|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 |
|
BAN stały
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 60.
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851219]Special snowflake przez nieodmieniające się nazwisko
myślę, że mało kto tak się podnieca tematem odmiany nazwiska, chyba że akurat Ty tak masz, to ok nigdy nikt nie odmienia naszego nazwiska, tylko imiona, nazwisko zostawiają w mianowniku i jest mi to absolutnie wszystko jedno. Nie będę walczyć, bo ktoś powie zapraszam państwa Barbarę i Sébastien'a Esposito (...). I jedna z dziewczyn miała rację, moje nazwisko w wersji żeńskiej jest jak ten przykładowy Schmidt, mojego męża można odmienić, ale wszyscy odmieniają jego imię i zostawiają nazwisko w mianowniku. Nie mam z tym żadnego problemu. Mój mąż jakby usłyszał swoje nazwisko powykręcane przez przypadki to miałby problem ogarnąć z czym to się je ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] no ale co z tego że nikt nie odmienia? może nikt nie odmieniać, a i tak wg zasad języka polskiego odmienione być powinno. i wiele osób podnieca się tematem odmiany nazwisk, ale własnie w tą stronę "moje się nie odmienia! jak ktoś śmiał je odmienić. głupio brzmi w ogóle chcę aby było w mianowniku"
|
|
|
|
#2822 |
|
Konto usunięte
|
Prawda, ale po pierwsze nawet jeśli system czasowy jest rozbudowany, to i tak zwykle nie wszystkiego się używa (np. w polskim też już mało kto używa zaprzeszłego). A po drugie czasów np. mi zawsze jest się łatwiej uczyć, bo tam jest większy stopień logiki, przypadki to w dużym stopniu pamięciówka i wszechobecne wyjątki.
|
|
|
|
#2823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapraszam do chińskiego. Ani przypadków, ani czasów, ani rodzajów, ani czegokolwiek. Pomyśl o jednej trudnej rzeczy w gramatyce, a gwarantuję, że w chińskim jej nie ma. ![]() Japoński też nie ma przypadków per se i ma tylko dwa czasy: przeszły i teraźniejszo-przyszły. ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87851294]Prawda, ale po pierwsze nawet jeśli system czasowy jest rozbudowany, to i tak zwykle nie wszystkiego się używa (np. w polskim też już mało kto używa zaprzeszłego). A po drugie czasów np. mi zawsze jest się łatwiej uczyć, bo tam jest większy stopień logiki, przypadki to w dużym stopniu pamięciówka i wszechobecne wyjątki.[/QUOTE] Prawda. Chyba że to przypadki, w których odmienia się głównie rodzajnik, jak w niemieckim, to da się przeżyć. Ale tutaj z kolei te nieśmiertelne przyimki, które trzeba było wykuć, że z tym Akkusativ, a z tamtym Dativ, a z tym oba i YOLO.
|
|
#2824 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2825 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
A propos odmiany. Jest taki człowiek, profesor Janusz Szwaja. Nigdy nie widziałam, aby pisano o nim "Szwai", zawsze "Szwaji". A według zasad języka polskiego powinno być "Szwai", prawda?
|
|
|
#2826 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To co w chinskim jest trudnego? Tylko tony i znaki? |
|
|
|
|
#2827 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2828 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87851294]Prawda, ale po pierwsze nawet jeśli system czasowy jest rozbudowany, to i tak zwykle nie wszystkiego się używa (np. w polskim też już mało kto używa zaprzeszłego). A po drugie czasów np. mi zawsze jest się łatwiej uczyć, bo tam jest większy stopień logiki, przypadki to w dużym stopniu pamięciówka i wszechobecne wyjątki.[/QUOTE] Ech, no ja tam mam bul doopy, jak ktos po angielsku wszystko jak leci pisze w past simple Albo raczej zwykle w present perfect, bo nejtiwi niemieckiego mysla, ze czas przeszly musi byc analogicznie z haben/have i potem kazde zdanie jest w stylu "I have told you yesterday" ![]() Powinnam pracowac, a tu takie ciekawe tematy. Niestety minelam sie w zyciu z powolaniem. Przy okazji: czy jest na sali ktos, kto zna portugalski, bo w watku o portugalskim nikt mi nie odpisuje?
|
|
|
|
|
#2829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak. Tony i znaki. Dla mnie głównie tony,dla innych znaki, ale ogólnie wśród uczących się to dwie jedyne rzeczy, które nie wchodzą. I partykuła 了. Bo to takie magiczne coś, co może stać na końcu zdania, ale też w środku, można zbudować zdanie pojedyncze zawierające bodajże ze 3 了 i nikt, absolutnie nikt nie umie ich używać. Nawet Chińczycy nie do końca wiedzą, co ona tam robi, ale ma tam być. Ale to już mocno wewnętrzny mem.
|
|
#2830 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znaczy, jeśli ktoś opowiada historię jednym ciągiem, to past simple jak najbardziej jest ok.
|
|
#2832 |
|
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851380]Ja się absolutnie nie podniecam, mnie to wisi czy ktoś odmienia czy nie. Ale tak podpowiem od siebie, poczytaj od odmianie francuskich nazwisk i jednak okaże się, że nie wszystkie się odmieniają. I w zasadzie nasze się nie odmienia, mój błąd, że myślalam, że męska formę można odmienić. Taki ze mnie special snowflake
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] A mozesz podac jakis przyklad? Np. jakiegos nazwiska, ktore rymuje sie z twoim? Nie chodzi mi o opowiadanie historii, tylko ogolnie jak ktos w zadnej sytuacji nie uzywa zadnego innego czasu, tylko np. present perfect, niezaleznie od kontekstu. |
|
|
|
#2833 | |
|
🦄
|
Cytat:
|
|
#2834 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.Tak, piszą, namiętnie, rzekłabym. Gdy raz zwróciłam uwagę na to jednej osobie, odpowiedziała, że w poprzedniej firmie wszyscy tak pisali.
|
|
|
#2835 |
|
🦄
|
Myślałam, że drażni Cię słowo "Szanowni Państwo", "Drodzy Państwo", co nawet potrafiłabym uważać za specyficzne w średniej wielkości zespole młodych ludzi. A z takim potworkiem "Szanowni" bez czegoś dalej to się chyba nigdy nawet nie spotkałam.
|
#2836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2837 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851219]Special snowflake przez nieodmieniające się nazwisko
myślę, że mało kto tak się podnieca tematem odmiany nazwiska, chyba że akurat Ty tak masz, to ok nigdy nikt nie odmienia naszego nazwiska, tylko imiona, nazwisko zostawiają w mianowniku i jest mi to absolutnie wszystko jedno. Nie będę walczyć, bo ktoś powie zapraszam państwa Barbarę i Sébastien'a Esposito (...). I jedna z dziewczyn miała rację, moje nazwisko w wersji żeńskiej jest jak ten przykładowy Schmidt, mojego męża można odmienić, ale wszyscy odmieniają jego imię i zostawiają nazwisko w mianowniku. Nie mam z tym żadnego problemu. Mój mąż jakby usłyszał swoje nazwisko powykręcane przez przypadki to miałby problem ogarnąć z czym to się je ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No mnie też to tak nie rusza. Widocznie jestem mało wrażliwa językowo. Zawsze mi się dziwnie słucha dyskusji typu "tak jest poprawnie! Nie, tak jest poprawnie! Przecież to kardynalny błąd, jak śmiesz tak mówić! Nie odmieniaj mi tego/odmieniaj, bo to mnie obraża". ![]() Ja nazwisko mam z końcówką -ska, więc pewnie prostsze w ewentualnej odmianie. Sent from my SLA-L22 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#2838 |
|
Zakorzenienie
|
Kaszubi nie mają z tym problemu. ![]() Pani Nowakowo / Kowalsko / Kwiatkowsko itd. jest na porządku dziennym.
|
#2839 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W wypadku nazwisk zakończonych na niewymawiane -s lub -x, znajdujące się po -o, -oi, -au, -ou – nieodmienne (Giraudoux, Delacroix, Laclos, Dubois); -o, -oi, -au, -ou, -ua☠– nieodmienne (Despiau, Pompidou, Pasqua) Moje nazwisko jest podobnie tworzone do Dubois. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#2840 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() a o tym, że ktoś się obraża, że mu nazwisko odmienili, a jego zdaniem się nie odmienia. samemu to sobie można mówić jak się chce, ale dziwnym jest wymaganie od kogoś aby pisał z błędami, bo on chce mieć nieodmienione nazwisko ![]() ktoś tam wyżej napisał, że sąd przysłał pismo nie dość, że z nazwiskiem, to w dodatku z odmienionym. no a jak miał napisać nazwisko które się odmienia? sami sobie ignorujmy zasady języka polskiego jeśli tak nam wygodnie, ale nie oczekujmy, że inni będą robić to samo, bo my mamy widzimisię |
|
|
|
|
#2841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale one są proste. ![]() A jak nie wiesz, to używasz 个 i wszyscy cię bez problemu zrozumieją. Nie znam nikogo, kto by na to narzekał, tak szczerze.
|
|
#2842 |
|
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851596]Nieodmienne:
W wypadku nazwisk zakończonych na niewymawiane -s lub -x, znajdujące się po -o, -oi, -au, -ou – nieodmienne (Giraudoux, Delacroix, Laclos, Dubois); -o, -oi, -au, -ou, -ua☠– nieodmienne (Despiau, Pompidou, Pasqua) Moje nazwisko jest podobnie tworzone do Dubois.[/QUOTE] No ok, to zmienia postać rzeczy, bo akurat francuskie nazwiska zakończone na [ła] (w wymowie) to jest wyjątek i faktycznie się ich po polsku nie odmienia. Pisałaś, że twoje da się w formie męskiej odmienić, ale ludzie nie odmieniają i to jest ok
|
|
|
|
#2843 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87851242]Bo przypadki to najczystsze w swojej postaci ZŁO.
Kocham języki, w których nie odmienia się przez przypadki.[/QUOTE]Ja jestem miłośniczka przypadków, przypadku ułatwiają życie. Od razu wiadomo o co chodzi. W angielskim znowu trzeba znać masę jakichś phrasal verbs i innych takich, ja w angielskim tekście nigdy nie wiem kto komu co. Jak sa przypadki to wszystko jasne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2844 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To raczej taka rzecz, którą się mówi ludziom ciekawostkowo, jak pytają "jak to jest się uczyć chińskiego?" To wtedy się narzeka, że nie wiadomo po co te klasyfikatory, i ia partykuła 了, a w ogóle to zdania z 吧 i takie tam. Coś jak narzeka się na pisownię francuskiego, że "po co pisać ostatnią literę, żeby jej nie czytać", ale nikt poważnie nie uznaje tego za najtrudniejszą rzecz w nauce francuskiego. Przynajmniej ja to tak odbieram. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2846 |
|
BAN stały
|
Co to są klasyfikatory?!
Boszzzz, jeszcze mi chińskiego brakowało, ale nie spocznę póki się nie dowiem
|
|
|
|
#2847 |
|
Czarna owca
|
Jestem zdziwiona i okrutnie zniesmaczona, że ministerstwo wręczyło Wiewiórce nagrodę. Niech ktoś wyłączy już tę symulację, zaszło za daleko.
https://www.pscp.tv/w/1yoKMaWADXYKQ?...OfE-uHp7VekOJI |
|
|
|
#2848 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2849 |
|
Czarna owca
|
|
|
|
|
#2850 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.

myślę, że mało kto tak się podnieca tematem odmiany nazwiska, chyba że akurat Ty tak masz, to ok
nigdy nikt nie odmienia naszego nazwiska, tylko imiona, nazwisko zostawiają w mianowniku i jest mi to absolutnie wszystko jedno. Nie będę walczyć, bo ktoś powie zapraszam państwa Barbarę i Sébastien'a Esposito (...). I jedna z dziewczyn miała rację, moje nazwisko w wersji żeńskiej jest jak ten przykładowy Schmidt, mojego męża można odmienić, ale wszyscy odmieniają jego imię i zostawiają nazwisko w mianowniku. Nie mam z tym żadnego problemu. Mój mąż jakby usłyszał swoje nazwisko powykręcane przez przypadki to miałby problem ogarnąć z czym to się je

Albo raczej zwykle w present perfect, bo nejtiwi niemieckiego mysla, ze czas przeszly musi byc analogicznie z haben/have i potem kazde zdanie jest w stylu "I have told you yesterday"

.
.