|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wpadka z chłopakiem.
Cytat:
To tak jakbym była wychowywana w rodzinie zastępczej i nagle zmaterializował się mój biologiczny ojciec, ja bym go nie chciała poznać, a Ty byś się dziwiła, że jak to, własny ojciec, a ja się nie chce zainteresować. Więzy krwi do niczego nie zobowiązują. Podjęłaś się mega wielkiego i odpowiedzialnego zadania i chwała Ci za to. Szczerze Cię podziwiam i mówię to poważnie. Ale odpuść chłopakowi, bo nie jest złamanym kutafonem w swojej postawie, miał prawo tak się zachować. Może za kilka lat mu się odmieni, najprawdopodobniej tak będzie jak dojrzeje. Dlatego dziewczyny dobrze Ci radziły, żebyś pozbawiła go praw, aby móc samodzielnie decydować o synku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Znam matki chlopakow ,ktorzy zwiali za granice albo gdzieś w Polske ,zeby tylko odciac sie od dziecka. Obie sa najlepszymi babciami pod słońcem ,kochającymi wnuki ponad wszystko. Nawet kiedy dziewczyna zwiazała sie z innym a dziecko nosi jego nazwisko , spotykają się regularnie. Jezeli ta kobieta jest ok ,nie przekreślaj jej tylko dlatego ,ze to niedoszła teściowa. W życiu jest różnie
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to nie bylo chciane przez niego dziecko gdybym np teraz zaszla w ciaze to bym napewno ja usunela bo dziecka nie chce ,gdyby ktos na mnie wymusil pozostanie w ciazy(niemozliwe ale poteoretyzujmy)to bylabym wsciekla zalamana i nadal nie chcialabym tego dziecka wspolczuje facetom ze nie maja tej wolnosci w wyborze kiedy urodzi sie ich dziecko oczywiscie zaraz pojawia sie tu glosy o antykoncepcji ok,rozumiem antykoncepcja zawodz,czasami ludzie daja poniesc sie namietnosci itp roznica jest taka ze kobieta ma wolnosc wyboru co z tym"owocem" peknietej prezerwatywy zrobi a facet ma gowno do gadania a pozniej za to ze ktos za niego podjal decyzje musi placic przez kilkanascie czy kilkadziesiat lat to nie fair |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87931382] roznica jest taka ze kobieta ma wolnosc wyboru co z tym"owocem" peknietej prezerwatywy zrobi a facet ma gowno do gadania a pozniej za to ze ktos za niego podjal decyzje musi placic przez kilkanascie czy kilkadziesiat lat
to nie fair[/QUOTE] Też uważam, że nie powinno być przymusu alimentów, a już zwłaszcza jak się rodzicowi zabierze prawa albo sam się ich zrzeknie. Jak oboje rodzice zrzekną się praw, to dziecko nic nie dostaje, ale jeżeli matka podejmie sama decyzję o wychowaniu, to ojciec też jest zobowiązany. Słabe |
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87931382]ja mimo ze mam dwoje dzieci potrafie sobie to wyobrazic
to nie bylo chciane przez niego dziecko gdybym np teraz zaszla w ciaze to bym napewno ja usunela bo dziecka nie chce ,gdyby ktos na mnie wymusil pozostanie w ciazy(niemozliwe ale poteoretyzujmy)to bylabym wsciekla zalamana i nadal nie chcialabym tego dziecka wspolczuje facetom ze nie maja tej wolnosci w wyborze kiedy urodzi sie ich dziecko oczywiscie zaraz pojawia sie tu glosy o antykoncepcji ok,rozumiem antykoncepcja zawodz,czasami ludzie daja poniesc sie namietnosci itp roznica jest taka ze kobieta ma wolnosc wyboru co z tym"owocem" peknietej prezerwatywy zrobi a facet ma gowno do gadania a pozniej za to ze ktos za niego podjal decyzje musi placic przez kilkanascie czy kilkadziesiat lat to nie fair[/QUOTE] Jak już pisałam fakt,że dziecko było wpadką w ocenie mojej dużo nie zmienia.Dziecko jest na świecie i to się liczy.Nie interesuje się nim i koniec a, że było nie planowane to nie znaczy,że ma się wypiąć na niego całkowicie i dlatego mi jest z tego powodu zwyczajnie przykro. Moralnie dla mnie to nie jest w porządku i nie chodzi mi tutaj o mnie, bo to, że mnie zostawił, to drugoplanowa sprawa. Edytowane przez madziamach Czas edycji: 2020-06-16 o 00:36 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze wiedziałaś, że on nie będzie się interesował, nie chce być ojcem, więc decydując się urodzić świadomie pozbawiłaś swojego dziecka ojca. Dla mnie jesteś bardziej winna, bo wiedziałaś na czym stoisz. Facet cię nie oszukał, że będzie super ojcem. Bo wtedy rzeczywiście, byłaby jego wina. Tutaj to Ty podjęłaś decyzję. Więc to twoja własna odpowiedzialność. Facet powiedział Ci jasno, jakie będą konsekwencje urodzenia tego dziecka, Ty to po prostu radośnie olałaś i masz pretensje, że mu się nie odmieniło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#69 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest bardzo wazne czy dziecko bylo chciane czy nie ,pojawilo sie na swiecie nie chciane i odpoczatku o tym ze bedzie nie chciane wiedzialas więc dlaczego teraz tak Cię to dziwi to twoja wina że twoje dziecko nie ma ojca ,zdecydowałaś się je urodzić wiedząc że ojciec go nie chce |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
No tak ,bedac 3 lata z dziewczyna biedak nie mial pojecia ,ze ona nie jest osobą ,ktora usunie ciążę w razie co? Teraz to obarczacie winą autorke ,za to że zaszła a do tanga trzeba dwojga.On również sie nie zabezpieczyl należycie . Dziecko jest na swiecie i alimenty mu sie nalezą. A ,ze dziewczyna rozczarowana chlopakiem? Słusznie.Gdyby to moj syn wywinal cos takiego ,tez bym byla. Nie musza byc razem ale razem splodzili dziecko i powinien to dziecko wspierac.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#71 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Raczej za to, że wciąż oczekuje że z tego faceta będzie super ojciec. Im szybciej do niej dotrze, że on tego dziecka nie chciał, nie chce i jest wysoce prawdopodobne, że nie zechce, tym zdrowiej. Ograniczyć, a potem odebrać prawa rodzicielskie i układać sobie życie bez niego.
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to tak jakbys ty miala placic za to ze ktos podarowal ci nie chciany przez ciebie samochod i kazal ci splacac za niego raty on tego dzieciaka nie chcial i o to w tym wlasnie chodzi ja jak czegos nie chce to nie chce w to inwestowac a on zostal pobawiony wyboru dzieciak zostal mu wcisniety wiec nie ma co sie dziwic ze nie jest zanteresowany a placic placi a ze nie chetnie to mnie to wcale nie dziwi |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;87933061]Nie matka decyduje, tylko sąd.[/QUOTE]
Tak, ale w wyniku decyzji matki o wychowaniu dziecka. Gdyby podjęła inną decyzję, to tematu by nie było |
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogła podjąć 3 decyzje: 1. Usunąć. I nie ma tematu. 2. Oddać do adopcji, dziecko ma szansę na kochającego ojca, nie trzeba usuwać ciąży, jeśli ktoś czuje, że to nie niemoralne. 3. Zostać samotną matką. I wszystkie są równie dobre. I autorka mogła wybrać dowolną z nich i ja nie oceniam. Zdecydowała się na opcję numer 3 i nie jest fair oczekiwać, że facet zmieni zdanie i będzie super ojcem. Negatywnie oceniam jej oczekiwania względem faceta tylko. Bo on naprawdę zakomunikował o co mu chodzi jasno i klarownie od samego początku. Gdyby facet twierdził, że chce, w ogóle super, a potem się rozmyślił, to byłby ostatnim palantem i to on byłby winny temu, że dziecko nie ma ojca. Ale tak nie było. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
Dziwie sie tutaj niektórym komentarzom no xfridy,ktora sama ma dzieci.
Niech każdy uważa co chce.Dla mnie to niest fajna postawa i wpadka miało tu zmienia.Także nie przekonacie mnie abym zmienila stosunek do faceta.Fajnie się z pozycji fotela pisze.Wszystko zależy oo charakteru i empati,której gosciowi ewidetnie brak.Wierze tylko, że inne dziewczyny w mojej sytuacji trafiły lepiej i nie mają takich rozkmin. |
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Ma 19 lat , to raczej niewiele i właśnie zderzyła sie boleśnie z rzeczywistością. Ma prawo być rozczarowana człowiekiem ,z którym była . To nie była jednonocna przygoda tylko dlugoletni związek. Wyjście z tego rozczarowania zajmie jej ,jak myślę jeszcze trochę czasu . Rozumiem ją.
Gdyby chłopak ja zostawił np dla innej kobiety ,zdradzil ja ,wspólczułybyście jej i pocieszały. Według mnie ona właśnie doświadczyła zdrady , zostawił ją. Żal ,że nie okazał się ojcem, jest żalem wtórnym. Co wy w ogóle piszecie ,że gość jest w porządku , choć nie ogarnął swoich plemników ale przeciez powiedzial ,ze nie chce dzieciaka ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki robcia,że mnie rozumiesz.Jak by mnie zdradził, to bym chyba miała mniejszy żal.
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdyby ją zdradził to faktycznie by ją oszukał, bo złamał coś na co się umawiali. Tutaj nie było żadnej umowy, bo temat nie był poruszony. Co to znaczy 'ogarnąć swoich plemników'? Uprawianie seksu nie oznacza, że jesteś zobowiązany uczestniczyć w wychowaniu dziecka. Ja też byłabym zawiedziona, gdyby chłopak po informacji o wpadce mnie zostawił z tym 'samą', ale jeżeli ten temat nie był poruszony, no to nikt nikogo nie okłamał i chłopak nie zrobił nic złego i to nie jego wina, że dziecko wychowuje się w rozbitej rodzinie. Widocznie ta informacja go przytłoczyła, wystraszyła (nie dziwię mu się), więc zerwał kontakt |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ona jest tak samo nie w porządku jal on .obydwoje okazali się takimi samymi egoistami |
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic sobie nie obiecywali .Pewnie nie ale jednak bedąc z kims tak długo ma sie pewne oczekiwania wobec partnera. Niektore dziewczyny na wątku świrują ,kiedy chlopak po dwóch latach się nie oświadcza. A piszecie o chlopaku ,jakby to był obcy człowiek dla niej . No sorry ale jak sie z kims uprawia seks a na dodatek jest sie z tym kims długo ,to trzeba mieć świadomość ,ze moze dojsc do ciąży . Ja czułabym sie zdradzona jak cholera w takiek sytuacji. Fakt jest taki ,że im szybciej autorko uwolnisz sie od myśli o nim ,tym lepiej dla ciebie. Jesteś młoda i masz szanse ułozyć sobie życie od nowa . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#84 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja też bym się czuła rozczarowana, zawiedziona, zdradzona, byłabym na gościa wściekła i uważałabym pewnie że zachował się jak palant, zwłaszcza będąc w jej wieku. Ale poczucie krzywdy to jedno, a wiara w magiczny wybuch miłości rodzicielskiej tego faceta to drugie. Zwłaszcza po takim czasie.
|
|
|
#85 |
|
Zadomowienie
|
A ja na serio nie rozumiem tej sprawy. Nie macie slubu, chlopak sie ulotnil na wiesc o ciazy, nie chcial i nie chce dziecka. Czyli w zwiazku z tym MUSIAL osobiście uznac dziecko jako swoje lub musialaby byc sprawa o ustalenie ojcostwa, ktora teraz w dobie pandemii na pewno by sie tak szybko nie skonczyla, skoro w "normalnych" warunkach trwa ok.pol roku. No ale... domniemywam, ze on tak sam z siebie nie uznal dziecka, wiec byla sprawa. To po jaką cholere najpierw sprawa o uznanie ojcostwa, a teraz rozmyslasz o pozbawieniu go praw rodzicielskich? No chyba ze chodzi tylko o alimenty, to ok. Ale tym sposobem tym bardziej nie zmusisz go do pokochania dziecka.
|
|
#86 |
|
Konto usunięte
|
w tej sytuacji kazda strona ma prawo byc zawiedziona i rozczarowana
owszem mam dzieci ale to nic nie zmienia bo jestem w stanie postawic sie w sytuacji kiedy nie chce dziecka a ktos na mnie wymusza jego urodzenie i branie odpowiedzialnosci za cos czego nigdy nie chcialam nie planowane ciaze sie zdarzaja naszczescie nie oznacza to z nich musza urodzic sie dzieci on sie wywiazuje ze swojego obowiazku (placi) ale nigdy nie chcial i nie czuje potrzeby brania fizycznego udzialu w zyciu tego dziecka ktorego nie planowal i nie chcial nie ma sie tu czemu dziwic autorka napisala w pierwszym poscie ze sie chyba przeliczyla nie chyba ale napewno bo facet nie ukrywal od poczatku ze nie chce tego dziecka to tak jakbys kupila psa przy sprzeciwie partnera i dziwila sie ze on nie chce go wyprowadzac,wozic do weta,placic rachunki za leczenie i jedzenie autorka zadecydowala ze sprowadza na swiat dziecko niechciane i teraz sie dziwi ze dalej jest niechciane |
|
|
|
|
#87 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Cukier_Puder_ Czas edycji: 2020-06-17 o 23:58 |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biedaczek ,zaraz sie poplacze nad jego trudnym losem . Nie chce z nia być, stchorzył , nie kochal jej po prostu ale nie tłumacz go ,jakby to byla obca kobieta po 40 - stce a dziecko to wyrok. Autorka własnie odkrywa ,że ojcem roku nie bedzie .Że za późno ? No cóż ona nie ma prawa sie przeliczyć i miec nadziei ale on może sie przestraszyć bo jest młody ( ona też). Idąc twoim tokiem rozumowania ,kazdy facet ,który sie niechcacy rozmnożył może z czystym sumieniem umyć ręce ,otrzepać pył z sandałów i wypiąć się na dziecko . Przecież powiedział ,że nie chce ,jak zaszła . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez robcia Czas edycji: 2020-06-18 o 00:55 |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy ją kochał, ale to nie ma znaczenia tak naprawdę w kontekście tego dziecka. No, dla niego widocznie dziecko to jest problem, o czym mówił od początku, rozumiem, że dla ciebie to hop siup, ale on ma 19 lat, to zupełnie inna sytuacja w momencie kiedy on sam jeszcze jest dzieciakiem i ma zero warunków na wychowanie dziecka, nie każdy czuje ten instynkt, a już na pewno nie w tym wieku. Ale ja jej nie odbieram prawa do swoich uczuć, po prostu mówię, że człowiek nie ma obowiązku wychowywać swojego dziecka, skoro istnieje opcja oddania do adopcji bądź usunięcia. Więc chłopak nic złego nie robi, od początku jest fair, a ona podjęła decyzję o samotnym wychowaniu i teraz się dziwi, że on nie zmienił zdania. Co do ostatniego akapitu - no, tak może. Tak samo jak może to zrobić kobieta, zresztą ludzie tak robią. Ale jak tylko jedno z rodziców się zobowiązuje do wychowania dziecka, to nie może oczekiwać od drugiego pomocy, jeżeli tamto mówi, że ono się zrzeka. Masz po prostu pretensje do chłopaka, bo ma do tego inne podejście niż ty i autorka i go nie tolerujesz. Moim zdaniem zapominasz, że dziecko to ogromne zobowiązanie, więc siłą rzeczy niektórzy się tego nie będą chcieli podjąć, jeżeli nie znajdą warunków. Jeżeli ona chciałaby oddać do adopcji, a on bardzo chciałby wychować to co wtedy? Też byś uważała, że autorka ma obowiązek pomóc, bo tak chce jej ex-chłopak? Nie wydaje mi się, każdy decyduje tutaj za siebie |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jezeli uważasz ,że oddanie dziecka do adopcji ,że nie wspomne o aborcji jest łatwe i przyjemne ,to z pewnością zdajesz sobie sprawe ,ze nie dla każdego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.