|
|
#631 |
|
BAN stały
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
Bardzo to naiwne myślenie, że ambicja i ciężka praca zaowocują w postaci dużych zarobków
trochę by to było za proste
|
|
|
|
|
#632 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#633 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
ile Twoim zdaniem zarabia ta pielęgniarka a Medicoverze czy nauczyciel w prywatnej szkole? ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
![]() większość nauczycieli pracuje na kilku etatach i udziela korepetycji, ale nie dlatego żeby mieć mieszkanie bez kredytu, ale żeby było ich na jakiś kredyt stać. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#634 |
|
BAN stały
|
Uwielbiam ten argument "nie każdy może mieszkać w Warszawie", idealna wymówka do dalszego siedzenia w Pcimiu Dolnym i zarabiania minimalnej. Jak się chce to można dobrze zarabiać, tyle. Czasem będzie to wymagać zmiany branży, miasta, kraju, zdobycia nowych umiejętności, nie każdemu się chce, ale można. Niektórzy tak swoim życiem potoczyli, że utknęli w mało opłacalnej branży, pomimo tego, że są ludźmi inteligentnymi czy pracowitymi, co nadal nie zmienia faktu, że mogliby zarabiać lepiej w innej, ale z różnych powodów podjęli takie decyzje jakie podjęli i nadal ich stopa życiowa jest zależna głównie od ich decyzji, a nie zrządzeń losu i niezbadanych wyroków bożych.
|
|
|
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
Całe szczęście, że mamy w tym kraju ludzi "nieambitnych i leniwych", bo nie wiem co byśmy zrobili z tymi wszystkimi super zarabiającymi specjalistami.
To właśnie pokazuje, że nie wszyscy mogą sobie zacząć zarabiać kilkadziesiąt tysi, jeśli tylko nie będą leniwi. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#636 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Okoliczności są ważne, ale zwykle te same okoliczności nie trwają całe życie. Motywacji się nie ma? Na to już się za kogoś nic nie poradzi. Talent? Aby oszczędzać kilkanaście tys miesięcznie nie trzeba mieć talentu. Talent jest potrzebny aby zgarniać taki hajs jak Lewandowski. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
A przecież mogli zgarniać nic nie robiac grube hajsy w IT. Ale oni się poświęcili dla innych. Pani Lusia czyszcząca klopa na Centralnym też się poświęciła aby innym było lepiej, bo się zgłosiła na ochotniczkę do czyszczenia klopa bym tego ja nie robil. No tak, mając taki obraz świata to rzeczywiście można dojść do dziwnych przemyśleń Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#637 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() a pomijając to... zakładając jakiś zdroworozsądkowe podejście do życia i zachowanie jakieś minimalnego balansu między pracą, a życiem poza pracą - przeprowadzi się taka rodzina z jednym dzieckiem do Warszawy. trzeba się przebranżowić, dokształcić, wynająć mieszkanie, żyć za coś, oddać dziecko do żłobka (bo przecież cała rodzina daleko, nie da się wykorzystać kogoś do pomocy). itd. jakie zarobki na start musi mieć ta rodzina? takie hop-siup przeprowadzamy się do warszawy jest proste dla ludzi młodych, bez zobowiązań. nie dla ludzi, którzy muszą myśleć o czymś więcej. no i - te przykładowe pielęgniarki i nauczyciele. przeprowadzka do warszawy nic nie zmienia w zasadzie w kwestii wynagrodzenia. są to różnice, które zjedzą wyższe koszty życia. co z nimi? jak mają się dorobić? przebranżowić się i zostaniemy bez pielęgniarek i nauczycieli? Cytat:
nie. powinieneś patrzeć trochę dalej niż czubek własnego nosa. naprawdę tyle wystarczy społeczeństwo nie ma szansy istnienia bez ludzi wykonujących zawody nieopłacalne i mało atrakcyjne. i jakkolwiek byśmy nie chcieli to nie da się inaczej. naprawdę tego nie rozumiesz czy udajesz? jak ta pani Lusia nagle dozna oświecenia i pójdzie sobie do IT a za nią inne panie Lusie, to sam sobie będziesz biura sprzątał? jak Ci samobiczujący się nauczyciele doznają oświecenia i pójdą do fmcg to pięknie wykształcone nam to nowe pokolenie wyrośnie. pięknie. widać po nauczaniu zdalnym jak rodzice sa w stanie sami uczyć swoje dzieci. nie są. jak te leniwe pielęgniarki zdecydują że nie chcą harować za marne grosze i odejdą sobie do lepiej opłacalnych zawodów, to Ci da zastrzyk przeciwbólowy jak od sprzątania własnych biur Cię strzyknie w plecach? sam sobie zrobisz? bo przecież pielęgniarek nie ma, każda chciała zarabiać kilkanaście tysięcy w innym zawodzie. tak tak, faktycznie. każdy powinien być informatykiem
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-08-26 o 11:17 |
||
|
|
|
|
#638 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Podobnie z teoretycznym nadmiarem programistów. Póki co nam to nie grozi, ale jeśli wszystkie sprzątaczki świata się przebranżowią to role się odwrócą i na pensje sprzątaczek będzie można patrzeć z zazdrością. Cytat:
Cytat:
Cytat:
To tak na marginesie tego, że ci teoretyczni ludzie podejmowali decyzje o zostaniu nauczycielem i pielęgniarką w pełnej świadomości ich zarobków w tym kraju, więc nadal są odpowiedzialni za swoje niskie pensje. |
||||
|
|
|
|
#639 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#640 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
i to nie jest takie proste, że wystarczy mieć chęci i ambicje. nie wystarczy ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
odpowiesz? |
||
|
|
|
|
#641 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]() Mam za to inny przykład: mogłabym pracować w dziale zgodnym z moim wykształceniem w Urzędzie Miasta, rzut beretem od domu i zarabiać 3-4 razy mniej niż teraz. Edytowane przez vilka1 Czas edycji: 2020-08-26 o 12:06 |
||
|
|
|
|
#642 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a przecież stwierdziłaś, ze w każdym zawodzie, chcieć to móc i wystarczy być ambitnym i zdeterminowanym. no nie, nie wystarczy. |
|
|
|
|
|
#643 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I również podkreślę, że nie widzę w tym nic złego, nie każdy musi mieszkać w stolicy czy robić ogromną karierę - o ile nie wini wszystkich dookoła oprócz siebie za to, że nie zarabia tyle co ludzie, którzy podjęli inne decyzje. |
|
|
|
|
|
#644 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widocznie Ci z twojego środowiska nie są zdolni i nie mają chęci.
|
|
|
|
|
|
#645 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
gdy zaczynałam studia geofizyka była niezwykle perspektywiczna. ogromne ilości miejsc pracy, bardzo dobre zarobki, dużo fajnych wyjazdów w ramach pracy dla chętnych - raj, jak teraz IT. dostać się na geofizykę na AGH było bardzo ciężko, a przyjmowano z 300 osób na rok. 3-4 lata później nastąpił krach. geofizyka padła. pracownicy z 20 letnim stażem zostawali nagle bez pracy. też złe decyzje życiowe? w każdym razie ja nie przekonam Ciebie, Ty nie przekonasz mnie. i na tym zapewne powinnyśmy poprzestać ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
i jak dużą krotność jej pensji wkłada jej mąż
|
||
|
|
|
|
#646 |
|
Winter is coming
|
Moja teściowa porzuciła słabo płatną pracę dla pielęgniarstwa właśnie i zarabia bardzo dobrze. Co więcej, porzuciła prywatną przychodnię, gdzie zaczynała dla szpitali publicznych, bo w nich płacą jej o dziwo dużo lepiej. Małe miasto. Przebranżowiła się w okolicach 50-tych urodzin
Ja zarabiam bardzo dobrze w małym mieście ale mam swoją firmę od kilku lat. Być może w Poznaniu/Warszawie zarabiałabym jeszcze lepiej, ale tyle ile mam mi wystarcza całkowicie, a przy tym mam pracę pod nosem, często kończę o 15. Coś za coś
|
|
#647 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie znam się na geofizyce, więc nie mogę się za bardzo odnieść. Co znaczy ten krach i co oznacza, że "geofizyka padła"? Na czym zarabiano i czemu przestano na tym zarabiać? Młodzi ludzie na etapie studiów już prawdopodobnie zauważyli, że zarobki nie odpowiadają tym zapowiedzianym, studia i czas tuż po studiach to nadal idealny czas na przebranżowienie się i naukę nowych umiejętności zamiast brnięcia w niedochodową branżę. Pracownicy z 20 letnim stażem powinni posiadać umiejętności i doświadczenie, które pozwolą im się odnaleźć na rynku - nie znam branży i tego wielkiego krachu, więc nie mogę się bardziej odnieść. Tym niemniej, nie oszukujmy się, sytuacja, w której nagle jedna branża z dnia na dzień traci prawo bytu ma mało wspólnego z całą dyskusją. Tak, czasem ma się zwykłego pecha, czasem człowiek haruje latami żeby zostać światowej klasy chirurgiem a potem nagle traci wzrok, tym niemniej w kontekście "typowej" osoby z typowymi problemami i perspektywami utrzymuję to co napisałam - mogli podjąć inne decyzje w życiu, ale z różnych powodów nie podjęli i teraz konsekwencją są m.in. ich zarobki. |
|
|
|
|
|
#648 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#649 |
|
BAN stały
|
Nie wiem w jaki sposób do tego doszłaś. Szczęście, żeby nie zostać potrąconym przez ciężarówkę albo nie trafić na jedną na milion branżę, która w tajemniczych okolicznościach "padła" z dnia na dzień, cokolwiek to znaczy. Ale poza takimi sytuacjami, w 99% przypadków to owszem, wystarczy chcieć i podejmować właściwe decyzje.
|
|
|
|
|
#650 |
|
BAN stały
|
ok, poddaję się
btw.. można sobie w internetach poczytać w jakich to tajemniczych okolicznościach padły jedne z większych form w Polsce
|
|
|
|
|
#651 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem kiedy byl ten krach, ale musiał być chyba w ciągu ostatniego roku, bo inaczej bym od niej wiedział że dziaduje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Zresztą nie o tym temat. Równie dobrze mogłaś powiedzieć, że jakoś czas temu branża hotelarska był świetnym biznesem. A dziś - trup. I że ojojoj a tak perspektywicznie było. No... było. Krótko. I wiadomo, że tego typu okazjonalne biznesy (podobnie jak flipy) są krótkotrwałe. I należy się liczyć że źródełko szybkiego wzbogacenia może szybko wyschnac. Bo ile może Polska hoteli pomieścić? Albo ludzi od flipów? Albo specjalistów od geofizyki?? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#652 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#653 |
|
Konto usunięte
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;88093753]Bardzo się zgadzam.
---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:55 ---------- To prawda. Spotkałam w swoim życiu bardzo bogatych ludzi, ale co z tego ? Straszne buce.[/QUOTE]A ja się nie zgadzam. To znaczy jeśli mówimy o ludziach, którzy wyjechali z tego pcimia i nagle zaczęli zarabiać te kilkadziesiąt tysięcy, to tak, zazwyczaj to buce, którzy uważają, że skoro im się udało, to inni którym się nie udało to lenie i debile. Jednak jeśli mówimy o ludziach, których zarobki idą w setki tysięcy miesięcznie i więcej, to zazwyczaj są to ludzie niezwykle inteligentni, uprzejmi, kulturalni i pokorni. Być może po prostu zdają sobie sprawę, że stanowią naprawdę niewielki odsetek społeczeństwa i że bez normalnego funkcjonowania w społeczeństwie nie dadzą rady robić majątku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#654 |
|
BAN stały
|
W latach 90ych był hajp na Zaradzanie i marketing. Kilka lat później na europeistykę. Bo studia w miarę łatwe a kasa miala być niebotyczna. Niestety, jak coś łatwe i dochodowe, to zaraz jest mocna, silna konkurencja. I łatwe i dochodowe być przestaje.
Niestety, aby być dobrym programistą to trzeba swoje zakuć. I wylac trochę potu i krwi. A nikt nie lubi się wysilać. Stąd ciągle braki jeśli chodzi o dobrych programistow. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#655 |
|
BAN stały
|
6000 na rękę
|
|
|
|
|
#656 |
|
BAN stały
|
Z mężem wydajemy na życie z rachunkami miesięcznie jakieś 4000 zł ( nie mamy kredytów oraz mamy dom tak wiec rachunki są mniejsze niż w przypadku mieszkania w bloku).
|
|
|
|
|
#657 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#658 |
|
Wtajemniczenie
|
Opinie osob, ktore sadza, ze wystarczy byc ambitnym i pracowitym, oceniam jako krzywdzące. Serio jest mnostwo inteligentnych ludzi, ktorych nigdy nie poznamy, z różnych przyczyn. Jesli ktos natomiast ma wąskie horyzonty i myślenie jw. a jest bogaty, to mowi samo za siebie o tej ambicji i inteligencji
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#659 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88094848]Czyli ile wydajecie na rachunku? Do tej pory zawsze słyszałam, że dom to jednak większe wydatki...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Sam dom jest spoko, do chwili kiedy nie wyskakuje jakiś większy wydatek. Okazuje się o tyle o ile o rynnę w mieszkaniu nie muszę się martwić, to w przypadku domu jest to już mój problem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
![]() Dla mnie najgorsze co może być to wspólnota. Jestem trudnym wspolokatorem , dlatego nie wyobrażam sobie życia w bloku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

trochę by to było za proste

Nie kazdy odniesie sukces zawodowy i nie jest to zależne wyłącznie od jego ambicji i decyzji. Nie wiem gdzie widzicie tych leniwych, nieambitnych ludzi, czyzbyscie sie takimi otaczali (jako bogaci?) - watpie. Ale jakos trzeba sobie wytłumaczyć heh