|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chciałybyśmy wiedzieć ... cz. 5
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87661479]No wyszukiwarka tam jest koszmarna. Ale książki skandynawskie są, wysokogórska literatura też, reportaży mnóstwo, biografii.
No ale tak to zabrzmiało, że NIE rozmawiasz, dlatego do tego się odniosłyśmy. A tak czy siak polecam książkę "Cholera...", ale też popatrz na to, bardzo, bardzo fajna rzecz, ja ze swoją lękliwą 7latką z niej korzystam: https://allegro.pl/oferta/co-robic-g...SABEgIFMvD_BwE Co zrobić, gdy się martwisz. Świetne pomysły na przepracowanie lęków.[/QUOTE]Popatrzyłam i fajnie wygląda ta książka. ![]() Mamy "co cię martwi", ale trochę za słabo rozwinięta. Dziękuję za materiały. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
Bardzo współczuję, bo wiem przez co przechodzisz. Zapewnij córce dużo spokoju, bądź cierpliwa, na pewno wszystko się ułoży. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3452 |
Zakorzenienie
|
Znacie jakąś stronę gdzie kupię takie różne różności dla dzieci typu bibuła klej jakieś wycinanki pierdoły koraliki? Żeby było w 1 miejscu?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3453 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tu zamawiałam, dużo, wszystko było ok |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3454 |
Zakorzenienie
|
Dzięki!
![]() |
#3455 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Legimi ma lepszą wyszukiwarkę w windows'ie i tylko tak korzystam, w telefonie z androidem koszmar. Z norweskiej ściągnęłam "Księgę Diny"- jest kilka książek autorki H. Wassmo. Reportaży i biografii mnóstwo- jeszcze można sobie kliknąć "wszystkie" po prawej stronie w każdej grupie https://www.legimi.pl/ebooki/literat...iografie,g219/ Nawet przymierzam się do jednej biografii, bo lubię Zapolską ![]() https://www.legimi.pl/ebook-szklo-i-...i,b155393.html Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2020-03-18 o 23:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3456 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny w temacie koronawirusa u dzieci
To już nie brzmi optymistycznie: https://www.edziecko.pl/zdrowie_dzie...ml#a=168&c=100 Zna ktoś jakieś dobre źródła informacji na ten temat? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3457 | |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87672351]Legimi ma lepszą wyszukiwarkę w windows'ie i tylko tak korzystam, w telefonie z androidem koszmar.
Z norweskiej ściągnęłam "Księgę Diny"- jest kilka książek autorki H. Wassmo. Reportaży i biografii mnóstwo- jeszcze można sobie kliknąć "wszystkie" po prawej stronie w każdej grupie https://www.legimi.pl/ebooki/literat...iografie,g219/ Nawet przymierzam się do jednej biografii, bo lubię Zapolską ![]() https://www.legimi.pl/ebook-szklo-i-...i,b155393.html[/QUOTE]Wassmo dawno przeczytana, lubię tę autorkę. Akurat ta trylogia jest świetna, bardzo polecam. Dak znać czy Ci się podobało. Na Legimi przeszkadza mi jeszcze znikanie książek z czytnika po miesiącu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Cytat:
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2020-03-19 o 07:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3458 | |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87672351]Legimi ma lepszą wyszukiwarkę w windows'ie i tylko tak korzystam, w telefonie z androidem koszmar.
Z norweskiej ściągnęłam "Księgę Diny"- jest kilka książek autorki H. Wassmo. Reportaży i biografii mnóstwo- jeszcze można sobie kliknąć "wszystkie" po prawej stronie w każdej grupie https://www.legimi.pl/ebooki/literat...iografie,g219/ Nawet przymierzam się do jednej biografii, bo lubię Zapolską ![]() https://www.legimi.pl/ebook-szklo-i-...i,b155393.html[/QUOTE]To znowu ja wolę szukać na telefonie z Androidem. Ale ogólnie często mam problem z wyszukiwarka na Legimi. Cytat:
![]() |
![]() |
#3459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3460 |
Konto usunięte
|
Tak, czytałam o innych objawach. I nie zamierzam się kompletnie przejmować, bo i tak nie mam wpływu - siedzę na tyłku (pomijając co kilka dni skok po chleb, na szczęście ryneczek pod nosem i tam chleb kupuje się z zewnętrznego okienka), mąż młode spod domu wiezie autem pod wejście na działkę (a tam nikt nam nie wchodzi) i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3461 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87673056]Tak, czytałam o innych objawach. I nie zamierzam się kompletnie przejmować, bo i tak nie mam wpływu - siedzę na tyłku (pomijając co kilka dni skok po chleb, na szczęście ryneczek pod nosem i tam chleb kupuje się z zewnętrznego okienka), mąż młode spod domu wiezie autem pod wejście na działkę (a tam nikt nam nie wchodzi) i tyle.[/QUOTE]A Twoj maz chodzi do pracy?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3462 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj pierwszy dzień, ale sklep mają zamknięty, robią zamówienia online tylko.
Dzisiaj pojechał, aczkolwiek rozważa pójście na opiekę. W sumie na kilkanaście osób tylko on ma taką potrzebę, inni albo sporo starsze dzieci, albo w ogóle bez. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3463 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87673226]Dzisiaj pierwszy dzień, ale sklep mają zamknięty, robią zamówienia online tylko.
Dzisiaj pojechał, aczkolwiek rozważa pójście na opiekę. W sumie na kilkanaście osób tylko on ma taką potrzebę, inni albo sporo starsze dzieci, albo w ogóle bez.[/QUOTE]Może iść na opiekę skoro Ty siedzisz w domu? Bez sensu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nic,.że sama wymagała de facto opieki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3465 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może iść, bo ja normalnie świadczę pracę. Tak, wiem, nie podoba ci się to, bo nauczyciele nie powinni teraz kasy dostawać, już czytałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3466 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87674107]A to już pretensje do ustawotwórców. Może iść, bo ja normalnie świadczę pracę. Tak, wiem, nie podoba ci się to, bo nauczyciele nie powinni teraz kasy dostawać, już czytałam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3467 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakkolwiek przy obecnym zdalnym nauczaniu, nie wiem czy jest możliwa realna opieka nad dziećmi. Zaznaczam, że nie śledziłam jak rozporządzenie reguluje zdalną naukę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3468 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3469 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie po to Piontkowski siedzi teraz i kombinuje jakie by tu rozporządzenie wydumać o zdalnym nauczaniu, żeby rok szkolny wydłużyć. Już się boję tych pomysłów, bo facet jest kompletnie odrealniony. Cytat:
Cytat:
Piontkowski walnął coś tydzien temu, bez odpowiednich przepisów, więc tak naprawdę - owszem, ja zamieszczam rzeczy online, mamy wykupioną usługę google classroom i tam mamy porobione klasy, nasze dzieciaki akurat mają ksiązki i ćwiczenia pozabierane. ALE do 25 marca na razie (być może rozporządzenie będzie wcześniej) ja ani nie mam prawa wymagać, ani tym bardziej oceniać pracy uczniów. I teraz popatrzcie, jak MEN działa. Każe nam się coś robić bez regulacji prawnych jakichkolwiek, rodzice na nas psy wieszają, polecenia mamy od dyrekcji takie a nie inne, a ten - od ministerstwa. Mało tego - ja nie mam żadnego szkolnego sprzętu w domu. Nie mam nawet mikrofonu, bo nigdy mi nie był potrzebny, jutjuberką ![]() Ale nie mam też żadnej możliwości prawnej, by wymusić zakup sprzętu na rodzicu - mało tego, już się pojawiają akcje, że wcześniej nam dzieci normalnie mówiły ile i w co grają na komputerach - teraz nam rodzice zgłaszają że nie, oni nie mają kompa i nie mieli nigdy ![]() A minister od nas lada moment będzie oczekiwał cudów na kiju. Przypomnę, że na unowocześnienie szkolnictwa od lat (bo to grubo przed pisem jeszcze) nie szły żadne pieniądze. Za to wymagania ho, ho! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3470 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87674937]Ależ rząd w życiu nie będzie chciał przedłużyć roku szkolnego, bo mu to przysporzy masy problemów, od wkurzonych rodziców i uczniów począwszy, poprzez konieczność robienia kolosalnych zmian egzaminacyjnych, a na wielu papierach kończywszy.
I nie po to Piontkowski siedzi teraz i kombinuje jakie by tu rozporządzenie wydumać o zdalnym nauczaniu, żeby rok szkolny wydłużyć. Już się boję tych pomysłów, bo facet jest kompletnie odrealniony. Dziewczyny, nie ma teraz czegoś jak zdalna nauka - jeszcze. Piontkowski walnął coś tydzien temu, bez odpowiednich przepisów, więc tak naprawdę - owszem, ja zamieszczam rzeczy online, mamy wykupioną usługę google classroom i tam mamy porobione klasy, nasze dzieciaki akurat mają ksiązki i ćwiczenia pozabierane. ALE do 25 marca na razie (być może rozporządzenie będzie wcześniej) ja ani nie mam prawa wymagać, ani tym bardziej oceniać pracy uczniów. I teraz popatrzcie, jak MEN działa. Każe nam się coś robić bez regulacji prawnych jakichkolwiek, rodzice na nas psy wieszają, polecenia mamy od dyrekcji takie a nie inne, a ten - od ministerstwa. Mało tego - ja nie mam żadnego szkolnego sprzętu w domu. Nie mam nawet mikrofonu, bo nigdy mi nie był potrzebny, jutjuberką ![]() Ale nie mam też żadnej możliwości prawnej, by wymusić zakup sprzętu na rodzicu - mało tego, już się pojawiają akcje, że wcześniej nam dzieci normalnie mówiły ile i w co grają na komputerach - teraz nam rodzice zgłaszają że nie, oni nie mają kompa i nie mieli nigdy ![]() A minister od nas lada moment będzie oczekiwał cudów na kiju. Przypomnę, że na unowocześnienie szkolnictwa od lat (bo to grubo przed pisem jeszcze) nie szły żadne pieniądze. Za to wymagania ho, ho![/QUOTE]Dlatego uważam, że teraz wszyscy powinni siedzieć na dupie czytając najwyżej lektury A później normalnie uczyć się do 26 lipca. Nie wspomnę już jak wku.....m się jak zobaczyłam, że pani z techniki radośnie zleciła napisanie referatu... czego oczywiście nawet na polskim jeszcze nie robili. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3471 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moje dzieciaki - na jutro do przeczytania tekst w podręczniku, 2str. prostych ćwiczeń z polskiego, 2str. prostych z matmy (możemy w ćwiczeniach, nam powtórzeniowo wypadło akurat, nie wprowadzamy niczego nowego). W sumie - max. godzina pracy, objaśnionej. Do tego - z zaznaczeniem dla chętnych - robimy w różnych aplikacjach interaktywne ćwiczenia, zadania, zagadki, pomysły plastyczne, muzyczne (wczoraj wrzucałam im piosenkę przeze mnie śpiewaną ![]() Ale fakt, koleżanki mające dzieci w starszych klasach opowiadają nieraz cuda :/ dzisiaj kumpela nauczycielka mi pisze: wyjechałam na zadupie wsi, a tu radosne info z plastyki: wykonaj ozdobę wielkanocną dowolną techniką i wyślij zdjęcie do oceny. Jeszcze jedno - na bank posiedzimy w domach do Wielkanocy, a tak naprawdę cholera wie, czy nie dłużej. Ingrid może być sytuacja, że i wakacji by brakło na odpracowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3472 |
Konto usunięte
|
My mamy Marzannę narysować
![]() Problem mam z kolei taki, że nie mam drukarki. Nigdy nam nie była potrzebna, zawsze TŻ drukował, a teraz zonk. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3474 |
Konto usunięte
|
Perse, no ale wy przecież w zerówce ocen nie macie w ogóle? Błagam, powiedz, że nie...
My też nie dajemy zadań do drukowania absolutnie. Córce wych. wysyła info skierowane bezpośrednio do dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3475 |
Konto usunięte
|
Nie, nie mamy ocen
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3476 |
Zakorzenienie
|
My z kolei dostajemy propozycje zabaw, ale ja nie korzystam, bo chłopcy mają milion pomysłów.
![]() |
#3477 | |||
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87673056]Tak, czytałam o innych objawach. I nie zamierzam się kompletnie przejmować, bo i tak nie mam wpływu - siedzę na tyłku (pomijając co kilka dni skok po chleb, na szczęście ryneczek pod nosem i tam chleb kupuje się z zewnętrznego okienka), mąż młode spod domu wiezie autem pod wejście na działkę (a tam nikt nam nie wchodzi) i tyle.[/QUOTE]
Mam tak samo, stosujemy się do zaleceń i już nie mamy wpływu na to co będzie. Ja się bardiej zastanawiam, żeby kiedyś zrobić badanie poziomu przeciwciał, tak samo jak w przypadku ospy czy różyczki, tak dla swojej wiadomości. Cytat:
Może iść, bo ja normalnie świadczę pracę. Tak, wiem, nie podoba ci się to, bo nauczyciele nie powinni teraz kasy dostawać, już czytałam ![]() Bez różnicy kto jaki zawód wykonuje, ale faktycznie to bez sensu, bo w oświadczeniu podajesz, że nie ma innego domownika, który może zająć się dziećmi. W Waszej sytuacji dla mnie to poświadczenie nieprawdy, bo Ty jesteś w domu. Pamiętam, że kiedyś koleżance też nei wypłacił ZUS zasiłku za te dni zwolnienia na dziecko, kiedy jej mąż po nocnej zmianie był w domu, bo przecież mógł się zająć wtedy dziećmi ![]() Cytat:
Cytat:
W środę po ogłoszeniu zamknięcia szkół dyrektor poinformował, że wydał polecenia nauczycielom, żeby przekazywali nam zadania do powtórzenia materiału, który juz dzieci przerabiały. Od wtorku natomiast dostajemy NOWE TEMATY do przerobienia SAMODZIELNIE W DOMU . I to z każdego przedmiotu. Musimy przerobić temat, zrobić do tego ćwiczenia, odpowiedziec pisemnie na pytania + wypracowania, referaty. I co lepsze - mamy wysyłać materiały zwrotne, żeby nauczyciele to oceniali ![]() Także póki co codziennie jesteśmy zasypywani stosem zadań ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3478 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87675058]Nie, nie mamy ocen
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A widzisz, wych. Agaty od razu zaznacza, by np. zadań z matematyki czy tekstu z polskiego nie przepisywać. Tylko rozwiązania czy odpowiedzi na pytania. Precious, no właśnie nie poświadczenie nieprawdy, koleżanka zwrócila się z tym pytaniem do prawnika, pokazywała mi pismo przedwczoraj. Wg prawa ja pozostaję cały czas w gotowości do pracy (i wg ministra - mogę ją teoretycznie świadczyć nawet ze szkoły, nie ma uczniów, ale mogę tam jechać pracować zdalnie). Tak wygląda pisanie specustaw na kolanie ![]() Pomijam, że dzisiaj jest 19 - te dodatkowe 14 dni można wybrać tylko do 25 marca, rząd rzucił hasło, że to się wydłuży - ale mimo, iż to "się wydłuży" miałoby nastąpić już za 6 dni, to prawnie - cisza ![]() Już ustaliliśmy, że mąż nie idzie na to wolne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3479 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87674990]Moja w 3 klasie, praca też 3, córka dostaje normalnie - z ang. 2 strony w ćwiczeniach, religia - 15min film, polski - jakieś pisanie typu "odpowiedz na pytania do tekstu" w sumie na max. 30 minut pracy, matka po 3-4 zadania tekstowe. I praca plastyczna, z zastrzeżeniem, że tylko temat, a technika wykonania dowolna w miarę tego, co się posiada w domu.
Moje dzieciaki - na jutro do przeczytania tekst w podręczniku, 2str. prostych ćwiczeń z polskiego, 2str. prostych z matmy (możemy w ćwiczeniach, nam powtórzeniowo wypadło akurat, nie wprowadzamy niczego nowego). W sumie - max. godzina pracy, objaśnionej. Do tego - z zaznaczeniem dla chętnych - robimy w różnych aplikacjach interaktywne ćwiczenia, zadania, zagadki, pomysły plastyczne, muzyczne (wczoraj wrzucałam im piosenkę przeze mnie śpiewaną ![]() Ale fakt, koleżanki mające dzieci w starszych klasach opowiadają nieraz cuda :/ dzisiaj kumpela nauczycielka mi pisze: wyjechałam na zadupie wsi, a tu radosne info z plastyki: wykonaj ozdobę wielkanocną dowolną techniką i wyślij zdjęcie do oceny. Jeszcze jedno - na bank posiedzimy w domach do Wielkanocy, a tak naprawdę cholera wie, czy nie dłużej. Ingrid może być sytuacja, że i wakacji by brakło na odpracowanie.[/QUOTE]Może by i brakło, ale zawsze lepiej mieć dodatkowy miesiąc niż nie. Zresztą myślę że.inaczej wygląda sytuacja w EW niż w starszych klasach, gdzie nauczyciel każdego przedmiotu we własnym zakresie przesyła zadania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3480 |
Konto usunięte
|
Tzn. Artek ogólnie ma pełno literek do napisania i zawsze jest pierwsza na wzór i dalej pusta linijka. Ja się obawiam, że nie napiszę tej pierwszej poprawnie, więc tak jak piszę, wydrukować lepiej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.