Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-27, 16:29   #1891
..Asia..
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
a co by zrobił jakbyś nie przyszła, nie odbieralą telefonu? jestem ciekawa... i co to ma byc "DOŚĆ"? dziecko to nie tv zeby wyłaczyc (chociaz fajnie by było...). to 100% odpowiedzialności i 200% uwagi! sorki, ale twoj facet nie zasluzyl na takie wolne - idz kiedys gdzies ale nie mow na ile i gdzie a komorke wylacz. zobaczymy co bedzie. w razie czego wyslij smsa tresci: kobieta przeciez to slaba płec wiec sobie z dzieciem napewno lepiej poradzisz.
Już chciałam tak zrobić, po prostu bym udała ze mi sie komórka wyładowała, ale mój synek starszy Kuba, powiedział mi , ze jak Kalina płacze to "tata sie bardzo na Klinę denerwował i nawet na nią krzyczał". I od tej pory jak wychodze to ciągle sie martwię ze ona płacze sama w łóżeczku a on się na nią wścieka...

Właśnie wrócił z pracy, zjadł obiad i leży

Edit: Karmi Kalinę, bo ja siedze przy kompie
Stary 2008-08-27, 17:30   #1892
Sonia11
Wtajemniczenie

Widzę że temat facetów na topie - u mnie też kiepsko z pomocą ze strony męża ale to trochę z innego powodu - jego po prostu nie ma bo ciągle pracuje

Wczoraj wrócił po kąpieli małego - jak akurat jadł butle - a po butli od razu usnął. Dziś też wróci ok 19-20 wiec też nie mam co liczyć na jego pomoc

Oczywiście wieczorej jak wraca to palcem nie kiwnie żeby coś w domu zrobić, ale jak z koledzy na piwo wołają to siłe ma.
Ja wiem że większość facetów tak ma, ale czy to znaczy że mamy to znosić. To jest kwestia wychowania i stereotypów że to kobiety się zajmują domem i dziećmi ale ja uwżam że powinnnyśmy im dać do zrozumienia że to też ich dzieci i ich dom i muszą się udzielać. Ja kilka razy zrobiłam awanturę to w sobotę raniutko wstał i caly dom posprzątał - jak chce to wszystko umie.
A co do opieki nad dzieckiem to cały wrzesień ma mieć urlop i 1 część miesiąca poświęca na naukę zajmowania się małym a 2 część miesiąca sam się nim zajmuje bo ja od 12 wracam do pracy - zobaczymy jak to będzie bo na razie myśli ze to będzie idylla i w koncu przy małym odpoczie

alusia - moj tez ostatnio straszna maruda i tez nie wiem dlaczego - wlasnie wstał wiec pownien sie pobawic a ten kweka i o co mu chodzi
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 18:08   #1893
83monia
Zakorzenienie

a to na przestrogę (Agusia - tak to wygląda?) http://pl.youtube.com/watch?v=VYna_X...eature=related

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 19:04   #1894
Kjane
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez st_ella Pokaż wiadomość
kjane jak sprawuje sie fotelik?? polecasz??
Ja jestem zadowolona z zakupu fotelika - czasami usypiam na nim synka, wieczorami o sobie siedzi w nim a my z mezme mozemy ogladac tv, w dzień mały jest ze mną w kuchni kiedy ja gotuje obiadek
Na prawde przydatna rzecz Mały lubi się w min bawic - jak jedziemy na dłuzej do rodzinki to bierzemy go ze sobą zeby nie nosic maluszka cały czas na raczkach i zeby mógł się też troszkę sam pobawic
Włąsnie teraz Maluszek siedzi sobie w bujaku, ja b uszuje w necie i bujam go noga
Ja osobiscie polecam

Inalalia - WITAJ

Monia - ten filmik - przerażajace ale niestety prawdziwe

napiszcie jakie kremy stosuje na rozstępy?
i czy znacie ten - LIERAC CENTIMETRIC GEL ULTRA-CORRECION

Zabawy z Hubertem - na przwijaku zabawa rączkami i grzechotką, masaż brzuszka, układanie na brzuszku, zabawa przy lusterku, pokazywanie mu jego raczek i nóżek, buziaczki w policzki - mały to uwielbia... co jeszcze - tańcze z nim, rozmawiam jak najwiecej - fajnie naśladuje ruchy ust - patrzy na mnie i tak jakby chciał powtórzyc co mówię
Kjane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 19:15   #1895
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
moja "kruszynka" chyba nadmiernie rośnie bo budzi sie znowu co 2-2,5 h w nocy.
moze u mnie jest to samo?? zauważyłąm że stefcia jest grubsza no i wieksza...
i jak superancko smieje się w głos gdy ją łaskoczę po brzuszku!!

Cytat:
Napisane przez ..Asia.. Pokaż wiadomość

Zasypia około 20.00, potem 23.00 karmienie przez sen i około 6.00-7.00 domaga się jedzenia, po czym znów zasypia. Śpi tak do 9.00.
super!!!!
i super te zabawy wymyślasz bardzo kreatywna jesteś!!

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 19:20   #1896
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

co do facetow ja tez sie wkurzam, wczoraj mu nagadalam ale to kolejny raz to samo czy cokolwiek to zmieni hmm nie wiem. Odkad maly sie urodzil to jakos zamiast coraz wiecej czasu spedzac z nami to co raz mniej!!! przyjdzie z pracy i zaraz mi mowi ze idzie do kumpla! nawet nie spyta czy ja chce cos zrobic dla siebie a on sie zajac dzieckiem, w koncu mu mowie ty zyjesz z nami czy z kumplem! mam dosc takiego czegos zachowania nastolatka, jakby w domu nie bylo obowiazkow. A jak mowie czemu nie zajmie sie dzieckiem to mowi ze teraz to matka ma sie zajmowac a on jak dziecko bdzie starsze, bo jemu piersi nie wyrosly! i co on ma z dzieckiem robic. No wiecie co jak to co ma robic a co ja z nim robie 24h na dobe, a karmie co 2-3 godz zajmuje to 10 min reszta czasu to samo facet moze robic z dzieckiem co ja, ba i nawet karmienie to nei problem po mleko mozna odciagnac.
Stary 2008-08-27, 19:38   #1897
Kjane
Zadomowienie

czy któraś z was ma takie nosidełko i jaka jest wasza opinia na jego temat?
http://www.allegro.pl/item424769865_...rzedanych.html
Pilne - zastanawiam się nad zakupem....
Stary 2008-08-27, 20:11   #1898
Caterin17
Zakorzenienie

kjane ja mam inne nosidelko, ale nie jestem zadowolona troszke nie wygodnie sie zaklada a i maly jakos nie przepada za nim za bardzo uzywam tylko jak musze np.zrobic pranie na dole w pralni, ale jego glowka nie jest w tym stabilna i wole ja podtrzymywac,
Ale to nosidelko wydaje sie bardzo fajne i wygodne, i ile wariantow do trzymania dziecka

monia filmik rewelacja, dlatego zadnych dzieci wiecej teraz!!!
alusia moj Sebastianek tez zrobil sie troszke wiecej marudny, hmm wydaje mi sie ze rosnie i coraz bardziej pokazuje swoj charakterek, wiesz co pasuje czy nie pasuje juz taki cichutki nie jest a jaka gadula z niego az zaskoczona jestem ze 2 miesieczne dziecko tyle gada
Stary 2008-08-27, 20:25   #1899
lnatalial
Raczkowanie

Jestem tu nowa i tak po łepkach przeczytałam pare waszych wypowiedzi, bo na chwile tylko na komp. wpadłam.
Co do facetów to szkoda gadac, mi tak samo powiedzial,ze to matka jest od opieki. Ale na szczęscie mały jest mega grzeczny wiec nie czuje sie zmeczona.
W nocy spi .Zasypia o 20-21 i budzi sie ok 5, karmie go i znowu od razu zasypia i spi jeszcze do 7 , nareszcie sie wysypiam, bo wszesniej to 20-24-4-5-6-7

Kjane- jeżeli chodzi o to nosidełko to wstrzymaj sie z kupnem pare dni. Wlasnie mi dzis wyslali je zamowilam na allegro, powinnam gora za 3 dni dostac, to sie wypowiem jak wyprobuje. Wczesniej mialam inne nosidelko- Womara za 110 zł, ale juz nie mam sily go w nim nosic, jest zle zrobione, cale obciazenie na barkach.To powinno byc o wiele lepsze, bo jeden pas jest wokół bioder ,przynajmniej mam nadzieje
Miłego wieczorku życze wam
lnatalial jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 20:27   #1900
83monia
Zakorzenienie

podobno nosidła są nieteges na kręgosłup jesli dziecko jeszcze nie siedzi... a jak bedzie siedzieć to pewnie nędzie już 8-10 kg klops (a nosidło jest do 12 kg...). sama nie wiem - ja mam chustę więc nie kupiłabym)i tak rzadko noszę), ale mozesz sprawdzic. raczej nie bedziesz nosic dziecka non stop.

rozstępy - czekam aż same zblakną lub popsuje mi się na tyle wzrok że nie będę ich widziała stosuję oliwkę małego (bo jego rzadko oliwkuję)

caterin - żadnych dzieci teraz? no teraz nie - najwcześniej za 9 miesięcy

Stary 2008-08-27, 20:43   #1901
Caterin17
Zakorzenienie

Monia nawet nie mow ze za 9 miesiecy, wykluczam te opcje na najblizsz kilka lat, zreszta jak mozna planowac dzieci bedac nie pewnym zwiazku w ktorym sie jest, i nie posiadajac dobrego zabepieczenia finansowego
Stary 2008-08-27, 20:52   #1902
lnatalial
Raczkowanie

Ja uwielbiam nosidelka, lubie malego w nim nosic, chusty tez sa super,ale nie widze na sobie kurtki jesiennej i chusty na niej.Wydaje mi sie ze to raczej na lato pasuje,bo potem niewygodnie na cieple ubrania jej plątac.
W kremy przeciw rozstepom nie wierze... mam na udach i mialam je juz przed ciaza, a w czasie ciazy na szczescie nie pojawil mi sie zaden rozstep, wszystko wrocilo do poprzedniego wygladu procz tego ze jak sie najem to mam taki bębenek
Na rozstepy to mysle ze zbledna wam czasem, bo te ciazowe podobno bledna same, a najlepiej duzo masowac pod chłodym prysznicem
Stary 2008-08-27, 22:21   #1903
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

nosidełka - mam ale nie nosze, nie chce nadwyreczac jej kregosłupka, chocia bardzo by się przydał bo ona tylko w pionie by chciała byc noszona

za rozstępy to musze się wziąść póki są różowe, ale ostatnio tyle kasy idzie że nie chce się znowu wydawać na coś skutecznego

mój na szczęście zajmuje się małą, dziwie się że wasi nie chcą, zajmuje się choć wolałby czasami poleżeć, ale i tak chętnie to robi, chociaż to jedno....
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 22:24   #1904
83monia
Zakorzenienie

gothik - mój garnie się, nie garnie się tylko do wszystkiego innego co mogę ja zrobić

Stary 2008-08-27, 22:32   #1905
topka
Raczkowanie

kjane na rozstepy mi jedna wizazanka polecla pharmacers m toco reduct forte i jestem zadowolona.wiadomo krechy nie zniknac ale sa zdecydowanie jasniejszejednak juz nigdy moj brzuch nie bedzie powodem do dumyprzeorany jest totalnie.bardzo zazdroszcze dziewczynom,ktorych brzuszki wrocily do normalnego stanu
a o tym preparacie co ty piszesz to nie slyszalam...
topka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 23:07   #1906
Caterin17
Zakorzenienie

a ja na brzuszku dziekowac zero rozstepow za to na biodrach pupie i troche uda niezaciekawie stosuje jakies tam badziewie jeden tylko ten krem jaki znalazlam w sklepach ale nie widze jakis szalonych rezultatow, generalnie troche zjasnialy ale nie wiem czy to akurat ten krem
Stary 2008-08-28, 03:25   #1907
Kjane
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lnatalial Pokaż wiadomość
Kjane- jeżeli chodzi o to nosidełko to wstrzymaj sie z kupnem pare dni. Wlasnie mi dzis wyslali je zamowilam na allegro, powinnam gora za 3 dni dostac, to sie wypowiem jak wyprobuje. Wczesniej mialam inne nosidelko- Womara za 110 zł, ale juz nie mam sily go w nim nosic, jest zle zrobione, cale obciazenie na barkach.To powinno byc o wiele lepsze, bo jeden pas jest wokół bioder ,przynajmniej mam nadzieje
Miłego wieczorku życze wam
Bedę mega wdzięczna za opinię o nosidełku.
pomyślaam że może mi sie przydać jak bede chciała wyjść na szybkie zakupy - zawsze szybciej zejde z nosidełkiem niz z wózkiem - a mieszkam na 4 piętrze

Jak myślicie czy takiego 2 miesiecznego szkraba można będize w nim nosic?

Obciążenie na kręgosłup mój było by dos duże bo teraz mały waży 6 kg.....

Dzisiaj karmienie wypadło o 2.40, wczoraj po 3 w nocy - czy wasze maluszki też jedzą tak nieregularnie w nocy - u nas powtarzają sie te godzinki tzn. Mąły je tak w godzinkach od 1 do 3.30 później nad ranem od 5 do 7?
Niby nieregularnie ale w okolicach tych samych godzin....

Co do opieki przez mezczyzn - mój ostatnio też zaczoł się wymigiwać od opiekowania się maluszkiem - tłumaczył że on nie wie czemu on płacze i że chciałby zeby Mały nie płakał bo go to denerwuje
Wkurzyłam się i powiedziałam mu co myśle o nim i o jego zachowaniu - dziecko jest moje i jego w końcu i opieka nad nim należy do nas a nie tylko do mnie - poza tym na prawdę nie mamy co narzekać bo Hubert bardzo mało płącze tylko jak go coś rzeczywiscie boli, te inne płacze to sa takie raczej marudzenia jak np przed jedzeniem czy na spanie
Ale facet to sam jest jak dziecko tylko koo niego chodz i opiekuj się nim a co mamy w zamian
Myśle ze mój mąż już przejrzał na oczka - jest już tak jak było dawniej - on sie nim opiekuje jak wraca z pracy, zabawia go, nosi po mieszkaniu, usypia
ach ci nasi panowie.....

Kremik na rozstepy - ja wyprójuę ten o który was pytałam - ciekawe czy pomoże, mój brzuchol wygląda okropnie cały popękany....

Ja coraz czesciej zastanawiam się co dalej z moim życiem zawodowym
Zostawić Huberta nie chce z nikim obcym - któraś z was ma pomysł na prace w domu - dochodową????
Stary 2008-08-28, 07:06   #1908
Kjane
Zadomowienie

Oj ja dziś pierwsza na wizazu

Maluszek obudził sie dzisiaj o 6 ale nie dawał znaków na jedzonko - czyli nie otwierał usteczek tylko patrzył na karuzelę i gaworzył sobie więć nie wstawałam do niego tylko patrzyłam co robi
Przygotowałam mu mleczko i o 6.30 dopiero wziełam go na ręce
Najadł się do syta hehe bo wszystko z buteleczki wyciągnoł
Teraz też lezy w łózeczku i gaworzy - ale zaraz zasnie bo już poznaję bo tym jak miałczy hihi
Miłego dnia
Stary 2008-08-28, 08:23   #1909
83monia
Zakorzenienie

kjane - mój też nieregularnie je. czasem 1 czasem nawet 3 razy w nocy. a jak znajdziesz pomysł na dochodowa prace w domu to się podziel

moje kochanie leży od 5:30 (!!!) i gaworzy sobie. miał tylko przerwe na karmienie i 15 minut drzemki - i dalej heja. dziś idziemy do neurologa - zobaczymy co powie na jego mięśnie karku.

Stary 2008-08-28, 08:43   #1910
lnatalial
Raczkowanie

Kijane- dziś do 15 bede miała nosidełko, jeszcze dzis wyprobuje i dam znac jak sie nosi 2 miesięczniaka chyba nie powinno sie jeszcze w pionie, ale tam jest pozycja leżaca też, moj ma prawie 4miechy
Stary 2008-08-28, 09:55   #1911
st_ella
Wtajemniczenie

tak temat facetów i ich pomocy...

porusząłm juz to nie wiem czy tak macie ale njważniejsze dla nich to móc pochwalić się jakie to oni maja cudowne dziecko i co trzeba zrobic aby dziecko uspokoić ale sami tego nie potrafią!!!!!

z jednej strony rozumiem ich dziewczyny przypomnijcei sobie jak wracałyśmy z pracy tez lubiłysmy odpoczać... i ja ich rozumiem.. ze sa zmeczeni po pracy i chca chwilke spokoju. madre ksiażki mówia:
- jakwróci z pracy powiedz pewnie jesteś zmeczony odpocznij, połóz sie na kanapie obejrzyj film... ale prosze pomóż mi później z tym i z tym.... albo później go zaatakować... nie atakować od razu

no i wracajać do rozumienie zmeczenia facetów po pracy...
ja ich rozumiem tylko mój TŻ nie rozumie mnie... bo przecież jak siedzisz z dzieckiem to nic nie robisz.... niby tak.... ale jak musze sie spiać jak juz chcę coś zrobić!!!!!

mój TZ na szczęście robi zakupy i on odkurza wyrzuca śmieci i myje naczynia...
tak naprawdę zakupy i odkurzanie to jego obowiazki domowe... ja tego nie ronbię albo sporadycznie...

za to ile czasu siedzi przy kompie!!!!!

co do filmu.... cała prawda...
mój też kręcił jak mała płakała zamiast mi pomóc

sonia nie martwisz sie tym powrotem do pracy... ja sie stresuje juz... że nie wiem..
jest jedna pani która mi sie podoba jak rozmawia ze stefcia i widze ze rozumie dzieci... ale ona ma lepiej platna prace wiec nie zrezygnuje z niej dla mnie

dziewczyny któe karmia tylko piersia i wracaja do pracy: jak rozwiazecie sprawę karmmienia?? wprowadzacie sztuczne mieszanki czy odciagacie pokarm??

wczoraj mała nie mogła zasnać (wieczorem) i zastosowałam chwyt z zakrywaniem oczy ręką - pomogło od razu!!! odciaecie bodzców wzrokowych jest ok, polecam...

Stary 2008-08-28, 10:24   #1912
Sonia11
Wtajemniczenie

kjane - tu masz wątek o nosidełkach:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=261923

st_ella - pewnie że się stresuje, ale co mam zrobić. Do pracy muszę wrócić bo miałam umowę tylko do dnia porodu i ja nie wrócę to zostanę z niczym a mam fają prace i mi jej szkoda stracić.
Cco do dziecka to najpierw będzie mąż a potem teściowa więc pocieszam się że niezostawiam go a nikim obcym.

a na rozstępy mam to:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=1732

po pierwszym opakowaniu rozstępy sporo zbladły, teraz mam 2 ale jakos zaniedbalams się w stosowaniu
Stary 2008-08-28, 14:24   #1913
83monia
Zakorzenienie

wiecie co - ja bym juz z checia wrocila do pracy... mam juz dosc siedzenia w domu, 9 godzin nieodzywania się do nikogo poza wami i paniami w sklepie, targania wózka wszędzie gdzie chcę iśc, wiecznego wycia jak mnie nie ma w pokoju bo np. chcę do wc, jedzenia w pośpiechu i robienia wszystkiego w popiechu bo mały śpi, siedzenia pół dnia z dzieckiem na kolanach bo albo je, albo zasypia, albo marudny... praca to bedzie dla mnie odskocznia od tego kieratu. naprawdę mam dość, szczególnie że mały urządza koncerty nie wiadomo o co - a to kolka, a to ząbki, a to gazy, a to głodny, pielucha, maruda, chce spać... wszystko jest powodem do wręcz spazmatycznego płaczu. mam ochotę go czasami roznieść! bo nic go nie uspokaja, wyje i wyje jak syrena, a głosne to tak że mysli nie słysze...
co z karmieniem? nie wiem ale nie bedzie mi sie chcialo odciagac w pracy. tam nie ma na to warunków. chyba zwyczajnie zrezygnuje.
no, i znowu drzemka na 5 minut i gotowy do akcji...

Stary 2008-08-28, 15:08   #1914
Sonia11
Wtajemniczenie

Monia - u nas to samo. Wcześniej Szymon był takim grzecznym dzieckiem - tylko gazy go męczyły to wtedy marudził. A teraz - cały czas maruda. Już sama nie wiewm czy to dalej brzuszek czy zęby bo pcha rączki do buzi aż ma odruch wymiotny - no nie wiem. A dziś doszłam do wniosku że może on jest po prostu zmęczony bo w dzień mało śpi. Usypiam go czasem nawet godzinę a on po 30 min już się budzi. Pobawi się chwilkę i znowu jakby śpiący albo głodny. Z tego wszystkiego to już znowu ma 6 karmień a nie 5 bo jak tak marudzi to mu daje butlę.

A najlepsze jest to że ostatnio byłam z moją mamą na zakupach a Szymona zotawiłam z moim tatą i jemu on na spacerze spał aż 2 godziny - nawet przespał porę karmienia Dlaczego ze mną jak jest tak nie ma
Stary 2008-08-28, 15:18   #1915
karolakep
Zadomowienie

Asia ja tez stwierdzam ze praca zawodowa a praca w domu to roznica kolosalna - pranie, sprzatanie, zakupy, gotowanie, zajmowanie sie dzieckiem, spacery...masakra- pot mi po tylku dzis cieknie a jak dziecko ma zly dzien i marudzi- nic nie zrobione to jest niezla orka, mam nadzieje ze starczy mi sil do stycznia.........co do pracy meza w domu - u mnie podobnie a potem sie dziwi czemu wieczorem nie mam sily na amory... a jak powiedzialam ze chce pojsc do fryzjera mowi "przeciez bylas 2 m-ce temu"
p.s. Jak Ci sie udaje karmic przez sen? moja za cholere nie chce ssac, musialabym ja obudzic

senna24
ja uzywalam bephantenu- wyleczyl

gothika
sliczne malenstwo

Kjane
ja schodze na psy- nie stosuje nic na rozstepy, musze cos w koncu kupic...

stella podoba mi sie to zaatakowanie meza nie do razu musze zapamietac
karolakep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 15:27   #1916
mala_stopka
Zadomowienie

A my dzisiaj z Igą mamy dzień lenia... rano mała obudziła się na karmienie dopiero o 7 (normalnie ok 5-6) wypila ładnie mleczko, trochę pogadała, pouśmiechała się do zabieganego taty (he he prawie by się spóźnił do pracy przez uroczą córeczkę) i potem dalej poszłyśmy spać i tak spałyśmy do 10:30... to chyba przez tą beznadziejną pogode. Podoba mi się takie leniuchowanie

co do facetów, to z moim tżtem nie jest tak najgorzej, zajmuje się małą po pracy i większość weekendu, w domu też trochę pomaga, ale jak mu powiem co ma zrobić... trochę pomarudzi, ale robi i raczej nie wykazuje do tego inicjatywy, najchętniej to by siedział cały czas w kompie... ja nie wiem, oni chyba tak mają, jak tak czytam Wasze wypowiedzi to Ci nasi mężczyźni mają tyle wspólnego....ehhh

Cytat:
Napisane przez Sonia11 Pokaż wiadomość
A najlepsze jest to że ostatnio byłam z moją mamą na zakupach a Szymona zotawiłam z moim tatą i jemu on na spacerze spał aż 2 godziny - nawet przespał porę karmienia Dlaczego ze mną jak jest tak nie ma
he he no cóż nasze dzieciaczki na pokaz są takie grzeczniutkie...a potem jak my narzekamy, że maluch marudzi, ze płacze to wszyscy zdziwieni, bo to przecież takie grzeczne i kochane dziecko
ja ostatnio byłam z małą na odwiedzinach w pracy i Igusia oczywiście aniołeczek, siedziała grzeczniutko na kolanach i obserwowała tylko, żadnego marudzenia ani wymuszania zebym z nią chodziła i zmieniała widoki, normalnie szok a potem jak ją nakarmiłam to przy odbijaniu usnęła na mnie co normalnie się nie zdarza! oczywiście po powrocie do domu rogi wróciły i była marudna do wieczora i sama nie wiedziała czego chce.
mala_stopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 16:30   #1917
..Asia..
Wtajemniczenie

Karolakep ja robię to tak: zapalam u małej w pokoju taka lamkę, co jest zrobiona z soli (daje takie przytłumione pomarańczowe światło). Ta lampka jeszcze dodatkowo jest nakryta swtetrkiem Kaliny, zeby było ciemniej. Biore ją z łóżeczka (nie budzi się), siadam na kanapie (mam lapke pod ręką) i zaczynam myziac po policzku ja smoczkiem od butli. Ona wtedy się lekko przebudza, a jak widzi to światełko to lekko otwiera oczy. Wtedy szybko daję jej butlę i gaszę lempkę. I tak siedze az nie zje. Na śpiku czasem przestaje jeść, ale to zazwyczaj pomaga pomyzianie po poliku. Pod koniec jedzenia jest tak zmęczona, ze zasypia, ale jeszcze biore ja do pionu na odbicie (pomimo, ze po wolutku i spokojnie pije, to zawsze jej sie odbija). Potem kłade na boczku, daję do łapek taką szmatkę-przytulanke, ona to miętosi i w minucie zasypia.

Chcę kupić jakąś mate edukacyją. Polećcie coś. Czy faktycznie dzieci chcą w tym siedzieć? Czy warto coś takiego kupić? Moze tą samą rolę spełni koc + zabawki na nim...co?

Edytowane przez ..Asia..
Czas edycji: 2008-08-28 o 17:10
..Asia.. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 18:26   #1918
Kjane
Zadomowienie

..Asia.. ja mam zamiar kupić mate edukacyjną - obserwowałam jak mój bratanek się na takiej macie bawił - był zadowolony a jego mama w tym czasi miał chwilę dla siebie
ja kupuję z Fisher Price - rainforest - wydatek około 200 - 250 zł

lnatalial jak tam nosidełko?

dzięki za linki o rozstępach i chustach - poczytam sobie bo maż bawi sie z Hubertem - Maluszek coraz bardziej gaworzy, rączkami i nóżkami nacha tak energicznie ze spioszki już zmechacone..
Jest coraz fajniejszy....

a ja zmykam do sklepu po pieluszki - juz kupuję 3 - czyli od 5 do 9 kg
Stary 2008-08-28, 18:30   #1919
st_ella
Wtajemniczenie

tak siedze w necie i natknęłam sie na kilka artykułów które mówią ze wszystko ma wpływ na prawidłowy zgryz i na rozwój mowy:
wczesne uwarunkowania rozwoju mowy
myślę że warto przeczytać, mówia tu miedzy innymi ze dziecko powinno być karmione w pozycji prawie pionowej i spać z zamknietymi ustami a główkę powinno mieć wyzej niz reszta ciała... dziś wkładam ksiażkę pod materac....tylko którą ??

Stary 2008-08-28, 20:40   #1920
83monia
Zakorzenienie

stella - ja nie wiem jak mialaby karmic pojego glodomora na pionowo. czyba musialabym stać bo on taki jest długi a ja mam krótki tułów

mata - mój ma taką bez pałąka i w sumie bawi sie ale zabawkami tam włozonymi. plus jest taki ze moge go w tym kole zabierac gdzie chce i klasc na ziemii (np. przed kuchnią bo w kuchni nic mi sie juz nie zmiesci taka jes mikro) i jest ciepło w tyłek. troche interesuje sie lusterkiem, czasem wzorkami, na faktury (miekkie, twarde) jeszcze za mały.
taka mam mate http://pl.youtube.com/watch?v=ZZhw6Rvie8s
a nad nia powiesilam taki pałąk http://pl.youtube.com/watch?v=feurGxxBE3g
ktory kiedys byl nad łóżeczkiem

pochwale sie jeszcze - neurolog powiedziala ze nie ma sie do czego czepiac ale jak maly nie bedzie sie przewracal z brzucha na plecy czy odwrotnie do konca 4 misiaca to ide na rehabilitacje z nim. na razie jest ok

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości