Mamy Kwiecień 2021 - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-09-16, 18:20   #1411
madz88
Zakorzenienie

Dot.: Mamy Kwiecień 2021

Cytat:
Napisane przez Izamirabela Pokaż wiadomość
Dokładnie, ten który podejrzewał pcos mówił ze jest często IO i to prowadzi do cukrzycy ciążowej ale tez ten pan nie spodziewał się, żebym w najbliższym czasie zaszła, mimo ze praktycznie już było po zapłodnieniu wiec patrzeć z przymrużeniem oka
Jesli mowil o io w kontekscie pscos no to prawda, 99% kobiet z IO ma w ciazy diagnoze cc, ogolnie IO jest powodem do krzywej w 12tc.

A co do samego fakty ze mowil Ci ze bedzie trudno, to ja od w sumie 17 roku zycia slyszalam ze nie mam szans na ciaze, ze jedynie in vitro wchodzi w gre bo moje jajniki to masakram. Ok sa masakra, wygladaja jak ser szwajcarski (nawet po 30-40 torbieli na jednej) ale jak widac mam synka, teraz jestem w drugiej ciazy. Co prawda nie zaszlam naturalnie a z duzymi dawkami lekow, ale sie udalo niezabiegowo.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-16, 18:28   #1412
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
Jesli mowil o io w kontekscie pscos no to prawda, 99% kobiet z IO ma w ciazy diagnoze cc, ogolnie IO jest powodem do krzywej w 12tc.

A co do samego fakty ze mowil Ci ze bedzie trudno, to ja od w sumie 17 roku zycia slyszalam ze nie mam szans na ciaze, ze jedynie in vitro wchodzi w gre bo moje jajniki to masakram. Ok sa masakra, wygladaja jak ser szwajcarski (nawet po 30-40 torbieli na jednej) ale jak widac mam synka, teraz jestem w drugiej ciazy. Co prawda nie zaszlam naturalnie a z duzymi dawkami lekow, ale sie udalo niezabiegowo.

Mam wrażenie, że co drugiej kobiecie tak mówią
W czasach studenckich, pod odstawieniu tabletek anty, które brałam kilka miesięcy rozregulowała mi się cała gospodarka hormonalna. Leżałam kilak dni na oddziale endo i stwierdzili u mnie PCOS i IO i straszyli, że jak chce dzieci to już teraz, a nie, że skończę studia jedne, potem drugie, potem ślub, praca, mieszkanie itd.bo będzie za późno. Po jakimś roku-dwóch latach po PCOS i IO nie było śladu, bez większego leczenia.
Dwa lata temu stwierdzili u mnie endometriozę na jajniku i też nastraszyli, że mogę w ogóle nie zajść w ciążę, a już na pewno tego nie odkładać.
Męczyłam męża już ze 2 lata, że musimy zacząć się starać, bo pewnie minimum 2 lata nam zajmą starania a tu pykło po 1,5 cs

awulaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-16, 19:00   #1413
Izamirabela
Raczkowanie

Powiem Wam ze mi jeden z ginow mówił ze często właśnie ginekolodzy bez większych podstaw diagnozują pcos i ze prawdziwe pcos nie jest tak częste jak mogłoby się wydawać.

Ja zaszłam w ciąże realnie po miesiącu starań a do tego jeszcze inny gin pcos nie widział. Warto jednak sprawdzac diagnozy
Izamirabela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-16, 19:15   #1414
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awulaz Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, że co drugiej kobiecie tak mówią
W czasach studenckich, pod odstawieniu tabletek anty, które brałam kilka miesięcy rozregulowała mi się cała gospodarka hormonalna. Leżałam kilak dni na oddziale endo i stwierdzili u mnie PCOS i IO i straszyli, że jak chce dzieci to już teraz, a nie, że skończę studia jedne, potem drugie, potem ślub, praca, mieszkanie itd.bo będzie za późno. Po jakimś roku-dwóch latach po PCOS i IO nie było śladu, bez większego leczenia.
Dwa lata temu stwierdzili u mnie endometriozę na jajniku i też nastraszyli, że mogę w ogóle nie zajść w ciążę, a już na pewno tego nie odkładać.
Męczyłam męża już ze 2 lata, że musimy zacząć się starać, bo pewnie minimum 2 lata nam zajmą starania a tu pykło po 1,5 cs

Akurat u mnie kazdy lekarz jak wodzial usg to potwierdzal bardzo rozlegle pcos. Ja diagnoze mialam postawiona jak mialam 14 lat, IO zdiagnozowane jak mialam ok.20. Były okresy ze mialam 1-2 torbiele, ale najczesciej byly liczone w dziesiatkach

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Powiem Wam ze mi jeden z ginow mówił ze często właśnie ginekolodzy bez większych podstaw diagnozują pcos i ze prawdziwe pcos nie jest tak częste jak mogłoby się wydawać.

Ja zaszłam w ciąże realnie po miesiącu starań a do tego jeszcze inny gin pcos nie widział. Warto jednak sprawdzac diagnozy
Tak to prawda

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 07:59   #1415
Alunia79
Wtajemniczenie

Hej.
Witam się zaczynając 9tc i dziś znów przeszła mi taka myśl, że tam nic nie mam w brzuchu człowiek gdyby mógł, to by latał na to usg co tydzień.

Alunia79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 08:05   #1416
kejtiCe
Zakorzenienie

Hej, w pełni to rozumiem.

Ja mam jutro wizytę i bardzo się martwię że serduszka już nie będzie...

22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 08:25   #1417
Izamirabela
Raczkowanie

Ja dopiero zaczynam mieć właśnie świadomość ze tam coś jest zaczęły się problemy gastryczne i tkliwość podbrzusza.

Co prawda jeszcze nie wymiotuje ale rany... tak bekam jak cokolwiek zjem 🙈🙉

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

Kejti głowa do góry, będzie i to bardzo silne <3
Stary 2020-09-17, 08:50   #1418
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość

Ja też się tego strasznie boję 🥺 Mimo, że zbliżam się do drugiego trymestru, brzuszek już widać to i tak dalej nie pozwalam sobie na radość 🥺
Ostatnią wizytę miałam 27/08, następna dopiero w przyszłą sobotę.
USG powinno być raz w tygodniu!

Stary 2020-09-17, 09:08   #1419
Karo991
Rozeznanie

Cytat:
Ja też się tego strasznie boję 🥺 Mimo, że zbliżam się do drugiego trymestru, brzuszek już widać to i tak dalej nie pozwalam sobie na radość 🥺
Ostatnią wizytę miałam 27/08, następna dopiero w przyszłą sobotę.
USG powinno być raz w tygodniu!

Ja najchętniej bym kupiła swoje i żeby mąż codziennie mi robił USG i patrzył czy jest wszystko dobrze i to nic, że on nie jest żadnym lekarzem

A tak serio to ja też się martwię, ale nie można myśleć negatywnie chociaż teraz mam 4 tygodnie między USG, dwa już minęły a ja nie mogę się doczekać kolejnej wizyty.

Mnie szczególnie to martwi bo w podobnym okresie moja przyjaciółka straciła ciążę i niby też wszystko bylo dobrze. Ale odsuwam te myśli od siebie.

Karo991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 09:11   #1420
drzewosandalowe
Zadomowienie

Niestety to prawda,też mam takie myśli,szczególnie jak się człowiek naczyta ile ciąż się kończy samoistnie :/
U mnie USG w ostatnim tygodniu września,więc jeszcze 2tyg.
No i chyba najdziwniejsze,to że nie tyję wcale i brzucha nie widać:/

drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 09:21   #1421
Izamirabela
Raczkowanie

Drzewko, tym bym się nie przejmowała. Znam kilka szczęściar po których przed porodem prawie nie było widać ciąży a dzieci zdrowiutkie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-09-17, 09:22   #1422
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drzewosandalowe Pokaż wiadomość
Niestety to prawda,też mam takie myśli,szczególnie jak się człowiek naczyta ile ciąż się kończy samoistnie :/
U mnie USG w ostatnim tygodniu września,więc jeszcze 2tyg.
No i chyba najdziwniejsze,to że nie tyję wcale i brzucha nie widać:/

U mnie np widać już brzuch ale nie tyje, schudłam 2 kg

A w pierwszej ciąży brzuch było widać gdzieś dopiero w 19tc

22.06.2015
Stary 2020-09-17, 10:01   #1423
Martimam
Raczkowanie

Mi w pierwszej ciąży brzuch widoczny dopiero w 16tyg wiec drzewoSandalowe spokojnie jeszcze jest czas Aaa ja mam tez dziś wizytę o 18:30 mam nadzieje ze będzie Ok !!! Musi być
Martimam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 10:32   #1424
Izamirabela
Raczkowanie

A ja w sumie nie wiem bo bebzol to miałam zawsze 🤷🏼☠♀️🙉🙈
Stary 2020-09-17, 10:37   #1425
truskafffka91
Wtajemniczenie

Dziewczyny, ja 2kg przytylam 🥶🥶🥶

truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-09-17, 10:39   #1426
_Ariel_
Raczkowanie

U mnie waga bez zmian. Ale brzuszek już widać

_Ariel_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 10:54   #1427
drzewosandalowe
Zadomowienie

Jestem tak strasznie załamana. Zapisałam się do grupy o cukrzycy ciążowej. I mam oczy jak 5zlotych. Te opisy insuliny,walki z samym sobą i cukrami. Patrzę co one tam jedzą i raczej dla mnie to szału nie robi... większości dań przy cukrzycy ciążowej po prostu widzę,że będzie mi ciężko przęłknąć.

Stwierdziłam,że sprawdzę jak moja silna wola. Wytrzymałam 2dni na takim jedzeniu,ale w końcu musiałam coś słodkiego zjeść. Będzie cholernie ciężko.

A teściowa chciała pomóc,zrobiła mi zupę,wrzuciła ziemniaki,których podobno nie wolno rozgotować,A były rozgotowane,białe kluski i jakiś zagęszczać z torebki...więc mówię "tego nie mogę tamtego nie mogę" i nie zjadłam. Było jej przykro ale kurde...Nie myślałam,że to będzie tak ciężkie.

Kupiłam sobie Skyr,dodałam owoce o niskim IG i.... Po prostu stanęło mi w gardle. Nie lubię jogurtów naturalnych ehh:/

Nie wiem jak to wytrzymam przez kolejne 30tygodni:///

Stary 2020-09-17, 11:12   #1428
evetarp
Raczkowanie

Cytat:
A ja w sumie nie wiem bo bebzol to miałam zawsze 🤷🏼♀️
Ja mam podobnie, ale wczoraj zauważyłam, że już jest inny i to nie tylko sam tłuszcz ważę 3 kg mniej niż przed ciążą.

evetarp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 11:20   #1429
Izamirabela
Raczkowanie

Mój tez chyba inny, dziś mąż zwrócił uwagę ze jakby mniej miękki czyli jakby tłuszczyku mniej a więcej zawartosci

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-09-17, 11:46   #1430
Alunia79
Wtajemniczenie

Cytat:
Jestem tak strasznie załamana. Zapisałam się do grupy o cukrzycy ciążowej. I mam oczy jak 5zlotych. Te opisy insuliny,walki z samym sobą i cukrami. Patrzę co one tam jedzą i raczej dla mnie to szału nie robi... większości dań przy cukrzycy ciążowej po prostu widzę,że będzie mi ciężko przęłknąć.

Stwierdziłam,że sprawdzę jak moja silna wola. Wytrzymałam 2dni na takim jedzeniu,ale w końcu musiałam coś słodkiego zjeść. Będzie cholernie ciężko.

A teściowa chciała pomóc,zrobiła mi zupę,wrzuciła ziemniaki,których podobno nie wolno rozgotować,A były rozgotowane,białe kluski i jakiś zagęszczać z torebki...więc mówię "tego nie mogę tamtego nie mogę" i nie zjadłam. Było jej przykro ale kurde...Nie myślałam,że to będzie tak ciężkie.

Kupiłam sobie Skyr,dodałam owoce o niskim IG i.... Po prostu stanęło mi w gardle. Nie lubię jogurtów naturalnych ehh:/

Mam tak z większością potraw. Niestety też nienawidzę jogurtu naturalnego.
Dziś zajadam ogórki małosolne i chce mi się kefiru..
Jak będziesz coś gotować to pisz co i jak.

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość

O rety! Ja też...

Stary 2020-09-17, 12:01   #1431
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też jestem na takiej grupie. Też nie lubię jogurtów naturalnych.
Ja będę stosować dietę o niskim IG. Najważniejsza będzie w tym zasada talerzyka, na Twoim talerzu 50% zawartości muszą stanowić warzywa, reszta to białko, węgle i tłuszcz. Wszystko to musi być w jednym posiłku, żeby był on prawidłowo zbilansowany.

22.06.2015
Stary 2020-09-17, 12:16   #1432
drzewosandalowe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alunia79 Pokaż wiadomość
Mam tak z większością potraw. Niestety też nienawidzę jogurtu naturalnego.
Dziś zajadam ogórki małosolne i chce mi się kefiru..
Jak będziesz coś gotować to pisz co i jak.

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

O rety! Ja też...

Właściwie to na śniadanie i kolacje jem kanapki, na obiad kaszę z warzywami i mięsem np gotowane udko z kurczaka. Potem przeczytałam że kaszę nie za bardzo.
Dziś zjadłam 2kanapki,jestem głodna,a nie mam pomysłu na obiad. Myślałam o naleśnikach na jakiejś ciemnej (?) Mące. Ale nie mam takiej mąki,zresztą nie za bardzo mam siłę wychodzić z łóżka:/
Nie wiem, też nigdy nie lubiłam spędzać pół dnia w kuchni. Boże. No będę narzekać. Ale jak byłam głodna w pracy to kupiłam sobie drożdżowke czy zupkę chińską. A teraz.... wszystko trzeba będzie gotować.

Stary 2020-09-17, 12:33   #1433
awulaz
Raczkowanie

Dziewczyny, te, które nie są na L4 - powiedziałyście już pracodawcy o ciąży czy jeszcze nie?

Stary 2020-09-17, 12:42   #1434
Em_monika
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, te, które nie są na L4 - powiedziałyście już pracodawcy o ciąży czy jeszcze nie?

Tak, ja powiedziałam już dwa tygodnie temu (teraz jestem 9tyg), miałam wyjazd służbowy w październiku zagranicę, więc uznałam, że im szybciej powiem, tym lepiej. Chciałabym pracować do końca roku, jeśli zdrowie pozwoli

Awulaz, rozumiem że Ty jeszcze przed rozmową?

Edytowane przez Em_monika
Czas edycji: 2020-09-17 o 12:45
Em_monika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 12:46   #1435
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Em_monika Pokaż wiadomość
Tak, ja powiedziałam już tydzień temu (teraz jestem 9tyg), miałam wyjazd służbowy w październiku zagranicę, więc uznałam, że im szybciej powiem, tym lepiej. Chciałabym pracować do końca roku, jeśli zdrowie pozwoli

Awulaz, rozumiem że Ty jeszcze przed rozmową?

Tak, w pon wróciłam z dwutygodniowego urlopu i planowałam powiedzieć w tym tygodniu. Ale teraz zaczęłam się stresować, że może jednak ciąża przestała się rozwijać i postanowiłam, że poczekam do wizyty żeby upewnić się, że wszystko jest ok - wizytę mam w przyszłą sobotę 26/09.
Z drugiej strony dalej trwa sezon urlopowy i dostaję dużo tematów w zastępstwie za innych i robię trochę nadgodziny, a wolałabym tego uniknąć jednak, bo codziennie odliczam czas do końca pracy żeby iść na drzemkę
I tak źle i tak niedobrze 🤦 No nic, jeszcze tydzień wytrzymam, a jak na wizycie się okaże, że jest ok to wtedy powiem.

Stary 2020-09-17, 13:06   #1436
Goszka30
Raczkowanie

Ja jeszcze nie powiedziałam, bo pracuję zdalnie. W pierwszej ciąży ciąży pracowałam normalnie w biurze to powiedziałam praktycznie od razu. Liczyłam że będę mieć wtedy trochę taryfę ulgową, i faktycznie szefowa to rozumiała, ale bezdzietne koleżanki nie bardzo.

U mnie brzuszek delikatnie zaokrąglony, ale pod ubraniami nie jest jeszcze widoczny. Co do wagi to 5 kg na minusie. Mam nadzieję że już więcej nie schudnę.
Goszka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 13:10   #1437
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Goszka30 Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie powiedziałam, bo pracuję zdalnie. W pierwszej ciąży ciąży pracowałam normalnie w biurze to powiedziałam praktycznie od razu. Liczyłam że będę mieć wtedy trochę taryfę ulgową, i faktycznie szefowa to rozumiała, ale bezdzietne koleżanki nie bardzo.

U mnie brzuszek delikatnie zaokrąglony, ale pod ubraniami nie jest jeszcze widoczny. Co do wagi to 5 kg na minusie. Mam nadzieję że już więcej nie schudnę.
Ja właśnie też cały czas na pracy zdalnej co nie ukrywam jest mi na rękę Gdybym musiała jeździć do biura to pewnie bym powiedziała szybko, szczególnie, że coś już widać.
Naprawdę mega doceniam możliwość pracy z domu w tym momencie

Stary 2020-09-17, 13:30   #1438
Em_monika
Raczkowanie

Taaak, praca zdalna ratuje sytuację nie wyobrażam sobie wcześniej wstawać i wysiedzieć 8h przy monitorze... A planujecie pracować do końca? Dokąd zdrowie pozwoli? Czy wcześniej się wybieracie na l4?

Wydaje mi się, że po oświadczeniu, że jesteś w ciąży, zgodnie z prawem - nie będziesz mogla pracować nadgodzinami chociaż pewnie różnie to bywa.

Mnie dzisiaj pierwszy raz w życiu obudziło burczenie w brzuchu myślałam, że uda mi sie to przespać, ale po 20 minutach walki wstalam i zjadłam kanapkę. Naprawdę dziwna ta ciąża

Em_monika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-17, 13:44   #1439
Alunia79
Wtajemniczenie

Ja powiedziałam tylko kierowniczce i poprosiłam o dyskrecję, bo się obawiam czy wszystko będzie ok.
No i wiem jakie podejście do ciąży w moim wieku mają koleżanki... Na razie wolę sobie i im oszczędzić plotek.

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Tak, w pon wróciłam z dwutygodniowego urlopu i planowałam powiedzieć w tym tygodniu. Ale teraz zaczęłam się stresować, że może jednak ciąża przestała się rozwijać i postanowiłam, że poczekam do wizyty żeby upewnić się, że wszystko jest ok - wizytę mam w przyszłą sobotę 26/09.
Z drugiej strony dalej trwa sezon urlopowy i dostaję dużo tematów w zastępstwie za innych i robię trochę nadgodziny, a wolałabym tego uniknąć jednak, bo codziennie odliczam czas do końca pracy żeby iść na drzemkę
I tak źle i tak niedobrze 🤦 No nic, jeszcze tydzień wytrzymam, a jak na wizycie się okaże, że jest ok to wtedy powiem.

No to mamy razem wizytę 🤣

Stary 2020-09-17, 13:46   #1440
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Em_monika Pokaż wiadomość
Taaak, praca zdalna ratuje sytuację nie wyobrażam sobie wcześniej wstawać i wysiedzieć 8h przy monitorze... A planujecie pracować do końca? Dokąd zdrowie pozwoli? Czy wcześniej się wybieracie na l4?

Wydaje mi się, że po oświadczeniu, że jesteś w ciąży, zgodnie z prawem - nie będziesz mogla pracować nadgodzinami chociaż pewnie różnie to bywa.

Mnie dzisiaj pierwszy raz w życiu obudziło burczenie w brzuchu myślałam, że uda mi sie to przespać, ale po 20 minutach walki wstalam i zjadłam kanapkę. Naprawdę dziwna ta ciąża

Chciałabym teoretycznie pracować do końca roku, a od stycznie pójść jednak na L4, akurat zacznę wtedy 3 trymestr. Ale zobaczymy jak to wszystko się potoczy, wolę chyba nic nie planować Może będzie konieczność pójść na L4 wcześniej, albo będę się czuła na tyle dobrze, że będę mogła i do marca pracować. Wydaje mi się też, że mój lekarz nie należy do tych, którzy bez wyraźnego wskazania medycznego wystawi mi L4. Póki co, poza silną potrzeba snu nie jest źle

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości