Panny Młode 2020 cz. II - Strona 113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-04-07, 13:37   #3361
angeegna
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2020 cz. II

Cytat:
Napisane przez Elsabel Pokaż wiadomość
Też się obawiam, że będę mieć z moją salą pod górkę przy ewentualnej rezygnacji. Pewnie manager będzie namawiać nas na przełożenie, ale nas to nie interesuje, bo kto nam zagwarantuje, że we wrześniu lub październiku będzie już można robić wesela? Eksperci mówią, że może minąć nawet 12-18 m-cy nim wrócimy do pełnej normalności. A jak mam drugi raz niepotrzebnie zawracać tyłek gościom i załatwiać wszystko na darmo to podziękuję. Czekać 2 lat też nam się nie uśmiecha

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kto wie, co będzie za miesiąc, a co dopiero za rok...
Dlatego ja robię jeszcze jedno podejście, kolejnego nie będzie

angeegna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-07, 14:32   #3362
vilka1
Rozeznanie

[1=2ed7c3fe63037fd23f9d375 7231c9db08aad636a_687197b 175fdf;87730265]Nie przeczytałaś dokładnie. Nie chodzi o koronawirusa. Mieli zaprosić najpierw ponad 200 gości, ale teraz nie chcą, nie ze względu na koronawirusa. Jej TŻ zmienił zdanie i jednak chce zapraszać tylko najbliższą rodzinę Dlatego pinkelephant napisała o konsekwencji.

Eljot - nie mogą dać Ci kary 50% wartości wesela, to niezgodne z prawem. Jeżeli sale piszą takie umowy i żądają takich zadatków to naprawdę nie współczuje im ani trochę, że ucierpią finansowo na tym kryzysie.[/QUOTE]
Może nie tyle TŻ zmienia zdanie, żeby zaprosić tylko najbliższych, ale ta dalsza rodzina mimochodem gdzieś rzuca, że mają wesela w bliższej rodzinie w drugiej połwoie roku, jakieś komunie, albo ktoś że jest starszy i z domu się boją wyjść a co dopiero na wesele itd. Jak tak przejrzał kto tak miło gada, to wyszło mu, że najlepiej będzie zaprosić tylko najbliższą rodzinę, skoro ta dalsza kręci nosem i ma kolejną wymówkę w postaci wirusa. I tak z 205 osób do zaproszenia zrobiło nam się 100 osób do zaproszenia. Zakładaliśmy, że zaprosimy 205, w umowie na sali wpisaliśmy 130 osób, bo taka jest minimalna liczba gości tam i liczyłam, że łatwiej będzie finalnie mnieć więcej. Właścicielka zgadza się, żeby zrobić wesele na 100 osób, ale nie mniej, bo na mniej jej się nie opłaca robić. A teraz jeśli zaprosimy 100 osób, to wątpie, że bedzie i tak frekwencja 100%. A tej dalszej rodziny szkoda nawet zapraszać i wydawać kasę na zaproszenia, skoro jasno dają znać, że i tak nie przyjdą..
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-07, 14:36   #3363
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilka1 Pokaż wiadomość
Może nie tyle TŻ zmienia zdanie, żeby zaprosić tylko najbliższych, ale ta dalsza rodzina mimochodem gdzieś rzuca, że mają wesela w bliższej rodzinie w drugiej połwoie roku, jakieś komunie, albo ktoś że jest starszy i z domu się boją wyjść a co dopiero na wesele itd. Jak tak przejrzał kto tak miło gada, to wyszło mu, że najlepiej będzie zaprosić tylko najbliższą rodzinę, skoro ta dalsza kręci nosem i ma kolejną wymówkę w postaci wirusa. I tak z 205 osób do zaproszenia zrobiło nam się 100 osób do zaproszenia. Zakładaliśmy, że zaprosimy 205, w umowie na sali wpisaliśmy 130 osób, bo taka jest minimalna liczba gości tam i liczyłam, że łatwiej będzie finalnie mnieć więcej. Właścicielka zgadza się, żeby zrobić wesele na 100 osób, ale nie mniej, bo na mniej jej się nie opłaca robić. A teraz jeśli zaprosimy 100 osób, to wątpie, że bedzie i tak frekwencja 100%. A tej dalszej rodziny szkoda nawet zapraszać i wydawać kasę na zaproszenia, skoro jasno dają znać, że i tak nie przyjdą..
Przyjaciele, znajomi, mili sąsiedzi, ulubieni nauczyciele ? Nie wiem, skoro i tak musisz płacić, to ja bym wolała, żeby przynajmniej ktoś z tego skorzystał.
Np. Ja bardzo chętnie bym zaprosiła moja nauczycielkę z biologii z liceum

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-07, 14:44   #3364
vilka1
Rozeznanie

[1=2ed7c3fe63037fd23f9d375 7231c9db08aad636a_687197b 175fdf;87730551]no to, że Eliot pisze prawdę, wystarczy czasem coś wygooglować, żeby sprawdzić.

Ja też bym robiła czarny PR sali gdybym zapłaciła 9000 zł zaliczki a sala w takim czasie robiła problemy i oczekiwała dopłaty 20% tylko za samo przełożenie.[/QUOTE]

Mam koleżankę, która podpisała umowę 3 lata temu na lipiec 2020, że jeśli w ogóle odwoła kiedykolwiek wesele to płaci 50% kosztów wesela i tak, więc nic mnie nie zdziwi.

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Przyjaciele, znajomi, mili sąsiedzi, ulubieni nauczyciele ? Nie wiem, skoro i tak musisz płacić, to ja bym wolała, żeby przynajmniej ktoś z tego skorzystał.
Np. Ja bardzo chętnie bym zaprosiła moja nauczycielkę z biologii z liceum

Może i byśmy doprosili kogoś, ale jak zostawią ograniczenia w zgromadzeniach powiedzmy do 50 osób, to nawet nie będę miała gdzie rodzicom obiadu podać.. W takiej sytuacji obecna sala oddaje mi zadatek (o ile bedzie wypłacalna, bo zrozumiałam, że za chwile będzie mieć z tym problem) a ja zostaje bez nawet obiadu dla rodziców i świadków.

Narzeczony uważa, że to lepiej żebyśmy my mieli możliwość decydowania ile osób doprosić/ zaprosić na mniejszą salę niż zastanawiać sie czy nasi goście się zepną i łaskawie pozwolą na zorganizowanie wesela na 100 osób na obecnej sali.

Bylibyśmy skłonni nawet pół zadatku zostawić a pół odzyskać, ale właścicielka nie bierze tego w ogóle pod uwagę. Mimo, że jeszcze nie poniosła kosztów w zasadzie, żeby to wesele zorganizować. Co więcej, nie chce nawet na fb udostępnić informacji, że zwalniamy termin, tylko powiedziała, że jak ktoś będzie pytał, to powie, że jest wolny..

Nie wiem, może po świętach coś się wyjaśni. Może z maja ktoś będzie chciał przełożyć. Z tym, ze zrozumiałam, że żebyśmy odzyskali zadatek, to musiałaby to być zupełnie nowa para a nie ktoś kto przenosi z tej sali na inny termin.

Edytowane przez vilka1
Czas edycji: 2020-04-07 o 14:51
Stary 2020-04-07, 15:04   #3365
tinkerver2
Zakorzenienie

Ehh, i dlatego ja mówię, organizowanie wesela 2-3 lata, wywalanie na to kupy kasy, to słaba opcja. Stracona kasa, czas i energia, a w dodatku nerwy.
Bardzo mi przykro
BTW ja dzwoniłam do drugiej sali (zanim przełożyłam), czy dałoby zorganizować wesele wtedy i wtedy, takie i takie (przypominam, obiad + ciepłe danie, zimna płyta, ciasto, do polnocy"
A typ do mnie "noooo, dałoby sieee, tak że sto pindziesiat zlotyyy około, no może 170 zależy od opcji".
Za dwa dania i wesele od 18 do północy, w dodatku wesele w tygodniu, wiec nie "tracą" chodliwych sobót
W moich okolicach za 170 można już zrobić wesele całonocne, wiadomo, nie na super poziomie, ale da się. Za 200 to już całonocne, fajne wesele z 4 daniami i tortem
A tu za 160 (średnia z tych dwóch cen) obiad + jedno ciepłe danie, kilka sałatek i kawałków ciasta
To ja mam za 100 zł:Screenshot_20200402-145450.jpg

Stary 2020-04-07, 15:13   #3366
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Ehh, i dlatego ja mówię, organizowanie wesela 2-3 lata, wywalanie na to kupy kasy, to słaba opcja. Stracona kasa, czas i energia, a w dodatku nerwy.
Bardzo mi przykro
No niestety, ale w przypadku wirusa można było np. w lutym załatwiać na maj. I trafić na takich właścicieli. Więc i tak *upa nie trzeba było wcale robić tego 2 lata przed.

Stary 2020-04-07, 15:21   #3367
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angeegna Pokaż wiadomość
No niestety, ale w przypadku wirusa można było np. w lutym załatwiać na maj. I trafić na takich właścicieli. Więc i tak *upa nie trzeba było wcale robić tego 2 lata przed.

Pewnie, ale mniej zainwestowanego czasu w przygotowania. Niw wszystko ma wymiar materialny.

Stary 2020-04-07, 15:26   #3368
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, ale mniej zainwestowanego czasu w przygotowania. Niw wszystko ma wymiar materialny.

No nie wiem. Same przygotowania będą trwały podobnie - tylko czas oczekiwania jest dłuższy. Nie przygotowywałam wesela te 1,5 roku przecież. Zajęło mi to może tydzień.

Stary 2020-04-07, 16:05   #3369
Elsabel
Zakorzenienie

Dokładnie, my zaplanowaliśmy rok wcześniej, tydzień zajeło nam podpisanie umów z salą, dj, fotografem, a później 6 m-cy spokoju no i w styczniu dopiero ruszyliśmy z zaproszeniami.

Mam znajomą, która zaczęła organizować w styczniu na lipiec i jest tak samo w czarnej d*pie przez epidemię jak Ci, którzy zaczęli 2 lata temu.

Edytowane przez Elsabel
Czas edycji: 2020-04-07 o 16:07
Elsabel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-07, 16:42   #3370
tinkerver2
Zakorzenienie

Ehh, moja ciotka szuka kogoś jako kucharki i pomocy kuchennej do przedszkola (jest dyrektorem), za 2,5-3 tys na rękę. Zali się, że nikt nie chce, że od 2 miesięcy szuka. Ja wracam do Polski, jestem bez pracy, zapytałam, czy moze mnie przyjąć, bo sytuacja wygląda jak wygląda.
Nie.
Bo nie mam papierów i umiejętności.
Serio?
Do podawania dzieciom zupy?

Stary 2020-04-07, 19:42   #3371
vilka1
Rozeznanie

Cytat:
Bardzo mi przykro
BTW ja dzwoniłam do drugiej sali (zanim przełożyłam), czy dałoby zorganizować wesele wtedy i wtedy, takie i takie (przypominam, obiad + ciepłe danie, zimna płyta, ciasto, do polnocy"
A typ do mnie "noooo, dałoby sieee, tak że sto pindziesiat zlotyyy około, no może 170 zależy od opcji".
Za dwa dania i wesele od 18 do północy, w dodatku wesele w tygodniu, wiec nie "tracą" chodliwych sobót
W moich okolicach za 170 można już zrobić wesele całonocne, wiadomo, nie na super poziomie, ale da się. Za 200 to już całonocne, fajne wesele z 4 daniami i tortem
A tu za 160 (średnia z tych dwóch cen) obiad + jedno ciepłe danie, kilka sałatek i kawałków ciasta
To ja mam za 100 zł:Załącznik 7712215

Ja rozmawiałam dziś kolejny raz z właścielką nowej mniejszej sali nad którą się wahamy. Coraz bardziej jest to atrakcyjna oferta, bo dużo jest w cenie. Wesele bez poprawin (w sobotę) 200 zł: 5 posiłków (1 posiłek to np. zupa, drugie i deser), napoje, ciasta itd. tort, dekoracja żywymi kwiatami (naprawdę ładna), obsługa roznosi nasz alkohol. Sala sprawdzona, bo byłam tam na imprezach i właśnie skończyli odświeżać ściany- jest wizualnie ładniejsza od obecnej.
Natomiast na obecnej większej: wesele bez poprawin 220 zł os. 5 posiłków, ciasta, napoje ale bez tortu, bez dekoracji kwiatami, jak chcemy żeby obsługa roznosiła alkohol to dopłata 400 zł, jak chcemy barmana swojego to dopłata 400 zł. Jakbym od razu wiedziała, że wesele ma być mniejsze na pewno wybrałabym tą salę na którą teraz chcemy zmienić. Eh

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Cytat:
Ehh, moja ciotka szuka kogoś jako kucharki i pomocy kuchennej do przedszkola (jest dyrektorem), za 2,5-3 tys na rękę. Zali się, że nikt nie chce, że od 2 miesięcy szuka. Ja wracam do Polski, jestem bez pracy, zapytałam, czy moze mnie przyjąć, bo sytuacja wygląda jak wygląda.
Nie.
Serio?

Z rodziną to najlepiej się wychodzi na zdjęciu Masakra
Stary 2020-04-07, 19:58   #3372
Elsabel
Zakorzenienie

Cytat:
Nie.
Serio?

Tylko książeczka sanepidu jest Ci niezbędna. Można ją wyrobić w tydzień.
Przecież nie trzeba trzeba wygrać Masterchefa żeby być pomocą kuchenną w przedszkolu 🤦

Edytowane przez Elsabel
Czas edycji: 2020-04-07 o 19:59
Elsabel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-07, 21:31   #3373
Eliot_sokolowska
Przyczajenie

Nie wiem jaki miałabym mieć cel pisząc nieprawde, taka maja umowę i 2 lata temu nie zakładałam, ze nagle będę musiała odwołać wesele skoro żyje z ukochanym partnerem... ale sądziłam, ze teraz właścicielka sali zrozumie sytuacje i nie będzie problemu,a nie ze będzie kazała dopłacać jeszcze za odwołanie. Rozumiem tez,ze Wam nie żal osób, ktore podpisały takie a nie inne umowy ale trochę więcej empatii, bo teraz dla par młodych jak i wszystkich innych to trudny czas..

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

A tobie lyricaljazz dziękuje za wsparcie

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Btw czarnego PR'u już nie ma, usunęłam nazwę sali weselnej miałam nadzieję, że skoro koleżanka ma nick vilka1 i ma podobne problemy z salą to może zdażył się cud i znalazłam kogoś kto ma ten sam problem z właścicielką. Dla innych osób w podobnej sytuacji (może sie przyda), pytałam prawnika i dopiero mają obowiązek zwrócić pieniądze jeżeli na dzień ślubu jest stan epidiemi lub inne restrykcje, inaczej pieniądze przepadają.... Oczywiście można się sądzić ale przy ogólnym rozrachunku, wyjdzie się jeszcze na minusie
Eliot_sokolowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 09:45   #3374
kolorowa90
Rozeznanie

Hej dziewczyny, u tz cięcia wynagrodzenia w firmie więc zdecydowaliśmy, że ślub na pewno weźmiemy w październikowym terminie, a z weselem jakie planowaliśmy czyli na te 100 osób odpuścimy. Od jutra zostanie pół roku zobaczymy jak się sytuacja dalej rozwinie...mam wrażenie, że już bardzo długo trwamy w tym zawieszeniu...Mam gdzieś informowanie dalszych bliskich o tym, że odbędzie się sam ślub bo już są różne komentarze. Nawet najbliższe osoby sceptycznie podchodzą i straszą nas że to się może wcale nie odbyć...:confus ed: u nas na sali na szczęście nie mam minimum powiedzieli, że zrobią nawet na 15 osób więc o tyle dobrze.
kolorowa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 10:12   #3375
vilka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Eliot_sokolowska Pokaż wiadomość
Nie wiem jaki miałabym mieć cel pisząc nieprawde, taka maja umowę i 2 lata temu nie zakładałam, ze nagle będę musiała odwołać wesele skoro żyje z ukochanym partnerem... ale sądziłam, ze teraz właścicielka sali zrozumie sytuacje i nie będzie problemu,a nie ze będzie kazała dopłacać jeszcze za odwołanie. Rozumiem tez,ze Wam nie żal osób, ktore podpisały takie a nie inne umowy ale trochę więcej empatii, bo teraz dla par młodych jak i wszystkich innych to trudny czas..

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Btw czarnego PR'u już nie ma, usunęłam nazwę sali weselnej miałam nadzieję, że skoro koleżanka ma nick vilka1 i ma podobne problemy z salą to może zdażył się cud i znalazłam kogoś kto ma ten sam problem z właścicielką. Dla innych osób w podobnej sytuacji (może sie przyda), pytałam prawnika i dopiero mają obowiązek zwrócić pieniądze jeżeli na dzień ślubu jest stan epidiemi lub inne restrykcje, inaczej pieniądze przepadają.... Oczywiście można się sądzić ale przy ogólnym rozrachunku, wyjdzie się jeszcze na minusie
My raczej zmieniamy salę, próbujemy sprzedać termin (szanse marne) a umowę oficjalnie wypowiemy koło lipca, jeśli bedą nadal jakieś restrykcje to się na nie powołamy i wystąpimy o zwrot zadatku. Jeśli się nie uda, trudno, zrezygnujemy z barmana i i tak wyjdziemy w ostatecznym rozrachunku na +.
Doczytałam, że macie w maju wesele. Jakby do końca kwietnia utrzymywały się restrykcje, to nie możecie oficjalnie wypowiedziec umowy i wystąpić o zwrot zadatku, skoro jest to siła wyższa? Ja rozumiem, że niewiadomo czy na dzień wesela jeszcze będą restrykcje, ale chyba przygotowywanie wesela wymaga zaangażowania, przemieszczania sie itd. nie tylko w dzień wesela ale jakiś czas wcześniej też.

Edytowane przez vilka1
Czas edycji: 2020-04-08 o 10:15
Stary 2020-04-08, 10:25   #3376
BlueSky14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elsabel Pokaż wiadomość
Tylko książeczka sanepidu jest Ci niezbędna. Można ją wyrobić w tydzień.
Przecież nie trzeba trzeba wygrać Masterchefa żeby być pomocą kuchenną w przedszkolu 🤦

Pomoc w przedszkolu nie musi mieć wykształcenia, nauczyciel już tak

BlueSky14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 10:31   #3377
angeegna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eliot_sokolowska Pokaż wiadomość

Wirusa nikt nie przewidział. Ale może wystąpić co najmniej kilka okoliczności zmuszających do odwołania/przełożenia wesela, które mogą się nasunąć. Wiadomo, że jak ktoś rezerwuje wesele, to nie myśli o jego odwoływaniu, ale różne się rzeczy w życiu dzieją. I trzeba mieć to na uwadze.
Pierwsze wydarzenia, które mi się nasuwają to:
-rozstanie;
-nieplanowana ciąża z porodem w okolicy daty ślubu;
-śmierć bliskiej osoby;
-nagłe problemy finansowe, np. utrata pracy.

Pominę fakt, że umowa i podejście właściciela jest jak dla mnie bandyckie. Umowa powinna zabezpieczać interesy obu stron. A w tym przypadku zabezpiecza chyba tylko interesy właściciela...
Teraz to już "musztarda po obiedzie", więc trzymam kciuki, żeby jednak udało się coś wynegocjować, albo żeby w maju nie można było organizować dużych imprez, wtedy musi wam zwrócić pieniądze.

Żeby nie być gołosłowną to przyznam, że odrzuciliśmy salę-faworytkę, ponieważ właściciele chcieli dużej wpłaty przed weselem.

Stary 2020-04-08, 11:47   #3378
Kasia08204
Raczkowanie

Hej dziewczyny, rzadko tu teraz zaglądam bo wszystkie okołoślubne tematy wywołują u mnie stres i nie bardzo chce je teraz wałkować.
Póki co nie przekładamy terminu z 20 czerwca- ja mam nadzieję że może jakimś cudem uda nam się wszystko ale to jest teraz taka zgadywanka że hej. Poza tym nawet jeśli będzie można organizować śluby to raczej kwarantanny dla osób przyjeżdżających z zagranicy będą nadal obowiązkowe (a to 1/3 naszych gości, no i my, jakby nie patrzeć) więc i tak raczej nie będzie tak jak sobie to zaplanowaliśmy.

Na jesień nie mamy szans przekładać- kończę doktorat, nie dam rady jednocześnie kończyć pomiarów, pisać pracy i przygotowywać się do ślubu. Jeśli już to niestety ale patrzymy na rok do przodu czyli czerwiec 2021. Dzwoniliśmy już wstępnie do właściciela restauracji no i niestety wszystkie piątki i soboty ma już zajęte. Z zasady w niedziele nie organizuje więc kicha. Zostanie nam wesele w środku tygodnia, no rewelacja. Więc teraz albo go przekonamy na niedzielę, albo mamy w środku tygodnia albo uwaga- mamy w jaki chcemy dzień ale w sali restauracyjnej (w sensie, na dole gdzie jest sala imprezowa jest jedno wesele a w sali na górze mamy my). Co nie jest niby złe bo nam ta restauracyjna i tak się bardziej podobała od samego początku ale ciężko jest mi sobie wyobrazić dwa wesela w jednym miejscu i czasie. Wszystko bym sobie porównywała do tej drugiej pary. Bez sensu.
Kasia08204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 11:50   #3379
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia08204 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, rzadko tu teraz zaglądam bo wszystkie okołoślubne tematy wywołują u mnie stres i nie bardzo chce je teraz wałkować.

Póki co nie przekładamy terminu z 20 czerwca- ja mam nadzieję że może jakimś cudem uda nam się wszystko ale to jest teraz taka zgadywanka że hej. Poza tym nawet jeśli będzie można organizować śluby to raczej kwarantanny dla osób przyjeżdżających z zagranicy będą nadal obowiązkowe (a to 1/3 naszych gości, no i my, jakby nie patrzeć) więc i tak raczej nie będzie tak jak sobie to zaplanowaliśmy.

Na jesień nie mamy szans przekładać- kończę doktorat, nie dam rady jednocześnie kończyć pomiarów, pisać pracy i przygotowywać się do ślubu. Jeśli już to niestety ale patrzymy na rok do przodu czyli czerwiec 2021. Dzwoniliśmy już wstępnie do właściciela restauracji no i niestety wszystkie piątki i soboty ma już zajęte. Z zasady w niedziele nie organizuje więc kicha. Zostanie nam wesele w środku tygodnia, no rewelacja. Więc teraz albo go przekonamy na niedzielę, albo mamy w środku tygodnia albo uwaga- mamy w jaki chcemy dzień ale w sali restauracyjnej (w sensie, na dole gdzie jest sala imprezowa jest jedno wesele a w sali na górze mamy my). Co nie jest niby złe bo nam ta restauracyjna i tak się bardziej podobała od samego początku ale ciężko jest mi sobie wyobrazić dwa wesela w jednym miejscu i czasie. Wszystko bym sobie porównywała do tej drugiej pary. Bez sensu.
No to już musicie sami zdecydowac - czy wolisz imprezę w tygodniu, czy dwie imprezy jednego dnia.
Ja mam w czwartek, nie narzekam. Gdybym musiała jeszcze raz przekładać to bym kupiła 3 suknie ślubna xd

Stary 2020-04-08, 11:58   #3380
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia08204 Pokaż wiadomość

Mam ślub dzień przed Tobą i też jeszcze czekam. Jeśli nie będzie się dało, to pewnie czeka mnie też przyszły rok, bo inne terminy to tylko niedziele, które jakoś mi się nie widzą (problem i z urzędnikiem i z podwykonawcami).

A może zrezygnujcie z tej sali w ogóle jeśli nie uda się w czerwcu? I szukajcie innej na przyszły rok? Czy sala jest bardzo nieprzychylna do tego?
Ta restauracyjna sala nie jest chyba taka zła jeśli są dobrze wygłuszone i nie będzie przenosić się dźwięk.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 12:00   #3381
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Nam teoretycznie zostały od dziś 4 miesiące No zobaczymy, zobaczymy...

Jutro mają coś ogłosić, co dalej w związku z epidemią. Jeśli nadal będzie tak, jak jest (albo gorzej ) to zaczniemy robić zaproszenia sami.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 12:02   #3382
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gothka152 Pokaż wiadomość
Nam teoretycznie zostały od dziś 4 miesiące No zobaczymy, zobaczymy...

Jutro mają coś ogłosić, co dalej w związku z epidemią. Jeśli nadal będzie tak, jak jest (albo gorzej ) to zaczniemy robić zaproszenia sami.
Mi 120 dni, wiec tez w sumie 4 miesiące

Stary 2020-04-08, 13:34   #3383
2ed7c3fe63037fd23f9d3757231c9db08aad636a_687197b175fdf
Konto usunięte

my tydzień później - 27.06 i też jeszcze czekamy. Ale nie chcemy przekładać i dłużej czekać więc jeżeli kwarantanna będzie trwać raczej skłaniamy się ku opcji sam ślub bez wesela. Jestem ciekawa jak inne pary z naszej sali, ale nie kontaktuje się z salą w ogóle póki co.

Jak to mówi kultowy już mem, kiedyś będziemy się z tego śmiać. Oczywiście nie wszyscy

aha i dzisiaj dostałam maila od wesela z klasą:

Prawdopodobnie przed Tobą trudne decyzje związane z koniecznością przesunięcia terminu wesela 27-06-2020, a co się z tym wiąże, powrót do przygotowań ślubnych. Aby ułatwić Ci ponowne planowanie, zachęcamy do skorzystania z opcji wysłania wiadomości zbiorczej dostępnej w naszym portalu.

no dziękuję :|

Edytowane przez 2ed7c3fe63037fd23f9d3757231c9db08aad636a_687197b175fdf
Czas edycji: 2020-04-08 o 13:39
2ed7c3fe63037fd23f9d3757231c9db08aad636a_687197b175fdf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 15:28   #3384
tinkerver2
Zakorzenienie

Taaa, zadzwoniłam w piątek do USC, mam zadzwonić "w środku tygodnia". Dzwonię dzisiaj rano - pani mnie przełączyła do USC. Nikt nie odbiera. Pani mówi żeby zadzwonić o 14-15. Dzwonię o 14:30 - znów, pani mnie przełącza, nikt nie odbiera. Pani prosi o mój numer telefonu, pan z USC oddzwoni.
Ludzie świeci, co takiego robi typ z urzędu stanu cywilnego we wsi niecałe 1000 mieszkańców, że przez całuski tydzień nie da się go złapać?

Stary 2020-04-08, 15:30   #3385
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Taaa, zadzwoniłam w piątek do USC, mam zadzwonić "w środku tygodnia". Dzwonię dzisiaj rano - pani mnie przełączyła do USC. Nikt nie odbiera. Pani mówi żeby zadzwonić o 14-15. Dzwonię o 14:30 - znów, pani mnie przełącza, nikt nie odbiera. Pani prosi o mój numer telefonu, pan z USC oddzwoni.
Ludzie świeci, co takiego robi typ z urzędu stanu cywilnego we wsi niecałe 1000 mieszkańców, że przez całuski tydzień nie da się go złapać?

Może porwał go Home Office? I nikomu nie powiedział, że nie przychodzi

Stary 2020-04-08, 15:43   #3386
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Może porwał go Home Office? I nikomu nie powiedział, że nie przychodzi
A czy home office nie oznacza, że i tak musisz być w godzinach urzędowania dostępny dla klienta telefonicznie/mailowo?

Stary 2020-04-08, 15:52   #3387
squirrelqa
Zakorzenienie

To było żartobliwe

Stary 2020-04-08, 22:08   #3388
BlueSky14
Zadomowienie

U nas dzisiaj studniówka ... A my w zawieszeniu

BlueSky14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-08, 22:18   #3389
tinkerver2
Zakorzenienie

Myślicie ze ten wirus serio zdąży zniknąć do wakacji?
Jutro dzwonię do burmistrza gminy na skarge, bo mam dość tego typa z USC.

Stary 2020-04-09, 08:18   #3390
Werxx3
Rozeznanie

GG do Werxx3

Ja też nie wiem co robić bo teraz TZ jest tydzien na urlopie bezpłatnym, a potem prawdopodobnie wróci do pracy ale z pensją 80% bez premi... I nie wiem czy obniżenie pensji/czasowa utrata pracy jest wytłumaczeniem do rezygnacji z fotografa gdzie mam zapis, że w przypadku rezygnacji poniżej 12 msc płacę 80% usługi....
Werxx3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości