Wpadka z chłopakiem. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-06-20, 12:10   #181
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Wpadka z chłopakiem.

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Mija, ty tak poważnie?

Wybacz, ale ja chyba byłam dojrzała jak na swój wiek, moje koleżanki również, bo doskonale zdawałyśmy sobie sprawę z tego, do czego seks prowadzi i jakie mamy wyjścia.

Dlatego wszystkie, którym się wpadka zdarzyła, po prostu usunęły.

19-latek już bardzo dobrze rozumie konsekwencje takich decyzji.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja tez wiedziałam, do czego może seks doprowadzić i jakie mam wyjscia.
Nie zmienia to faktu, że pojecie o obowiązkach związanych z wychowaniem dziecka to przeciętny 19 latek ma mętne.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 12:10   #182
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 12:15   #183
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Si.
Zwłaszcza, jeśli odbiorcą naszych uwag jest nastolatka.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 12:36   #184
Cukier_Puder_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziamach Pokaż wiadomość
Ciągle piszesz,że ja coś od niego wymagam.No nie i nie chce aby się interesował nim skoro mu to tak przeszkadza i nie pasuje.Nie spodziewałam się, że stworzymy szczęśliwą rodzinę i będziemy żyli jak w bajce.Prosta sytuacja nie jest ale spodziewałam się innej jednak postawy i miałam prawo, niestety się przeliczyłam.
Przecież pisałaś, że wolałabyś, żeby się zainteresował i że masz do niego żal. Mogłaś się spodziewać po nim tego, ale jeżeli tego nie ustaliliście, to nie możesz mieć wyrzutów z tego powodu.

Cytat:
Pisanie w moim kierunku, że sama taką decyzję podjełam więc jest nie zbyt fajne jak to napisała elvirgirl. Fajnie się komuś pisze jak nie jest w takiej sytuacji no ale cóż.
Ale taka jest prawda. Podjęłaś tę decyzję sama. Nie mówię, że jest tobie łatwo, ale no tak to wygląda.

Cytat:
Aborcja to nie taka prosta sprawa i też on powinien o tym wiedzieć i ciąża też.Dlatego facetowi jest łatwo sobie tworzyć różne teorie.
Ale ja nigdzie nie pisałam, że aborcja jest prosta, btw jestem jej przeciwna 'na życzenie', pisałam o tym w innym wątku. Ja mówiłam o oddaniu, sama bym tak zrobiła, nie mam pojęcia czemu co chwilę mi ktoś tutaj pisze o aborcji

Cytat:
Jeszcze do tych osób, które bronią chłopaka.Oceniam taka postawę za moralnie nie właściwą i żadne komentarze tego nie zmienią.Zawiodłam się i tyle ponieważ się wypiął na dziecko kompletnie.
No, jeżeli wiesz, że nic nie jest w stanie zmienić twojego poglądu, to oznacza to, że nie opierasz go na logicznych wnioskach i na jakimkolwiek rozumowaniu, więc nie jest to dobra wiadomość. Mogłaś się zawieść, ale wczuj się w jego sytuację, podjęłaś decyzję za niego i jeszcze masz do niego wyrzuty

Cytat:
Weź już skończ z tym bęłkotem, że pretensję mogę mieć tylko do siebie bo pomału robi się to nudne.Obydwoje powinniśmy ponieść konsekwencję.Jak widać on się nie poczuwa i ma wszytko w du...
Czemu powinniście? On chciał się pozbyć problemu, ty wzięłaś na siebie świadomie odpowiedzialność, więc czemu on ma w tym uczestniczyć.

Cytat:
Trudno poradzę sobie sama.Argument,że ja nie dokonałam aborcji jak on chciał,to teraz grzecznie on może mieć nas gdzieś jest nie na miejscu.
Czyli partner nie może zerwać z partnerką na wieść o ciąży i chęci wychowania dziecka? Poza tym sama chcesz mu odebrać prawa

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Jak on się nie poczuwa, to tym bardziej zadbaj o interesy swojego dziecka i sądownie domagaj się alimentów. Niech chociaż tak przyczyni się do dobrostanu dziecka. I koniecznie, koniecznie wnieś sprawę o pozbawienie praw rodzicielskich. Będzie Ci łatwiej a odebranie praw wcale od obowiązku alimentacyjnego go nie zwalnia. Nie musisz sama łożyć na dziecko.
Pisała, że on płaci jej alimenty. Ale też źle, bo 'niechętnie', cokolwiek to znaczy.

Cytat:
W końcu przy zapłodnieniu było Was dwoje.
Ale przy podejmowaniu kluczowej decyzji była już tylko ona.

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No, ja nie mówię, że to jest prosta sytuacja, każde wyjście tutaj ma niemiłe konsekwencje i niesie ze sobą ryzyko.

Jednak czasami dobrze jest pomyśleć też o innych ludziach, a nie tylko o swoich przekonaniach i odczuciach, bo nie zawsze my jesteśmy najważniejsi. Dobrze jest się zastanowić czy lepiej oddać dziecko pod opiekę z szansą na dobrą rodzinę zastępczą czy skazanie je na wychowanie w toksycznych warunkach
Cukier_Puder_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 13:11   #185
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Pewnie. No ale wiadomo, w przypadku autorki nie ma co mówić o toksycznych warunkach, więc temat nie dla niej.
Stary 2020-06-20, 13:17   #186
madziamach
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cukier_Puder_ Pokaż wiadomość
Przecież pisałaś, że wolałabyś, żeby się zainteresował i że masz do niego żal. Mogłaś się spodziewać po nim tego, ale jeżeli tego nie ustaliliście, to nie możesz mieć wyrzutów z tego powodu.

Ale taka jest prawda. Podjęłaś tę decyzję sama. Nie mówię, że jest tobie łatwo, ale no tak to wygląda.

Ale ja nigdzie nie pisałam, że aborcja jest prosta, btw jestem jej przeciwna 'na życzenie', pisałam o tym w innym wątku. Ja mówiłam o oddaniu, sama bym tak zrobiła, nie mam pojęcia czemu co chwilę mi ktoś tutaj pisze o aborcji

No, jeżeli wiesz, że nic nie jest w stanie zmienić twojego poglądu, to oznacza to, że nie opierasz go na logicznych wnioskach i na jakimkolwiek rozumowaniu, więc nie jest to dobra wiadomość. Mogłaś się zawieść, ale wczuj się w jego sytuację, podjęłaś decyzję za niego i jeszcze masz do niego wyrzuty

Czemu powinniście? On chciał się pozbyć problemu, ty wzięłaś na siebie świadomie odpowiedzialność, więc czemu on ma w tym uczestniczyć.

Czyli partner nie może zerwać z partnerką na wieść o ciąży i chęci wychowania dziecka? Poza tym sama chcesz mu odebrać prawa

Pisała, że on płaci jej alimenty. Ale też źle, bo 'niechętnie', cokolwiek to znaczy.

Ale przy podejmowaniu kluczowej decyzji była już tylko ona.

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Nie można poruszać tematu aborcji na tym forum?

No, nie miała podstaw sądzić, ale tak samo nie miała podstaw zakładać czegokolwiek inne w tym temacie, jeżeli o tym nie gadali. A tutaj są wyrzuty, że myślałam, że on postąpi inaczej, nie spodziewałam się. No, ok, ale to nie jego wina co ci się wydawało i że okazało się to niezgodne z rzeczywistością.

A poza tym to ciężko żeby chłopak wiedział jak zareaguje na szokującą wiadomość. Nie można mieć nikomu za złe, że z kimś zerwie w momencie kiedy będzie chciał, zwłaszcza, że obietnic nie było.

No, ja nie mówię, że to jest prosta sytuacja, każde wyjście tutaj ma niemiłe konsekwencje i niesie ze sobą ryzyko.

Jednak czasami dobrze jest pomyśleć też o innych ludziach, a nie tylko o swoich przekonaniach i odczuciach, bo nie zawsze my jesteśmy najważniejsi. Dobrze jest się zastanowić czy lepiej oddać dziecko pod opiekę z szansą na dobrą rodzinę zastępczą czy skazanie je na wychowanie w toksycznych warunkach
Mogę mieć i ty nie decydujesz co mogę a co nie no sorki.Masz racje czasami jest dobrze pomyśleć o innych sobie bliskich, bardzo dobry tekst w stosunku do mojego byłego.Partner wszytko może a ,czy to jest dobre ,czy nie juz inna kwestia.

Zarzucasz mi brak logiki a sama byś oddała dziecko a nie dokonała aborcji a w moim mniemaniu, to krzywdzenie.Chyba masz małą wiedzę jak potem życie takiego dziecka wygląda.Szczęśliwy koniec jest wbrew pozorom mało prawdopodobny.

Jesteś z tych osób co wierzą ślepo w swoje przekonania a na inne jesteś całkiem zamknięta.

Logiczne wnioski są takie, że on ma w dupie swoje dziecko i tych faktów nie da sie obalić no przykro mi.

Edytowane przez madziamach
Czas edycji: 2020-06-20 o 13:19
madziamach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 13:21   #187
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Zarzucasz mi brak logiki a sama byś oddała dziecko a nie dokonała aborcji a w moim mniemaniu, to krzywdzenie.Chyba masz małą wiedzę jak potem życie takiego dziecka wygląda.Szczęśliwy koniec jest wbrew pozorom mało prawdopodobny.
Jeśli dziecko ma uregulowaną sytuację prawną to bardzo szybko może trafić do adopcji.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
Logiczne wnioski są takie, że on ma w dupie swoje dziecko i tych faktów nie da sie obalić no przykro mi.
No ma. I z tym się musisz niestety pogodzić. Skup się na tym, żeby jak najbardziej ułatwić sobie funkcjonowanie jako samotny rodzic, dlatego tak ważne jest prawne uregulowanie odpowiedzialności i decyzyjności w sprawie dziecka.
Stary 2020-06-20, 13:54   #188
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Si.
Zwłaszcza, jeśli odbiorcą naszych uwag jest nastolatka.
Nastolatka, która została matką, więc taryfa ulgowa w życiu i czas na siano w głowie się skończył.

Ale przykro mi, jeśli napisałam za ostro. Nie mam na celu autorki dobijać i starałam się napisać brutalną prawdę, ale najłagodniej, jak potrafiłam.

Jeśli mi nie wyszło, to przepraszam. Temat nierówności płci (w obie strony) jest dla mnie bulwersujący, więc mogło mnie ponieść.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 14:23   #189
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Dla autorki jego zachowanie jest naganne dla mnie jego zachowanie jest logiczne A jej niestety nie
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 14:42   #190
robcia
Zakorzenienie

Różnica polega na momencie wyboru i podjecia decyzji. Część osób uważa tutaj ,że czas na podjecie decyzji czy chce sie mieć dziecko to ciąża( aborcja) lub porod ( oddanie) . Dla autorki i dla mnie np momentem ,w którym klamka zapadła jest właśnie te dwie kreski . I o to jest cały bój . Dlatego osoby ,które opowiadają sie za pierwszymi dwoma możliwościami rozgrzeszają i usprawiedliwiają chłopaka.

robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 14:51   #191
madziamach
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Różnica polega na momencie wyboru i podjecia decyzji. Część osób uważa tutaj ,że czas na podjecie decyzji czy chce sie mieć dziecko to ciąża( aborcja) lub porod ( oddanie) . Dla autorki i dla mnie np momentem ,w którym klamka zapadła jest właśnie te dwie kreski . I o to jest cały bój . Dlatego osoby ,które opowiadają sie za pierwszymi dwoma możliwościami rozgrzeszają i usprawiedliwiają chłopaka.

Tak

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Jeśli dziecko ma uregulowaną sytuację prawną to bardzo szybko może trafić do adopcji.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

No ma. I z tym się musisz niestety pogodzić. Skup się na tym, żeby jak najbardziej ułatwić sobie funkcjonowanie jako samotny rodzic, dlatego tak ważne jest prawne uregulowanie odpowiedzialności i decyzyjności w sprawie dziecka.
Widzę,że ty próbujesz przybrać postawę neutralną,która rozumie dwie strony i cię szanuje w tej dyskusji.

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Nastolatka, która została matką, więc taryfa ulgowa w życiu i czas na siano w głowie się skończył.

Ale przykro mi, jeśli napisałam za ostro. Nie mam na celu autorki dobijać i starałam się napisać brutalną prawdę, ale najłagodniej, jak potrafiłam.

Jeśli mi nie wyszło, to przepraszam. Temat nierówności płci (w obie strony) jest dla mnie bulwersujący, więc mogło mnie ponieść.

Jaka nie równość na miłosć boską?Oszalałaś?Ojciec olał dziecko ale to ja jestem ta złe i to moja wina no świetnie.
madziamach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 17:39   #192
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-20, 18:56   #193
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:

Ale to nie jest prawda.

Wybór jest zawsze, dosłownie teraz autorka może oddać dziecko.

(Oczywiście to by było dziwne i nikt normalny nie oddaje dziecka po pół roku, ale technicznie jest to możliwe.)

To tak jak ludzie mówią, że "nie ma pracy", a mają na myśli "nie ma pracy, żebym mało robił i zarabiał 5 tysięcy na rękę".

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:

Jaka nie równość na miłosć boską?Oszalałaś?Ojciec olał dziecko ale to ja jestem ta złe i to moja wina no świetnie.
Taka nierówność, że sobie postanowiłas urodzić, a on ma łożyć na dziecko, którego nie chce na jakieś 26 lat. Bo ty tak wybrałaś.

Chyba że dałaś mu wybór, że możesz usunąć, a on stwierdził, że woli żebyś urodziła.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2020-06-20, 19:15   #194
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to nie jest prawda.

Wybór jest zawsze, dosłownie teraz autorka może oddać dziecko.

(Oczywiście to by było dziwne i nikt normalny nie oddaje dziecka po pół roku, ale technicznie jest to możliwe.)

To tak jak ludzie mówią, że "nie ma pracy", a mają na myśli "nie ma pracy, żebym mało robił i zarabiał 5 tysięcy na rękę".

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Taka nierówność, że sobie postanowiłas urodzić, a on ma łożyć na dziecko, którego nie chce na jakieś 26 lat. Bo ty tak wybrałaś.

Chyba że dałaś mu wybór, że możesz usunąć, a on stwierdził, że woli żebyś urodziła.
Ale własnie o to chodzi ,technicznie mozesz oddac w kazdym momencie i dla ciebie to jest możliwy i dobry wybór. I w tym kontekscie zachowanie chlopaka jest dla ciebie ok.
Ale dla mnie i dla autorki taki wybor nie wchodzi w gre.
Po zajściu w ciążę nie ma innej opcji niż urodzić i wychować.

Stary 2020-06-20, 20:43   #195
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ale własnie o to chodzi ,technicznie mozesz oddac w kazdym momencie i dla ciebie to jest możliwy i dobry wybór. I w tym kontekscie zachowanie chlopaka jest dla ciebie ok.
Ale dla mnie i dla autorki taki wybor nie wchodzi w gre.
Po zajściu w ciążę nie ma innej opcji niż urodzić i wychować.

Ale to wasz WYBÓR.

Stary 2020-06-20, 21:59   #196
Konto usunięte

autorka dokonala wyboru i sie jego trzyma a dziwi sie ze facet ktory rowniez dokonal wyboru trzyma sie swojego i nie bierze udzialu w jej planie na zycie
pokretna logika
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 08:57   #197
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usunięte

A mi się wydaje że normalni ludzie którzy są ze sobą w związku i regularnie współżyją rozmawiają o /antykoncepcji /rodzicielstwie /nieplanowanej ciąży chcą poznać wzajemne zapatrywania na ten temat aby mieć świadomość tego czy w momencie poczęcia dziecka zdecydują się je wzajemnie wychować i stworzyć mu jakąś przestrzeń do życia.

Ja bym w ogóle nie weszła w związek i nie decydowała się na seks z facetem który nie chce mieć dziecka /nie jest na niego gotowy a w momencie nieplanowanego poczęcia oczekiwałby ode mnie że usunę dzieciaka albo oddam po urodzeniu bo on nie ma zamiaru się nim internować . .Niezależnie czy facet ma 19 lat czy 30-pare . Paranoja dla mnie i żart.
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-22, 21:55   #198
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego wprowadźmy prawną aborcję do 10 tygodnia ciąży dla mężczyzn i aborcję do 12 dla kobiet i będzie święty spokój.
Kobieta, która decyduje się na urodzenie ma pełną świadomość, że jest z tym finansowo i życiowo sama, a facet ma możliwość odejścia.
W końcu nie wiemy też, czy przed ciążą autorka nie twierdziła, że usunie w razie czego, a potem stwierdziła, że jednak nie da rady i wystawiła chłopaka w ten sposób.
proponowałabym przymusowe wszczepy antykoncepcyjne po osiągnięciu płodności. Usuwane byłyby po przejściu szkolenia rodzicielskiego zakończonego egzaminem. I wtedy usuwane. Każdy miałby prawo do 1 dziecka i wtedy by uważał z kim się rozmnaża.

No ale to propozycja SF.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-22, 22:15   #199
robcia
Zakorzenienie

Niech mnie ktoś oswieci z tą aborcją ,jak prawnie do 10 tyg dla mężczyzn ? Chyba nie mogą mieć aborcji?

Stary 2020-06-22, 23:44   #200
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Niech mnie ktoś oswieci z tą aborcją ,jak prawnie do 10 tyg dla mężczyzn ? Chyba nie mogą mieć aborcji?

Chodzi o to, żeby wyznaczyć facetowi termin (na tyle wczesny, żeby kobieta miała jeszcze czas wziąć to pod uwagę), w którym robi prawną aborcję.

Czyli zrzeka się wszelkich praw i obowiązków dotyczących dziecka, jeśli kobieta zdecyduje się je urodzić. Jakby co fizycznie nie było.

Chodzi o to, żeby mężczyzna też miał wpływ na swoje rodzicielstwo, a nie był skazany na decyzję kobiety.

Stary 2020-06-23, 00:08   #201
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o to, żeby wyznaczyć facetowi termin (na tyle wczesny, żeby kobieta miała jeszcze czas wziąć to pod uwagę), w którym robi prawną aborcję.

Czyli zrzeka się wszelkich praw i obowiązków dotyczących dziecka, jeśli kobieta zdecyduje się je urodzić. Jakby co fizycznie nie było.

Chodzi o to, żeby mężczyzna też miał wpływ na swoje rodzicielstwo, a nie był skazany na decyzję kobiety.

Ok. Rozumiem. Bierzesz pod uwagę jakąś rozprawę sądową czy tylko oświadczenie miałby napisać ,potwierdzić notarialnie czy coś?
Widzę tu takie samo pole do nadużyć jak według ciebie do tej pory ,wobec mężczyzn postawionych przed faktem dokonanym.

Stary 2020-06-23, 02:19   #202
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Ok. Rozumiem. Bierzesz pod uwagę jakąś rozprawę sądową czy tylko oświadczenie miałby napisać ,potwierdzić notarialnie czy coś?
Widzę tu takie samo pole do nadużyć jak według ciebie do tej pory ,wobec mężczyzn postawionych przed faktem dokonanym.

Myślę o notarialnym potwierdzeniu.

Na czym to pole do nadużyć miałoby polegać?

Wprowadzamy prawo, że kobieta może usunąć ciążę do 12tc. A facet może się zrzec notarialnie praw i obowiązków względem dziecka w przeciągu 14 dni po tym, jak zostanie poinformowany. Wtedy w interesie kobiety jest poinformować go jak najszybciej, żeby zdążył zareagować. A ma na to czas do 8 tygodnia, potem on ma do 10, ona ma do 12. Wszystko działa.

Oczywiście mamy możliwości kręcenia, trzeba by zbudować solidne podstawy prawne czegoś takiego i wziąć pod uwagę wszystkie sytuacje. No i to straszny się prawny zrzekać się dziecka, które jeszcze nie jest twoje (w końcu ojciec ustalany jest przy porodzie dopiero).

Ale zrobić coś, żeby facet miał jakieś pole manewru i prawo do decydowania, bo na razie jego jedyne prawo to prawo do obowiązku łożenia na taką imprezę.

Stary 2020-06-23, 07:36   #203
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę o notarialnym potwierdzeniu.

Wprowadzamy prawo, że kobieta może usunąć ciążę do 12tc. A facet może się zrzec notarialnie praw i obowiązków względem dziecka w przeciągu 14 dni po tym, jak zostanie poinformowany. Wtedy w interesie kobiety jest poinformować go jak najszybciej, żeby zdążył zareagować. A ma na to czas do 8 tygodnia, potem on ma do 10, ona ma do 12. Wszystko działa.

Oczywiście mamy możliwości kręcenia, trzeba by zbudować solidne podstawy prawne czegoś takiego i wziąć pod uwagę wszystkie sytuacje. No i to straszny się prawny zrzekać się dziecka, które jeszcze nie jest twoje (w końcu ojciec ustalany jest przy porodzie dopiero).

Ale zrobić coś, żeby facet miał jakieś pole manewru i prawo do decydowania, bo na razie jego jedyne prawo to prawo do obowiązku łożenia na taką imprezę.

Czy takie przepisy gdzies funkcjonują , masz taka wiedzę? Dla mnie to kosmos .

Stary 2020-06-23, 09:22   #204
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ja to widzę tak. Mamy sobie parę, oboje ustalają, że nie ma co się zabezpieczać, jak się dziecko trafi to spoko, oboje są gotowi, chcą. Ona jest przeciwniczką aborcji, mają temat przegadany, no ale wiadomo, raczej takie związkowe ustalenia to nie jest coś, co się obgaduje na forum publicznym. Bach, ciąża i on stwierdza, że jednak nie chce. Wypisuje się z odpowiedzialności prawnej, ona zostaje z dzieckiem, bo usunięcie ciąży nie wchodzi w grę.
Przy takim przepisie, zwalniającym biologicznego ojca z odpowiedzialności, musiałyby też być dokumentowane ustalenia okołociążowe sprzed dwóch kresek. To się już robi skomplikowane.

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:
Czy takie przepisy gdzies funkcjonują , masz taka wiedzę? Dla mnie to kosmos .
Chyba nie https://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja_prawna

Czemu kosmos?
Stary 2020-06-23, 09:32   #205
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to widzę tak. Mamy sobie parę, oboje ustalają, że nie ma co się zabezpieczać, jak się dziecko trafi to spoko, oboje są gotowi, chcą. Ona jest przeciwniczką aborcji, mają temat przegadany, no ale wiadomo, raczej takie związkowe ustalenia to nie jest coś, co się obgaduje na forum publicznym. Bach, ciąża i on stwierdza, że jednak nie chce. Wypisuje się z odpowiedzialności prawnej, ona zostaje z dzieckiem, bo usunięcie ciąży nie wchodzi w grę.
Przy takim przepisie, zwalniającym biologicznego ojca z odpowiedzialności, musiałyby też być dokumentowane ustalenia okołociążowe sprzed dwóch kresek. To się już robi skomplikowane.

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Czemu kosmos?
Właśnie z powodu nadużyć ,przykład ,ktory wymieniłaś,jak to udokumentować ? To słowo przeciwko słowu. Własciwie w razie niezgodności jednej ze stron trzeba by bylo caly proces przeprowadzic ,ze swiadkami i w ogole. A co z ciążą z gwałtu ,z orzemocy domowej. Papierologia ,ze hej.

Stary 2020-06-23, 09:35   #206
Konto usunięte

Cytat:

Czemu kosmos?
A malo to ludzi ma cos przegadane a pozniej zmienia zdanie
Dorastamy,zmieniaja sie nasze poglady,w teoretyzowanie jest łatwe,dopiero w realnej sytuacji wychodzi czy jesteśmy gotowi czy nie
Opierać się na tym że zakochany facet coś kiedyś powiedział to chyba bez sensu
Mi pomysl limonki wydaje się sprawiedliwy problem by był jakby taka kobieta nie powiedziala wystarczająco wcześnie bo np sama by nie wiedziała i by było zapozno na aborcję co wtedy?myślę że to mógłby być wykret dla tych które chcą urodzić A nie ponosić kosztów utrzymania samodzielnie
Stary 2020-06-23, 09:42   #207
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Tylko że wiesz, teraz też nadużyć i tzw. łapania faceta na dziecko też nie brakuje, także jak człowiek chce i ma w sobie odpowiednią dawkę cwaniactwa, to każde prawo obskoczy na swoją korzyść.

Mnie taka możliwość odcięcia faceta od wszelkiej odpowiedzialności się nawet podoba, tylko chciałabym żeby i kobieta miała możliwość pozbawienia na przykład od wielu lat nieinteresującego się ojca praw do jakichkolwiek roszczeń wobec dziecka.
Ciężki temat do ogarnięcia, myślę że nie dla naszych ustawodawców :P

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87949563]
Opierać się na tym że zakochany facet coś kiedyś powiedział to chyba bez sensu [/QUOTE]
No a na czym mamy opierać planowanie dziecka, jak nie na wspólnych deklaracjach?
Stary 2020-06-23, 09:44   #208
DodziaW
Raczkowanie

Problem - trudny problem do rozwiązania, choć według mnie sprawa może nie banalnie - ale jest prosta ( ale nie mówię - że łatwa )
To problem decyzji i ich konsekwencji
Pierwszą decyzją był seks bez zabezpieczeń. Podjęli go razem ( bo inaczej przecież byłby gwałt ).
I teraz musieli się zmierzyć z konsekwencją tej decyzji.
Konsekwencją było dziecko - i wymusiło ono kolejne decyzje. Jej była taka, żeby urodzić.
Jego taka, żeby się do dziecka nie przyznawać.
Kolejną decyzję jaką podjęła autorka - było wystąpienie o alimenty ( bardzo dobra decyzja - skoro chłopak chciał się kochać - to musi sobie teraz z efektem radzić ).
I niestety ( według mnie ), dziewczyna nie potrafi podjąć kolejnej decyzji i się miota. Facet podjął decyzję - nie chce kontaktu. Powinna zatem zaakceptować konsekwencje tej decyzji i podjąć swoją - dla dobra siebie i dziecka. Ograniczenie praw pozwoli dziecku normalnie funkcjonować. Lolek, który odrzucił własne dziecko może odwinąć niejeden numer. I tu nie chodzi o bycie / nie bycie w życiu dziecka. Jak będzie chciał się pojawić - to się pojawi. Tu chodzi o prawne zabezpieczenie życia dziecka. Tak aby można było wyrabiać mu odpowiednie dokumenty, wysyłać na wycieczki etc. - wszystkie te aktywności, na które "tatusiek" musiałby wyrazić zgodę.
DodziaW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-23, 12:25   #209
motylka_30
BAN stały

[1=54ce3fbc88f185a30110098 9ca5a9ee48614e14d_61d6310 24e2fc;87944420]A mi się wydaje że normalni ludzie którzy są ze sobą w związku i regularnie współżyją rozmawiają o /antykoncepcji /rodzicielstwie /nieplanowanej ciąży chcą poznać wzajemne zapatrywania na ten temat aby mieć świadomość tego czy w momencie poczęcia dziecka zdecydują się je wzajemnie wychować i stworzyć mu jakąś przestrzeń do życia.

Ja bym w ogóle nie weszła w związek i nie decydowała się na seks z facetem który nie chce mieć dziecka /nie jest na niego gotowy a w momencie nieplanowanego poczęcia oczekiwałby ode mnie że usunę dzieciaka albo oddam po urodzeniu bo on nie ma zamiaru się nim internować . .Niezależnie czy facet ma 19 lat czy 30-pare . Paranoja dla mnie i żart. [/QUOTE]

Ja też ale nic nie wiadomo jak się taki facet zachowa w razie wpadki.Może tylko tak obiecywać, żeby dziewczyna go nie odrzucała a jak przyjdzie co do czego to się zmyje jak autorki.
motylka_30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-23, 12:28   #210
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylka_30 Pokaż wiadomość
Ja też ale nic nie wiadomo jak się taki facet zachowa w razie wpadki.Może tylko tak obiecywać, żeby dziewczyna go nie odrzucała a jak przyjdzie co do czego to się zmyje jak autorki.
Nie wiesz, co obiecywał u autorki.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości