|
|
#331 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
Cytat:
Cytat:
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88036207]Jest dokładnie jak piszesz, nie wiem jakim prezesem trzeba być żeby dostawać fury do wożenia się wszędzie za firmowy hajs. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] W poprzedniej firmie, gdzie byłam zwykłym kierownikiem miałam służbowy samochód bez problemu. Mogłam sobie normalnie jeździć nim na np. wakacje. Edytowane przez Sabrinasab Czas edycji: 2020-07-31 o 13:31 |
||
|
|
|
|
#332 |
|
Konto usunięte
|
W mojej branży samochód dla kadry kierowniczej to norma. Mieszkanie często też.
Znam osobę, która miała dwa mieszkania i samochód służbowy, do tego obiady w pracy. Nie miała zobowiązań typu dzieci, więc mogła praktycznie całą wypłatę odkładać. ![]() Z samochodami jest tak, że zazwyczaj jest to gratis, tylko nieliczne firmy biorą za niego coś z wypłaty, ale to i tak jakies grosze, w porównaniu jakby się samemu miało auto utrzymać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#333 |
|
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88036593]W mojej branży samochód dla kadry kierowniczej to norma. Mieszkanie często też.
Znam osobę, która miała dwa mieszkania i samochód służbowy, do tego obiady w pracy. Nie miała zobowiązań typu dzieci, więc mogła praktycznie całą wypłatę odkładać. ![]() Z samochodami jest tak, że zazwyczaj jest to gratis, tylko nieliczne firmy biorą za niego coś z wypłaty, ale to i tak jakies grosze, w porównaniu jakby się samemu miało auto utrzymać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Otóż to. Kwestia to po prostu dowiadywać się, patrzeć na benefity, negocjować z szefem, dbać o swój interes a nie upierać się, że przy zarobkach rzędu 4 tysie trzeba mieć koniecznie swój samochód (mowię o singlach mieszkających w dużych miastach) a potem płakać że się bieduje. Ja kiedyś pracowałam w jakimś zapyziałym korpo jak nie miałam samochodu służbowego to wynegocjowałam sobie dopłatę za dojazdy. Firma zapłaciła mi chyba za kartę miejską wtedy czy coś takiego. W innej firmie tez mi płacili za obiady. Stwierdziłam, że to świetny benefit bo kilkaset złotych miesięcznie można oszczędzić. Powiem szczerze, że gdybym ja zarabiała 4 tysiące a z tego jak niektórzy tu piszą 2500 tysiąca miałabym wydawać na mieszkanie, a 1000 PLN miesięcznie za samochód to sobie tego nie wyobrażam. Z pustego nawet Salomon nie naleje. No ludzie...Mierzmy siły na zamiary... |
|
|
|
|
#334 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#335 |
|
BAN stały
|
1000 zł miesięcznie na samochód? Bardzo dużo. Przy zarobkach 4000 zł to jakiś kosmos.
Na początku roku prowadziłam domowy budżet przez kilka miesięcy i wyszło, ze oboje z mężem na życie z rachunkami domowymi wydajemy ok 3000-3500 zł miesiecznie. W tym było jedzenie, jakieś zakupy ubraniowe, rachunki, paliwo do samochodu. Nie mamy jednak kredytów, jak równiez nie wydajemy dużo na dojazdy do pracy. Poza tym mieszkamy w domu, a utrzymanie domu jest nieco tańsze niz utrzymanie mieszkania w bloku. U mnie w mieście wiekszośc osób zarabia minimalną krajową albo niewiele wiecej i jakoś żyje ( jest to male miasto na wschodzie Polski, taka Polska B...) |
|
|
|
|
#336 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#337 |
|
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88036736]Tylko jest jeden szczegół taki, że nie każdy ma taką pracę. Kasjerka raczej tak nie zrobi.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wszystkie kasjerki które znam mieszkają w mieszkaniach socjalnych lub własnościowych. Nie wynajmują raczej mieszkań na wolnym rynku. Często są też beneficjantami różnych dotacji i 500+. To tez robi różnicę
|
|
|
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
że co?
|
|
#339 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorry, co? Wszystkie grupy zawodowe zmagają się z problemem wynajmu/kredytu, ale akurat kasjerek to nie dotyczy. Bo ty nie znasz Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No bo wiadomo, każdy, kto nie jest gupi idzie od razu pracować w korpo albo zostaje programistą. Tylko w tym prawdziwym świecie bywa inaczej, a socjalne typki często nie pracują w ogóle i nawet nie mają zamiaru tego robić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#341 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jasne, że zarabiając 4 k nikt nie będzie miał mieszkania z oplatami za 2k, samochodu i wakacji dwa razy do roku. Ani wysokiego kredytu. Tylko właśnie chodzi mi o to, że te powyższe rzeczy są normalne i właśnie nie jest możliwe uzyskanie podstawowych rzeczy jak własny kąt w dużym, drogim mieście przy tego typu zarobkach. Wniosek, że te zarobki są niewystarczające. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#342 |
|
Zadomowienie
|
jakie zarobki są wam potrzebne?
Moje minimum niezbędne do przeżycia to 2 tys m-c. W to wchodzą rachunki za mieszkanie, media, utrzymanie samochodu, stałe leki (choroby przewlekłe) i jedzenie. Wiem dokładnie bo mam budżet pod niezłą kontrolą, spisuję wszystkie wydatki. Te dwa tys to średnia roczna, potrzebna by przeżyć. Taka podstawa egzystencji. Kredytów żadnych nie mam, mam też swoje mieszkanie.
Wszystko co ponad to to ogólny luz bez spinania się, podróże, kaprysy, przyjemności i oszczędności. Edytowane przez Bossana Czas edycji: 2020-07-31 o 15:24 |
|
|
|
|
#343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w końcu sprzedajemy tego grata w pi*du Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka Edytowane przez tinkerver2 Czas edycji: 2020-07-31 o 15:35 |
|
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88036020]Żyją na granicy, bez oszczędności z wiecznym martwieniem się o kasę. Przecież nie ma co ukrywać, że ty masz wiecznie problem z pieniędzmi, musisz kombinować i na większość rzeczy po prostu cię nie stać. Możesz sobie wmawiać, że tego lub tamtego nie potrzebujesz, ale rzeczywistość jest inna.
Pójscie raz na miesiac do kina, czy restauracji to żadne wow, tylko raczej smutek, że tak rzadko można korzystac z przyjemności. A życie to właśnie zbiór małych przyjemności. Mając minimalna jest się biednym, trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Też w swoim życiu byłam biedna. I takie życie to jest masakra, wieczne zmartwienia, zero luzu. Może i przeżyjesz, ale jakim kosztem i co z tego życia masz? To jest cholernie smutne, że pensje w Polsce są jakie są. Chodzisz do pracy i tak naprawdę nic z tego nie masz. Ludzie na świecie żyją za mniej niż dolara dziennie. Tylko co z tego? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No to jest akurat smutne. Wiekszosc ludzi zarabia malo i nawet usamodzielnic z tymi zarobkami nie jest latwo. Moim zdaniem niezaleznie czy sprzwtaczka czy sprzedawca to zarobki powinny wystarczac na godne zycie, tak zeby ta dorosla osoba mogla sie utrzymac (nie mowie o luksudach ale zeby miala za co oplacic mieszkanie jedzenie a nie zastanawiala sobie czy czegos musi sobie odmowic) i zeby zarobki byly bardziej europejskie i dostosowane do tego. Wiadomo ze dyrektor bedzie zarabiac 10 000 zl a nie sprzataczka ale tez zeby ona nie zarabiala 2000 zl bo wtedy faktycznie jak tu samemu calkiem sie utrzymac. Trzeba chyba tylko liczyc na wieksze zarovki drugiej osoby ale to niefajne jest byc zaleznym od kogos. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
Z ciekawości poszukałam sobie informacji o różnych płacach. Pielęgniarki średnio zarabiają 3960 brutto, ratownicy medyczni 3290. Doradca klienta 4020, a kurier 3670. Kierowca autobusu 3800, kustosz w muzeum 3900, księgowy 4570. Przy czym to wszystko są średnie zarobki brutto. Na rękę dostaje się dużo mniej...
Na przykładzie kuriera to jest 2674 na rękę, a księgowego 3310. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- No i przecież dużo ludzi zarabia poniżej średniej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#346 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#347 |
|
Zakorzenienie
|
No bo są niskie, polska rzeczywistosc jest inna niz w bogatszych krajach. A wy jeszcze naskakujecie na dziewczyny, ktore pisza, ze 4k netto to nie są kokosy. Rzeczywistosc jest taka a nie inna, ale wciąz czlowiek pracujacy oczekuje wygodnego zycia w zamian za pracę.
To jest z grubsza minimalna razy 2. Jaka to jest motywacja dla wykwalifikowanych pracownikow jezeli mieliby tyle zarabiac np. Po 15 latach pracy i tkwic w miejscu? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#348 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#350 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zarabiam najniższą krajową Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#352 |
|
Zadomowienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88036886]A to wszystko skąd wzięłaś? Nikt nie pisal o tysiaku za samochód i 2,5 za same mieszkanie. Poplynelas i nic nie zrozumiałaś.
Jasne, że zarabiając 4 k nikt nie będzie miał mieszkania z oplatami za 2k, samochodu i wakacji dwa razy do roku. Ani wysokiego kredytu. Tylko właśnie chodzi mi o to, że te powyższe rzeczy są normalne i właśnie nie jest możliwe uzyskanie podstawowych rzeczy jak własny kąt w dużym, drogim mieście przy tego typu zarobkach. Wniosek, że te zarobki są niewystarczające. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Hmm, bo tutaj nie chodzi o to, że samo życie w Polsce jest drogie. Życie w Polsce nie jest drogie. Mamy tanie jedzenie (serio, ja byłam w szoku jak mnie singielkę tanio wychodzi jedzenie jak zaczęłam się sama utrzymywać a jem głownie sezonowe, zdrowe produkty), dużo naprawdę tanich rzeczy, prywatna opieka medyczna też nie jest droga w porównaniu z Zachodem. Źle nie jest. Jedyny problem to ceny mieszkań na wolnym rynku. Ceny wynajmu są drogie ale to też dlatego, że w Polsce wynajem to jest biznes. Ludzie kupują, żeby zarobić na wynajmach. To jest problem. Bo na Zachodzie te mieszkania się często wynajmuje od miasta na jakichś preferencyjnych warunkach, jest to dużo tańsze niż samodzielny zakup mieszkania. A w Polsce rynek najmu to czysty biznes dla właścicieli. Nastawiony na zarobek. Więc suma summarum ceny są WYWINDOWANE i większość mieszkań jest po prostu droga w porównaniu do zarobków. Nie każdy może uczestniczyć w tym biznesie. Po prostu. Gdyby w Polsce był normalny rynek najmu to by wszystko by inaczej wyglądało. Ale nie jest. Jest jak jest więc słabo zarabiający powinni szukać alternatyw bo zarabiać 3 tysiące i 2 wydawać na wynajem to raczej słabo i jest to droga donikąd
|
|
|
|
|
#353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#355 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#356 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do opisanych zakupow spozywczych to dla mnie nie jest to duzo. Tez wydaje minimum 600 zl miesiecznie. Z tym ze nie zawsze cos ugotuje, czasem sa gotowce co na pewno jest drozsze. Moze i bylabym w stanie gotujac zamknac sie w 500 zl na miesiac ale mniej to raczej nie. Lubie pojesc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Monia284 Czas edycji: 2020-07-31 o 18:37 |
|
|
|
|
|
#360 |
|
Konto usunięte
|
Tinker ale jak wydajecie 1200-1600 na jedzenie ma 2 osoby to zostaje Wam bardzo niewiele na życie, opłaty.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.

Często są też beneficjantami różnych dotacji i 500+. To tez robi różnicę

No bo wiadomo, każdy, kto nie jest gupi idzie od razu pracować w korpo albo zostaje programistą.
Tylko w tym prawdziwym świecie bywa inaczej, a socjalne typki często nie pracują w ogóle i nawet nie mają zamiaru tego robić. 

ale w końcu sprzedajemy tego grata w pi*du