|
|
#481 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
Cytat:
Cytat:
Oraz - o tym, że są to przestarzałe rozwiązania proponuję powiedzieć europejskimi krajom które odchodzą od samolotów na trasach krajowych na rzecz pociągów. Chociażby Francuzom. I np Japończykom i ich shinkansenom. Rozumiem, że ktoś może nie lubić podróżowania koleją, ale twierdzenie że jest to przestarzałe jest no... po prostu niezgodne z prawdą. Bo od 10 lat obserwuje się powrót do kolei, od dobrych 3 lat wracają w Europie pociągi nocne z wagonami sypialnymi. Bo jednak niektóre kraje nie mają w tyłku środowiska i wpływu jaki środki transportu na niego mają. Cytat:
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
|
#482 |
|
Raczkowanie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88040534]Wiesz, są jakieś badziewie u locki za grosze, wtedy to takie samo zabezpieczenie jak linka, czyli żadne.
Obejrzyj sobie próby rozwalenia u locka kryptonite evolution 4. Powodzenia życzę złodziejowi. Na dobre zabezpieczenie trzeba wydać te 150-200 zł, niestety. Do tego będzie ciężkie i nieporęczne, ale coś za coś. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Mi w życiu już dwukrotnie ukradziono rower (no, raz części) - zawsze miałam bardzo dobre zamki, żadne linki, jak w podstawówce. Raz zniknął cały rower, a raz odkręcone zostały części, siodełko, kierownica itp. została praktycznie sama rama. Rowerem mogę podjechać na chwilę do sklepu i wtedy się nie boję, ale już nie zostawiam na dłużej, ani tym bardziej regularnie. Swoją drogą samochód też mi raz ukradziono, ale tutaj nie mam w ogóle lęków z zostawianiem. |
|
|
|
|
#483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odniosłam się do postu wizazanki która pisała że 5000 zł na 3 tygodnie z lotami to droga podróż, a wg mnie to baaaardzo tanio. Czytaj ze zrozumieniem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#484 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym, starsi ludzie zwyczajnie boja sie latac. |
|
|
|
|
|
#485 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Super że używasz komputera z 2 ręki, bardzo to właściwe, ale też czym innym jest uzywanie kompa do pykania sobie w necie czy wordzie a do zaawansowanych programów które potrzebują zwiększającej się mocy obliczeniowej. To + sztuczne postarzanie produktu sprawia że ludzie wymieniają sprzęt co kilka lat nie dlatego że tak ich nudzi albo nie mają co robić z kasą. To samo dot. telefonów spróbuj dzisiejsze apki wgrywać na sprzęty sprzed 5 lat zobaczysz czy pohulają. Co do technologii na razie podróż pociągiem jest porównywalna do samochodu, samolotem jest najszybciej. Nie łudź się też że taka infrastruktura pod cudownie szybkie koleje nie uderzy na jakichś etapach w oryginalne ekosystemy i przyrodę na rzecz super torowisk. ![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dodatkowo nie jest to last bo oboje z mężem musimy zaplanować urlop minimum, ale tak naprawdę minimum 2 miesiące wcześniej. Gdyby to był last to ten domek pewnie byłby w cenie 3-4 tys za 2 tygodnie. Znając ta wizazanke to pewnie poradzi mi by zmienić pracę na taką gdzie mogę wziąć lasta żeby oszczędzić bo wszystko się da ![]() Dodatkowo jak już pisałam, nie czyta ze zrozumieniem bo moja wypowiedź dotyczącą ceny odnosiła się do czegoś zupełnie innego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#488 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#490 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#492 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#493 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88034958]Za te 2 tys starczyło ci na kredyt i samochód? Wow naprawdę musiałaś zaginąć rzeczywistosc.
Mam wrażenie że niektórzy to dostają mieszkanie od rodziców, albo od faceta i im się wydaje, że własny kąt to taka oczywista sprawa i wtedy tego typu zarobki do eldorado. No albo partner utrzymuje, wtedy to faktycznie 4 tysie starcza na waciki. A nie, jeszcze można tak myśleć będąc studentem, wtedy mi 1200 zł wystarczało. No ale co z tego? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Odbijając piłeczkę: mam wrażenie, że niektórym się wydaje, że własne mieszkanie to są zerowe koszty Mam mieszkanie własnościowe i płacę ok. 1200 zł na jego utrzymanie. A w tym roku dodatkowo zapłaciłam 4,5 tys złotych za przekształcenie użytkowania wieczystego. Do tego podatki i ubezpieczenie. A mieszkanie to 70 m2, w 20letnim bloku, żadne luksusy i penthousy.
|
|
|
|
|
#494 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No to sobie dodaj jeszcze drugie tyle przynajmniej jak ktoś musi sobie kupić na kredyt. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88043210]Ciekawe gdzie. Generalnie nie ma obowiązku posiadania niczego. Aczkolwiek facet bez prawka odpada u mnie na starcie. samochodu może nie mieć, mój nie ma. Ale prawko to taki mus. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] U mnie tez facet bez prawa jazdy odpada. No nie ma takiej możliwości. I jeszcze musi być dobrym kierowca. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#495 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak masz kredyt to również podatki i ubezpieczenie. Także nie rozumiem o co Ci chodzi. Koszty są dokładnie takie same jak twoje, tylko dodatkowo musisz płacić za kredyt lub wynajem i w żadnej rzeczywistości za 70 metrowe mieszkanie w dużym mieście nie będzie Cię kosztowalo 1200 zł tylko dwa razy tyle. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-08-03 o 18:58 |
|
|
|
|
|
#496 |
|
BAN stały
|
nie, nie było.
było stwierdzenie, że każdy kto chce i zarabia więcej niż ta minimalną powinien móc sobie pozwolić na samochód, bo samochód to żaden wielki luksus, a dla wielu to produkt pierwszej potrzeby. nie każdy mieszka w dużym mieście ze świetną komunikacją miejską czy może sobie śmigać do pracy rowerem. |
|
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
Wielokrotnie w tym wątku się pojawiało takie stwierdzenie. Choćby w tej wypowiedzi, którą zacytowałam. Oczywiście, że wynajem takiego mieszkania jest bardziej kosztowne, bo do tego dochodzi zysk właściciela. Niemniej jednak jak ktoś dostał lub odziedziczył mieszkanie, to tez musi je utrzymywać i ponosi takie koszty, których wynajmujący by nie ponosił - m.in. podatki, ubezpieczenie, czy wspomniana przeze mnie opłata użytkowania wieczystego.
Poza tym przy wynajmowaniu można sobie wybrać na co człowieka stać - można wynająć pokój za kilka stów, można kawalerkę, można mieszkanie kilkupokojowe. Ja nie mogę powiedzieć, że będę płacić 3/4 czynszu i nie będę używać jednego pokoju, bo to dla mnie za duży koszt. Tylko jest jakie jest i można je najwyżej sprzedać, co też nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem. Mam wrażenie, że o tym jak to się cudownie żyje po taniości jak się ma własne mieszkanie to mówią ci, którzy nigdy nie mieli. ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88043219]No to sobie dodaj jeszcze drugie tyle przynajmniej jak ktoś musi sobie kupić na kredyt. [/QUOTE] Nie mówię, że kredyt jest tańszy, oczywiście, że jest droższy. Mówię, że to nie tak, że jak się ma własne mieszkanie, to są zerowe koszty. |
|
|
|
|
#498 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
mieszkałaś kiedyś w wynajmowanym mieszkaniu? uważasz to za lepszą (i tańszą opcję) długoterminowo? ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
no i w tym zacytowanym przez Ciebie poście była mowa o różnicy między mieszkaniem odziedziczonym (czy podarowanym) a mieszkaniem na kredyt. nie o wynajmie Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-08-03 o 19:11 |
||
|
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponownie napiszę - przeczytaj post, który zacytowałam. Jest w nim mowa o byciu utrzymywanym przez partnera albo o tym, że ktoś dostał mieszkanie. I te sytuacje są przedstawione tak, jakby były porównywalne. No nie są. Pierwsza generuje koszty, druga nie. Dlatego zareagowałam na ten post i go zacytowałam. I wiem o czym była mowa w tym poście, bo umiem czytać. Jest tam mowa, że 2000 zł to "eldorado" może wtedy jak się ma własne mieszkanie, które się dostało. Tak, zarąbiste to eldorado, w moim przypadku to by było 800 zł na jedzenie i resztę, czyli 27 zł na dzień. Czyli to pokazuje, że ktoś po prostu nie wie o czym pisze i właśnie zakłada, że jak ma się swoje mieszkanie i zarabia 2000 zł, to ma się na swoje wypłaty 2000 zł bo opłat przecież nie ma.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2020-08-03 o 19:15 |
|
|
|
|
|
#500 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
i powtórzę, bo widzę, że zacytowałaś zanim dodałam jeszcze zdanie... no i w tym zacytowanym przez Ciebie poście była mowa o różnicy między mieszkaniem odziedziczonym (czy podarowanym) a mieszkaniem na kredyt. nie o wynajmie |
|
|
|
|
|
#501 |
|
Zakorzenienie
|
No to o kredycie, co to zmienia w tym porównaniu? Jak porównujemy z kredytem, to mieszkanie własnościowe nie generuje kosztów? Bo nie rozumiem czemu się tak upierasz, żeby mnie poprawić.
|
|
|
|
|
#502 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz to pojechałaś. Nigdzie nie jęczę ![]() Mówię tylko o tym, jakie to są koszty i że wcale to nie jest tak, że wtedy można przepieprzyć całą pensję na tę przysłowiowe waciki. Sama napisałam o tym, że wynajmując można wybrać metraż a więc i koszt. A jak się dostaje albo odziedzicza, to się ma co się ma i trzeba płacić tyle ile trzeba. Nie ma pola manewru poza sprzedaniem. Albo szukaniem współlokatora. Można i każdy pokój wynająć komuś innemu i wtedy się na kilka osób rozbije. W ogóle nie o to chodzi. BTW nie każdy facet się będzie chciał dorzucać do opłat. Sprawdzone info...
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2020-08-03 o 19:21 |
|
|
|
|
|
#504 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sorry ale ja nie wiem czy się chwalisz, czy się zalisz. Własnościowe mieszkanie to minimalne koszty w porównaniu do kredytu, więc nie wiem po co próbujesz udowodnić, że to takie wielkie koszty. No nie są. Jak masz takie duże mieszkanie to pokój możesz wynająć, będziesz miała praktycznie cały czymś opłacony. Faktycznie, sytuacja bez wyjścia. Mieszkanie można też sprzedać i kupić dwa razy mniejsze, czynsz wtedy będzie rzędu 300-400 zł. Jak żyć płacąc tyle za mieszkanie to ja naprawdę nie wiem. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-08-03 o 19:25 |
|
|
|
|
|
#505 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88043311]Zacytowałas mój post. Gdzie ja pisalam o tym, że 2 tys przy własnym mieszkaniu to eldorado? Była mowa o 4 k.
Sorry ale ja nie wiem czy się chwalisz, czy się zalisz. Własnościowe mieszkanie to minimalne koszty w porównaniu do kredytu, więc nie wiem po co próbujesz udowodnić, że to takie wielkie koszty. No nie są. Jak masz takie duże mieszkanie to pokój możesz wynająć, będziesz miała praktycznie cały czymś opłacony. Faktycznie, sytuacja bez wyjścia. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] "Mieszkanie można też sprzedać i kupić dwa razy mniejsze, czynsz wtedy będzie rzędu 300-400 zł." Tak może twierdzić tylko ktoś, to nie ma pojęcia o tym jak działa rynek mieszkaniowy. Mieszkanie to nie tort, że jak masz jedno większe, to możesz sprzedać i kupić dwa mniejsze. 70 metrowe mieszkanie nie jest 2 razy droższe od tego co ma 35 m2. Nie prosiłam o rady, co mam zrobić, żeby obniżyć czynsz. Nie znasz mojej sytuacji, nie wiesz ile osób utrzymuję, ile osób ze mną mieszka w tym mieszkaniu. Może nie mogę wynająć żadnego pokoju, bo 70 m2 to są dwa pomieszczenia? Macie rozwiązania na wszystko, tylko że są o kant d... potłuc ![]() Nigdzie też nie napisałam, że to sytuacja bez wyjścia, nie zmyślaj, dobra? Napisałam tylko, że jeśli się komuś wydaje, że zarabia 2k i odziedziczone mieszkanie rozwiązałoby wszystkie jego problemy, bo by sobie w nim mieszkał i żył jak król za te 2k nadal, to wcale tak nie jest. EOT z mojej strony
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2020-08-03 o 19:28 |
|
|
|
|
#506 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
też sie płaci rachunki, podatki i całą resztę. obok kredytu. a czemu chce Cię poprawić? bo nikt nie napisał, że mieszkanie na własność to zerowe koszty. a Ty się upierasz że tak właśnie ludzie tutaj stwierdzili. a z przykładami jak to lepiej w wynajmowanym to w ogóle pojechałaś... faktycznie, na pewno lepiej ludziom, którzy mieszkanie musza wynajmować, bo w razie czego mogą się przeprowadzić do mniejszego mieszkania i dzielić pokój z obcymi szczyt marzeń
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-08-03 o 19:27 |
|
|
|
|
|
#507 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
Nikt nie pisał że 2 k starczy przy własnościowym mieszkaniu, sama to sobie wszystko wymyśliłaś. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdzie nie napisałam, że jest lepiej. Napisałam tylko, że ma się wybór, jakie się wynajmuje i jakie to są koszty. |
|
|
|
|
|
#509 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Natomiast chodziło mi o to że w sumie nie wiadomo o co tobie chodzi. ![]() Można mieć pensję "" i wydatki kompletnie nieadekwatne, np. lubić markowe torebki za 5 albo 15 tyś. Na pewno lepiej jest mieć własnościowe mieszkanie które samo w sobie jest pulą kapitału, tu nie ma nad czym debatować.
|
|
|
|
|
|
#510 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.

Ani tego że zawartośc wysypie ci się i/lub uszkodzi w razie wywrotki o którą nietrudno choćby na zawilgoconym podłożu. Dodaj do tego takie kwestie jak np. zakupy w sklepie, wystarczy trochę rzeczy i karton czy 2 soku i sterta rośnie. Powodzenia. 

samochodu może nie mieć, mój nie ma. Ale prawko to taki mus.
Mam mieszkanie własnościowe i płacę ok. 1200 zł na jego utrzymanie. A w tym roku dodatkowo zapłaciłam 4,5 tys złotych za przekształcenie użytkowania wieczystego. Do tego podatki i ubezpieczenie. A mieszkanie to 70 m2, w 20letnim bloku, żadne luksusy i penthousy.