|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3302 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3303 |
|
Raczkowanie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88245761]No nie, szlag mnie tragi, nie dodzwonię się do tej przychodni. Co to za cyrk się odbywa to ja już nie ogarniam. Chaos totalny.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Pediatra kiedyś mi zalecił żeby dziecko wtedy zachęcać do fizycznej aktywności - bieganie, skakanie. Polecam również wprowadzenie do diety kaszy jaglanej która super "osusza". Na moje dzieci działa syrop Prospan, Envil, Hedelix. Dodatkowo psikanie gardła Hasco sept. No i jak dziecko nie ma gorączki i nie jest osłabione - aktywność na dworze |
|
|
|
|
#3304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3305 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88245761]No nie, szlag mnie tragi, nie dodzwonię się do tej przychodni. Co to za cyrk się odbywa to ja już nie ogarniam. Chaos totalny.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] No trzymam kciuki. A może możesz maila napisać? A potem maile z pretensją z enie odpowiadają na maile? u nas jest tez (w suie teraz _jedynie_, bo nawet jak ktoś odbierał to spławiał zeby mila napisac) mailowa rejestracja na teleporady. nam neurolog nie dał skierowania na test na koronę (musimy zrobić przez rezonansem) tylko powiedział ze to ogólny wypisuje. A ogólny wczesniej powiedział ze nie wypisze bo to neurolog wypisze. To znów musimy sie zarejestrować do ogólnego, zeby było więcej luda w kolejce Małe te kolejki, trzeba wygenerować sztuczny tłum- 1 pacjent w 1 sprawie rejestruje sie i odbywa minimum 3 teleporady ![]() Bedzie jeszcze gorzej, do pracy na Stadion Narodowy zgłosiło sie ponad 3000 medyków. Ci których wezmą, odejdą ze swoich miejsc pracy co spowoduje jeszcze większy chaos i brak rąk do pracy. Taką ma (anty)metode nasz rząd na opanowanie pandemii.
|
|
#3306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyczarujesz ludzi spod ziemi, trzeba ich skądś przesunąć. Tym, którzy już teraz pracują, nie można w nieskończoność powiększać wymiaru czasu pracy. Koleżanka z pogotowia nigdy dotąd nie miała dyżurów dobowych, teraz ma po 2 w tygodniu, albo na karetce, albo w CPR. |
|
|
|
|
|
#3307 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak szczerze, to kiedy mamy niby jako ludzie WYJECHAĆ z postulatami o równość innych LUDZI? Ile można dać ludziom pluć w twarze ludzi za to, że są LUDŹMI, a nie za poglądy? Ile można przyzwalać na prowadzenie wyznaniowego kraju, który nim nie jest? Ile lat jeszcze mamy tkwić w tym wszystkim? Serio nie widzisz, że to się po prostu ulało za wszystko, za wszystko co muszą właśnie chociażby ludzie homoseksualni znosić? Tak, doskonale sobie zdaję sprawę, że idąc np. w strajku mogę mieć obok siebie osoby o skrajnie różnych poglądach. Ale nie będę udawać, że dla mnie temat nie istnieje w chwili obecnej, bo są ważniejsze. Rewolucje rodzą się w bólach i nigdy tak naprawdę nie ma na nie dobrego momentu, patrząc po innych krajach to nigdy nie obyło się to bez przełomów. Dla mnie postulat o równości jest RÓWNIE ważny, kluczowy, jak postulaty o aborcji po orzeczeniu z TK. Były ważne przed orzeczeniem TK i będą ważne, mam nadzieję, po jak najszybszej próbie wskazania "rozwiązania". Popieram także aborcję na życzenie, aczkolwiek dopuszczam, że to się nie wydarzy dziś i jutro. Ale żyjąc i wypowiadając się teraz, chcę tylko pokazać, że jestem sercem i obecnością za tymi dwoma postulatami. Naprawdę mnie to gila, czy dopuszczam się właśnie jeszcze większej eskalacji konfliktu jako jedna z takich osób "mających więcej postulatów", jednak wiem, że nie mogłabym spojrzeć w oczy ludzi, którzy są dla mnie ważni, wartościowi, równi tak jak wszyscy inni, nie pisząc tego teraz i nie czując tego gdziekolwiek jestem. |
|
|
|
|
|
#3308 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale porzucanie jednych pacjentów na rzecz drugich i robienie jeszcze większego haosu jaki ma sens? Co ma dac poza pozorowaniem robienia czegoś, zeby TVP1 o tym bębnić? ![]() Więcej dobrego przyniosłoby uproszczenie procedur.
|
|
|
#3310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To są trudne wybory, trochę jak licytacja "moja choroba jest ważniejsza od twojej". Uwierz mi, że ratownicy już teraz muszą wybierać: czy kogoś zabierać i czekać kilka godzin pod szpitalem, czy zostawić w domu, bo zabieranie gdziekolwiek i tak nie ma sensu. Od początku powtarzano, że sprzęt można kupić, ale nie kupi się ludzi, bez których łóżko w szpitalu to tylko mebel. |
|
|
|
|
|
#3311 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki. Nic mu nie dolega oprócz średniego kaszlu mokrego aktualnie. Wychodzi na zewnątrz codziennie. Kupie chyba jakiś syrop na własna rękę, bo czarno widzę to dodzwonienie się. Dobrze, ze nie jest typowo chory z gorączka itd. Bo wtedy to nie wiem co bym zrobiła. Cava to jest mała wiejska przychodnia, nawet nie mam maila do nich ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stasia, ale przezież nikt nie weźmie okulisty czy dermatologa do pracy przy respiratorach covidowców na stadionie. Lekarze obsługujacy covidowców w szpitalach, zostawią covidowców "swoich" i pójda pracowac przy cowidowcach na stadionie bo pensja x 2. No jaki jest w tym sens, poza dudleniem w TV1? I tak taka sama ilość covidowców zostanie bez pomocy, tylko z narodowego beda pokazywac leczonych covidowców a w zwykłych szpitalach beda ludzie porzuceni na pastwe losu umierac z daleka od kamer i nie pokazywani w TVP1. I ja nie mam pretensji do lekarzy, jakbym miała robić to samo za pensja x 2 , to tez bym wolała lepiej płatną pracę. Po prostu pomysł jest z doopy, jak zwiekszają ilosc łóżek do obsługi to niech wyczarują lekarzy dodatkowych albo nie mydlą oczu kolejną propagandą. medyków jest określona ilość. Same łóżka nie leczą. ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88245894]Dzięki. Nic mu nie dolega oprócz średniego kaszlu mokrego aktualnie. Wychodzi na zewnątrz codziennie. Kupie chyba jakiś syrop na własna rękę, bo czarno widzę to dodzwonienie się. Dobrze, ze nie jest typowo chory z gorączka itd. Bo wtedy to nie wiem co bym zrobiła. Cava to jest mała wiejska przychodnia, nawet nie mam maila do nich ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Ja bym tam poszła po prostu. + syrop z cebuli, czosnku i imbiru mu zrób i dawaj.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2020-10-30 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#3313 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88245894]Dzięki. Nic mu nie dolega oprócz średniego kaszlu mokrego aktualnie. Wychodzi na zewnątrz codziennie. Kupie chyba jakiś syrop na własna rękę, bo czarno widzę to dodzwonienie się. Dobrze, ze nie jest typowo chory z gorączka itd. Bo wtedy to nie wiem co bym zrobiła.
Cava to jest mała wiejska przychodnia, nawet nie mam maila do nich ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Może jakoś Hederasal kup. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale i tak sie cieszę że tylko tak to przeszlismy. Za to boje się trochę późniejszych powikłań.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3315 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3316 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No i właśnie to nie chodzi o same respiratory, tylko o podanie tego tlenu chociażby, to już chyba nie jest aż takie skomplikowane. Edytowane przez 695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 Czas edycji: 2020-10-30 o 11:29 |
|
|
|
|
|
#3317 |
|
Zakorzenienie
|
O której godzinie konferencja?
|
|
|
|
|
#3318 |
|
Komplikatorka
|
Oj powiem Ci, że tydzień temu znajomy ginekolog pracujący w szpitalu miał sytuacje, że skierowali go na dyżur nocny na OIOM na oddział wewnętrzny. Mówił, że gdyby nie pielęgniarki które na szczęście są tak ogarnięte, że wiedziały co i jak podkręcić to nie wie jak by dał radę.
|
|
#3319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą pamiętam, jak kiedyś na fb zażartowałam, że leczeniem moich oparzeń najbardziej interesował się ortopeda, a nie chirurg, więc mi kumpel (wtedy student medycyny) odpisał, że jeden i drugi kończył medycynę i ma taki sam dyplom. Nie wykłócałam się o specjalizację... |
|
|
|
|
|
#3320 |
|
Konto usunięte
|
A czy juz wlaczyli do pracy (chetnych) studentow pielegniarstwa i medycyny? Byl taki pomysl.
|
|
|
|
|
#3321 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
PZPRu te sie teoretycznie "nie dało" wg dostępnych wówczas środków prawnych obalić. nie rozumiem, czemu twoje wypowiedzi tak jakby mają zniechęcic ludzi do protestów teraz? Cytat:
oby takich jak najwięcej!Cytat:
---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88245601]Oho już nawet w mojej, wychwalanej tu przeze mnie, przychodni nie odbierają telefonów, super. Dzwonię od rana. Chciałam coś na mokry kaszel dla dziecka, bo mam wrażenie, ze po tym grintussie nie odkrztusza wszystkiego. Dalej nic mu nie jest, kaszel nie jest częsty ale chciałam jakoś zwiększyć efektywność wykrztuszania i zapytać o to lekarza. Nie wiem czy mi się to uda, także super, nic tylko chorować... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] idz do apteki- tam Ci poradzą, moze nawet lepiej niz lekarz (akurat w sprawie syropu na kaszel, nie ze ogolnie w sprawach medycznych).Moje dziecko (5 lat) od malego miewa takie kaszle (na tle alergicznym plus czasem dochodza infekcje) i najlepiej wykrztuśnie działa mucosolvan inhalacje (ale to na recepte lek tylko), mozesz wziąc mucosolovan syrop. Albo syrop Prospan. Akurat moja młoda ostatnio tez ma taki kaszel- widmo, bo tylko w nocy (juz przeszlo) i nad ranem, czasem jak sie rozgrzeje w kąpieli to też. zaczelo sie od suchego, potem mokry i potem znow suchy-coraz rzadszy, a rano tylko mokry.( ani kataru ani innych objawów) |
||||
|
|
|
|
#3322 |
|
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88245970]
a bardzo słabo sie czujesz? twoja rodzina jak przechodzi zarazenie, jesli nie sekret?[/QUOTE] Żaden sekret ![]() Dwa tygodnie temu musiałam się zarazić( poszłam na L4, mąż też) dużo spaliśmy, stan podgorączkowy, ogólne rozwalenie i nic nie chcenie, bolały plecy i zatoki mega miałam zawalone. Potem tylko ja utraciłam smak i węch a chłopaki mieli kaszel. Teraz już czujemy się dobrze, tzn chłopaki jeszcze kaszlą, nie mamy gorączki, smak mi się przebija i chętnie bym już wyszła z domu. Natomiast jak mąż wracał z testu, to ciężko Mu było wyjść na 4 piętro. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3323 |
|
Zakorzenienie
|
A propos kierowania lekarzy, to naszła mnie jeszcze inna refleksja. Możliwe, że się mylę, jeśli tak, to proszę poprawić.
Wczoraj koleżanka na fb zamieściła post z pytaniem gdzie wyrwie zęba w narkozie. Do narkozy musi być anestezjolog (czy nie?). Skoro jest ten anestezjolog, co dorabia prywatnie w gabinetach dentystycznych, to chyba może też pracować przy chorych na covid? Ja wiem, że wyrwanie zęba to nie jest lekki, przyjemny zabieg i nie dziwię się, że ktoś może chcieć narkozę, ale można go wykonać i bez narkozy (wiadomo, jeszcze mniej przyjemnie, ale jednak większość ludzi tak robi), a człowieka z odpowiednimi kwalifikacjami skierować tam, gdzie jego praca jest (chyba) potrzebniejsza i nie do obejścia. |
|
|
|
|
#3324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale może być też tak, że pracuje tylko prywatnie- raz u dentysty, raz w prywatnej klinice chirurgii plastycznej itd. |
|
|
|
|
|
#3326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz staśka, zaczynasz trochę przesadzać. W sumie to i kowal wystarczy żeby zęba wyrwać, ludzie tak całymi wiekami rwali i jakoś przetrwali. ![]() Może ten lekarz ma w domu starsze osoby albo małe dzieci, może sam jest jakoś zdrowtnie słabszy/na coś chory przewlekle i nie chce iśc w ten młyn, moze się nie czuje na siłach. A robi swoją robotę i dba o ludzi którzy potrzebują jego pomocy, za darmo pieniędzy nie bierze.
|
|
|
#3327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, też uważam to za przesadę. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zaznaczyłam, że mogę się mylić.Więcej zadawać pytań nie będę. Ale marudźmy, że nie ma ludzi do pracy, albo porzucą oni swoich pacjentów w szpitalach. |
|
|
|
|
|
#3329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale masz rację, może pracować tylko prywatnie ale tam też mają zabezpieczenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem że powinnam cieszyć się że mam "tylko" takie objawy ale jednak to jest naprawdę dokuczliwe i dlatego trochę panikuję i bym już chciała żeby było normalnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

ale i tak sie cieszę że tylko tak to przeszlismy. Za to boje się trochę późniejszych powikłań.

oby takich jak najwięcej!

Wiem że powinnam cieszyć się że mam "tylko" takie objawy ale jednak to jest naprawdę dokuczliwe i dlatego trochę panikuję i bym już chciała żeby było normalnie