozumiem czemu wierzący ubolewają nad tym, że ktoś bierze tylko cywilny i mają z tym problem. Ciekawa jestem czy pożali się kiedyś ktoś, że bierze ślub kościelny, a ktoś bliski jest z tego faktu niezadowolony i namawia na cywilny tylko.

Denerwuje mnie w większości rodzicach, to że dla nich najlepiej by było jakby do końca życia dziecko żyło po ich myśli. Dlatego każde odstępstwo od "normy" jest potem komentowane, a w człowieku narasta zdenerwowanie. Boję się, że jak kiedyś będę rodzicem to będę robić dokładnie to samo.

Mamy identyczne.

Raczej w salonach nie pozwalają robić zdjęć. Mi pozwolili w jednym, albo dwóch.
A powiem Wam, że mnie mega oburza właśnie jak ktoś bierze kościelny, a potem od ślubu nie chodzi w ogóle do kościoła i nie ma z tym nic wspólnego. To po co?
Ja się bardzo cieszę, że coraz więcej jest ślubów cywilnych, bo przynajmniej są szczere...

A co do salonów to zależy. W tym, w którym kupiłam pozwolili mi zrobić po kupieniu. W czterech innych nie było problemu ze zdjęciami

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-21, 19:21   #2282
tinkerver2
Zakorzenienie

A mnie nie oburza. Kościół sobie pozwala na takie śluby - szopki, bo wystarczy odpowiednio posmarować hajsikiem proboszczowi. Moja siostra miała problemy żeby umówić chrzest dziecka, bo bez ślubu kościelnego, to ksiądz cisnął, że żyją w grzechu, jak im nie wstyd, że on chrztu nie udzieli bo nie ma podstaw, nie ma przesłanek że wychowają dziecko w wierze, bo sami w wierze nie żyją... Po 3 dniach siostra poszła z kopertą, to ksiądz od zaczął coś o nawróceniu, i że każdy ma prawo należeć do królestwa bożego...
Kupowanie nauk przedmałżeńskich, olewanie zasad kościoła, mieszkanie ze sobą przed ślubem.
Gdyby kościół nie chciał udzielać ślubu takim ludziom, to by bardzo szybko zbiednial.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-21, 19:28   #2283
pinkelephants
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
A mnie nie oburza. Kościół sobie pozwala na takie śluby - szopki, bo wystarczy odpowiednio posmarować hajsikiem proboszczowi. Moja siostra miała problemy żeby umówić chrzest dziecka, bo bez ślubu kościelnego, to ksiądz cisnął, że żyją w grzechu, jak im nie wstyd, że on chrztu nie udzieli bo nie ma podstaw, nie ma przesłanek że wychowają dziecko w wierze, bo sami w wierze nie żyją... Po 3 dniach siostra poszła z kopertą, to ksiądz od zaczął coś o nawróceniu, i że każdy ma prawo należeć do królestwa bożego...
Kupowanie nauk przedmałżeńskich, olewanie zasad kościoła, mieszkanie ze sobą przed ślubem.
Gdyby kościół nie chciał udzielać ślubu takim ludziom, to by bardzo szybko zbiednial.

Mieszkanie że sobą przed ślubem nigdy nie było przeciwskazaniem do brania ślubu kościelnego

pinkelephants jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-21, 20:21   #2284
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gothka152 Pokaż wiadomość
To ja tak w skrócie, bo już nie raz tu o tym pisałam...

My bierzemy ślub cywilny.

Z tego (i tylko z tego) powodu moi rodzice nie pogratulowali nam zaręczyn, bo ,,bez sensu zaręczać się na sam cywilny". Nie zapytali o datę, ani miejsce przyjęcia. Słowem nie skomentowali mojej sukni ślubnej.
Jeśli już coś mówię na temat ślubu, spotykam się z bardzo przykrymi kpinami. Ogólnie dla moi rodziców mojego ślubu po prostu nie ma (bo ,,cywilny to nie ślub") i nie interesują się nim w żaden sposób.
Nie będą na nim obecni, bo ,,nie będą mi gratulować życia w grzechu". Z mojej strony będzie tylko mój brat z dziewczyną.

Ojciec tżta próbował nas namawiać na ślub kościelny, wykręcając się bardzo ciężko chorą na raka mózgu mamą tżta. Że ślub kościelny by ją uszczęśliwił i inne takie
Temat ślubu kościelnego został bardzo szybko ucięty przez tżta. Jego mama zmarła niewiele później.

Ostatecznie rodzina tżta chyba pogodziła się z naszym ślubem cywilnym i będzie na nim obecna.

Mam tak samo

Wychodzę za mąż za mężczyznę, którego bardzo kocham. Chcę, żeby był ze mną szczęśliwy a nasze małżeństwo- trwałe. Tak samo jak po ,,prawdziwym" ślubie w kościele, chcę być przy Nim w dobrych i złych chwilach, aż do końca naszego życia.

I to niby otwiera wrota do piekła?
Naprawdę brak słów żeby to komentować... Przykro mi, że Twoi najbliżsi tak Cię potraktowali.
Też nie rozumiem czemu ludzie robiąc dziecko oczekują, że będzie żyło po ich myśli. To zamiast robić człowieka, samodzielną jednostkę, niech zaprogramują sobie robota, będzie chodził jak chcą, czy to ich uszczęśliwi? Niestety nie ma jeszcze takiej technologii.

Niestety ja mam ostatnio kiepski czas, problemy zdrowotne mamy, stres w pracy i jeszcze do tego problemy z tym ślubem.
TŻ pojechał dziś do swojej rodzinnej miejscowości 160 km, żeby załatwić zgodę od swojego księdza na ślub w innej parafii. Księdza we wsi obok umówiliśmy w lipcu, że tak, da nam ślub, nie ma problemu, tylko niech załatwi tę zgodę, wystarczy 3 miesiące przed. No to raz, że ksiadz z jego wsi wyjechał i guzik załatwił, dwa pojechał do tego dogadanego księdza, jego też nie było, ale inny ksiądz do niego zadzwonił w tej sprawie. No i ten dogadany ksiądz już się rozmyślił, bo ja powinnam w swojej parafii wziąć... Nosz kurde jak ja się wyprowadziłam ze swojej parafii w wieku 15 lat a potem już do żadnej nie zapisałam, to za przeproszeniem gdzie mam łatwić ślub jako niewierząca???Ja? Umówił się jednak z TŻ na niedzielę przed mszą. A wiecie co w tym jest najlepsze? Że oni mają wyje**** na mojego TŻ, wiernego, pomagającego przy mszach w rodzinnej wsi do 25 rż, chodzącego do kościoła, dobrego człowieka itd...mają gdzieś, że będzie odcięty od sakramentów i zostanie wg nich skazany na potępienie, bo każdego obchodzę tylko ja, niewierząca. Mimo, że prawo kościoła cały czas pozwala na takie śluby to żadnemu ksiedzu nie chce się za to wziąć i mają wywalone na swoją owieczkę. Chyba, że on też teraz czeka na tę kopertę...

Brak słów, ja laski nawet nie wiem do jakiego ślubu u mnie w końcu dojdzie. TŻ powiedział, że jak nie ten, to już bierzemy cywilny i w duupie. Ale wiem że mu przykro i będzie miał koszmar w domu rodzinnym.

Edytowane przez pandemonium4
Czas edycji: 2020-02-21 o 20:27
pandemonium4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-21, 20:34   #2285
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Naprawdę brak słów żeby to komentować... Przykro mi, że Twoi najbliżsi tak Cię potraktowali.
Też nie rozumiem czemu ludzie robiąc dziecko oczekują, że będzie żyło po ich myśli. To zamiast robić człowieka, samodzielną jednostkę, niech zaprogramują sobie robota, będzie chodził jak chcą, czy to ich uszczęśliwi? Niestety nie ma jeszcze takiej technologii.

Niestety ja mam ostatnio kiepski czas, problemy zdrowotne mamy, stres w pracy i jeszcze do tego problemy z tym ślubem.
TŻ pojechał dziś do swojej rodzinnej miejscowości 160 km, żeby załatwić zgodę od swojego księdza na ślub w innej parafii. Księdza we wsi obok umówiliśmy w lipcu, że tak, da nam ślub, nie ma problemu, tylko niech załatwi tę zgodę, wystarczy 3 miesiące przed. No to raz, że ksiadz z jego wsi wyjechał i guzik załatwił, dwa pojechał do tego dogadanego księdza, jego też nie było, ale inny ksiądz do niego zadzwonił w tej sprawie. No i ten dogadany ksiądz już się rozmyślił, bo ja powinnam w swojej parafii wziąć... Nosz kurde jak ja się wyprowadziłam ze swojej parafii w wieku 15 lat a potem już do żadnej nie zapisałam, to za przeproszeniem gdzie mam łatwić ślub jako niewierząca???Ja? Umówił się jednak z TŻ na niedzielę przed mszą. A wiecie co w tym jest najlepsze? Że oni mają wyje**** na mojego TŻ, wiernego, pomagającego przy mszach w rodzinnej wsi do 25 rż, chodzącego do kościoła, dobrego człowieka itd...mają gdzieś, że będzie odcięty od sakramentów i zostanie wg nich skazany na potępienie, bo każdego obchodzę tylko ja, niewierząca. Mimo, że prawo kościoła cały czas pozwala na takie śluby to żadnemu ksiedzu nie chce się za to wziąć i mają wywalone na swoją owieczkę. Chyba, że on też teraz czeka na tę kopertę...

Brak słów, ja laski nawet nie wiem do jakiego ślubu u mnie w końcu dojdzie. TŻ powiedział, że jak nie ten, to już bierzemy cywilny i w duupie. Ale wiem że mu przykro i będzie miał koszmar w domu rodzinnym.
A Twój TZ mieszka na stałe w swoich rodzinnych stronach czy z Tobą?

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-21, 20:37   #2286
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
A Twój TZ mieszka na stałe w swoich rodzinnych stronach czy z Tobą?

Mieszkamy razem z dala od naszych rodzinnych miejscowości.
Stary 2020-02-21, 20:54   #2287
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:

Eh, no i właśnie tak jest z księżami, powiedzą jedno, zrobią drugie i nawet nie ma gdzie tego zgłosic, bo ręka rękę myje. A ty należysz do tej parafii, gdzie mieszkasz dłużej niż 3 miesiące.

Stary 2020-02-21, 20:54   #2288
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Mieszkamy razem z dala od naszych rodzinnych miejscowości.
A przez ile czasu? Tak naprawdę Wasza parafia jest tam gdzie mieszkacie a nie w rodzinnych stronach. Ja od roku mieszkam u siebie i też to tutaj jest moja parafia. Narzeczony nie tak długo wiec zapowiedzi ma jeszcze w rodzinnych stronach.
Może niech TZ porozmawia z księdzem u Was ?

Stary 2020-02-21, 21:06   #2289
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Eh, no i właśnie tak jest z księżami, powiedzą jedno, zrobią drugie i nawet nie ma gdzie tego zgłosic, bo ręka rękę myje. A ty należysz do tej parafii, gdzie mieszkasz dłużej niż 3 miesiące.

Cytat:
A przez ile czasu? Tak naprawdę Wasza parafia jest tam gdzie mieszkacie a nie w rodzinnych stronach. Ja od roku mieszkam u siebie i też to tutaj jest moja parafia. Narzeczony nie tak długo wiec zapowiedzi ma jeszcze w rodzinnych stronach.
Może niech TZ porozmawia z księdzem u Was ?

Też już o tym myślałam, ale salę mamy klepniętą tam, a to jest 160 km od miejsca gdzie teraz mieszkamy. Mieszkamy w dużym mieście, gdzie my tu teraz znajdziemy salę na lipiec? I ściągać tu rodzinę trochę bez sensu, bo to już zupełnie wszyscy będą mieli daleko, a w tamtych okolicach mamy część rodziny i ogólnie jest wszystkim trochę bliżej.

Już myślałam żeby tam wziąć cywilny i zrobić wesele i potem tu w mieście kościelny już tylko przy świadkach. Ale TŻ ma dosyć tego kombinowania i proszenia się księży... Wszystko okaże się na tej rozmowie w niedzielę, może ksiądz jednak się zgodzi? Żałuję teraz, że z moim nie pojechałam, ale wyjechał szybko, jak ja jeszcze byłam w pracy. Jakbyśmy poszli razem jako para i ksiądz by mnie widział, to może prędzej by się udało. Już przecież raz się zgodził ...

Kurcze to jest śmieszne, byliśmy umówieni, sala załatwiona, wszystko ugadane, suknia ślubna kupiona, a ten się teraz rozmyślił...

Czas edycji: 2020-02-21 o 21:09
Stary 2020-02-21, 21:12   #2290
Nikki_944
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
A powiem Wam, że mnie mega oburza właśnie jak ktoś bierze kościelny, a potem od ślubu nie chodzi w ogóle do kościoła i nie ma z tym nic wspólnego. To po co?
Ja się bardzo cieszę, że coraz więcej jest ślubów cywilnych, bo przynajmniej są szczere...

A co do salonów to zależy. W tym, w którym kupiłam pozwolili mi zrobić po kupieniu. W czterech innych nie było problemu ze zdjęciami

Ale nie chodzisz za kimś i nie trujesz, że jesteś niezadowolona, bo biorą kościelny. To, że ktoś bierze kościelny, a potem się nie stosuje, no to już tylko jego sprawa jak postępuje.

Cytat:

Nie dość, że na niego się wypinają to jeszcze dają Ci piękny przykład, że nie ma się co nawracać.
Stary 2020-02-21, 21:17   #2291
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorowa90 Pokaż wiadomość
Wczoraj upatrzyliśmy piękne w Aparcie i jestem jak najbardziej za tym żeby zobaczyć na żywo i zmierzyć.

Mój tż nie bardzo jest przekonany do sieciówki, a jakie jest wasze zdanie na temat Apartu?Ustaliła m budżet na obrączki do 5tys podobają nam się za lekko ponad 2 więc jak najbardziej na plus
Apart musi mieć kasę na kampanie reklamowe itp. więc przebitka jest spora. Za takie same (te same milimetry, próba itp.) które mamy, w Aparcie musielibyśmy zapłacić jakieś 800zł więcej.
Zresztą mój TŻ się pokusił na pierścionek dla mnie stamtąd, noszę go realnie może z pół roku (poprzednia praca mi nie pozwalała na biżuterię) i jest calutki porysowany. Złoto się rysuje, fakt, ale bez przesady...
Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
My chcemy takie, z soczewka od środka i grawerem, wycenił nam na ok 1600zl w aparcie takie były za 2800... Co dla mnie jest chora cena za zwykle obrączki. Załącznik 7708670

Mamy takie same, płaciliśmy 1680 dokładnie
Cytat:
My z Warszawy
Powiem Wam kochane, że mi głowa pęka już od tego ślubu i wesela i mam dość muszę chyba na jakiś czas odciąć się od tego ale wiem też, że powoli muszę się rozglądać za sukienką...

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Wiecie co dobija mnie myśl bo u nas nikt nie wie, że ustaliliśmy termin i organizujemy wesele...miało być za rok w czerwcu ale nie dograliśmy wszystkich usług i padło na październik. Tż chce powiedzieć jak już wszystko będzie zaklepane najlepiej z zaproszeniami w ręku...i nawet z nikim nie mogę pogadać i się poradzić jedynie na forum mogę się wyżalić
Ja wszystkich poinformowałam zaraz po rezerwacji sali. Po co robić z tego taką tajemnicę? Potem się okazuje, że ten ma plany, tamten nie przyjdzie bo coś tam itp. zwłaszcza jeśli wszyscy są przygotowani na czerwiec, to szybciutko bym to sprostowała.
Cytat:
Nie do końca się z Tobą zgodzę, bliscy i znajomi na pewno przyjdą, a dalsza rodzina średnio mnie obchodzi jak ich nie będzie to lepiej dla mnie. A ze względu na to ile mi moi rodzice w życiu pomogli chcę,żeby byli zadowoleni z tej całej szopki, ale na tą chwilę muszą mi zaufać. I to wcale nie oznacz, że muszą mi zaplanować całe wesele od A do Z. Chce uniknąć spiny bo jakby mi się jeszcze tż rodzice zaczęli wtrącać to bym zwyczajnie wszystko odwołała.
Ciągle mnie dziwi, że w tych czasach młodzi się na coś takiego godzą.
Cytat:
Napisane przez gothka152 Pokaż wiadomość
To ja tak w skrócie, bo już nie raz tu o tym pisałam...

My bierzemy ślub cywilny.

Z tego (i tylko z tego) powodu moi rodzice nie pogratulowali nam zaręczyn, bo ,,bez sensu zaręczać się na sam cywilny". Nie zapytali o datę, ani miejsce przyjęcia. Słowem nie skomentowali mojej sukni ślubnej.
Jeśli już coś mówię na temat ślubu, spotykam się z bardzo przykrymi kpinami. Ogólnie dla moi rodziców mojego ślubu po prostu nie ma (bo ,,cywilny to nie ślub") i nie interesują się nim w żaden sposób.
Nie będą na nim obecni, bo ,,nie będą mi gratulować życia w grzechu". Z mojej strony będzie tylko mój brat z dziewczyną.

Ojciec tżta próbował nas namawiać na ślub kościelny, wykręcając się bardzo ciężko chorą na raka mózgu mamą tżta. Że ślub kościelny by ją uszczęśliwił i inne takie
Temat ślubu kościelnego został bardzo szybko ucięty przez tżta. Jego mama zmarła niewiele później.

Ostatecznie rodzina tżta chyba pogodziła się z naszym ślubem cywilnym i będzie na nim obecna.

Mam tak samo

Wychodzę za mąż za mężczyznę, którego bardzo kocham. Chcę, żeby był ze mną szczęśliwy a nasze małżeństwo- trwałe. Tak samo jak po ,,prawdziwym" ślubie w kościele, chcę być przy Nim w dobrych i złych chwilach, aż do końca naszego życia.

I to niby otwiera wrota do piekła?
Pisałaś już kiedyś o tym, strasznie to przykre. Dobrze, że masz Tżta!

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-21, 21:30   #2292
tinkerver2
Zakorzenienie

Ja bym odpuściła i wzięła cywilny w jakimś ładnym miejscu, a potem już sam na sam wzięła ślub kościelny. Nie jechałabym się prosić i błagać, żeby mi ksiądz łaskawie ślubu udzielił.

Stary 2020-02-21, 21:37   #2293
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Też już o tym myślałam, ale salę mamy klepniętą tam, a to jest 160 km od miejsca gdzie teraz mieszkamy. Mieszkamy w dużym mieście, gdzie my tu teraz znajdziemy salę na lipiec? I ściągać tu rodzinę trochę bez sensu, bo to już zupełnie wszyscy będą mieli daleko, a w tamtych okolicach mamy część rodziny i ogólnie jest wszystkim trochę bliżej.

Już myślałam żeby tam wziąć cywilny i zrobić wesele i potem tu w mieście kościelny już tylko przy świadkach. Ale TŻ ma dosyć tego kombinowania i proszenia się księży... Wszystko okaże się na tej rozmowie w niedzielę, może ksiądz jednak się zgodzi? Żałuję teraz, że z moim nie pojechałam, ale wyjechał szybko, jak ja jeszcze byłam w pracy. Jakbyśmy poszli razem jako para i ksiądz by mnie widział, to może prędzej by się udało. Już przecież raz się zgodził ...

Kurcze to jest śmieszne, byliśmy umówieni, sala załatwiona, wszystko ugadane, suknia ślubna kupiona, a ten się teraz rozmyślił...

No a gdyby tak wziąć zgodę na ślub w innej parafii z tego kościoła który w zasadzie jest teraz Wasza parafia? Uzasadnienie dobre będziecie mieli, a jak ksiądz wporzadku to problemu robić nie będzie. Może w ten sposób.

Jak tak czytam to jeszcze bardziej się cieszę że wybrałam swoją parafie z brzydkim kościołem ale super proboszczem

Stary 2020-02-21, 21:47   #2294
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym odpuściła i wzięła cywilny w jakimś ładnym miejscu, a potem już sam na sam wzięła ślub kościelny. Nie jechałabym się prosić i błagać, żeby mi ksiądz łaskawie ślubu udzielił.

No proszenia i błagania to nie będzie, bo ja nie umiem za bardzo o nic prosić, a mój TŻ jeszcze gorzej. Tylko normalnie się zapyta, już prędzej mooże ja bym próbowała podyskutować i coś ugrać dla świętego spokoju. Jak jechał, to nie spodziewał się, że księdzu się odwidzi, chciał donieść zgodę i się przypomnieć. Wcześniej ksiądz nie miał problemu, bo on nawet z muzułmaninem ślubu udzielił. Fakt, że jedynie namawiał nas na ślub w parafii gdzie mieszkamy, tylko nam nijak to nie pasowało i zgodził się na taki układ.

Mój chłop na razie jest przeciwny żeby jeszcze gdzieś szukać kościelnego, ma dosyć, ale może z czasem się na to zdecydujemy. Na razie czekam do niedzieli, a później się zobaczy. Jednak wniosek z tego taki, że z księdzem nie można być niczego pewnym

Czas edycji: 2020-02-21 o 21:48
Stary 2020-02-21, 22:04   #2295
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
No a gdyby tak wziąć zgodę na ślub w innej parafii z tego kościoła który w zasadzie jest teraz Wasza parafia? Uzasadnienie dobre będziecie mieli, a jak ksiądz wporzadku to problemu robić nie będzie. Może w ten sposób.

Jak tak czytam to jeszcze bardziej się cieszę że wybrałam swoją parafie z brzydkim kościołem ale super proboszczem

Właśnie problem nie jest ze zgodą teraz, bo jeszcze z tym księdzem od zgody nie rozmawiał (też wyjechał), tylko z tym drugim księdzem w parafii obok, który miał nam udzielić ślubu po przyniesieniu zgody. Teraz już nie chce xD... Po prostu nie wiem czy się z tego śmiać czy płakać. Przypomnę, że najpierw chcieliśmy wziąć ślub w rodzinnej parafii TŻ, ale ten jego ksiądz się na taki ślub nie zgodził... Mój facet służył tam tyle lat do mszy, a wszyscy się na niego wypieli. Mam wrażenie, że im po prostu nie chce się napisać do biskupa o dyspensę i stąd ta cała spychologia. Szkoda mi tylko mego chłopa.

Brałabym nawet najbardziej obskurny kościół byle tylko był w porządku ksiądz i nie robił nam pod górkę. Kościół dopuszcza takie śluby, żeby ta strona wierząca mogła przyjmować sakramenty i uczestniczyć nadal w kościele, to ci księża chcą być bardziej świeci od papieża i całego kościoła. Żeby to powiedział od razu, to pewnie znaleźlibyśmy innego ksiedza, ale on w lipcu się zgodził, a teraz się rozmyślił.

Czas edycji: 2020-02-21 o 22:06
Stary 2020-02-22, 07:30   #2296
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie problem nie jest ze zgodą teraz, bo jeszcze z tym księdzem od zgody nie rozmawiał (też wyjechał), tylko z tym drugim księdzem w parafii obok, który miał nam udzielić ślubu po przyniesieniu zgody. Teraz już nie chce xD... Po prostu nie wiem czy się z tego śmiać czy płakać. Przypomnę, że najpierw chcieliśmy wziąć ślub w rodzinnej parafii TŻ, ale ten jego ksiądz się na taki ślub nie zgodził... Mój facet służył tam tyle lat do mszy, a wszyscy się na niego wypieli. Mam wrażenie, że im po prostu nie chce się napisać do biskupa o dyspensę i stąd ta cała spychologia. Szkoda mi tylko mego chłopa.

Brałabym nawet najbardziej obskurny kościół byle tylko był w porządku ksiądz i nie robił nam pod górkę. Kościół dopuszcza takie śluby, żeby ta strona wierząca mogła przyjmować sakramenty i uczestniczyć nadal w kościele, to ci księża chcą być bardziej świeci od papieża i całego kościoła. Żeby to powiedział od razu, to pewnie znaleźlibyśmy innego ksiedza, ale on w lipcu się zgodził, a teraz się rozmyślił.

to chyba zostaje jedynie kontakt z kurią

Stary 2020-02-22, 07:35   #2297
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinkelephants Pokaż wiadomość
Mieszkanie że sobą przed ślubem nigdy nie było przeciwskazaniem do brania ślubu kościelnego

Ja spotkałam się tylko i wyłącznie ze stwierdzeniem, że to grzech (nawet bez współżycia), bo mieszkanie razem to prowokowanie się nawzajem do grzechu. Bezsens logiczny.
Kilka dni później wypisałam się z religii w szkole, bo już nie mogłam znieść tych bzdetów.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-22, 07:41   #2298
Ashya_
Zakorzenienie

No i co? Dzisiaj po sukienkę a ja cała noc koszmary... Śniło mi się ze dojechałyśmy z dziewczynami a tam babka mi dała jakąś spódnice i jej zapiąć nie mogła i zaczęła szukać jakiejś góry, to one powiedziały że coś ze zdjęć żeby takie było to ta powiedziała że no mają ale to nie da rady nie wejdę w to i jedyne co mi mogą dać to ta ledwodpinajaca się spódnice i jakąś górę do tego dobrać....

Stary 2020-02-22, 07:43   #2299
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Ja spotkałam się tylko i wyłącznie ze stwierdzeniem, że to grzech (nawet bez współżycia), bo mieszkanie razem to prowokowanie się nawzajem do grzechu. Bezsens logiczny.
Kilka dni później wypisałam się z religii w szkole, bo już nie mogłam znieść tych bzdetów.

U nas na kolędzie rozmowa z księdzem wyglądała tak.
- proszę księdza a jak ja mam X wpisać? W jaka rubrykę, bo my nie po ślubie
- a co wstydzisz się chłopa?
- no nie
- no to wpisuj gdzie tam chcesz
:Cojest:

Nie robił totalnie żadnego problemu. Zapytał się tylko czy coś planujemy i to wszystko

Stary 2020-02-22, 08:51   #2300
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:
U nas na kolędzie rozmowa z księdzem wyglądała tak.
- proszę księdza a jak ja mam X wpisać? W jaka rubrykę, bo my nie po ślubie
- a co wstydzisz się chłopa?
- no nie
- no to wpisuj gdzie tam chcesz
:Cojest:

Nie robił totalnie żadnego problemu. Zapytał się tylko czy coś planujemy i to wszystko

Widzę,że u was można trafić na w porządku księży, u nas nikt nie słyszał o pojęciu "co łaska" i jak widać pomocnej dłoni też nikt nie kwapi się wyciągnąć. Ten ksiądz z parafii TŻ, to w ogóle jest HIT, powiedział na rozmowie z nami, że woli odprawiać pogrzeby niż śluby, bo na pogrzebie powierza ludzi Bogu, a po ślubie to różnie bywa... A jak wychodziliśmy i nie zauważyłam stopnia, lekko się potknęłam, to walnął "upadła kobieta, smutny to widok..." Trzymajcie mnie... A my dobrze wiemy że ma swoje za uszami, a na parafii i plebanii jaja odchodzą, że szok. Ten ksiądz jest dopiero od ponad roku, poprzedni ksiądz, któremu mój TŻ pomagał przy mszy, odszedł na emeryturę. Obecnego z poprzedniej parafii wywalili bo przyniósł strzelbę na mszę z dziećmi, nabił ja i wypalił "do szatana"...xD i powiedział, że to taka sama broń jak różaniec xD a z grzechem walczyć trzeba bronią...z jeszcze wczesniej parafii też go ludzie wyganiali. Ale tu na wiosze godzą się na wszystko
Cytat:
Napisane przez Ashya_ Pokaż wiadomość
No i co? Dzisiaj po sukienkę a ja cała noc koszmary... Śniło mi się ze dojechałyśmy z dziewczynami a tam babka mi dała jakąś spódnice i jej zapiąć nie mogła i zaczęła szukać jakiejś góry, to one powiedziały że coś ze zdjęć żeby takie było to ta powiedziała że no mają ale to nie da rady nie wejdę w to i jedyne co mi mogą dać to ta ledwodpinajaca się spódnice i jakąś górę do tego dobrać....

Nieźle xd spokojnie, masz przecież czas

Czas edycji: 2020-02-22 o 09:02
Stary 2020-02-22, 09:13   #2301
angeegna
Zakorzenienie

U mnie ksiądz jest ok. Z mieszkaniem przed ślubem żadnych problemów. Dla nas nawet lepiej, bo tylko 1 spowiedź zamiast dwóch

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-22, 09:40   #2302
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę,że u was można trafić na w porządku księży, u nas nikt nie słyszał o pojęciu "co łaska" i jak widać pomocnej dłoni też nikt nie kwapi się wyciągnąć. Ten ksiądz z parafii TŻ, to w ogóle jest HIT, powiedział na rozmowie z nami, że woli odprawiać pogrzeby niż śluby, bo na pogrzebie powierza ludzi Bogu, a po ślubie to różnie bywa... A jak wychodziliśmy i nie zauważyłam stopnia, lekko się potknęłam, to walnął "upadła kobieta, smutny to widok..." Trzymajcie mnie... A my dobrze wiemy że ma swoje za uszami, a na parafii i plebanii jaja odchodzą, że szok.
Nie wiem. Im więcej o tym piszesz tym więcej ja się zastanawiam po co się prosić o ślub u takiego człowieka.
Z powinno być jak z USC - idziesz do wybranego i tam bierzesz ślub. Nie ma żadnego proszenia o zgodę, co laska, polsubka.

Stary 2020-02-22, 09:45   #2303
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem. Im więcej o tym piszesz tym więcej ja się zastanawiam po co się prosić o ślub u takiego człowieka.
Z powinno być jak z USC - idziesz do wybranego i tam bierzesz ślub. Nie ma żadnego proszenia o zgodę, co laska, polsubka.

W przypadku ślubów mieszanych to nie jest tak prosto bo jednak w grę wchodzi wychowanie dzieci w wierze katolickiej. Logiczne że kościół ma obawy. Ale fakt nie powinno być takich cyrków. Zgadzają się albo nie i tyle

Stary 2020-02-22, 10:33   #2304
pandemonium4
Zadomowienie

Cytat:

Właśnie z tym księdzem co pisałam, to nie chcemy, ja powiedziałm ze tam więcej moja noga nie postanie. TŻ potrzebuje od niego zgode na ślub w innej parafii i tego sie nie przeskoczy. Dlatego na ślub dogadaliśmy się z innym księdzem, ze wsi obok. No ale no..znacie ciąg dalszy. Wszystko okaże się jutro

Niestety, ja się z Tobą w 100% zgadzam, że tak powinno być, a nie proszenie się. Tym bardziej, że mój tż jak przykładny katolik chodził do kościoła. To i tak wielki problem, pewnie chodzi o to żeby jeszcze kopertą posmarować. I ja i mój facet mamy tego dosyć

Czas edycji: 2020-02-22 o 10:35
Stary 2020-02-22, 10:44   #2305
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie z tym księdzem co pisałam, to nie chcemy, ja powiedziałm ze tam więcej moja noga nie postanie. TŻ potrzebuje od niego zgode na ślub w innej parafii i tego sie nie przeskoczy. Dlatego na ślub dogadaliśmy się z innym księdzem, ze wsi obok. No ale no..znacie ciąg dalszy. Wszystko okaże się jutro

Niestety, ja się z Tobą w 100% zgadzam, że tak powinno być, a nie proszenie się. Tym bardziej, że mój tż jak przykładny katolik chodził do kościoła. To i tak wielki problem, pewnie chodzi o to żeby jeszcze kopertą posmarować. I ja i mój facet mamy tego dosyć
Eh niestety ale śluby mieszane tak naprawdę w KK są niedozwolone i potrzebna jest dyspensa. Szkoda tylko że w momencie kiedy ktoś jest wierzący to właśnie jemu się to uniemożliwia... przecież to nie Tobie robią pod górkę tylko jemu właśnie...

Stary 2020-02-22, 11:40   #2306
pandemonium4
Zadomowienie

Najgorsze jest to, że jak ktoś nie ma skrupułów żeby pościemniać wierzącego to dostanie normalny ślub od ręki, a osoba taka jak mój TZ zostaje odcieta od kościoła. Ja rozumiem, że potrzeba jest dyspensa, ale właśnie chyba dla takich par jak my jest ta furtka zostawiona.
Stary 2020-02-22, 11:58   #2307
tinkerver2
Zakorzenienie

Tak swoją drogą, mam nadzieję że nikt mi nie wyjedzie z tekstem o dyspensie (mjensko w pjontek!), bo obsmieje.

Stary 2020-02-22, 12:12   #2308
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Tak swoją drogą, mam nadzieję że nikt mi nie wyjedzie z tekstem o dyspensie (mjensko w pjontek!), bo obsmieje.

Ale dlaczego Tobie ma wyjechać? To w jego interesie jest ta dyspensę uzyskać a nie w Twoim. Większym problemem podejrzewam może być ktoś wege

Stary 2020-02-22, 12:26   #2309
squirrelqa
Zakorzenienie

A jak się uzyskuje dyspensę? Idzie się do księdza i pyta "Czy mogę dostać dyspensę na jutro?"

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-02-22, 12:50   #2310
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
A jak się uzyskuje dyspensę? Idzie się do księdza i pyta "Czy mogę dostać dyspensę na jutro?"

Z tego co wypytałam to należy iść do księdza kilka tygodni wcześniej i prosić o pozwolenie na jedzenie mięsa

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
Ale dlaczego Tobie ma wyjechać? To w jego interesie jest ta dyspensę uzyskać a nie w Twoim. Większym problemem podejrzewam może być ktoś wege

U mnie to para młoda ogarnia dyspense dla gości.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości