|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.
To moja stała
Por pokrojony w paseczki ( u mnie troszkę za grubo ) sparzony gorąca woda , kawałek jabłka startego na grubej tarce , marchewka startą , trochę jogurtu , łyżka majonezu , pieprz , cukier i sól Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1322 |
|
Zakorzenienie
|
Knife zakochałam sie w tym czarnym
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1323 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#1324 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
...Koty sąsiadów mamy chyba ze cztery. Było 6 ale dwa czarne sie wyprowadziły i czasami nam po ogrodzie chodzą. Jak moje psy je widza . Szpieg mały Cytat:
Moje psy na widok kiełbasy tez wszytsko zeobia ![]() ![]()
|
|||
|
|
|
#1325 |
|
Rozeznanie
|
Spaghetti z oliwą, czosnkiem, parmezanem i krewetkami
|
|
|
|
#1326 | ||||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny ![]() ![]() Moje koty tak wypatrują ptaków skaczących po pnączu, które wchodzi nam na taras, zerkają na nie przez szpary w macie bambusowej ![]() Lulka, zapisuję pomysł na surówkę do wykorzystania w najbliższym czasie
|
|
|
#1327 |
|
Zakorzenienie
|
ja zrobiłam ciasto na bliny, czekam aż wyrośnie, albo i nie wyrośnie. Okazało się, że mam białą mąkę gryczaną, ciekawe czy jest jakaś ciemna?
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
#1328 |
|
Zakorzenienie
|
Naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowym, do tego mus z papierowek z działki, polane musem przetartym z malin posypane wiórkami gorzkiej czekolady. Niestety rano miałam bardzo mało czasu i nie zrobiłam zdjęcia. A wyglądały pięknie..
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
#1329 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
|
|
|
#1330 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
miało być małe pół godzinki i z głowy, a większość ćwiczeń robiłam, może nie w wersji dla początkujących, ale tak na full też nie. Nawet rozciąganie było masakryczne. Ale 212 kalorii zgubione, a próg 200 to dla mnie wyznacznik, że warto było się spocić I to odpowiednik prawie 5 kostek białej Milki Oreo, a zjadłam dopiero jedną ![]() Cytat:
Karolina mnie namówiła do ćwiczeń, jak Ty mnie namówisz na kota to już sama nie wiem co to będzie cudne są Ale pysznie! Cytat:
Cytat:
U nas dziś spaghetti bolognese. Pamiętacie jak zastanawiałam się jaki makaron zrobić? TŻ brutalnie przerwał moje rozważania żądając takiego klasyka (nuda ).
|
||||||
|
|
|
#1331 |
|
Zakorzenienie
|
CUDOWNE
|
|
|
|
#1332 |
|
Zakorzenienie
|
Pelagia - już wiem dlaczego w poznańskich sklepach nie ma drożdży (piszesz, że masz zapasy).
Znawcy tematu mówią, że makaron spaghetti nie nadaje się do ciężkiego sosu bolognese, może musisz uświadomić tżta? (Choć mi to osobiście w ogóle nie przeszkadza) Czego konkretnie używasz do tych pomiarów tętna.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1333 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A z tym spaghetti zgadzam się, że nie pasuje - TŻ tradycyjnie upaćkał sobie t-shirt ![]() Używam opaski Xiaomi Mi Band 4 i do tego aplikacji na telefon Mi Fit. Do tego wszystkiego jest jeszcze waga, a ja dziś zmieniałam w mojej baterie i okazało się, że nie działa. Więc już napaliłam się, że wow, kupię tę kompatybilną Xiaomi, ale okazało się, że po prostu odwrotnie włożyłam baterie
|
|
|
|
|
#1334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- U mnie jakis czas temu można było kupic suchy zakwas a teraz nie i chyba nie bedzie dostawy ;/ taki dr. edker ;/ a w K. to wykupili m. gryczaną z Melvitu a tak to stała i stała :P
|
|
#1335 |
|
Wtajemniczenie
|
Calzone z mielonym i sałatka
|
#1336 | |
|
Zakorzenienie
|
ale świetna sałatka!
Cytat:
Bliny wyszły pyszne, kiedyś robiłam jednak z ciemnej kaszy, bo były bardzo gryczane a te są delikatne, ale przepyszne. Zrobię w piątek wersję z jabłkami, na razie na wytrawnie łosoś i twarożek!
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#1337 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Parę miesięcy temu "pokłóciły" się, zupełnie nie wiadomo o co, po prostu nagle poszło o jakieś kocie sprawy i koniec ![]() Już mieliśmy taką sytuację parę lat temu i wszystko po jakimś czasie wróciło do normy (nawet byliśmy u weterynarza w tej sprawie, ale sam był zaskoczony sytuacją). Ale nie trwało to tak długo, jak teraz... Chyba już nie będzie dobrze Dziwne to jest, bo jedzą razem, śpią razem, ale nagle ta czarna zaczyna warczeć, wybiega z legowiska i ucieka przez małą. Może to starość? Młodsza chce się bawić, starsza nie ma siły na te wygłupy - tak twierdzi TŻ. W każdym razie młode już nie są, bo Osama (ta czarna) ma 12 lat a Lilith - 6. Poniżej fotka sprzed chwili - dowód, że można się dogadać Osamy nie widać, ze względu na kolor , ale śpi w samym kącie legowiska.Pelagia, bierz kota Na zachętę tekst z kalendarza Kota Simona: "poziom szczęśliwości kota jest wprost proporcjonalny do dokonanych przez niego zniszczeń w domu"*. A tak serio, nie jest aż tak źle ![]() * M. Rudzińska
Edytowane przez Knife_Girl Czas edycji: 2020-04-21 o 21:45 |
|||
|
|
|
#1338 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
A w temacie - prócz zupy pomidorowej, na obiad zjedliśmy jeszcze kupne paluszki rybne, kuleczki ziemniaczane, domowe ogórki kiszone i domowy sos czosnkowy do tego.
Przed chwilą wyjęłam z piekarnika bułeczki. Nie tak piękne, jak u Pandemonium (wkurza mnie ten mój piekarnik), ale mam nadzieję, że mimo wszystko smaczne
|
|
|
#1339 |
|
Zakorzenienie
|
PELAGIA PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ <3
Okolo2 woreczki ryżu ugotowane bez worka, to posypuję lekko przyprawą do gyrosa. Na to idzie sos ( lyzka majonezu, dużo jogurtu , ketchup do smaku ) piersi z kurczaka marynowane w przyprawie gyros, znowu sos, na to warzywa. Ogórki kornisozny w plasterki, i papryka czerwona w kostkę. Ja daję na oko, ale kocham ogorki. Znowu trochę sosu i trochę sera żółtego na górę. Piekę roznie.Najczęściej 170 stopnii jakieś 35 min |
|
|
|
#1340 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1341 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Ale jest też bardziej kocia, taka mega przytulaśna i da się miziać po brzuszku.Te bułki to od Pandemonium ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1304
Edytowane przez Knife_Girl Czas edycji: 2020-04-21 o 21:50 |
|||
|
|
|
#1342 | ||
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Omnomnom chce ! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Cytat:
Ojjj tam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
#1343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaa muszę się przyjrzeć bliżej tym bułkom. Na razie chodzą mi po głowie znów cynamonki
|
|
|
|
|
#1344 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
A mnie, jak wyciągałam te bułki z piekarnika, naszło na takie na słodko, z serem
|
|
|
#1345 | |||
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
To jaki makaron pasuje skoro nie spaghetti ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Cytat:
Ale świetne kulki to jakies kupne? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
Zapiekanka brzmi świetnie teraz tylko musze fotki jeszcze poszukać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|||
|
|
|
#1346 | |||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
. Te są z Lidla. Ale bardziej smakują nam te z Aviko
Edytowane przez Knife_Girl Czas edycji: 2020-04-21 o 22:19 |
|||
|
|
|
#1347 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
|
|
|
|
#1348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sos_bolognese A Tu ciekawy artykuł https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobi...ylu-bolonskim/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1349 | |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Faktycznie... dziękuje za artykuł No trudno ja zostanę przy standardowym spaghetti makaronie z biedronki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1350 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj tortilla z parówką i dodatkami. Takie na szybko, bo chleb i ciasto piekłam.
Klamka zapadła: nie będziemy kupować pieczywa. Chlebek zrobiłam, znowu pyszny. Od tej pory zamierzam piec (próbując różnych wariantów). 500 g mąki (wykorzystałam resztki różnych pszennych oraz 80 g razowej żurkowej) 400 ml letniej wody 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 10 g soli Solidna garść pestek dyni Drożdże z wodą i łyżeczką cukru jakieś 40 minut sobie "jadły". Potem to do mąki i reszty składników. Wymieszałam porządnie łyżką (nie zagniatałam), dałam godzinę wyrosnąć (powinno być 8-12 godzin, ale chciałam zrobić szybko). Piekłam w garnku żeliwnym, nagrzanym wcześniej w piekarniku. Wierzch posmarowałam oliwą z suszoną natką pietruszki pod koniec. Piekłam w 210 stopniach C ponad godzinę (następnym razem nie będę się bała temperatury i zrobię w 2450-250, tak jak rekomenduje większość przepisów dla chleba w garnkach żeliwnych).
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

Por pokrojony w paseczki ( u mnie troszkę za grubo ) sparzony gorąca woda , kawałek jabłka startego na grubej tarce , marchewka startą , trochę jogurtu , łyżka majonezu , pieprz , cukier i sól 

...

ale do muszli był sos pomidorowy a do rurek śmietanowo-ziołowy
miało być małe pół godzinki i z głowy, a większość ćwiczeń robiłam, może nie w wersji dla początkujących, ale tak na full też nie. Nawet rozciąganie było masakryczne. Ale 212 kalorii zgubione, a próg 200 to dla mnie wyznacznik, że warto było się spocić 

Znawcy tematu mówią, że makaron spaghetti nie nadaje się do ciężkiego sosu bolognese, może musisz uświadomić tżta? (Choć mi to osobiście w ogóle nie przeszkadza) Czego konkretnie używasz do tych pomiarów tętna.
Parę miesięcy temu "pokłóciły" się, zupełnie nie wiadomo o co, po prostu nagle poszło o jakieś kocie sprawy i koniec