![]() |
#151 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Wczoraj dzwoniono do mnie, poinformowano mnie, że dostałam ta prace i powiedziano mi, żebym przyszła jutro z wszystkimi dokumentami. Godzine tego spotkania maja mi przesłac na e-maila. Stąd wnioskuje, ze chcą podpisac ze mna umowe.
Własnie dzwoniono do mnie z banku śląskie, mam w poniedziałek przyjść na rozmowe. Ale mam wzięcie ![]() Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2008-03-26 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
|
Jeszcze nie mam odpowiedzi z firmy, gdzie praca najbardziej by mi odpowiadała (stanowisko sp. ds. sdministracyjno- biurowych, wynagrodzenie 900 zł) Dowiedziałam się tylko, że wypadłam najlepiej ze wszystkich kandydatek, jednak mam z nich najwyższe wykształcenie, co działa na moją niekorzyść, ponieważ obawiają się, że ja za te pieniądze długo tam nie popracuje, a oni potrzebują pracownika na stałe
![]() Jest mi przykro, że moje wykształcenie działa na moją niekorzyść. Za to w innej firmie, w momencie, kiedy chciałam zrezygnować z oferty, pracodawca wręcz błagał mnie abym, przyjęłą ta prace, bo skończyłam jedną z najlepszych uczelni w Polsce i z tego co zauważył na rozmowie kwalifikacyjnej, jestem bardzo inteligentną i bystrą osobą. Mam jednak spore obawy do tej pracy, pracodawca ma bardzo duże wymagania w stosunku do mnie na temat znajomości zasad księgowości, a ja nigdy jeszcze nie pracowałam na takim stanowisku i nie mam doświadczenia. A wiem, ze na tym stanowisku pracowały już ksiegowe z kilkuletnim doswiadczeniem i zostały zwolnione po 3 miesiącach. Dlatego obawiam się, ze moge nie utrzymac się na tym stanowisku. Podjęłam również decyzje, że z innej pracy, gdzie również wypadłam najlepiej ze wszystkich kandydatów- a było ich sporo i w pn mam podpisac umowe (praca- na której mi również zależało) rezygnuje, z powodu bardzo kiepskiego dojazdu. W poniedziałek będe tam dzwonić. Bardzo liczę na tą pierwszą prace- tam gdzie okazałam się za dobra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja ostatnio miałam kilkanaście rozmów o pracę i nikt nie narzucił mi stawki, tylko zawsze pada pytanie o oczekiwania finansowe. Też mam wyższe, wydz. prawa i adm., czteroletni staż pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Przyczajenie
|
No z tymi stawkami na rozmowach jest różnie.
Niby padają teksty że proszę podac pani oczekiwania to nei jest zobowiązujące.. a potem jakoś dziwnie sie patrzą jak sie mówi ze sie ma doświadczenie studia wyższe no i znasz 2 jeżzki wiec uważasz że stawka w widełkach x byłaby odpowiednia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
|
Cytat:
![]() W firmie, gdzie mam pracować na stanowisku księgowej, sama zaproponowałam 1000 zł. Wydaje mi się, że jak na osobe, bez doświadczenia, która ma pracować na stanowisku księgowej, 1000 zł na początek jest w miare ok. Myślicie że to za mało? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Wtajemniczenie
|
Madzia, wiem że może to być trudne, ale warto w takiej sytuacji dodać swoją sugestię typu :dobrze, dziękuję, zgadzam się na 900 zl, ale za 3 miesiące, gdy się sprawdzę i będą chcieli Państwo ze mną dalej wspolpracować, chcialabym wrocic do rozmowy o wynagrodzeniu.
Nawet jeśli nie powiedziałaś tego teraz przy rozmowie, za 3 miesiące i tak mozesz iść, jeśli będziesz czula że dobrze pracujesz i powiedzieć, że prosisz o podwyżkę albo o realną datę, kiedy ją dostaniesz. W miedzyczasie zawsze mozesz szukac innej pracy-w kolejnej pracy na podobnym stanowisku-juz z niejakim dośw- -np asystent/pomocnik glownej księgowej w jakiejs firmie-spokojnie powinnaś dostać 1500 zl netto. Moje 2 kolezanki swiezo po studiach najpierw zatrudnily się na pol roku jako ogolno-biiurowe pomocnice, potem zmienily pracę i są asystentkami księgowej, jedna ma 1500 zl na rękę, drug 1800 na rękę. dodam że nie są to wielkie znane i prestiżowe firmy, tylko te średniej wielkości. Powodzenia, trzeba walczyć o swoje. Musisz się cenić, wtedy pracodawca widzi że widocznie tyle jesteś warta i tyle Ci da-i zawsze podawaj wyzsza stawkę niż chcesz zarabiać-wtedy jest z czego zejść. Nie warto pracować gdzieś, gdzie pracodawca nie jest w ogole sklonny do negocjacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
|
Sylwiu, ale ty mnie źle zrozumiałaś, bo mnie na dzień dzisiejszy wystarczy 900 zł, tylko pracodawca boi się mnie zatrudnić, ponieważ uważa że znajde lepiej płatną prace, bo po 3 miesiącach oferuje mi tylko 1100 zł (tyle oferują wszystkim pracownikom, którzy rozpoczynają prace- jest to bardzo duża firma ). To on mi powiedział, ze jestem za dobra na stanowisko za takie pieniądze- to nie jest moje stwierdzenie!!!
Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2008-03-29 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Im dluzej Cie czytam, tym bardziej jestem przekonana o tym, ze jestes osoba ponad przecietnie ambitna. Ludzie to wyczuwaja. I ja rowniez jestem zdania, ze bedziesz chciala sie wspinac w gore i nie mowie tu tylko o awansach pionowych w firmie. Ty naturalnie dla siebie szukasz nowych wyzwan. Nawet to widac po tym, w jaki sposob szukasz pracy. A tak z ciekawosci - co Cie tak przyciagnelo w tej pracy? Cytat:
Bywaja tez pracodawcy, ktorzy mowia wiecej niz Ty powiesz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Często jest tak, że pracodawca kiwa głową, że tak, a po 3 miesiącach rozkłada ręce, że no niestety... i liczy na to, że ktos nie będzie chciał szukac sobie nowej pracy i uda się zatrzymać "jelenia" za pierwotną stawkę. Ja np. szukając pracy, już z paroletnim doświadczeniem nie zgadzałam sie na 3 miesiące okresu próbnego. Wysłuchiwalam uprzejmie "ale my musimy najpierw sprawdzić, czy sie Pani nadaje" i odpowiadałam, że z moim doświadczeniem nie moge sobie pozwolić na trzymiesięczny okres próbny, ponieważ jesli po tym czasie okaże sie, że zaproponują mi wyższej stawki, to w tym momencie mam 3 miesiące w plecy.
![]() |
#160 |
|
To jest duża firma, istnieje od 2002 r. ale dynamicznie się rozwija- ma kilka oddziałów w Polsce. Zainteresowała mnie branża- windykacja. Praca wydaje mi się ciekawa, nie jest tak monotonna jak sama księgowość, a jednak zapoznam się z podstawami księgowości. Byłam przekonana, ze ta firma daje duże możliwości, że będe mogła korzystać z różnego rodzaju szkoleń, że dużo się naucze i zdobęde doswiadczenie. Jeśli chodzi o zarobki, to również byłam pewna, że sa w miare wysokie (niestety, przeliczyłam się
![]() Jestem szczerze zaskoczona, ze mają takie podejście. Powinno im zależeć na jak najlepszych pracownikach i oczywiście dbać o to aby im nie uciekli. Oj, czeka mnie bardzo stresujący tydzień ![]() W poniedziałek z rana musze zadzwonić do jednej firmy i zrezygnować z ich oferty. (baaardzo kiepski dojazd) Czuje się tak, jakbym ich troszkę "wyrolowała" ![]() ![]() ![]() Następnie ide do kolejnej firmy, gdzie pracodawca wręcz mnie błagał, żebym nie rezygnowała (upierałam się, ze chce zrezygnować ale jakos mnie przekonał ![]() ![]() Jestem strzępkiem nerwów! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po tekscie o "sprawdzaniu czy ja sie nadaje", to mozna sprawdzic... ale poziom zakurzenia drogi, na ktorej zrobie ostry tyl zwrot. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
|
Dostałam jeszcze odpowiedź z sygma banku
![]() A więc mam 4 oferty pracy i tak naprawde żadna tak do końca mi nie odpowiada ![]() Małe podsumowanie: 1. praca na której mi na najbardziej zalezy, odpowiedź mam dostac do wtorku. Duza firma, zajmująca się windykacją. Słabe zarobki (900 zł na początek, następnie 1100 zł) jestem podobno najlepszą kandydatka, ale boją się mnie zatrudnić, bo jestem za dobrze wykształcona ![]() 2. jeżeli tej pierwszej nie dostane to wezmę tą. Jest to mała firma, pracodawca ma bardzo duże wymagania, a ja nie mam zbyt dużej wiedzy na temat księgowości, boje się ze tam się nie utrzymam, bo przede mną miała już trzech pracowników ( w tym doświadczoną księgową), których zwolniła po okresie próbnym.- 1000 zł na początek. 3. Jutro rezygnuje z tej pracy, mimo, że najbardziej ze wszystkich by mi odpowiadała. Moim zdaniem miałam duże możliwości rozwoju w tej firmie, bardzo mi się tam podobało. Przeszłam trudną rekrutacje. wynagrodzenie na poczatek 1100 zł. Jednak koszmarny dojazd (2 autobusy plus 2 km do przejścia piechotą) 4. Najlepsze zarobki bo 1160 zł, umowa na 2 lata, jest to jednak praca w punkcie kredytowym w markecie, bez żadnych perspektyw na przyszłość- to dyskwalifikuje ta prace. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
A przeprowadzka blizej pracy raczej nie wchodzi w gre? Pytam, bo roznie bywa. Jezeli to Twoje mieszkanie to trudno bys je sprzedawala i kupowala blizej pracy, w ktorej nie wiesz ile bedziesz pracowac (chociaz znam takich co wykonywali taki manewr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
|
Reniu, potrzebuje twojej pomocy.
Byłam dzisiaj w firmie nr.2 próbowałam odwlec podpisanie umowy, jednak pracodawca wyjeżdza na 2 tygodnie i się nie zgodził. Miałam do wyboru: 1. podpisać umowę na okres próbny na 3 miesiące, jednocześnie rezygnując z pracy na której mi zależy. 2. popisać umowę na 1 miesiąc, biorąc pod uwagę, ze wtedy okres wypowiedzenia wynosi 1 tydzień i czekać na odpowiedź z tej drugiej firmy. 3. Podjąć duże ryzyko rezygnując z tej pracy i czekać na odpowiedź z tej drugiej firmy. Czyli mogłabym zostac całkowicie na lodzie. Wybrałam wariant 2 ![]() Podpisałam umowe na okres próbny na 1 miesiąc. Umowa obowiązuje od dnia jutrzejszego. Wiem, ze obowiązuje mnie tygodniowy okres wypowiedzenia (1 tydzień liczony od soboty), oraz rozwiązanie umowy może nastąpić za porozumieniem stron. Jednak co w przypadku kiedy pracodawca ma urlop, czy wtedy jest możliwość rozwiązania umowy za porozumieniem stron? Reniu, powiedz mi co ty byś zrobiła na moim miejscu, bo staram się podejmować rozsądne, oraz bezpieczne decyzje, jednak zdaje sobie sprawe, że równie dobrze można powiedzieć, ze jestem nieodpowiedzialna. Ale ja naprawdę nie wiem co robić! Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2008-03-31 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
To i tak pewnie odwali sekretarka ;> Zresztą czym Ty się przejmujesz, składasz wypowiedzenie i już, a reszta to problem pracodawcy. Siłą Cię przecież do pracy nie zaciągnie. Najwyżej podpisze papiery później. Cytat:
Nie przejmuj się tak ![]()
i ask for silence i ask for sex give me a ray gun tell me how to dress call my mother call the priest tell them my lover has turned a beast i ask for strength a clear head maybe a razor to paint you red i want radar i want a light i want division i want to fight |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Hej, to nie jest nieodpowiedzialnosc, bo przeciez nic i nikogo nie zaniedbujesz
![]() Trudno Ci sie zdecydowac, moim zdaniem, glownie dlatego, ze jak sama mowisz, zadna z ofert nie jest ta wlasnie. ![]() Ale z drugiej strony podpisanie umowy o prace, to nie akt slubu, a pieniadze to nie manna, z nieba nie leca ![]() Cierpliwosci - nikt Ci nie odbierze, tej wiedzy o rynku, ktora teraz zdobywasz. Nigdy nie wiesz kiedy ja wykorzystasz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
|
Dziewczyny, podjęłam decyzje, że zostaje w tej firmie w której podpisałam umowe bez względu na to jaka będzie odpowiedź z tej drugiej.
Widze, ze mojemu pracodawcy bardzo na mnie zależy, jak z nim wczoraj rozmawiałam i mówiłam, że moje obecne umiejętności nie są na poziomie księgowego z kilkuletnim doswiadczeniem i że oczekuje przeszkolenia, to powiedział, ze nie ma problemu. Ogólnie ta pani była dla mnie bardzo miła, ale wydaje mi się że w rzeczywistości nie jest zbyt sympatyczna ![]() ![]() Natomiast przerażają mnie tam warunki pracy- małe biuro, ciasnota, biurko na biurki, hałas ![]() ![]() ![]() ![]() Natomiast jeśli chodzi o tą drugą firmie, w której tak bardzo chciałam pracować i z której niestety rezygnuje ![]() ![]() Obym tylko nie żałowała decyzji ![]() A tak w ogóle, to wczoraj przeżywałam załamanie nr. 2! Przyznaje się, ze znowu zwątpiłam, po co tyle lat się męczyłam, jak zaczynam od pensji sprzątaczki. Gdyby to było przynajmniej 100zł, lub 200zł więcej niż to co zarobi sprzątaczka... No ale dzisiaj, juz bardziej optymistycznie patrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
To subiektywne co dla kogo jest dobre. Pracownicy ze srednim wyksztalceniem nie sa w zaden sposob lepsi czy gorsi od tych z wyzszym. Chodzi glownie o to, aby pracowac zgodnie z wyksztalceniem. Jest mnostwo zawodow, gdzie wystarczy matura, albo nawet ona to az nadto. A to calkiem przydatne stanowiska typu sprzedawca w sklepie czy operator wozka widlowego. Jedni i drudzy sa wiec spolecznie przydatni.
Zle jest nie wtedy, gdy ktos skonczyl lub nie skonczyl jakies szkoly, ale wtedy, gdy ktos z wyzszym wyksztalceniem pracuje jako sprzedawca w warzywniaku lub po zawodowce chce wykladac matematyke na uniwersytecie. Bo oba przypadki, to byloby jedno wielkie nieporozumienie. Ale zarowno warzywniaki jak i uniwersytety powinny zatrudniac ludzi i miec prawo wyboru odpowiedniej kadry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
|
a więc tej pracy, na której mi zależało, nie dostałam
![]() Nie rozumiem, po co wzywali mnie na rozmowe kwalifikacyjną, skoro póxniej stwierdzili, że jestem "za bardzo" wykształcona na to stanowisko ![]() No ale trudno ![]() ![]() Narazie niewiele mogę powiedziec o mojej obecnej pracy, ponieważ jedynie wieczorem spotykam się (na 2 godziny) z głównym księgowym. Troszkę mam wątpliwości, że niewiele się naucze przez ten czas... Nadal nie wiem jaka atmosfera panuje w pracy (a wydaje mi się, że bardzo napięta i nieciekawa). No i ta szefowa, która była dla mnie bardzo miła, ale odnosze wrażenie, że jest wręcz przeciwnie. Nie wiem czego też będą ode mnie oczekiwać po takim krótkim szkoleniu ![]() Przyznaje,że mam małego stracha... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
No tu sie zgodze - widzieli wyksztalcenie zapewne w cv, wiec skoro im nie odpowiadalo, to faktycznie po co dzwonili? Bo zakladam, ze umiescilas tam taka informacje.
![]() Atmosfera pracy jest bardzo wazna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
|
Cytat:
![]() Podobno wypadłam najlepiej ze wszystkich kandydatów, ale miałam za wysokie wykształcenie ![]() ![]() Oczywiście, że wszystkie informacje o sobie zamieściłam w cv ![]() Dlatego mój obecny pracodawca tak bardzo mnie przekonywał, abym nie rezygnowała z jego oferty pracy ![]() Tylko boje się, ze tu długo nie popracuje... Może mam za mało wiary w siebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi się, żeby to była kwestia braku wiary w siebie.
![]() |
#173 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy masz możliwość przeprowadzenia sie? Widzę, że jesteś z łódzkiego, ja też stamtąd pochodzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Ja też właśnie szukam pracy! Jeszcze niedawno byłam dobrej myśli, ale teraz ręce zaczynają mi opadać! Wczoraj pojechałam na umówione spotkanie pod podany mi adres i co się okazało? Ze firmy tam nie ma! Myślałam, że źle trafiłam, albo po prostu nie wpadła mi w oko! Zaczęłam pytać ludzi przechodzących i nikt nic o niej nie wiedział! Próbowałam się z firmą skontaktować telefonicznie, ale nikt nie odbierał. Coraz bardziej czarno to wszystko widzę! Studia prawie skończyłam, bo w następnym tygodniu czeka mnie już tylko obrona! A ofert, do których bym się nadawała jest naprawdę nie wiele...Boję się myśleć co będzie dalej...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Byłam już na kilku rozmowach w innych miastach.Może w końcu się uda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Crazy turtle lady
|
Witam wszytskie wykształcone bezrobotne i nie tylko
![]() Zaczełam wysyłać swoje Cv z 2-3 miesiące przed obroną (broniłam sie 9.07) i bylo super, co 2-3 rozmowa kwalifikacyjna, ale potem 0 odzewu (spodziewalam sie, mialam nauke 3 razy w tygodniu, więc nie byłam dyspozycyjna w 100 % ), za to kilkanaście rozmów kwalifikacyjnych za mną. Teraz się obroniłam, powysyłałam Cv i porozdawałam w stare i nowe miejsca...narazie 0 odzewu ![]() ![]() ![]() ![]() Zdziwiłam się i troche mi się głupio zrobiło ![]() ![]() Zaczynam sie powoli załamywać, szczegółnie że wśród znajomych caly czas słysze, że ktos komus załatwił prace, że czyjas córka co angielskiego nie zna pracuje gdzies , gdzie jest wymagany albo ktos komuś pomógł "przepchać" CV. Zwariować można ![]()
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
Co do przeprowadzki... myślę że byłabym gotowa zmienić miejsce zamieszkania. Obecnie moje poszukiwanie pracy rozszerzyłam na kilka większych (ale niekoniecznie drogich, o ile to możliwe) miast. Jednak po ostatnim spotkaniu rekrutacyjnym odczuwam pewien niepokój. Otóż pełna zapału pojechałam na rozmowę do firmy odległej o ponad 120 km ode mnie. Dodam, że nie tylko ja. Kiedy dotarłam na miejsce okazało się, że ta dobrze prosperująca firma to coś dziwnego mieszczącego się w kawalerce w bloku i nikt o tym nie słyszał nawet szyldu nie było. Jak tylko dotarłam przed ten blok (myślałam że pomyliłam adresy) spotkałam 8 osób i jednogłośnie stwierdziliśmy że tak nie wchodzimy bo to jakiś żart.
Ale nie poddaje się, szukam pracy dalej, tylko już teraz uważniej sprawdzam firmy. Jeśli nie zna jej nikt na forach nie mają strony internetowej i nikt o niej nic nie wie to sobie nie zawracam głowy...nawet jeśli w ofercie są cuda i wianki proponowane. Życzę powodzenia wszystkim poszukującym pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Raczkowanie
|
Widzę że nie tylko ja mam ten problem... Ehh już myślałam że tylko ja jestem taka beznadziejna - dwa miesiące mijają jak bezskutecznie szukam pracy - efekt - 2 rozmowy....
![]() ![]() ![]() ![]() Doradźcie coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Ja sie zastanawiam nad jednym....
Wiele osob idzie na studia bo wydaje im sie, ze z papierkiem w kieszeni znajda prace bez problemu. A czy czasem nie jest tak, ze absolwenci wyzszych uczelni nastawiaja sie na prace z pensja 2-3tys zł, nie rozpatrujac w ogole opcji niezwiazanych z kierunkiem studiow? Gdybym miala do wyboru byc na zasilku i brac 800zł czy ile tam teraz zasilek wynosi (bo nie wiem) a zaczepic sie w jakiejs pracy chocby w markecie na kasie i miec nieco wiecej pieniedzy to wybralabym to drugie. Poza tym zawsze pozniej mozna sie w liscie motywacyjnym pochwalic np. doswiadczeniem w pracy w zespole, rozwiazywania sytuacji problematycznych itp... Zeby nie bylo - studiow nie skonczylam (mam za soba 2 lata i raczej niepredko na nie wroce o ile w ogole), od 6 lat pracuje zawodowo, zarabiam dosc przyzwoite pieniadze, a zaczynalam jako kasjerka w jednym z marketow... Doswiadczenie w pracy (praktycznie kazdej) procentuje - wiem co mowie ![]() Prawda jest taka, ze pracownik majac do wyboru zatrudnic kogos, zawsze wybierze osobe z doswiadczeniem - dla niego oznacza to, ze ktos bedzie wymagal prawdopodobnie nizszych nakladow na przeszkolenie, co automatycznie rzutuje na nizsze koszty pracy dla pracodawcy. Zycie jest na tyle brutalne, ze gdy inni oczekuja od nas doswiadczenia musimy zaczac je zdobywac jak najpredzej - za wszelka cene. Z zyczeniami owocnych poszukiwan i dokonywania madrych wyborow Joanka ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.