|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Witam
Jestem tu nowa ,nawet nie wiem czy uda mi się dodać post😀otóż biorę drugie opakowanie tabletek vibin wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ,że zanim się zorientowałam używałam do wybielania zębów proszek z aktywnego wegla(ale nie taki leczniczy,100%naturalny z drzewa kokosowego)i jestem cala w stresie,że mogłam obniżyć dzialanie tabletek...zazwyczaj myłam po braniu tabletki ,ale nie raz przed wzięciem... |
|
|
|
|
#4682 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
moim zdaniem nie miało to żadnego wpływu na antykoncepcję Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4683 |
|
Przyczajenie
|
Tak też sobie to tłumaczę...ale to samo jakoś przychodzi,żadnej nie pominęłam,nie wymiotowałam,nie miałam biegunki,wiec chyba jakos proszek nie wpłynie na tabletki
|
|
|
|
|
#4684 |
|
Przyczajenie
|
Czy jeśli pierwsze opakowanie tabletek skończyło się w środę (ostatnia tabletka w środę), to pierwszą następnego opakowania należy wziąć w czwartek następnego tygodnia?
Czy antykoncepcja jest wtedy zachowana (od pierwszej tabletki drugiego opakowania)? Co jeśli przy pierwszej tabletce drugiego opakowania opóźnienie wyniesie do 12h? Czy nadal jest zachowana? Czy może dla świętego spokoju lepiej brać tabletkę dzień wcześniej, tj. w środę opakowanie kończyć i w środę za tydzień zacząć następne? |
|
|
|
|
#4685 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny w połowie opakowania tabletek niestety gdzieś je zgubiłam. Kupiłam nowe i teraz pytanie, czy spokojnie moge zażyć teraz ta tabletkę z drugiego tygodnia z soboty jaka normalnie bym brała i potem po przerwie 7dniowej moge zaczac brać tabletki od pierwszego tygodnia z tego samego opakowania? Czy kupić i zaczac nowe?
|
|
|
|
|
#4686 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4687 | |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4688 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli w czwartek zaczęłaś przerwę, to w następny czwartek zaczynasz nowe opakowanie. Przerwa trwa 7 dni, ta granica jest bezpieczna. Antykoncepcja będzie zachowana, o ile zaczniesz nowe opakowanie. Organizm to nie idealnie działająca maszyna, jak się spóźnisz do 12h to nic się nie stanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#4689 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Dotychczas brałam tabletki Vines (ultraniskodawkowe 24+4) i po ok. roku stosowania dostałam plamień w środku cyklu przy 13 tabletce (zdarzyły się również 2 miesiące temu ale pod koniec czynnych). Byłam u gin, przepisała mi Kontracept (wyższą dawkę), kazała dokończyć Vines razem z placebo i zacząć po placebo nowe tabletki. To plamienie rozwinęło się w krwawienie jeszcze zanim wzięłam placebo, a w dniu, w którym powinnam dostać krwawienie z odstawienia to krwawienie było najbardziej intensywne i następnego dnia już jedynie delikatne plamienie (jak końcówka okresu) i po tych 2 tygodniach męczarni zmierza to wszystko ku końcowi. Pod koniec czynnych tabletek miałam jeszcze biegunkę o której wspomniałam w poprzednich postach, ale tak jak pisałam była ona przed przyjęciem tabletki, następnego dnia też luźny stolec ale nie biegunkowy i też tylko przed przyjęciem, więc uznałam, że tabletki normalnie się wchłonęły. Dziś zgodnie z zaleceniem gin przyjęłam 1 tabletke nowych tabletek. Rozumiem że antykoncepcja cały czas jest zachowana i mogę spokojnie w tym 1 tygodniu współżyć bez obaw? Po prostu dużo rewolucji ostatnimi czasy Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4690 |
|
Przyczajenie
|
Hej!
Tabletki anty biorę już jakieś 4 lata. Opakowanie kończę zawsze w czwartek, a krwawienie pojawiało się zazwyczaj w sobotę/niedzielę. Zawsze regularne, trwające około 3-4 dni, normalnej obfitości. Od 3 miesięcy zażywam tabletki antydepresyjne, psychotropy Asertin w związku z nerwicą natręctw. Ostatnie trzy krwawienia były baaaardzo skąpe. Zaczynały się w niedzielę lub poniedziałek i kończyły się tego samego dnia, było to tylko lekkie plamienie trwające kilka godzin. W ulotce Asertinu jest napisane tylko, że może powodować zaburzenia miesiączkowania. Przyznam, że trochę mnie to martwi. Czy myślicie, że te skąpe krwawienia to wina tego leku? Antykoncepcja raczej nie powinna być zaburzona, przynajmniej nie znalazłam nigdzie takich informacji. Czy tabletki anty działają ok? Z góry dziękuję! |
|
|
|
|
#4691 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, potrzebuje rady. Ostatnie współżycie miałam pod koniec września, dzień po dostałam plamienia ale najprawdopodobniej był to uraz. Krwawienie z odstawienia wystąpiło. Od tamtego czasu aż po dziś na każdym teście ciążowym wychodzi jedna kreska, jednak po wyschnięciu widać zarys drugiej, raz mocniejsza, raz lżejsza. 30 listopada byłam na badaniu cytologicznym plus miałam wykonywane USG, lekarz nic nie wspomniał o widocznej ciąży, jednak głupia nawet o to nie zapytałam. Czy po prawie 3 miesiącach, z krwawieniami po odstawieniu tabletek jest możliwość że ta ledwo widoczna druga kreska po tak długim czasie coś oznacza? Daje sama sobie do zrozumienia że do tego czasu to byłyby już 2 porządne krechy ale sama nie wiem...
|
|
|
|
|
#4692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4693 |
|
miss twin peaks
|
Hej dziewczyny,
jest tu ktoś, kto bierze Microgynon 21? |
|
|
|
|
#4694 |
|
Zakorzenienie
|
Biorę tabletki o takim samym składzie jak microgynon. Jakie masz pytanie?
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4695 | |
|
miss twin peaks
|
Cytat:
Sama była zaskoczona. W międzyczasie sama sprawdziłam w różnych aptekach internetowych i wszędzie produkt niedostępny. NIe wiem co się dzieje, nie znalazłam póki co żadnej informacji, że ma być wycofany. Jeśli tak jest faktycznie, to będę musiała przestawić się na jakiś zamiennik, tylko ciekawe, czy też jest refundowany? |
|
|
|
|
|
#4696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A biorę dokładnie takie jak w załączniku Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Załącznik 7736737
Edytowane przez czekoladka3 Czas edycji: 2020-12-23 o 19:55 |
|
|
|
|
|
#4697 | |
|
miss twin peaks
|
Cytat:
Mogłabyś podesłać mi na pw?
|
|
|
|
|
|
#4699 |
|
Przyczajenie
|
Pierwszy raz z partnerem przedwczoraj uprawialiśmy seks bez gumki, tabletki biorę od roku we wrzesniu zmieniłam z Vines na Vibin mini, biorę co do godziny, czasem może 30 minut opóźnienia, czy mam być spokojna? Nie potrafię zaufać samym tabletkom...
---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Dodam ze jakoś dziwnie się dziś czuje, nie wiem czy to stres czy co.. ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Dodam ze jakoś dziwnie się dziś czuje, nie wiem czy to stres czy co.. ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Dodam ze jakoś dziwnie się dziś czuje, nie wiem czy to stres czy co.. |
|
|
|
|
#4700 | |
|
Lady in red.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym tabletki nie byłyby tak popularna metoda, gdyby nie ich skuteczność. Jeśli te argumenty do Ciebie nie trafiają, to niestety nikt za wiele nie pomoże... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4702 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam podobne myślenie z krazkiem, nie potrafię się przełamać. Czytam nasze forum, probuje sobie przetłumaczyć i jest lepiej. Tyle ze ja stosuje krazek, tabletki nie są dla mnie i mimo ze skuteczność jest dość podobna to sie zastanawiam czy aby na pewno...
|
|
|
|
|
#4703 |
|
Przyczajenie
|
@domixxxx powiem Ci, ze od sierpnia tez przyjmuje sertraline i mam to samo, kompletny brak krwawienia
tez denerwowałam się okropnie że może coś nie tak (od razu mam czarne myśli, leczę depresje) ale konsultowałam i z ginekologiem i z psychiatra i wszystko ok, to normalne. Teraz po 4 mc przyszło krwawienie (spóźnione, bo w 5 dniu przerwy, zawsze było w 2-3 dniu) takie jak przed braniem antydepresantów. Nie ma się co martwić
|
|
|
|
|
#4704 |
|
Przyczajenie
|
Hej, 13.11 zgubiłam opakowanie tabletek, pominęłam z tamtego opakowania 3 ostatnie tabletki, czyli wzięłam ich 18. Zaczęłam swoją przerwę w piątek, która trwała 3 dni, ponieważ w poniedziałek zaczęłam nowe opakowanie. Skróciłam przerwę żeby nie zmieniać dnia rozpoczęcia nowego opakowania. Później brałam już tabletki regularnie, nie odbywałam stosunku z chłopakiem. 30.11 ( z opakowania które zaczęłam po 3 dniowej przerwie) wzięłam 15 tabletkę po 9 rano zamiast poprzedniego dnia wieczorem (zazwyczaj jem tabletki między 21.50 a 23). Kontynuowałam opakowanie do końca, zrobiłam przerwę jak zwykle po skończeniu całego opakowania, pojawiło się krwawienie z odstawienia. Chciałabym zapytać czy skuteczność jest zachowana przy kolejnym opakowaniu? Teraz biorę tabletki regularnie przez całe opakowanie i żadnej nie pominęłam ( dzisiaj będę zażywać 13 tabletkę z blistra).
|
|
|
|
|
#4705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4706 |
|
Zakorzenienie
|
Ja brałam microgynon, ale z czasem zauważyłam skutki uboczne. Bardzo dostępne leki, były zawsze i w każdej aptece.
|
|
|
|
#4707 |
|
Przyczajenie
|
DZIEWCZYNY POMOCY!!!!!!
o 20:00 wzięłam ostatnia tabletkę z blistra a po 2-3h wystąpiła u mnie lekka biegunka, tzn kilka luźnych stolcy do tego bardzo mocny ból brzucha i z racji tego o 23 zazyłam kolejna tabletkę. Czy moge normalnie od jutra poniedziałku robic 7dniową przerwę i zaczac brać nowe opakowanie od następnego poniedziałku? Błagam nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja i jestem w panice |
|
|
|
|
#4708 | |
|
Lady in red.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4709 |
|
Przyczajenie
|
A jeśli ta tabletka która wzięłam o 20 jednak się wchłonęła i teraz biorąc kolejna o 23 wzięłam dwie pod rząd ? To ma jakiś wpływ na krwawienie z odstawienia i przerwę? 🤦🏻☠♀️
|
|
|
|
|
#4710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nie to nie masz się czym martwić.Zrób normalnie przerwę i się nie martw na zapas. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.

otóż biorę drugie opakowanie tabletek vibin wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ,że zanim się zorientowałam używałam do wybielania zębów proszek z aktywnego wegla(ale nie taki leczniczy,100%naturalny z drzewa kokosowego)i jestem cala w stresie,że mogłam obniżyć dzialanie tabletek...zazwyczaj myłam po braniu tabletki ,ale nie raz przed wzięciem...
moim zdaniem nie miało to żadnego wpływu na antykoncepcję

Sama była zaskoczona.
Mogłabyś podesłać mi na pw?

♀️