|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie.
Cytat:
Niestety zgadzam się. Nie wiem jaką specyfikę pracy ma Paprotka, że tak ochoczo popiera zamykanie wszystkiego. Nie wszyscy mają ten luksus, że mogą zamknąć się na miesiąc w domu i pracować zdalnie bez uszczerbku dla finansów .
|
|
|
|
|
#1052 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I dziwie się, ze ktoś tak by chciał... Co nie znaczy, że te osoby nie mogą się zamknąć w domu jesli mają taką potrzebę
|
|
|
|
|
#1053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#1054 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gospodarka to jedna wielka machina. Jedno pada i wszystko leci jak domek z kart. |
|
|
|
|
#1055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jakie pieniądze zdążę zarobić jak to ja musiałabym finansować te przestoje, a z powodu strat w ostatnich 2 miesiącach a ten nie zapowiada sie lepiej, NIE MA w firmie kasy. Jak tak się boisz, możesz sie z rodziną zamknąć w domu na kwarantannie, przecież w tą stronę tez można.
|
|
#1056 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645657]Podobno takim ludziom dostarczają jedzenie.
Zawsze można zrobić zakupy online... Pomimo wirusa to jeszcze dużo rzeczy funkcjonuje jak należy [/QUOTE]U mnie juz sie takie opcje skonczyly niestety, zazwyczaj z mezem wlasnie zamawiamy zakupy okolospozywcze online z dostawa, ostatnio nam je dostarczali w poniedzialek tydzien temu, teraz w sobote chcialam zamowic i
|
#1057 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem ciekawa jak sobie to wyobrażasz? Kto miałby pracować, a kto nie? Prędzej byśmy zginęli jakby tak nikt nie miał pracować tylko siedzieć w domach niz przez wirusa. |
|
|
|
|
#1058 |
|
Rozeznanie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645669]Nawet jesli ma ten luksus to i tak jej praca byłaby zagrożona.
Gospodarka to jedna wielka machina. Jedno pada i wszystko leci jak domek z kart.[/QUOTE]To prawda, jest to łańcuch połączeń. Mi fabryka w Chinach stanęła i choć moja firma ma spory zapas pieniędzy to przez opóźnienia nie wiem czy mój niemiecki klient nie zbankrutuje. Jego bankructwo przyczyni się do kłopotów finansowych firmy, w której pracuje i będzie klops... Ale cały świat ma stawać za każdym razem, gdy nowy wirus wybucha... takie rzeczy to chyba tylko w filmach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1059 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1061 | |
|
Wtajemniczenie
|
Nie można wszystkiego zamknąć, no jak, co to za pomysł w ogóle
W jakiejś powieści może tak, ale jak sobie wyobrazić taki świat w rzeczywistości? Zamykanie szkół jakiś sens ma, bo wśród dzieci zarazki szybciej się roznoszą, po prostu. W domu rodzic może przypilnować higienę, odkazić mieszkanie, zadbać o nieroznoszenie własnych zarazków na dzieci... Tak po prostu. Gdybym miała dziecko, bałabym sie o nie w placówce - ile to jest nieodpowiedzialnych rodziców/dorosłych? ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
Edytowane przez niemanicka Czas edycji: 2020-03-09 o 13:05 |
|
|
|
|
#1062 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645682]wszystko idzie w zła stronę... ci którzy nie chcą zapasów robic i nie panikują i tak beda do tego zmuszeni bo inaczej nic nie kupią
Na to wyglada. W sklepach niby w zeszlym tygodniu wprowadzono ograniczenie do jednej paczki papieru toaletowego na kazdego klienta, ale co z tego, skoro polki od ponad tygodnia swieca pustkami? A jak nie swieca, to ludzie sie doslownie fizycznie bija o ten nieszczesny papier, jakby to co najmniej lekarstwo na tego wirusa bylo
|
#1063 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645678]Myślisz, ze rachunki same się zapłacą albo państwo nagle powie "a ch*j tam dzisiaj gaz, prąd i inne media za darmo bo przecież cały świat stoi". [/QUOTE]
Mi niechby chociaz dali ulgę i nie kazali plcic ZUSów choć w jakims % i zrefundowali pensje dla pracowników od pierwszego dnia wypącane z ZUSu do 100% płatnosci na zwolnieniach z powodu tej bryndzy z koronawirusem, to by już jakoś było i ludzie by bardziej się pilnowali i przy jakichs objawach choroby brali zwolnienia i nie przychodzili na gripexie. Ale gdzie tam, jeszcze się robi z pracodawców pierwszych policjantów. mam niby pilnowac czy ktoś w firmie nie kicha i nie kaszle i donosić zeby mi tu kwarantanne zarządzili. Na mój koszt oczywiście. czy ja jestem jakas bardziej dorosła i czy bardziej obywatel niż moi dorosli pracownicy?
|
#1064 |
|
Pani Mizantrop
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurde, Kasztanka, jak tak Cię czytam, to chyba nakupie papieru toaletowego i ryżu na zapas, bo serio aż strach. :/
|
|
#1066 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście rodzic zadba o higienę itd. Ale nie idzie do pracy. Nie każdy rodzic pracuje na stanowisku gdzie łatwo można go zastąpić kimś innym. To też pociąga lawinę konsekwencji za sobą. |
|
|
|
|
#1067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może ludzie mają już sraczkę ze strachu? Za przeproszeniem. :/
|
|
#1068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;87645642]No tak, ale najpierw mówili, że nie trzeba panikować i robić zapasów, a potem zamykają ludzi w kwarantannie. Jak ktoś rzeczywiście nie zrobił zapasów, to co ma jeść.
[/QUOTE][1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645657]Podobno takim ludziom dostarczają jedzenie. Zawsze można zrobić zakupy online... Pomimo wirusa to jeszcze dużo rzeczy funkcjonuje jak należy [/QUOTE]Dlatego ja zrobiłam większe zakupy. U mnie o zaopatrzenie ludzi w kwarantannie mają się troszczyć służby tylko w przypadku osób, które nie mają rodziny, przyjaciół i sąsiadów, którzy mogliby im zrobić zakupy. A ja nie mam tu rodziny, przyjaciele, na których mogłabym liczyć nie mieszkają na miejscu, a sąsiadów to prawie nie widuję. |
|
|
|
#1070 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Państwo powinno jakoś pomóc. Prywatnie to kto da ci ulgę? Czy właściciel mieszkać pozwoli komuś nie płacić za wynajem bo jest wirus? Nie. Go to nie interesuje czy masz za co zapłacić. Czy wynajmujący lokale mają zyski czy stratę. Płacić trzeba... |
|
|
|
|
#1071 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym naprawdę, za to że jest zimno e zimie PiS winiła, jestem pierwsza, żeby ich oskarżać. Ale no tutaj niespecjalnie mają co zrobić. Przecież ich nie obwinię o wirusa. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1072 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
A do co upadajacych firm, to tutaj sie zamykaja restauracje, na walentynki zrobilam rezerwacje w mojej ulubionej japonskiej restauracji i wlasnie w walentynki ta restauracja oglosila upadlosc i sie zamknela na stale. Potem jeszcze jedna chinska w tej samej okolicy podzielila jej los, a obstawiam, ze to jeszcze nie koniec.
|
|
#1073 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zobaczyłam filmik z walka o papier i strach mnie ogarnął ![]() Nie wiem jak to wyglada w UK. Ale też rodziny brak. Niby sąsiedzi są ale pytanie czy oni by chcieli mi zakupy robić kiedy miałabym kwarantanne? ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
Ja nie patrze na to przez pryzmat naszego kraju w którym mieszkam a świata. Bardziej martwię się gospodarką niz tym wirusem. |
||
|
|
|
#1074 |
|
Pani Mizantrop
|
Jak tak sobie o tym mysle, to dochodze do wniosku, ze owszem, wirus to powazna kwestia i realne zagrozenie (na dzien dzisiejszy w Australii zmarly chyba 3 osoby na prawie 100 potwierdzonych przypadkow zarazenia), ale taka panika w niczym nie pomaga, ludzie sie sami nawzajem nakrecaja i sami sobie i innym robia w ten sposob krzywde. Rzad tez sie posrednio do tej sytuacji przyczynil tymi swoimi apelami o robienie zapasow z uwagi na to, ze kwarantanna moze zostac narzucona odgornie w niedalekiej przyszlosci.
|
#1075 |
|
Konto usunięte
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645657]Podobno takim ludziom dostarczają jedzenie.
Zawsze można zrobić zakupy online... Pomimo wirusa to jeszcze dużo rzeczy funkcjonuje jak należy [/QUOTE]Nie w każdym mieście można zrobić zakupy spożywcze online, na przykład w moim mieście jest to całkowicie niemożliwe. W miastach w których można takie zakupy zrobić należy się liczyć z sytuacją, że nie każdy ma dostęp do internetu, nie każdy potrafi obsługiwać komputer, np. niektóre osoby starsze. Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda sytuacja z dostarczaniem jedzenia w przypadku kwarantanny, ale jako osoba, która nie zje wszystkiego wolę się sama przygotować na wypadek ewentualnych problemów. Z resztą jak rzeczywiście będzie sporo zachorowań w moim mieście, to jako osoba z grupy ryzyka wolałabym nie biegać za często po zatłoczonych sklepach w poszukiwaniu pudełka brązowego ryżu i czerwonej soczewicy. ![]() Moim zdaniem błędem jest mówienie ludziom, żeby nie robili zapasów, bo nie ma powodów do paniki. Właśnie wręcz przeciwnie, rząd powinien co roku ogłaszać, że każdy powinien mieć zapasy na przynajmniej dwa tygodnie. Jeszcze w latach 90. ludzie mieli zapasy, słoiki z przetworami w piwnicy, kupowali ziemniaki od rolnika. Teraz w erze supermarketów i restauracji na każdym rogu, ludzie mają zapasy na dwa dni.
|
|
|
|
#1076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Upadła pzreciez druga chyba co do wielkości angielska linia lotnicza Flyby, mimo prób ratowania przez rzad UK. Przyczyna ostatecznej upadłości jest sytuacja związana z koronawirusem. ja teraz byłam na weekend w duzym mieście Polskim na starówce. Mnie oszołomiło ze w piątek i sobotę wieczorem nie potrzeba rezerwacji do restauracji i co lepszych barów bo miejsc pod dostatkiem A wręcz pustawo było.
|
|
#1077 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645724]Bardziej martwię się gospodarką niz tym wirusem.[/QUOTE]
To, ze firmy upadaja to jedno. Mnie przeraza wizja rzeczywistosci, w ktorej musze walczyc o jedzenie, polprodukty, produkty higieniczne. W sklepach obecnie nie ma doslownie nic, zarowno stacjonarnie jak i online. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- [1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;87645735]Moim zdaniem błędem jest mówienie ludziom, żeby nie robili zapasów, bo nie ma powodów do paniki. Właśnie wręcz przeciwnie, rząd powinien co roku ogłaszać, że każdy powinien mieć zapasy na przynajmniej dwa tygodnie. Jeszcze w latach 90. ludzie mieli zapasy, słoiki z przetworami w piwnicy, kupowali ziemniaki od rolnika. Teraz w erze supermarketów i restauracji na każdym rogu, ludzie mają zapasy na dwa dni. [/QUOTE]No nie wiem, u mnie rzad nawolywal do robienia zapasow i efektem sa sytuacje takie, jak na filmiku, do ktorego link wrzucilam kilka postow temu. I pustki w sklepach, we WSZYSTKICH sklepach w calym Sydney.
|
#1078 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ograniczenia w ilości... a o mące mogę zapomnieć... ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- [1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;87645735] Moim zdaniem błędem jest mówienie ludziom, żeby nie robili zapasów, bo nie ma powodów do paniki. Właśnie wręcz przeciwnie, rząd powinien co roku ogłaszać, że każdy powinien mieć zapasy na przynajmniej dwa tygodnie. Jeszcze w latach 90. ludzie mieli zapasy, słoiki z przetworami w piwnicy, kupowali ziemniaki od rolnika. Teraz w erze supermarketów i restauracji na każdym rogu, ludzie mają zapasy na dwa dni. [/QUOTE] |
|
|
|
|
#1079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Australia to jednak dosc specyficzny kraj w specyficznym położeniu geo-politycznym. Przecież a sąsiadów najbliższych, gospodarczo to macie właśnie Chiny ![]() Zaludnienie bardzo małe i olbrzymie odległosci To tez moze sie przekąldac na sytuację, a jeszcze ledwo co to mieliście pozary które tez sporo namieszały. ![]() U Was to chyba każdy standardowo powinien trzymac zapasy na ze 3 tygodnie życia na stałe.
|
|
#1080 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Teoretycznie tak, ale w praktyce to jednak frazes w kontekście niechodzenia do pracy przez dłuższy czas. Jak długo zresztą takie "zatrzymanie miałoby trwać". Tydzień? Dwa? Miesiąc? A jak potem znów gdzieś pojawi się chory to powtórka z rozrywki? To nie jest realne. To nie apokalipsa zombie. [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;87645678]Myślisz, ze rachunki same się zapłacą albo państwo nagle powie "a ch*j tam dzisiaj gaz, prąd i inne media za darmo bo przecież cały świat stoi". Jestem ciekawa jak sobie to wyobrażasz? Kto miałby pracować, a kto nie? Prędzej byśmy zginęli jakby tak nikt nie miał pracować tylko siedzieć w domach niz przez wirusa.[/QUOTE] Lekarze tylko , a reszta wolne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.

.

[/QUOTE]

W jakiejś powieści może tak, ale jak sobie wyobrazić taki świat w rzeczywistości?
- w domu w korytarzu dezynfekuje się od góry do dołu psikaczem (spirytus?), ściąga i wyrzuca maseczkę do kosza, ubrania do prania od razu, dezynfekuje ręce i klucze.
[/QUOTE]