Co robicie na obiad? - część XIX. - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-04-21, 14:12   #1321
lulka19
Zakorzenienie

Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Surowka wyglada mega apetycznie, moge prosic przepis?
To moja stała Por pokrojony w paseczki ( u mnie troszkę za grubo ) sparzony gorąca woda , kawałek jabłka startego na grubej tarce , marchewka startą , trochę jogurtu , łyżka majonezu , pieprz , cukier i sól

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 14:13   #1322
lulka19
Zakorzenienie

Knife zakochałam sie w tym czarnym

Stary 2020-04-21, 14:15   #1323
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
To moja stała Por pokrojony w paseczki ( u mnie troszkę za grubo ) sparzony gorąca woda , kawałek jabłka startego na grubej tarce , marchewka startą , trochę jogurtu , łyżka majonezu , pieprz , cukier i sól

Dziekuje, jutro ide kupic pora
Stary 2020-04-21, 14:23   #1324
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Wyobraźcie sobie , ze w połowie gotowania ziemniaków skończył mi sie gaz ... Wiec zamiast ziemniaków z koperkiem sa podpieczone z przyprawami Załącznik 7713690

O rany Lulka super wymyśliłaś! Obiadek wyglada pierwsza klasa!!!

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
No niech Wam będzie Zamiast fotek jedzenia, dla odmiany, koty...

To chyba dobrze wyszło, bo efekt smakowity
Ale cudaczki! Oba sa śliczne! Moje psy nienawidzą kotow niestety a tak bym chciała zeby je chociaz tolerowały ...
Koty sąsiadów mamy chyba ze cztery. Było 6 ale dwa czarne sie wyprowadziły i czasami nam po ogrodzie chodzą. Jak moje psy je widza to jest wojna. Dodatkowo psica upatrzyła sobie tycią szparę w ogrodzeniu gdzie je codziennie obserwuje z ukrycia. Tak całe dnie spędza . Szpieg mały

Cytat:
Jakie piekne
I jakie oczyska na pierwszym foto Moj takie robi tylko jak widzi jedzenie
Moje psy na widok kiełbasy tez wszytsko zeobia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0B6062CD-FFC5-4B5F-AAF7-330A459C7BBE.jpg (261,9 KB, 41 załadowań)
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 14:33   #1325
Midziak
Rozeznanie

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, parmezanem i krewetkami
Midziak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 14:47   #1326
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Jakie piekne
I jakie oczyska na pierwszym foto Moj takie robi tylko jak widzi jedzenie
Cytat:

Cytat:
Knife zakochałam sie w tym czarnym

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
O rany Lulka super wymyśliłaś! Obiadek wyglada pierwsza klasa!!!

Ale cudaczki! Oba sa śliczne! Moje psy nienawidzą kotow niestety a tak bym chciała zeby je chociaz tolerowały ...
Koty sąsiadów mamy chyba ze cztery. Było 6 ale dwa czarne sie wyprowadziły i czasami nam po ogrodzie chodzą. Jak moje psy je widza to jest wojna. Dodatkowo psica upatrzyła sobie tycią szparę w ogrodzeniu gdzie je codziennie obserwuje z ukrycia. Tak całe dnie spędza . Szpieg mały

Moje psy na widok kiełbasy tez wszytsko zeobia

Dzięki dziewczyny
Moje koty tak wypatrują ptaków skaczących po pnączu, które wchodzi nam na taras, zerkają na nie przez szpary w macie bambusowej

Lulka, zapisuję pomysł na surówkę do wykorzystania w najbliższym czasie

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 16:02   #1327
Personal_Jesus
Zakorzenienie

ja zrobiłam ciasto na bliny, czekam aż wyrośnie, albo i nie wyrośnie. Okazało się, że mam białą mąkę gryczaną, ciekawe czy jest jakaś ciemna?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200421_155700.jpg (142,8 KB, 29 załadowań)
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 17:19   #1328
agafisia
Zakorzenienie

Naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowym, do tego mus z papierowek z działki, polane musem przetartym z malin posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Niestety rano miałam bardzo mało czasu i nie zrobiłam zdjęcia. A wyglądały pięknie..

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

agafisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 17:20   #1329
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
ja zrobiłam ciasto na bliny, czekam aż wyrośnie, albo i nie wyrośnie. Okazało się, że mam białą mąkę gryczaną, ciekawe czy jest jakaś ciemna?
Ja mam gryczaną pełnoziarnistą i jest chyba ciut ciemniejsze ciasto z niej

www.miauczykotek.pl
Stary 2020-04-21, 19:30   #1330
Pelagia_W
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o chleb to bazuje na Tartine style bread https://www.weekendbakery.com/posts/...e-style-bread/ tylko robię z podwójnej porcji i zamiast części mąki dodaje płatki, otręby nasiona, więcej wody, troszkę żytniej mąki, także robię całkowicie inną wersję xd
Boskie pieczywo Ci wychodzi

Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
Farsz - mięso mielone z łopatki wieprzowej, cebula, pieczarki starte na tarce i podsmażone, trochę żółtego sera do sklejenia i przyprawy do smaku.
To wszystko było potem smażone na patelni bo ostatnio robiłam z surowego mięsa i wyszły takie batony i kluski z mięsa a teraz znowu usmażone latało mi po całym stole jak faszerowałam rurki ale może to wina ze za mało sera dałam

Makaron - muszle durum i rurki Lubella

Sosy - niestety z torebki bo nie miałam już pomidorów z puszki... także ratowalam się tym czym było ale do muszli był sos pomidorowy a do rurek śmietanowo-ziołowy
Wiedziałam, że jak o to zapytam to potem będę głodna

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Pelagia zrobiłam ta dziewczyne z czerwonymi włosami. Spaliłam 306 kcal z samego treningu a wszystkich kcal 370. Średnie tętno 129... i włączyłam mixed cardio...
Trening fajny , na pewno powtórzę , spodobało mi sie ze ma i rozgrzewkę i rozciąganie. A ten mezczyzna faktycznie co on tam robił w tych kąpielówkach ...
To zobacz mój screen z tego treningu, ja się w ogóle nie znam na tym. Dzisiaj ćwiczyłam z tą laską od kickboxingu, ale to zwykłe cardio było. Zwykłe miało być małe pół godzinki i z głowy, a większość ćwiczeń robiłam, może nie w wersji dla początkujących, ale tak na full też nie. Nawet rozciąganie było masakryczne. Ale 212 kalorii zgubione, a próg 200 to dla mnie wyznacznik, że warto było się spocić I to odpowiednik prawie 5 kostek białej Milki Oreo, a zjadłam dopiero jedną

Cytat:
Wyobraźcie sobie , ze w połowie gotowania ziemniaków skończył mi sie gaz ... Wiec zamiast ziemniaków z koperkiem sa podpieczone z przyprawami
Super pomysł, to mi przypomina, że wieki nie robiłam kotletów z drobiu. Lulka, a przypomnisz mi swój przepis na zapiekankę gyros? Bo to Ty taką robisz prawda? Kiedyś robiłam, ale jakoś coś inaczej i nic mi nie urwało, a chętnie bym zrobiła w Twojej wersji.

Cytat:
Karolina mnie namówiła do ćwiczeń, jak Ty mnie namówisz na kota to już sama nie wiem co to będzie cudne są

Cytat:
Napisane przez Midziak Pokaż wiadomość
Spaghetti z oliwą, czosnkiem, parmezanem i krewetkami
Ale pysznie!

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
Kurczę mam tylko karteczkę z nazwą w pudełku. Mąka na wygląd taka kawa z mlekiem.

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość
Naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowym, do tego mus z papierowek z działki, polane musem przetartym z malin posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Niestety rano miałam bardzo mało czasu i nie zrobiłam zdjęcia. A wyglądały pięknie..
Bez fotki, ale i tak czuję się skuszona. Mam swój mus gruszkowy

U nas dziś spaghetti bolognese. Pamiętacie jak zastanawiałam się jaki makaron zrobić? TŻ brutalnie przerwał moje rozważania żądając takiego klasyka (nuda ).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Screenshot_20200421-134854_Mi Fit.jpg (49,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20200421_184655.jpg (296,3 KB, 35 załadowań)
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 19:35   #1331
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
CUDOWNE . Czarny taki puchatek, a ten drugi bardzo oryginalny Lubią się, czy tylko tolerują?
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 19:37   #1332
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Pelagia - już wiem dlaczego w poznańskich sklepach nie ma drożdży (piszesz, że masz zapasy). Znawcy tematu mówią, że makaron spaghetti nie nadaje się do ciężkiego sosu bolognese, może musisz uświadomić tżta? (Choć mi to osobiście w ogóle nie przeszkadza) Czego konkretnie używasz do tych pomiarów tętna.

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 19:54   #1333
Pelagia_W
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
Pelagia - już wiem dlaczego w poznańskich sklepach nie ma drożdży (piszesz, że masz zapasy). Znawcy tematu mówią, że makaron spaghetti nie nadaje się do ciężkiego sosu bolognese, może musisz uświadomić tżta? (Choć mi to osobiście w ogóle nie przeszkadza) Czego konkretnie używasz do tych pomiarów tętna.
Haha, drożdże kupowałam w moim Lidlu na Palacza, było mnóstwo, zarówno zwykłe kostki 100g jak i 500g. Oczywiście typowa Grażyna wzięłam tę większą i muszę zaraz jutro podzielić to na jakieś porcje i pomrozić bo co ja z tym zrobię
A z tym spaghetti zgadzam się, że nie pasuje - TŻ tradycyjnie upaćkał sobie t-shirt
Używam opaski Xiaomi Mi Band 4 i do tego aplikacji na telefon Mi Fit. Do tego wszystkiego jest jeszcze waga, a ja dziś zmieniałam w mojej baterie i okazało się, że nie działa. Więc już napaliłam się, że wow, kupię tę kompatybilną Xiaomi, ale okazało się, że po prostu odwrotnie włożyłam baterie
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 20:17   #1334
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Ha, wreszcie chleb nie wyszedł mi za kwaśny właściwie to bardzo łagodny w smaku. Bez koszyków też dało radę ale jednak koszyki to wygoda i wygląd. Polecam koszyki jak ktoś chce piec okrągłe bohenki. Jeden wyrastał w wysypanej mąką ściereczce, a drugi na zmoczonym papierze do pieczenia. Z papierem wsadziłam do brytfanny, ale papier trochę się przykleił i po upieczeniu było skubanie. Ze ścierki wyrzuciłam ale przykleił się do ścierki i klapnął, wyglądał fatalnie, nie wyrósł aż tak ładnie, jednak wygląda całkiem całkiem po upieczeniu i ta mąka mega mi się podoba. Ciasto było mocno rzadkie, raz że dałam dużo namoczonych płatków owsianych, otręby, siemie lniane i sezam, to tata jeszcze zażądał rodzynek, takie rzeczy wchłaniają dużo wody, dlatego zrobiłam rzadsze ciasto i się przyklejało.
Załącznik 7713673Załącznik 7713674Załącznik 7713675

Jeśli chodzi o chleb to bazuje na Tartine style bread https://www.weekendbakery.com/posts/...e-style-bread/ tylko robię z podwójnej porcji i zamiast części mąki dodaje płatki, otręby nasiona, więcej wody, troszkę żytniej mąki, także robię całkowicie inną wersję xd

A to wczorajsze bułeczki, wychodza pyszne, a nie dodaje żadnego tłuszczu, jak pisałam wcześniej korzystam z przepisu na mleczne bułeczki z white plate, tylko na oko zwiększam proporcje i robię chyba luźniejsze ciasto, które po dobrym wyrobieniu nadal lekko się klei i wymaga lekkiego omączenia rąk przy formowaniu.
Załącznik 7713678Załącznik 7713679

Zostało mi dużo wczorajszych ziemniaków, więc dzisiaj będą jakieś kluski, do tego jeszcze nie mam pojęcia co. Mam rozmrożone piersi kurczaka, ale z wczorajszego obiadu zostały mi 2 burgery wołowe i 2 kiełbaski pieczone, chciałabym to jakoś spożytkować ale nie wiem jak.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

U mnie jakis czas temu można było kupic suchy zakwas a teraz nie i chyba nie bedzie dostawy ;/ taki dr. edker ;/ a w K. to wykupili m. gryczaną z Melvitu a tak to stała i stała :P

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 20:18   #1335
LegoJedi
Wtajemniczenie

Calzone z mielonym i sałatka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 008B1A39-5CFC-41A9-8F22-5AE68A56CCA8.jpg (121,6 KB, 26 załadowań)

Wysłane z iPad
LegoJedi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 20:31   #1336
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Calzone z mielonym i sałatka
ale świetna sałatka!

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
U nas dziś spaghetti bolognese. Pamiętacie jak zastanawiałam się jaki makaron zrobić? TŻ brutalnie przerwał moje rozważania żądając takiego klasyka (nuda ).
zaczynam czuć niedobór makaronu we krwi!!!!

Bliny wyszły pyszne, kiedyś robiłam jednak z ciemnej kaszy, bo były bardzo gryczane a te są delikatne, ale przepyszne. Zrobię w piątek wersję z jabłkami, na razie na wytrawnie łosoś i twarożek!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg photomania-002603460b34c3740076ffa1609e183b.jpg (148,0 KB, 30 załadowań)
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 21:09   #1337
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
CUDOWNE . Czarny taki puchatek, a ten drugi bardzo oryginalny Lubią się, czy tylko tolerują?
Od pewnego czasu tylko tolerują, niestety Parę miesięcy temu "pokłóciły" się, zupełnie nie wiadomo o co, po prostu nagle poszło o jakieś kocie sprawy i koniec
Już mieliśmy taką sytuację parę lat temu i wszystko po jakimś czasie wróciło do normy (nawet byliśmy u weterynarza w tej sprawie, ale sam był zaskoczony sytuacją). Ale nie trwało to tak długo, jak teraz... Chyba już nie będzie dobrze
Dziwne to jest, bo jedzą razem, śpią razem, ale nagle ta czarna zaczyna warczeć, wybiega z legowiska i ucieka przez małą. Może to starość? Młodsza chce się bawić, starsza nie ma siły na te wygłupy - tak twierdzi TŻ. W każdym razie młode już nie są, bo Osama (ta czarna) ma 12 lat a Lilith - 6.

Poniżej fotka sprzed chwili - dowód, że można się dogadać Osamy nie widać, ze względu na kolor , ale śpi w samym kącie legowiska.

Pelagia, bierz kota Na zachętę tekst z kalendarza Kota Simona: "poziom szczęśliwości kota jest wprost proporcjonalny do dokonanych przez niego zniszczeń w domu"*.
A tak serio, nie jest aż tak źle

* M. Rudzińska
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200421_211831.jpg (85,9 KB, 27 załadowań)

www.miauczykotek.pl

Edytowane przez Knife_Girl
Czas edycji: 2020-04-21 o 21:45
Stary 2020-04-21, 21:32   #1338
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

A w temacie - prócz zupy pomidorowej, na obiad zjedliśmy jeszcze kupne paluszki rybne, kuleczki ziemniaczane, domowe ogórki kiszone i domowy sos czosnkowy do tego.

Przed chwilą wyjęłam z piekarnika bułeczki. Nie tak piękne, jak u Pandemonium (wkurza mnie ten mój piekarnik), ale mam nadzieję, że mimo wszystko smaczne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200421_181228.jpg (93,6 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200421_211629.jpg (134,5 KB, 26 załadowań)

www.miauczykotek.pl
Stary 2020-04-21, 21:40   #1339
lulka19
Zakorzenienie

PELAGIA PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ <3

Okolo2 woreczki ryżu ugotowane bez worka, to posypuję lekko przyprawą do gyrosa. Na to idzie sos ( lyzka majonezu, dużo jogurtu , ketchup do smaku ) piersi z kurczaka marynowane w przyprawie gyros, znowu sos, na to warzywa. Ogórki kornisozny w plasterki, i papryka czerwona w kostkę. Ja daję na oko, ale kocham ogorki. Znowu trochę sosu i trochę sera żółtego na górę. Piekę roznie.Najczęściej 170 stopnii jakieś 35 min
Stary 2020-04-21, 21:43   #1340
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Od pewnego czasu tylko tolerują, niestety Parę miesięcy temu "pokłóciły" się, zupełnie nie wiadomo o co, po prostu nagle poszło o jakieś kocie sprawy i koniec
Już mieliśmy taką sytuację parę lat temu i wszystko po jakimś czasie wróciło do normy (nawet byliśmy u weterynarza w tej sprawie, ale sam był zaskoczony sytuacją). Ale nie trwało to tak długo, jak teraz... Chyba już nie będzie dobrze
Dziwne to jest, bo jedzą razem, śpią razem, ale nagle ta czarna zaczyna warczeć, wybiega z legowiska i ucieka przez małą. Może to starość? Młodsza chce się bawić, starsza nie ma siły na te wygłupy - tak twierdzi TŻ. W każdym razie młode już nie są, bo Osama (ta czarna) ma 12 lat a Lilith - 6.

Poniżej fotka sprzed chwili - dowód, że można się dogadać Osamy nie widać, ze względu na kolor , ale śpi w samym kącie legowiska.
Myślę, że Twój TŻ może mieć rację i to może być różnica wieku. Osama jak kameleon Uwielbiam, jak kot się tak układa jak Lilith.

Cytat:
A w temacie - prócz zupy pomidorowej, na obiad zjedliśmy jeszcze kupne paluszki rybne, kuleczki ziemniaczane, domowe ogórki kiszone i domowy sos czosnkowy do tego.

Przed chwilą wyjęłam z piekarnika bułeczki. Nie tak piękne, jak u Pandemonium (wkurza mnie ten mój piekarnik), ale mam nadzieję, że mimo wszystko smaczne
To Legowe bułki? U nas weszły na stałe do menu, zaraz idę przygotowywać, żeby na jutro były na śniadanie.
Stary 2020-04-21, 21:48   #1341
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Myślę, że Twój TŻ może mieć rację i to może być różnica wieku. Osama jak kameleon Uwielbiam, jak kot się tak układa jak Lilith.

To Legowe bułki? U nas weszły na stałe do menu, zaraz idę przygotowywać, żeby na jutro były na śniadanie.
Lilith w ogóle ma dziwne pozycje . I biega po ścianach, jak w Matrixie, nie nadążam ich szorować Ale jest też bardziej kocia, taka mega przytulaśna i da się miziać po brzuszku.

Te bułki to od Pandemonium
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1304

www.miauczykotek.pl

Czas edycji: 2020-04-21 o 21:50
Stary 2020-04-21, 22:05   #1342
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Omnomnom chce !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
Boskie pieczywo Ci wychodzi

Wiedziałam, że jak o to zapytam to potem będę głodna

To zobacz mój screen z tego treningu, ja się w ogóle nie znam na tym. Dzisiaj ćwiczyłam z tą laską od kickboxingu, ale to zwykłe cardio było. Zwykłe miało być małe pół godzinki i z głowy, a większość ćwiczeń robiłam, może nie w wersji dla początkujących, ale tak na full też nie. Nawet rozciąganie było masakryczne. Ale 212 kalorii zgubione, a próg 200 to dla mnie wyznacznik, że warto było się spocić I to odpowiednik prawie 5 kostek białej Milki Oreo, a zjadłam dopiero jedną

Super pomysł, to mi przypomina, że wieki nie robiłam kotletów z drobiu. Lulka, a przypomnisz mi swój przepis na zapiekankę gyros? Bo to Ty taką robisz prawda? Kiedyś robiłam, ale jakoś coś inaczej i nic mi nie urwało, a chętnie bym zrobiła w Twojej wersji.

Karolina mnie namówiła do ćwiczeń, jak Ty mnie namówisz na kota to już sama nie wiem co to będzie cudne są

Ale pysznie!

Kurczę mam tylko karteczkę z nazwą w pudełku. Mąka na wygląd taka kawa z mlekiem.

Bez fotki, ale i tak czuję się skuszona. Mam swój mus gruszkowy

Ojjj tam

Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 22:05   #1343
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Lilith w ogóle ma dziwne pozycje . I biega po ścianach, jak w Matrixie, nie nadążam ich szorować Ale jest też bardziej kocia, taka mega przytulaśna i da się miziać po brzuszku.

Te bułki to od Pandemonium
Uwielbiam takie kocie opowieści

Aaa muszę się przyjrzeć bliżej tym bułkom. Na razie chodzą mi po głowie znów cynamonki
Stary 2020-04-21, 22:08   #1344
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Uwielbiam takie kocie opowieści

Aaa muszę się przyjrzeć bliżej tym bułkom. Na razie chodzą mi po głowie znów cynamonki

A mnie, jak wyciągałam te bułki z piekarnika, naszło na takie na słodko, z serem

www.miauczykotek.pl
Stary 2020-04-21, 22:12   #1345
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:

To jaki makaron pasuje skoro nie spaghetti ?

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:

Ale świetne kulki to jakies kupne?

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
PELAGIA PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ <3

Okolo2 woreczki ryżu ugotowane bez worka, to posypuję lekko przyprawą do gyrosa. Na to idzie sos ( lyzka majonezu, dużo jogurtu , ketchup do smaku ) piersi z kurczaka marynowane w przyprawie gyros, znowu sos, na to warzywa. Ogórki kornisozny w plasterki, i papryka czerwona w kostkę. Ja daję na oko, ale kocham ogorki. Znowu trochę sosu i trochę sera żółtego na górę. Piekę roznie.Najczęściej 170 stopnii jakieś 35 min

Zapiekanka brzmi świetnie teraz tylko musze fotki jeszcze poszukać

Stary 2020-04-21, 22:16   #1346
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Tak, to kupne kulki . Te są z Lidla. Ale bardziej smakują nam te z Aviko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2_38689_Kuleczki_ziemniaczane_491.jpg (84,6 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ShotType1_540x540.jpg (66,7 KB, 19 załadowań)

www.miauczykotek.pl

Czas edycji: 2020-04-21 o 22:19
Stary 2020-04-21, 22:22   #1347
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Tak, to kupne kulki . Te są z Lidla. Ale bardziej smakują nam te z Aviko

Oooo dziękuje będę polować w takim razie na te z aviko

Stary 2020-04-21, 22:24   #1348
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:

Papardelle lub tagliatelle, tak mówi nawet Wikipedia
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sos_bolognese
A Tu ciekawy artykuł
https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobi...ylu-bolonskim/

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-21, 22:32   #1349
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Papardelle lub tagliatelle, tak mówi nawet Wikipedia
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sos_bolognese
A Tu ciekawy artykuł
https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobi...ylu-bolonskim/

Faktycznie... dziękuje za artykuł

No trudno ja zostanę przy standardowym spaghetti makaronie z biedronki

Stary 2020-04-21, 23:23   #1350
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Ja dzisiaj tortilla z parówką i dodatkami. Takie na szybko, bo chleb i ciasto piekłam.

Klamka zapadła: nie będziemy kupować pieczywa. Chlebek zrobiłam, znowu pyszny. Od tej pory zamierzam piec (próbując różnych wariantów).

500 g mąki (wykorzystałam resztki różnych pszennych oraz 80 g razowej żurkowej)
400 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
10 g soli
Solidna garść pestek dyni

Drożdże z wodą i łyżeczką cukru jakieś 40 minut sobie "jadły". Potem to do mąki i reszty składników. Wymieszałam porządnie łyżką (nie zagniatałam), dałam godzinę wyrosnąć (powinno być 8-12 godzin, ale chciałam zrobić szybko). Piekłam w garnku żeliwnym, nagrzanym wcześniej w piekarniku. Wierzch posmarowałam oliwą z suszoną natką pietruszki pod koniec. Piekłam w 210 stopniach C ponad godzinę (następnym razem nie będę się bała temperatury i zrobię w 2450-250, tak jak rekomenduje większość przepisów dla chleba w garnkach żeliwnych).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ch1.jpg (53,2 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ch2.jpg (70,8 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ch3.jpg (49,5 KB, 26 załadowań)

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości