Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;) cz.VII - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-12-19, 14:44   #4681
Agata331
Przyczajenie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Witam

Jestem tu nowa ,nawet nie wiem czy uda mi się dodać post😀otóż biorę drugie opakowanie tabletek vibin wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ,że zanim się zorientowałam używałam do wybielania zębów proszek z aktywnego wegla(ale nie taki leczniczy,100%naturalny z drzewa kokosowego)i jestem cala w stresie,że mogłam obniżyć dzialanie tabletek...zazwyczaj myłam po braniu tabletki ,ale nie raz przed wzięciem...
Agata331 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-19, 15:01   #4682
czekoladka3
Zakorzenienie

Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)

Cytat:
Napisane przez Agata331 Pokaż wiadomość
Witam

Jestem tu nowa ,nawet nie wiem czy uda mi się dodać postotóż biorę drugie opakowanie tabletek vibin wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ,że zanim się zorientowałam używałam do wybielania zębów proszek z aktywnego wegla(ale nie taki leczniczy,100%naturalny z drzewa kokosowego)i jestem cala w stresie,że mogłam obniżyć dzialanie tabletek...zazwyczaj myłam po braniu tabletki ,ale nie raz przed wzięciem...
Przecież nie połykałas tego proszku moim zdaniem nie miało to żadnego wpływu na antykoncepcję

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Stary 2020-12-19, 15:07   #4683
Agata331
Przyczajenie

Tak też sobie to tłumaczę...ale to samo jakoś przychodzi,żadnej nie pominęłam,nie wymiotowałam,nie miałam biegunki,wiec chyba jakos proszek nie wpłynie na tabletki
Agata331 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-19, 15:30   #4684
zeneksalamandra
Przyczajenie

Czy jeśli pierwsze opakowanie tabletek skończyło się w środę (ostatnia tabletka w środę), to pierwszą następnego opakowania należy wziąć w czwartek następnego tygodnia?
Czy antykoncepcja jest wtedy zachowana (od pierwszej tabletki drugiego opakowania)? Co jeśli przy pierwszej tabletce drugiego opakowania opóźnienie wyniesie do 12h? Czy nadal jest zachowana?
Czy może dla świętego spokoju lepiej brać tabletkę dzień wcześniej, tj. w środę opakowanie kończyć i w środę za tydzień zacząć następne?
zeneksalamandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-19, 19:07   #4685
Martyna280914
Przyczajenie

dziewczyny w połowie opakowania tabletek niestety gdzieś je zgubiłam. Kupiłam nowe i teraz pytanie, czy spokojnie moge zażyć teraz ta tabletkę z drugiego tygodnia z soboty jaka normalnie bym brała i potem po przerwie 7dniowej moge zaczac brać tabletki od pierwszego tygodnia z tego samego opakowania? Czy kupić i zaczac nowe?
Martyna280914 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-19, 19:54   #4686
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-20, 13:13   #4687
AnnaVanDort
Ex Mod Zbawca Wizażowy

Cytat:
Napisane przez NocnaWiedma Pokaż wiadomość
U mnie zazwyczaj krwawienie to był 3 lub 4 dzień. Nie powinnaś się tym stresować. Antykoncepcja naprawdę działa. Ja nie mam dzieci, moje przyjaciółki nie mają dzieci... Jest to sposób któremu można zaufać i nie stresować się.
Dziękuję Ci krwawienie przyszło dzisiaj rano, czyli 5 dnia

I've been diagnosed with a type of amnesia where I deny the existence of certain 80's bands.
There is no cure.
AnnaVanDort jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-20, 15:32   #4688
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zeneksalamandra Pokaż wiadomość
Czy jeśli pierwsze opakowanie tabletek skończyło się w środę (ostatnia tabletka w środę), to pierwszą następnego opakowania należy wziąć w czwartek następnego tygodnia?
Czy antykoncepcja jest wtedy zachowana (od pierwszej tabletki drugiego opakowania)? Co jeśli przy pierwszej tabletce drugiego opakowania opóźnienie wyniesie do 12h? Czy nadal jest zachowana?
Czy może dla świętego spokoju lepiej brać tabletkę dzień wcześniej, tj. w środę opakowanie kończyć i w środę za tydzień zacząć następne?
Nie masz naklejek, które ulatwiaja ogarnianie dni?
Jeśli w czwartek zaczęłaś przerwę, to w następny czwartek zaczynasz nowe opakowanie.
Przerwa trwa 7 dni, ta granica jest bezpieczna.
Antykoncepcja będzie zachowana, o ile zaczniesz nowe opakowanie. Organizm to nie idealnie działająca maszyna, jak się spóźnisz do 12h to nic się nie stanie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Martyna280914 Pokaż wiadomość
dziewczyny w połowie opakowania tabletek niestety gdzieś je zgubiłam. Kupiłam nowe i teraz pytanie, czy spokojnie moge zażyć teraz ta tabletkę z drugiego tygodnia z soboty jaka normalnie bym brała i potem po przerwie 7dniowej moge zaczac brać tabletki od pierwszego tygodnia z tego samego opakowania? Czy kupić i zaczac nowe?
Zapewne masz tabletki o takim samym składzie, więc możesz spokojnie je przyjąć.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-20, 21:37   #4689
Missdarkness23
Przyczajenie

Hej

Dotychczas brałam tabletki Vines (ultraniskodawkowe 24+4) i po ok. roku stosowania dostałam plamień w środku cyklu przy 13 tabletce (zdarzyły się również 2 miesiące temu ale pod koniec czynnych). Byłam u gin, przepisała mi Kontracept (wyższą dawkę), kazała dokończyć Vines razem z placebo i zacząć po placebo nowe tabletki. To plamienie rozwinęło się w krwawienie jeszcze zanim wzięłam placebo, a w dniu, w którym powinnam dostać krwawienie z odstawienia to krwawienie było najbardziej intensywne i następnego dnia już jedynie delikatne plamienie (jak końcówka okresu) i po tych 2 tygodniach męczarni zmierza to wszystko ku końcowi. Pod koniec czynnych tabletek miałam jeszcze biegunkę o której wspomniałam w poprzednich postach, ale tak jak pisałam była ona przed przyjęciem tabletki, następnego dnia też luźny stolec ale nie biegunkowy i też tylko przed przyjęciem, więc uznałam, że tabletki normalnie się wchłonęły. Dziś zgodnie z zaleceniem gin przyjęłam 1 tabletke nowych tabletek. Rozumiem że antykoncepcja cały czas jest zachowana i mogę spokojnie w tym 1 tygodniu współżyć bez obaw? Po prostu dużo rewolucji ostatnimi czasy Pozdrawiam
Missdarkness23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-20, 22:53   #4690
domixxxx
Przyczajenie

Hej!
Tabletki anty biorę już jakieś 4 lata. Opakowanie kończę zawsze w czwartek, a krwawienie pojawiało się zazwyczaj w sobotę/niedzielę. Zawsze regularne, trwające około 3-4 dni, normalnej obfitości.
Od 3 miesięcy zażywam tabletki antydepresyjne, psychotropy Asertin w związku z nerwicą natręctw. Ostatnie trzy krwawienia były baaaardzo skąpe. Zaczynały się w niedzielę lub poniedziałek i kończyły się tego samego dnia, było to tylko lekkie plamienie trwające kilka godzin. W ulotce Asertinu jest napisane tylko, że może powodować zaburzenia miesiączkowania.
Przyznam, że trochę mnie to martwi. Czy myślicie, że te skąpe krwawienia to wina tego leku? Antykoncepcja raczej nie powinna być zaburzona, przynajmniej nie znalazłam nigdzie takich informacji. Czy tabletki anty działają ok?
Z góry dziękuję!
domixxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-23, 07:47   #4691
Szypaa
Przyczajenie

Hej dziewczyny, potrzebuje rady. Ostatnie współżycie miałam pod koniec września, dzień po dostałam plamienia ale najprawdopodobniej był to uraz. Krwawienie z odstawienia wystąpiło. Od tamtego czasu aż po dziś na każdym teście ciążowym wychodzi jedna kreska, jednak po wyschnięciu widać zarys drugiej, raz mocniejsza, raz lżejsza. 30 listopada byłam na badaniu cytologicznym plus miałam wykonywane USG, lekarz nic nie wspomniał o widocznej ciąży, jednak głupia nawet o to nie zapytałam. Czy po prawie 3 miesiącach, z krwawieniami po odstawieniu tabletek jest możliwość że ta ledwo widoczna druga kreska po tak długim czasie coś oznacza? Daje sama sobie do zrozumienia że do tego czasu to byłyby już 2 porządne krechy ale sama nie wiem...
Szypaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-23, 09:48   #4692
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szypaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, potrzebuje rady. Ostatnie współżycie miałam pod koniec września, dzień po dostałam plamienia ale najprawdopodobniej był to uraz. Krwawienie z odstawienia wystąpiło. Od tamtego czasu aż po dziś na każdym teście ciążowym wychodzi jedna kreska, jednak po wyschnięciu widać zarys drugiej, raz mocniejsza, raz lżejsza. 30 listopada byłam na badaniu cytologicznym plus miałam wykonywane USG, lekarz nic nie wspomniał o widocznej ciąży, jednak głupia nawet o to nie zapytałam. Czy po prawie 3 miesiącach, z krwawieniami po odstawieniu tabletek jest możliwość że ta ledwo widoczna druga kreska po tak długim czasie coś oznacza? Daje sama sobie do zrozumienia że do tego czasu to byłyby już 2 porządne krechy ale sama nie wiem...
Na teście zawsze w końcu pojawi się druga kreska, bo test totalnie zamaka. Wynik odczytuje się po 3-5 minutach (nie pamiętam dokładnie) i się go wyrzuca.

Stary 2020-12-23, 11:54   #4693
ukladlimbiczny
miss twin peaks

Hej dziewczyny,

jest tu ktoś, kto bierze Microgynon 21?
ukladlimbiczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-23, 16:46   #4694
czekoladka3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ukladlimbiczny Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,

Biorę tabletki o takim samym składzie jak microgynon. Jakie masz pytanie?

Stary 2020-12-23, 19:08   #4695
ukladlimbiczny
miss twin peaks

Cytat:
Napisane przez czekoladka3 Pokaż wiadomość
Biorę tabletki o takim samym składzie jak microgynon. Jakie masz pytanie?

Hej, a jakie to tabletki? Chcialam podpytać, czy też zauważyłyście problem z dostępnością w aptekach :/ Biorę Microgynon od 9 lat, próbowałam kilku różnych innych rodzajów tabsów, ale po wszystkich czułam się koszmarnie i tylko on mi podpasował. Ostatnio poszłam jak zwykle do apteki zrealizować receptę i farmaceutka powiedziała, że nie ma - sprawdziła dostępność i okazało się, że nie ma go w ogóle w hurtowniach Sama była zaskoczona.

W międzyczasie sama sprawdziłam w różnych aptekach internetowych i wszędzie produkt niedostępny. NIe wiem co się dzieje, nie znalazłam póki co żadnej informacji, że ma być wycofany. Jeśli tak jest faktycznie, to będę musiała przestawić się na jakiś zamiennik, tylko ciekawe, czy też jest refundowany?
Stary 2020-12-23, 19:52   #4696
czekoladka3
Zakorzenienie

Cytat:
Hej, a jakie to tabletki? Chcialam podpytać, czy też zauważyłyście problem z dostępnością w aptekach :/ Biorę Microgynon od 9 lat, próbowałam kilku różnych innych rodzajów tabsów, ale po wszystkich czułam się koszmarnie i tylko on mi podpasował. Ostatnio poszłam jak zwykle do apteki zrealizować receptę i farmaceutka powiedziała, że nie ma - sprawdziła dostępność i okazało się, że nie ma go w ogóle w hurtowniach Sama była zaskoczona.

W międzyczasie sama sprawdziłam w różnych aptekach internetowych i wszędzie produkt niedostępny. NIe wiem co się dzieje, nie znalazłam póki co żadnej informacji, że ma być wycofany. Jeśli tak jest faktycznie, to będę musiała przestawić się na jakiś zamiennik, tylko ciekawe, czy też jest refundowany?
Niestety nie pomogę bo mieszkam w Holandii. Wybierałam nowe opakowania miesiąc temu i nie było problemu z dostępnością.
A biorę dokładnie takie jak w załączniku

Załącznik 7736737

Edytowane przez czekoladka3
Czas edycji: 2020-12-23 o 19:55
czekoladka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-23, 20:18   #4697
ukladlimbiczny
miss twin peaks

Cytat:
Napisane przez czekoladka3 Pokaż wiadomość
Niestety nie pomogę bo mieszkam w Holandii. Wybierałam nowe opakowania miesiąc temu i nie było problemu z dostępnością.
A biorę dokładnie takie jak w załączniku

Załącznik 7736737
Wyświetla mi się "błędny załącznik" Mogłabyś podesłać mi na pw?
Stary 2020-12-23, 22:06   #4698
czekoladka3
Zakorzenienie

Już wysłałam

Stary 2020-12-24, 11:07   #4699
vcxz322
Przyczajenie

Pierwszy raz z partnerem przedwczoraj uprawialiśmy seks bez gumki, tabletki biorę od roku we wrzesniu zmieniłam z Vines na Vibin mini, biorę co do godziny, czasem może 30 minut opóźnienia, czy mam być spokojna? Nie potrafię zaufać samym tabletkom...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Dodam ze jakoś dziwnie się dziś czuje, nie wiem czy to stres czy co..

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

vcxz322 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-24, 11:42   #4700
NocnaWiedma
Lady in red.

Cytat:
Napisane przez vcxz322 Pokaż wiadomość
Pierwszy raz z partnerem przedwczoraj uprawialiśmy seks bez gumki, tabletki biorę od roku we wrzesniu zmieniłam z Vines na Vibin mini, biorę co do godziny, czasem może 30 minut opóźnienia, czy mam być spokojna? Nie potrafię zaufać samym tabletkom...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Możesz się nie bać. Sama biorę pigulki od 10 lat z przerwami i dzieci brak. U przyjaciółek też brak. Żadna dodatkowych zabezpieczeń nie używa. Porozmawiaj z innymi osobami korzystającymi z nich, powinno Cię to uspokoić co do ich bezpieczeństwa.

Stary 2020-12-25, 09:50   #4701
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vcxz322 Pokaż wiadomość

Ja nigdy nie stosowałam podwójnego zabezpieczenia. Po to stosuję antykoncepcje, która ingeruje mocno w mój organizm, żeby nie obawiać się ciąży i być spokojną.
Poza tym tabletki nie byłyby tak popularna metoda, gdyby nie ich skuteczność.
Jeśli te argumenty do Ciebie nie trafiają, to niestety nikt za wiele nie pomoże...

Stary 2020-12-25, 11:17   #4702
Fiolek0000
Przyczajenie

Ja mam podobne myślenie z krazkiem, nie potrafię się przełamać. Czytam nasze forum, probuje sobie przetłumaczyć i jest lepiej. Tyle ze ja stosuje krazek, tabletki nie są dla mnie i mimo ze skuteczność jest dość podobna to sie zastanawiam czy aby na pewno...
Fiolek0000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-26, 14:44   #4703
TryToChange
Przyczajenie

@domixxxx powiem Ci, ze od sierpnia tez przyjmuje sertraline i mam to samo, kompletny brak krwawienia tez denerwowałam się okropnie że może coś nie tak (od razu mam czarne myśli, leczę depresje) ale konsultowałam i z ginekologiem i z psychiatra i wszystko ok, to normalne. Teraz po 4 mc przyszło krwawienie (spóźnione, bo w 5 dniu przerwy, zawsze było w 2-3 dniu) takie jak przed braniem antydepresantów. Nie ma się co martwić
TryToChange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-26, 20:04   #4704
michalinaem
Przyczajenie

Hej, 13.11 zgubiłam opakowanie tabletek, pominęłam z tamtego opakowania 3 ostatnie tabletki, czyli wzięłam ich 18. Zaczęłam swoją przerwę w piątek, która trwała 3 dni, ponieważ w poniedziałek zaczęłam nowe opakowanie. Skróciłam przerwę żeby nie zmieniać dnia rozpoczęcia nowego opakowania. Później brałam już tabletki regularnie, nie odbywałam stosunku z chłopakiem. 30.11 ( z opakowania które zaczęłam po 3 dniowej przerwie) wzięłam 15 tabletkę po 9 rano zamiast poprzedniego dnia wieczorem (zazwyczaj jem tabletki między 21.50 a 23). Kontynuowałam opakowanie do końca, zrobiłam przerwę jak zwykle po skończeniu całego opakowania, pojawiło się krwawienie z odstawienia. Chciałabym zapytać czy skuteczność jest zachowana przy kolejnym opakowaniu? Teraz biorę tabletki regularnie przez całe opakowanie i żadnej nie pominęłam ( dzisiaj będę zażywać 13 tabletkę z blistra).
michalinaem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-27, 16:08   #4705
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michalinaem Pokaż wiadomość
Hej, 13.11 zgubiłam opakowanie tabletek, pominęłam z tamtego opakowania 3 ostatnie tabletki, czyli wzięłam ich 18. Zaczęłam swoją przerwę w piątek, która trwała 3 dni, ponieważ w poniedziałek zaczęłam nowe opakowanie. Skróciłam przerwę żeby nie zmieniać dnia rozpoczęcia nowego opakowania. Później brałam już tabletki regularnie, nie odbywałam stosunku z chłopakiem. 30.11 ( z opakowania które zaczęłam po 3 dniowej przerwie) wzięłam 15 tabletkę po 9 rano zamiast poprzedniego dnia wieczorem (zazwyczaj jem tabletki między 21.50 a 23). Kontynuowałam opakowanie do końca, zrobiłam przerwę jak zwykle po skończeniu całego opakowania, pojawiło się krwawienie z odstawienia. Chciałabym zapytać czy skuteczność jest zachowana przy kolejnym opakowaniu? Teraz biorę tabletki regularnie przez całe opakowanie i żadnej nie pominęłam ( dzisiaj będę zażywać 13 tabletkę z blistra).
Nie ma powodu, by antykoncepcja nie była zachowana.

Stary 2020-12-27, 16:46   #4706
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny,

Ja brałam microgynon, ale z czasem zauważyłam skutki uboczne. Bardzo dostępne leki, były zawsze i w każdej aptece.

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-27, 23:13   #4707
Martyna280914
Przyczajenie

DZIEWCZYNY POMOCY!!!!!!

o 20:00 wzięłam ostatnia tabletkę z blistra a po 2-3h wystąpiła u mnie lekka biegunka, tzn kilka luźnych stolcy do tego bardzo mocny ból brzucha i z racji tego o 23 zazyłam kolejna tabletkę. Czy moge normalnie od jutra poniedziałku robic 7dniową przerwę i zaczac brać nowe opakowanie od następnego poniedziałku? Błagam nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja i jestem w panice
Stary 2020-12-27, 23:16   #4708
NocnaWiedma
Lady in red.

Cytat:
DZIEWCZYNY POMOCY!!!!!!

o 20:00 wzięłam ostatnia tabletkę z blistra a po 2-3h wystąpiła u mnie lekka biegunka, tzn kilka luźnych stolcy do tego bardzo mocny ból brzucha i z racji tego o 23 zazyłam kolejna tabletkę. Czy moge normalnie od jutra poniedziałku robic 7dniową przerwę i zaczac brać nowe opakowanie od następnego poniedziałku? Błagam nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja i jestem w panice
Tak. Możesz od jutra normalnie robić przerwę. Wszystko jest ok.

Stary 2020-12-27, 23:23   #4709
Martyna280914
Przyczajenie

A jeśli ta tabletka która wzięłam o 20 jednak się wchłonęła i teraz biorąc kolejna o 23 wzięłam dwie pod rząd ? To ma jakiś wpływ na krwawienie z odstawienia i przerwę? 🤦🏻☠♀️
Stary 2020-12-28, 10:27   #4710
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
A jeśli ta tabletka która wzięłam o 20 jednak się wchłonęła i teraz biorąc kolejna o 23 wzięłam dwie pod rząd ? To ma jakiś wpływ na krwawienie z odstawienia i przerwę? 🤦🏻♀️
A dzisiaj masz biegunkę? Jeśli nie to nie masz się czym martwić.
Zrób normalnie przerwę i się nie martw na zapas.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości