|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.
Czytam właśnie o śmierci jakiegoś 31-letniego nauczyciela, wiele kondolencji pod informacją, ale oczywiście znajdzie się jakaś folia z pytaniem, czy to aby respirator nie rozerwał mu płuc..
Ale pandemiosceptycy to nihil novi, żadne oryginały: https://www.medonet.pl/koronawirus/k...,96919549.html To tak a propos Twojego pytania Bumblebee czy 30 lat temu ktoś słyszał o jakiejś epidemii. Nawet 100 lat temu słyszeli. 6 października 1918 roku w greckiej gazecie ukazało się oświadczenie rządu, ostrzegające, że: Zarazki chorobowe dostają się do organizmu przez usta i ogólnie przez układ oddechowy. […] Choroba często rozprzestrzenia się przez kaszel i jest przenoszona drogą powietrzną. Dlatego zaleca się unikanie stresu [psychicznego] i przepracowania […] Wszystkie szkoły powinny zostać zamknięte, zachęcamy do skrupulatnego utrzymania czystości bielizny i rąk. W szczególności zaleca się unikanie bliskiego kontaktu z każdą osobą, która wykazuje objawy. |
|
|
|
|
#4712 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4713 |
|
Zakorzenienie
|
To tez prawda. W moim miescie sa moim zdaniem jedne z gorszych szpitali niezaleznie czy jest koronawirus czy nie. Wielu pacjentow bylo olewanych lub musieli dlugo czekac na przyjecie mimo zagrozenia zycia. Takze i bez tego jest kiepsko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4714 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 02:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:11 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 02:21 ---------- Poprzedni post napisano o 02:19 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#4715 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198560]Czytam właśnie o śmierci jakiegoś 31-letniego nauczyciela, wiele kondolencji pod informacją, ale oczywiście znajdzie się jakaś folia z pytaniem, czy to aby respirator nie rozerwał mu płuc..
Ale pandemiosceptycy to nihil novi, żadne oryginały: https://www.medonet.pl/koronawirus/k...,96919549.html To tak a propos Twojego pytania Bumblebee czy 30 lat temu ktoś słyszał o jakiejś epidemii. Nawet 100 lat temu słyszeli. 6 października 1918 roku w greckiej gazecie ukazało się oświadczenie rządu, ostrzegające, że: Zarazki chorobowe dostają się do organizmu przez usta i ogólnie przez układ oddechowy. […] Choroba często rozprzestrzenia się przez kaszel i jest przenoszona drogą powietrzną. Dlatego zaleca się unikanie stresu [psychicznego] i przepracowania […] Wszystkie szkoły powinny zostać zamknięte, zachęcamy do skrupulatnego utrzymania czystości bielizny i rąk. W szczególności zaleca się unikanie bliskiego kontaktu z każdą osobą, która wykazuje objawy.[/QUOTE] Już tłumaczyłem o co mi chodziło ale widzę, że niektórzy foliarze mają już problem z odbieraniem rzeczywistości. Masz post kogoś kto zrozumiał: Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez _Bumblebee_ Czas edycji: 2020-10-12 o 06:17 |
|
|
|
|
|
#4716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie narzekam na lekarzy specjalistów w ramach NFZ, odbyłam od marca z dzieckiem sporo wizyt, wszędzie wszystko ok. Ale POZ, to TRAGEDIA. Chore dziecko - teleporada za 3 tygodnie, a prywatnie ta sama placówka przyjmie tego samego dnia. To wykorzystywanie sytuacji, żeby zarobić bez pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4717 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Najpewniej więcej niż dostaje od pacjenta prywatnego. Ale każda placówka ma umowę na określoną ilość wizyt i tego nie przeskoczysz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4719 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4720 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198684]A to do mnie?XD
Przecież Wyrak napisał rzeczy oczywiste, nie wierzę, że na to nie wpadłeś.[/QUOTE]No przecież to ty do mnie napisałaś, że 30 lat temu też słyszeli o pandemii, a ja ci wyjaśniłem, że nie chodzi o to, że nikt nie słyszał, tylko o to co napisał Wyrak. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4721 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiedz szczerze: czy 30 lat temu, w świecie bez internetu, fejsbuka i smartfonów, wiedziałabyś, że jest jakaś pandemia? Tak po prostu patrząc po otoczeniu i ludziach na ulicy? No więc informuję: oczywiście, że tak. |
|
|
|
|
|
#4722 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198660]A na pacjentach z funduszu placówka nie zarabia?
Najpewniej więcej niż dostaje od pacjenta prywatnego. Ale każda placówka ma umowę na określoną ilość wizyt i tego nie przeskoczysz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A to nie jest tak, ze lekarz rodzinny dostaje stala kwote na rok za kazdego pacjenta, ktory jest u niego zapisany? Stawka kapitacyjna - 165 PLN za rok. Jak ma sie do tego liczba wizyt? Serio pytam, bo nie wiem. |
|
|
|
|
#4723 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198697]Tak, przekręcaj kota ogonem:
Powiedz szczerze: czy 30 lat temu, w świecie bez internetu, fejsbuka i smartfonów, wiedziałabyś, że jest jakaś pandemia? Tak po prostu patrząc po otoczeniu i ludziach na ulicy? No więc informuję: oczywiście, że tak.[/QUOTE]Ok. Mea culpa. Może trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o to co napisał wyrak, czyli że za obecny przesadzony strach odpowiadają dzisiejsze szeroko pojęte media bombardujące codziennie każdego setkami informacji o covidzie, a 30 lat temu byłoby zupełnie inaczej. Ludzie się sami nakręcają. Nie zauważyliście, że nagle wystąpił wysyp osób, które oczywiście znają kogoś kto zna kogoś kto zmarł na covida, a był młody i zdrowy? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4724 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy tak samo jest z POZem, ale zgłasza się do NFZu określoną liczbę godzin, w której można przyjąć określoną liczbę pacjentów.
|
|
|
|
|
#4725 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jakoś wychodzi. Przy czym z tej kwoty opłacane są nie tylko wynagrodzenia lekarzy, pielęgniarek i całej reszty, ale też zlecone przez rodzinnego badania. Dlatego niektórzy tak niechętnie na nie kierują.
|
|
|
|
|
#4726 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198684]A to do mnie?XD
Przecież Wyrak napisał rzeczy oczywiste, nie wierzę, że na to nie wpadłeś.[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#4727 |
|
Konto usunięte
|
OK, ale tak czy siak - za pacjentów z funduszu placówka również dostaje kasę, więc to nie jest tak, że zarabia tylko na prywatnych.
|
|
|
|
|
#4728 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198660]A na pacjentach z funduszu placówka nie zarabia?
Najpewniej więcej niż dostaje od pacjenta prywatnego. Ale każda placówka ma umowę na określoną ilość wizyt i tego nie przeskoczysz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A wolałabyś pracować w sensie przyjmować pacjenta i użerać się z nim twarzą w twarz, czy odrębnić telefonicznie - za te same pieniądze? Przed wirusem przyjmowali na dzieci chore tego samego dnia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4729 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o chorobę, to - przynajmniej u nas tak jest - jeśli lekarz uznaje, że trzeba chorego zobaczyć, to się umawiają na maksymalnie następny dzień. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4730 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że to, czy jest to koniec świata czy nie dla danej osoby, nie zależy od opinii kogoś z internetu
Dla niektórych wyjście z domu to ważny element lepszego samopoczucia w chorobie. Dla innych niemożność wyjścia np. przy dzieciach i psach, które potrzebują spaceru, to duży problem. Nie warto mierzyć wszystkich swoją miarą.
|
|
|
|
|
#4731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tym bardziej, ze nie slyszalem o tym, ze ludzie padaja jak muchy z powodu kwarantanny ![]() To, ze to niewygodne, czy sprawia problemy to oczywiste. Co do nie przyjmowania w POZ gdy jest sie chorym itd - jakis sens to ma, bo przy zakaznej chorobie tego typu moze to narobic duzych problemow. Z drugiej strony, a) ludzie beda mniej chodzili do lekarza bo sie beda bali zarazenia w ten sposob b) lekarze przegapia inne problemy - vide ten przytoczony przyklad z wyrostkiem. Jedynym obejsciem jest naparwde szybkie testowanie na duza skale, czego zaden kraj nie ogarnal (kilka ogarnelo duza skale - ale niestety nie szybkosc, wiec z tym to nie pomoze).
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#4733 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198803]A to zależy. Bo jest część pacjentów, którym teleporada zupełnie wystarczy. Koleżanka lekarka jak opowiada, po co pacjenci zgłaszają się do lekarza (np.przychodzą na regularną wizytę i pytają, czy mogą coś tam zjeść), to włosy dęba stają. Ja zresztą też dwukrotnie w tym roku dostałam skierowanie (na badanie i do specjalisty) przez telefon i bardzo mi to odpowiada.
Natomiast jeśli chodzi o chorobę, to - przynajmniej u nas tak jest - jeśli lekarz uznaje, że trzeba chorego zobaczyć, to się umawiają na maksymalnie następny dzień. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A u nas z automatu tylko teleporady i to w tak odległych terminach, więc jednak jest ewidentnie coś nie tak że strony poz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4734 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88198778]OK, ale tak czy siak - za pacjentów z funduszu placówka również dostaje kasę, więc to nie jest tak, że zarabia tylko na prywatnych.[/QUOTE]
Ale ile dostaje kasy za wizyte prywatna? 80zl? Czyli za 1 wizyte dostaje prawie polowe tego, co przez caly rok za pacjenta zapisanego w ramach NFZ... To jest przepasc miedzy dochodem z pacjentow prywatnych i z funduszu. Polecam wywiad z prof. Kuną: https://polskatimes.pl/prof-kuna-sam...r/c15-15222604 |
|
|
|
|
#4735 |
|
Zakorzenienie
|
Z ciekawości: czy próbowaliście zgłaszać problemy z POZ w NFZ?
Pytam, bo koleżanka z pogotowia (kiedy siedzi na słuchawce i odbiera zgłoszenia) jak ktoś dzwoni i mówi objawy, które nie wskazują na COVID, a jednocześnie mówi, że rodzinny nie chciał przyjąć, to radzi dzwonić ze skargą do NFZ. NFZ też zaczął rozliczać lekarzy z teleporad, które się nie odbyły (np. do matki wspomnianej koleżanki nie zadzwonił lekarz-specjalista, a upierał się, że kilka razy próbował). Swoją drogą zaskakujące jest to, że do POZ nie da się dostać, ale opieka świąteczna i nocna działa normalnie (przynajmniej u mnie w mieście), więc protip jest taki, żeby czekać do 18, aż się oficjalnie POZ zamknie, i iść do nocnej. |
|
|
|
|
#4736 |
|
Raczkowanie
|
Z mojej pracy zmarła młoda osoba, zdrowa. Pracowałyśmy razem kilka lat, nie skarżyła się na nic, miałyśmy kontakt poza pracą itd. I co? Jak zabolało to już było za późno - nowotwór. W 4 miesiące od diagnozy (a szybko poszła do lekarza, wiem z pierwszej ręki) niestety zmarła. Więc mnie nie ruszają informacje że Młody i zdrowy zmarł - jesteśmy na tyle zdrowi na ile nas przebadano. Jasne, szkoda że zmarł ktoś ale ludzie zawsze umierali a teraz panika bo do innych dociera że śmierć czeka nas wszystkich.
Noszę maseczki żeby mandatu nie dostać, jak zwykle w sezonie chorobowym unikam ludzi z infekcjami (tak, mam jaja nie wpuścić do domu teściowej czy własnej matki nawet jak ma katar) ale szlak mnie trafia jak bardzo mamy pod górkę z głupim wyrostkiem robaczkowym "bo covid". Ilu ludzi nie dostanie pomocy na czas bo covid. Ile dzieci jest samych w szpitalu bo covid. Ile osób umiera samotnie bo covid. A co do zakorkowanych sor to serio nikt z miłościwie nam panujących nie ogarnia swoim małym rozumiem że mamy właśnie sezon chorobowy (jak co roku! Co roku z infekcjami grypopodobnymi i grypowymi zgłaszają się tysiące ludzi) i to było do przewidzenia? Jak z sesją która co semestr zaskakuje studentów. A dlaczego lekarze wydzwaniają i sprawdzają gdzie są miejsca lub karetki wożą pacjentów od szpitala do szpitala? Serio możemy latać w kosmos a sensownego systemu komputerowego zrobić nie można? |
|
|
|
|
#4737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepsza była babeczka w zeszłym roku, w świątecznej kiedy mamę użądliła osa i okazało się, że jest uczulona. Użądlenie było w głowę i zanim doszliśmy do nocnej to cała twarz już opuchnięta i doszło do języka (ciężko było zrozumieć co mówi) a babka mi mówi czy nie możemy poczekać bo od 8 jest czynna zwykła przychodnia przecież a ona teraz musiałaby budzić lekarza (przyszłyśmy o 6.50). Nie muszę mówić jaka była moja reakcja... mamę przyjęto i dano zastrzyki. Nie chce myśleć co byłoby gdyby musiała czekać do zwykłego lekarza. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#4738 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4739 |
|
Konto usunięte
|
4657
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4740 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:28.

Najpewniej więcej niż dostaje od pacjenta prywatnego. Ale każda placówka ma umowę na określoną ilość wizyt i tego nie przeskoczysz. 

26.08.2023