|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196647]No mild znaczy dosłownie łagodny, lekki. Nie ma innego tłumaczenia tego słowa. Raczej kogoś z zapaleniem płuc pod tlenem ciężko zakwalifikować jako mild condition??? Druga kategoria to nie są ludzie tylko w stanie krytycznym tylko serious and critical czyli stan poważny i krytyczny. W stanie poważnym oraz krytycznym jest w sumie 1% chorujących na covid.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Na tej stronie jako serious and critical dla polski jest aktualnie 383 osób, czyli dokładnie tyle, ile osób pod respiratorami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4532 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No nie? Co to w ogóle ma znaczyć, ze chorzy zaczynaja być widoczni. No super. Znam co najmniej kilka osób, które przeszły zapalenie płuc w tym koleżanka, która zaraziła się ....w własnym samochodzie! Jakaś bakteria z jej własnej klimy wywołała u niej zapalenie płuc. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4533 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zastanawiam się nad czymś innym. Tylko proszę mi nie wyskakiwać z teoriami, że ktoś chce w ten sposób coś ugrać w światowej polityce czy coś.
Dlaczego np. rok, dwa czy trzy lata temu nie wylosowano jakiegoś randomowego wirusa powodującego przeziębienie i nie okrzyknięto go tak niebezpiecznym, tylko czekano do 2019 (bo w Wuhan zdaje się, że zaczęło się wtedy). Albo dlaczego zrobiono to w 2019, a nie np. w 2021? |
|
|
|
|
#4534 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
reszta chorób uprzejmie postanowiła poczekać. diagnostyka leży, cierpią onkologiczni i pozostali, mało kto teraz myśli o pójściu na zabiegi, no ale fajnie ratować świat przed koroną. Cytat:
Na podstawie tylko tego wątku stwierdzam że kręcicie histerię równo a to tylko 1 wątek. |
|||
|
|
|
|
#4535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4536 |
|
BAN stały
|
Sanepid już przez covida i robotę z nim związaną nie przychodzi już na odbiory budowlane. Okazuje się że można.
|
|
|
|
|
#4537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4538 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja osobiście nie uważam, ze wirusa nie ma i ze to jakaś wielka teoria spiskowa. Uważam, ze wirus istnieje i istnieć będzie, u większości przebiega łagodnie czy ostrzej, u niektórych zaś niestety krytycznie. Jak wiele chorób wirusowych czy bakteryjnych. Ale według mnie niestety dużo osób postanowiło wykorzystać te sytuacje do swoich celów jak choćby media. To jest skandal według mnie co się wyprawia w mediach, jak widzę te próby zastraszania społeczeństwa to autentycznie mi gorzej. Kilka dni temu widziałam chyba główne wydanie faktów i prawie z krzesła spadłam jak pokazywali, ze w Hiszpanii przygotowują się zakłady pogrzebowe i gromadzą trumny na zapas bo idzie wielki pomór. Ja prdl. W ogóle według mnie w mediach trwa teraz intensywna kampania zastraszania (nieco odpuścili w lecie ale liczby rosną wiec znów kasa musi się zgadzać) i przechodzą samych siebie. A moim zdaniem robią to raz, ze dla kasy, bo wiadomo, ze oglądalność i klikalność musi się zgadzać, a dwa zastraszone społeczeństwo nie protestuje tylko robi co mu się każe. Ludzie odpuścili wirusa i mam takie poczucie, ze znów próbują nas mocno zastraszyć abyśmy się nie burzyli na ograniczenia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To też jest kwestia której nie powinno się pomijać.
|
|
|
#4540 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88196639]PODAJ ŹRÓDŁO ZAMIAST PISAĆ WIELKIMI LITERAMI.
Mild condition nie znaczy łagodnie. Ten 1% to ludzie hospitalizowani, pod respiratorami, których życie jest poważnie zagrożone. Reszta nie musi wcale chorować lekko w takim znaczeniu, że ogląda sobie Netflixa z kubkiem ciepłej herbaty w łapkach. Pomiędzy bezobjawowym zakażeniem a pełnoobjawową chorobą zagrażającą życiu jest jeszcze wiele stanów, które różnie mogą się skończyć, mogą pozostawić różne skutki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196647]No mild znaczy dosłownie łagodny, lekki. Nie ma innego tłumaczenia tego słowa. Raczej kogoś z zapaleniem płuc pod tlenem ciężko zakwalifikować jako mild condition??? Druga kategoria to nie są ludzie tylko w stanie krytycznym tylko serious and critical czyli stan poważny i krytyczny. W stanie poważnym oraz krytycznym jest w sumie 1% chorujących na covid. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88196739]Na tej stronie jako serious and critical dla polski jest aktualnie 383 osób, czyli dokładnie tyle, ile osób pod respiratorami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Cytat:
Przezywalnosc Covid19 wg amerykanskiego CDC wynosi powyzej 99.98% dla osob ponizej 50tki; 99.5% dla osob w wieku 50-69 i niemal 95% dla osob w wieku 70lat i wyzej. 96% osob, ktore umarly z Covid19 w Stanach mialo choroby wspolistniejace (srednio 2.5 rozne schorzenia). To jest przezywalnosc biorac jako mianownik potwierdzone przypadki, w rzeczywistosci bylo ich wiecej, tyle ze nie testowanych. Wg mnie trzeba byc rozsadnym i uwazac, ale warto polozyc kontekst do faktycznego zagrozenia. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#4541 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196789]Ja osobiście nie uważam, ze wirusa nie ma i ze to jakaś wielka teoria spiskowa. Uważam, ze wirus istnieje i istnieć będzie, u większości przebiega łagodnie czy ostrzej, u niektórych zaś niestety krytycznie. Jak wiele chorób wirusowych czy bakteryjnych. Ale według mnie niestety dużo osób postanowiło wykorzystać te sytuacje do swoich celów jak choćby media. To jest skandal według mnie co się wyprawia w mediach, jak widzę te próby zastraszania społeczeństwa to autentycznie mi gorzej. Kilka dni temu widziałam chyba główne wydanie faktów i prawie z krzesła spadłam jak pokazywali, ze w Hiszpanii przygotowują się zakłady pogrzebowe i gromadzą trumny na zapas bo idzie wielki pomór. Ja prdl. W ogóle według mnie w mediach trwa teraz intensywna kampania zastraszania (nieco odpuścili w lecie ale liczby rosną wiec znów kasa musi się zgadzać) i przechodzą samych siebie. A moim zdaniem robią to raz, ze dla kasy, bo wiadomo, ze oglądalność i klikalność musi się zgadzać, a dwa zastraszone społeczeństwo nie protestuje tylko robi co mu się każe. Ludzie odpuścili wirusa i mam takie poczucie, ze znów próbują nas mocno zastraszyć abyśmy się nie burzyli na ograniczenia.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] I dalej mi chodzi o to, czym ten sars2 (czy jak mu tam) różni się od jakiegoś wirusa z 2017 czy 2018 roku, że wtedy nie robiono takiej nagonki. (*Pytanie to kieruję ogółem do osób tutaj wypowiadających się). |
|
|
|
|
#4542 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2020-10-11 o 11:36 |
|
|
|
|
#4543 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88196560]Tak wracając do dyskusji nt. ciąży w czasie pandemii, czo ten Singapur
https://www.donald.pl/artykuly/8VJKK...K30N9l-crMcwTg [/QUOTE] Singapur to ma takie problemy z dzietnością, że co chwilę coś w kasie im proponują - pamiętam już z 2012 jakieś dokumenty o bonusach od państwa, chyba 6.5k USD dostawali po urodzeniu dziecka. |
|
|
|
|
#4544 |
|
Zakorzenienie
|
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#4545 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się z Tobą. Rozsądek to słowo klucz, według mnie nie ma co panikować jak się popatrzy na to wszystko według raportów i twardych danych, a także odniesie się to do innych chorób. Mnie tak szczerze maski wielce nie bolą. Uważam na przykład, ze w sezonie infekcyjnym zasłonięcie ust i nosa w przychodniach czy szpitalach powinno być obowiązkowe ZAWSZE jak również dezynfekcja dłoni. Nie raz i nie dwa szlam do przychodni np. Z bólem oka, a tam w poczekalni festiwal gruźliczego kaszlu i smarków, No bo to styczeń przecież. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4546 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196813]Zgadzam się z Tobą. Rozsądek to słowo klucz, według mnie nie ma co panikować jak się popatrzy na to wszystko według raportów i twardych danych, a także odniesie się to do innych chorób. Mnie tak szczerze maski wielce nie bolą. Uważam na przykład, ze w sezonie infekcyjnym zasłonięcie ust i nosa w przychodniach czy szpitalach powinno być obowiązkowe ZAWSZE jak również dezynfekcja dłoni. Nie raz i nie dwa szlam do przychodni np. Z bólem oka, a tam w poczekalni festiwal gruźliczego kaszlu i smarków, No bo to styczeń przecież.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Też się zgadzam. Nie ma co zamykać się na cztery spusty w domach, rezygnować z rekreacji, bać się szpitali, maseczki na zewnątrz bez tłumu ludzi uważam za bezsens, ale jednak lepiej zachować ostrożność, nosić maseczki w tłumie w zamkniętych pomieszczeniach, ograniczyć odwiedziny rodzin i znajomych w domach, jak się da to zakupy robić poza godzinami szczytu itp. Ja ogólnie żyję normalnie, tyle że nie przesiaduję w weekendy u znajomych no i noszę maseczki wśród ludzi. No i nie przytulam się z babcią. No i sądzę, że lepiej żeby chorych w szpitalu nie odwiedzała codziennie cała rodzina, tylko jedna czy dwie najbliższe osoby co ileś dni, całkowity zakaz jest dość nieludzki :/ jednak to zależy od szpitala, w niektórych jedna osoba może przyjść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4547 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88196847]Też się zgadzam. Nie ma co zamykać się na cztery spusty w domach, rezygnować z rekreacji, bać się szpitali, maseczki na zewnątrz bez tłumu ludzi uważam za bezsens, ale jednak lepiej zachować ostrożność, nosić maseczki w tłumie w zamkniętych pomieszczeniach, ograniczyć odwiedziny rodzin i znajomych w domach, jak się da to zakupy robić poza godzinami szczytu itp. Ja ogólnie żyję normalnie, tyle że nie przesiaduję w weekendy u znajomych no i noszę maseczki wśród ludzi. No i nie przytulam się z babcią. No i sądzę, że lepiej żeby chorych w szpitalu nie odwiedzała codziennie cała rodzina, tylko jedna czy dwie najbliższe osoby co ileś dni, całkowity zakaz jest dość nieludzki :/ jednak to zależy od szpitala, w niektórych jedna osoba może przyjść.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja nosze maseczkę tam gdzie trzeba, ale akurat robię zakupy kiedy mam ochotę, jeżdżę do ikei w sobotę, byliśmy w aquaparku w niedziele, wyjechaliśmy na wakacje 2 razy, normalnie spotykam się z ludźmi na spotkania towarzyskie. Nie są to wielkie spędy, bo nie mamy tak wielkiego grona znajomych jednak no odwiedzamy się. Tak samo z rodziną. Babcie tez odwiedzam, bo mimo, ze ona jest panikara to i tak się chce spotykać jeśli nie mamy objawów choroby. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze dlatego, ze SARS, MERS nie za sa az tak zakazne, a H1N1 z 2009 nie okazala sie az tak smiertelna jak Covid19 w pierwszym okresie? Nie wspominiajac juz o takiej Eboli, bo "kogo to obchodzi co sie dzieje w Afryce". Inna sprawa, ze media kreuja w duzej czesci rzeczywistosc zamiast ja raportowac (nie wnikam w przyczyny, rownie dobrze to moze byc ignorancja dziennikarzy). Przykladowo - "rekordowe pozary w Amazonii 2019" - doslownie srednie w ujeciu 2000 - 2020; "pol Australii sie pali" (tekst z tego forum ) - pozary buszu o setek lat; z drugiej strony - proces pokojowy na Bliskim Wschodzie posunal sie w tym roku dramatycznie - media w ogole o tym nie pisza, bo tu za daleko od domu, a w US nie lubia Trumpa w mediach to cicho sza. Takie przykladyi mozna mnozyc niemal ad infinitum.
|
|
|
|
|
#4549 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4550 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
konsternacja - zobacz jaki to singapurski rząd jest nierozsądny ![]() https://www.donald.pl/artykuly/8VJKK..._78fnSj007e7v8 |
|
|
|
|
|
#4551 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88196612]Ale anginę rozpozna Ci każdy lekarz i przepisze odpowiedni lek, który sobie z nią poradzi w parę dni.[/QUOTE] E, nie. Tak jak w covidzie, angine w taki prosty sposob przejda najpewniej ludzie zdrowi i mlodzi. Starszym, majacym choroby wspolistniejace, potrzeba czesto kilku terapii antybiotykowych, zeby wyjsc z takiej okropnej choroby jak angina. *** Co do dlugodystansowych skutkow: Ja sama mialam w ciagu roku 3 razy zapalenie pluc jak mialam 7 lat i nigdy moje pluca nie wrocily do normy. Cytat:
Tak obserwuje jak zmienia sie sposob narracji w niemieckich wiadomosciach i cos mi sie wydaje, ze szykuja nam kolejny lockdown. Az mi kwasno w buzi na sama mysl. |
||
|
|
|
|
#4552 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#4553 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196952]Ja nosze maseczkę tam gdzie trzeba, ale akurat robię zakupy kiedy mam ochotę, jeżdżę do ikei w sobotę, byliśmy w aquaparku w niedziele, wyjechaliśmy na wakacje 2 razy, normalnie spotykam się z ludźmi na spotkania towarzyskie. Nie są to wielkie spędy, bo nie mamy tak wielkiego grona znajomych jednak no odwiedzamy się. Tak samo z rodziną. Babcie tez odwiedzam, bo mimo, ze ona jest panikara to i tak się chce spotykać jeśli nie mamy objawów choroby.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ja i tak zakupy robiłam w godzinach, gdy ludzi było mało, do aquaparku też bym pojechała. Ogólnie latem funkcjonowałam zupełnie normalnie, większość spotkań ze znajomymi odbywała się na podwórku, więc bez spiny Aktualnie nie wybieram się na żadne przyjęcia do znajomych i nie boli mnie to za bardzo, bo zazwyczaj to jest 20 osób w małym pokoju, dla mnie żadna rozrywka, a jednak ryzyko. Zakażeń jest coraz więcej, pracuję w miejscu, gdzie są chorzy na covid, o tej porze roku cały czas czuję się źle, więc nieprędko poznam, czy to moje normalne jesienne samopoczucie czy choroba. Wolę uważać i nikogo nie narażać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4554 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie. Tez tak uwazam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Monia284 Czas edycji: 2020-10-11 o 12:55 |
|
|
|
|
#4555 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4556 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196513]Timon ja bym tak hot doga se kupiła i wszamalabym gdzieś na uboczu
ale generalnie problem mnie nie dotyczy, bo kupuje i jem w samochodzie. W ogóle te maski na zewnątrz mnie tak prawdę mówiąc mało ruszają, bo przemieszczam się tylko samochodem i jak wysiadam to już pod punktem docelowym wiec maskę muszę założyć na te kilka kroków. Na spacer głównie chodzę w okolicach domu, do naszego lasu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]No to nie masz zle. Ja jezdze komunikacja ale chociaz tyle dobrze ze pkp mam tak maksymalnie 15 minut na piechote wiec tez jeszcze nie tak daleko. W Warszawie jak wysiadalam i jechalam gdzies metrem to tez juz maski nie zdejmowalam bo na 100 m drogi do metra sie nie oplaca zreszta tam akurat jest duzo ludzi i pod metrem, wiec w sumie wtedy zazwyczaj wolalam maske miec. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4557 |
|
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88197039]
E, nie. Tak jak w covidzie, angine w taki prosty sposob przejda najpewniej ludzie zdrowi i mlodzi. Starszym, majacym choroby wspolistniejace, potrzeba czesto kilku terapii antybiotykowych, zeby wyjsc z takiej okropnej choroby jak angina. [/QUOTE] A na samą anginę w Polsce umiera po kilka osób dziennie? No na covid (bez chorób współistniejących) - tak i bywają to 30-, 40-latkowie. |
|
|
|
|
#4558 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88197082]wrzucałam :P[/QUOTE]
ach, przepraszam. musiało mi gdzieś umknąć w natłoku postów
|
|
|
|
|
#4559 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196631]No to różnie może być w tym wyleczeniem anginy. Mnie to zajęło 2 miesiące i 3 antybiotykoterapie. Miesiąc do siebie dochodziłam jak już w końcu się udało.
Moja babcia i jej siostra mają zwapnienia w płucach po grypie przebytej w młodości. Rocznie umiera 12k osób na zapalenie płuc przez inne wirusy. To się już działo wczesniej- powikłania, smierć przez patogeny. To nie jest domena koronawirusa. Pozatym wydaje mi się, ze zapalenie płuc to nie jest lekka postać covid tylko poważna. Zapalenie płuc wywołane przez cokolwiek jest choroba groźna i poważna, może zagrażać życiu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Wspolczuje z ta angina. Ja mialam angine w gimnazjum od tej pory nie mialam i to najgorsze co moze byc - bol gardla okropny. Nic prawie nie moglam przelknac. U mnie raczej standardowo wyleczone to zostalo moze nawet w tydzien lub gora 2 tygodnie. No ale bywa roznie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4560 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:35.

ale generalnie problem mnie nie dotyczy, bo kupuje i jem w samochodzie. W ogóle te maski na zewnątrz mnie tak prawdę mówiąc mało ruszają, bo przemieszczam się tylko samochodem i jak wysiadam to już pod punktem docelowym wiec maskę muszę założyć na te kilka kroków. Na spacer głównie chodzę w okolicach domu, do naszego lasu.