jakie zarobki są wam potrzebne? - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-07-31, 13:28   #331
Sabrinasab
Raczkowanie

Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Matko, jak czytam, że 4 tys na rękę to mało, to ja się zastanawiam jak ludzie zarabiający najniższą (w tym ja) w ogóle żyją i nie zdychają z głodu.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
Ja tez juz pisalam o tym w sąsiednim watku, ale przypomnę ze mam takie samo zdanie jak tinker. Mówienie ze 4K w Polsce jest nędzna wypłata jest nielogiczne i moim zdaniem nieco krzywdzące.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zgadzam się. Mimo, że od kilku lat kasy jest więcej, to pamiętam jak zarabiałam te 3000zł i to na pewno nie było jakoś super mało. W ogóle aktualnie w większych miastach ludzie rzeczywiście mają na sam start te 3500, czy 4000, a potem często pną się w górę, ale w moim rodzinnym mieście (nie takim małym) standard jest że kobiety zarabiają jakieś 2500-3000. Mężczyźni może oscylują o ten tysiąc, półtora więcej. Nikt, kto nie ma własnego fajnego biznesu, albo nie zapiernicza 12 godzin dziennie nie widuje tam kasy rzędu 6-7tyś na rękę. Czasem serio mi się wydaje, że ludzie w Polsce mają zupełnie inne życie niż dziewczyny z wizażu.
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88036207]Jest dokładnie jak piszesz, nie wiem jakim prezesem trzeba być żeby dostawać fury do wożenia się wszędzie za firmowy hajs.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]
W poprzedniej firmie, gdzie byłam zwykłym kierownikiem miałam służbowy samochód bez problemu. Mogłam sobie normalnie jeździć nim na np. wakacje.

Edytowane przez Sabrinasab
Czas edycji: 2020-07-31 o 13:31
Sabrinasab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 13:34   #332
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

W mojej branży samochód dla kadry kierowniczej to norma. Mieszkanie często też.
Znam osobę, która miała dwa mieszkania i samochód służbowy, do tego obiady w pracy. Nie miała zobowiązań typu dzieci, więc mogła praktycznie całą wypłatę odkładać.

Z samochodami jest tak, że zazwyczaj jest to gratis, tylko nieliczne firmy biorą za niego coś z wypłaty, ale to i tak jakies grosze, w porównaniu jakby się samemu miało auto utrzymać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 14:01   #333
sunshinebutterfly
Zadomowienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88036593]W mojej branży samochód dla kadry kierowniczej to norma. Mieszkanie często też.
Znam osobę, która miała dwa mieszkania i samochód służbowy, do tego obiady w pracy. Nie miała zobowiązań typu dzieci, więc mogła praktycznie całą wypłatę odkładać.

Z samochodami jest tak, że zazwyczaj jest to gratis, tylko nieliczne firmy biorą za niego coś z wypłaty, ale to i tak jakies grosze, w porównaniu jakby się samemu miało auto utrzymać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Otóż to. Kwestia to po prostu dowiadywać się, patrzeć na benefity, negocjować z szefem, dbać o swój interes a nie upierać się, że przy zarobkach rzędu 4 tysie trzeba mieć koniecznie swój samochód (mowię o singlach mieszkających w dużych miastach) a potem płakać że się bieduje.
Ja kiedyś pracowałam w jakimś zapyziałym korpo jak nie miałam samochodu służbowego to wynegocjowałam sobie dopłatę za dojazdy. Firma zapłaciła mi chyba za kartę miejską wtedy czy coś takiego.
W innej firmie tez mi płacili za obiady. Stwierdziłam, że to świetny benefit bo kilkaset złotych miesięcznie można oszczędzić.
Powiem szczerze, że gdybym ja zarabiała 4 tysiące a z tego jak niektórzy tu piszą 2500 tysiąca miałabym wydawać na mieszkanie, a 1000 PLN miesięcznie za samochód to sobie tego nie wyobrażam. Z pustego nawet Salomon nie naleje. No ludzie...Mierzmy siły na zamiary...
sunshinebutterfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 14:02   #334
coffeex
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarnaczekoladaaa Pokaż wiadomość
A co myślicie o sytuacji gdy kobieta zarabia 7000 i facet tez 7000? Oczywiście para. To wystarcza na spokojne życie, wyjazdy do spa itd.?

Nie, co ty, nie ma opcji na spokojne życie. Odliczanie do 1 do 1 i ciągły niepokój

coffeex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 14:07   #335
autorma
BAN stały

1000 zł miesięcznie na samochód? Bardzo dużo. Przy zarobkach 4000 zł to jakiś kosmos.

Na początku roku prowadziłam domowy budżet przez kilka miesięcy i wyszło, ze oboje z mężem na życie z rachunkami domowymi wydajemy ok 3000-3500 zł miesiecznie. W tym było jedzenie, jakieś zakupy ubraniowe, rachunki, paliwo do samochodu. Nie mamy jednak kredytów, jak równiez nie wydajemy dużo na dojazdy do pracy. Poza tym mieszkamy w domu, a utrzymanie domu jest nieco tańsze niz utrzymanie mieszkania w bloku.

U mnie w mieście wiekszośc osób zarabia minimalną krajową albo niewiele wiecej i jakoś żyje ( jest to male miasto na wschodzie Polski, taka Polska B...)
autorma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 14:14   #336
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Otóż to. Kwestia to po prostu dowiadywać się, patrzeć na benefity, negocjować z szefem, dbać o swój interes a nie upierać się, że przy zarobkach rzędu 4 tysie trzeba mieć koniecznie swój samochód (mowię o singlach mieszkających w dużych miastach) a potem płakać że się bieduje.
Ja kiedyś pracowałam w jakimś zapyziałym korpo jak nie miałam samochodu służbowego to wynegocjowałam sobie dopłatę za dojazdy. Firma zapłaciła mi chyba za kartę miejską wtedy czy coś takiego.
W innej firmie tez mi płacili za obiady. Stwierdziłam, że to świetny benefit bo kilkaset złotych miesięcznie można oszczędzić.
Powiem szczerze, że gdybym ja zarabiała 4 tysiące a z tego jak niektórzy tu piszą 2500 tysiąca miałabym wydawać na mieszkanie, a 1000 PLN miesięcznie za samochód to sobie tego nie wyobrażam. Z pustego nawet Salomon nie naleje. No ludzie...Mierzmy siły na zamiary...
Tylko jest jeden szczegół taki, że nie każdy ma taką pracę. Kasjerka raczej tak nie zrobi.

a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 14:18   #337
sunshinebutterfly
Zadomowienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88036736]Tylko jest jeden szczegół taki, że nie każdy ma taką pracę. Kasjerka raczej tak nie zrobi.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Wszystkie kasjerki które znam mieszkają w mieszkaniach socjalnych lub własnościowych. Nie wynajmują raczej mieszkań na wolnym rynku. Często są też beneficjantami różnych dotacji i 500+. To tez robi różnicę
Stary 2020-07-31, 14:28   #338
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystkie kasjerki które znam mieszkają w mieszkaniach socjalnych lub własnościowych. Nie wynajmują raczej mieszkań na wolnym rynku. Często są też beneficjantami różnych dotacji i 500+. To tez robi różnicę
że co?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 14:48   #339
coffeex
Raczkowanie

Cytat:

Sorry, co?

Wszystkie grupy zawodowe zmagają się z problemem wynajmu/kredytu, ale akurat kasjerek to nie dotyczy. Bo ty nie znasz

coffeex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:17   #340
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffeex Pokaż wiadomość
Sorry, co?

Wszystkie grupy zawodowe zmagają się z problemem wynajmu/kredytu, ale akurat kasjerek to nie dotyczy. Bo ty nie znasz

To w ogóle zabrzmiało jakby wszystkie kasjerki żyły z socjalu i były typowymi matkami 500+ z gromadką bąbelków. No bo wiadomo, każdy, kto nie jest gupi idzie od razu pracować w korpo albo zostaje programistą. Tylko w tym prawdziwym świecie bywa inaczej, a socjalne typki często nie pracują w ogóle i nawet nie mają zamiaru tego robić.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:20   #341
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:

A to wszystko skąd wzięłaś? Nikt nie pisal o tysiaku za samochód i 2,5 za same mieszkanie. Poplynelas i nic nie zrozumiałaś.
Jasne, że zarabiając 4 k nikt nie będzie miał mieszkania z oplatami za 2k, samochodu i wakacji dwa razy do roku. Ani wysokiego kredytu.
Tylko właśnie chodzi mi o to, że te powyższe rzeczy są normalne i właśnie nie jest możliwe uzyskanie podstawowych rzeczy jak własny kąt w dużym, drogim mieście przy tego typu zarobkach. Wniosek, że te zarobki są niewystarczające.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:22   #342
Bossana
Zadomowienie

jakie zarobki są wam potrzebne?

Moje minimum niezbędne do przeżycia to 2 tys m-c. W to wchodzą rachunki za mieszkanie, media, utrzymanie samochodu, stałe leki (choroby przewlekłe) i jedzenie. Wiem dokładnie bo mam budżet pod niezłą kontrolą, spisuję wszystkie wydatki. Te dwa tys to średnia roczna, potrzebna by przeżyć. Taka podstawa egzystencji. Kredytów żadnych nie mam, mam też swoje mieszkanie.
Wszystko co ponad to to ogólny luz bez spinania się, podróże, kaprysy, przyjemności i oszczędności.

Edytowane przez Bossana
Czas edycji: 2020-07-31 o 15:24
Bossana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:34   #343
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez autorma Pokaż wiadomość
1000 zł miesięcznie na samochód? Bardzo dużo. Przy zarobkach 4000 zł to jakiś kosmos.
Nasze auto od stycznia do maja pochłonęło prawie 10 tys zł ale w końcu sprzedajemy tego grata w pi*du

Edytowane przez tinkerver2
Czas edycji: 2020-07-31 o 15:35
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:47   #344
Monia284
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88036020]Żyją na granicy, bez oszczędności z wiecznym martwieniem się o kasę. Przecież nie ma co ukrywać, że ty masz wiecznie problem z pieniędzmi, musisz kombinować i na większość rzeczy po prostu cię nie stać. Możesz sobie wmawiać, że tego lub tamtego nie potrzebujesz, ale rzeczywistość jest inna.
Pójscie raz na miesiac do kina, czy restauracji to żadne wow, tylko raczej smutek, że tak rzadko można korzystac z przyjemności.
A życie to właśnie zbiór małych przyjemności.

Mając minimalna jest się biednym, trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Też w swoim życiu byłam biedna. I takie życie to jest masakra, wieczne zmartwienia, zero luzu.
Może i przeżyjesz, ale jakim kosztem i co z tego życia masz?
To jest cholernie smutne, że pensje w Polsce są jakie są. Chodzisz do pracy i tak naprawdę nic z tego nie masz.

Ludzie na świecie żyją za mniej niż dolara dziennie. Tylko co z tego?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No to jest akurat smutne. Wiekszosc ludzi zarabia malo i nawet usamodzielnic z tymi zarobkami nie jest latwo. Moim zdaniem niezaleznie czy sprzwtaczka czy sprzedawca to zarobki powinny wystarczac na godne zycie, tak zeby ta dorosla osoba mogla sie utrzymac (nie mowie o luksudach ale zeby miala za co oplacic mieszkanie jedzenie a nie zastanawiala sobie czy czegos musi sobie odmowic) i zeby zarobki byly bardziej europejskie i dostosowane do tego. Wiadomo ze dyrektor bedzie zarabiac 10 000 zl a nie sprzataczka ale tez zeby ona nie zarabiala 2000 zl bo wtedy faktycznie jak tu samemu calkiem sie utrzymac. Trzeba chyba tylko liczyc na wieksze zarovki drugiej osoby ale to niefajne jest byc zaleznym od kogos.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 16:01   #345
MiamiGlow
Zakorzenienie

Z ciekawości poszukałam sobie informacji o różnych płacach. Pielęgniarki średnio zarabiają 3960 brutto, ratownicy medyczni 3290. Doradca klienta 4020, a kurier 3670. Kierowca autobusu 3800, kustosz w muzeum 3900, księgowy 4570. Przy czym to wszystko są średnie zarobki brutto. Na rękę dostaje się dużo mniej... Na przykładzie kuriera to jest 2674 na rękę, a księgowego 3310.

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

No i przecież dużo ludzi zarabia poniżej średniej.

Stary 2020-07-31, 16:34   #346
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
No i nie powinno tak byc. Kasjerka tez pracuje ciezko i tez sie meczy. Co z tego ze fizycznie a ktos umyslowo. Tak samo ciezka praca i odpowiedzialnosc tez jest za pieniadze itp. Powinna zarobic tyle zeby nie musiec korzystac z socjalu bo sorry ale nie jest czlowiekiem gorszej kategorii. Powinna tez moc zarabiac na tyle zeby normalnie moc oplacic mieszkanie itp. No a nie ze jest osoba dorosla, a nie moze byc w pelni samodzielna mimo ze tez pracuje ciezko i kasjerzy na rynku pracy musza byc, kazdy zawod jest potrzebny to system naczyn polaczonych. Z tego co wiem to chyba w USA kasjerka wiadomo tez nie zarobi kokosow nikt tego nie oczekuje ale jest chyba w stanie sie utrzymac. To u nas sa po prostu niskie zarobki.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:
Napisane przez MiamiGlow Pokaż wiadomość
Z ciekawości poszukałam sobie informacji o różnych płacach. Pielęgniarki średnio zarabiają 3960 brutto, ratownicy medyczni 3290. Doradca klienta 4020, a kurier 3670. Kierowca autobusu 3800, kustosz w muzeum 3900, księgowy 4570. Przy czym to wszystko są średnie zarobki brutto. Na rękę dostaje się dużo mniej... Na przykładzie kuriera to jest 2674 na rękę, a księgowego 3310.

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

No i przecież dużo ludzi zarabia poniżej średniej.

Dokladnie. Juz samo to ile zarabiaja pielegniarki to smiesznie malo, a przeciez maja wyksztalcenie, a pacjentem zajmuja sie czasem wiecej niz lekarz. No i sluzba zdrowia niby tak dobrze oplacana...Do tego 12 godzin na nogach, czesto i praca w weekendy swieta. Kurierzy tez maja bardzo ciezka prace, a zeby zarobic wiecej to nie wiem moze dorabiaja ale kosztem zdrowia.

Stary 2020-07-31, 16:43   #347
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

No bo są niskie, polska rzeczywistosc jest inna niz w bogatszych krajach. A wy jeszcze naskakujecie na dziewczyny, ktore pisza, ze 4k netto to nie są kokosy. Rzeczywistosc jest taka a nie inna, ale wciąz czlowiek pracujacy oczekuje wygodnego zycia w zamian za pracę.
To jest z grubsza minimalna razy 2. Jaka to jest motywacja dla wykwalifikowanych pracownikow jezeli mieliby tyle zarabiac np. Po 15 latach pracy i tkwic w miejscu?

Stary 2020-07-31, 16:55   #348
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
No bo są niskie, polska rzeczywistosc jest inna niz w bogatszych krajach. A wy jeszcze naskakujecie na dziewczyny, ktore pisza, ze 4k netto to nie są kokosy. Rzeczywistosc jest taka a nie inna, ale wciąz czlowiek pracujacy oczekuje wygodnego zycia w zamian za pracę.
To jest z grubsza minimalna razy 2. Jaka to jest motywacja dla wykwalifikowanych pracownikow jezeli mieliby tyle zarabiac np. Po 15 latach pracy i tkwic w miejscu?
Zgadzam się. Dla mnie fakt, że inni żyją za jeszcze mniej niż 4k to nie jest żaden argument za uznaniem tego za spoko zarobki. Poziom życia jaki można sobie za to zapewnić nadal jest słaby i oznacza to tylko tyle, że ogólnie w Polsce zarabia się ujowo.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 16:57   #349
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:

Ja nie naskakuje ale niektore wypowiedzi faktycznie brzmialy nie tyle ze to nie sa kokosy ale ze nie da sie rady za to samodzielnie utrzymac. Moim zdaniem sie da i jak zostaje 2000 zl jak ktos napisal na wlasne wydatki to nedza to nie jest. Jakos nadal trzeba oszczedzac ale nie jest tak ze jakos przesadnie. Nedza to nie jest. O to tylko chodzilo. No ale ze powinny byc wyzsze zarobki zwlaszcza co do rosnacych cen to prawda.

Stary 2020-07-31, 17:19   #350
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość
Ja nie naskakuje ale niektore wypowiedzi faktycznie brzmialy nie tyle ze to nie sa kokosy ale ze nie da sie rady za to samodzielnie utrzymac. Moim zdaniem sie da i jak zostaje 2000 zl jak ktos napisal na wlasne wydatki to nedza to nie jest. Jakos nadal trzeba oszczedzac ale nie jest tak ze jakos przesadnie. Nedza to nie jest. O to tylko chodzilo. No ale ze powinny byc wyzsze zarobki zwlaszcza co do rosnacych cen to prawda.
Utrzymać w ogóle się da nawet za mniej przy założeniu, że nigdy nie miewasz nieprzewidzianych wydatków. Prędzej czy później zawsze następuje moment, kiedy trzeba wydać trochę więcej np. na własne zdrowie albo chociażby naprawę sprzętu AGD. Wtedy już nie jest tak kolorowo.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:29   #351
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość
No i nie powinno tak byc. Kasjerka tez pracuje ciezko i tez sie meczy. Co z tego ze fizycznie a ktos umyslowo. Tak samo ciezka praca i odpowiedzialnosc tez jest za pieniadze itp. Powinna zarobic tyle zeby nie musiec korzystac z socjalu bo sorry ale nie jest czlowiekiem gorszej kategorii. Powinna tez moc zarabiac na tyle zeby normalnie moc oplacic mieszkanie itp. No a nie ze jest osoba dorosla, a nie moze byc w pelni samodzielna mimo ze tez pracuje ciezko i kasjerzy na rynku pracy musza byc, kazdy zawod jest potrzebny to system naczyn polaczonych. Z tego co wiem to chyba w USA kasjerka wiadomo tez nie zarobi kokosow nikt tego nie oczekuje ale jest chyba w stanie sie utrzymac. To u nas sa po prostu niskie zarobki.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Dokladnie. Juz samo to ile zarabiaja pielegniarki to smiesznie malo, a przeciez maja wyksztalcenie, a pacjentem zajmuja sie czasem wiecej niz lekarz. No i sluzba zdrowia niby tak dobrze oplacana...Do tego 12 godzin na nogach, czesto i praca w weekendy swieta. Kurierzy tez maja bardzo ciezka prace, a zeby zarobic wiecej to nie wiem moze dorabiaja ale kosztem zdrowia.

Ja pracuje w domu dziecka, mam pod opieką 11 dzieci, z czego 3 jest niepelnosprawna intelektualnie, a 2 ma cukrzyce. Pracuje po 12 h dziennie + nocki.
Zarabiam najniższą krajową

Stary 2020-07-31, 17:38   #352
sunshinebutterfly
Zadomowienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88036886]A to wszystko skąd wzięłaś? Nikt nie pisal o tysiaku za samochód i 2,5 za same mieszkanie. Poplynelas i nic nie zrozumiałaś.
Jasne, że zarabiając 4 k nikt nie będzie miał mieszkania z oplatami za 2k, samochodu i wakacji dwa razy do roku. Ani wysokiego kredytu.
Tylko właśnie chodzi mi o to, że te powyższe rzeczy są normalne i właśnie nie jest możliwe uzyskanie podstawowych rzeczy jak własny kąt w dużym, drogim mieście przy tego typu zarobkach. Wniosek, że te zarobki są niewystarczające.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Hmm, bo tutaj nie chodzi o to, że samo życie w Polsce jest drogie. Życie w Polsce nie jest drogie. Mamy tanie jedzenie (serio, ja byłam w szoku jak mnie singielkę tanio wychodzi jedzenie jak zaczęłam się sama utrzymywać a jem głownie sezonowe, zdrowe produkty), dużo naprawdę tanich rzeczy, prywatna opieka medyczna też nie jest droga w porównaniu z Zachodem. Źle nie jest. Jedyny problem to ceny mieszkań na wolnym rynku. Ceny wynajmu są drogie ale to też dlatego, że w Polsce wynajem to jest biznes. Ludzie kupują, żeby zarobić na wynajmach. To jest problem. Bo na Zachodzie te mieszkania się często wynajmuje od miasta na jakichś preferencyjnych warunkach, jest to dużo tańsze niż samodzielny zakup mieszkania. A w Polsce rynek najmu to czysty biznes dla właścicieli. Nastawiony na zarobek. Więc suma summarum ceny są WYWINDOWANE i większość mieszkań jest po prostu droga w porównaniu do zarobków. Nie każdy może uczestniczyć w tym biznesie. Po prostu.
Gdyby w Polsce był normalny rynek najmu to by wszystko by inaczej wyglądało. Ale nie jest.
Jest jak jest więc słabo zarabiający powinni szukać alternatyw bo zarabiać 3 tysiące i 2 wydawać na wynajem to raczej słabo i jest to droga donikąd
Stary 2020-07-31, 17:45   #353
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, bo tutaj nie chodzi o to, że samo życie w Polsce jest drogie. Życie w Polsce nie jest drogie. Mamy tanie jedzenie (serio, ja byłam w szoku jak mnie singielkę tanio wychodzi jedzenie jak zaczęłam się sama utrzymywać a jem głownie sezonowe, zdrowe produkty), dużo naprawdę tanich rzeczy, prywatna opieka medyczna też nie jest droga w porównaniu z Zachodem. Źle nie jest. Jedyny problem to ceny mieszkań na wolnym rynku. Ceny wynajmu są drogie ale to też dlatego, że w Polsce wynajem to jest biznes. Ludzie kupują, żeby zarobić na wynajmach. To jest problem. Bo na Zachodzie te mieszkania się często wynajmuje od miasta na jakichś preferencyjnych warunkach, jest to dużo tańsze niż samodzielny zakup mieszkania. A w Polsce rynek najmu to czysty biznes dla właścicieli. Nastawiony na zarobek. Więc suma summarum ceny są WYWINDOWANE i większość mieszkań jest po prostu droga w porównaniu do zarobków. Nie każdy może uczestniczyć w tym biznesie. Po prostu.

Gdyby w Polsce był normalny rynek najmu to by wszystko by inaczej wyglądało. Ale nie jest.

Jest jak jest więc słabo zarabiający powinni szukać alternatyw bo zarabiać 3 tysiące i 2 wydawać na wynajem to raczej słabo i jest to droga donikąd
Naprawdę wg ciebie mamy tanie jedzenie? A w życiu. Robiąc zakupy na 2 osoby na cały tydzień w Polsce wychodzi nam 300-400 zł przy zarobkach, powiedzmy 3-3,5 tys łącznie we dwoje. Dla porównania w Niemczech, przy zarobkach ok 3 tys euro łącznie na jedzenie tygodniowo wydawaliśmy ok 70-100 euro xd

Stary 2020-07-31, 17:58   #354
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Ja pracuje w domu dziecka, mam pod opieką 11 dzieci, z czego 3 jest niepelnosprawna intelektualnie, a 2 ma cukrzyce. Pracuje po 12 h dziennie + nocki.

No i to jest po prostu kosmos. Tak wiele bardzo potrzebnych i ważnych społecznie zawodów jest opłacanych tragicznie. Tymczasem za wystawienie tyłka na instagramie można zarobić mnóstwo kasy. Zawsze mnie zdumiewa ten paradoks świata.

Stary 2020-07-31, 18:22   #355
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
ze co? na jakim zachodzie tak?

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 18:25   #356
Konto usunięte

Cytat:
Z jakim konkretnie "Zachodem" teraz porównujesz ceny jedzenia i opieki medycznej? Ja mam jednak inne doświadczenia z cenami i biorąc pod uwagę siłę nabywczą pieniądza na Zachodzie (Francja/Niemcy/Holandia) życie wychodzi mi taniej.
Cytat:
Naprawdę wg ciebie mamy tanie jedzenie? A w życiu. Robiąc zakupy na 2 osoby na cały tydzień w Polsce wychodzi nam 300-400 zł przy zarobkach, powiedzmy 3-3,5 tys łącznie we dwoje. Dla porównania w Niemczech, przy zarobkach ok 3 tys euro łącznie na jedzenie tygodniowo wydawaliśmy ok 70-100 euro xd
Moim zdaniem bardzo dużo wydajecie na jedzenie.
Stary 2020-07-31, 18:27   #357
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

Na same zakupy spozywcze? To wg mnie sporo.

Stary 2020-07-31, 18:31   #358
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Na same zakupy spozywcze? To wg mnie sporo.

No sporo

Stary 2020-07-31, 18:34   #359
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:

Wspolczuje. Kompletnie nieadekwatne zarobki co do odpowiedzialnosci za dzieci i to tez chore.

Co do opisanych zakupow spozywczych to dla mnie nie jest to duzo. Tez wydaje minimum 600 zl miesiecznie. Z tym ze nie zawsze cos ugotuje, czasem sa gotowce co na pewno jest drozsze. Moze i bylabym w stanie gotujac zamknac sie w 500 zl na miesiac ale mniej to raczej nie. Lubie pojesc.

Edytowane przez Monia284
Czas edycji: 2020-07-31 o 18:37
Stary 2020-07-31, 18:40   #360
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Tinker ale jak wydajecie 1200-1600 na jedzenie ma 2 osoby to zostaje Wam bardzo niewiele na życie, opłaty.

07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości