|
|
#241 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy grudniowe część III (wątek porodowy)
Cytat:
Do 35 tygodnia jeszcze 100 razy pewnie zmieni pozycje. Ja na wszystkich wizytach mam mała głowa w dół, ale czasem jak leżę to czuje ją jednocześnie po dwóch stronach brzucha... chyba ze głowa w kanale, a kończynami fika ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
Mój nie wysyła mnie na ktg póki co. Teraz mam wizytę za 2,5 tygodnia, potem za 2 tygodnie... no i kolejne „spotkanie” to już rozpakowanie - tak planowo. Koleżanka ktg miała dopiero po 38-39 tygodniu, druga tylko dlatego, żeby jej szybciej nie kłaść w szpitalu. Ktg raz w tygodniu tak wcześnie raczej nie jest standardem przy prawidłowej ciąży. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
|
#242 |
|
Zadomowienie
|
Ja w pierwszej ciąży miałam od terminu
40 tcWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#243 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Moj gin jeszcze nie zlecał ale położna mnie informowała ze od 30tc mozna do niej przychodzić na ktg, tylko trzeba sie umówić
narazie nie będę chodzić skoro nie mam potrzeby, mi to tak sporadycznie twardnieje brzuch ze nie wiem :/ a szyjkę miałam 4,5cm także zamknięte tam jest wszystko na mur beton Ja tak bardzo chce zeby synek sie obrócił bo byłabym choć ciut spokojniejsza Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy grudniowe część III (wątek porodowy) <3
Mi lekarka zapowiedziała, że od 36 tygodnia mam chodzić
![]() Skończyliśmy w końcu szkołę rodzenia, ufff! W sumie trochę się dowiedziałam, ale nie jestem jakoś super zachwycona, a męczyły mnie dojazdy i siedzenie tam przez 3 godziny. Wczoraj było wykład jak okropne jest cesarskie cięcie i 1001 rzeczy, które mogą pójść źle w połogu. Uroczo Coraz ciężej przychodzi mi odpychanie myśli o porodzie
|
|
#245 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Strasznie to słabe chodzić do tak tendencyjnej szkoły rodzenia. Jeśli już gadają co jest źle i może pójść nie tak, to o wszystkim.. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie. Nie wiem jak to jest ale ja jak chodziłam na spotkanie z położna to raczej takie pozytywne rzeczy mi starała się przekazać. Chciała mnie raczej nastawiać dobrze niż źle. Wiadomo że komplikacje mogą być ale to jak przy wszystkim nie tylko przy porodzie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już się nie mogę doczekać szkoły rodzenia
pewnie dlatego, że dla nas to wszystko nieznane i liczymy na wszelkie informacje i radyWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, one często maja jakąś swoją chorą wizję, ze tylko i wyłącznie naturalny jest dobry. A kobiety tez ślepo często to powtarzają i robią sobie nawzajem złośliwości, mówiąc „wydobyciny, a nie poród”, „nie karmisz piersią? Wyrodna matka” itd. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście tutaj na wątku tego nie ma. Wczoraj jeden z ojców na pytanie co sądzimy o cesarce na życzenie powiedział "jak ktoś chce, to niech robi" i to jest podejście, które jest dla mnie OK. Nieważne z jakich powodów ktoś się na to decyduje, jeśli taka jest jego decyzja to ma do niej prawo i krytykowanie tego jest moim zdaniem słabe. Już nawet nie wspomnę o cesarkach ze wskazaniem medycznym, tu już w ogóle nie ma dyskusji. Mam czasem wrażenie, że najgłośniej krzyczą "prawdziwa matka to ta, która rodziła naturalnie/karmi piersią/coś tam jeszcze innego" te, które mają kompleksy i ten poród naturalny to ich jedyne osiągnięcie Mam alergię na tego typu sformułowania, tak samo jak na wszystko co zaczyna się od "prawdziwa kobieta to..."
|
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas na szkole rodzenia jest takie mądre podejście, ze poród naturalny to nie tylko chodzi o ten ból i wiele godzin męczarni ale o to, ze w każdym momencie organizm coś wydziela (jakieś hormony, substancje), które przygotowują konkretnie ciało do „wydania” dziecka. Np bez skurczów i wydzielanych w ich czasie hormonów organizm nie dostaje sygnału rodzę i np piersi nie przygotowują się do laktacji a macica nie dostaje hormonów które dają sygnał o tym, ze będzie musiała się obkurczyc (to bardzo poważny problem). Cesarka (wiem ze często wymuszona jest jakimiś wskazaniami) to jednak bardzo bardzo poważna operacja i jeśli poród nie rozpoczął się naturalnie to każda czynnośc organizmu trzeba wspomagać lekami (obkurczania macicy, laktacja itp). Wiec jest to po pierwsze ogromne obciążenie (bo to nie fizjologia, jak poród naturalny) bo to poważna operacja, po drugie obciążenie farmakologiczne, żeby pobudzić w organizmie to wszystko co nie mogło w naturalny sposób zostać pobudzone. Dlatego często pozwala się jakiś czas trwać akcji porodowej i odkłada cięcie (jeśli w trakcie jest taka konieczność), żeby organizm przynajmniej nie musiał być później obciążony farmakologicznie. U mnie na szkole rodzenia jest ogromny szacunek do wszystkich, żeby było jasne ![]() ![]() Dla mnie takie tłumaczenie ma ogromny sens i mnie przekonuje na ten moment. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#252 |
|
Zakorzenienie
|
Znam te wszystkie argumenty, na szkole rodzenia powtarzane do znudzenia
Dla jednego mają sens i znaczenie, dla innego mają sens, ale większe znaczenie mają inne czynniki, a dla kogoś nie mają sensu i go nie przekonują, bo nie I wg mnie każda z tych osób ma prawo do swoich odczuć i decyzji. A ten szacunek to niby jest, ale bardziej w deklaracjach. W podtekście bardzo mocno można wyczuć "gdybyś naprawdę chciała być dobrą matką, to zrobiłabyś tak i tak". Widzę to już od dłuższego czasu, jeszcze sprzed okresu ciąży. Bardzo często mówi się, że po cesarce dłużej się wraca do formy, a też nie ma reguły. Znam kobiety, które rodziły naturalnie i przez cc. Niektóre mówią, że cc jest dużo lepsze, inne że tylko naturalny. Problemy z laktacją pojawiały się niezależnie od tego. Tyle doświadczeń, ile osób
|
|
#253 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#255 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Otóż to! ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
Większość moich znajomych miało cc, żadna nie miala problemu z laktacją. Ponadto owszem, jest to operacja, ale obciążona tak samo poważnymi powikłaniami jak naturalny poród i oba są ogromnym obciążeniem dla Organizmu - naturalny poród absolutnie nie jest mniejszym ryzykiem dla matki i dziecka. Niestety, położne i lekarze lubią powtarzać wszelkie mity bo cc.. jest zwyczajnie droższa -> i to również słowa położnych Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
|
#256 |
|
Raczkowanie
|
Ja już wiem że będę miała cc. Mówiłam o tym położnej i ona wręcz mnie uspokajała ze są zdarzają się powikłania ale jest to operacja którą robi się od dawien dawna. Dziewczyny które czasem są pewne że urodzą naturalnie trafiają na stół 🤷☠♀️ więc różnie to może być.
|
|
|
|
#257 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy naturalnie czy CC, ważne żeby dziecko i mama byli zdrowi. Ja się nastawiam na sn ale jeśli będą wskazania do CC to będzie i koniec, przeżyje
![]() Dziewczyny czy któraś z Was ma stwierdzoną anemię? Miałyście jakieś objawy czy tylko złe wyniki morfologii? Rano mi było strasznie słabo, zawroty głowy a ciśnienie i cukier w normie. Ostatnio hemoglobinę miałam na granicy i zastanawiam czy to może być to ![]() Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#258 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się nigdy nie spotkałam z wartościowaniem czy myśleniem dobra/zła matka. Raczej te informacje, które nam przekazują to po prostu fakty medyczne a ja jestem z tych, których nauka przekonuje. Na logikę dla mnie cesarka to operacja, naturalny poród to fizjologia i chyba nie jestem zwolennikiem decydowania się na cesarkę „bo tak”. Jestem natomiast ogromnym zwolennikiem decydowania się na cesarkę z powodów (wskazań) medycznych (tutaj sprawdziłam, ze należy do nich np paniczny strach przed porodem). Moje znajome po cesarkach mówią ze były tak samo ok traktowane jak te po porodach SN. Myśle, ze jak wszystko w życiu - to kwestia naszego nastawieni, ludzi wokół i okoliczności Ja zakładam, ze może się wydarzyć wszystko i każda opcje wezmę na klatę i nie będę się z nią kłócić (oczywiście po poinformowaniu przez lekarza). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#260 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#261 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#262 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie mam anemii ale leciutko poniżej normy hemoglobinę. Biorę tardyferon. Jestem senna i zmęczona dłużej niż obniżony wynik hemoglobiny wiec u siebie z niczym tego nie wiąże ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#263 |
|
Rozeznanie
|
Ale mam dzisiaj mega zły dzień. Ktoś mnie zdenerwował a to uruchomiło efekt domino... Bo potem miałam o wszystko i do wszystkich pretensje. Do tego dochodzi ogólny nie ogar wyprawki, wszędzie wszystko leży, ciuszki trzeba wyprasować nie ma kto, nic nie ma składu ani ładu i do tego ja leżąca jak ta kura na jaju. Powstrzymuje się żeby nie płakać bo wiem że to małemu nie pomoże.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#264 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba jednak ja wpadnę Ci wyprasować ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#265 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Musiałam się wyzalic ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#266 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny poród to dopiero początek
dziś byłam na rozmowie z panią psycholog u syna w przedszkolu (standardowo, każdy rodzic w zerówce ma) i pierwsze pytanie było o poród cc czy sn. Jak powiedziałam ze cc, to było smutne stwierdzenie, ze nie widać powikłań U mnie wśród znajomych nie dominuje ze SN lepsze niż cc. Raczej ze cc to ratowanie życia mamy i dzidziusia i jak trzeba to trzeba. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#267 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja bym chyba nie potrafiła się powstrzymać z krytyką jej głupiego pytania o poród... co to ma znaczenie w przedszkolu!? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wolę cc. Ze znajomą tak długo czekali, że dziecko się wodami zatruło i poddusiło. Tego się boję. Chociaż póki co to bardziej boje się przedwczesnego porodu ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.

) 
Nie mam pojęcia co powie mój lekarz 

40 tc
Coraz ciężej przychodzi mi odpychanie myśli o porodzie

pewnie dlatego, że dla nas to wszystko nieznane i liczymy na wszelkie informacje i rady

Dla jednego mają sens i znaczenie, dla innego mają sens, ale większe znaczenie mają inne czynniki, a dla kogoś nie mają sensu i go nie przekonują, bo nie

♀️ więc różnie to może być.
chyba jednak ja wpadnę Ci wyprasować 
dziś byłam na rozmowie z panią psycholog u syna w przedszkolu (standardowo, każdy rodzic w zerówce ma) i pierwsze pytanie było o poród cc czy sn. Jak powiedziałam ze cc, to było smutne stwierdzenie, ze nie widać powikłań