|
|
#181 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Wpadka z chłopakiem.
Cytat:
Nie zmienia to faktu, że pojecie o obowiązkach związanych z wychowaniem dziecka to przeciętny 19 latek ma mętne.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#183 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Si.
Zwłaszcza, jeśli odbiorcą naszych uwag jest nastolatka.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#184 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale przy podejmowaniu kluczowej decyzji była już tylko ona. ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- No, ja nie mówię, że to jest prosta sytuacja, każde wyjście tutaj ma niemiłe konsekwencje i niesie ze sobą ryzyko. Jednak czasami dobrze jest pomyśleć też o innych ludziach, a nie tylko o swoich przekonaniach i odczuciach, bo nie zawsze my jesteśmy najważniejsi. Dobrze jest się zastanowić czy lepiej oddać dziecko pod opiekę z szansą na dobrą rodzinę zastępczą czy skazanie je na wychowanie w toksycznych warunkach |
|||||||
|
|
|
|
#185 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Pewnie. No ale wiadomo, w przypadku autorki nie ma co mówić o toksycznych warunkach, więc temat nie dla niej.
|
|
|
#186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zarzucasz mi brak logiki a sama byś oddała dziecko a nie dokonała aborcji a w moim mniemaniu, to krzywdzenie.Chyba masz małą wiedzę jak potem życie takiego dziecka wygląda.Szczęśliwy koniec jest wbrew pozorom mało prawdopodobny. Jesteś z tych osób co wierzą ślepo w swoje przekonania a na inne jesteś całkiem zamknięta. Logiczne wnioski są takie, że on ma w dupie swoje dziecko i tych faktów nie da sie obalić no przykro mi. Edytowane przez madziamach Czas edycji: 2020-06-20 o 13:19 |
|
|
|
|
|
#187 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- No ma. I z tym się musisz niestety pogodzić. Skup się na tym, żeby jak najbardziej ułatwić sobie funkcjonowanie jako samotny rodzic, dlatego tak ważne jest prawne uregulowanie odpowiedzialności i decyzyjności w sprawie dziecka.
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Nastolatka, która została matką, więc taryfa ulgowa w życiu i czas na siano w głowie się skończył.
Ale przykro mi, jeśli napisałam za ostro. Nie mam na celu autorki dobijać i starałam się napisać brutalną prawdę, ale najłagodniej, jak potrafiłam. Jeśli mi nie wyszło, to przepraszam. Temat nierówności płci (w obie strony) jest dla mnie bulwersujący, więc mogło mnie ponieść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Dla autorki jego zachowanie jest naganne dla mnie jego zachowanie jest logiczne A jej niestety nie |
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
Różnica polega na momencie wyboru i podjecia decyzji. Część osób uważa tutaj ,że czas na podjecie decyzji czy chce sie mieć dziecko to ciąża( aborcja) lub porod ( oddanie) . Dla autorki i dla mnie np momentem ,w którym klamka zapadła jest właśnie te dwie kreski . I o to jest cały bój . Dlatego osoby ,które opowiadają sie za pierwszymi dwoma możliwościami rozgrzeszają i usprawiedliwiają chłopaka.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#191 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#193 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybór jest zawsze, dosłownie teraz autorka może oddać dziecko. (Oczywiście to by było dziwne i nikt normalny nie oddaje dziecka po pół roku, ale technicznie jest to możliwe.) To tak jak ludzie mówią, że "nie ma pracy", a mają na myśli "nie ma pracy, żebym mało robił i zarabiał 5 tysięcy na rękę". ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Cytat:
Chyba że dałaś mu wybór, że możesz usunąć, a on stwierdził, że woli żebyś urodziła.
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dla mnie i dla autorki taki wybor nie wchodzi w gre. Po zajściu w ciążę nie ma innej opcji niż urodzić i wychować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#196 |
|
Konto usunięte
|
autorka dokonala wyboru i sie jego trzyma a dziwi sie ze facet ktory rowniez dokonal wyboru trzyma sie swojego i nie bierze udzialu w jej planie na zycie
pokretna logika |
|
|
|
|
#197 |
|
Konto usunięte
|
A mi się wydaje że normalni ludzie którzy są ze sobą w związku i regularnie współżyją rozmawiają o /antykoncepcji /rodzicielstwie /nieplanowanej ciąży chcą poznać wzajemne zapatrywania na ten temat aby mieć świadomość tego czy w momencie poczęcia dziecka zdecydują się je wzajemnie wychować i stworzyć mu jakąś przestrzeń do życia.
Ja bym w ogóle nie weszła w związek i nie decydowała się na seks z facetem który nie chce mieć dziecka /nie jest na niego gotowy a w momencie nieplanowanego poczęcia oczekiwałby ode mnie że usunę dzieciaka albo oddam po urodzeniu bo on nie ma zamiaru się nim internować . .Niezależnie czy facet ma 19 lat czy 30-pare . Paranoja dla mnie i żart.
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale to propozycja SF. |
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Niech mnie ktoś oswieci z tą aborcją ,jak prawnie do 10 tyg dla mężczyzn ? Chyba nie mogą mieć aborcji?
|
|
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli zrzeka się wszelkich praw i obowiązków dotyczących dziecka, jeśli kobieta zdecyduje się je urodzić. Jakby co fizycznie nie było. Chodzi o to, żeby mężczyzna też miał wpływ na swoje rodzicielstwo, a nie był skazany na decyzję kobiety. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę tu takie samo pole do nadużyć jak według ciebie do tej pory ,wobec mężczyzn postawionych przed faktem dokonanym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na czym to pole do nadużyć miałoby polegać? Wprowadzamy prawo, że kobieta może usunąć ciążę do 12tc. A facet może się zrzec notarialnie praw i obowiązków względem dziecka w przeciągu 14 dni po tym, jak zostanie poinformowany. Wtedy w interesie kobiety jest poinformować go jak najszybciej, żeby zdążył zareagować. A ma na to czas do 8 tygodnia, potem on ma do 10, ona ma do 12. Wszystko działa. Oczywiście mamy możliwości kręcenia, trzeba by zbudować solidne podstawy prawne czegoś takiego i wziąć pod uwagę wszystkie sytuacje. No i to straszny się prawny zrzekać się dziecka, które jeszcze nie jest twoje (w końcu ojciec ustalany jest przy porodzie dopiero). Ale zrobić coś, żeby facet miał jakieś pole manewru i prawo do decydowania, bo na razie jego jedyne prawo to prawo do obowiązku łożenia na taką imprezę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#204 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja to widzę tak. Mamy sobie parę, oboje ustalają, że nie ma co się zabezpieczać, jak się dziecko trafi to spoko, oboje są gotowi, chcą. Ona jest przeciwniczką aborcji, mają temat przegadany, no ale wiadomo, raczej takie związkowe ustalenia to nie jest coś, co się obgaduje na forum publicznym. Bach, ciąża i on stwierdza, że jednak nie chce. Wypisuje się z odpowiedzialności prawnej, ona zostaje z dzieckiem, bo usunięcie ciąży nie wchodzi w grę.
Przy takim przepisie, zwalniającym biologicznego ojca z odpowiedzialności, musiałyby też być dokumentowane ustalenia okołociążowe sprzed dwóch kresek. To się już robi skomplikowane. ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
Czemu kosmos?
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dorastamy,zmieniaja sie nasze poglady,w teoretyzowanie jest łatwe,dopiero w realnej sytuacji wychodzi czy jesteśmy gotowi czy nie Opierać się na tym że zakochany facet coś kiedyś powiedział to chyba bez sensu Mi pomysl limonki wydaje się sprawiedliwy problem by był jakby taka kobieta nie powiedziala wystarczająco wcześnie bo np sama by nie wiedziała i by było zapozno na aborcję co wtedy?myślę że to mógłby być wykret dla tych które chcą urodzić A nie ponosić kosztów utrzymania samodzielnie |
|
|
|
|
|
#207 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Tylko że wiesz, teraz też nadużyć i tzw. łapania faceta na dziecko też nie brakuje, także jak człowiek chce i ma w sobie odpowiednią dawkę cwaniactwa, to każde prawo obskoczy na swoją korzyść.
Mnie taka możliwość odcięcia faceta od wszelkiej odpowiedzialności się nawet podoba, tylko chciałabym żeby i kobieta miała możliwość pozbawienia na przykład od wielu lat nieinteresującego się ojca praw do jakichkolwiek roszczeń wobec dziecka. Ciężki temat do ogarnięcia, myślę że nie dla naszych ustawodawców :P ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87949563] Opierać się na tym że zakochany facet coś kiedyś powiedział to chyba bez sensu [/QUOTE] No a na czym mamy opierać planowanie dziecka, jak nie na wspólnych deklaracjach?
|
|
|
#208 |
|
Raczkowanie
|
Problem - trudny problem do rozwiązania, choć według mnie sprawa może nie banalnie - ale jest prosta ( ale nie mówię - że łatwa )
To problem decyzji i ich konsekwencji Pierwszą decyzją był seks bez zabezpieczeń. Podjęli go razem ( bo inaczej przecież byłby gwałt ). I teraz musieli się zmierzyć z konsekwencją tej decyzji. Konsekwencją było dziecko - i wymusiło ono kolejne decyzje. Jej była taka, żeby urodzić. Jego taka, żeby się do dziecka nie przyznawać. Kolejną decyzję jaką podjęła autorka - było wystąpienie o alimenty ( bardzo dobra decyzja - skoro chłopak chciał się kochać - to musi sobie teraz z efektem radzić ). I niestety ( według mnie ), dziewczyna nie potrafi podjąć kolejnej decyzji i się miota. Facet podjął decyzję - nie chce kontaktu. Powinna zatem zaakceptować konsekwencje tej decyzji i podjąć swoją - dla dobra siebie i dziecka. Ograniczenie praw pozwoli dziecku normalnie funkcjonować. Lolek, który odrzucił własne dziecko może odwinąć niejeden numer. I tu nie chodzi o bycie / nie bycie w życiu dziecka. Jak będzie chciał się pojawić - to się pojawi. Tu chodzi o prawne zabezpieczenie życia dziecka. Tak aby można było wyrabiać mu odpowiednie dokumenty, wysyłać na wycieczki etc. - wszystkie te aktywności, na które "tatusiek" musiałby wyrazić zgodę. |
|
|
|
|
#209 |
|
BAN stały
|
[1=54ce3fbc88f185a30110098 9ca5a9ee48614e14d_61d6310 24e2fc;87944420]A mi się wydaje że normalni ludzie którzy są ze sobą w związku i regularnie współżyją rozmawiają o /antykoncepcji /rodzicielstwie /nieplanowanej ciąży chcą poznać wzajemne zapatrywania na ten temat aby mieć świadomość tego czy w momencie poczęcia dziecka zdecydują się je wzajemnie wychować i stworzyć mu jakąś przestrzeń do życia.
Ja bym w ogóle nie weszła w związek i nie decydowała się na seks z facetem który nie chce mieć dziecka /nie jest na niego gotowy a w momencie nieplanowanego poczęcia oczekiwałby ode mnie że usunę dzieciaka albo oddam po urodzeniu bo on nie ma zamiaru się nim internować . .Niezależnie czy facet ma 19 lat czy 30-pare . Paranoja dla mnie i żart. [/QUOTE]Ja też ale nic nie wiadomo jak się taki facet zachowa w razie wpadki.Może tylko tak obiecywać, żeby dziewczyna go nie odrzucała a jak przyjdzie co do czego to się zmyje jak autorki. |
|
|
|
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:08.