|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wpadka z chłopakiem.
Nie chciał dziecka, ulotnił się na wieść o ciąży, ale prawnie uznał dziecko za swoje i płaci alimenty? No może i tak się zdarza, nie mowie ze nie.
Czasami dla dobra dziecka lepszy jest jeden rodzic ktory kocha, niz dwoje ale jedno z przymusu.
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko niestety fakt zostawienia dziecka po porodzie jest nagłaśniany. Co jakiś czas słyszę w wiadomościach lokalnych, że w oknie życia znaleziono dziecko i to mnie trochę wkurza. Jest taka opcja i możliwość, a jednocześnie robi się z tego news. O dochodzeniu ojca od dziecka nie mówi się w wiadomościach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli mieszkasz z rodzicami i Twoja mama Ci pomaga przy dziecku, to faktycznie po co Wam jeszcze matka eksa. To troche jak miec tesciowa, ale nie miec meza. Co innego gdybys nie miala gdzie mieszkac, czy ona proponowala pomoc finansowa.
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Autorko, jak na 19 lat jesteś dojrzałą osobą i masz głowę na karku. Przede wszystkim ogranicz mu władzę rodzicielską. Jeśli sam nie chce bawić się w „dobrego tatusia”, to dla dobra twojego i dziecka będzie lepiej jak tylko będzie płacił alimenty. I nie odpuszczaj, niech płaci, każdy grosz się przyda. Chociaż takie konsekwencje swojego postępowania poniesie. Interesowanie się młodym pod przymusem, raczej nic dobrego nie przyniesie. Najważniejsze, żebyś sobie zaoszczędziła z nim problemów. Jeśli teraz marudzi, że musi płacić alimenty, bądź pewna, że później wcale lepiej nie będzie. Może ci robić specjalnie pod górkę w wielu sprawach. Nie uczestniczy w życiu dziecka, to jaki sens, żeby miał do niego prawa. Ja zostałam wychowana przez mamę i jej rodziców. Niczego mi nie brakowało. Jestem w 100% pewna, że wymuszone zainteresowanie i obecność „ojca” w moim życiu, by mi przeszkadzało, a nie pomagało. Cieszę się, że nie miałam z nim kontaktu. A jeśli masz pomoc i wsparcie finansowe swoich rodziców, to rzeczywiście nie ma powodu przyjmowania rad drugiej babci. Tym bardziej, że jak czytam, masz wątpliwości co do jej osoby. |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na mogę się czepić, że autorka mogła usunąć i chłopak miałby spokój i problemu by nie było. Ale po co? Stało się, co się stało, szukanie winnych teraz nikomu w niczym nie pomoże. Odebrałabym prawa dla wygody. Bo po prostu z każdą pierdołą będzie potrzebny jego podpis. A dla Was obojga to niepotrzebny problem. Nie zwalnia to z alimentów, ewentualnie jakby kiedyś zechciał kontaktu to też możecie się dogadać. Więc żadnych minusów, same plusy. A niestety, no ty zdecydowałaś się urodzić, on dziecka nie chce. Nie jesteś w stanie nic zrobić, żeby mu się zachciało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#37 |
|
BAN stały
|
Rozumiem twoje rozgoryczenie tą całą sytuacją ale jest tego wszystkiego duży plus a mianowicie wiesz,że spotykałaś się z dupkiem.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
I co z tego? Będziesz miała wtedy już swoje życie, on nie będzie miał praw i będziesz mogła go olać tak samo jak on ciebie. Może, ale jednak to kobita zachodzi w ciążę i po porodzie czuje przywiązanie do dziecka. Zresztą nie rozumiem czemu niektórzy tutaj chłopaka obwiniają. Nikt z nich tej ciąży nie chciał, ona postanowiła wychować, on jak widać nie chciał. Nie ma co chłopaka obwiniać, nie ma obowiązku wychowywania dziecka. Żal bym miała gdyby rozmawiali o tym, a tak to liceum, wpadka i przecież nic dziwnego, że jest problem. On nie jest temu dziecku nic winien poza alimentami przydzielonymi przez sąd. To ona postanowiła dziecka wychować, nie miała takiego przymusu. Współczuję, natomiast ja bym się maksymalnie od tego kolesia odcięła, skoro sam to zaczął robić, żeby potem było łatwiej. I jak się odezwie to ma problem |
||
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym pozwoliła babci na kontakt z dzieckiem. Pod warunkiem że to normalna kobieta. Można się umówić w parku, to że jej syn okazał się dupkiem nie oznacza, że i ona jest do niczego. Jeśli to fajna kobieta, to dobrze by dziecko miało obie babcie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
Odbierz mu prawa. Spotkałam ostatnio osobę, którą się ojciec całe życie nie interesował, nawet nie płacił alimentów. Chłopak sobie życie już ułożył, ma dziecko i żonę ale tatuś się rozchorował, jest w jakimś hospicjum i niestety teraz ciągają tego chłopaka żeby łożył na niego. Chłopak poważnie zastanawia się nad pracą na czarno bo go po prostu nie stać na utrzymywanie tatusia, którego nawet na oczy nie widział.
|
|
|
|
#41 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Dla mnie jest ważne,czy facet z którym dajmy na to się spotykam ma dziecko i czy się nim interesuje.Postawę chłopaka moralnie oceniam za naganna.Oczywiście jak by uciekł gdzie by było planowane dziecko, to jest o wiele gorzej. Ale i tak jest dla mnie dupkiem. ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No, ale ty nie spotykasz się z licealistami, podejrzewam, więc normalne jest, że masz co do faceta większe wymagania w kwestii dziecka np. Ja jakbym zaczęła się spotykać z 19-latkiem to nie oczekiwałabym, że będzie dojrzały i odpowiedzialny. Serio, jeżeli facet od początku nieplanowanego dziecka nie chce to nie ma co wymagać, że się tym dzieckiem zajmie, no bo uprawiali razem seks. Jeżeli ona się zdecydowała, to ok, ale sam fakt, że ona postanowiła się nim zająć, nie oznacza, że on też musi. Nie dziwię mu się, ja jakbym zaciążyła w liceum, to bym dziecka nie wychowywała, jakby mój chłopak chciał, no to proszę bardzo, niech sobie wychowuje, ale niech mi nie robi wyrzutów, że ja nie chcę się tym dzieckiem zajmować, bo ja wolałabym je oddać. Ja wiem, że na wizażu są same święte, ale jakoś nie sądzę, żeby to było takie oczywiste, że każda nastolatka postanawia wychować dziecko zamiast skończyć szkołę i pójść na studia. Już widzę, jak deklarujące się tutaj laski na miejscu tego faceta postanawiają je razem wychować. Ale ja jednak pozostanę w rzeczywistości, sama byłam nastolatką i nastolatki się tak nie zachowują Edytowane przez Cukier_Puder_ Czas edycji: 2020-06-14 o 03:16 |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No jeśli nie chce, to nie ma co na siłę wymagać od niego tego.Ja natomiast zdania o takich ludziach nie zmienię i zawsze taki facet w moich oczach będzie tracić. |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No, to super, że znasz takich, ale to nie jest obowiązek wychować dziecko, bo matka chce. Już abstrahując skąd wiesz jak jakiś dzieciak by się zachował w tak ciężkiej sytuacji i to w tym wieku, tego nie da się przewidzieć jak zareagujesz, łatwo się mówi. A ja ci każę coś zmieniać? Wyraziłam swoją opinię, a ty mi wmawiasz, że każdego próbuje przekonać. I ja powtórzę, że o ile się nie spotykasz z nastolatkami, to mnie nie dziwi, że jednak takie tematy się porusza i zwyczajnie można od człowieka więcej wymagać. Tylko właśnie co innego jak wpadka zdarzy się ustatkowanym 30-latkom (np. w długoletnim związku), a co innego w liceum, ludziom w krótkim związku o charakterze puppy love albo w ogóle bez związku. Zresztą ciekawa jestem czy jakby było odwrotnie, tzn. ona chciałaby oddać albo usunąć, a on bardzo chciałby je wychować, to czy takie by tutaj było gadanie jaka to ona jest nieodpowiedzialna i jak to nią gardzimy. Trochę empatii, oni mają po 19 lat, a widzę, że na wizażu łatwo przychodzi takie krytykowanie. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Tobą Cukrze, też uważam, że jeśli ktoś od początku deklarował, że dziecka nie chce, to kobieta wie na czym stoi i to już jej wybór czy rodzi czy nie. Palantem to można nazwać gościa, który chciał dziecka, dlatego zostało poczęte, a później odszedł do kochanki kiedy żona już zaszła w ciążę czy coś takiego, ale nie w takiej sytuacji jak ta.
|
|
|
|
|
#46 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie muszę wszystkich ludzi rozumieć i ich postępowanie a to jest jedno z tych, które oceniam krytycznie i jak widać po tym wątku nie je jedna. |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2020-06-15 o 10:13 |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No widzisz sytuacje, która ty opisujesz określiłabym jako mega palanta i świnie a tak, to dla mnie dupek. |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To są tak trudne tematy i bardzo emocjonalne, że w sumie ciężko na ten temat dyskutować, bo i też po co. Każdy ma swoją rację i będzie ciągnął na swoją stronę. Jak tak sobie komentuję z wygodnego fotela, to czysto bez emocji uważam dokładnie tak jak napisałam, ale gdybym była w takiej sytuacji już osobiście, to wbrew swojej logice też bym miała żal, przynajmniej na początku. Tu nie ma sprawiedliwości i nigdy nie będzie dla nikogo i samo to jest ciężkie do przetrawienia. Kobieta musi albo znosić trudy ciąży, albo konsekwencje aborcji, jedno i drugie jest dużym obciążeniem, facet może sobie zwyczajnie zdecydować, że się zmywa i go nie obchodzi. Chociaż też nie do końca, bo z drugiej strony, nie ma nic do gadania. On by np. chciał usunąć, byłby zdolny, ale nie zmusi do tego partnerki i żyje z dzieckiem na karku, którego nie chciał i którego by nie miał, gdyby miał coś do gadania w kwestii własnego potomka. A nie ma. Nie zazdroszczę żadnej ze stron, bo nie chciałabym ani sama wychowywać, ani musieć przechodzić przez aborcję, ani żeby mi ktoś wcisnął w życie dziecko którego nie chciałam, bo to już decydowanie o moim życiu przez kogoś innego. A wpadki się zdarzają. Także nikt na tym nie wyszedł lepiej od drugiego. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W jego sytuacji to Ciebie hym nazwała palantką, bo nie zrobiłaś aborcji. Po prostu różne są perspektywy i nie ma jednoznacznie dobrego rozwiązania takiej sytuacji. Więc każdy ocenia po swojemu po prostu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyobraź sobie, że dzwoni ktoś do Ciebie i oświadcza, cześć madziamach, za pół roku będziesz miała dziecko, masz je kochać i na nie płacić, - co, czemu? ja go nie chcę, co to za pomysły - ale ja chcę i masz się dostosować, to nara, pa. Jakoś nie wierzę, że byłabyś zachwycona, że ktoś rozporządza Twoim życiem i jeszcze czegoś oczekuje, kochania jakiegoś dziecka i płacenia na nie przez 26 lat. Czemu? Bo tak, bo sobie tak zdecydował. |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale uważasz, że co on właściwie powinien zrobić dla tego dziecka? |
|
|
|
|
|
#56 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
Ale jak to sobie wyobrażasz? Skoro macie po 19 lat, nie jesteście już razem, nie macie ze sobą kontaktu, a on tego dziecka nie chce? To co dokładnie miałby on robić? Jaki to miałoby mieć sens skoro dziecko wyczuwa gdy ktoś go nie chce?
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szkoda,że nie chce i tylko to o nim świadczy jaką osobą jest.Masz inne zdanie ok.Ja przy swoim zostanę.Dla mnie olanie własnego dziecka nigdy nie będzie obojętne. |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie to nic nie zmienia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po protu jakoś racjonalnie nie potrafię wytłumaczyć i usprawiedliwić takiej obojętności wobec dziecka. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.