|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88183210]Czarina to co piszesz to tylko obraz tego, że wszystkie kraje sobie podobnie nie-radzą, tylko niektóre dysponują większymi środkami pieniężnymi, po prostu. Jak to już jest - dotyka to najbardziej zwykłych Kowalskich. Ja już się na to nawet nie denerwuję
Goczek a co się stało z personelem, możesz podać jakiś link?[/QUOTE]Masz rację, niestety mnie szlag trafia tak z 3 razy dziennie gdy tylko poczytam wiadomości ![]() Co do personelu, po prostu ludzie nie stawili się w pracy, ze z 190 osób, przyszło tylko 5? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3602 |
|
Zadomowienie
|
Nie znam tego konkretnego przypadku, ale ja tam się nie dziwię. Pielęgniarek czy ogólnie pracowników służby zdrowia się nie docenia, płaci śmieszne pieniądze w stosunku do tego jak odpowiedzialna i potrzebna jest to praca. Jak tylko gdzieś pojawią głosy o podwyżkach to zaraz szczucie reszty społeczeństwa. Brak funduszy, środków ochrony. Ale najlepiej to żeby wszyscy charytatywnie pracowali, dla idei, gdzie nawet jakiejś takie zwykłej wdzięczności od ludzi ciężko się dopatrzeć, bo przecież wszystko się zawsze należy... Problem jest w systemie, nie w ludziach.
|
|
|
|
|
#3603 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz, nie zgodzę się do końca. System jest niewydolny, to fakt, ale praca w służbie zdrowia jest specyficzna, tak samo jak w policji, wojsku, czy straży pożarnej. Decydując się na taką pracę trzeba zdawać sobie sprawę z czym to się wiąże i że zawsze może przytrafić się kryzys.
Sama pracuje w służbie zdrowia i niewyobrażalne dla mnie jest zostawienie moich pacjentów. Jestem młoda, zdrowa, i decydując się na pracę z ludźmi chorymi, potrzebującymi, akceptuje ryzyko z tym związane. A tutaj zostali porzuceni kombatanci wojenni, ludzie którzy walczyli o to, byśmy my teraz obecnie, żyli w wolnym kraju. Oni narażali swoje życie dla przyszłych pokoleń i co dostali w zamian? "Zabawne" jest że pewnie większość tych pracowników prowadzi normalne życie, chodzą do sklepów, mają dzieci w szkołach, chodzą na wesela, plaże itp. Czyli dzień w dzień są narażeni na wirusa i jakoś mają to na tyle gdzieś, że nie zamykają się w domu. Nagle gdy przychodzi do opieki nad chorym na covida, przypomina im się że to "zabójczy wirus" i 90% porzuca swoją pracę z dnia na dzień. Wstyd i brak człowieczeństwa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3604 |
|
Zakorzenienie
|
W grupie mojego Starszaka w przedszkolu jest dziecko osoby z potwierdzoną koronką. Dziś się dowiedzieliśmy, więc dziecko jest na kwarantannie. Grupa przedszkolna działa nadal.
|
|
|
|
|
#3605 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Służba zdrowia zawsze była na kolanach, bo miała za mało personelu/ środków, a teraz to leży i kwiczy, a koronawirus jeszcze jej dokopuje. W temacie wirusa i służby zdrowia to nic mnie nie wkurza tak, jak pitolenie polityków jeden na drugiego pt." Jak my byśmy byli u władzy to byśmy zupełnie rozegrali temat wirusa". Jak pada pytanie dziennikarza "no ale jak dokładnie?" To wtedy zawsze zapada długa cisza No jak tak sobie myślę, to chyba wszystkie opcje już zostały przerobione 🤷 Jedyne co mi się wydaje dobre, ale nie do zrealizowania w PL, to testy każdego Polaka. Wtedy faktycznie możnaby oddzielić zdrowych od chorych i jakoś wygasić pandemię. Ale przecież to nierealne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3606 |
|
Wtajemniczenie
|
Chciałam jeszcze dopisać, że gdyby każdy miał takie podejście jak ci pracownicy dps-u to nie mielibyśmy co jeść, siedzielibyśmy w zimnych domach, a w razie jakiejkolwiek choroby byśmy zdychali na ulicy. Choć szczerze mówiąc ta pandemia okazuje poziom człowieczeństwa i empatii w służbie zdrowia, o podejściu do pacjentów już pisała Cava
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, że są tu miłośnicy kina tak jak ja. Niestety kina również stały się ofiarą covidu.
"W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych zostaną tymczasowo zamknięte wszystkie kina sieci Cineworld, drugiej co do wielkości sieci kin na świecie. Decyzja została podjęta z powodu kryzysu związanego z pandemią i opóźnienia premiery nowego filmu o Bondzie. Pracę straci do 45 tysięcy osób. Od czwartku mają zostać zamknięte 536 kina w USA i 127 w Wielkiej Brytanii. Na całym świecie sieć dysponuje 787 obiektami, z których 35 funkcjonuje w Polsce pod marką Cinema City, i zatrudnia blisko 37,5 tys. pracowników. Nie sprecyzowano, kiedy kina zostaną na nowo otwarte." Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3608 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja doceniam osoby, które mimo ciężkich warunków się poświęcają dla innych. Ale żebym miała tego od nich wymagać, więdząc jakie są realia i trudności w budżetówce wydaje mi się trochę nie fair. |
|
|
|
|
|
#3609 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#3610 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3612 |
|
Wtajemniczenie
|
No ale chwilą, parę postów wyżej były utyskiwania na poz-y, kilka stron wstecz zostali skrytykowani nauczyciele, że "święte krowy" nie chcą wrócić do normalnego nauczania. Oni też nie pracują dla idei i powołania.
Czyli rozumiem jeśli coś nas osobiście dotyka, bo zakładam że większość z nas na wątku ma dzieci szkolne/przedszkolne, to wymagamy wypełniania obowiązków, natomiast jeśli chodzi o coś co nas nie dotyczy to "spoko, nie dziwi nas to". Każdy z nas ma jakąś pracę i każdy z nas, w obecnych czasach "naraża" swoje życie w codziennych obowiązkach. Służba zdrowia nie jest tu wyjątkiem. Gdyby takie podejście prezentowali sprzedawcy, zaopatrzeniowcy, fabryki produkujące jedzenie, to wszyscy byśmy umarli z glodu. I to rozumiem było by ok? Bo nikt nie pracuje dla idei. Niestety, czasy są jakie są i tak, uważam że ludzie mają obowiązek wypełniania swojej pracy, którą sami sobie wybrali. Bez różnicy czy to lekarz, pielęgniarka, nauczyciel, sprzedawca czy dostawca. I pieniądze nie powinny być tutaj żadną karta przetargową, bo obrzydliwe jest podejście "że za kasę wypełnię swoje obowiązki, bez kasy nie". Reprezentują to chociażby lekarze czy dentyści, którzy na NFZ nie przyjmują, a prywatnie juz tak. Parę postów wyżej było to krytykowanie. Każdy człowiek powinien pracować za godne pieniądze, zawsze popieram strajki nauczycieli czy pielęgniarek bo zarabiają śmieszne pieniądze w porównaniu do tego co robią. Ale teraz nie jest pora by to rozważać. To co wyprawiają niektórzy pracownicy służby zdrowia kładzie się cieniem na cały system i niestety odziera ich zawód z resztek szacunku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do przyjmowania prywatnie a w publicznych przychodniach nie, może to wynikać z tego, że cała placówka się zamknęła, więc i lekarz przyjmować nie może. I nie zgadzam się, że taką sobie pracę wybrali, więc muszą teraz tam chodzić co by się nie działo - no raczej nikt nie zakłada, że będzie pracował w chorym, niedofinansowanym systemie, gdzie często nawet środków ochronnych brak... Zresztą personelu brak już było wcześniej, róbmy dalej z tej branży niewolniczą branżę, na pewno będzie więcej chętnych... Jak już wcześniej pisałam, to nie ludzie są winni tylko system i w złą stronę kierowane są pretensje.
|
|
|
|
|
|
#3614 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Jak pokazał czas- jakoś magicznie wirus się do nich nie przylepia 🤷 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W mojej przychodni mają przynajmniej domofon.
|
|
|
|
|
|
#3617 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Barejo wróć ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3618 | |
|
Czarna owca
|
Cytat:
FB_IMG_1601896541004.jpgSent from my Mi A2 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3619 |
|
Konto usunięte
|
Pokaże Pokażę Wam coś
https://www.newslubuski.pl/interwenc...nej-gorze.html Kto wie czy niektórym osobom zarażenia koronawirusem życia nie uratowało.... Aż mi się płakać chce |
|
|
|
|
#3620 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88183802]Pokaże Pokażę Wam coś
https://www.newslubuski.pl/interwenc...nej-gorze.html Kto wie czy niektórym osobom zarażenia koronawirusem życia nie uratowało.... Aż mi się płakać chce[/QUOTE]Wid,islam w wydarzeniach, dokładnie to samo sobie pomyślałam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3621 |
|
Konto usunięte
|
A to się tam dział o wcześniej, horror..
https://zielonagora.wyborcza.pl/ziel...icz-larwy.html Khloe,o tym też mówili? Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 Czas edycji: 2020-10-05 o 20:28 |
|
|
|
|
#3622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88183802]Pokaże Pokażę Wam coś https://www.newslubuski.pl/interwenc...nej-gorze.html Kto wie czy niektórym osobom zarażenia koronawirusem życia nie uratowało.... Aż mi się płakać chce[/QUOTE] Niestety W takich miejscach tak bywa. Na "lubelskim" podwórku też jest jedno takie miejscehttps://kurierlubelski.pl/krolestwo-...ar/c1-14531241 Ogólnie z tymi DPS-ami jest problem. Niedaleko mnie jest jeden i ile razy widziałam zdezorientowanych pensjonariuszy siedzących na ławeczce przystankowej po drugiej stronie ulicy, w kapciach i szlafroku. Aż dziw bierze, że nikt z personelu ich po drodze nie zatrzymał. |
|
|
|
|
|
#3623 |
|
Konto usunięte
|
A ja się dzisiaj wpieniłam i tak, w takiej sytuacji to ja chcę zdalnie, online i mam w nosie.
Zaczęło się u mnie w pracy kłamanie o zachorowaniach. |
|
|
|
|
#3624 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88183842]A ja się dzisiaj wpieniłam i tak, w takiej sytuacji to ja chcę zdalnie, online i mam w nosie.
Zaczęło się u mnie w pracy kłamanie o zachorowaniach. [/QUOTE] Nauczyciele czy uczniowie? |
|
|
|
|
#3625 |
|
Konto usunięte
|
Dzieci.
|
|
|
|
|
#3626 |
|
Konto usunięte
|
Mój syn ma katar. Poza tym ma mnóstwo energii, ale go nie poślę, bo się boję, że ktoś nas zgłosi do sanepidu, a nie mam ochoty na te wymazy :P
|
|
|
|
|
#3627 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I nagle wczoraj było spoko, a dzisiaj już nie jest spoko? Ty cały czas piszesz o systemie, ja pisze o ludziach którzy po prostu porzucili podopiecznych bo "wirus". Tego wirusa przyniósł pracownik z zewnątrz, więc to pracownicy są źródłem zarażenia i stanowią zagrożenie dla pensjonariuszy, nie odwrotnie. Nie wiem o jakich środkach ochrony mówisz, bo zakładam że maseczki obecnie posiada każdy, a rękawiczki są na wyposażeniu każdego szpitala/dps-u? Nie wiem jak wyglądają szpitale i oddziały covidowskie w Polsce, u nas mieliśmy maseczki, rękawiczki i fartuszki, nic więcej nie dostaliśmy i nie dostaniemy. Te wszystkie kombinezony, maski z filtrami to tylko na intensywnej terapii były. I normalnie pracowaliśmy z pacjentami mając to co nam dali. Oczywiście byli tacy co odmówili pracy, ale były to pojedyncze jednostki. Jednocześnie tym pojedynczym jednostkom wirus nie przeszkadzał w oblataniu każdego otwartego spożywczaka w poszukiwaniu drozdzy ![]() Nieludzkie jest porzucanie pacjentów i zdania nie zmienię. I nie rozumiem zasłaniania się systemem czy pieniędzmi. Podlinkowany artykuł mnie tylko utwierdza w przekonaniu że niektorzy ludzie pracujący w służbie zdrowia nigdy nie powinni się tam znaleźć. Bo człowiek jest człowiekiem, nieważne ile zarabia i jeśli jest draniem to żadne pieniądze tego nie zmienią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88183842]A ja się dzisiaj wpieniłam i tak, w takiej sytuacji to ja chcę zdalnie, online i mam w nosie. Zaczęło się u mnie w pracy kłamanie o zachorowaniach. [/QUOTE]Napiszesz coś więcej? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3628 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to są odgórne nakazy i muszą się do nich stosować. dokładnie to robią przecież. wykonują swoją pracę wg wytycznych ich pracodawców (którym w przypadku nfz jest państwo) |
|
|
|
|
|
#3629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko na marginesie przypomnę jaka była afera związana z jednym DPSem jakoś w kwietniu czy w maju. Hurr durr, bo pracownicy zostawili podopiecznych, ale... 1) pracownicy nie dostali środków ochrony osobistej, 2) po tym jak ich nie dostali, spora część poszła na urlopy, L4, rozwiązała kontrakty- słowem tak czy inaczej porzuciła podopiecznych, 3) na placu boju została garstka personelu tyrająca bez ustanku, bo "funfle" z pracy mieli to gdzieś, 4) po jakimś czasie ta garstka padała na twarz ze zmęczenia (nie, nie po kilku godzinach, po kilku dniach pracując ponad siły i po godzinach), więc sami odeszli, 5) cały hejt spadł na tych ostatnich. |
|
|
|
|
|
#3630 |
|
Wtajemniczenie
|
Byłam dzisiaj na zakupach 8 spożywczych i ciuchowych- w każdym angielskim sklepie wszyscy mieli maski, weszłam do polskiego spożywczaka- ani pracownicy ani klienci masek nie mieli.
Wszystkie wejścia do galerii handlowej obstawione przez dwóch ochroniarzy, pilnują czy wszyscy mają maski, obok nich stoi bezdotykowy panel do dezynfekcji rąk. Do tego przy wejściu do każdego sklepu w tejże galerii stoi pracownik pilnujący masek i dezynfekcji. Padał deszcz, w jednej ręce miałam torbę z zakupami, w drugiej telefon, by założyć maskę musiałam postawić torbę na ziemi, nie chciałam tego robić na mokrym chodniuku więc przekroczyłam próg galerri z maska na brodzie, sekundę później ochroniarz ruszył w moim kierunku, cofnął się jak zobaczył że zatrzymałam się przy wejściu, już w środku i zaczęłam nakładać maskę ![]() Zaznaczę ze mieszkam w części Anglii gdzie przez cały czas trwania pandemii wskaźnik zachorowań jest najniższy w kraju. Jak narazie wszelkie lokalne restrykcje bas omijają. Nas szpital też nie rejestruje przypadków covida od początku czerwca. A badany jest każdy pacjent przy przyjęciu plus kolejny test po 5 dniach. Nasz rejon ma być obiektem analiz czemu u nas przyrosty są najniższe w kraju 🤨 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:12.

W mojej przychodni mają przynajmniej domofon.