jakie zarobki są wam potrzebne? - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-08-02, 21:39   #481
Atavish
Zakorzenienie

Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Tylko że samoloty nie zostały wynalezione po to by specjalnie truć środowisko ale aby ułatwić przemieszczanie się przez setki czy tysiące km w stosunkowo krótkim czasie i komforcie podróżowania.
A czy ja gdzieś napisałam, że zostały po to wynalezione? Póki co dyskutujesz z chochołem którego sobie sama stworzyłaś.

Cytat:
I też najczęsciej dot. to podróżowania wakacyjnego czy służbowego, mało kto lata sobie od tak z nudów by sobie polatać. Może nie masz potrzeby wyjazdu poza własną miejscowość czy uważasz że lepiej jechać 8 km pociągiem lub samochodem niż 2h samolotem ale to nie zmienia tego że proponujesz alternatywne przestarzałe rozwiązania.
Ponownie - nie wiem skąd pomysł, że nie mam potrzeby wyjeżdżajnia poza swoją miejscowość. Mam i ją realizuję. Po prostu unikam samolotów.

Oraz - o tym, że są to przestarzałe rozwiązania proponuję powiedzieć europejskimi krajom które odchodzą od samolotów na trasach krajowych na rzecz pociągów. Chociażby Francuzom. I np Japończykom i ich shinkansenom.
Rozumiem, że ktoś może nie lubić podróżowania koleją, ale twierdzenie że jest to przestarzałe jest no... po prostu niezgodne z prawdą. Bo od 10 lat obserwuje się powrót do kolei, od dobrych 3 lat wracają w Europie pociągi nocne z wagonami sypialnymi. Bo jednak niektóre kraje nie mają w tyłku środowiska i wpływu jaki środki transportu na niego mają.

Cytat:
wolałam koszyk na bagażnik chociaż taki który w koncu mnie satysfakcjonował znalazłam może z rok czy 2 lata temu. Typowo rowerowe koszyki są małe albo masz do wyboru coś w rodzaju skrzynki na owoce, brzydkie i niegabarytowe.
Nie rozwiązuje to i tak problemu dodatkowych ciężarów które musisz przewozić wlasnymi siłami tak samo jakbyś nagle utyła np. 10 czy 20 kilo. Ani tego że zawartośc wysypie ci się i/lub uszkodzi w razie wywrotki o którą nietrudno choćby na zawilgoconym podłożu. Dodaj do tego takie kwestie jak np. zakupy w sklepie, wystarczy trochę rzeczy i karton czy 2 soku i sterta rośnie. Powodzenia.
Rower ma zalety jak dbanie o kondycję i zażywanie ruchu, pozwala omijać korki np. ale w życiu ani nie rozwiniesz prędkości rowerem takiej jak samochodem - uprzedzając nie mam na myśli ekstremistów którzy jeżdża w specyficznych warunkach i po kilkadziesiąt h/godz - ani nie masz takiego komfortu (możesz podróżować bez wysiłku także wtedy gdy nie masz energii). No i nic ci na głowę nie pada ani nie musisz mieć specjalnie stroju na rower czy chroniącego przed zimnem.
No spoko. Nie wiem co to ma wspólnego z tym o czym pisałam, ale spoko.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 14:50   #482
Sabrinasab
Raczkowanie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88040534]Wiesz, są jakieś badziewie u locki za grosze, wtedy to takie samo zabezpieczenie jak linka, czyli żadne.
Obejrzyj sobie próby rozwalenia u locka kryptonite evolution 4. Powodzenia życzę złodziejowi. Na dobre zabezpieczenie trzeba wydać te 150-200 zł, niestety. Do tego będzie ciężkie i nieporęczne, ale coś za coś.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Mi w życiu już dwukrotnie ukradziono rower (no, raz części) - zawsze miałam bardzo dobre zamki, żadne linki, jak w podstawówce. Raz zniknął cały rower, a raz odkręcone zostały części, siodełko, kierownica itp. została praktycznie sama rama. Rowerem mogę podjechać na chwilę do sklepu i wtedy się nie boję, ale już nie zostawiam na dłużej, ani tym bardziej regularnie. Swoją drogą samochód też mi raz ukradziono, ale tutaj nie mam w ogóle lęków z zostawianiem.
Sabrinasab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 15:06   #483
Talullah
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Nie znosze takiego narzekania. Powtórzę raz jeszcze - ludzie nie potrafią zarzadzac pieniędzmi. Właśnie specjalnie weszłam do netu, niby środek sezonu, znalazłam wypady na południe Europy last minute z wyżywieniem i lotem od 1200 PLN (hotele zaczynają się od 3gwiazdkowych) za 7 dni za osobę...

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Dokładnie. Podałam przykład znajomego który przy 10k dochodu (który liczy ze dostanie w nowej pracy) i pomysłu na kredyt na milion bo to świetny przykład jak ludzie nie mają żadnej wyobraźni finansowej a potem płacz...
Kobieto, jakie narzekanie?
Odniosłam się do postu wizazanki która pisała że 5000 zł na 3 tygodnie z lotami to droga podróż, a wg mnie to baaaardzo tanio.

Czytaj ze zrozumieniem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Talullah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 15:24   #484
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
A czy ja gdzieś napisałam, że zostały po to wynalezione? Póki co dyskutujesz z chochołem którego sobie sama stworzyłaś.

Ponownie - nie wiem skąd pomysł, że nie mam potrzeby wyjeżdżajnia poza swoją miejscowość. Mam i ją realizuję. Po prostu unikam samolotów.

Oraz - o tym, że są to przestarzałe rozwiązania proponuję powiedzieć europejskimi krajom które odchodzą od samolotów na trasach krajowych na rzecz pociągów. Chociażby Francuzom. I np Japończykom i ich shinkansenom.
Rozumiem, że ktoś może nie lubić podróżowania koleją, ale twierdzenie że jest to przestarzałe jest no... po prostu niezgodne z prawdą. Bo od 10 lat obserwuje się powrót do kolei, od dobrych 3 lat wracają w Europie pociągi nocne z wagonami sypialnymi. Bo jednak niektóre kraje nie mają w tyłku środowiska i wpływu jaki środki transportu na niego mają.

to nie chodzi o ochrone srodowiska (medialnie), a wymagania rynku zobacz, ile starszych ludzi jest bardziej mobilnych i chetnych podrozowania niz 10-15 lat temu. Pociagi sa tansze w porownanaiu do samolotu, starszy czlowiek moze spokojnie sie przejsc po korytarzu (nawet z laska), rozpostowac nogi, wziac wlasne jedzenie i picie (koszty), przespac noc w pozycji horyzontalnej i byc nastepnego dnia na miejscu
Poza tym, starsi ludzie zwyczajnie boja sie latac.
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:06   #485
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość

Po prostu ucinam w zarodku eko nawiedzone dyskusje z rodzaju rowerem możesz wszystko. No można jak chcesz się zarżnąc to można.

Super że używasz komputera z 2 ręki, bardzo to właściwe, ale też czym innym jest uzywanie kompa do pykania sobie w necie czy wordzie a do zaawansowanych programów które potrzebują zwiększającej się mocy obliczeniowej. To + sztuczne postarzanie produktu sprawia że ludzie wymieniają sprzęt co kilka lat nie dlatego że tak ich nudzi albo nie mają co robić z kasą.
To samo dot. telefonów spróbuj dzisiejsze apki wgrywać na sprzęty sprzed 5 lat zobaczysz czy pohulają.

Co do technologii na razie podróż pociągiem jest porównywalna do samochodu, samolotem jest najszybciej. Nie łudź się też że taka infrastruktura pod cudownie szybkie koleje nie uderzy na jakichś etapach w oryginalne ekosystemy i przyrodę na rzecz super torowisk.

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Niedługo jadę do Włoch na 2 tygodnie, wynajmujemy domek w takim ośrodku wypoczynkowym nad morzem i koszt samego domku to 6 tys a gdzie wyżywienie, bilety wstępu do różnych atrakcji, paliwo, winiety? Jedziemy autem, normalnie byśmy lecieli no ale wiadomo.

Cytat:
Nie znosze takiego narzekania. Powtórzę raz jeszcze - ludzie nie potrafią zarzadzac pieniędzmi. Właśnie specjalnie weszłam do netu, niby środek sezonu, znalazłam wypady na południe Europy last minute z wyżywieniem i lotem od 1200 PLN (hotele zaczynają się od 3gwiazdkowych) za 7 dni za osobę...
Przecież jej oferta może być porównywalna albo nawet tansza, napisała o domku za 6 tyś, ale nie pisała ile osób.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:16   #486
Talullah
Wtajemniczenie

Cytat:
Po prostu ucinam w zarodku eko nawiedzone dyskusje z rodzaju rowerem możesz wszystko. No można jak chcesz się zarżnąc to można.

Super że używasz komputera z 2 ręki, bardzo to właściwe, ale też czym innym jest uzywanie kompa do pykania sobie w necie czy wordzie a do zaawansowanych programów które potrzebują zwiększającej się mocy obliczeniowej. To + sztuczne postarzanie produktu sprawia że ludzie wymieniają sprzęt co kilka lat nie dlatego że tak ich nudzi albo nie mają co robić z kasą.
To samo dot. telefonów spróbuj dzisiejsze apki wgrywać na sprzęty sprzed 5 lat zobaczysz czy pohulają.

Co do technologii na razie podróż pociągiem jest porównywalna do samochodu, samolotem jest najszybciej. Nie łudź się też że taka infrastruktura pod cudownie szybkie koleje nie uderzy na jakichś etapach w oryginalne ekosystemy i przyrodę na rzecz super torowisk.

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Przecież jej oferta może być porównywalna albo nawet tansza, napisała o domku za 6 tyś, ale nie pisała ile osób.
Dokładnie, do tego domek na 2 tygodnie a nie tydzień
Dodatkowo nie jest to last bo oboje z mężem musimy zaplanować urlop minimum, ale tak naprawdę minimum 2 miesiące wcześniej. Gdyby to był last to ten domek pewnie byłby w cenie 3-4 tys za 2 tygodnie.
Znając ta wizazanke to pewnie poradzi mi by zmienić pracę na taką gdzie mogę wziąć lasta żeby oszczędzić bo wszystko się da
Dodatkowo jak już pisałam, nie czyta ze zrozumieniem bo moja wypowiedź dotyczącą ceny odnosiła się do czegoś zupełnie innego.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Talullah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:22   #487
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:27   #488
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ale jaki to ma związek z tym, że samochód to niezaprzeczalna niezależność i możliwość posiadania go nie powinna być postrzegana jako ciężko osiągalny luksus?
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:28   #489
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2020-08-03, 18:29   #490
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
prawda. ale nadal, nie rozumiem jaki to ma związek z tym, że nie każdy może jeździć samochodem z powodów zdrowotnych czy własnych predyspozycji
Stary 2020-08-03, 18:36   #491
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Stary 2020-08-03, 18:46   #492
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Ciekawe gdzie. Generalnie nie ma obowiązku posiadania niczego.

Aczkolwiek facet bez prawka odpada u mnie na starcie. samochodu może nie mieć, mój nie ma. Ale prawko to taki mus.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:49   #493
Veredise
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88034958]Za te 2 tys starczyło ci na kredyt i samochód? Wow naprawdę musiałaś zaginąć rzeczywistosc.

Mam wrażenie że niektórzy to dostają mieszkanie od rodziców, albo od faceta i im się wydaje, że własny kąt to taka oczywista sprawa i wtedy tego typu zarobki do eldorado.
No albo partner utrzymuje, wtedy to faktycznie 4 tysie starcza na waciki.
A nie, jeszcze można tak myśleć będąc studentem, wtedy mi 1200 zł wystarczało. No ale co z tego?

Odbijając piłeczkę: mam wrażenie, że niektórym się wydaje, że własne mieszkanie to są zerowe koszty Mam mieszkanie własnościowe i płacę ok. 1200 zł na jego utrzymanie. A w tym roku dodatkowo zapłaciłam 4,5 tys złotych za przekształcenie użytkowania wieczystego. Do tego podatki i ubezpieczenie. A mieszkanie to 70 m2, w 20letnim bloku, żadne luksusy i penthousy.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:54   #494
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Odbijając piłeczkę: mam wrażenie, że niektórym się wydaje, że własne mieszkanie to są zerowe koszty Mam mieszkanie własnościowe i płacę ok. 1200 zł na jego utrzymanie. A w tym roku dodatkowo zapłaciłam 4,5 tys złotych za przekształcenie użytkowania wieczystego. Do tego podatki i ubezpieczenie. A mieszkanie to 70 m2, w 20letnim bloku, żadne luksusy i penthousy.

No to sobie dodaj jeszcze drugie tyle przynajmniej jak ktoś musi sobie kupić na kredyt.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88043210]Ciekawe gdzie. Generalnie nie ma obowiązku posiadania niczego.

Aczkolwiek facet bez prawka odpada u mnie na starcie. samochodu może nie mieć, mój nie ma. Ale prawko to taki mus.

U mnie tez facet bez prawa jazdy odpada. No nie ma takiej możliwości. I jeszcze musi być dobrym kierowca.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:56   #495
Konto usunięte

Cytat:
Jak wynajmujesz to też płacisz normalnie rachunki, więc nie wiem jak niby ktokolwiek ma uważać, że to zerowe koszty.
A jak masz kredyt to również podatki i ubezpieczenie. Także nie rozumiem o co Ci chodzi. Koszty są dokładnie takie same jak twoje, tylko dodatkowo musisz płacić za kredyt lub wynajem i w żadnej rzeczywistości za 70 metrowe mieszkanie w dużym mieście nie będzie Cię kosztowalo 1200 zł tylko dwa razy tyle.

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2020-08-03 o 18:58
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-03, 18:58   #496
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
nie, nie było.
było stwierdzenie, że każdy kto chce i zarabia więcej niż ta minimalną powinien móc sobie pozwolić na samochód, bo samochód to żaden wielki luksus, a dla wielu to produkt pierwszej potrzeby. nie każdy mieszka w dużym mieście ze świetną komunikacją miejską czy może sobie śmigać do pracy rowerem.
Stary 2020-08-03, 19:08   #497
Veredise
Zakorzenienie

Wielokrotnie w tym wątku się pojawiało takie stwierdzenie. Choćby w tej wypowiedzi, którą zacytowałam. Oczywiście, że wynajem takiego mieszkania jest bardziej kosztowne, bo do tego dochodzi zysk właściciela. Niemniej jednak jak ktoś dostał lub odziedziczył mieszkanie, to tez musi je utrzymywać i ponosi takie koszty, których wynajmujący by nie ponosił - m.in. podatki, ubezpieczenie, czy wspomniana przeze mnie opłata użytkowania wieczystego.
Poza tym przy wynajmowaniu można sobie wybrać na co człowieka stać - można wynająć pokój za kilka stów, można kawalerkę, można mieszkanie kilkupokojowe. Ja nie mogę powiedzieć, że będę płacić 3/4 czynszu i nie będę używać jednego pokoju, bo to dla mnie za duży koszt. Tylko jest jakie jest i można je najwyżej sprzedać, co też nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem.
Mam wrażenie, że o tym jak to się cudownie żyje po taniości jak się ma własne mieszkanie to mówią ci, którzy nigdy nie mieli.

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88043219]No to sobie dodaj jeszcze drugie tyle przynajmniej jak ktoś musi sobie kupić na kredyt. [/QUOTE]

Nie mówię, że kredyt jest tańszy, oczywiście, że jest droższy. Mówię, że to nie tak, że jak się ma własne mieszkanie, to są zerowe koszty.

Stary 2020-08-03, 19:09   #498
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Wielokrotnie w tym wątku się pojawiało takie stwierdzenie. Choćby w tej wypowiedzi, którą zacytowałam. Oczywiście, że wynajem takiego mieszkania jest bardziej kosztowne, bo do tego dochodzi zysk właściciela. Niemniej jednak jak ktoś dostał lub odziedziczył mieszkanie, to tez musi je utrzymywać i ponosi takie koszty, których wynajmujący by nie ponosił - m.in. podatki, ubezpieczenie, czy wspomniana przeze mnie opłata użytkowania wieczystego.
Poza tym przy wynajmowaniu można sobie wybrać na co człowieka stać - można wynająć pokój za kilka stów, można kawalerkę, można mieszkanie kilkupokojowe. Ja nie mogę powiedzieć, że będę płacić 3/4 czynszu i nie będę używać jednego pokoju, bo to dla mnie za duży koszt. Tylko jest jakie jest i można je najwyżej sprzedać, co też nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem.
Mam wrażenie, że o tym jak to się cudownie żyje po taniości jak się ma własne mieszkanie to mówią ci, którzy nigdy nie mieli.
zawsze możesz wynająć pokój i płacić te 3/4 czynszu, bo resztę opłaci Ci najemca

mieszkałaś kiedyś w wynajmowanym mieszkaniu? uważasz to za lepszą (i tańszą opcję) długoterminowo?

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Nie mówię, że kredyt jest tańszy, oczywiście, że jest droższy. Mówię, że to nie tak, że jak się ma własne mieszkanie, to są zerowe koszty.
nikt nigdzie nie napisał że to zerowe koszty. dopowiadasz sobie trochę

no i w tym zacytowanym przez Ciebie poście była mowa o różnicy między mieszkaniem odziedziczonym (czy podarowanym) a mieszkaniem na kredyt. nie o wynajmie

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2020-08-03 o 19:11
Stary 2020-08-03, 19:12   #499
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
zawsze możesz wynająć pokój i płacić te 3/4 czynszu, bo resztę opłaci Ci najemca

mieszkałaś kiedyś w wynajmowanym mieszkaniu? uważasz to za lepszą (i tańszą opcję) długoterminowo?

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

nikt nigdzie nie napisał że to zerowe koszty. dopowiadasz sobie trochę

Ponownie napiszę - przeczytaj post, który zacytowałam. Jest w nim mowa o byciu utrzymywanym przez partnera albo o tym, że ktoś dostał mieszkanie. I te sytuacje są przedstawione tak, jakby były porównywalne. No nie są. Pierwsza generuje koszty, druga nie. Dlatego zareagowałam na ten post i go zacytowałam.

I wiem o czym była mowa w tym poście, bo umiem czytać. Jest tam mowa, że 2000 zł to "eldorado" może wtedy jak się ma własne mieszkanie, które się dostało. Tak, zarąbiste to eldorado, w moim przypadku to by było 800 zł na jedzenie i resztę, czyli 27 zł na dzień. Czyli to pokazuje, że ktoś po prostu nie wie o czym pisze i właśnie zakłada, że jak ma się swoje mieszkanie i zarabia 2000 zł, to ma się na swoje wypłaty 2000 zł bo opłat przecież nie ma.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2020-08-03 o 19:15
Stary 2020-08-03, 19:13   #500
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Ponownie napiszę - przeczytaj post, który zacytowałam. Jest w nim mowa o byciu utrzymywanym przez partnera albo o tym, że ktoś dostał mieszkanie. I te sytuacje są przedstawione tak, jakby były porównywalne. No nie są. Pierwsza generuje koszty, druga nie. Dlatego zareagowałam na ten post i go zacytowałam.
no ale Ty to do wynajmu cały czas porównujesz, a tam o żadnym wynajmie mowy nie było.

i powtórzę, bo widzę, że zacytowałaś zanim dodałam jeszcze zdanie...

no i w tym zacytowanym przez Ciebie poście była mowa o różnicy między mieszkaniem odziedziczonym (czy podarowanym) a mieszkaniem na kredyt. nie o wynajmie
Stary 2020-08-03, 19:17   #501
Veredise
Zakorzenienie

No to o kredycie, co to zmienia w tym porównaniu? Jak porównujemy z kredytem, to mieszkanie własnościowe nie generuje kosztów? Bo nie rozumiem czemu się tak upierasz, żeby mnie poprawić.

Stary 2020-08-03, 19:17   #502
Hultaj
BAN stały

Cytat:

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

A ja myślę że Twoje wpisy to trochę jęczenie dla jęczenia. Czynsze i rachunki przecież ludzie w mieszkaniach mają zarówno wynajmowanych jak i własnych. Ty do tego w założeniu mieszkasz na 70m2 a przecież z niższym metrażem też miałabyś niższy czynsz. Jeśli mieszkasz z facetem to rachunki Ci się rozbijają na was oboje.
Stary 2020-08-03, 19:20   #503
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
A ja myślę że Twoje wpisy to trochę jęczenie dla jęczenia. Czynsze i rachunki przecież ludzie w mieszkaniach mają zarówno wynajmowanych jak i własnych. Ty do tego w założeniu mieszkasz na 70m2 a przecież z niższym metrażem też miałabyś niższy czynsz. Jeśli mieszkasz z facetem to rachunki Ci się rozbijają na was oboje.

Teraz to pojechałaś. Nigdzie nie jęczę
Mówię tylko o tym, jakie to są koszty i że wcale to nie jest tak, że wtedy można przepieprzyć całą pensję na tę przysłowiowe waciki. Sama napisałam o tym, że wynajmując można wybrać metraż a więc i koszt. A jak się dostaje albo odziedzicza, to się ma co się ma i trzeba płacić tyle ile trzeba. Nie ma pola manewru poza sprzedaniem. Albo szukaniem współlokatora.
Można i każdy pokój wynająć komuś innemu i wtedy się na kilka osób rozbije. W ogóle nie o to chodzi.
BTW nie każdy facet się będzie chciał dorzucać do opłat. Sprawdzone info...

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2020-08-03 o 19:21
Stary 2020-08-03, 19:20   #504
Konto usunięte

Cytat:

I wiem o czym była mowa w tym poście, bo umiem czytać. Jest tam mowa, że 2000 zł to "eldorado" może wtedy jak się ma własne mieszkanie, które się dostało. Tak, zarąbiste to eldorado, w moim przypadku to by było 800 zł na jedzenie i resztę, czyli 27 zł na dzień. Czyli to pokazuje, że ktoś po prostu nie wie o czym pisze i właśnie zakłada, że jak ma się swoje mieszkanie i zarabia 2000 zł, to ma się na swoje wypłaty 2000 zł bo opłat przecież nie ma.
Zacytowałas mój post. Gdzie ja pisalam o tym, że 2 tys przy własnym mieszkaniu to eldorado? Była mowa o 4 k. A o wacikach w kontekście utrzymania przez faceta. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Sorry ale ja nie wiem czy się chwalisz, czy się zalisz. Własnościowe mieszkanie to minimalne koszty w porównaniu do kredytu, więc nie wiem po co próbujesz udowodnić, że to takie wielkie koszty. No nie są.

Jak masz takie duże mieszkanie to pokój możesz wynająć, będziesz miała praktycznie cały czymś opłacony. Faktycznie, sytuacja bez wyjścia.
Mieszkanie można też sprzedać i kupić dwa razy mniejsze, czynsz wtedy będzie rzędu 300-400 zł. Jak żyć płacąc tyle za mieszkanie to ja naprawdę nie wiem.

Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Czas edycji: 2020-08-03 o 19:25
Stary 2020-08-03, 19:25   #505
Veredise
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88043311]Zacytowałas mój post. Gdzie ja pisalam o tym, że 2 tys przy własnym mieszkaniu to eldorado? Była mowa o 4 k.
Sorry ale ja nie wiem czy się chwalisz, czy się zalisz. Własnościowe mieszkanie to minimalne koszty w porównaniu do kredytu, więc nie wiem po co próbujesz udowodnić, że to takie wielkie koszty. No nie są.

Jak masz takie duże mieszkanie to pokój możesz wynająć, będziesz miała praktycznie cały czymś opłacony. Faktycznie, sytuacja bez wyjścia.

"Mieszkanie można też sprzedać i kupić dwa razy mniejsze, czynsz wtedy będzie rzędu 300-400 zł."

Tak może twierdzić tylko ktoś, to nie ma pojęcia o tym jak działa rynek mieszkaniowy. Mieszkanie to nie tort, że jak masz jedno większe, to możesz sprzedać i kupić dwa mniejsze. 70 metrowe mieszkanie nie jest 2 razy droższe od tego co ma 35 m2.

Nie prosiłam o rady, co mam zrobić, żeby obniżyć czynsz. Nie znasz mojej sytuacji, nie wiesz ile osób utrzymuję, ile osób ze mną mieszka w tym mieszkaniu. Może nie mogę wynająć żadnego pokoju, bo 70 m2 to są dwa pomieszczenia? Macie rozwiązania na wszystko, tylko że są o kant d... potłuc

Nigdzie też nie napisałam, że to sytuacja bez wyjścia, nie zmyślaj, dobra? Napisałam tylko, że jeśli się komuś wydaje, że zarabia 2k i odziedziczone mieszkanie rozwiązałoby wszystkie jego problemy, bo by sobie w nim mieszkał i żył jak król za te 2k nadal, to wcale tak nie jest.

EOT z mojej strony

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2020-08-03 o 19:28
Stary 2020-08-03, 19:25   #506
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
No to o kredycie, co to zmienia w tym porównaniu? Jak porównujemy z kredytem, to mieszkanie własnościowe nie generuje kosztów? Bo nie rozumiem czemu się tak upierasz, żeby mnie poprawić.
bo mieszkanie z kredytem to zdaje się podobne koszty jak Twoje + kredyt też sie płaci rachunki, podatki i całą resztę. obok kredytu.

a czemu chce Cię poprawić? bo nikt nie napisał, że mieszkanie na własność to zerowe koszty. a Ty się upierasz że tak właśnie ludzie tutaj stwierdzili.
a z przykładami jak to lepiej w wynajmowanym to w ogóle pojechałaś... faktycznie, na pewno lepiej ludziom, którzy mieszkanie musza wynajmować, bo w razie czego mogą się przeprowadzić do mniejszego mieszkania i dzielić pokój z obcymi szczyt marzeń

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2020-08-03 o 19:27
Stary 2020-08-03, 19:28   #507
Konto usunięte

Cytat:
Nie prosiłam o rady, co mam zrobić, żeby obniżyć czynsz. Nie znasz mojej sytuacji, nie wiesz ile osób utrzymuję, ile osób ze mną mieszka w tym mieszkaniu. Może nie mogę wynająć żadnego pokoju, bo 70 m2 to są dwa pomieszczenia? Macie rozwiązania na wszystko, tylko że są o kant d... potłuc

EOT z mojej strony
A co to ma wspólnego z tym wszystkim? Mało mnie to obchodzi. Fakt jest taki, że koszta jakie ponosisz ponoszą wszyscy. Przy czym ludzie z kredytem mają dodatkowo tych kosztów dwa razy tyle.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
"Mieszkanie można też sprzedać i kupić dwa razy mniejsze, czynsz wtedy będzie rzędu 300-400 zł."

Tak może twierdzić tylko ktoś, to nie ma pojęcia o tym jak działa rynek mieszkaniowy. Mieszkanie to nie tort, że jak masz jedno większe, to możesz sprzedać i kupić dwa mniejsze. 70 metrowe mieszkanie nie jest 2 razy droższe od tego co ma 35 m2.

EOT z mojej strony
Napisałam dwa razy mniejsze mieszkanie, a nie że dwa mieszkania.
Nikt nie pisał że 2 k starczy przy własnościowym mieszkaniu, sama to sobie wszystko wymyśliłaś.

Stary 2020-08-03, 19:30   #508
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
bo mieszkanie z kredytem to zdaje się podobne koszty jak Twoje + kredyt też sie płaci rachunki, podatki i całą resztę. obok kredytu.

a czemu chce Cię poprawić? bo nikt nie napisał, że mieszkanie na własność to zerowe koszty. a Ty się upierasz że tak właśnie ludzie tutaj stwierdzili.
a z przykładami jak to lepiej w wynajmowanym to w ogóle pojechałaś... faktycznie, na pewno lepiej ludziom, którzy mieszkanie musza wynajmować, bo w razie czego mogą się przeprowadzić do mniejszego mieszkania i dzielić pokój z obcymi szczyt marzeń

Nigdzie nie napisałam, że jest lepiej. Napisałam tylko, że ma się wybór, jakie się wynajmuje i jakie to są koszty.

Stary 2020-08-03, 19:31   #509
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Teraz to pojechałaś. Nigdzie nie jęczę
Mówię tylko o tym, jakie to są koszty i że wcale to nie jest tak, że wtedy można przepieprzyć całą pensję na tę przysłowiowe waciki. Sama napisałam o tym, że wynajmując można wybrać metraż a więc i koszt. A jak się dostaje albo odziedzicza, to się ma co się ma i trzeba płacić tyle ile trzeba. Nie ma pola manewru poza sprzedaniem. Albo szukaniem współlokatora.
Można i każdy pokój wynająć komuś innemu i wtedy się na kilka osób rozbije. W ogóle nie o to chodzi.
BTW nie każdy facet się będzie chciał dorzucać do opłat. Sprawdzone info...
To jak się nie będzie chciał dorzucać do opłat a tobie będzie pasowało utrzymywanie was w mieszkaniu oboje to twoja sprawa.

Natomiast chodziło mi o to że w sumie nie wiadomo o co tobie chodzi.
Można mieć pensję "" i wydatki kompletnie nieadekwatne, np. lubić markowe torebki za 5 albo 15 tyś. Na pewno lepiej jest mieć własnościowe mieszkanie które samo w sobie jest pulą kapitału, tu nie ma nad czym debatować.
Stary 2020-08-03, 19:32   #510
Konto usunięte

Cytat:
Nigdzie nie napisałam, że jest lepiej. Napisałam tylko, że ma się wybór, jakie się wynajmuje i jakie to są koszty.
No ale ty też masz wybór. Możesz sprzedać i kupić mniejsze. Możesz wynająć pokój. Możesz wynająć całe mieszkanie i się przenieść na wynajem.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości