|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2.
Cytat:
Ciekawe, co by wyszło, jakby przetestowali całe społeczeństwo. Może, że co trzeci ma, a umiera 0,1%?
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87670344]Byłam w Aldi.
Pełno starszych osób, łażą, wybierają, nawet ciuchy se oglądają w tych koszach. W koszykach z pieczywem ludzie grzebią bez rękawiczek jak dzikie świnie. Ja miałam własne rękawiczki, to się na mnie gapili jak na kosmitę. Jak ktoś się ludzi, że nie czeka nad scenariusze włoski, to rozwiewam nadzieje. Społeczeństwo mamy równie głupie, żeby nie po wiedzieć tępe. A, i w moim mieście istnieją te systemy pomocy starszym, nawet kibole takie coś zorganizowali. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A to normalka. Całe społeczeństwo dokłada starań żeby chronić najbardziej narażonych, a oni maja w tyłku. Ja łażę w masce i rękawiczkach, chociaż o siebie się nie boje, ale co tam, dziadki na oko 80 lat dzisiaj w metrze sobie gazetę czytają. Bez żadnej ochrony ma się rozumieć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#244 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#245 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powoli to sie zmienia. Juz proponują prace w domach. Fakt dzieci chodza do szkoły ale bez problemu mozna zostawić je w domu na 2 tyg. Dostały mnóstwo zadań domowych. Ograniczenia wychodzenia dla osób starszych. Odwoływane liczne imprezy itd.
|
|
|
|
|
#246 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0f78e7ab4a87196fb8e6ee2 746a5f35dfd845f1c_5ee6abf 249ce5;87670368]No ja też właśnie widzę, że najbardziej olewczy stosunek mają osoby potencjalnie najbardziej zagrożone.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dokładnie, ja też to widzę. I to są osoby, które naprawdę mogą zostać w domu i świat się nie zawali jak nie wyjdą. Mówię to na przykładzie moich tesciów i tesciów mojej siostry. Cały czas się przemieszczają. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0f78e7ab4a87196fb8e6ee2 746a5f35dfd845f1c_5ee6abf 249ce5;87670368]No ja też właśnie widzę, że najbardziej olewczy stosunek mają osoby potencjalnie najbardziej zagrożone.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Może wychodzą z założenia, że swoje już przeżyli ![]() Tylko że pewnie nie zdają sobie sprawy jak wyglądaumieranie przy zapaleniu płuc...
|
|
|
|
#249 |
|
Rozeznanie
|
W Chinach najpopularniejsza grupa jest O.
|
|
|
|
#250 |
|
Raczkowanie
|
W Chinach zakończyli badania kliniczne Favipiraviru. Okazuje się skuteczny w walce z wirusem i nie ma wielu skutków ubocznych. Uważają, że jak najszybciej powinie być włączony do leczenia.
Podała to info chińska agencja prasowa i zaczęto o tym pisać też na innych stronach: http://www.xinhuanet.com/english/202..._138887971.htm https://www.theguardian.com/world/20...rus-says-china https://www.reuters.com/article/us-h...-idUSKBN215025 Dobre skutki przynosi też lek stosowany w reumatoidalnym zapaleniu stawów. https://tvn24.pl/polska/koronawirus-...irusem-4353710 https://zdrowie.wprost.pl/koronawiru...nawirusem.html https://tech.wp.pl/koronawirus-w-sta...9911660942977a Edytowane przez Pensiveness_ Czas edycji: 2020-03-18 o 13:04 |
|
|
|
#251 |
|
BAN stały
|
Raczej najpowszechniejsza jeśli już, bo popularny to może być co najwyżej zespół muzyczny, ale generalnie racja, nie wszędzie te grupy krwi się tak samo rozkładają. To u nas, w sensie białych Europejczyków, jest taka zdecydowana dominacja grupy krwi A. U Azjatów się to trochę inaczej rozkłada. Ale generalnie największy odsetek osób z grupą 0 jest w Ameryce Południowej. Jest taka teoria, że ich tam zlodowacenie odcięło, zanim te inne grupy krwi zdążyły się wytworzyć. (Mowa oczywiście o potomkach Indian).
Zainteresowałam się tym, kiedy czytałam o tych przesądach związanych z grupą krwi u Japończyków i Koreańczyków. Jaki sens miałoby przypisywanie cech charakteru grupom krwi, gdyby prawie wszyscy mieli A. No ale u nich A nie dominuje aż tak jak u nas, więc "sens" jest. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2020-03-18 o 13:13 |
|
|
|
#252 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87670359]A ja jeszcze raz - coś z tym ibuprofenem może być, przy bostonce czy ospie nie wolno stosować, a to choroby wirusowe
https://www.mp.pl/pytania/pediatria/...r/B25.QA.1.5.9. Z tego wynika, że chodzi o zmiany skórne przy ospie. A że czasami można pomylić ospę i "bostonkę", to przy niej też lepiej zachować ostrożność. |
|
|
|
#253 |
|
Konto usunięte
|
Rady dotyczące ślubu i wesela:
https://youtu.be/y3rm1675KvY Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#254 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#255 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Artykuł o badaniach, których rezultaty opublikowano w środę i [oczekują jeszcze naukowej recenzji, jest najczęściej czytanym w czwartek tekstem na portalu The Hill. Czytaj więcej na https://fakty.interia.pl/raporty/rap...ampaign=chrome |
|
|
|
|
#256 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#257 |
|
Konto usunięte
|
Musiałam dziś podjechać do pracy, po drodze na mieście 95% emeryci, przed blokiem emerytki fajczące papierosy i sobie gadają. Ale w sumie to ja nie czuje z tej okazji oburzenia, młodzi do nich nie przychodzą to i skąd mają się zarazić.
Ogólnie na ulicach pustki. ZUS w moim miescie spraw innych niż zasiłek koronowirusowy nie załatwia, jak ktoś ma pecha i musi się starać np. o rentę czy rehabilitacyjny to teraz zostanie na miesiac-dwa bez kasy. Powariowali. |
|
|
|
#258 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, w sumie to nie jestem pewna, po prostu nigdy się z tym nie spotkałam w Chinach czy rozmawiając z Chińczykami, ani nie znalazłam informacji o czyjejś grupie krwi (co jest normą w Japonii, nawet postaci fikcyjne mają podane grupy krwi). I też myślę, że to nieistotne. Może nie tyle fake, co badanie w jednym miejscu, może nie oddawać rozkładu grup krwi w społeczeństwie przypadkowo. Albo na przykład zarażały się całe rodziny, które często mają taką samą grupę, i z tego to wynikło. Nikt, nawet ci ludzie w artykule nie przywiązują do tego większej wagi niż ciekawostka - przynajmniej na razie. I słusznie. ![]() ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
Tak mnie kiedyś nauczyli w szkole. I w sumie ta wiedza nie była mi nigdy do niczego potrzebna, więc jej nie weryfikowałam. Ale sprawdziłam i masz rację. Pewnie wynika to z tego, że często szukają grupy 0 z oczywistych względów, więc ten mit tak sobie krąży.
|
|
#259 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87670344]Byłam w Aldi.
Pełno starszych osób, łażą, wybierają, nawet ciuchy se oglądają w tych koszach. W koszykach z pieczywem ludzie grzebią bez rękawiczek jak dzikie świnie. Ja miałam własne rękawiczki, to się na mnie gapili jak na kosmitę. Jak ktoś się ludzi, że nie czeka nad scenariusze włoski, to rozwiewam nadzieje. Społeczeństwo mamy równie głupie, żeby nie po wiedzieć tępe. A, i w moim mieście istnieją te systemy pomocy starszym, nawet kibole takie coś zorganizowali. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] U mnie na osiedlu też pełno starych ludzi przemieszcza się jak zwykle. Przynajmniej tak zaobserwowałam wyglądając przez okno, bo ja nie wychodzę jak nie muszę. Do dyskontów na razie też się nie wybieram. Seniorzy mają na to wywalone. |
|
|
|
#260 |
|
BAN stały
|
Tarcza antykryzysowa. Co za bzdury. Jakoś w GB nikt na takie durne rzeczy nie wpada. Czyżby byli zbyt biedni i ich nie stać? Nie, oni mają normalny i trzeźwy na umyśle rząd.
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
Takiego głupiego ignoranta jak Johnson dawno w UK na czele rządu nie było. Mam nadzieję, że przejedzie się na tych swoich wyskokach, zresztą już mu spada poparcie.
|
|
|
|
#262 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#263 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
#264 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#265 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale ogólnie to rozkład grup krwi idzie wyraźnie po grupach etnicznych, jak w drugiej tabelce na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_...ion_by_country W sumie temat jest całkiem ciekawy, bo generalnie to nie wiemy, skąd się te grupy wzięły i po co nam to, ale za to rzeczywiście zaobserwowano korelacje pomiędzy grupami a zapadalnością na niektóre choroby. Może i koronowirusa też, ale też nie wiemy, jak to działa. Stąd też te różne teorie i domysły. Jedna z nich głosi, że nam się to wzięło z mieszania się z innymi gatunkami (wg badań DNA biali Europejczycy mają na przykład domieszkę neandertalczyka). No i jest ta słynna dieta grup krwi doktora d'Adamo, który sobie wymyślił, że 0 to potomkowie myśliwych i powinni jeść mięso, a A to potomkowie rolników i powinni być wegetarianami. |
|
|
|
|
#266 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
#267 |
|
BAN stały
|
Szef NBPu wydał rekomendacje dla rządu aby pracownikom budżetówki obniżyć pensje.
Tarcza antykryzysowa widać kosztuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#268 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#269 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.