|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.
Cytat:
To fakt powiklania anginy tez sa ale nie umiera na to codziennie tyle ludzi. W skali swiata to moze nadal nie ogromna liczba ale juz widoczna. Dlatego zamiast sie licytowac to warto obiektywnie potwierdzic ten fakt, bo nie da sie zaprzeczyc. Warto pamietac, ze to nie tylko cyferki co ktos pisal ze nie robia na nim wrazenia ale ludzie, ktorzy zyli i chcieli dalej cieszyc sie zyciem a juz nie moga. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88197218]No właśnie dla mnie to jest kolejny wirus, który u niskiego procenta osób może przyczynić się do zgonu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Znasz go tak dobrze jak grype i angine? Nie, wiec i tak warto bardziej uwazac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4592 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Kardiologia, neurologia, onkologia. Drastyczny spadek liczby wykonywanych zabiegów w polskich szpitalach. To skutek epidemii koronawirusa - alarmują przedstawiciele największych medycznych towarzystw naukowych w Polsce." https://www.rmf24.pl/raporty/raport-...al,nId,4774966 Czy wg ciebie covid jest groźniejszy od nieleczonego nowotworu? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4593 |
|
Zadomowienie
|
https://www.medonet.pl/koronawirus/t...cc=ucs&utm_v=2
Tysiące naukowców i lekarzy przyłączyło się do globalnego ruchu, ostrzegającego przed skutkami dominującej obecnie strategii walki w COVID-19. Ich zdaniem przyjęta taktyka ma niszczący wpływ na zdrowie fizyczne, psychiczne i całe społeczeństwa. Obawy związane z obecną sytuacją i zalecenia zawarto w tzw. Deklaracja z Great Barrington. przeczytajcie całość....
|
|
#4594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba żadne państwo nie wypracowało skutecznej praktyki, jak leczyć tych kardiologicznych i onkologicznych na takim samym poziomie, jak przed epidemią, jednocześnie nie narażając ich przy tym na ryzyko zarażenia się koronawirusem. No chyba, że ktoś zna działające rozwiązania z innych państw. |
|
|
|
|
|
#4596 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4597 |
|
Konto usunięte
|
Wikipedia o oselatamiwirze
Jego stosowanie jest kontrowersyjne, gdyż korzyści z jego stosowania są niewielkie. Działania niepożądane, do których należą nudności, wymioty, zaburzenia psychiatryczne i zaburzenia czynności nerek, uważane są za przeważające nad korzyściami. Znajduje się na liście leków podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia, jednak w 2017 r. został przeniesiony do zestawu leków uzupełniających Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4598 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88197329]Ciekawe. Przyznam, ze naprawde nie wiedzialam, ale co sie dziwic, skoro ''przeziebiona'' z roznym natezeniem i roznymi objawami bylam wielokrotnie, ale zaden lekarz nigdy nie wykonal testu na grype.
[/QUOTE]Cytat:
Jego stosowanie jest kontrowersyjne, gdyż korzyści z jego stosowania są niewielkie. Działania niepożądane, do których należą nudności, wymioty, zaburzenia psychiatryczne i zaburzenia czynności nerek, uważane są za przeważające nad korzyściami. Znajduje się na liście leków podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia, jednak w 2017 r. został przeniesiony do zestawu leków uzupełniających Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ja miałam na myśli Tamiflu. Edit: Ok, doczytałam, to to samo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4599 |
|
Wtajemniczenie
|
Kolejny dowód na śmiertelność wirusa:
https://twitter.com/tvp_info/status/...848293889?s=19 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4600 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4601 |
|
Zadomowienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88197336]Wikipedia o oselatamiwirze
Jego stosowanie jest kontrowersyjne, gdyż korzyści z jego stosowania są niewielkie. Działania niepożądane, do których należą nudności, wymioty, zaburzenia psychiatryczne i zaburzenia czynności nerek, uważane są za przeważające nad korzyściami. Znajduje się na liście leków podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia, jednak w 2017 r. został przeniesiony do zestawu leków uzupełniających Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Moje dziecko miało dwa razy grype i za każdym razem to dostawało ,ja brałam to wtedy prifilaktycznie w mniejszej dawce razem z niania i dziadkiem .Nikt z nas nie miał żadnych skutków ubocznych . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4602 | |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88196677]To dlaczego co roku nie mamy jesienią zapchanych szpitali zakaźnych i zajętej większości respiratorów?[/QUOTE]A masz dane rok do roku? W sumie to ciekawa jestem jak to wygląda.
Cytat:
- telewizję, - radio, - prasę, - telefony stacjonarne. 30 lat temu był rok 1990, już sobie nie róbcie jaj. |
|
|
|
|
|
#4603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4604 | |
|
Czarna owca
|
Cytat:
Dowiedziałam się wczoraj, że umarł tata mojej koleżankii. Covid go "dobił", bo bodajże najpierw złapało go zapalenie płuc (przepraszam, ale nie podam szczegółów bo nie chciałam dopytywać o to dziewczyny w żałobie po kochanym tacie), niemniej bez wirusa mógłby mieć duże szanse na wyzdrowienie. Miał 49 lat, bez nałogów i chorób przewlekłych. Ja sama nie panikuję, nie snuję dla siebie czarnych scenariuszy, ale też nie bagatelizuję. Bo jeśli sam wirus nie jest mocno śmiertelny, to przy osłabionym organizmie może namieszać i nie chciałabym przekonać się o tym na własnej skórze. Sent from my Mi A2 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4605 |
|
Konto usunięte
|
A ojciec mojej znajomej umarł śmiercią nagła na utajone zapalenie płuc. Umarł nagle, zasłabł w domu, padł na kanapę i już nie wstał. Przyczyna śmierci to właśnie zgon w wyniku rozległego utajonego zapalenia płuc.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Co do respiratorów- należałoby sprawdzić statystyki z ubiegłych lat z tych samych okresów. Na nie mam pojęcia jakie było wykorzystanie respiratorów w ubiegłych latach w poszczególnych miesiącach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4606 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie każda śmierć, o której słyszę to jest smutek bo to kogoś rodzina, znajomy, śmierć z innego powodu niż "ze starości" jest bezsensowna.
Uważam jednak, że covid nie powinien być podstawą do ograniczania wolności obywateli, siania paniki, tlumaczenia wszystkiego covidem bo jednak nie dziesiatkuje ludzkości. Skoro sytuacja jest tak poważna to idąc za przykładem Czech, niech wprowadzą stan wyjątkowy, wtedy przynajmniej bedzie jakaś podstawa do wszystkich zakazów, nakazów i zamknięć. Osobiscie bardziej przeraża mnie myśl, że mogę mieć jakiś nowotwór, który nie daje objawów i zawinąć się z tego świata w ciągu kilku tygodni niż to, że zachoruje na covid. Jasne, narażać się bez sensu nie narażam, nosze maseczkę w sklepie, ale bardziej mnie to denerwuje bo nie mogę znaleźć pracy, z tego powodu stracę rok albo dłużej kiedy mogłabym łapać staże, zbierać doświadczenie i znaleźć prace w zawodzie, oszczędności mi zniknęły bo moje miejce pracy było długo zamknięte i czuje wielką niepewność co wprowadzi rząd co mnie już chyba dobije. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4607 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88197430]A ojciec mojej znajomej umarł śmiercią nagła na utajone zapalenie płuc. Umarł nagle, zasłabł w domu, padł na kanapę i już nie wstał. Przyczyna śmierci to właśnie zgon w wyniku rozległego utajonego zapalenia płuc.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Co do respiratorów- należałoby sprawdzić statystyki z ubiegłych lat z tych samych okresów. Na nie mam pojęcia jakie było wykorzystanie respiratorów w ubiegłych latach w poszczególnych miesiącach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Też nie wiem, a chętnie bym to sprawdziła. Jednak skoro sami lekarze apelują, to chyba jednak nie są żarty. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4608 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;88197405]A masz dane rok do roku? W sumie to ciekawa jestem jak to wygląda.
30 lat temu ludzie może i nie mieli facebooka i smartfonów, ale mieli: - telewizję, - radio, - prasę, - telefony stacjonarne. 30 lat temu był rok 1990, już sobie nie róbcie jaj.[/QUOTE]Nie chodziło mi o to, że nie było informacji w ogóle tylko intensywność była bez porównania mniejsza. Teraz informacje rozchodzą się w mig, a większość z nich to fejki i w ten sposób dużo łatwiej o panikę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4609 |
|
Zakorzenienie
|
Wrzucę tutaj takie swoje luźne przemyślenia.
1) Ludzie mówią, że covid to nie dżuma, co to wybiła pół Europy. Ciężko porównywać średniowieczną epidemię, kiedy medycyna dopiero raczkowała, z patogenem dzisiaj, kiedy po pierwsze wiemy, że to nie magia, tylko potrafimy zrozumieć w jaki sposób dochodzi do zarażenia. To raz. Dwa- mamy metody diagnostyczne, które na pewnym etapie potrafią potrafią wyłapać chorych i ich odizolować. Trzy- dzięki aparatowi państwa i odpowiednim służbom można w większym stopniu kontrolować, czy ludzie przestrzegają tej kwarantanny i nie roznoszą tego dalej. Cztery- chociaż nie ma leku konkretnie na covid, to jakieś procedury medyczne są. Gdyby covid zdarzył się w XIII, XIV czy XV wieku z całą pewnością odsetek śmiertelności byłby wyższy, bo nie mieli tych 4 czynników. Dlatego wyśmiewanie covidu, że "nie jest taki śmiertelny" i porównywanie go do epidemii z przeszłości to dla mnie śmiech na sali. 2) Co się stało z tym światem, że ludzie nie mają zaufania do naukowców. Przecież w telewizji czy w internecie wypowiadają się nie Grażynki spod żabki, a naukowcy, którzy przestrzegają przed wirusem. Dlaczego ludzie kwestionują ich zdanie? Problem leży po stronie ludzi czy naukowców? 3) Ocenianie epidemii obecnie i wyciąganie wniosków dotyczących śmiertelności czy powikłań z cyferek z dnia dzisiejszego- to za wcześnie. Wirus mutuje (na ogół wirusy mutują w kierunku łagodniejszych). Ale... Skąd mamy wiedzieć, czy to potrwa jeszcze pół roku czy 2 lata? Do tego czasu może tak wiele się zdarzyć, że wszystkie obecnie prowadzone statystyki można będzie o kant pupy potłuc. Po latach oceniamy dżumę, cholerę, hiszpankę. Ale po latach, kiedy mamy już pewien zamknięty rozdział. To tyle ode mnie. Nie panikuję, ale staram się na to patrzeć obiektywnie. Dziękuję, musiałam to gdzieś wyrzucić. Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2020-10-11 o 16:22 |
|
|
|
|
#4610 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
|||
|
|
|
|
#4611 |
|
Wtajemniczenie
|
Wirus sieje śmierć i zniszczenie w Sztokholmie:
https://twitter.com/Carrenimfa/statu...423779841?s=19 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz racje. Niektorzy uwazaja sie za madrzejszych od naukowcow. W sumie to czesto ludzie ktorzy ogolnie mysla ze wiele rzeczy jest spiskiem a raka leczmy tylko warzywami. Czasami wrecz w ogole nie lecza w nauke. Jak sami w to wierza to ok ale jak przekazuja dalej to moze byc szkodliwe dla innych osob. Nie mowie o tym watku. Tylko tak ogolnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odwiedziny były do niedawna dozwolone, ale tylko przez jedną osobę w ciągu 4 godzin popołudniowych. Obecnie całkowicie zakazane z wyjątkiem przypadków rozpatrywanych indywidualnie (pacjenci paliatywni, demencyjni). Tych pacjentów na oddziale zakaźnym nie mieliśmy za to wielu, oddział chyba nigdy nie był pełny. Czy to się zmieni to mnie właśnie interesuje. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2020-10-11 o 16:34 |
|
|
|
|
|
#4614 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2020-10-11 o 16:56 |
|
|
|
|
#4615 |
|
Zakorzenienie
|
Mysle ze duzy wyplyw na smiertelnosc covida maja choroby wspolistniejace a konkretnie brak ich leczenia. Teraz jak ktos ma zawal, cukrzyce, wylew itp. I przy okazji ma tego pecha ze ma covida to trafia do zakaznego. Tylko ze w zakaznych nie ma specjalistow ani urzadzen z zakresu diabetilogi, kardiologi itp. Wiec wiele osob umiera Bo nie dostali fachowej pomocy
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4617 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Babacia trafiła na internę. Jednocześnie od lat leczyła owrzodzenia żylakowe na podudziu, z tego tytułu miał jakąś maść robioną na receptę. Maść skończyła się, kiedy babcia była na oddziale. 1) Na oddziale nie wypiszą recepty, bo oni nie wiedzą co to, nie maja specjalistów (to nic, że ta pomarańczowa karteczka apteczna ze składem była). 2) Oni nie poproszą dermatologa na konsultację, bo nie mają takiego oddziału w szpitalu. 3) Rodzinna nie wypisze babci recepty, bo nie może. Bo babcia jest w szpitalu i jakby wyszła "fikcyjna" wizyta u rodzinnej, to NFZ by się przyczepił (bo, z tego, co zrozumiałam, nie można było wypisać recepty bez wizyty). Ostatecznie dzięki znajomościom wujka receptę wypisała jego lekarka i to na nazwisko wujka, który zresztą też miał te owrzodzenia. Innym razem, kiedy babcia była w szpitalu, też skończył jej się jakiś lek i była podobna kołomyja. Szpitale leczyły na to, na co się do nich trafiało, a resztę olewały. Przez wszystkie babci pobyty w szpitalu tylko raz, na oddziale dermatologicznym, poproszono o konsultację onkologa, bo lekarzowi nie spodobała się plamka pod paznokciem (czerniak). ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
Ale czekam dalej na wskazanie państwa, które sobie radzi. Z ciekawości. |
||
|
|
|
|
#4618 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobra, przyjmijmy na chwilę, że ten wirus faktycznie zabił przez prawie rok 3 tys. osób w Polsce. To jest 0,007% populacji.
Niech sobie teraz każdy sam odpowie na pytanie czy to jest powód do tego by zażynać gospodarkę, niszczyć edukację dzieci i dobijać i tak już słabą służbę zdrowia? Z całym szacunkiem dla ofiar i ich rodzin, ale moim zdaniem nie. I tak, gdyby ktoś z moich bliskich zmarł na covid, to miałbym dokładnie takie samo zdanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4619 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4620 |
|
Konto usunięte
|
byłam wczoraj w CH, dużo ludzi, zdecydowana większość w miseczkach poprawnie,na dworze sporo "na mikolaja". I o ile ja zawsze w pomieszczeniach muszę maseczek poprawnie to na zewnątrz też mam odruch zsuniecia i złapania oddechu, bo kurczę serio po ok godzinie potrzebuje powietrza. I serio jestem przekonana, że oddychajacoddychające nuezakrutym nosem na zewnątrz jak tylko czasem moja kogoś w 9dleglosci ponad metra to jest ZEROWE prawdopodobieństwo,ze kogoś zarazę lub ktoś mnie.
I mogę sobie mieć twarz nieskazona rozumem wg paranoikow |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.