Mamusie sierpniowe 2020 [emoji7] - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-03-21, 15:01   #2941
akada
Zadomowienie

Dot.: Mamusie sierpniowe 2020

Cytat:
Napisane przez baby blues Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! czy jeszcze można do Was dołączyć?

Jestem mamą 2-letniego Tymka (26.11.2017 r.) i teraz zapowiada się, że Tymek będzie miał siostrzyczkę mam TP na 6.08.2020 r.

Macie już wybrane imiona?? My mamy cały czas dyskusję z tżtem

Pozdrawiam Was cieplutko
Cytat:
Ja miałam wizytę teraz we wtorek i gin do mnie dzwonił, czy nie kaszlę i nie mam gorączki powiedział, że ciężarnych wizyt absolutnie nie odwołuje, ale kilka pacjentek, które tylko na kontrolną cytologię miały przyjść, przepisał na wakacje tym sposobem wizytę miałam chyba półtorej godziny wcześniej.

Aha, no i do przychodni drzwi zamknięte, wpuszczali właśnie tylko tych pacjentów umowionych i potwierdzonych telefonicznie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Hej Imię dla chłopaka wybrane od czasu pierwszej ciąży, ale raczej będzie dziewczynka i tu problem bo imię męża średnio mi się podoba a już wogóle nie pasuje do nazwiska, no, ale pierwsza córka jest tak jak ja zawsze marzyłam

Fajne podejście lekarza w tej sytuacji kontrola cytologia może poczekać no chyba, że ktoś się intensywnie leczy, ale jak ktoś kontrolnie to myśle, ze ze spokojem może początek kilka tygodni.
akada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 15:08   #2942
baby blues
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vrenth Pokaż wiadomość
Po studiach technicznych i pracy w IT niestety znam za dużo chłopaków i większość imion się z kimś kojarzy (najczęściej źle). Wydaje mi się, że córkę nazwalibyśmy w 15 minut, bo jest masę ładnych, praktycznych imion, które nam się kojarzą tylko pozytywnie.
Haha ja po fakcie się dowiedziałam, że syn Beaty Szydło ma na imię Tymoteusz tak to pewnie bym się zastanowiła jednak

baby blues jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 15:09   #2943
baby blues
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vrenth Pokaż wiadomość
Po studiach technicznych i pracy w IT niestety znam za dużo chłopaków i większość imion się z kimś kojarzy (najczęściej źle). Wydaje mi się, że córkę nazwalibyśmy w 15 minut, bo jest masę ładnych, praktycznych imion, które nam się kojarzą tylko pozytywnie.
Haha ja po fakcie się dowiedziałam że syn Beaty Szydło ma na imię Tymoteusz tak to pewnie bym się zastanowiła jednak

Stary 2020-03-21, 16:10   #2944
sicianek1
Raczkowanie

My zamówiliśmy łóżeczko drewniane z szufladą z Darland. Przez pół roku będzie z nami w sypialni a później przeniesiemy do pokoju dziecka. A na dzień do salonu myśleliśmy o leżaczku lub huśtawce, ale nie wiem czy dzieci w nich śpią. A co myślicie o monitorze oddechu?
sicianek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 16:22   #2945
baby blues
Zadomowienie

Ja miałam dwa łóżeczka przy synku, jedno turystyczne było w salonie, a drugie drewniane było w sypialni, ale w sumie to nie za wiele w nim Tymek spał, bo oczywiście spał z nami

A teraz myślałam nad takim kokonem, żeby można było położyć go na kanapie, ale nie wiem, czy zda egzamin przy 2,5 latku

Stary 2020-03-21, 16:28   #2946
akada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
Witam nowe dziewczyny
Co od łóżeczek, to my mamy takie klasyczne i dostawne z kinderkraft. Na początku w sypialni było dostawne, a szczebelki s pokoju Młodego i spał tam w dzień. Jak zaczął przemieszczać się, to dostawne schowaliśmy a szczebelki powędrowały do sypialni. Chciałam kupić na święta normalne łóżko dla Młodego, żeby uczył się spać w swoim pokoju, ale Ikea zamknięta, a u lokalnych handlarzy nie znalazłam nic (szukałam jeszcze przed korona ).

Z Ikei nie zdążyłam dokupić szafy bo się jednak nie zmieściłam z puzzlami, książkami i innymi grami ;-) Łóżeczko kupiliśmy z Allegro, z jakością szału nie ma, mąż się boi do niego położyć, ja luz.
Gdyby pokoje dziecięce były większe to super są łóżka domki, przynajmniej mi się bardzo podobają ;-)

Cytat:
Napisane przez sicianek1 Pokaż wiadomość
My zamówiliśmy łóżeczko drewniane z szufladą z Darland. Przez pół roku będzie z nami w sypialni a później przeniesiemy do pokoju dziecka. A na dzień do salonu myśleliśmy o leżaczku lub huśtawce, ale nie wiem czy dzieci w nich śpią. A co myślicie o monitorze oddechu?
Spała na dostawce albo nawet z nami więc nie czułam potrzeby, monitor dostaliśmy od kuzynki leżał w szafie nie używany, podobno często piszczą bez potrzeby a jak coś się naprawdę dzieje to potrafią zawieść :-( w ciągu dnia zazwyczaj spała mi na rękach albo w wózku więc naprawdę nie czułam potrzeby monitora oddechu, może gdyby chętnie spała w dzień sama ....
akada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 16:46   #2947
gr8ania
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Catherrine* Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie sierpniowe!
My jeszcze myślimy nad imieniem dla synka, niby mamy kilka opcji ale jeszcze nie wiemy ostatecznie
No i nie wiem czy kupić normalne łóżeczko drewniane z doczepianą płozą kołyski i funkcją dostawki, czy całkiem normalne plus bujany kosz Mojżesza żeby na noc był przy naszym łóżku a w dzień może na tarasie bo latem często tam przesiadujemy... Mąż się krzywi na te kosze bujane i kołyski, a z kolei mama mówi, że dziecko lepiej usypia w bujanym i np. jak się przebudzi bo coś, to bujnie się dwa razy i śpi dalej;-) I myślę, że jakbyśmy mieli coś takiego bujanego to nie trzebaby wózka do domu targać.

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Możesz online zamówić z Ikea

ja wiem że można, ale dostawa tyle co jedna komoda...

dziś ustaliliśmy, że jednak kupujemy łóżeczko 140 od razu, później zrobi się z niego tapczanik i chyba zdecydujemy się na takie6-vert.jpg

Stary 2020-03-21, 16:49   #2948
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:

Jestem mamą 2-letniego Tymka (26.11.2017 r.) i teraz zapowiada się, że Tymek będzie miał siostrzyczkę mam TP na 6.08.2020 r.

Pozdrawiam Was cieplutko
Witaj My imię mamy wybrane już z przed ciąży także po problemie Będzie Stefcia A termin porodu masz w moje urodziny

Cytat:
A co myślicie o monitorze oddechu?
Przy zdrowej ciąży i zdrowym dziecku uważam za rzecz zbędną, przy wcześniaku lub jakichkolwiek problemach zdrowotnych jestem na tak. Więc ja mam nadzieję że nie będę musiała go nabywać Zresztą sen po porodzie przestawia się na tak czuwany że byle ruch czy westchnięcie małej w łóżeczku i byłam na nogach

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Cytat:
Napisane przez gr8ania Pokaż wiadomość
ja wiem że można, ale dostawa tyle co jedna komoda...

dziś ustaliliśmy, że jednak kupujemy łóżeczko 140 od razu, później zrobi się z niego tapczanik i chyba zdecydujemy się na takieZałącznik 7711090

Nie boisz się że przez ten "domek" u góry może być niewygodnie wkładać i wyjmować dziecko? Jakoś nisko mocno się wydaje, w typowych łóżkach-domkach dla starszych dzieci z reguły jest to sporo wyżej chyba

justysiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 16:51   #2949
gr8ania
Zakorzenienie

Cytat:
A co myślicie o monitorze oddechu?
będziemy mieć, ale tylko dlatego, że dostaniemy od kuzyna. Tak bym nie kupowała

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ----------

Cytat:
Napisane przez justysiaa89 Pokaż wiadomość
[/COLOR]Nie boisz się że przez ten "domek" u góry może być niewygodnie wkładać i wyjmować dziecko? Jakoś nisko mocno się wydaje, w typowych łóżkach-domkach dla starszych dzieci z reguły jest to sporo wyżej chyba

podjedziemy do sklepu i obejrzymy na żywo bo to niecałe 15 km od nas
Stary 2020-03-21, 17:27   #2950
Enilis
Rozeznanie

Cytat:
Ja miałam dwa łóżeczka przy synku, jedno turystyczne było w salonie, a drugie drewniane było w sypialni, ale w sumie to nie za wiele w nim Tymek spał, bo oczywiście spał z nami

A teraz myślałam nad takim kokonem, żeby można było położyć go na kanapie, ale nie wiem, czy zda egzamin przy 2,5 latku

Kokon to jest to nad czym myślę od dobrych 2 miesiecy. I opinie na jego temat wydają mi się pół na pół: albo potrzebujesz i jest super albo zbędny gadżet. Pewnie w końcu nie kupię bo nie lubię zbędnych rzeczy a nie jestem przekonana nad funkcjonalnością tego. Chyba że się uda jakiś w super cenie, to może...

Enilis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 17:44   #2951
dreaming_9004
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Enilis Pokaż wiadomość
Kokon to jest to nad czym myślę od dobrych 2 miesiecy. I opinie na jego temat wydają mi się pół na pół: albo potrzebujesz i jest super albo zbędny gadżet. Pewnie w końcu nie kupię bo nie lubię zbędnych rzeczy a nie jestem przekonana nad funkcjonalnością tego. Chyba że się uda jakiś w super cenie, to może...

Ja kokony mam dostać dwa - jedna i druga szwagierka uważają za hit, używały przy swoich maluchach i teraz trzymają dla nas. 8 lat temu nie było takiego czegoś, więc sama nie mam doświadczenia. Sama raczej bym nie kupiła, ale skoro dostaniemy...

Moja mama skończyła właśnie robić na szydełku kocyk dla małej. Zamówiłam fajna bawełniana włóczke z dodatkiem bambusa i kocyk metr na 80cm wyszedł mnie 70zl. Pewnie długo posłuży, pierwsza córka do dzisiaj swój uwielbia poza kocykiem i wózkiem na razie nie mamy nic więcej...

Co do imion to u nas lista była długa starsza córka chciała bardzo nazwać siostrę Julka, a ja znowu Rozalia lub Klementynka, ale mąż na żadną z tych opcji nie przystał, więc w rezultacie chyba będzie Ida o ile do lipca nam się nie odmieni ale to jedyne imię, które całą trójką od razu zaakceptowała. Głównie pewnie dlatego, że nie znamy osobiscie nikogo o tym imieniu.

dreaming_9004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 18:42   #2952
damgala
Wtajemniczenie

My mamy monitor oddechu Babysense 7 i ciągle używamy przy 15 miesięcznym synku. Powiem szczerze, że mi monitor dawał i daje jako takie poczucie bezpieczeństwa. Śpię dość twardo od narodzin syna a sygnał, gdyby co jest głośny. Ja polecam.

damgala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 21:32   #2953
baby blues
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dreaming_9004 Pokaż wiadomość
Ja kokony mam dostać dwa - jedna i druga szwagierka uważają za hit, używały przy swoich maluchach i teraz trzymają dla nas. 8 lat temu nie było takiego czegoś, więc sama nie mam doświadczenia. Sama raczej bym nie kupiła, ale skoro dostaniemy...

Moja mama skończyła właśnie robić na szydełku kocyk dla małej. Zamówiłam fajna bawełniana włóczke z dodatkiem bambusa i kocyk metr na 80cm wyszedł mnie 70zl. Pewnie długo posłuży, pierwsza córka do dzisiaj swój uwielbia poza kocykiem i wózkiem na razie nie mamy nic więcej...

Co do imion to u nas lista była długa starsza córka chciała bardzo nazwać siostrę Julka, a ja znowu Rozalia lub Klementynka, ale mąż na żadną z tych opcji nie przystał, więc w rezultacie chyba będzie Ida o ile do lipca nam się nie odmieni ale to jedyne imię, które całą trójką od razu zaakceptowała. Głównie pewnie dlatego, że nie znamy osobiscie nikogo o tym imieniu.

Oo Ida ładnie też mi się bardzo podoba, ale kolega ma córeczkę w wieku mojego synka, która ma na imię Ida. Z tego powodu odrzuciłam też Alicję, która mi się też baaaardzo podoba ale moja przyjaciółka ma córeczkę Alicję ;D wiem, że to trochę głupie, no ale chciałabym, żeby chociaż w najbliższym otoczeniu moja córeczka miała dość unikalne imię

Stary 2020-03-21, 22:15   #2954
dooorra
Zadomowienie

Znowu mnie nie było przez jakiś czas i muszę nadrobić wątek.

Co do łóżeczka, to chcemy kupić jakieś dostawne a starszy zostanie w swoim. Potem młodsze pójdzie do łóżka starszego a starszy dostanie nowe. Jeszcze nic nie robiliśmy bo na razie mieliśmy inne rzeczy na głowie.

Co do imion to dla chłopca mamy kilka co nam się podobają i z tym nie ma problemu ( pewnie będzie Leopold, Benedykt albo Ignaz) Gorzej dla dziewczynki bo nie umiemy się na nic zdecydować. Żadne imię żeńskie nam obojgu się jak na razie się nie podoba. Jak dowiemy się czy to chłopiec czy dziewczynka to będziemy nad tym bardziej myśleć. Na razie co chwilę patrzymy na listę i albo mi się nie podoba albo jemu.

Edytowane przez dooorra
Czas edycji: 2020-03-21 o 22:18
dooorra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-21, 23:44   #2955
princessa8587
Raczkowanie

Kurczę to u nas łatwiej byłoby z chłopcem - byłby Tymon, ewentualnie Bartosz albo Paweł. Tyle, że wstępnie bliżej opcji dziewczynki i tu mamy większy problem, na razie w grę wchodzą Lena, Julia, Barbara ale do żadnego nie jestem przekonana na 100%.
princessa8587 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 00:00   #2956
Roselyn
Zadomowienie

Jezeli nasz dziewczynka pozostanie dziewczynka to bedzie Emily 🥰 (mialo byc miedzynarodowo).

Stary 2020-03-22, 07:52   #2957
Enilis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roselyn Pokaż wiadomość
Jezeli nasz dziewczynka pozostanie dziewczynka to bedzie Emily 🥰 (mialo byc miedzynarodowo).

Oj tak bardzo mi się podoba. U nas byłaby pewnie Emilia gdyby nie to że moja siostra tak ma

Enilis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 08:22   #2958
gr8ania
Zakorzenienie

dzień dobry

Stary 2020-03-22, 08:32   #2959
Kate94mouse
Raczkowanie

Witam nowe dziewczyny ☺

Co do łóżeczek to my planujemy zwykłe ale to większe być może z funkcją dla starszaka, a jak nie to później chcemy kupic tzw. domek ale to jeszcze odległy temat i to będzie stało w pokoju maluszka, a u nas w sypialni chciałabym kosz Mojżesza najlepiej na kółkach żeby w ciągu dnia pojechać do salonu ☺ dostawka odpada bo mała sypialnia ale jeden narożnik mamy wolny więc tam postawimy kosz Mojżesza. I później raczej maluch powędruje do swojego pokoiku. Jest to za ścianą naszej sypialni w ogóle domek maly i parterowy więc na pewno będzie słychać jak zacznie plakac a może później dokupie elektroniczną nianie z kamerką 😂
Kate94mouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 09:19   #2960
sunshine16
Zakorzenienie

Cześć

Córka dała dziś pospać do 8 zawsze była pobudka o 6 więc się mega wyspałam

sunshine16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 11:04   #2961
literka28
Raczkowanie

Czesc czesc u nas wczoraj mloda pierwszy raz kopnela tak, ze maz poczul sie doczekalismy mam nadzieje ze juz z kazdym dniem bede czuc ruchy czesciej i mocniej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
literka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 12:39   #2962
*Catherrine*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez literka28 Pokaż wiadomość
Czesc czesc u nas wczoraj mloda pierwszy raz kopnela tak, ze maz poczul sie doczekalismy mam nadzieje ze juz z kazdym dniem bede czuc ruchy czesciej i mocniej

Hej ja też już w tym tygodniu poczułam ruchy Małego i mąż też porównał to tak, jakby ktoś w worku się ruszał:-P w sumie racja;-)

Stary 2020-03-22, 13:28   #2963
baby blues
Zadomowienie

Hej ja czuję ruchy od kilku dni, ale bardzo delikatne, takie bardziej 'przeciągania się' niż kopniaki pamiętam, że w poprzedniej ciąży synek mi dużo wcześniej i mocniej dawał znać o sobie.
W ogóle to straszne, że tak się porównuje te swoje ciaze, ale to silniejsze ode mnie
Że nie wspomnę o dodatkowych kg na koncie

Stary 2020-03-22, 14:35   #2964
_kasicka
Raczkowanie

Witam się w leniwą niedzielę jeśli chodzi o łóżeczko to będziemy mieć zwykle w sypialni, a wędrować po domu będę z leżaczkiem tiny love który mam po mojej dwójce, muszę go znieść ze strychu zobaczyć czy się jeszcze nadaje. Ale ogólnie to go polecam.

_kasicka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 14:36   #2965
literka28
Raczkowanie

Cytat:
Hej ja czuję ruchy od kilku dni, ale bardzo delikatne, takie bardziej 'przeciągania się' niż kopniaki pamiętam, że w poprzedniej ciąży synek mi dużo wcześniej i mocniej dawał znać o sobie.
W ogóle to straszne, że tak się porównuje te swoje ciaze, ale to silniejsze ode mnie
Że nie wspomnę o dodatkowych kg na koncie

Eh u mnie laskawie przybyl kolejny kg wiec mamy magiczne 50 ... mam nadzieje tylko ze nie dostane ochrzanu ze za malow waze :p

literka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 15:19   #2966
Roselyn
Zadomowienie

Ja tutaj nie bede na glos mowic ile waze
Chyba jutro zadzwonie do invicty zeby sie zapytac czy nie maja jakiegos wolnego terminu wczesniej na badania polowkowe (mam miec normalnie dopiero za prawie 3 tyg )

Stary 2020-03-22, 15:36   #2967
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Cytat:

Pozdrawiam Was cieplutko
Hej, witaj.

My zamówiliśmy ostatnio komodę w BRW, miała przyjść już kilka dni temu, ale teraz przez tę koronę nie wiadomo kiedy dotrze. Mam nadzieję, że jutro w końcu poznamy płeć i chciałam już zacząć kupować rzeczy po mału, bo nic jeszcze nie mamy.

panna_felicjanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 17:43   #2968
Roselyn
Zadomowienie

Ooo szpital na przeciwko mojego domu zamknal porodowke . Dobrze ze do sierpnia jeszcze troche czasu ...
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polsk...razony/ezf5vhe

Stary 2020-03-22, 18:25   #2969
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tutaj nie bede na glos mowic ile waze
Mnie chyba nikt nie przebije więc bez obaw

Cytat:
Napisane przez panna_felicjanna Pokaż wiadomość
My zamówiliśmy ostatnio komodę w BRW, miała przyjść już kilka dni temu, ale teraz przez tę koronę nie wiadomo kiedy dotrze. Mam nadzieję, że jutro w końcu poznamy płeć i chciałam już zacząć kupować rzeczy po mału, bo nic jeszcze nie mamy.
Lubię ich meble ale dostawy to porażka, zamawialiśmy przed narodzinami Hani meble do niej, czas oczekiwania to ok. 5 dni a czekaliśmy prawie miesiąc... Potem ze stołem i krzesłami do pokoju było podobnie

Cytat:
Ooo szpital na przeciwko mojego domu zamknal porodowke . Dobrze ze do sierpnia jeszcze troche czasu ...
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polsk...razony/ezf5vhe

Miejmy nadzieję że do lata to jednak choć trochę minie Mój gin na razie nie przyjmuje, coś czuję że wizyty 6 kwietnia nie będę mieć, nie wiem czy szukać kogoś innego czy jak. Dla mnie to ogólnie trochę nieodpowiedzialne i kobiety w ciąży powinny mieć normalny dostęp do lekarzy a nie jakieś teleporady. A w ogóle przeraża mnie fakt że bodajże w Poznaniu rodzice nie mogą odwiedzać swoich maluszków na neonatologii zaraz po urodzeniu, chyba nawet mleka nie mogą podawać ale nie zrozumiałam dokładnie. Ja wiem, że to dla bezpieczeństwa ale to po prostu okrutne urodzić dziecko i np. nie widzieć go dwa tygodnie albo i nawet w gorszym przypadku dwa miesiące Przecież dla takiego maleństwa bliskość też na pewno jest ważna i pomocna

justysiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-22, 18:41   #2970
sicianek1
Raczkowanie

Moja jutrzejsza wizyta na szczęście aktualna, ale nie mogłam nigdzie zrobić badań krwi, wszystko zamknięte. No trudno pojadę bez badań.
sicianek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości