Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008 - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-29, 22:19   #1951
Sonia11
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Ja jak zakładam skarpetki to wywijam ściągacz na skarpetkę (chyba wiecie o co mi chodzi) no i dzięki temu nie ma śladów po ściągaczu
Też tak robię

Cytat:
Napisane przez alusia* Pokaż wiadomość
W nocy mały zjadł tylko z jednej piersi mleczko i zasnął a druga baaardzo pełna.Wziełam laktator(pierwszy raz od 2 tyg.)i ściagnelam 200ml.!Pierwszy raz tyle ściagnełam.Zawsze to 120 było najwiecej.Mleczka znów sporo i oby tak dalej.Nie wiem moze herbatka cos dala ,może moje podejscie ,moze to ,ze mam mniej strasow wreszcie.

Moj synek cvzesto kicha,za cdzesto .nie wiem czy to nie alergia.
To nie zasługa herbatki tylko małego ssaka Super że jest już dobrze
Też myslę że kichanie to nic goźnego

Cytat:
Napisane przez karolakep Pokaż wiadomość
Klamry plastikowe jak paczka zapalek.Jak ja trzymam na rekach extra trzyma glowke sztywno, prosto.Jak ja poloze na kolanach (ja leze, kolana ugiete) i zlapie za raczki- podnosi sie mimo ze ma dopiero 2 m-ce. A poloze na brzuchu i dupa blada.Nawet na boku nie bardzo jest jak polozyc dziecko w tych gaciach.Klade ja na troche na brzuchu w ciagu dnia, ale krotko a w nocy w jednej krotkiej przerwie klade ja na bok.Musze pogadac z ortopede w pon Malo tego zauwazylam (dzieki uwadze mojej mamy) ze trzyma najczesciej glowe skrecona w lewa strone - ale przestawilam jej teraz lozeczko zeby od lewej miala sciane to moze zacznie czesciej spogladac w prawa (na macie wieszam jej zabawki po prawej, czasem podkladam z lewej strony zlozona pieluche pod glowe zeby nie przechylala).Bede teraz codziennie inaczej stwaiac lozeczko... ech
Nie martw się - szybko nardobi. A co preferencji jednej strony to większość dzieci tak ma i to przechodzi

Cytat:
Napisane przez ..Asia.. Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi na temat maty
Bylam w skalepie i oglałam te maty zatstanaiwam sie pomiedzy tą http://www.allegro.pl/item426670918_...ainforest.html, a tą http://www.allegro.pl/item425332503_...omocja_50.html i tą http://www.allegro.pl/item425259030_...dukacyjna.html Którą wybrać?? Pomożcie pleaseeeeeeeee!!!
Mi też się podoba to nr 2 i do tego rozsądna cena

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
jak u was z dietą? dalej przestrzegacie? nie jecie wszystkiego? ja już w miarę normalnie jem - dalej ograniczam smażone i nabiał ale zaczełam wprowadzać i mała kolek nie ma, czasem ją gazy męczą tylko. Ale co z tego że jem w miarę normalnie skoro nie mam czasu gotować a jak już mam to tezet nie lubi tego co ja- pierogów z twarogiem czy leniwych - ale bym se zjadła
Ja jem już prawie wszystko - oprócz nabiału.

My dziś byliśmy z Szymkiem u ortopedy - wszystko ok

Przy okazji byłam na zakupach i zakupiłam kilka par rajstopek - jutro przetestuje czy są dobre, ale podobnie jak u Ciebie Asiu trochę się obawiam zakładania bo czasem mam problem żeby mu spadnie założyć tak sie trzęsie
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 22:28   #1952
Kjane
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
Dziewczyny napiszcie proszę jak ubieracie swoje maluchy na noc, bo ja już sama nie wiem?
Hubert śpi w kaftaniku i śpioszkach i przykrywam go tylko kocykiem - polarowa stroną do ciała Jest mu ciepło - nie chcę go przegrzewać - mieszkanie mamy małe więc ciepło w nim jest, na noc jest rozszczelnione okno, kocyk układam tak zeby sie nie wykopywał, podwijam mu pod nózki i pod pousie, a jak jest ciepła nocka to raczki wyjmuje mu na wierzch.
dopiero na zime wyjmę kołderkę a jesienią pod grubym kocem będzie spał

Kicha kilka razy dziennie - Pani doktor określiła to jako oczyszczanie noska i żeby się tym nie przejmować , zdarza mu sie też zakaszleć - to podobno tez normalne
Do noska używam soli morskiej w spray - w mieszkaniu jest suche powietrze.
Monia ja też czasmi patyczkami usuwam z noska nie potrzebne "elementy", ale żeby wyciągnąć je to używam Fridy.

...Asia.. ja bym skusiła sie na tą Fisher Price - własnei taką chce kupić maluszkowi.

Noszę go i w pionie i na leżąco - zalezy w jakim jest humorze
Jak chce sie porozglądać to na siedząco przodem do "świata", jak chce mu pomasowac brzuszek to brzuszkiem do dołu.
W pionie jak płacze

Rożka nie używałam wogóle - jak mały się urodził to było bardzo upalnie a rożek dosć gruby - posłuży jako kołderka jak będzie chłodniej.

Hubert dzisiaj wykapany o 19.30 - zasypiał w bujaku więc pomyślama ze go wykąpę i położe spać o 20 - zły pomysł to był bo nie zasnoł wczesniej - o 20.10 dałam mu pic i zasnoł na 30 minutek, później przebudził się - oczka ja 5 zło duże i marudzi hehe i tak do 21.50 - a ze była to pora karmienia to dałam mu mleczko i dopiero zasnoł na dobre - hmm ciekawe o której się teraz w nocy obudzi - tak póxno to on już dawno nie jadł
Kjane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 03:28   #1953
Kjane
Zadomowienie

myślałam że po karmieniu o 22 mój Szkrabik będzie spał do rana hihi a tu nici z mojego planu.
Obudził się o 2.30 i mlaskał buźka na jedzonko - wypił z zamkniętymi oczkami i śpi teraz dalej.
a ja buszuję w necie i popijam herbatkę - nie moge teraz zasnąć
Kupiłam mu fajne ogrodniczki na allegro - uwielbiam go w tego typu spodenkach - zreszta oceńcie same
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF9623.jpg (110,6 KB, 41 załadowań)
Kjane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 03:43   #1954
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

Kjane super wyglada, tez kupilam fajne ogrodniczki ale dopiero na 6 miesiecy, choc jak szybko urosnie bedzie mozna zalozyc wczesniej
Alusia ano zaczal sie troche interesowac mata, choc czasem lezy pod nia i rozglada sie dokola a nie na zabawki
Kmat dyskomfortu juz dawno nie ma, a nawet musze powiedziec ze weksza jest wrazliwosc i fajniej
Stary 2008-08-30, 08:30   #1955
kmat
Rozeznanie

pytanie do tych dziewczyn ktore odczuwaja dyskomfort probowalyscie cos stosowac zeby zlagodzic objawy? moze jakis zel nawilzajacy? polecicie cos?

Asia ta mata na dywaniku w jednym rogu ma taki lisc szeleszczacy ktorego mozesz podniesc i pod nim narysowana jest zabka, na podlodze jest narysowana zebra, ktora dziecko moze zlapac za ogonek - bo jest odstajacy , moj synek jak lezy na brzuszku narazie nie zauwaza tych dodatkowych atrakcji, ale namietnie wpatruje sie w obrazki. asia cena jest super ja dostalam w prezencie z cena 330. Muzyczka leci z tego pudelka do gory, po tym pudelkiem sa swiatelka ktore zapalaja sie w rytm muzyki. a i co wazne mozesz ustawic sobie np tylko odglosy dzungli, albo melodyjki mozesz rowniez wlaczyc opcje ze melodyjki beda wlaczane wtedy jak dziecko bedzie sie ruszac. asia wszystko zalezy ile chcesz wydac kasy. mysle ze fisher price naprawde ma przemyslane te zabawki i warto wydac pare zloty wiecej. najlepiej podejdz gdzies do sklepu i zobacz ta mat-e na zywo

zasypianie no wiec odkrylam klucz do sukcesu. oczywiscie podstawa to satly rytual wieczorny, czyli kapanie jedzenie spanie, tak aby dziecko wiedzialo ze szykuje sie do snu. po kapaniu wlaczam kolysanki i karmie malego - biore go do odbicia (na siedzaco) i odrazu odkladam do lozeczka - u mnie to poskutkowalo, wczesniej probowalam malego trzymmac na recach az sie wyciszy i potem odkladac ale wtedy byl ryk. sprobujcie moze na wasze maluchy tez to podziala. synek lezy tak z 10 minut i oglada sobie dekoracje na scianach potem gasze mu swiatla i jak slysze pierwsze marudzenie to ukladam go na boku i poklepuje po pupie i zasypia - mowie wam bylam w szoku jak mi sie pierwszy raz udalo - sprobujcie odrazu odlozyc malucha do lozeczka. a i daje malemu przytulanke ktora moze sobie obgryzac taki kawalek szmatki z misiem (moj synek nie lubi smoczkow) - swietna sprawa do zasypiania, mysle o czyms takim
http://images.google.pl/imgres?imgur...ng_pl%26sa%3DN

kjane sliczny chlopiec
gothika ja juz tez jem prawie wszystko unikam tylko wzdymajacych potraw i ostrego
kmat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 08:52   #1956
karolakep
Zadomowienie

kmat myslalam o zelu ale w koncu dostalam @ i nawet sie nie pytalam w aptece...ja w kazdym razie czuje dyskomfort w okreslonych pozycjach, niektore sa w miare a niektore w ogole odpadaja
Ja podobnie usypiam corke a raczej sama zasypia.U mnie najpierw bylo mizianie po glowce, potem siedzenie obok, a teraz ja klade, sciele sobie lozko a ona w tym czasie sama zasypia

Kjane, kmat
macie sliczne pociechy

gothika
ja jem prawie wszystko- procz smazonego, kapuchy... zjadlam dwa razy smazonego kotleta - byl ryk wiec juz nie ryzykuje
karolakep jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 09:26   #1957
83monia
Zakorzenienie

ja unikam ostrych rzeczy i wydymajacych (w sumie np. kapusty czy cebuli nie lubię więc co za problem)
ciuchy - moje maleństwo też ma kilka ogrodniczek, wlasnie na 3-6 miesiaca (68-74), ale bodziaki to już ma większe 6-9 mies (74-80) bo są za krótkie. wielkolud z niego
zobaczcie co mój synek potrafii pokazać ;D
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg arturek91.jpg (73,8 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg arturek92.jpg (71,7 KB, 24 załadowań)

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 09:47   #1958
beatryczka
Raczkowanie

GG do beatryczka

Cześć dziewczyny,kope lat
my siedzimy caly czas u dziadków (od 2 mies). Tata w wawie, nie widział nas od prawie miesiąca. To dopiero patologia... praca i praca :/
Nie mamy tutaj neta więc wieczorem nuda jak cholercia. Fillippo rośnie jak na drożdżach, dzisiaj konczy 12 tygodni, a ważył w zeszłym tyg. 6.980 ! Wydaje mi się, że je naprawde niedużo, piersi coraz mniej po nocy mam sporo i do południa starcza mu tylko cyc, pozniej cyc i 30-60ml mleka mod. (daje mu NAN HA1). Od godziny 17 cyc (do pomlaskania) i 60-90 ml mleka, a na noc (o 21) dostaje 90-120ml. Przesypia całą noc, chociaz ostatnio budzi mi sie o 4 rano.
Kładę go spać tuż po kąpieli i karmieniu, pogadam chwilę, wlaczę karuzele, caluje w poliki i oddalam się (mała lampka włączona). Nie ma problemów z usypianiem, troche pomarudzi, pogada do zabawek, pomacha łapkami wokol twarzy przysypiając i odpływa. Ja co jakis czas mu sie pokazuje, ale to wszytko
Jadam jeszcze niewiele, nabiału wcale, do kawy uzywam mleka sojowego. Myslalam tez o kozim, ale na razie sprawdzone sojowe. Powolutku spada mi waga, po porodzie około 65kg, teraz 59.
Junior nie lubi lezec na brzuchu (pewnie datego ze był przełamany i moja babcia go 'smarowała' co drugi dzień. Z początku płakał bardzo, a po ostatnim już nie i nie miał już czerwonego w miejscu przełamania) nie podnosi sie za bardzo. Głowkę już dość sztywno trzyma, rączki wyciąga do zabawek. Nie przewraca się na boczki, ale za to śpiewa ze mną na całe gardło
Śliczne macie swoje szkrabki buziaczki od nas .
W przyszłym tyg moze wrocimy do domku to nadrobimy zaległosci w czytaniu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Filippo_2008_08_16_small.jpg (21,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Filippo_20080828_04small.jpg (35,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Filippo_20080828_11small.jpg (137,6 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Filippo_20080828_13.jpg (39,5 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Filippo_20080827_07small.jpg (32,4 KB, 16 załadowań)
beatryczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 10:05   #1959
lnatalial
Raczkowanie

Dziewczyny ja mam coraz mniej mleka pije wszystkie możliwe cherbatki i zadna nie pomaga,mam pełne piersi o 5 rano wtedy gdy go karmie po nocy a tak to w dzien mam caly czas miękkie piersi
lnatalial jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 10:07   #1960
..Asia..
Wtajemniczenie

Kmat dziękuję za wytłumaczenie o tej macie :O)

Beatryczka, a co to znaczy że dziecko jest przełamane??
Stary 2008-08-30, 10:54   #1961
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lnatalial Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja mam coraz mniej mleka pije wszystkie możliwe cherbatki i zadna nie pomaga,mam pełne piersi o 5 rano wtedy gdy go karmie po nocy a tak to w dzien mam caly czas miękkie piersi
a starcza ze karmisz piersia czy dokarmiasz? ja mam twarde piersi dopiero po kilku godziach niesciagania z nich mleka, a tak tez sa miekkie

Stary 2008-08-30, 11:20   #1962
beatryczka
Raczkowanie

GG do beatryczka

to znaczy ze jakieś chrząstki się przesuwają, ale jest to nie do przeoczenia bo wtedy dziecko płacze, nie chce jesc, czasem jendo oko jest mniejsze. Zwykle trzyma rączkę na dół i patrzy w jedną stronę. Pediatrzy do tego podchodzą z dużą nietolerancją i niektorzy twierdzą ze to niemożliwe, ale wiem z doświadczenia ze można być skrzywionym do konca zycia (zależ od stopnia przełamania). Jedna rstrona ciła potrafi być niesymetryczna. Naoglądałam się za młodu małych dzieci pokrzywionych ktore przyjezdzały z całego województwa do babci. Po miesiącu jak nowonarodzone uśmiechniete, nawet jak babcia ich 'smarowała'. Mozna dziecko przełamać niewlasciwie trzymając, albo jak zaczyna byc ruchliwe i sie 'gibnie' w któras strone.
beatryczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 13:05   #1963
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

beatryczka - pierwsze słyszę, nie twierdzę że to niemożliwe, ale to tak śmiesznie brzmi, nie wiem jak to wyglada i wogóle

kmat, u mnie by to nie zdało egzaminu (na noc) bo na noc ona usypia przy cycku, inaczej się nie da bo ona przy cycku bez spania to 5 min siedzi i oczywiście się nie najada a najeśc się musi na noc bo inaczej zaraz by się obudziła

jeżeli ktoś z was nie odbija dziecka w nocy to czy kładziecie dziecko na boczku po jedzeniu? bo ja nie
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 14:03   #1964
Agusia_pa2
Zadomowienie

GG do Agusia_pa2

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
beatryczka - pierwsze słyszę, nie twierdzę że to niemożliwe, ale to tak śmiesznie brzmi, nie wiem jak to wyglada i wogóle

kmat, u mnie by to nie zdało egzaminu (na noc) bo na noc ona usypia przy cycku, inaczej się nie da bo ona przy cycku bez spania to 5 min siedzi i oczywiście się nie najada a najeśc się musi na noc bo inaczej zaraz by się obudziła

jeżeli ktoś z was nie odbija dziecka w nocy to czy kładziecie dziecko na boczku po jedzeniu? bo ja nie
Ja zawsze odbijam i potem kłade na boczku..

Moje ROBÓTKI RĘCZNE

WIKUSIA I JULCIA MOJE KRÓLEWNY

Agusia_pa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 14:11   #1965
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

Co do rożka to ja tez urodziłam gdy na dworze był upał.Nie owijalam rozkiem małego.lezał na nim cały czas.wygodniej bylo go przenosic,trzymac na rekach.na sali wszystkie dziewczyny uzywaly rożków.poloznym tez bylo w nich wygodnie brac nasze dzieci.

Inatalial ja tez miałam kryzys z mleczkiem.Posluchalam rad dziewczyn i pomogło czeste przystawianie,picie dużej ilosci wody +herbatki laktacyjnej.Przestalam sie tez stresowac co pewnie tez mialo wplyw na ilosc mleczka.

Jesli chodzi o jedzonko to wyluzowalam i jem prawie wszystko.Przez pierwszy miesiac az za bardzo pilnowalam tego co jem.Odkąd zjadlam pizze i nic mu nie bylo ,pozniej cos jeszcze z niedozwolonych rzeczy i tez spoko to sie "rozkrecilam".Teraz nie jem ostrych,bardzo tłustych,wzdymajacych no i uwazam z czekolada.

Edytowane przez alusia*
Czas edycji: 2008-08-30 o 14:53
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 14:49   #1966
lnatalial
Raczkowanie

83monia- teraz dokarmiam bo nie mam wystarczajaco duzo pokarmu a piersi mam miekkie przez caly prawie dzien, nawet jesli maly nie je.
beatryczka - już nie raz słyszalam o przelamaniu, to sie czesto zdaża, także dziewczyny- jest cos takiego
Stary 2008-08-30, 18:04   #1967
w_isienka
Zadomowienie

Wiecie, brakuje mi tu podziału na poszczególne tematy... Ciężko się czyta tyyyyle watków na raz jak ktoś tu zagląda od czasu do czasu tak jak ja
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 18:07   #1968
w_isienka
Zadomowienie

lnatalial,
miękkie piersi to norma - szczególnie jak laktacja sie unormuje. Ważne żeby maluch sie najadał...
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 19:17   #1969
..Asia..
Wtajemniczenie

A moja Kalina własnie ma skoki wzrostu. Zjada 150 na raz, a kiedys ledwo wciskałam jej 90 ml. Już raz przerabialoki wzrostu - dziecko jest wtedy niespokojne, domaga się jedzenia częściej, i budzi się w nocy w porach, kiedy zwykle śpi. Trwa to zazwyczaj kilka dni.
Tak więc jesli nażekacie na swoje dzici, ze nagle zrobiły sie marudne, ciągle wiszą przy cycku, to moze tez maja skoki wzrostu...

wreszcie mi ktoś wytłumaczyL co to jest to przełamanie. Tyle razy o tym słyszałam, a nie wiedzialam co to jest
Stary 2008-08-30, 20:29   #1970
agulan82
Rozeznanie

Ja wieżę w coś takiego jak przełamanie, nie wiem czy przesunięcie to to samo, ale jak ja byłam niemowlakiem to przesuwałam się codziennie. Za ścianą mieliśmy sąsiada, który nastawiał kręgosłupy i był u nas stałym gościem. Nikt nie wiedział od czego tak się robi, nawet doszło do sytuacji, że tato nie brał mnie na ręce, że może nie ma wyczucia albo źle bierze. Przeszło wraz jak miałam roczek i dwa miesiące - wtedy odeszła moja mama - może po prostu zabrała cholerstwo ze sobą. Dziwne to nie wytłumaczalne

Ja również jem wszystko tylko czekoladę ograniczam i nie jem w ogóle orzechów

Nie odbijam Małej w nocy i kładę normalnie na pleckach. Kiedyś próbowałam odbijać to chodziłam i chodziłam z nią z godzinę i nic i stwierdziłam, że nie będę odbijać bo mała je zawsze na śpiku i tak spokojnie, że raczej na pewno nie łyka powietrza. Tym bardziej, że w dzień to chwilka i już słychać beknięcie
Stary 2008-08-30, 21:38   #1971
..Asia..
Wtajemniczenie

ja też mam problemy z odbiciem w nocy. Ale zawsze kłade na boczke, w razie gdyby się ulało, to dziecko się nie zakrztusi. Z resztą teraz Kalina produkuje mnóstwo śliny i co chwila słyszkę jak zakaszle, albo zachłyśnie się nią. Więc tym bardziej kłade ja na boczku.
Stary 2008-08-31, 07:28   #1972
st_ella
Wtajemniczenie

ja w nocy nie odbijam, czytałąm ze dziecko jest takie senne że nie je tak ąłpczywie i nie ma takiej potrzeby....

natomiast zazdroszczę wam ze wasze dzieciatka przesypiaja noc. Stefcia też przesypiała, ale cos jej sie pozmieniało i czekam aż znowu spodoba jej sie takie długie spanie

mój kolocek waży juz 7 kg a 8.09 skończy 4 miesiace... ubranka na 68 cm sa akurat na nią...
rajstopek ma całe mnóstwo - kupiłam za 5 zł w auchan...

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-31, 10:14   #1973
kmat
Rozeznanie

witajcie
wczoraj sie pochwalilam ze maly sam zasypia a tu dzisiaj mam kryzys - maly po wielkich placzach usnal ze zmeczenia na rekach - moze cos go bolalo nie wiem

dziewczyny szukam jakis fajnych kolysanek i piosenek dla dzieci. ze swojego dziecinstwa pamietam fasolki, pana kleksa, pana tik taka ... hm polecicie jakies fajne?

a i rowniez rozgladam sie za jakas ksiazka o zywieniu niemowlaka - moze tez cos polecicie?

ja czekolady nawet nie ograniczam - wrecz przeciwnie jadam taka powyzej 70 procent kakao a dzis ciasto czekoladowe robie glowne skladniki to kakao i 2 tabliczki czekolady
kmat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-31, 10:29   #1974
83monia
Zakorzenienie

w nocy nie odbijam, ale za to ok 4-5 musze zrobic rowerek by sie odgazował

Inatial - chyba to zaraźliwe bo okazało sie że mam mało pokarmu. to że dziecko mi znowu co 1,5-2h je bylo spowodowane wrcz zaskakująco mala ilością mleka w moich piersiach. wczoraj myslelismy ze moze dziasla go bola (bo czasm wtedy jesc nie chce) i zaczelam bawic sie laktatorem... i po godzinie zaledwie 60 ml sciagnelam! wczoraj maly dostal mrozonke i w koncu byl spokojniejszy, dzis to samo. jak widzi piers to sie wygina, pręży jak tylko zlapie za sutka, bo nic nie leci... a na widok butelki to sie cieszy (chociaz czasem tez zaczyna sie prezyc bo go dziasla bola - wczoraj dopiero po żelu na nie minęło i sie spokojnie najadł)

kmat - na pierwszej stronie są linki do dwoch stron z kolysankami. a ksiazke o karmieniu mama "Karm mnie jestem twój" Vicki Lansky. fajna jest. cos o karmieniu bylo tez w linkach na 1 stronie wątku

Stary 2008-08-31, 13:23   #1975
..Asia..
Wtajemniczenie

Kiedyś gdzieś czytałam ze laktatorem mozna sciągnąć np. 60, ale w piersi tak naprawdę jest więcej, okolo 100 ml. I tyle własnie wypija dziecko.

Czytałam też o tym ze na pewnych etapach karmienia piersią są kryzysy laktacyjne, ze to mija jak sie dziecko często do piersi przystawia. Ale jak tu przystawiać głodne, rozdrażnione dziecko do pustej piersi.....
Stary 2008-08-31, 13:28   #1976
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez st_ella Pokaż wiadomość
mój kolocek waży juz 7 kg a 8.09 skończy 4 miesiace... ubranka na 68 cm sa akurat na nią...
rajstopek ma całe mnóstwo - kupiłam za 5 zł w auchan...
A moja Kalina 8.09 kończy 3 m-ce i też nosi ubranka na 68 ale waży 6 kg.
Czy to znaczy ze ona jakaś WIELKA jest? Bo już się zaczynam martwić. Znajomi mówią ze wyglada na wiecej niz 3 miesiace, a przecież to dziewczynka, nie powinna być wielka...
Stary 2008-08-31, 15:36   #1977
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Asia - moja 18 konczy 3 miesiace i tez wszyscy sie dziwili od poczatku ze niby wyglada na wiecej, ja nie mam nic przeciwko by była "wielka", oby nie bya pulpecikiem od małego
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-31, 22:40   #1978
lnatalial
Raczkowanie

Czy mój chłopczyk jest tu najstarszy ? Kasjan 3go kończy 4 miesiące.
Na noc też nie odbijam małego, kłade spac i tyle
Dołączam pare zdjęc i życze dobrej nocy ( jak najbardziej przespanej ) wszystkim mamusiom
DSC01027.jpg DSC01031.jpg DSC01033.jpg SSA50588.jpgSSA50473.jpg
Stary 2008-08-31, 23:01   #1979
..Asia..
Wtajemniczenie

Śliczny maluszek Inatalial
Nie wiem dlaeczego, ale nie mogę powiększyćwoich zdjęć....

Ja właśnie skończyłam karmić Kalinę przez sen i idę spać. Dobrej nocki wszystkim maluszkom i ich mamusiom
Stary 2008-08-31, 23:08   #1980
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

a moj klocuszek przy wadze 6,5 kg moglby byc wiekszy niz 61cm pierwszy miesiac duzo urosl a przez ostatni miesiac nie bardzo czy to nie dziwne?
czy nadal sypiacie z dziecmi? bo ja biore go nad ranem do mnie jak sie obudzi na drugie karmienie w nocy kolo 5 bo on potem budzi sie czesciej nawet jak nie jest glodny wiec latwiej go usypiac jak jest kolo mnie niz wstawac co chwila, zreszta najlepsza droga usypiania go to polozenie go na bzuchu na sobie i tak nieraz usne razem z nim i spimy
heh a dzis zjadl o 2 a potem taki niespokojny ja taka zaspana usypiam go daje mu smoczka w koncu jak oprzytomnialam kolo 7 spojrzalam na zegarek i mysle on tu glodny niespokojny ja go usypiam wciskam smoczka zamiast nakrmic eh jaki to czlowiek czasem zakrecony

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości