|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196734]No każdy wirus może dać szereg powikłań. Wklejam możliwe powikłania wirusa grypy:
ze strony układu krążenia: zapalenie mięśnia sercowego[12][15] zapalenie osierdzia nagły zgon sercowy dekompensacja przewlekłej niewydolności krążenia ze strony ośrodkowego układu nerwowego: napady drgawkowe (zwłaszcza u dzieci pod postacią drgawek gorączkowych, najczęstsze powikłanie neurologiczne grypy)[16] encefalopatia (drugie pod względem częstości powikłanie neurologiczne grypy)[15][16] zespół Guillaina-Barrégo[16] splątanie, nasilenie zmian otępiennych u osób starszych zapalenie mózgu lub zapalenie opon mózgowych ostre rozsiane zapalenie mózgu i rdzenia[16] ze strony innych narządów: ostre zapalenie ucha środkowego zapalenie mięśni[12] rabdomioliza[12] ostra niewydolność nerek[15] zapalenie spojówek zaostrzenie lub dekompensacja różnych chorób przewlekłych (np. cukrzycy, padaczki)[16][17] sepsa[15][17] zespół Reye’a (w przypadku podawania kwasu salicylowego) Jak widać dotyczą serca, mózgu, nerek, wszystkich możliwych układów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Do ludzi i tak.nie trafi. Tylko Covid groźny. Mamy znajomego na stanowisku, władze samorządowe. Rozmowa tel., pytanie co robi, co u niego. Odpowiedź: walczy z covidem. Pytanie nr 2 do niego: czy rzeczywiście jest tylu więcej hospitalizowanych niż w zwykłym sezonie infekcyjnym, czy rzeczywiście są duze problemy? Odpowiedz wymijająca. Z konkretów to nie mogli się długo pozbyć ze szpitala zakaznego jednego upierdliwego dziadka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2020-10-11 o 13:12 |
|
|
|
|
#4562 |
|
BAN stały
|
jakoś się szczególnie nie przejęłaś wtedy moją sugestią. więc skąd teraz ten post? czysta złośliwość?
no i moja wstawka cały czas dotyczy tematu watku wy tam wywlekałyście g*wnoburzę z jednego wątku na drugi, bo się okazało, że zamykanie watku nie zamyka ust użytkowników
Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-10-11 o 13:11 |
|
|
|
|
#4563 |
|
Zakorzenienie
|
O Wyrak, Hultaj
Jak milo w watku takie osoby ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4564 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88197087]A na samą anginę w Polsce umiera po kilka osób dziennie?
No na covid (bez chorób współistniejących) - tak i bywają to 30-, 40-latkowie.[/QUOTE]Na powikłania jasne że tak. Powikłania anginy i innych chorób zakaźnych. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88197039]Juz nie wspominajac o takiej chorobie jak bolerioza, ktora jest bardzo ciezko wykrywalna i moze zniszczyc ludziom zycie. Ja sama znam ludzi, ktorym wysiadal organizm i przez kilka lat szukali przyczyny, a w koncu okazalo sie, ze to bolerioza.
E, nie. Tak jak w covidzie, angine w taki prosty sposob przejda najpewniej ludzie zdrowi i mlodzi. Starszym, majacym choroby wspolistniejace, potrzeba czesto kilku terapii antybiotykowych, zeby wyjsc z takiej okropnej choroby jak angina. *** Co do dlugodystansowych skutkow: Ja sama mialam w ciagu roku 3 razy zapalenie pluc jak mialam 7 lat i nigdy moje pluca nie wrocily do normy. Zasadniczo to nie mamy leku na grype. Grypa to choroba wirusowa, na wirusy antybiotyki nie dzialaja, grype trzeba po prostu przejsc. Wedlug lekarzy im dluzej probuje sie nie zbijac goraczki, tym szybciej sie ja przechodzi. Tak obserwuje jak zmienia sie sposob narracji w niemieckich wiadomosciach i cos mi sie wydaje, ze szykuja nam kolejny lockdown. Az mi kwasno w buzi na sama mysl.[/QUOTE]Na grypę jest lek, ale trzeba go podać w ciągu 24 lub 48h (nie pamiętam dokładnie) od wystąpienia objawów z tym, że naszym przychodniom nie chce się bawić w robienie testów na grypę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4566 |
|
Zakorzenienie
|
Naktergal co do boreliozy to prawda. Tylko ze tutaj media faktycznie trabia ze jest grozna i zeby uwazac. Tutaj Twoje zabezpieczenie to np dlugie rekawy, czapka na glowe, popsikanie sie sprayem z deet. W przypadku koronawirusa to co mamy teraz.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4567 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No chyba, że już jest jakiś nowy trend i nie umiera się już na choroby współistniejące, tylko na powikłania covidowe? |
|
|
|
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88197052]Ja i tak zakupy robiłam w godzinach, gdy ludzi było mało, do aquaparku też bym pojechała. Ogólnie latem funkcjonowałam zupełnie normalnie, większość spotkań ze znajomymi odbywała się na podwórku, więc bez spiny
Aktualnie nie wybieram się na żadne przyjęcia do znajomych i nie boli mnie to za bardzo, bo zazwyczaj to jest 20 osób w małym pokoju, dla mnie żadna rozrywka, a jednak ryzyko. Zakażeń jest coraz więcej, pracuję w miejscu, gdzie są chorzy na covid, o tej porze roku cały czas czuję się źle, więc nieprędko poznam, czy to moje normalne jesienne samopoczucie czy choroba. Wolę uważać i nikogo nie narażać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Pracujac z chorymi to wiadomo ze czlowiek uwaza bardziej i w sumie powinno sie. Nie chce sie nikogo narazac. Ja tez nie spotykam sie w grupach 20 osobowych, nie mam wielkich grup znajomych, wiec u nas i tak kameralnie spotkam sie z 1 kolezanka lub 2 naraz ale i tak bym nie chciala w duzej grupie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4570 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2020-10-11 o 18:49 |
|
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4572 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie policja tak wlepia mandaty, że wczoraj dali kilku pojedynczym osobom, a dzisiaj przejeżdżali bezpośrednio koło grupki 8 chłopaków, wszyscy bez maseczek i nic.
|
|
|
|
|
#4573 |
|
Czarna owca
|
|
|
|
|
|
#4574 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4575 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4577 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88197130]Pytam o samą chorobę.
No chyba, że już jest jakiś nowy trend i nie umiera się już na choroby współistniejące, tylko na powikłania covidowe?[/QUOTE]No oczywiście że są to powikłania. Co za różnica czy sepsa od covida czy sepsa od grypy? Tu i tu mamy do czynienia z powiklanym przebiegiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4578 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4579 |
|
Zadomowienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88197039]Juz nie wspominajac o takiej chorobie jak bolerioza, ktora jest bardzo ciezko wykrywalna i moze zniszczyc ludziom zycie. Ja sama znam ludzi, ktorym wysiadal organizm i przez kilka lat szukali przyczyny, a w koncu okazalo sie, ze to bolerioza.
E, nie. Tak jak w covidzie, angine w taki prosty sposob przejda najpewniej ludzie zdrowi i mlodzi. Starszym, majacym choroby wspolistniejace, potrzeba czesto kilku terapii antybiotykowych, zeby wyjsc z takiej okropnej choroby jak angina. *** Co do dlugodystansowych skutkow: Ja sama mialam w ciagu roku 3 razy zapalenie pluc jak mialam 7 lat i nigdy moje pluca nie wrocily do normy. Zasadniczo to nie mamy leku na grype. Grypa to choroba wirusowa, na wirusy antybiotyki nie dzialaja, grype trzeba po prostu przejsc. Wedlug lekarzy im dluzej probuje sie nie zbijac goraczki, tym szybciej sie ja przechodzi. Tak obserwuje jak zmienia sie sposob narracji w niemieckich wiadomosciach i cos mi sie wydaje, ze szykuja nam kolejny lockdown. Az mi kwasno w buzi na sama mysl.[/QUOTE] Mylisz się -jest lek na grype ,to oseltamiwir. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4580 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88197185]I naprawdę codziennie od anginy umiera ok. 10 osób, a od anginy + chorób współistniejących kolejne 40?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Z całym szacunkiem dla obu stron dyskusji, ale licytowanie się ile osób rocznie umiera z powodu jakiej choroby to trochę jak: - mamo, dostałem 1 ze sprawdzianu. - a ile osób miało 5? Powtarzam, że gdyby nie covid (angina, grypa, cokolwiek) to przynajmniej część tych ludzi, którzy umarli, żyłaby jeszcze. Może rok, może kilka lat. I to jest dramat ich rodzin, a nie czysta statystyka i bezimienne cyferki. Doszedł kolejny czynnik powodujący zgony, jakby było nam mało nowotworów, eboli itp. |
|
|
|
|
#4581 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4582 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie dla mnie to jest kolejny wirus, który u niskiego procenta osób może przyczynić się do zgonu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4583 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdyby nie covidowa panika i zamykanie szpitali to leczenie nowotworów i chorób serca nie spadłoby o 90%. "Kardiologia, neurologia, onkologia. Drastyczny spadek liczby wykonywanych zabiegów w polskich szpitalach. To skutek epidemii koronawirusa - alarmują przedstawiciele największych medycznych towarzystw naukowych w Polsce." https://www.rmf24.pl/raporty/raport-...al,nId,4774966 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu i tam ? Rzadko bywam na tym i innych forach, czasem jak mi sie zamani, to wpadne na kilka dni/tygodnii i pewnie znowu znikne ![]() [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88196813]Zgadzam się z Tobą. Rozsądek to słowo klucz, według mnie nie ma co panikować jak się popatrzy na to wszystko według raportów i twardych danych, a także odniesie się to do innych chorób. Mnie tak szczerz e maski wielce nie bolą. Uważam na przykład, ze w sezonie infekcyjnym zasłonięcie ust i nosa w przychodniach czy szpitalach powinno być obowiązkowe ZAWSZE jak również dezynfekcja dłoni. Nie raz i nie dwa szlam do przychodni np. Z bólem oka, a tam w poczekalni festiwal gruźliczego kaszlu i smarków, No bo to styczeń przecież. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] ![]() Co mnie dziwi, to jak sie ludziom robi wode z mozgu. Mamy do czynienia z zakazna choroba, ktora moze miec powiklania (niewielki odsetek) i moze byc smiertelna (duzo ponizej <1% przypadkow), przy czym profil epidemiologiczny wskazuje na duzo wieksze ryzyko u osob starszych i z innymi chorobami. Sa proste sposoby zeby ryzyko zmniejszyc - przede wszystkim zadbac o odpowiedni poziom witaminy D (raz za razem jej niedobor wyskakuje w korelacji do smierci/ciezkego przebiegu). To az czy tylko tyle - zamykanie krajow z tego powodu jest nieuzasadnione i to masakra, nawet WHO juz sie z tym ogarnelo, a oni sa zwykle do tylu ![]() (mozna tutaj poczytac - po angielsku: https://www.washingtonexaminer.com/n...control-method ). To co sie przez to dzieje z diagnostyka i leczeniem nowotworow i chorob ukladu krazenia to tragedia, ktora bedzie zbierala zniwo przez lata :/ Przy ciszy medialnej znajac zycie ![]() Cytat:
? W kazdym razie dziekuje pieknie za pamiec
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#4586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od koleżanki z pogotowia wiem, że w tej chwili każdy pacjent, którego wywożą do szpitala z gorączką, jest potencjalnie zarażony, więc wiozą tam, gdzie są jeszcze miejsca dla gorączkujących (gorączka =/= covid, z czegokolwiek wynika mają normy, że musi być traktowany jako potencjalny covid). Wczoraj takich miejsc w Lublinie już nie było (a mamy tu chyba 4 czy 5 szpitali dla dorosłych i jeden dziecięcy), więc pacjenta powieźli do miejscowości oddalonej o jakieś 30 km. W związku z tym, że musieli zawieść tak daleko, to wiadomo, że karetka też na dłużej wypada z systemu i jest niedostępna. Fajnie by było, jakby na covid był test typu test ciążowy- nasikać, chwila moment i już wiemy, czy pacjenta kłaść na zakaźny, czy niech sobie idzie na zwykłą internę. Ale tak nie jest. |
|
|
|
|
|
#4587 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88197185]I naprawdę codziennie od anginy umiera ok. 10 osób, a od anginy + chorób współistniejących kolejne 40?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Więcej. Schorzenia układu oddechowego od wielu wielu lat są w Polsce czwartą przyczyną zgonów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#4589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4590 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:57.

Jak milo w watku takie osoby 

(mozna tutaj poczytac - po angielsku: