matura z matematyki w 2010r. - OPINIE. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Pokaż wyniki sondy: Czy ucząc sie do matury z matmy pójdziesz na kurs czy przygotujesz sie sama?
kurs/korepetycje 79 41,80%
sama w domu 110 58,20%
Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-28, 21:29   #271
Schocolatkee
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Schocolatkee
Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
A gdzie jest napisane, że każdy musi mieć maturę?

Matura jest wyznacznikiem posiadania pewnego poziomu wiedzy. Jeżeli ktoś sobie nie radzi z nauką w LO to może powinien rozważyć wybór szkoły zawodowej gdzie poziom nauczania jest dużo niższy.
Nie każdemu matura jest do czegos potrzebna... Mi np. bardzo jest.

I dla czego akurat wyznacznikiem tej wiedzy musi być matura z matmy?

Mateusz Ziólko

Schocolatkee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 21:36   #272
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Schocolatkee Pokaż wiadomość
Nie każdemu matura jest do czegos potrzebna... Mi np. bardzo jest.

I dla czego akurat wyznacznikiem tej wiedzy musi być matura z matmy?
Jakoś tę wiedzę trzeba sprawdzić. Nie wiem w czym matematyka jest gorsza od np. języka polskiego? Jak narazie dwa przedmioty humanistyczne są obowiązkowe, dla równowagi trzecim obowiązkowym przedmiotem będzie nauka ścisła.

Zrozumiałabym oburzenie gdyby był obowiązek zdawania matury rozszerzonej z matematyki i to jeszcze na jakieś 70%. Ale jeżeli uzyskanie 30% z poziomu podstawowego jest takim problem to niezbyt dobrze świadczy to o poziomie wiedzy uczniów LO.

Już widzę tercet marzeń każdego maturzysty - religia, plastyka i wf
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 21:40   #273
nask
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nri Pokaż wiadomość
Owszem - ktos kto nie umie matematyki nie nadaje sie na studia, gdyz nie umie myslec. Tak samo jak nie nadaje sie osoba, ktora nie potrafi przeczytac tekstu ze zrozumieniem i sklecic poprawnie kilka zdan zlozonych. Sory - ale liczenie jest tak samo podstawowa umiejetnoscia jak poprawne poslugiwanie sie ojczystym jezykiem. Jesli ktos przez 3 lata liceum nie opanowal pierwiastkow, nie nadaje sie na studia.

Bardzo dobrze, ze wprowadzono mature z matematyki - bedzie mniej debilizmu na studiach
Mialam to wlasnie napisac.
Jak mozna w ogole nie znac matematyki
Skoro idzie sie na studia, ktora w pewnym mniemaniu maja przygotowac delikwenta do doroslego zycia, to matematyka to podstawa.

I tez uwazam, ze jak wreszcie bedzie ta matma na maturze (obowiazkowa) to moze w koncu ludzie przestana isc na studia tylko dlatego 'bo kazdy idzie'.
Chcialabym, ze uniwersytety byly dla ludzi, ktorzy naprawde chca sie ksztalcic (i maja potencjal).

Pozdrawiam
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 21:43   #274
Schocolatkee
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Schocolatkee

Cytat:

Już widzę tercet marzeń każdego maturzysty - religia, plastyka i wf
Jakoś akurat jak bym miała mieć te trzy przedmioty to już wolę matme. Z każdego jestem gorsza niż z matmy (może oprócz religii ) . A jednak matmy na maturze sie obawiam. Bo to jednak trudny przedmiot.

Mateusz Ziólko

Schocolatkee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 21:48   #275
kolezankaa
BAN stały

Send a message via Skype™ to kolezankaa

ja jestem rocznikiem który pisze obowiązkowo matme.. jestem humanistką ale matme umie na 4/5 więc na szczęście sobie poradzę, ale niektórzy są bardzo słabi z matmy.. wg mnie to fatalny pomysł.. niektórzy humaniści się nieźle namęczą bo matma to ich kula u nogi.. to tak jakby komuś z mat-inf kazali pisać historię..
wolałabym żeby obowiązkowo była biologia bo to się w życiu przydaje każdemu bez względu na to jaki ma zawód... a matma? ;/

nask nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią.. uniwersytety są dla ludzi którzy chcą się kształcić to prawda.. ale matma to nie jest amen w pacierzu.. każdy powinien być/starać się być najlepszy w tym co robi i chce robić.. jeśli ktoś interesuje się językami czy polskim to po co musi się męczyć z funkcjami, logarytmami itd.. jak to nikomu na nic potrzebne nie jest.. a liczyć każdy potrafi..

szkoda że matematycy prawie NIC na temat historii nie wiedzą.. niech działa to w obydwie strony
kolezankaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 22:01   #276
nask
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kolezankaa Pokaż wiadomość
ja jestem rocznikiem który pisze obowiązkowo matme.. jestem humanistką ale matme umie na 4/5 więc na szczęście sobie poradzę, ale niektórzy są bardzo słabi z matmy.. wg mnie to fatalny pomysł.. niektórzy humaniści się nieźle namęczą bo matma to ich kula u nogi.. to tak jakby komuś z mat-inf kazali pisać historię..
wolałabym żeby obowiązkowo była biologia bo to się w życiu przydaje każdemu bez względu na to jaki ma zawód... a matma? ;/

nask nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią.. uniwersytety są dla ludzi którzy chcą się kształcić to prawda.. ale matma to nie jest amen w pacierzu.. każdy powinien być/starać się być najlepszy w tym co robi i chce robić.. jeśli ktoś interesuje się językami czy polskim to po co musi się męczyć z funkcjami, logarytmami itd.. jak to nikomu na nic potrzebne nie jest.. a liczyć każdy potrafi..

szkoda że matematycy prawie NIC na temat historii nie wiedzą.. niech działa to w obydwie strony

Alez to dziala w dwie strony! Trzeba pisac jezyk polski. Powinien byc jakis przedmiot scisly dla rownowagi, a poza tym matma wymaga troche myslenia (i wysilku).

Z tego co mowisz to ja moge burzyc sie dlaczego umysl scisly ma sie zamartwiac bzdurnymi lekturami i lekcjami w bibliotece ktore sa strata czasu. Albo uczyc jezyka (bo to tez nauka humanistyczna)?

Moja klasa w liceum zawsze miala 5 z wypracowan a nikt lektur nie czytal. Do matematyki trzeba sie przygotowac

Moje podejscie wynika glownie ze zbulwersowania z faktu, ze wszyscy, absolutnie wszyscy ida na studia. Ludzie ktorym ja pomagalam bo byli pozagrazani, bo sie nie uczyli, mieli wszystko daleko gdzies albo cale LO jechali na sciagach. I oni wszyscy sa dzisiaj studentami
Jak ma sie czuc ktos kto chcial isc na studia dlatego ze mial pasje, chec uczenia sie i wiedzial, ze bylo go stac na wiele? Zmieszany z motlochem
Dlatego jestem zdania, ze wstep na studia powinien byc utrudniony
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 22:09   #277
LoLcIa123
Zakorzenienie

Z tego co wiem to z Polskiego aby zdać wystarczy przeczytać uważnie tekst i odpowiedzieć na pytania,nawet najgłupszy sobie z tym poradzi.

Słońce świeciło na niebie
Pytanie 1.Co świeciło na niebie?
Z matematyką niestety nie jest już tak prosto,a jeżeli ktoś chce iść na psychologa przykładowo,to po co mu matematyka? dobra,dobra logiczne myślenie i bez tego można logicznie myśleć .

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 22:12   #278
arrachnee
Zakorzenienie

Naprawdę nie rozumiem w czym problem. Jeśli matematyka nie będzie Wam potrzebna, wystarczy zdać ją na 30% [poza rekrutacją na uczelnie nikt wam do tego świadectwa nie będzie zaglądał!]. Rozszerzona mogłaby być kłopotem, ale 30% podstawowej? U mnie w liceum na 2 było 60%.
Poza tym nie uwierzę, że osoba, która zdaje z klasy do klasy [ostatecznie wykorzystujecie matematykę także na chemii i fizyce] sobie nie poradzi. Na poziomie podstawowym są zadania proste, wykorzystujące zwykle wiedzę z jednego działu. Pamiętam z próbnej zadanie o pączkach i soczkach z jedną niewiadomą [cała sala wyła ze śmiechu - nawet osoby notorycznie z matematyki zagrożone!].

Wybaczcie, ale dziwię się, że obowiązkowa matematyka została wprowadzona tak późno. Dla mnie wynik takiej dobry wynik z matury z matematyki pokazuje, że dana osoba myśli logicznie i analitycznie, szybko i łatwo kojarzy fakty - takie umiejętności potrzebne są na każdym kierunku studiów. Ogólne przyzwolenie na bycie słabym z matematyki, ciągłe straszenia dzieci tym, że matematyka jest "trudna" to dla mnie skandal.

--------

żeby nie było ataku: kończę drugi kierunek humanistyczny

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Edytowane przez arrachnee
Czas edycji: 2008-08-28 o 22:18 Powód: dopisek
arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 22:20   #279
mila17
Zakorzenienie

Język rodzimy zawsze będzie miał wyższość nad każdym innym przedmiotem z tego względu, że jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to guzik z matematycznej wiedzy, bo polecenia do zadania nie zrozumiesz. proste.

W dodatku zgadzam się z opinią, że każdy powinien robić to w czym jest najlepszy. Mam jedną nauczycielkę- jedną z najlepszych jakie miałam, przekazuje swoją wiedzę w fantastyczny wg mnie sposób, nie wiem jak bardzo trzeba się starać, aby wyjść z jej lekcji bez niczego. Po prostu nauczyciel z prawdziwego zdarzenia.

Nie raz powtarza, że bardzo współczuje nam matury z matematyki, ponieważ to jej najgorszy przedmiot itd. I co? Nie nadawała się na studia bo była cienka z matematyki? Chyba jednak się nadawałą, bo teraz świetnie wykonuje swój zawód, a o to przeciez chodzi

Ale oczywiście to forum i każdy ma prawo wyrazić woją opinię- dlatego pozdrawiam wszystkie wizazanki i życzę zdania tej nieszczęsnej matematyki
mila17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 22:28   #280
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mila17 Pokaż wiadomość
Język rodzimy zawsze będzie miał wyższość nad każdym innym przedmiotem z tego względu, że jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to guzik z matematycznej wiedzy, bo polecenia do zadania nie zrozumiesz. proste.

W dodatku zgadzam się z opinią, że każdy powinien robić to w czym jest najlepszy. Mam jedną nauczycielkę- jedną z najlepszych jakie miałam, przekazuje swoją wiedzę w fantastyczny wg mnie sposób, nie wiem jak bardzo trzeba się starać, aby wyjść z jej lekcji bez niczego. Po prostu nauczyciel z prawdziwego zdarzenia.

Nie raz powtarza, że bardzo współczuje nam matury z matematyki, ponieważ to jej najgorszy przedmiot itd. I co? Nie nadawała się na studia bo była cienka z matematyki? Chyba jednak się nadawałą, bo teraz świetnie wykonuje swój zawód, a o to przeciez chodzi

Ale oczywiście to forum i każdy ma prawo wyrazić woją opinię- dlatego pozdrawiam wszystkie wizazanki i życzę zdania tej nieszczęsnej matematyki
Podpisuję się pod tym 4łapkami

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-08-28, 22:28   #281
arrachnee
Zakorzenienie

Bez przesady z tym rozumieniem tekstu. Pisałam starą maturę i też rozumiem. Poza tym z moich obserwacji osób twierdzących, że matematyka jest dla nich za trudna, bo są humanistami, wynika, że Ci właśnie humaniści nie rozumieją treści zadań tekstowych...

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-08-28, 22:31   #282
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Bardzo dobrze, ze wprowadzono mature z matematyki - bedzie mniej debilizmu na studiach
nie wiem jak inne wizażanki ale ja poczułam się urażona tą wypowiedzią!
nie każdy jest alfą i omegą z każdego przedmiotu [ co prawda na maturze to jest tylko 30%- ale matura maturze nie równa; w 2010 może się okazać że pytania będą łatwiutkie, a w 2011- połowa osób nie zda->czy wtedy będą debilami?? ]
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 22:31   #283
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
Bez przesady z tym rozumieniem tekstu. Pisałam starą maturę i też rozumiem. Poza tym z moich obserwacji osób twierdzących, że matematyka jest dla nich za trudna, bo są humanistami, wynika, że Ci właśnie humaniści nie rozumieją treści zadań tekstowych...
Uwierze,że nawet jeżeli rozumieją,to nie jest im łatwo owo zadanie rozwiązać,jestem w stanie zagwarantować Ci na 100% ponieważ jestem typową humanistką.Polski-5,Historia-5,Biologia-5,Matematyka 2-przy czym od 4lat chodzę na korepetycje.

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-08-28, 22:35   #284
mila17
Zakorzenienie

Mnie też nie spodobała się wypowiedz na temat "debilizmu"

Zobaczymy jak to będzie, póki co siedzmy nad tą matematyką, innego wyjścia nie ma...
Stary 2008-08-28, 22:37   #285
nri
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
nie wiem jak inne wizażanki ale ja poczułam się urażona tą wypowiedzią!
nie każdy jest alfą i omegą z każdego przedmiotu [ co prawda na maturze to jest tylko 3%- ale matura maturze nie równa; w 2010 może się okazać że pytania będą łatwiutkie, a w 2011- połowa osób nie zda->czy wtedy będą debilami?? ]
By zdac mature z jakiegokolwiek przedmiotu na poziomie podstawowym, nie trzeba byc z niego alfa i omega. A matematyka nie bez powodu nazywana jest krolowa nauk - jest uzytecznym narzedziem w wiekszosci dziedzin zycia.

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Uwierze,że nawet jeżeli rozumieją,to nie jest im łatwo owo zadanie rozwiązać,jestem w stanie zagwarantować Ci na 100% ponieważ jestem typową humanistką.Polski-5,Historia-5,Biologia-5,Matematyka 2-przy czym od 4lat chodzę na korepetycje.
Biologia jest nauka przyrodnicza i poza genetyka nie wymaga myslenia, tylko uczenia sie na pamiec - podobnie jak historia. Wniosek jest taki, ze nie jestes humanistka tylko osoba, ktora jedyne co potrafi, to uczyc sie na pamiec.

Jesli po 4 latach korepetycji masz 2 z matematyki, to czas zmienic korepetytora.
Stary 2008-08-28, 22:39   #286
Aramintha
Wtajemniczenie

Studiuję wybitnie humanistyczny kierunek, a i tak na pierwszym semestrze była logika.
Po egzaminie z której sporo osób odpada ze studiów.

Osobiście jakąś specjalną entuzjastką matematyki w LO nie byłam, ale bez przesady, odrobinę ambicji trzeba wykazać, przecież to tylko 30%.

Byłam kiedyś świadkiem takiej sytuacji: zakupy w H&M, były przeceny, na każdej metce cena pierwotna oraz karteczka z liczbą % informująca o przecenie. Jakaś dziewczyna na oko 18-20 lat wzięła bluzkę z ceną oraz karteczką 20% i pyta się ekspedientki ile ta bluzka będzie kosztować po przecenie. Żeby nie umieć policzyć sobie ile będzie wynosic cena po odjęciu 20% - żenada

Ale to pewnie "humanistka" była.
Stary 2008-08-28, 22:42   #287
arrachnee
Zakorzenienie

Ja nie rozumiem jednej sprawy. Jeśli ktoś nie radzi sobie z przedmiotami ścisłymi to jest humanistą? Zawsze byłam przekonana, że humanista, to osoba, która wyróżnia się w przedmiotach humanistycznych...

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-08-28, 22:47   #288
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie rozumiem jednej sprawy. Jeśli ktoś nie radzi sobie z przedmiotami ścisłymi to jest humanistą? Zawsze byłam przekonana, że humanista, to osoba, która wyróżnia się w przedmiotach humanistycznych...
No przecież się wyróżnia

Z matematyki naciągane 2, a z polskiego całe 3.
Stary 2008-08-28, 22:49   #289
mila17
Zakorzenienie

Cytat:
No przecież się wyróżnia

Z matematyki naciągane 2, a z polskiego całe 3.
A o kim mówisz w tym momencie? Bo ja takich humanistów nie znam
Stary 2008-08-28, 22:52   #290
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:

Biologia jest nauka przyrodnicza i poza genetyka nie wymaga myslenia, tylko uczenia sie na pamiec - podobnie jak historia. Wniosek jest taki, ze nie jestes humanistka tylko osoba, ktora jedyne co potrafi, to uczyc sie na pamiec.

Jesli po 4 latach korepetycji masz 2 z matematyki, to czas zmienic korepetytora.
No cóż jeszcze są podstawy ekonomii z których też mam 5 i Polski którego się jednak nie da wykuć,też 5.
Korepetytora mam świetnego,nie wyobrażam sobie lepszego,a i moja pani z Polskiego,która jest wspaniałą nauczycielką,ledwo zdała klasę przez matematykę ,studia natomiast poszły jej fantastycznie,więc niestety nie mogę się zgodzic.

Cytat:

Ale to pewnie "humanistka" była.
Pominę tą wypowiedź,bo jest złośliwa.
Cytat:
No oczywiście bo tak jest,uważam że osoba która z przedmiotów humanistycznych otrzymuje same 5,a z przedmiotów ścisłych 2 jest typowym humanistą.Dodam ,że z fizyką i chemią radzę sobie o wiele lepiej i % policzyć potrafię.

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2008-08-28, 22:56   #291
apollinka
Rozeznanie

GG do apollinka

przesadzacie z tą maturą z matematyki.. kiedyś była obowiązkowa i ludzie ją zdawali.. fakt wyglądała jak wyglądała ale zdawali ją w tym roku matura podstawowa z matematyki była banalna.. śmiech na sali tym bardziej że wzorów nie musicie wykuwać na pamięć bo są dozwolone na maturze [sama z nich korzystałam na rozszerzonej rok temu, ułatwia życie]. Gdy będzie obowiązkowa będzie na tym samym poziomie albo jeszcze prostsza.

Matma dla humanisty -> katorga na maturze teoretycznie.. ale dla scislego umysłu polski to też problem i on nie moze ponarzekac.. choc rzadziej mozna spotkac umysl scisly ktory nie radzi sobie z polskim jak humaniste nieradzacego sobie z matma <bez urazy>

glowa do gory to tylko matma
apollinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 23:00   #292
arrachnee
Zakorzenienie

Zaczynam się gubić we własnej tożsamości. Jak miałam 5 z matematyki, to nie mogę być humanistką?

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-08-28, 23:06   #293
mila17
Zakorzenienie

Możesz, co nie zmienia faktu, że ścisłowcy z reguły nie lubią przedmiotów humanistycznych i odwrotnie.
Stary 2008-08-28, 23:08   #294
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mila17 Pokaż wiadomość
A o kim mówisz w tym momencie? Bo ja takich humanistów nie znam
Ja niestety znam.

A ponieważ wielkie jest teraz parcie wszelkiego rodzaju studia to studiują... w szkołach typu "Wyższa Szkoła Humanistyczna..." lub "Wyższa Szkoła Zarządzania..."
oczywiście jakiś trendy kierunek.
Stary 2008-08-28, 23:09   #295
nri
Zadomowienie

Mozna czegos nie lubic, nie miec do tego talentu - ale jak jest na maturze to trzeba zdac i koniec.
Stary 2008-08-28, 23:16   #296
arrachnee
Zakorzenienie

mila jest ogromna różnica między "nielubieniem" a nieradzeniem

Wiadomo, że student czasem musi uczyć się paskudztw i nikogo nie będzie obchodziło czy lubi. Student - to osobnik, który jest w stanie przyswoić sobie najbardziej kosmiczną wiedzę w krótkim czasie [ach, ten starocerkiewnosłowiański ]
Wybaczcie, ale uczeń klasy maturalnej, który nie radzi sobie z zadaniami o soczkach i pączkach nie nadaje się na studia.

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Stary 2008-08-28, 23:17   #297
mila17
Zakorzenienie

Ale chyba oczywiste jest to, ze to humaniści nie są- w moim przekonaniu humanista to człowiek doskonale radzący sobie z j. polskim, historią, wosem, posiadający lekkie pióro itd. A, że przeważnie takie osoby są słabsze z przedmiotów ścisłych..tak to juz jest, nie wszyscy muszą byc alfą i omegą, ścisłowcy w większości też za humanistycznymi przedmiotami nie przepadają.

Dlatego nie wiem jakich Ty znasz humanistów

EDIT: wiem, ze jest różnica, chciałam zwrócic tylko uwagę na to, że nie każdy jest najlepszy ze wszystkiego.
Stary 2008-08-28, 23:26   #298
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Wybaczcie, ale uczeń klasy maturalnej, który nie radzi sobie z zadaniami o soczkach i pączkach nie nadaje się na studia.
ciekawe, we wrzesniu pójdę do swojej polonistki i podważę jej wiedzę, mówiąc, że nie nadawała się na studia i jak się tam znalazła wogóle...
[ mając na uwadze: cyt. polonistki "nigdy nie przepadałam za chemią i matmą" ]
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 23:27   #299
Aramintha
Wtajemniczenie

Więc dla takiego prawdziwego humanisty z lekkim piórem i nie tylko, 30% z matematyki to powinna być przysłowiowa bułka z masłem
Stary 2008-08-28, 23:28   #300
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanneett
mając na uwadze: cyt. polonistki "nigdy nie przepadałam za chemią i matmą"
Cytat:
jest ogromna różnica między "nielubieniem" a nieradzeniem
i co z czytaniem ze zrozumieniem?

PUSTAK BLOG

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości