Mamuśki Marcóweczki 2021 :) - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-12-10, 11:13   #4411
Fufka
Zakorzenienie

Dot.: Mamuśki Marcóweczki 2021 :)

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Hmm, czyli nie było tak, że lekarze dawali do zrozumienia , że może wcześniej urodzić albo że ma takie wskazania medyczne odczuwam stres, chyba zamówię dziś wyprawkę apteczną dla siebie i małego ja od 1 prenatalnych że Piotrek szybko rośnie, teraz lakarka mnie uprzedza że mogę urodzić przed terminem bo sama mam drobną budowę, mój TŻ urodził się 2 tygodnie przed czasem
W ogóle to nie ogarniam jednego, widziałam jaką wagę miał synek tej Lutówki, ok 2700, urodził się 1,5 miesiąca przed czasem więc będzie uznawany za wcześniaka. Synek moich znajomych urodził się w terminie z identyczną wagą. Więc jak to jest, bardziej liczy się czas spędzony w brzuszku czy waga dziecka pod kątem rozwoju?
To chodzi o to, jak długo był w brzuchu, bo właśnie, jeszcze przez tę 1,5 miesiąca sporo by się rozwinął.

Aga, to masz teraz motywację

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 11:43   #4412
vidia9
Zadomowienie

Teraz rozumiem, dziękuję
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 11:54   #4413
pani_smith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whimxx Pokaż wiadomość
Uważam, że właśnie to jest super podejście i też staram się taki uskuteczniać Zazdroszczę tylko bliskich wokół do pomocy
Pamiętam, pisałaś już jakiś czas temu o tych oprawkach - pochwal się, ile masz par?
W sumie będzie koło 9 ;D aktualnie noszę 5 w zależności od nastroju hyhy Podobną miłością kocham słoneczne ;D
Buty, torebki, okulary... więcej grzechów nie pamietam!

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 13:39   #4414
stookrotka1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Persefonia Pokaż wiadomość
Pamiętam jak dowiedziałam się że będę miała córkę to mówiłam że na pewno nie będę ubierać jej całej na różowo. Tym czasem jesteśmy na dworze i chyba poszło coś nie tak Załącznik 7735627

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Haha super już któraś osoba tak właśnie mówi jak Ty zero różu a potem jednak w rzeczywistości wygląda to inaczej

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Ja też się zaczynam obawiać że urodze wcześniej nigdy nic nie wiadomo, stresik jest przeraża mnie sam poród

kocham ...
stookrotka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 13:40   #4415
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stookrotka1991 Pokaż wiadomość
Haha super już któraś osoba tak właśnie mówi jak Ty zero różu a potem jednak w rzeczywistości wygląda to inaczej

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Ja też się zaczynam obawiać że urodze wcześniej nigdy nic nie wiadomo, stresik jest przeraża mnie sam poród

To ja potwierdzam z różem

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 13:47   #4416
Persefonia
Rozeznanie

Ja myślałam przy drugiej ciąży że urodze wcześniej. Z resztą robiłam wszystko by urodzić wcześniej. Cała ciąża była intensywna a syn ani drgnal i zamiast dwa wcześniej, to urodził dwa później. Teraz się boję że to trzecia ciąża i urodze w domu albo mąż nie zdąży dojechać z pracy

Persefonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 14:10   #4417
aga_fe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Persefonia Pokaż wiadomość
Ja myślałam przy drugiej ciąży że urodze wcześniej. Z resztą robiłam wszystko by urodzić wcześniej. Cała ciąża była intensywna a syn ani drgnal i zamiast dwa wcześniej, to urodził dwa później. Teraz się boję że to trzecia ciąża i urodze w domu albo mąż nie zdąży dojechać z pracy

Przy kolejnych to podobno poród idzie coraz szybciej
Moj syn też się nie spieszył - 5 dni po terminie, a też się nie oszczędzałam.

aga_fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 14:19   #4418
Fufka
Zakorzenienie

Poszłam się dzisiaj wywietrzyć na mieście kupiłam młodej komplet body kopertowych i misiowy kombinezon z h&m na wyjście ze szpitala. Poszłam też do lumpa a tam czerwony obcisły sweterek hm mama, idealny na święta.

Już drugi raz ktoś pyta mnie jakiej płci będzie buba i jak odpowiadam, że córka, to reakcja jest taka "na prawda, pięknie pani wygląda, jakby chłopak miał być". wtf?🤬

Stary 2020-12-10, 14:31   #4419
Roma1987
Rozeznanie

Whimx tak, zastrzyki z heparyny mam cała ciąże

Chyba właśnie dowiedziałam się pierwszy raz w życiu co to zgaga... ale taka mała, póki co

W ogóle doszłam do wniosku ze fajne kobitki u nas, takie nieprzegiete w żadna stronę, na forach różnie bywa

A propos sytuacji kolejkowych, ja to chyba nie mam szczęścia

Po ostatnim panu zulu z piwami przyszedł czas na starsza panią...

Pojechałam po paczkomat i na pocztę, okazało się ze godziny dla seniorów na poczcie (nie wiedziałam), mówię dobra to pojadę do biedronki a pocztę ogarnę później

Czekam pod biedronka 15 minut w aucie, na wyłączonym silniku oczywiście

Wchodzę o 12, ze mną wchodzi 3 seniorów... to nie koniec

Robię zakupy, staje z koszykiem w kolejce, czekam, nikt nie przepuszcza, luz, poczekam, gdy przychodzi moja kolej przede mnie laduje się bez słowa dziarska babcia około 60 lat z paczka pierogów

Mówię grzecznie przepraszam ja tez stoję w kolejce, ona do mnie ale pani ma cały koszyk a ja tylko jedna rzecz

No i się wywiązała cała dyskusja, mówię jej ze ja czekałam 15 minut pod sklepem bo są godziny dla seniorów, a teraz ona bez słowa nawet nie pytając się wpycha, pytam czy nie widzi ze jestem w ciąży się tylko zaśmiała, ze ona nie będzie czekała aż ja cały koszyk kupię

Powiem Wam ze zrobiło mi się przykro, ja zawsze ustepowalam starszym, ale chyba przestane to robić bo serio z ich strony spotyka mnie najwiecej przykrości

Dziś na pobraniu to samo,5 osób przede mną, nikt nie przepuści, siedzi dziad z maseczka na brodzie i kaszle jak gruźlik non stop, nie zasłaniając sie, prosto w moja stronę, nie miałam nawet gdzie się schować, poczekalnia wielkości szafy, na dworzu piz... powiedziałam ze wchodzę pierwsza bo mam pierwszeństwo to zostałam zrugana, trudno, nie będę ryzykować dla honoru

Powiem Wam, ze każde to pobranie to dla mnie jest spory stres, wiem ze babki nie dezynfekują krzesła do pobierania ani nic bo jak byłam na glukozie to widziałam, już próbowałam chodzić o różnych porach i zawsze to samo, ludzi full
Roma1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 14:51   #4420
stookrotka1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Roma1987 Pokaż wiadomość

Chyba właśnie dowiedziałam się pierwszy raz w życiu co to zgaga... ale taka mała, póki co

W ogóle doszłam do wniosku ze fajne kobitki u nas, takie nieprzegiete w żadna stronę, na forach różnie bywa

Pojechałam po paczkomat i na pocztę, okazało się ze godziny dla seniorów na poczcie (nie wiedziałam), mówię dobra to pojadę do biedronki a pocztę ogarnę później

Robię zakupy, staje z koszykiem w kolejce, czekam, nikt nie przepuszcza, luz, poczekam, gdy przychodzi moja kolej przede mnie laduje się bez słowa dziarska babcia około 60 lat z paczka pierogów

Mówię grzecznie przepraszam ja tez stoję w kolejce, ona do mnie ale pani ma cały koszyk a ja tylko jedna rzecz

No i się wywiązała cała dyskusja, mówię jej ze ja czekałam 15 minut pod sklepem bo są godziny dla seniorów, a teraz ona bez słowa nawet nie pytając się wpycha, pytam czy nie widzi ze jestem w ciąży się tylko zaśmiała, ze ona nie będzie czekała aż ja cały koszyk kupię

Powiem Wam ze zrobiło mi się przykro, ja zawsze ustepowalam starszym, ale chyba przestane to robić bo serio z ich strony spotyka mnie najwiecej przykrości

Dziś na pobraniu to samo,5 osób przede mną, nikt nie przepuści, siedzi dziad z maseczka na brodzie i kaszle jak gruźlik non stop, nie zasłaniając sie, prosto w moja stronę, nie miałam nawet gdzie się schować, poczekalnia wielkości szafy, na dworzu piz... powiedziałam ze wchodzę pierwsza bo mam pierwszeństwo to zostałam zrugana, trudno, nie będę ryzykować dla honoru

Powiem Wam, ze każde to pobranie to dla mnie jest spory stres, wiem ze babki nie dezynfekują krzesła do pobierania ani nic bo jak byłam na glukozie to widziałam, już próbowałam chodzić o różnych porach i zawsze to samo, ludzi full
Tragedia, ja też mam już dość starszych ludzi. Mają swoje godziny dla seniorów to niech sobie chodzą do sklepu wtedy. Chyba że faktycznie zachowują się jak cywilizowani ludzie ale jak widzę to chyba jest coraz gorzej dzisiaj miałam to samo znów w sklepie jakaś para staruszków godzina 9:00 problemy stwarzali to nie wytrzymałam i im powiedziałam że mają swoje godziny jak im nie pasuje to niech wtedy chodzą to spojrzeli się tylko zdziwieni ... Tragedia

kocham ...
Stary 2020-12-10, 15:13   #4421
pani_smith
Zakorzenienie

@Roma1987 - ale masz niefart, chamówa na całego. Obsługa sklepu powinna w takiej sytuacji zareagować, no cóż.
Moja przyjaciółka donosi ochronie/obsłudze na każdego buraka bez maski na twarzy w sklepie/przychodni i jak serio mi się wydawało, że ona przesadza, to w zasadzie teraz sobie pomyślałam, że to jedyny patent, żeby ucywilizować niektórych idiotów. Ale życzę, żebyś nie miała już z nimi do czynienia.

wróciłam
Stary 2020-12-10, 15:16   #4422
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:

No powiem Ci, że serio masakra skąd tacy ludzie się biorą ?
Ja bym jej chyba po złości nie przepuściła.
Ja w tej ciąży nie spotkałam się póki co z takim buractwem. Dwa razy w aptece obsłużono mnie w godzinach dla seniorów. Na krew też zawsze wchodzę bez kolejki, mało tego nawet sami mnie ludzie puszczają.
Także współczuję bardzo bo to strasznie przykre.

Stary 2020-12-10, 15:19   #4423
Fufka
Zakorzenienie

Ja myślę, że to chodzi o to, że w ludziach w ogóle nie ma życzliwości. Jutro idę na pobranie i też spodziewam się, że może być różnie. Jak będzie kolejka, to spróbuję wejść na przód, ale myślę, że będzie awantura.

Roma wystarczyłoby, żeby ta kobieta zwyczajnie zapytała i sądzę, że byś ją wpuściła. I jak kupiła w końcu przed tobą? Jak spieszno, to można iść do samoobsługowej, idzie migiem.

Stary 2020-12-10, 15:19   #4424
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
@Roma1987 - ale masz niefart, chamówa na całego. Obsługa sklepu powinna w takiej sytuacji zareagować, no cóż.
Moja przyjaciółka donosi ochronie/obsłudze na każdego buraka bez maski na twarzy w sklepie/przychodni i jak serio mi się wydawało, że ona przesadza, to w zasadzie teraz sobie pomyślałam, że to jedyny patent, żeby ucywilizować niektórych idiotów. Ale życzę, żebyś nie miała już z nimi do czynienia.
I bardzo dobrze robi. Ja teraz w ciąży się nie szczypie w ogóle i jak ktoś za blisko mnie staje/siada to mu zwracam uwagę albo sama się przesiadam z komentarzem że dystans trzeba zachowywać. Za duże ryzyko żeby się cackac z burakami.
Nie będę ryzykować bo wypada być miłym. Trudno wyjdę na buraka, ale nikt mi nie będzie kaszlał prosto w twarz, czy chuchal w szyję w kolejce. Ogólnie tego nie znoszę a teraz to już zupełnie inna historia.

Stary 2020-12-10, 15:27   #4425
Fufka
Zakorzenienie

Tak a propos przepuszczania i uwag obsługi. Mój brat wprowadził tak kiedyś kobietę na ostatnich nogach w kolejkę (no bo nawet są piktogramy o pierwszeństwie), to potem miał rozmowę dyscyplinującą, że tak nie może robić, bo klienci się denerwują. I że owszem kobiety same mogą to robić, ale pracownicy nie mogą ich w ten sposób wpuszczać. On stwierdził, że ma to w D, bo kobiety wstydzą się dopominać o swoje prawa więc im będzie re tym pomagał na tyle na ile może. A to sklep bardzo pro rodzinny, równościowy i w ogóle och ach. Także wiecie :/

Stary 2020-12-10, 18:14   #4426
Roma1987
Rozeznanie

Fufka właśnie jakby normalnie zapytała to bym ja wpuściła, ale ona była ewidentnie z tych co „im się należy” i „ciaza to nie choroba” powiedziałam jej ja pani nie wpuszcze bo się pani wepchnęła bez słowa a ona i tak położyła te pierogi przed moimi zakupami i na koniec jeszcze do mnie z ironia i przekąsem „dziękuje pani bardzo za ustąpienie osobie starszej” czaicie???

aż się spociłam z bezsilności i wk... kasjer facet, jak to zwykle trafiam, znieczulica, ogłuchl...

Samoobsługowa jedna zepsuta druga stali ludzie

Z miłych rzeczy, kupiliśmy dziś fotelik i bazę w 8 gwiazdek, dali nam zniżkę 15 % taka jak była na BF, chyba to u nich powszechna praktyka

A teraz jedziemy na szkole rodzenia drugie spotkanie, opisze Wam jutro czego się dowiedziałam
Stary 2020-12-10, 18:28   #4427
aaska92
Zadomowienie

Ogólnie ciężarne również są w grupie ryzyka i powinny być uwzględnione w godzinach dla seniora, aby mogły wtedy też robić zakupy.

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 18:45   #4428
aga_fe
Raczkowanie

Ja dziś na pobraniu krwi i glukozie weszłam bez kolejki z tekstem ze Pani z recepcji kazała mi tak wejść jakby nie glukoza to bym pewnie poczekała - jakieś 4 osoby czekały. Na moje słowa cisza i zero odzewu więc weszłam. Ale to głównie byli ludzi na badania z medycyny pracy więc pewnie bylo im obojętne.

Korzystacie z dnia darmowej dostawy? Macie coś fajnego upatrzonego?

aga_fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 20:33   #4429
Kiwi_898
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Dzięki.

Nie wiem czy śledzicie sąsiednie miesiące, ale pierwsza lutówka już urodziła także ten, wszystko jest możliwe

O matko i córko

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Poszłam się dzisiaj wywietrzyć na mieście kupiłam młodej komplet body kopertowych i misiowy kombinezon z h&m na wyjście ze szpitala. Poszłam też do lumpa a tam czerwony obcisły sweterek hm mama, idealny na święta.

Już drugi raz ktoś pyta mnie jakiej płci będzie buba i jak odpowiadam, że córka, to reakcja jest taka "na prawda, pięknie pani wygląda, jakby chłopak miał być". wtf?🤬

Jest taki przesąd że jak córka jest w brzuchu, to zabiera mamie urodę

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:

Niestety większość ludzi widzi jedynie czubek własnego nosa, dlatego my też powinnyśmy w tym szczególnym czasie skupić się na sobie. Zwłaszcza jak ktoś kaszle obok albo jest zwykłym chamem

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Fufka właśnie jakby normalnie zapytała to bym ja wpuściła, ale ona była ewidentnie z tych co „im się należy” i „ciaza to nie choroba” powiedziałam jej ja pani nie wpuszcze bo się pani wepchnęła bez słowa a ona i tak położyła te pierogi przed moimi zakupami i na koniec jeszcze do mnie z ironia i przekąsem „dziękuje pani bardzo za ustąpienie osobie starszej” czaicie???

aż się spociłam z bezsilności i wk... kasjer facet, jak to zwykle trafiam, znieczulica, ogłuchl...

Samoobsługowa jedna zepsuta druga stali ludzie

Z miłych rzeczy, kupiliśmy dziś fotelik i bazę w 8 gwiazdek, dali nam zniżkę 15 % taka jak była na BF, chyba to u nich powszechna praktyka

A teraz jedziemy na szkole rodzenia drugie spotkanie, opisze Wam jutro czego się dowiedziałam
Chyba bym przestawiła te pierogi za swoje zakupy i powiedziała "nie, nie ustąpiłam". Ciekawe co by zrobila co za babsko

Kiwi_898 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 20:35   #4430
pani_smith
Zakorzenienie

Domówiłam dziadki do orzechów w prezencie świątecznym dla gości, z którymi spotkamy się w święta - taki drobiazg dla chrzestnych, teściów brata i wujka. Bombka czy czekoladki były w poprzednich latach.

Teraz googlam co mogłabym kupić tacie i braciom - faceci sa tacy problematyczni

wróciłam
Stary 2020-12-10, 20:42   #4431
drzewosandalowe
Zadomowienie

Wybaczcie że was jeszcze spytam,ale czy u was wracały mdłości? Wiem,że się niczym nie zatrułam,a czuję się jak na początku ciąży,kiedy było mi bardzo niedobrze. Nie wiem czy szukać przyczyny gdzieś indziej czy znów przygotować się na złe samopoczucie? Za kilka dni zacznę 6 miesiąc.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Edit. Spowrotem drażnią mnie zapachy i smaki,znów odrzuciło mnie od kawy i herbaty,jak na początku...

drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 20:54   #4432
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiwi_898 Pokaż wiadomość
O matko i córko

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Jest taki przesąd że jak córka jest w brzuchu, to zabiera mamie urodę

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Niestety większość ludzi widzi jedynie czubek własnego nosa, dlatego my też powinnyśmy w tym szczególnym czasie skupić się na sobie. Zwłaszcza jak ktoś kaszle obok albo jest zwykłym chamem

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Chyba bym przestawiła te pierogi za swoje zakupy i powiedziała "nie, nie ustąpiłam". Ciekawe co by zrobila co za babsko

Ja wiem, że jest ten przesąd, no ale kurdę takie rzeczy mówić?
Cytat:
Napisane przez drzewosandalowe Pokaż wiadomość
Wybaczcie że was jeszcze spytam,ale czy u was wracały mdłości? Wiem,że się niczym nie zatrułam,a czuję się jak na początku ciąży,kiedy było mi bardzo niedobrze. Nie wiem czy szukać przyczyny gdzieś indziej czy znów przygotować się na złe samopoczucie? Za kilka dni zacznę 6 miesiąc.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Edit. Spowrotem drażnią mnie zapachy i smaki,znów odrzuciło mnie od kawy i herbaty,jak na początku...

Z tego co wiem, można mieć takie objawy.

Stary 2020-12-10, 21:00   #4433
stookrotka1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
Domówiłam dziadki do orzechów w prezencie świątecznym dla gości, z którymi spotkamy się w święta - taki drobiazg dla chrzestnych, teściów brata i wujka. Bombka czy czekoladki były w poprzednich latach.

Teraz googlam co mogłabym kupić tacie i braciom - faceci sa tacy problematyczni
Świąteczne skarpety

kocham ...
Stary 2020-12-10, 21:28   #4434
pani_smith
Zakorzenienie

Skarpety będą od Mamy ubiegła mnie!

@Drzewosandałowe - moją koleżankę mdłości meczyły prawie do samego porodu. Wspomina dosłownie pojedyncze dni bez takich dolegliwości

wróciłam
Stary 2020-12-10, 22:16   #4435
Roma1987
Rozeznanie

Drzewosandalowe o tym samym dziś myślałam po śniadaniu, ze chyba wróciły mi mdłości :p jestem w 7 mcu

Szkoła rodzenia na razie średnio mi się podoba, młoda dziewczyna prowadzi, była położna, a teraz otworzyła prywatna szkole, trochę robi incepcje, typu ze cesarskie cięcie to masakra i najgorzej i na bank niedotlenione i chore dziecko przez całe życie, ze mleko modyfikowane to martwicze zapalenie jelit itd

moj TZ łyka jak młody pelikan i mamy potem dyskusje w drodze powrotnej, nie zawsze przecież ma się wybór czy poród siłami natury czy cc, jak ja, albo nie zawsze to karmienie piersią jest zakończone sukcesem, potem się dziwić kobietom ze maja depresje poporodowa i czuja ze są jedna wielka porażka jako mama jak się na szkole rodzenia nasłuchają takich rzeczy i to od młodej dziewczyny

Poszłam do tej szkoły głownie ze względu na naukę opieki nad maluchem, ale na razie to omawiamy poród jakie to piękne mistyczne przeżycie, gdzie można tańczyć z partnerem, śpiewać i w większości przypadków ogóle nie jest potrzebna pomóc bo natura sama wie co robi...jakoś brakuje mi przełożenia na powitanie dziecka w obecnych czasach i realiach, ona to w ogóle pomija, czekam na ta opiekę nad dzieckiem, może będzie lepiej
Stary 2020-12-10, 22:25   #4436
Kiwi_898
Raczkowanie

Cytat:
Ja wiem, że jest ten przesąd, no ale kurdę takie rzeczy mówić? Z tego co wiem, można mieć takie objawy.

Niektórzy ludzie nie mają zahamowań. Mnie już chyba nic nie zdziwi

Kiwi_898 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-10, 22:50   #4437
Roma1987
Rozeznanie

A jeszcze chciałam Wam podziękować za rady dotyczące żelaza i hemoglobiny

Trochę pozmienialam w żywieniu i zamiast ferroplex biorę szelazo + które polecala Persefonia i poszła hemoglobina do góry!
Stary 2020-12-10, 22:54   #4438
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Drzewosandalowe o tym samym dziś myślałam po śniadaniu, ze chyba wróciły mi mdłości jestem w 7 mcu

Szkoła rodzenia na razie średnio mi się podoba, młoda dziewczyna prowadzi, była położna, a teraz otworzyła prywatna szkole, trochę robi incepcje, typu ze cesarskie cięcie to masakra i najgorzej i na bank niedotlenione i chore dziecko przez całe życie, ze mleko modyfikowane to martwicze zapalenie jelit itd

moj TZ łyka jak młody pelikan i mamy potem dyskusje w drodze powrotnej, nie zawsze przecież ma się wybór czy poród siłami natury czy cc, jak ja, albo nie zawsze to karmienie piersią jest zakończone sukcesem, potem się dziwić kobietom ze maja depresje poporodowa i czuja ze są jedna wielka porażka jako mama jak się na szkole rodzenia nasłuchają takich rzeczy i to od młodej dziewczyny

Poszłam do tej szkoły głownie ze względu na naukę opieki nad maluchem, ale na razie to omawiamy poród jakie to piękne mistyczne przeżycie, gdzie można tańczyć z partnerem, śpiewać i w większości przypadków ogóle nie jest potrzebna pomóc bo natura sama wie co robi...jakoś brakuje mi przełożenia na powitanie dziecka w obecnych czasach i realiach, ona to w ogóle pomija, czekam na ta opiekę nad dzieckiem, może będzie lepiej
Na twoim miejscu zapytała bym ją ile razy rodziła i przy ilu porodach asystowała. Bo jej wizja porodu jest daleka od rzeczywistości i robi krzywdę kursantom. Niepotrzebnie wprowadza je w poczucie winy.

Przyznam, że "moja" położna i szkoła rodzenia również mnie nie zachwyca. Ma bardzo dobre opinie (ale to mogą być oceniane inne położne), ale jeżeli ta jest super to serio musi być kiepsko w tych "gorszych". Od 10 miesięcy są covidowe restrykcje i mogliby lepiej to wszystko zorganizować, ale najlepiej jest odczytać prezentację, której się nie udostępnia kursantkom. Gdzie niektóre z nas mają termin na niedługo, a ja w połowie marca. Serio, rozłączam się i nawet nie pamiętam o czym była mowa. Ale to jak na tych drugich spotkaniach była mowa, opłaca się robić szkołę rodzenia, ale niekoniecznie być już położną, jeździć na patronaże itd. Np. teraz prowadząca nam powiedziała, że tylko pierwsza wizyta jest w domu reszta, niezależnie, czy jest się w rejonie czy nie, to w siedzibie. A teraz korków praktycznie nie ma, będzie ruch mały, więc tym bardziej nie jest to problem.

Stary 2020-12-10, 23:28   #4439
Roma1987
Rozeznanie

Fufka, ona ma dwójkę dzieci, mówi ze pierwsze wydobyto przez cc (cały czas używa sformułowania wydobyto) a drugie siłami natury, powiedziała ze moment porodu gdy dziecko kładą Ci na piersi jest najszczęśliwsza chwila w życiu, ze tak miała przy pierwszym cc a przy drugim „to już w ogóle była pełnia szczęścia bo to był poród naturalny”

Zapowiadało się spoko na pierwszych zajęciach, ale dziś to jak asy z rękawa wypadały te prawdy objawione

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

A właśnie COVID nie jest od tygodnia wiec jaki sens opowiadać o super mistycznym porodzie jak u nas w najfajniejszym i najbardziej cywilizowanym szpitalu ostatnio w jeden dzień były 23 porody a położne dwie ( zamknięto dwa duże szpitale)

Ja się zapytam we wtorek co w sytuacji gdy mama ma COVID, bo w wieku szpitalach izolują mame od dziecka, a podobno to niezgodne z prawem, ale nie wiem jakie są statystyki z przenoszeniem z mamy na dziecko, jak wtedy z kp, coś tam czytałam w necie, ale chciałabym usłyszeć jakieś konkrety od kogoś kto siedzi w tej branży
Stary 2020-12-11, 05:01   #4440
pani_smith
Zakorzenienie

Oj cos czuje, że wywalą mnie ze szkoły rodzenia za niesubordynacje i cięte komentarze, bo się nie powstrzymam jeśli ktoś mi będzie tak pierd... Muszę w weekend podjąć w koncu decyzje, którą wybieram.

wróciłam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości