![]() |
#391 |
Zadomowienie
|
Dot.: Niedziela bez zakupów - cz. 3
Mnie w dyskusjach o niehandlowych niedzielach irytuje:
1. Organizowanie innym ludziom zycia i mówienie co i kiedy mają robić i nieśmiertelny argument "możesz zrobić przecież zakupy w sobietę, piatek, po pracy, wziąć wolne.... wstaw dowolne.... - naprawdę to jest jakikolwiek argument? Może życia innych ludzi ozstawić w spokoju i zająć się własnym? Ja np. nigdy nie lubiłam niedzielnych zakupów, nigdy na nie nie chodziłam - nie chcesz nie kupuj i ja nie chciałam więc nie kupowałam ale do głowy by mi nie przyszło by wyszydzać tych co kupują albo dyktować im co mają robić 2. Ujmowanie się za kasjerkami co to z rodziną muszą. Naprawdę? Tylkow handlu ludzie pracują? To taka ciężka praca? Ja mam porówanie - jako studnetka dorabiałam i w handlu i w barze z frytami i w nocnym klubie - jeżeli mam porównać "cieżkość" tych prac to gastronomia wymiata - w nocy, w smrodzie olejku lub w smrodzie pijanych osób, papierosów, mycie zarzyganych kibli, użeranie się z piajakami, w sklepie nawet w mocnych światłach wolałabym 100 razy odiweszać tę samą bluzkę na wieszak. Inne prace też są ciężkie! Wymagają fizycznego zaangażowania, wymagają psychicznego zaangażowania, wymagają różnych godizn pracy. Ale innych zawodów nikt nie widzi - tylko kasjerka bez rodziny w niedzielę za najniżą pensję. Myślicie, że wszystkie inne zawody zarabiają jakieś gigantyczne kokosy?
![]() |
#392 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Dokładnie. Z drugiej strony jak chcieli ułatwić tym biednym kasjerkom możliwość uczestniczenia w niedzielnej mszy świętej , to podpowiadam niezorientowanym, że sobotnia wieczorna msza liczy się za niedzielę. Innych zawodów niż kasjerka w markecie przecież nie ma ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież to jest gigantyczna ściema, że w tym wszystkim chodzi o jakiekolwiek dobro jakichś tam kasjerek. Ta władza ma je centralnie w doopie tak jak nas wszystkich, zresztą. Ciemny lud kupił bajkę o ułatwieniu życia kasjerkom i ratowaniu polskich małych sklepików, a przecież wiadomo, że nie chodziło o nic innego jak podlizanie się klerowi i solidaruchowi Dudzie - żeby dali w spokoju 'rządzić' i nie podjudzali przeciw władzy. A że ciemnota i chęć ustawiania życia wszystkim wkoło zawsze w Polsce miały się dobrze, stąd te powszechnie powtarzane bzdetne argumenty, które przytaczasz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Zakorzenienie
|
Jest jeszcze teoria, że chodziło w wsparcie stacji benzynowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Zakorzeniona
|
Wczoraj wyskoczyłam do osiedlowego sklepu, w którym nigdy nie robię zakupów, ale który jest czynny w niedzielę. Jak zobaczyłam ceny to prawie padłam na zawał. Zwykły ser gouda w plastrach - 7 zł. Herbata Lipton - 28 zł. Mleko - 4 zł. Wyszłam i uznałam, że jednak wolę żabkę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
zielony stworek
|
Ja słyszałam teorię o wspieraniu Żabki i jej właściciela, ale nie wiem kto stoi tak naprawdę za tą siecią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#399 |
zielony stworek
|
To on nie tylko jest właścicielem Ludwika ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
Nie jest właścicielem. Ale podpisali jakąś umowę dokładnie parę dni przed tym, jak Żabki zaczęły być normalnie otwarte w niedzielę.
![]() |
#401 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko to nie jest wcale specyfika pracy w handlu tylko tego że Polacy to chamy i prostaki. Na dodatek myślący że są królami wszechświata i nie widzący dalej niż poza czubek własnego nosa. To samo dzieje się w każdej innej branży która ma kontakt z klientem. Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A ciemny lud kupuje wersję w biednych kasjerkach ![]()
![]() |
![]() |
#404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Berlinie na pewno można bez problemu zrobić zakupy na dworcach, czyli w sumie jak u nas, tylko że tam są prawdziwe centra handlowe a nie kioski jak u mnie w mieście. Słyszałam że sklepy prowadzone przez Turków też są otwarte, ale nie miałam nigdy potrzeby żeby z nich korzystać więc z własnych doświadczeń nie potwierdzę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Zadomowienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;87629522]Przecież to jest gigantyczna ściema, że w tym wszystkim chodzi o jakiekolwiek dobro jakichś tam kasjerek. Ta władza ma je centralnie w doopie tak jak nas wszystkich, zresztą. Ciemny lud kupił bajkę o ułatwieniu życia kasjerkom i ratowaniu polskich małych sklepików, a przecież wiadomo, że nie chodziło o nic innego jak podlizanie się klerowi i solidaruchowi Dudzie - żeby dali w spokoju 'rządzić' i nie podjudzali przeciw władzy. A że ciemnota i chęć ustawiania życia wszystkim wkoło zawsze w Polsce miały się dobrze, stąd te powszechnie powtarzane bzdetne argumenty, które przytaczasz.[/QUOTE]
No i kler się doigrał. Taca mniejsza,wiernych mniej,a lud co prawda w niedzielę nie w świątyni handlu,ale i tym bardziej nie w świątyni bożej.
![]() |
#407 |
Rozeznanie
|
Kler jest na tyle ślepy, że nieświadomie realizuje prostą zasadę, w myśl której im mocniejsze zaciskanie piesci, tym wiecej ucieka miedzy palcami. Księza nadal sie nie nauczyli, że komuna skonczyla sie 30 lat temu i kreowanie sie na oblężoną twierdzę która jest ostatnim bastionem moralnosci i wolnosci nie ma racji w spoleczenstwie, ktore doswiadcza na codzien nie tylko normalnego życia w globalnej wiosce, ale i styka sie codziennie z mniejszosciami czy osobami niewierzącymi. Tworzenie "delikatnego przymusu" zamkniecia marketów czy galerii i chodzenia do kosciola w niedziele to była po prostu desperacka próba gaszenia pożaru benzyną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak zawsze mówiłam. Im się wydawało, że ludzie chodzą na mszę, a przy okazji do sklepu, albo do sklepu zamiast na mszę. A tu niespodzianka. Ludzie chodzili do sklepu, a przy okazji na mszę. ![]()
![]() |
![]() |
#409 |
Zadomowienie
|
https://www.biznesinfo.pl/zakaz-hand...leria-polnocna
Aż szkoda, że z Wawy nie jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo bym pojechała do Warszawy. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#411 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Konto usunięte
|
Całą sobotę mam zaplanowaną na te meble.
A tu wiosna idzie i trzeba by dziecku kupić nowe buty. Tylko kiedy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87635295]Całą sobotę mam zaplanowaną na te meble.
A tu wiosna idzie i trzeba by dziecku kupić nowe buty. Tylko kiedy? ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87635295]Całą sobotę mam zaplanowaną na te meble.
A tu wiosna idzie i trzeba by dziecku kupić nowe buty. Tylko kiedy? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87635554]Ale jakich? Butów? Jestem w domu po 17, jak wezmę Młodego do Katos (jedyne logiczne miejsce na zakupy o tej porze), to jest 18, w domu jesteśmy najwcześniej po 20. No super plan. Oczywiście jak nie będzie opcji, to tak zrobię, ale gdyby mi nie utrudnili życia, to bym na spokojnie w niedzielę rano to ogarnęła po prostu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Rzeczywiście niezbyt komfortowa sytuacja, ale raz na kilka miesięcy jest według.mnie do ogarnięcia. Po pracy jedziecie jeszcze do domu? Może lepiej od razu do sklepu? Strasznie długie te dojazdy... jeździsz autem? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- No te buty dla niego to raz na parę miesięcy, owszem, ale ogólnie niekomfortowo z powodu niedziel niehandlowych mam częściej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Wtajemniczenie
|
A tu wiosna idzie i trzeba by dziecku kupić nowe buty. Tylko kiedy? ![]() Łącze sie z Tobą w bólu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.