jakie zarobki są wam potrzebne? - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-08-26, 10:17   #631
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?

Bardzo to naiwne myślenie, że ambicja i ciężka praca zaowocują w postaci dużych zarobków trochę by to było za proste
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 10:22   #632
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edan84 Pokaż wiadomość
Który narzeka, że mało zarabia, ale nic z tym nie robi, nie zmieni pracy, nie dokształcić się. Ale narzekanie zawsze na propsie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ok, tu się zgadzam. Ale ogólnie osoby mniej wymagające często są szczęśliwsze. Przychodzi mi do głowy na przykład jedna z moich kuzynek, która nie pracuje, ma gromadkę dzieci i eksa w więzieniu. Nigdy się niczym nie przejmuje. Zawsze jest beztroska i uśmiechnięta, problemy same się rozwiązują albo się ich w ogóle nie zauważa. Fascynuje mnie taki stan umysłu. Ale to druga skrajność.
Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Bardzo to naiwne myślenie, że ambicja i ciężka praca zaowocują w postaci dużych zarobków trochę by to było za proste
To też prawda, dużo zależy od branży, okoliczności, motywacji, talentu.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 10:29   #633
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez vilka1 Pokaż wiadomość
To zależy: można być nauczycielem w prywatnej szkole w Warszawie albo w Pcimiu Dolnym. Myślisz, że zarabiają tyle samo? Mam koleżanki nauczycielki- jedna dorabia na korepetycjach, uczy na 2 etatach w szkołach i mieszka w pięknym domu, bez kredytu.
To samo z pielęgniarkami: myślisz, że w szpitalu Medicoveru w Warszawie zarabia się tyle co w szpitalu w małej miejscowości?
Uważam, ze najlepsi, najbardziej zdeterminowani, ambitni w każdym zawodzie mają szansę dobrze zarabiać.
strasznie to naiwne... naprawdę sobie wyobrażasz, że dla wszystkich kwestia zarabiania (ty tam odkładania) kilkunastu tysięcy to jedynie chęci?

ile Twoim zdaniem zarabia ta pielęgniarka a Medicoverze czy nauczyciel w prywatnej szkole?

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
"jedna dorabia na korepetycjach, uczy na 2 etatach w szkołach"
Wygląda na to, że jednak musi się trochę napracować, żeby mieć ten dom bez kredytu - 2 etaty plus korepetycje. A życie prywatne jakieś ma? Hobby? Czas wolny?
i tak z tego nie wyrobi na dom bez kredytu
większość nauczycieli pracuje na kilku etatach i udziela korepetycji, ale nie dlatego żeby mieć mieszkanie bez kredytu, ale żeby było ich na jakiś kredyt stać.

Cytat:
Napisane przez niemanicka Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, ze ci ktorzy pisali tu o własnych wysokich zarobkach nie widza, ze nie, nie kazdy moze byc bogaty i na to składa sie tak wiele elementów, ze głowa mała. Znam wielu bardzo ambitnych ludzi i nie zarabiają kroci. Tego juz nie chcecie widzieć Nie kazdy odniesie sukces zawodowy i nie jest to zależne wyłącznie od jego ambicji i decyzji. Nie wiem gdzie widzicie tych leniwych, nieambitnych ludzi, czyzbyscie sie takimi otaczali (jako bogaci?) - watpie. Ale jakos trzeba sobie wytłumaczyć heh

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niektórym się wydaje, że każdy może przeprowadzić się do warszawy i być informatykiem. no nie, nie każdy może. społeczeństwo samych informatyków mieszkających w stolicy nie ma racji bytu. ja nie wiem czemu to się takie dziwne wydaje niektórym
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 10:36   #634
amillia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość

niektórym się wydaje, że każdy może przeprowadzić się do warszawy i być informatykiem. no nie, nie każdy może. społeczeństwo samych informatyków mieszkających w stolicy nie ma racji bytu. ja nie wiem czemu to się takie dziwne wydaje niektórym
Uwielbiam ten argument "nie każdy może mieszkać w Warszawie", idealna wymówka do dalszego siedzenia w Pcimiu Dolnym i zarabiania minimalnej. Jak się chce to można dobrze zarabiać, tyle. Czasem będzie to wymagać zmiany branży, miasta, kraju, zdobycia nowych umiejętności, nie każdemu się chce, ale można. Niektórzy tak swoim życiem potoczyli, że utknęli w mało opłacalnej branży, pomimo tego, że są ludźmi inteligentnymi czy pracowitymi, co nadal nie zmienia faktu, że mogliby zarabiać lepiej w innej, ale z różnych powodów podjęli takie decyzje jakie podjęli i nadal ich stopa życiowa jest zależna głównie od ich decyzji, a nie zrządzeń losu i niezbadanych wyroków bożych.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 10:36   #635
beatiska
Zakorzenienie

Całe szczęście, że mamy w tym kraju ludzi "nieambitnych i leniwych", bo nie wiem co byśmy zrobili z tymi wszystkimi super zarabiającymi specjalistami.

To właśnie pokazuje, że nie wszyscy mogą sobie zacząć zarabiać kilkadziesiąt tysi, jeśli tylko nie będą leniwi.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 10:45   #636
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MiamiGlow Pokaż wiadomość
Ok, tu się zgadzam. Ale ogólnie osoby mniej wymagające często są szczęśliwsze. Przychodzi mi do głowy na przykład jedna z moich kuzynek, która nie pracuje, ma gromadkę dzieci i eksa w więzieniu. Nigdy się niczym nie przejmuje. Zawsze jest beztroska i uśmiechnięta, problemy same się rozwiązują albo się ich w ogóle nie zauważa. Fascynuje mnie taki stan umysłu. Ale to druga skrajność. To też prawda, dużo zależy od branży, okoliczności, motywacji, talentu.

A kto wybiera taka a nie inną branże? Ktoś za danego delikwenta?
Okoliczności są ważne, ale zwykle te same okoliczności nie trwają całe życie.
Motywacji się nie ma? Na to już się za kogoś nic nie poradzi.
Talent? Aby oszczędzać kilkanaście tys miesięcznie nie trzeba mieć talentu. Talent jest potrzebny aby zgarniać taki hajs jak Lewandowski.

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
strasznie to naiwne... naprawdę sobie wyobrażasz, że dla wszystkich kwestia zarabiania (ty tam odkładania) kilkunastu tysięcy to jedynie chęci?

ile Twoim zdaniem zarabia ta pielęgniarka a Medicoverze czy nauczyciel w prywatnej szkole?

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

większość nauczycieli pracuje na kilku etatach i udziela korepetycji, ale nie dlatego żeby mieć mieszkanie bez kredytu, ale żeby było ich na jakiś kredyt stać.

Ahhhh, czyli powinienem całować nauczycieli po stopach, bo oni są takimi samobiczownikami, którzy świadomie się poświęcili i zarabiają byle co, bo wiedzieli że społeczeństwo nie może się składać tylko z pracowników IT??
A przecież mogli zgarniać nic nie robiac grube hajsy w IT. Ale oni się poświęcili dla innych.
Pani Lusia czyszcząca klopa na Centralnym też się poświęciła aby innym było lepiej, bo się zgłosiła na ochotniczkę do czyszczenia klopa bym tego ja nie robil.

No tak, mając taki obraz świata to rzeczywiście można dojść do dziwnych przemyśleń

edan84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 11:15   #637
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Uwielbiam ten argument "nie każdy może mieszkać w Warszawie", idealna wymówka do dalszego siedzenia w Pcimiu Dolnym i zarabiania minimalnej. Jak się chce to można dobrze zarabiać, tyle. Czasem będzie to wymagać zmiany branży, miasta, kraju, zdobycia nowych umiejętności, nie każdemu się chce, ale można. Niektórzy tak swoim życiem potoczyli, że utknęli w mało opłacalnej branży, pomimo tego, że są ludźmi inteligentnymi czy pracowitymi, co nadal nie zmienia faktu, że mogliby zarabiać lepiej w innej, ale z różnych powodów podjęli takie decyzje jakie podjęli i nadal ich stopa życiowa jest zależna głównie od ich decyzji, a nie zrządzeń losu i niezbadanych wyroków bożych.
nadal... nie każdy może mieszkać w Warszawie. wyobraź sobie teraz pospolite ruszenie i milion Polaków z różnych stron Polski stwierdza, że oni chcą dużo zarabiać w Warszawie.

a pomijając to... zakładając jakiś zdroworozsądkowe podejście do życia i zachowanie jakieś minimalnego balansu między pracą, a życiem poza pracą - przeprowadzi się taka rodzina z jednym dzieckiem do Warszawy. trzeba się przebranżowić, dokształcić, wynająć mieszkanie, żyć za coś, oddać dziecko do żłobka (bo przecież cała rodzina daleko, nie da się wykorzystać kogoś do pomocy). itd.
jakie zarobki na start musi mieć ta rodzina?

takie hop-siup przeprowadzamy się do warszawy jest proste dla ludzi młodych, bez zobowiązań. nie dla ludzi, którzy muszą myśleć o czymś więcej.

no i - te przykładowe pielęgniarki i nauczyciele. przeprowadzka do warszawy nic nie zmienia w zasadzie w kwestii wynagrodzenia. są to różnice, które zjedzą wyższe koszty życia.
co z nimi? jak mają się dorobić?
przebranżowić się i zostaniemy bez pielęgniarek i nauczycieli?

Cytat:
Napisane przez edan84 Pokaż wiadomość
Ahhhh, czyli powinienem całować nauczycieli po stopach, bo oni są takimi samobiczownikami, którzy świadomie się poświęcili i zarabiają byle co, bo wiedzieli że społeczeństwo nie może się składać tylko z pracowników IT??
A przecież mogli zgarniać nic nie robiac grube hajsy w IT. Ale oni się poświęcili dla innych.
Pani Lusia czyszcząca klopa na Centralnym też się poświęciła aby innym było lepiej, bo się zgłosiła na ochotniczkę do czyszczenia klopa bym tego ja nie robil.

No tak, mając taki obraz świata to rzeczywiście można dojść do dziwnych przemyśleń

nie. powinieneś patrzeć trochę dalej niż czubek własnego nosa. naprawdę tyle wystarczy

społeczeństwo nie ma szansy istnienia bez ludzi wykonujących zawody nieopłacalne i mało atrakcyjne. i jakkolwiek byśmy nie chcieli to nie da się inaczej. naprawdę tego nie rozumiesz czy udajesz?

jak ta pani Lusia nagle dozna oświecenia i pójdzie sobie do IT a za nią inne panie Lusie, to sam sobie będziesz biura sprzątał?

jak Ci samobiczujący się nauczyciele doznają oświecenia i pójdą do fmcg to pięknie wykształcone nam to nowe pokolenie wyrośnie. pięknie. widać po nauczaniu zdalnym jak rodzice sa w stanie sami uczyć swoje dzieci. nie są.

jak te leniwe pielęgniarki zdecydują że nie chcą harować za marne grosze i odejdą sobie do lepiej opłacalnych zawodów, to Ci da zastrzyk przeciwbólowy jak od sprzątania własnych biur Cię strzyknie w plecach? sam sobie zrobisz? bo przecież pielęgniarek nie ma, każda chciała zarabiać kilkanaście tysięcy w innym zawodzie.

tak tak, faktycznie. każdy powinien być informatykiem

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2020-08-26 o 11:17
Stary 2020-08-26, 11:52   #638
amillia
BAN stały

Cytat:
nadal... nie każdy może mieszkać w Warszawie. wyobraź sobie teraz pospolite ruszenie i milion Polaków z różnych stron Polski stwierdza, że oni chcą dużo zarabiać w Warszawie.
Ale... to tak nie działa. I nie jest żadnym argumentem w dyskusji. Jeśli Warszawa zaczęłaby cierpieć z nadmiaru pracowników, to ten odpływ pracowników z innych miast spowodowałby ich niedobór tamże, podwyższając wartość rynkową takiego pracownika i jego pensje. W tej nowej rzeczywistości nie opłacałoby się emigrować do Warszawy, tylko do miejsc, gdzie pracowników zaczęło brakować.

Podobnie z teoretycznym nadmiarem programistów. Póki co nam to nie grozi, ale jeśli wszystkie sprzątaczki świata się przebranżowią to role się odwrócą i na pensje sprzątaczek będzie można patrzeć z zazdrością.

Cytat:
a pomijając to... zakładając jakiś zdroworozsądkowe podejście do życia i zachowanie jakieś minimalnego balansu między pracą, a życiem poza pracą - przeprowadzi się taka rodzina z jednym dzieckiem do Warszawy. trzeba się przebranżowić, dokształcić, wynająć mieszkanie, żyć za coś, oddać dziecko do żłobka (bo przecież cała rodzina daleko, nie da się wykorzystać kogoś do pomocy). itd.
Wykształcenie, które mają do tej pory, doświadczenie, które zdobyli w swoich branżach, miasta, w których podjęli edukację i dziecko, które sprowadzili na świat - to wszystko są ich indywidualnie podjęte decyzje, które wpłynęły na to, że przeprowadzka do Warszawy i zmiana branży jest utrudniona. Nikt za nich tych decyzji nie podjął, teraz muszą ponosić ich konsekwencje.

Cytat:
takie hop-siup przeprowadzamy się do warszawy jest proste dla ludzi młodych, bez zobowiązań. nie dla ludzi, którzy muszą myśleć o czymś więcej.
Ktoś zapłodnił tę teoretyczną kobietę na siłę i kazał jej rodzić dziecko z pistoletem przy głowie, że teraz mówi innym ludziom, jakie to szczęście mieli, że dobrze zarabiają? To nie szczęście, to lepsze decyzje życiowe.

Cytat:
no i - te przykładowe pielęgniarki i nauczyciele. przeprowadzka do warszawy nic nie zmienia w zasadzie w kwestii wynagrodzenia. są to różnice, które zjedzą wyższe koszty życia.
co z nimi? jak mają się dorobić?
przebranżowić się i zostaniemy bez pielęgniarek i nauczycieli?
Nie zostaniemy bez pielęgniarek i nauczycieli, bo przy odpowiednim niedobrze pracowników tych branż ich pensje zaczną rosnąć, przyciągając chętnych kandydatów. Przy założeniu odpowiednio wolnego rynku, co tam rząd by wymyślił to inna kwestia, ale mieszkać w Polsce też nie trzeba.
To tak na marginesie tego, że ci teoretyczni ludzie podejmowali decyzje o zostaniu nauczycielem i pielęgniarką w pełnej świadomości ich zarobków w tym kraju, więc nadal są odpowiedzialni za swoje niskie pensje.
Stary 2020-08-26, 11:56   #639
vilka1
Rozeznanie

Cytat:

Nie każdy może się przeprowadzić do Warszawy ale 50 czy 60 km od Pcimia może być duże miasto wojewódzkie albo firma, która płaci więcej. Może ktoś woli mieć więcej czasu dla rodziny niż dojeżdzać kawałek dalej do lepiej płatnej pracy. I to jest naprawdę ok. O ile jednocześnie nie narzeka się "jaki jestem biedny, że tak mało zarabiam". Nie wmawiaj mi, że moim zdaniem każdy koniecznie musi oszczędzać kasę, bo tak nie jest. Kwestia kompromisów: albo poświęcam czas na podyplomówkę, kursy, dalsze dojazdy do lepszej pracy albo mam więcej czasu dla siebie czy rodziny kosztem niższej pensji: bo chcę mieszkać w małej miejscowości, nie chcę dojeżdzać nigdzie dalej do pracy, dokształcać się, chcę pracować w jednym miejscu 30 lat. I to naprawdę jest OK!
vilka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 12:00   #640
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Ale... to tak nie działa. I nie jest żadnym argumentem w dyskusji. Jeśli Warszawa zaczęłaby cierpieć z nadmiaru pracowników, to ten odpływ pracowników z innych miast spowodowałby ich niedobór tamże, podwyższając wartość rynkową takiego pracownika i jego pensje. W tej nowej rzeczywistości nie opłacałoby się emigrować do Warszawy, tylko do miejsc, gdzie pracowników zaczęło brakować.

Podobnie z teoretycznym nadmiarem programistów. Póki co nam to nie grozi, ale jeśli wszystkie sprzątaczki świata się przebranżowią to role się odwrócą i na pensje sprzątaczek będzie można patrzeć z zazdrością.

Wykształcenie, które mają do tej pory, doświadczenie, które zdobyli w swoich branżach, miasta, w których podjęli edukację i dziecko, które sprowadzili na świat - to wszystko są ich indywidualnie podjęte decyzje, które wpłynęły na to, że przeprowadzka do Warszawy i zmiana branży jest utrudniona. Nikt za nich tych decyzji nie podjął, teraz muszą ponosić ich konsekwencje.

Ktoś zapłodnił tę teoretyczną kobietę na siłę i kazał jej rodzić dziecko z pistoletem przy głowie, że teraz mówi innym ludziom, jakie to szczęście mieli, że dobrze zarabiają? To nie szczęście, to lepsze decyzje życiowe.

Nie zostaniemy bez pielęgniarek i nauczycieli, bo przy odpowiednim niedobrze pracowników tych branż ich pensje zaczną rosnąć, przyciągając chętnych kandydatów. Przy założeniu odpowiednio wolnego rynku, co tam rząd by wymyślił to inna kwestia, ale mieszkać w Polsce też nie trzeba.
To tak na marginesie tego, że ci teoretyczni ludzie podejmowali decyzje o zostaniu nauczycielem i pielęgniarką w pełnej świadomości ich zarobków w tym kraju, więc nadal są odpowiedzialni za swoje niskie pensje.
no i jak dla mnie wszystko co napisałaś potwierdza jedynie, że nie każdy może się przeprowadzić do Warszawy i zarabiać kilkanaście tysięcy

i to nie jest takie proste, że wystarczy mieć chęci i ambicje. nie wystarczy

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Nie każdy może się przeprowadzić do Warszawy ale 50 czy 60 km od Pcimia może być duże miasto wojewódzkie albo firma, która płaci więcej. Może ktoś woli mieć więcej czasu dla rodziny niż dojeżdzać kawałek dalej do lepiej płatnej pracy. I to jest naprawdę ok. O ile jednocześnie nie narzeka się "jaki jestem biedny, że tak mało zarabiam". Nie wmawiaj mi, że moim zdaniem każdy koniecznie musi oszczędzać kasę, bo tak nie jest. Kwestia kompromisów: albo poświęcam czas na podyplomówkę, kursy, dalsze dojazdy do lepszej pracy albo mam więcej czasu dla siebie czy rodziny kosztem niższej pensji: bo chcę mieszkać w małej miejscowości, nie chcę dojeżdzać nigdzie dalej do pracy, dokształcać się, chcę pracować w jednym miejscu 30 lat. I to naprawdę jest OK!
zadałam pytanie ile wg Ciebie zarabia pielęgniarka w prywatnej przychodzi czy nauczyciel w prywatnej szkole (bo te miejsca pracy podałaś jako takie perspektywiczne dla przedstawicieli tychże zawodów).

odpowiesz?
Stary 2020-08-26, 12:01   #641
vilka1
Rozeznanie

Cytat:

Zgadzam się w 100%

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:
no i jak dla mnie wszystko co napisałaś potwierdza jedynie, że nie każdy może się przeprowadzić do Warszawy i zarabiać kilkanaście tysięcy

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

zadałam pytanie ile wg Ciebie zarabia pielęgniarka w prywatnej przychodzi czy nauczyciel w prywatnej szkole (bo te miejsca pracy podałaś jako takie perspektywiczne dla przedstawicieli tychże zawodów).

odpowiesz?
Nie mam nikogo tam, więc nie wiem dokładnie, ale oni jakoś nie protestują pod Sejmem
Mam za to inny przykład: mogłabym pracować w dziale zgodnym z moim wykształceniem w Urzędzie Miasta, rzut beretem od domu i zarabiać 3-4 razy mniej niż teraz.

Edytowane przez vilka1
Czas edycji: 2020-08-26 o 12:06
Stary 2020-08-26, 12:04   #642
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:

Nie mam nikogo tam, więc nie wiem, ale oni jakoś nie protestują pod Sejmem
no to Ci powiem... nie zarabiają kilkunastu tysięcy miesięcznie, nie zarabiają tyle aby odłożyć na mieszkanie bez kredytu. nie zarabiają tyle ile tutaj, kilka stron wcześniej określałaś jako przyzwoite zarobki.

a przecież stwierdziłaś, ze w każdym zawodzie, chcieć to móc i wystarczy być ambitnym i zdeterminowanym.

no nie, nie wystarczy.
Stary 2020-08-26, 12:06   #643
amillia
BAN stały

Cytat:

Wystarczy. Większość ludzi w tym kraju mogłaby mieszkać w dużym mieście i zarabiać kilkanaście tysięcy, ale podjęła decyzje w swoim życiu, które doprowadziły ich do innych zarobków i innych miejsc zamieszkania, takie jak wybór kierunku studiów, decyzja o posiadaniu dzieci, decyzja o zamieszkaniu w konkretnym miejscu oraz wiele innych. Natomiast owszem, jak się nagromadzi takie decyzje podjęte na przestrzeni kilkunastu lat to może się okazać, że na danym etapie życia przebranżowienie może być znacznie utrudnione lub nawet niemożliwe - ale dana osoba do tego miejsca sama się doprowadziła.

I również podkreślę, że nie widzę w tym nic złego, nie każdy musi mieszkać w stolicy czy robić ogromną karierę - o ile nie wini wszystkich dookoła oprócz siebie za to, że nie zarabia tyle co ludzie, którzy podjęli inne decyzje.
Stary 2020-08-26, 12:08   #644
vilka1
Rozeznanie

Cytat:
no to Ci powiem... nie zarabiają kilkunastu tysięcy miesięcznie, nie zarabiają tyle aby odłożyć na mieszkanie bez kredytu. nie zarabiają tyle ile tutaj, kilka stron wcześniej określałaś jako przyzwoite zarobki.

a przecież stwierdziłaś, ze w każdym zawodzie, chcieć to móc i wystarczy być ambitnym i zdeterminowanym.

no nie, nie wystarczy.
Jakoś ambitna nauczycielka z mojego środowiska może Widocznie Ci z twojego środowiska nie są zdolni i nie mają chęci.
Stary 2020-08-26, 12:13   #645
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Wystarczy. Większość ludzi w tym kraju mogłaby mieszkać w dużym mieście i zarabiać kilkanaście tysięcy, ale podjęła decyzje w swoim życiu, które doprowadziły ich do innych zarobków i innych miejsc zamieszkania, takie jak wybór kierunku studiów, decyzja o posiadaniu dzieci, decyzja o zamieszkaniu w konkretnym miejscu oraz wiele innych. Natomiast owszem, jak się nagromadzi takie decyzje podjęte na przestrzeni kilkunastu lat to może się okazać, że na danym etapie życia przebranżowienie może być znacznie utrudnione lub nawet niemożliwe - ale dana osoba do tego miejsca sama się doprowadziła.

I również podkreślę, że nie widzę w tym nic złego, nie każdy musi mieszkać w stolicy czy robić ogromną karierę - o ile nie wini wszystkich dookoła oprócz siebie za to, że nie zarabia tyle co ludzie, którzy podjęli inne decyzje.
a co powiesz o geofizykach?

gdy zaczynałam studia geofizyka była niezwykle perspektywiczna. ogromne ilości miejsc pracy, bardzo dobre zarobki, dużo fajnych wyjazdów w ramach pracy dla chętnych - raj, jak teraz IT.
dostać się na geofizykę na AGH było bardzo ciężko, a przyjmowano z 300 osób na rok.

3-4 lata później nastąpił krach. geofizyka padła. pracownicy z 20 letnim stażem zostawali nagle bez pracy.

też złe decyzje życiowe?

w każdym razie ja nie przekonam Ciebie, Ty nie przekonasz mnie. i na tym zapewne powinnyśmy poprzestać

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Jakoś ambitna nauczycielka z mojego środowiska może Widocznie Ci z twojego środowiska nie są zdolni i nie mają chęci.
gdzie ta ambitna nauczycielka pracuje? z resztą. zapytaj ją ile się płaci nauczycielowi za pełen etat. zapewne się zdziwisz trochę

i jak dużą krotność jej pensji wkłada jej mąż
Stary 2020-08-26, 12:16   #646
velika
Winter is coming

Moja teściowa porzuciła słabo płatną pracę dla pielęgniarstwa właśnie i zarabia bardzo dobrze. Co więcej, porzuciła prywatną przychodnię, gdzie zaczynała dla szpitali publicznych, bo w nich płacą jej o dziwo dużo lepiej. Małe miasto. Przebranżowiła się w okolicach 50-tych urodzin

Ja zarabiam bardzo dobrze w małym mieście ale mam swoją firmę od kilku lat. Być może w Poznaniu/Warszawie zarabiałabym jeszcze lepiej, ale tyle ile mam mi wystarcza całkowicie, a przy tym mam pracę pod nosem, często kończę o 15. Coś za coś

velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 12:23   #647
amillia
BAN stały

Cytat:
a co powiesz o geofizykach?

gdy zaczynałam studia geofizyka była niezwykle perspektywiczna. ogromne ilości miejsc pracy, bardzo dobre zarobki, dużo fajnych wyjazdów w ramach pracy dla chętnych - raj, jak teraz IT.
dostać się na geofizykę na AGH było bardzo ciężko, a przyjmowano z 300 osób na rok.

3-4 lata później nastąpił krach. geofizyka padła. pracownicy z 20 letnim stażem zostawali nagle bez pracy.

też złe decyzje życiowe?

w każdym razie ja nie przekonam Ciebie, Ty nie przekonasz mnie. i na tym zapewne powinnyśmy poprzestać

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

gdzie ta ambitna nauczycielka pracuje? z resztą. zapytaj ją ile się płaci nauczycielowi za pełen etat. zapewne się zdziwisz trochę

i jak dużą krotność jej pensji wkłada jej mąż
Dostać się jest trudno też na socjologię na UJ, co nie znaczy, że to perspektywistyczne studia

Nie znam się na geofizyce, więc nie mogę się za bardzo odnieść. Co znaczy ten krach i co oznacza, że "geofizyka padła"? Na czym zarabiano i czemu przestano na tym zarabiać?

Młodzi ludzie na etapie studiów już prawdopodobnie zauważyli, że zarobki nie odpowiadają tym zapowiedzianym, studia i czas tuż po studiach to nadal idealny czas na przebranżowienie się i naukę nowych umiejętności zamiast brnięcia w niedochodową branżę. Pracownicy z 20 letnim stażem powinni posiadać umiejętności i doświadczenie, które pozwolą im się odnaleźć na rynku - nie znam branży i tego wielkiego krachu, więc nie mogę się bardziej odnieść.

Tym niemniej, nie oszukujmy się, sytuacja, w której nagle jedna branża z dnia na dzień traci prawo bytu ma mało wspólnego z całą dyskusją. Tak, czasem ma się zwykłego pecha, czasem człowiek haruje latami żeby zostać światowej klasy chirurgiem a potem nagle traci wzrok, tym niemniej w kontekście "typowej" osoby z typowymi problemami i perspektywami utrzymuję to co napisałam - mogli podjąć inne decyzje w życiu, ale z różnych powodów nie podjęli i teraz konsekwencją są m.in. ich zarobki.
Stary 2020-08-26, 12:40   #648
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Dostać się jest trudno też na socjologię na UJ, co nie znaczy, że to perspektywistyczne studia

Nie znam się na geofizyce, więc nie mogę się za bardzo odnieść. Co znaczy ten krach i co oznacza, że "geofizyka padła"? Na czym zarabiano i czemu przestano na tym zarabiać?

Młodzi ludzie na etapie studiów już prawdopodobnie zauważyli, że zarobki nie odpowiadają tym zapowiedzianym, studia i czas tuż po studiach to nadal idealny czas na przebranżowienie się i naukę nowych umiejętności zamiast brnięcia w niedochodową branżę. Pracownicy z 20 letnim stażem powinni posiadać umiejętności i doświadczenie, które pozwolą im się odnaleźć na rynku - nie znam branży i tego wielkiego krachu, więc nie mogę się bardziej odnieść.

Tym niemniej, nie oszukujmy się, sytuacja, w której nagle jedna branża z dnia na dzień traci prawo bytu ma mało wspólnego z całą dyskusją. Tak, czasem ma się zwykłego pecha, czasem człowiek haruje latami żeby zostać światowej klasy chirurgiem a potem nagle traci wzrok, tym niemniej w kontekście "typowej" osoby z typowymi problemami i perspektywami utrzymuję to co napisałam - mogli podjąć inne decyzje w życiu, ale z różnych powodów nie podjęli i teraz konsekwencją są m.in. ich zarobki.
no i jak dla mnie wracamy tym samym do punktu wyjścia... wcale nie wystarczy tylko chcieć. trzeba mieć jeszcze szczęście
Stary 2020-08-26, 12:47   #649
amillia
BAN stały

Cytat:
no i jak dla mnie wracamy tym samym do punktu wyjścia... wcale nie wystarczy tylko chcieć. trzeba mieć jeszcze szczęście
Nie wiem w jaki sposób do tego doszłaś. Szczęście, żeby nie zostać potrąconym przez ciężarówkę albo nie trafić na jedną na milion branżę, która w tajemniczych okolicznościach "padła" z dnia na dzień, cokolwiek to znaczy. Ale poza takimi sytuacjami, w 99% przypadków to owszem, wystarczy chcieć i podejmować właściwe decyzje.
Stary 2020-08-26, 12:50   #650
Pani_Mada
BAN stały

ok, poddaję się
btw.. można sobie w internetach poczytać w jakich to tajemniczych okolicznościach padły jedne z większych form w Polsce
Stary 2020-08-26, 12:56   #651
edan84
BAN stały

Cytat:
ok, poddaję się
btw.. można sobie w internetach poczytać w jakich to tajemniczych okolicznościach padły jedne z większych form w Polsce
Znam geofizyczke. Jest na pewno krajową, wysoką wyspecjalizowaną specjalistką w branży i zarabia podobnie jak ja.
Nie wiem kiedy byl ten krach, ale musiał być chyba w ciągu ostatniego roku, bo inaczej bym od niej wiedział że dziaduje.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Zresztą nie o tym temat. Równie dobrze mogłaś powiedzieć, że jakoś czas temu branża hotelarska był świetnym biznesem. A dziś - trup. I że ojojoj a tak perspektywicznie było.

No... było. Krótko. I wiadomo, że tego typu okazjonalne biznesy (podobnie jak flipy) są krótkotrwałe. I należy się liczyć że źródełko szybkiego wzbogacenia może szybko wyschnac. Bo ile może Polska hoteli pomieścić? Albo ludzi od flipów? Albo specjalistów od geofizyki??

Stary 2020-08-26, 12:58   #652
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
ok, poddaję się
Podrzuć linka.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 12:58   #653
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;88093753]Bardzo się zgadzam.

---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:55 ----------

To prawda. Spotkałam w swoim życiu bardzo bogatych ludzi, ale co z tego ? Straszne buce.[/QUOTE]A ja się nie zgadzam. To znaczy jeśli mówimy o ludziach, którzy wyjechali z tego pcimia i nagle zaczęli zarabiać te kilkadziesiąt tysięcy, to tak, zazwyczaj to buce, którzy uważają, że skoro im się udało, to inni którym się nie udało to lenie i debile. Jednak jeśli mówimy o ludziach, których zarobki idą w setki tysięcy miesięcznie i więcej, to zazwyczaj są to ludzie niezwykle inteligentni, uprzejmi, kulturalni i pokorni. Być może po prostu zdają sobie sprawę, że stanowią naprawdę niewielki odsetek społeczeństwa i że bez normalnego funkcjonowania w społeczeństwie nie dadzą rady robić majątku.

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 12:59   #654
edan84
BAN stały

W latach 90ych był hajp na Zaradzanie i marketing. Kilka lat później na europeistykę. Bo studia w miarę łatwe a kasa miala być niebotyczna. Niestety, jak coś łatwe i dochodowe, to zaraz jest mocna, silna konkurencja. I łatwe i dochodowe być przestaje.

Niestety, aby być dobrym programistą to trzeba swoje zakuć. I wylac trochę potu i krwi. A nikt nie lubi się wysilać. Stąd ciągle braki jeśli chodzi o dobrych programistow.

Stary 2020-08-26, 13:00   #655
madzit11
BAN stały

6000 na rękę
madzit11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 13:28   #656
orexa
BAN stały

Z mężem wydajemy na życie z rachunkami miesięcznie jakieś 4000 zł ( nie mamy kredytów oraz mamy dom tak wiec rachunki są mniejsze niż w przypadku mieszkania w bloku).
orexa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 14:11   #657
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez orexa Pokaż wiadomość
Z mężem wydajemy na życie z rachunkami miesięcznie jakieś 4000 zł ( nie mamy kredytów oraz mamy dom tak wiec rachunki są mniejsze niż w przypadku mieszkania w bloku).
Czyli ile wydajecie na rachunku? Do tej pory zawsze słyszałam, że dom to jednak większe wydatki...

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 14:12   #658
niemanicka
Wtajemniczenie

Opinie osob, ktore sadza, ze wystarczy byc ambitnym i pracowitym, oceniam jako krzywdzące. Serio jest mnostwo inteligentnych ludzi, ktorych nigdy nie poznamy, z różnych przyczyn. Jesli ktos natomiast ma wąskie horyzonty i myślenie jw. a jest bogaty, to mowi samo za siebie o tej ambicji i inteligencji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-26, 14:59   #659
Tepsa
Zakorzenienie

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88094848]Czyli ile wydajecie na rachunku? Do tej pory zawsze słyszałam, że dom to jednak większe wydatki...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Sam dom jest spoko, do chwili kiedy nie wyskakuje jakiś większy wydatek. Okazuje się o tyle o ile o rynnę w mieszkaniu nie muszę się martwić, to w przypadku domu jest to już mój problem

Stary 2020-08-26, 15:06   #660
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orexa Pokaż wiadomość
My tak samo. I również bez kredytu. Jednak jest to i tak relatywnie bardzo mała kwota.

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Tepsa Pokaż wiadomość
Sam dom jest spoko, do chwili kiedy nie wyskakuje jakiś większy wydatek. Okazuje się o tyle o ile o rynnę w mieszkaniu nie muszę się martwić, to w przypadku domu jest to już mój problem

Tak, ale w zamian masz swój dom. Nie dzielisz go z setka sąsiadów z bloku. Jesteś panem swojego życia
Dla mnie najgorsze co może być to wspólnota. Jestem trudnym wspolokatorem , dlatego nie wyobrażam sobie życia w bloku.

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości