Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski, cz.2. - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-10-21, 16:15   #4411
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski,

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88222259]Zarządza po to, żeby nie były wykorzystane w niewłaściwym celu, jak np któregoś razu przekazał szpitalowi łóżka dla rodziców leżących tam dzieci, co by nie musieli spać na krześle albo podłodze i zostały one zabrane przez lekarzy na własny użytek. Dzięki temu mógł zainterweniować.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
psychiatra dziecięca jest w tragicznej sytuacji (brak miejsc, brak kadry) wcale się nei dziwię, że nie chciał przekazać łóżek. poza tym chyba już raz zostały przekazane łóżka zakupione przez wośp, skoro wszyscy płacimy składki (i to wielokrotnie więcej miesięcznie niż statystyczny Polak wrzuca raz w roku do puszki wośp) to chyba państwo powinno zapewić odpowiednią ilość łóżek.
No ale to kompletnie nie zmienia faktu, ze albo to jest charytywna darowizna, albo sie Owsiak bawi w jakis nie wiem, podmiot dzierzawczy sprzetu medycznego

Co do drugiego - w pelni sie zgadzam - nie rozumiem sensu krecenia setek imprez na final WOSP w powiatach, darmowego czasu antenowego w TV (kiedys TVP, teraz juz nie, prywatne stacje oczywiscie niech puszczaja co chca oczywiecie). zeby zbierac na sprzet dla sluzby zdrowia, ktora jest finansowana z podatkow.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Nie osoba prywatna tylko fundacja. I lepiej żeby ona zarządzała niż Kłameusz

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
Decyzji nie podejmuje fundacja, tylko jej zarząd, którego (tak się przez przypadek składa) prezesem jest Owsiak.
I niestety nie wiem kim jest Kłameusz, więc nie jestem w stanie się odnieść do drugiego zdania.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Tez nie wiem, kto to Klameusz, ale ze osoba prywatna, to oczywiste Wystarczy spojrzec na zarzad fundacji.
Ze zarzadza swietnie, to fakt, wyglada to tak:
- ludzie daja swoje pieniadze
- telewizja daje darmowy czas antenowy; samorzady urzadzaja koncerty, przeloty, pokazy strazackie, cuda na kiju
- fundacja zbiera kase
- fundacja trzyma kase ile chce w banku i kasuje odsetki
- fundacja wyplaca kase zarzadowi
- fundacja najmuje firmy do sprawowania uslug... o dziwo te firmy naleza do Owsiaka, badz jego rodziny - rozmaite Zlote Melony, Mrowki Cale i Tabasco
- te firmy dostaja pieniadze za sprawowanie rozmaitych uslug...
- starcza tez na ogranizacje innych imprez, nie zwiazanych z kupowaniem sprzetu medycznego, jak Przystanek Woodstock/PolAnd Rock

No zarzadzanie swietne, miod malina i zloty melon w ogole
Po tym wszystkim jeszcze fundacja mowi, jak ten sprzet sluzba zdrowia moze wykorzystac a jak nie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 16:21   #4412
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski,

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
No ja to rozumiem, bo rząd bardzo ekhm, nieładnie mówi o Owsiaku i WOŚP, tym samym WOŚP, który zakupił ileś tam respiratorow itd, bez konsultacji z nim zlikwidowano jedyny oddział geriatryczny i łóżka z WOŚP przekazano na leczenie koronawirusa, podczas gdy polski rząd przekazał 2 miliardy na TVP, kupił bezużyteczne maseczki i respiratory, których nie ma.
Mieli czas, mieli możliwości, ale olali. Też bym się nie zgodziła.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
Absolutnie.

I ten ziomek z PiS "Ale to są łóżka wielu Polaków"

A wasze [złe słowo]?? pieniądze na Rydzyka, muzeum papieża w Wadowicach i 2 miliardy na TVP to czyje, [złe słowo] były?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2020-10-21 o 20:51 Powód: Słownictwo.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 20:37   #4413
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Absolutnie.

A wasze [złe słowo]?? pieniądze na Rydzyka, muzeum papieża w Wadowicach i 2 miliardy na TVP to czyje, [złe słowo], były?

Limona, wdech, wydech.
Choć z drugiej strony jak się popatrzy na te gigantyczne pieniądze władowane w PISowską telewizyjną tubę , w muzeum papieża (z całym szacunkiem do papieża) to serio trudno czasem trzymać nerwy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Czas edycji: 2020-10-21 o 20:51 Powód: Słownictwo w cytacie.
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 21:49   #4414
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Absolutnie.

A wasze [złe słowo]?? pieniądze na Rydzyka, muzeum papieża w Wadowicach i 2 miliardy na TVP to czyje, [złe słowo] były?

A mocno u was bija tych murzynow ?

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Limona, wdech, wydech.
Choć z drugiej strony jak się popatrzy na te gigantyczne pieniądze władowane w PISowską telewizyjną tubę , w muzeum papieża (z całym szacunkiem do papieża) to serio trudno czasem trzymać nerwy.
Nie bardzo rozumiem porownania ladowania pieniedzy w sprzyjajace media - czy w taki sposob, czy tak jak przedtem np. przez mechanizm reklamowania sie spolek skarbu panstwa w danych tytulach (co sie Gaz Wyb na to strasznie skarzyl na utrate tychze przykladowow) z jednej strony. Z drugiej - do goscia ktory podobno prowadzi akcje charytywna, na zasadzie - ludzie daja, on przekazuje, ale sie okazuje, ze nie przekazuje, tylko dalej zarzadza, a przy okazji wyplaca sobie/rodzinie przez fundacje/najmowane spolki miliony

A muzeum papieza, ze chca to wesprzec finansowo, fakt, iz to kogos dziwi, to juz jakis odlot jak dla mnie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2020-10-21, 21:52   #4415
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
A mocno u was bija tych murzynow ?

Nie bardzo rozumiem porownania ladowania pieniedzy w sprzyjajace media - czy w taki sposob, czy tak jak przedtem np. przez mechanizm reklamowania sie spolek skarbu panstwa w danych tytulach (co sie Gaz Wyb na to strasznie skarzyl na utrate tychze przykladowow) z jednej strony. Z drugiej - do goscia ktory podobno prowadzi akcje charytywna, na zasadzie - ludzie daja, on przekazuje, ale sie okazuje, ze nie przekazuje, tylko dalej zarzadza, a przy okazji wyplaca sobie/rodzinie przez fundacje/najmowane spolki miliony

A muzeum papieza, ze chca to wesprzec finansowo, fakt, iz to kogos dziwi, to juz jakis odlot jak dla mnie
A mnie dziwi, że nie ma na leczenie chorych, a jest na muzeum papieża

tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 21:54   #4416
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

A nie ma Abstrahujac od pandemii, to czy Ty myslisz, ze WOSP cos diametralnie zmienia w polskiej sluzbie zdrowia ?

Stary 2020-10-21, 21:56   #4417
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
A nie ma Abstrahujac od pandemii, to czy Ty myslisz, ze WOSP cos diametralnie zmienia w polskiej sluzbie zdrowia ?
A jest według ciebie?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-21, 22:01   #4418
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A jest według ciebie?

Patrzac na budzet MZ i srodki zbierane przez WOSP to nie.
Aczkolwiek WOSP ma taka marke wyrobiona jakby ratowali ta sluzbe zdrowia.

Wracajac z wycieczki jak to patrzylismy jak u was bija murzynow, to naprawde niezly swiecki swiety z niego, ze to ludzi nie rusza

Stary 2020-10-21, 22:34   #4419
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
To jest największy sukces Owsiaka. Wmówienie większości, że gdyby nie on to ludzie w Polsce milionami umieraliby na katar.
Ostatnio szczytem jego [złe słowo] było jak publicznie objechał Czarnka (nie to, żebym bronił Czarnka) za to, że odwiedził chorą babcię w szpitalu, a sam 2 dni wcześniej biegał po Centrum Zdrowia Dziecka.

Czas edycji: 2020-10-22 o 06:38 Powód: Słownictwo.
_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 05:11   #4420
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Czy naprawdę nie da się wyrażać negatywnych emocji bez agresji i mowy nienawiści oraz słów powszechnie uznawanych za obelżywe i wulgarne?
Chętnie podyskutowałabym, ale nie zgadzam się na taki ton tej rozmowy. Można Owsiaka nie lubić, można Jarosława nie lubić, ale gdzieś istnieje jakaś granica wyrażania tej niechęci a w tym wątku, mam wrażenie, została ona przekroczona. Dlatego dyskusji nie podejmę i proszę potraktować to jako mój osobisty sprzeciw wobec mowy nienawiści i werbalnej agresji.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2020-10-22, 06:35   #4421
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 06:49   #4422
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Już nigdzie. Złe słowo zostało wyedytowane.

No pasaran!
Stary 2020-10-22, 08:09   #4423
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
I pewnie kolejna reforma edukacji
Bardzo dobrze. Ja jestem całym sercem za pisem i tym, co zrobi z polską. Ja się już nie uczę, dzieci mieć nie planuje, wiem co robić, jak zajdę w nieplanowaną ciążę.
A że sobie polki i polacy takich rządzących wybrali, to niech się męczą.
Ktoś kiedyś tak mądrze powiedział, że kraj ma takich rządzących, na jakich zasługują. Polska i polacy zasługują na pis i dudusia, bo daje pincet plus i trzynasta emeryturke. I wspiera kościółek i walczy z szatanem w elgiebete. No i spoko.

Idąc tym rokiem rozumowania różne kraje w ktorych rzadza junty wojskowe lub dyktatorzy też same są sobie winne?

Stary 2020-10-22, 08:53   #4424
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Prawda jest taka, ze to u Polacy sie mobilizujemy, wrzucamy itd.

Jednak państwo tez potrzebuje większych pieniędzy bo ma braki...
żebyśmy musieli miec zbiórki bo brakuje tego czy owego...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 09:09   #4425
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, jednak dla mnie to nadal pole do nadużyć i takie sytuacje nie powinny się zdarzać.
Jednak - żeby była jasność - sytuacja którą opisujesz w żadnym wypadku nie powinna mieć miejsca i tylko pokazuje jak bardzo polska służba zdrowia jest niedofinansowana i jak bardzo nie działa.

Cytat:
Ja tam się jednak dziwię, że łóżkami które miały być przeznaczone na państwową służbę zdrowia i za które zapłacili i tak podatnicy (wrzucając do puszki, biorąc udział w licytacjach z przekonaniem że wspomagają państwową służbę zdrowia) zarządza osoba prywatna.

Tego nie płacili podatnicy z nałożonych na sztywno składek, tylko osoby prywatne ze swoich prywatnych pieniędzy.

Czym innym jest zakup z naszych podatków, czym innym jest jak ja osobiście decyduje się swoje własne pieniądze netto (!!!) dać komuś na coś konkretnego.

Dałam Fundacji swoje prywatne pieniądze, to ma tym zarządzać Fundacja.

No i niech wezmą te łóżka z tych rezerw materiałowych, co to ich tam ponoć lezy pierdyliard.
A nie dzieciom zabierają.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 09:28   #4426
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam się jednak dziwię, że łóżkami które miały być przeznaczone na państwową służbę zdrowia i za które zapłacili i tak podatnicy (wrzucając do puszki, biorąc udział w licytacjach z przekonaniem że wspomagają państwową służbę zdrowia) zarządza osoba prywatna.

No ale przecież Szumowski sprowadził tyyyyle respiratorow, gdzie są? Ponad 1200 za 200 mln. Przecież wg "naszych" to służba zdrowia jest leniwa i im się nie chce, a tak dobrze dofinansowana! Tak dobrze hula!

Stary 2020-10-22, 09:33   #4427
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:

Mnie tez.
Stary 2020-10-22, 09:39   #4428
Lumimi
Zakorzenienie

Ja akurat zgadzam sie z Owsiakiem. Te lozka sa tez innym potrzebne. To ze mamy pandemie nie oznacza ze innych chorob nie ma.

Psychiasyria dzieci lezy i wstac nie moze. Bez watpienia pandemia tez odcisnie duzo zlego na psychice dzieci. A tu ma sie im jeszcze lozka zabierac?

O dzieciach nikt nie mysli. Jest tylko chronmy osoby starsze

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 09:42   #4429
cava
Zakorzenienie

Dziś Trybunał Konstytucyjny będzie rozpatrywał ustawę o aborcji eugenicznej.
Chodzi o zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej poprzez zakwestionowanie i wycofanie możliwość usuwania płodów z dużymi wadami rozwojowymi lub obarczonych ciężkimi schorzeniami.

W obliczu obecnych problemów ze służbą zdrowia, jest to jak strzał w pysk z liścia wszystkim potencjalnym rodzicom. Ródźcie a potem sobie radźcie sami.

Liz Williams
Stary 2020-10-22, 09:51   #4430
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
No ale przecież Szumowski sprowadził tyyyyle respiratorow, gdzie są? Ponad 1200 za 200 mln. Przecież wg "naszych" to służba zdrowia jest leniwa i im się nie chce, a tak dobrze dofinansowana! Tak dobrze hula!

Gdzieś mi ostatnio mignęła jakaś rozmowa, że jest problem z personelem, który ma je obsługiwać. W sensie jest za mało ludzi. Ale nie sprawdzałam tych informacji.
Aczkolwiek fakt, najłatwiej chyba zakupić sprzęt i ogłosić zwycięstwo, a że lekarzy i pielęgniarek jest za mało, to co tam. Tego problemu szybko się rozwiązać nie da, więc na ten temat milczymy.
Tzn nie żeby ktoś go w ogóle rozwiązać próbował.

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Ja akurat zgadzam sie z Owsiakiem. Te lozka sa tez innym potrzebne. To ze mamy pandemie nie oznacza ze innych chorob nie ma.

Psychiasyria dzieci lezy i wstac nie moze. Bez watpienia pandemia tez odcisnie duzo zlego na psychice dzieci. A tu ma sie im jeszcze lozka zabierac?

Ja też się z tym zgadzam.
Teraz w zasadzie chorzy na covid są uprzywilejowani, jakkolwiek to brzmi. Nimi się zajmuje, o nich się mówi, na pomoc im są kierowane środki, itp. A wykrywalność raka w ostatnich miesiącach spadła o bodajże 20%.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 10:00   #4431
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Tego nie płacili podatnicy z nałożonych na sztywno składek, tylko osoby prywatne ze swoich prywatnych pieniędzy.

Czym innym jest zakup z naszych podatków, czym innym jest jak ja osobiście decyduje się swoje własne pieniądze netto (!!!) dać komuś na coś konkretnego.

Dałam Fundacji swoje prywatne pieniądze, to ma tym zarządzać Fundacja.

No i niech wezmą te łóżka z tych rezerw materiałowych, co to ich tam ponoć lezy pierdyliard.
A nie dzieciom zabierają.
Oczywiście że nie. Przecież sama napisałam to samo (że kasa pochodzi ze zbiórek i licytacji). Ale ostatecznie to nadal jest kasa zwykłych ludzi. Kasa, która z założenia miała iść na wspieranie państwowej służby zdrowia. Więc sorry, nadal będzie mnie dziwić, że decyzje dotyczące państwowej służby zdrowia podejmuje osoba prywatna.

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:

Nie wiem co to wszystko ma wspólnego z tym co ja napisałam. Bo o Szumowskim nie pisałam nic. Za to pisałam o tym, że służba zdrowia jest niedofinansowana i nie działa.

Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 10:01   #4432
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość

Ja tez to tak widze. On zwyczajnie nie chce odbierac innym chorym łóżek.

O tym pisałam wcześniej. Zabierać chorym aby leczyć innych chorych.

Patrząc na sytuacje to teraz państwo zajmuje sie tylko covidem a inne choroby maja w upie.

Mojej mamy znajoma miała miec chemię ale nie ma. Najbliższy termin w kwietniu.
Płakała bo boi sie o przyszłość.
Jest bardziej przerażona teraz niz jak sie dowiedziała o raku. A takich osób jest bardzo duzo teraz.

No ale najważniejsi chorzy na wirusa...
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 10:04   #4433
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście że nie. Przecież sama napisałam to samo (że kasa pochodzi ze zbiórek i licytacji). Ale ostatecznie to nadal jest kasa zwykłych ludzi. Kasa, która z założenia miała iść na wspieranie państwowej służby zdrowia. Więc sorry, nadal będzie mnie dziwić, że decyzje dotyczące państwowej służby zdrowia podejmuje osoba prywatna.

Ale wpłacając na konkretna zbiórke, decyduję czy cel mi odpowiada.
I jak płaciłam na łózka dla dzieci, to maja być łóżka dla dzieci, Zarządzane przez fundację, a nie że teraz sobie państwo przejmie i przemieli a potem wywali bo skażone albo zepsute, albo zagineły w boju a odnajdę się magicznie w Singapurze odsprzedane przez jakiegos sprytnego Wieśka kuzyna, sąsiada zony premiera czy innego maharadży.

dzieci nadal chorują, mają mieć te łóżka dla siebie.

Liz Williams
Stary 2020-10-22, 10:09   #4434
Konto usunięte

Cytat:
Ale wpłacając na konkretna zbiórke, decyduję czy cel mi odpowiada.
I jak płaciłam na łózka dla dzieci, to maja być łóżka dla dzieci, Zarządzane przez fundację, a nie że teraz sobie państwo przejmie i przemieli a potem wywali bo skażone albo zepsute, albo zagineły w boju a odnajdę się magicznie w Singapurze odsprzedane przez jakiegos sprytnego Wieśka kuzyna, sąsiada zony premiera czy innego maharadży.

dzieci nadal chorują, mają mieć te łóżka dla siebie.

Otóż to.
Zbiórka jest na konkretny cel. A nie, ze owsiak zbiera a potem sobie kupuje co chce

Stary 2020-10-22, 10:13   #4435
cava
Zakorzenienie

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88224465]Ja tez to tak widze. On zwyczajnie nie chce odbierac innym chorym łóżek.

O tym pisałam wcześniej. Zabierać chorym aby leczyć innych chorych.

Patrząc na sytuacje to teraz państwo zajmuje sie tylko covidem a inne choroby maja w upie.

Mojej mamy znajoma miała miec chemię ale nie ma. Najbliższy termin w kwietniu.
Płakała bo boi sie o przyszłość.
Jest bardziej przerażona teraz niz jak sie dowiedziała o raku. A takich osób jest bardzo duzo teraz.

No ale najważniejsi chorzy na wirusa...[/QUOTE]

Nie wiem czy widzieliście projekty/wizualizacje szpitala plowego na stadionie narodowym.

jesli ktokolwiek, kiedykolwiek był w szpitalu faktycznie chory (sory, porodówki to jest luksus, tam leża zdrowi ludzie) to nech sobie zobaczy, czy byłby w stanie wysdrowiec na takim openspejsie i w jakokolwiek sposób tam funkcjonować.
Nap. wyjśc do wc i potem trafić do łózka swojego.

Nie wyobrazam sobie nawet jaki tam bedzie sajgon: hałas, 24/24 światło, jeden krzyk, jęk, stekanie, wolanie. Smród!!!
Srednia wieku pacjentów z ciezkim przebiegiem covidu jest bardzo, bardzo wysoka, wiec siła rzeczy wielu z nich bedzie leżacych co znaczy: pieluchowanych!!!! wielu na dodatek z problemami neurologicznymi.

Nie wiem jak ludzie mają zdrowiec w warunkach takiego potwornego stresu, braku snu, wtórnych zakażen bakteryjnych.

jestem przerazona co oni wymyslają.
Dlaczego nie przystosują budynków gdzie byłyby bardziej ludzkie warunki, mniejsze pokoje, co umozliwia choćby segregację chorych , zapewnia lepszą infrastrukturę, że chory chodzący sam pójdzie do WC i sie umyje, że łatwiej opróznić małą salę/pokój i wysterylizować, sprzątnąc, że jak 1 krzyczy to cierpi tylko kilku w jego pokoju, albo w ogóle można odizolować i choć przymknąc drzwi a nie kilkuset to słyszy którzy zaczynają tez krzyczeć/wyć ze stresu.
Ze jak ktoś umiera, to nie wszyscy od razu wiedzą- i znów tona stresu.Ze jak 1 sala jest np. "pieluchowana" to reszta moze spać.
W szpitalach pierwsze pieluchowanie to 5 rano, ostatnie 24- musi byc zapalone światło. I to , przepraszam za szczerosć, ale smierdzi. salowe biegają, robia hałas, światło się świeci. No ludzka rzecz, ale jednak weź w takich warunkach zdrowiej.

masakra.

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2020-10-22 o 10:15
Stary 2020-10-22, 10:16   #4436
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy widzieliście projekty/wizualizacje szpitala plowego na stadionie narodowym.

jesli ktokolwiek, kiedykolwiek był w szpitalu faktycznie chory (sory, porodówki to jest luksus, tam leża zdrowi ludzie) to nech sobie zobaczy, czy byłby w stanie wysdrowiec na takim openspejsie i w jakokolwiek sposób tam funkcjonować.
Nap. wyjśc do wc i potem trafić do łózka swojego.

Nie wyobrazam sobie nawet jaki tam bedzie sajgon: hałas, 24/24 światło, jeden krzyk, jęk, stekanie, wolanie. Smród!!!
Srednia wieku pacjentów z ciezkim przebiegiem covidu jest bardzo, bardzo wysoka, wiec siła rzeczy wielu z nich bedzie leżacych co znaczy: pieluchowanych!!!! wielu na dodatek z problemami neurologicznymi.

Nie wiem jak ludzie mają zdrowiec w warunkach takiego potwornego stresu, braku snu, wtórnych zakażen bakteryjnych.

jestem przerazona co oni wymyslają.
Dlaczego nie przystosują budynków gdzie byłyby bardziej ludzkie warunki, mniejsze pokoje, co umozliwia choćby segregację chorych , zapewnia lepszą infrastrukturę, że chory chodzący sam pójdzie do WC i sie umyje, że łatwiej opróznić małą salę/pokój i wysterylizować, sprzątnąc, że jak 1 krzyczy to cierpi tylko kilku w jego pokoju, albo w ogóle można odizolować i choć przymknąc drzwi a nie kilkuset to słyszy którzy zaczynają tez krzyczeć/wyć ze stresu.
Ze jak ktoś umiera, to nie wszyscy od razu wiedzą- i znów tona stresu.Ze jak 1 sala jest np. "pieluchowana" to reszta moze spać.
W szpitalach pierwsze pieluchowanie to 5 rano, ostatnie 24- musi byc zapalone światło. I to , przepraszam za szczerosć, ale smierdzi. salowe biegają, robia hałas, światło się świeci. No ludzka rzecz, ale jednak weź w takich warunkach zdrowiej.

masakra.
Mi się wydaje, że na to można by przeznaczyc np. Szkoły. Ale co z

Wtedy z dziećmi, które się w nich uczą?

Stary 2020-10-22, 10:19   #4437
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Stoi masa biedujacych hoteli.
Moze problemem sa przyłącza, ale na szybko podprowadzić potrzebna moc, to przy obecnym poziomie techniki nie jest chyba aż taki problem i koszt.
A ludzie by mieli o wiele większe szanse wyzdrowieć w bardziej ludzkich warunkach a nie wykończyć się ze stresu i zmęczenia.

Poza tym, średnie szkoły i tak są zamknięte.

Liz Williams
Stary 2020-10-22, 10:20   #4438
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:

Podobno szkoły zamknęli A jeśli nie, to zaraz to zrobią.
Dzieci i tak mają lub zaraz będą miały nauczanie zdalne. Pomysł ze szkołami moim zdaniem dobry. Tylko mogłoby być za mało jakichś pryszniców, ale myślę, że to się da ogarnąć.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-22, 10:22   #4439
Konto usunięte

W moim rodzinnym mieście jest zamknięte wiezienie. Więźniów juz nie ma. Teraz kręcili tam film. Wiec bez problemu takie budynki mozna przeznaczyć na chorych. Tym bardziej, ze znajduje sie bardzo blisko szpitala.

Stary 2020-10-22, 10:24   #4440
cava
Zakorzenienie

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88224548]W moim rodzinnym mieście jest zamknięte wiezienie. Więźniów juz nie ma. Teraz kręcili tam film. Wiec bez problemu takie budynki mozna przeznaczyć na chorych. Tym bardziej, ze znajduje sie bardzo blisko szpitala.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]

No i sanatoria.
czy one działają ? Może one by mogły przejąć czasowo tą rolę, to by i pozwoliło im przetrwać (!!!) i nawet maja na ogół jakąś ekipe pracowników w miarę wyspecjalizowanych i mówiących po polsku.

Teraz tak mysle, ze w Otwocku pod Warszawą (blisko!) jest (była? )masa santori przystosowanych do opieki nad osobami z chorobami płuc! Otwock był(?) jest(?) miał być(?) uzdrowiskiem dla odób z chorobami płuc.

Te osrodki raczej biedują od wielu lat, a infrastrukture mają przystosowaną pod własnie takich chorych.

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2020-10-22 o 10:27
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości