Mamuśki Marcóweczki 2021 :) - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-12-11, 09:03   #4441
Roma1987
Rozeznanie

Dot.: Mamuśki Marcóweczki 2021 :)

Lepiej wcześniej zadzwoń co do miejsc, bo ja sie napaliłam na jedna fajna szkole znana z normalnego podejścia ale w Łodzi chyba jest baby boom bo gdzie nie dzwoniłam to terminy były dopiero jak ja już będę siedziała na torbie do porodu albo już będę po
Roma1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 09:20   #4442
stookrotka1991
Zadomowienie

Też tak myślę że lepiej wcześniej zadzwonić bo ja się ledwo załapałam w sumie nie było już miejsc ale jeszcze na siłę mnie wcisneli

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

kocham ...
stookrotka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 09:25   #4443
aga_fe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Roma1987 Pokaż wiadomość
Drzewosandalowe o tym samym dziś myślałam po śniadaniu, ze chyba wróciły mi mdłości jestem w 7 mcu

Szkoła rodzenia na razie średnio mi się podoba, młoda dziewczyna prowadzi, była położna, a teraz otworzyła prywatna szkole, trochę robi incepcje, typu ze cesarskie cięcie to masakra i najgorzej i na bank niedotlenione i chore dziecko przez całe życie, ze mleko modyfikowane to martwicze zapalenie jelit itd

moj TZ łyka jak młody pelikan i mamy potem dyskusje w drodze powrotnej, nie zawsze przecież ma się wybór czy poród siłami natury czy cc, jak ja, albo nie zawsze to karmienie piersią jest zakończone sukcesem, potem się dziwić kobietom ze maja depresje poporodowa i czuja ze są jedna wielka porażka jako mama jak się na szkole rodzenia nasłuchają takich rzeczy i to od młodej dziewczyny

Poszłam do tej szkoły głownie ze względu na naukę opieki nad maluchem, ale na razie to omawiamy poród jakie to piękne mistyczne przeżycie, gdzie można tańczyć z partnerem, śpiewać i w większości przypadków ogóle nie jest potrzebna pomóc bo natura sama wie co robi...jakoś brakuje mi przełożenia na powitanie dziecka w obecnych czasach i realiach, ona to w ogóle pomija, czekam na ta opiekę nad dzieckiem, może będzie lepiej
O matko! Polozna powinna na takiej szkole rodzenia opowiedzieć o obu porodach i pokazać plusy i minusy w obu przypadkach. I tak przy pierwszym porodzie trzeba mieć wskazania do cc wiec większość tych operacji jest bo przecież coś złego się dzieje albo mogłoby się wydarzyć... ja osobiście zaczynałam naturalnie ale niewiele piekna w tym widziałam. Aniołki też nie śpiewały

Mi na szczęście trafiła się bardzo fajna szkoła z super położną (odebrała mnóstwo porodów) ktora nie owijała w bawełnę i po prostu mówiła jak jest. Ale to były czasy niecovidowe i zwykla szkola przyszpitalna.

aga_fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 10:19   #4444
Fufka
Zakorzenienie

Roma współczuję :/ tym bardziej nie zostałabym tego bez komentarza.
Ja do swojej szkoły zgłosiłam się już w październiku, zaczęliśmy w połowie listopada i myślę, że miesiąc, 1,5 później byłoby lepsze.

Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 11:00   #4445
pani_smith
Zakorzenienie

Mi lekarka mówiła, że okolice 28-30 tygodnia są optymalne do tych zajęć, choć z zapisami zdecydowanie trochę przysnęłam. Jeszcze teraz Święta...

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 11:17   #4446
Persefonia
Rozeznanie

Cytat:
A jeszcze chciałam Wam podziękować za rady dotyczące żelaza i hemoglobiny

Trochę pozmienialam w żywieniu i zamiast ferroplex biorę szelazo + które polecala Persefonia i poszła hemoglobina do góry!
Cieszę się bardzo

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Persefonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 13:44   #4447
Roma1987
Rozeznanie

My już po wizycie, dziś 28+ 4, Borys waży 1,23 kg, jest w normie posrodku, to mamusia za szybko przybiera :p

Przepływy ok, akurat na usg spal chyba, zwinięty w precelek, nowy lekarz pozwolił TZ wejść na usg, wiec chłopaki się widzieli pierwszy raz

Kupiliśmy farbę do pokoiku małego, materac i inne ☠☠☠☠☠☠☠y, weszliśmy do ikei po materac i wałek do ciasta, wyszliśmy ubożsi o 670 zł, jak do tego doszło? -nie wiem

Hemoglobina w górę, ale mocz średni, jakieś bakterie wyszły, mam zrobić posiew
Stary 2020-12-11, 15:07   #4448
Erwina1234
Zadomowienie

Cytat:
My już po wizycie, dziś 28+ 4, Borys waży 1,23 kg, jest w normie posrodku, to mamusia za szybko przybiera :p

Przepływy ok, akurat na usg spal chyba, zwinięty w precelek, nowy lekarz pozwolił TZ wejść na usg, wiec chłopaki się widzieli pierwszy raz

Kupiliśmy farbę do pokoiku małego, materac i inne ☠☠☠☠☠☠☠y, weszliśmy do ikei po materac i wałek do ciasta, wyszliśmy ubożsi o 670 zł, jak do tego doszło? -nie wiem

Cudowne wieści! Już duży chłopak zazdroszczę, że TŻ mógł wejść my wybieramy się na USG w poniedziałek i ostatnio sobie uświadomiłam, że nie widzieliśmy się od badań połówkowych...

Ja mam problem z ikeą. Tak mnie ten sklep przytłacza, że nigdy nie mogę tam nic znaleźć...
Erwina1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 16:13   #4449
pani_smith
Zakorzenienie

Hahaha przekleństwo ikei (a wzięłaś świeczki? )

Cieszę się, że Borysek jest caly i zdrowy.

Do mnie zjezdzają kolejne paczuchy - dziś dotarła fura dzidziusia, zaraz ide ja obejrzeć. Czekam na info z jeszcze jednej szkoly rodzenia i się zapisuje. Zmotywowalyscie mnie.

wróciłam
Stary 2020-12-11, 16:15   #4450
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
My już po wizycie, dziś 28+ 4, Borys waży 1,23 kg, jest w normie posrodku, to mamusia za szybko przybiera

Kupiliśmy farbę do pokoiku małego, materac i inne y, weszliśmy do ikei po materac i wałek do ciasta, wyszliśmy ubożsi o 670 zł, jak do tego doszło? -nie wiem

Super wieści już kawał Bobasa i piękne imię wybraliście

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-11, 18:07   #4451
stookrotka1991
Zadomowienie

rzypomnijcie mi proszę czy któraś z was zaszczepiła się na krztusiec lub zamierza? Jak to dokładnie wygląda chyba nie jest to refundowane? Dzisiaj właśnie usłyszałam o tym i zastanawiam się czy warto

kocham ...
Stary 2020-12-11, 19:05   #4452
Roma1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
Hahaha przekleństwo ikei (a wzięłaś świeczki? )

Cieszę się, że Borysek jest caly i zdrowy.

Do mnie zjezdzają kolejne paczuchy - dziś dotarła fura dzidziusia, zaraz ide ja obejrzeć. Czekam na info z jeszcze jednej szkoly rodzenia i się zapisuje. Zmotywowalyscie mnie.
oczywiście! teraz nowa seria taka z wosków naturalnych jest, świeczka zawsze się przyda

ja na krztusiec się nie szczepię, na grypę też nie, nigdy się nie szczepiłam, nie będę kombinować teraz
Stary 2020-12-11, 19:47   #4453
pani_smith
Zakorzenienie

Ja się na grypę zawsze szczepiłam ale doktorka kazała mi czekać do 3 trymestru. Po Świętach się widzimy i wrócimy do tematu. Na krztusiec się nie szczepiłam, a w ub roku dodatkowo na pneumokoki.

U mnie byl dziś dzień kuriera - przyszedł wózek (jestem zachwycona wybranym granatowym kolorem), dywanik i piciu dla mamusi Wpadła mi jakaś zaległa kaska i mam ochotę zamówić resztę pokoiku skoro już nastrój wyprawki mi się dziś udziela...

wróciłam
Stary 2020-12-11, 19:58   #4454
Fufka
Zakorzenienie

Kawał chłopa z Borysa dobrze, że wszystko ok.

Już nie mogę się doczekać wizyty w środę.

Stary 2020-12-11, 20:08   #4455
Persefonia
Rozeznanie

Super że wszystko ok u Borysa

Ja mam 15 dzień wizyt Na 8:30 endokrynolog i na 9 ginekolog, odrazu poznam jakie. Wyniki krzywej

Stary 2020-12-11, 22:50   #4456
pani_smith
Zakorzenienie

Zrobiłam szybką akcję z tą szkołą rodzenia i zaczynam w pn. Ktoś akurat w ostatniej chwili zaniemógł. W przeciwnym razie mam opcje na przełom stycznia i lutego czyli ryzykownie.

wróciłam
Stary 2020-12-11, 22:55   #4457
Persefonia
Rozeznanie

Eh a ja wracam do żywych. Skończyłam realizować zamówienia na bombki i można trochę odpocząć

Stary 2020-12-12, 10:19   #4458
Bazille
Raczkowanie

Roma ta pseudo położna powinna zostać pozbawiona praw do wykonywania zawodu. Z takim podejściem wpędza wiele kobiet w nerwice, depresję itp. Tak nie może być, nie wszystkie kobiety mają takie podejście ze zrozumieniem. A kiedy po porodzie przychodzą różne problemy, to kobieta często szuka winy w sobie. Taka położna dokładnie to wie i powinna właśnie temu zapobiegać, a nie narzucać swoje podejście. Że cc be, że mm be. Katastrofa. Może ogólnie powiedzieć, że wg niej, jako kobiety która już rodziła było to czy tamto lepsze, ale odrazu dodać, że każda jest z nas inna i inaczej wszystko przechodzi. Jeśli masz możliwość, to ja napisała b opinie/skargę do placówki na nią. Na pewno da się też to zrobić anonimowo.
Powiem Ci, że ja nawet po takich wykładach nie byłabym już zainteresowana tym co mówi o noworodkach, wychowywaniu dzieci, bo widać, że narzuca swoje podejście i nie wskazuje alternatyw.

Byliśmy z Małą u lekarza w czwartek, na szczęście klatka piersiowa czysta. Więcej teraz odkaszluje, leki które podają pomagają.
Nie klikam chwilowo, bo jak Dzieci w domu, to ciężko mi się ogarnąć.
Ogólnie dopada już mnie zmęczenie ciążowe, jestem dziś totalnie bez energii.
Życzę Wam spokojnego weekendu.

Bazille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-12, 11:12   #4459
pani_smith
Zakorzenienie

Dużo zdrowia dla Was Bazille! Trzymajcie sie i odpoczywaj ile sie da!

wróciłam
Stary 2020-12-12, 17:14   #4460
Fufka
Zakorzenienie

Hej, Dzień zaczęłam dobrze, ale w trakcie 2 razy się pokłóciliśmy z TŻ co się nigdy nie zdarza więc mega dziwnie. Do tego on ma kiepski humor, więc na prawdę średnio. Z plusów już mu trochę przeszło, po sąsiedzku kupiłam używany przewijak z Ikea(udało się go dostać za 100 z tymi wiszącymi miseczkami), a od innej laski z dzielnicy odbiorę pierwszy rok z życia dziecka.

Kupiłam lovelę do prania, ale nie mam komody, więc dalej nie mogę prać
A w ogóle to zainstalowałam Pinterest i to jest masakra, śliczne dziecięce pokoiki można scrollować przez pół dnia.

Kolejny dzień szyję dla bratanka tipi i kurczak ile się tego dziadostwa naprułam... Wydawało się, że rach ciach prosta sprawa, ale nie. Bluzkę było łatwiej uszyć. Mam nadzieję, że w końcu to dzisiaj skończę.

Edytowane przez Fufka
Czas edycji: 2020-12-12 o 17:16
Stary 2020-12-12, 17:51   #4461
stookrotka1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Hej, Dzień zaczęłam dobrze, ale w trakcie 2 razy się pokłóciliśmy z TŻ co się nigdy nie zdarza więc mega dziwnie. Do tego on ma kiepski humor, więc na prawdę średnio. Z plusów już mu trochę przeszło, po sąsiedzku kupiłam używany przewijak z Ikea(udało się go dostać za 100 z tymi wiszącymi miseczkami), a od innej laski z dzielnicy odbiorę pierwszy rok z życia dziecka.

Kupiłam lovelę do prania, ale nie mam komody, więc dalej nie mogę prać
A w ogóle to zainstalowałam Pinterest i to jest masakra, śliczne dziecięce pokoiki można scrollować przez pół dnia.

Kolejny dzień szyję dla bratanka tipi i kurczak ile się tego dziadostwa naprułam... Wydawało się, że rach ciach prosta sprawa, ale nie. Bluzkę było łatwiej uszyć. Mam nadzieję, że w końcu to dzisiaj skończę.

Ja to samo non stop mam spiny z tż już chyba z dwa tygodnie wiem wiem mam wrażenie że już powoli nerwy nam się udzielają odnośnie porodu jednak to już coraz bliżej.

kocham ...
Stary 2020-12-12, 18:39   #4462
Roma1987
Rozeznanie

Ok, dzięki za opinie dziewczyny, utwierdzilyscie mnie w przekonaniu ze to nie ja jestem przewrażliwiona i sie czepiam i ze nie tak powinno być to prowadzone, a może wiele szkół rodzenia tak wyglada? Dziwić się potem ze kobitki są załamane

Fufka super ze udało się za 100 przewijak z pojemnikami, ja te pojemniki na Allegro musiałam kupić za 40 zł bo w ikei ich nie ma od dawna, ani online, ani stacjonarnie a podobno bardzo się przydają plus za przewijak ten drewniany 100 dałam

My się dużo kłóciliśmy na początku, TZ zapominał ze jestem w ciąży i trochę próbował wykorzystać moj wolny czas żebym zasuwala w domu plus denerwowalo go chyba moje leżenie (łożysko przodowalo na początku, miałam leżeć jak najwiecej) :p

Teraz jak widzi wielki bebzon to już nie tak łatwo o tym zapomnieć i jest sielanka na razie

Dziś zrobiłam z psem ponad 5 km, spotkałam znajomego dalekiego, pogratulował mi ciąży i dodał „No bo już był czas najwyższy” yyyyyyy.... co za koles, potem żałowałam ze mu nie odpowoedzialam nic ale byłam taka zrelaksowana tym spacerem ze aż moja czujność straciłam :p dodam, ze facet jest w moim wieku, 33 lata, jest sam, obawiam się ze bym popłynęła, a może trzeba było? może next time jakaś refleksja by mu do głowy przyszła zanim by walnął taki tekst do kobiety ?
Stary 2020-12-12, 19:45   #4463
Justysia2203
Wtajemniczenie

Ja jestem po wizycie u lekarza... Czuje się fatalnie Mia dużo za dużo waży, dziś 28+1 i waga 1540g i aspiruje do wcześniejszego opuszczenia gniazdka.... Już nie wiem czy dobrze zrozumieliśmy bo byliśmy w takim szoku, ale chyba przechodzimy pod opiekę lekarza i wizyty będziemy mieć co tydzień chyba przez najbliższe 4tyg....

Justysia2203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-12, 19:55   #4464
stookrotka1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justysia2203 Pokaż wiadomość
Ja jestem po wizycie u lekarza... Czuje się fatalnie Mia dużo za dużo waży, dziś 28+1 i waga 1540g i aspiruje do wcześniejszego opuszczenia gniazdka.... Już nie wiem czy dobrze zrozumieliśmy bo byliśmy w takim szoku, ale chyba przechodzimy pod opiekę lekarza i wizyty będziemy mieć co tydzień chyba przez najbliższe 4tyg....

Kurcze fakt trochę dużo ale wiesz dlaczego tak dużo waży jest w ogóle jakaś tego przyczyna?

kocham ...
Stary 2020-12-12, 20:04   #4465
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stookrotka1991 Pokaż wiadomość
Kurcze fakt trochę dużo ale wiesz dlaczego tak dużo waży jest w ogóle jakaś tego przyczyna?

Możliwe że za dużo wit D i za mało ruchu. Lekarz kazał mi zmniejszyć wit D z 9kropelek do 7, zmniejszyć do minimum cukier i tłuszcze, ograniczyć mleko i spacerować. Fakt przez ostatnie 2tyg tego ruchu to miałam minimum, były dni że pójście do toalety były wyczynem przez chorobę, no ale akurat mleka w ogóle nie piję bo źle się po nim czuje, cukru no może faktycznie teraz było więcej przez sok malinowy i miód, a tłuszcze hmm no może dam radę coś ograniczyć ale wykluczyć też nie mogę jakoś bardzo w poniedziałek idę na badania to może coś się wyjaśni, nie miałam jeszcze krzywej cukrowej mam nadzieję że cukrzycy nie ma no ale to by też sporo wyjaśniło.

Stary 2020-12-12, 20:04   #4466
drzewosandalowe
Zadomowienie

Cytat:

Niewykryta cukrzyca ciążowa na czas?

drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-12, 20:13   #4467
Persefonia
Rozeznanie

Cytat:
Możliwe że za dużo wit D i za mało ruchu. Lekarz kazał mi zmniejszyć wit D z 9kropelek do 7, zmniejszyć do minimum cukier i tłuszcze, ograniczyć mleko i spacerować. Fakt przez ostatnie 2tyg tego ruchu to miałam minimum, były dni że pójście do toalety były wyczynem przez chorobę, no ale akurat mleka w ogóle nie piję bo źle się po nim czuje, cukru no może faktycznie teraz było więcej przez sok malinowy i miód, a tłuszcze hmm no może dam radę coś ograniczyć ale wykluczyć też nie mogę jakoś bardzo w poniedziałek idę na badania to może coś się wyjaśni, nie miałam jeszcze krzywej cukrowej mam nadzieję że cukrzycy nie ma no ale to by też sporo wyjaśniło.

A może to błąd pomiarów?

Stary 2020-12-12, 20:21   #4468
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez drzewosandalowe Pokaż wiadomość
Niewykryta cukrzyca ciążowa na czas?

Bardzo możliwe, miałam w tamtą środę iść na badanie ale przez ten francowaty covid nie mogłam... Wcześniej cukier miałam super ale no wiadomo jak to jest...

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Persefonia Pokaż wiadomość
A może to błąd pomiarów?

Nie mam pojęcia... Trochę to dla mnie nie do ogarnięcia

Stary 2020-12-12, 20:22   #4469
pani_smith
Zakorzenienie

U mnie też bojowy weekend.

Wkurza mnie rozpierdziel w domu - dalej nie ma frontów, wszędzie leża skrzynki z narzędziami i panuje ogolny rozgardiasz, a Stary ma czas. Okazuje się, że czegoś tam w ogóle nie zamówił, no trzymajcie mnie 🤬 jestem tak wściekła, że aż mnie brzuch rozbolał i zagroziłam, że jeśli do Świąt nie będzie skończone, to sobie znajdę fachowca, który mi dokończy ten remont bez niego. I zaczęłam googlać, boje się że nie na żarty powinnam zacząć gromadzić te kontakty 😠

Mam dość, totalnie siadł mi humor i czuję się do d.

@Justysia2203 - mam nadzieję, że zaraz się wyjaśni, czemu dzidzia tak przykoksowała. 1,5 kg to całkiem konkretny ciezar do noszenia

wróciłam
Stary 2020-12-12, 23:01   #4470
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, dzięki za opinie dziewczyny, utwierdzilyscie mnie w przekonaniu ze to nie ja jestem przewrażliwiona i sie czepiam i ze nie tak powinno być to prowadzone, a może wiele szkół rodzenia tak wyglada? Dziwić się potem ze kobitki są załamane

Fufka super ze udało się za 100 przewijak z pojemnikami, ja te pojemniki na Allegro musiałam kupić za 40 zł bo w ikei ich nie ma od dawna, ani online, ani stacjonarnie a podobno bardzo się przydają plus za przewijak ten drewniany 100 dałam

My się dużo kłóciliśmy na początku, TZ zapominał ze jestem w ciąży i trochę próbował wykorzystać moj wolny czas żebym zasuwala w domu plus denerwowalo go chyba moje leżenie (łożysko przodowalo na początku, miałam leżeć jak najwiecej)

Teraz jak widzi wielki bebzon to już nie tak łatwo o tym zapomnieć i jest sielanka na razie

Dziś zrobiłam z psem ponad 5 km, spotkałam znajomego dalekiego, pogratulował mi ciąży i dodał „No bo już był czas najwyższy” yyyyyyy.... co za koles, potem żałowałam ze mu nie odpowoedzialam nic ale byłam taka zrelaksowana tym spacerem ze aż moja czujność straciłam dodam, ze facet jest w moim wieku, 33 lata, jest sam, obawiam się ze bym popłynęła, a może trzeba było? może next time jakaś refleksja by mu do głowy przyszła zanim by walnął taki tekst do kobiety ?
Najpierw chciałam ten za 99, ale on jest węższy i podobno tylko ta dmuchana wkładka do niego pasuje. Dlatego też wczoraj najpierw miałam jechać po przewijak Woodie's, ale z niego zrezygnowałam.
My się pokłóciliśmy o to, że luby dał hajs zbieraczom złomu (moim zdaniem za dużo), a potem, że umył okno (złym płynem i brudną ścierką). No bzdury totalne, aż mi wstyd.
Tez usłyszałam taki komentarz, nawet dwa razy, z tym że od sąsiada. Pierwszy raz po jakiś kilku miesiącach znajomości z TŻ. Drugi raz w zeszłym tygodniu. No nie na miejscu, ale jestem w stanie mu to wybaczyć.
Cytat:

Mam nadzieję, że szybko uda się ustalić przyczynę i bąbla przystopować. Zdrówka.

Pani nie warto się denerwować

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości