|
|
#2371 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
Cytat:
Piekne zdjecia.. wszystkie.. U mnie lepiej, jutro Ci wszystko napisze. Dzieki za smsa
|
|
|
|
|
#2372 |
|
Zadomowienie
|
oooo znam gory wicklow, sliczne sliczne
co do ostatniej foty.........bosz ale obciach
|
#2373 |
|
Raczkowanie
|
hello dziewczyny emigrantki
ja siedze od kilku miesiecy w Leicester, w GB, wiec po sasiedzku i mam zamiar tu troche pobyc, dwa lata na pewno. Za ok rok (wrzesien 2009 lub maj 2010) planujemy sie pobrac z moim TZ nareszcie moze to glupie pytanie, ale jak wyscie zalatwialy wszystkie sprawy przedslubne, nie mowiac juz o organizacji wesela na odleglosc? nie chcialabym zrzucac na barki rodzicow calych przygotowan, bo oni tez pracuja i duzo czasu nie maja. a latanie do Polszy co miesiac tez mnie nie urzadza... poradzcie, plissss
|
|
|
|
#2374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
#2375 |
|
Rozeznanie
|
Ja jestem w trakcie organizowania slubu. I wszystko zalezy jak chcecie ten slub zoorganizowac. Ja np. organizuje w ekskluzywnym hotelu. Pani manager ktora jest odpowiedzialna za to, wszystkim sie zajmuje sama. Proponuje menu, ilosc kelnerow, torty, kwiaty i nawet dekoracje sali. jezeli ma jakie spytania dzwoni lub ja dzwonie. jezeli chodzi o orkiestre bardzo duzo zespolow reklamuje sie na necie, mozna sciagnac demo ich nagran lub urywki z wesela. kapele mozna zabookowac poprzez dodzwonienie sie do niej i wplaceniu kaucji. Tak samo mozna wynajac limuzyne lub samochod, ktory ma w cenie przebranie
osobiscie musze kupic sobie sukienke i umowic sie na spotkanie z fryzjerka, kosmetyczka no i fotografem no i kosciol trzeba zaliczyc ![]() Moja kolezanka organizowala wesele w remizie, wiec miala troche stresow, bo musiala zamawiac jedzenie, osobno osoby ktore podawaly jedzenie, kucharki. musiala sama dekorowac sale, kupic ozdoby..ogolnie kupe zalatwiania. ![]() Wbrew pozorom kochane...(w dobie internetu)to wcale nie jest takie trudne, stresy zawsze beda..ale daje sie rade!!! pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
#2376 |
|
Rozeznanie
|
Ty sie nie podpisuj tylko mi tu szybko pisz wiadomosc co u Ciebie
![]() A co do slubu na odleglosc to ja przeszlam TA droge. Juz gdzies wczesniej opowiadalam o kiecce, ktora zobaczylam (na zywo) tydzien przed slubem!!! Tak ogolnie rzecz biorac "nic sie nie da" bez pomocy rodziny, badz przyjaciol. W naszym przypadku naczelnikiem calego zamieszania byla moja mama, ktora jest swietna organizatorka. Sale mielismy juz wybrana wczesniej, a menu wstepnie omowilismy przez telefon, a potem juz "za zywo" tydzien przed weselem. Zaproszenia kupione przez internet i dostarczone do Polski skad zostaly rozeslane przez nasze mamy do rodzin. Nie mielismy czasu ani zdolnosci do tworzenia wlasnych dekoracji wiec wynajelismy firme dekoratorska - wyslalam mamie naszych pomyslow (zaczerpnietych oczywiscie z Internetu) a ona juz prowadzila konsultacje z firma. Co jeszcze....garnitur kupiony tydzien przed slubem, wodka zalatwiana telefonicznie przez mojego przyszlego Meza, najklejeczki zrobilam sama w pracy, a potem wyslalam poczta do domu gdzie zostala zaangazowana moja mlodsza siostrzyczka z chlopakiem. I tyle...Acha jesli chodzi o nauki przemalzenskie to bylismy w komfortowej sytuacji bo zrobilismy je duzo wczesniej, jeszcze jako para. Dla tych co nie maja proponuje wizyte w kosciele polskim. W Dublinie takie nauki sa organizowane na 100%. Nie wiem tylko jak czesto.
|
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm....widze ze wkraczamy w tematy slubno-weselne
|
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Chyba najlepsze bedzie polaczenie obu Waszych pomyslow, czyli tak jak wakakika " Pani manager ktora jest odpowiedzialna za to, wszystkim sie zajmuje sama"-wynajmiemy jakas firme ktora zorganizuje wiekszosc rzeczy zgodnie z naszymi ustaleniami a niektorymi sprawamiu zajmie sie mama-tez jej nie chce obciazac, ale mysle ze bedzie zadowolona na dobra sprawe Jedynie te nauki mnie martwia-mozna je robic w Dublinie i uznaja je w Polsce? Bo wiekszosc moich znajomych robila je w Polsce, latali co jakis czas.. moze nie wiedzieli o takiej mozliwosci..? A pomyslec ze jeszcze pol roku temu nie chcialam slyszec o tradycyjnym slubie i przekonalam mojego W. to kameralnego wyjazdu na "egzotyczna wyspe";/ JAle jednak tradycyjny to jedyne wyjscie..tylko przeraza mnie organizacja tego wszystkiego.. |
|
|
|
#2379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cale szczescie kosmetyczke i fryzjerke mam z glowy.. ![]() Sorki za post pod postem
|
|
|
|
|
#2380 |
|
Rozeznanie
|
Ja akurat organizuje to wesele w hotelu, wiec u gory beda wynajete pokoje tylko dla gosci, wiec to zalatwi sprawe noclegow
A co do nauk przedmalzenskich, mozna takie zrobic w Dublinie w polskim kosciele. Zapisy sa w niedziele po mszy i mozna zrobic je w dwoch wariancjach: szybszym czyli kilka spotkan w tygodniu lub dluzszym co niedziele chyba. Moja przyjaciolka skonczyla niedawno, mowila ze troche dziwne, bo jakas starsza babka uczyla ja jak dogodzic mezowi ..hehhehe ..no ale nie ma co marudzic..jak trzeba to trzeba.
|
|
|
|
#2381 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A na ostatnie zajecia przyszla wlasnie taka stara babka, o ktorej pisze wikakika i mial to byz wyklad o zakladaniu rodziny, tymczasem ona przyniosla plansze i tlumaczyla co robic zeby dzieci nie miec(!) Niezapomne jak mowila ze w czasie dni plodnych kobieta moze sie czuc gorzej i moze byc rozdrazniona, na co jeden z uczestnkow spojrzal na swoja przyszla malzonke i stwierdzil ze Ona musi byc plodna caly miesiac
|
|
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tez wlasnie doszlam do wniosku, ze lepiej dzielic ten dzien z caaaala duuuuuza rodzina, choc taki kameralny slub tylko z najblizszymi ma swoj urok.. Tymczasem robie mojemu ukochanemu kluski slaskie-tak tak, z irl.ziemniakow i .. napisze czy wyszly
|
|
|
|
|
#2383 |
|
Zadomowienie
|
dla wszystkich tych ktorzy maja cos do oddania za darmo lub czegos szukaja
jumbletown.ie na terenie calej irlandii
|
#2384 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
za 2 dni opuszczam wyspę .. jednak potrzebuję na podróż (samochodową ) czegoś w rodzaju No-spy :/ . Wiem, że tu jej nie ma, ale może mają coś o podonym działaniu? wiecie? Najlepiej bez recepty Pozdrawiam
|
|
#2385 |
|
Przyczajenie
|
hehe, to ja bardzo na czasie jestem, bo mój ślub za 3 tygodnie!!! ![]() w zeszłym roku w lipcu załatwiliśmy salę, kościół, fotografa i dja. Potem w czasie okołobożonarodzeniowym wybrałam suknię. Wiosną odbyliśmy nauki przedmałżeńskie tu na miejcu w Limerick (w polskim kościele, było mnóóóóstwo ludzi) zaproszenia część rodzina dostarczyła, częśc wysłaliśmy stąd, ostatnio zamówiłam tort , zaklepałam kosmetyczkę i fryzjera... transport dla siebie i gości... obrączki... i nie pamiętam co jeszcze w każdym razie za parę dni wyjeżdżamy i bedziemy załatwiać resztę.uf. mam nadzieję, że zdążymy!!! ![]() w sumie z pomocą rodziny się da
|
|
|
|
#2386 |
|
Zadomowienie
|
kia gratulki i wszytkiego och i ach
darkKiciaMiau chodiz ci o cos na chorobe lokomocyjna??
|
#2387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TŻ ma od 2 dni owe skurcze żołądka (bez żadnych dodatkowych objawów) i znajoma lekarka z PL powiedziała, żeby brał no-spe. Pomaga, ale już prawie jej nie ma a długa podróż przed nami :/ Najwyżej skoczę do jakiejś apteki i coś może wyjaśnię ...
|
|
|
#2388 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#2389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dałabym Ci swoją, ale juz nadpoczęte pudełko, więc odpada
|
|
|
#2390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale onjest bardziej na wymioty itp...Cytat:
Ale dzięki dziewczyny za info Jak narazie jest ok, bóle ustąpiły..Czas żegnać się z Wyspą
|
|
|
#2391 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#2392 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro pierwszy dzien w pracy.. Jezu, ale sie boje
(( A myslalam ze nic nie rowna sie stresowi z obrony.. Wypale chyba cala paczke zanim wejde do budynku, a potem bede sie stresowac ze smierdze jak fabryka malboro;/
|
|
|
|
#2393 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ferguusson!! Trzymam kciuki, na pewno bedzie ok pierwsze dni gdziekolwiek zawsze są stresujące... pamiętam, jak wróciłam po pierwszym dniu mojej pierwszej pracy tutaj- podczas opowiadania wrażeń popłakałam się rzewnymi łzami.Daj znać jutro, jak Ci poszło!!
|
|
|
|
|
#2394 |
|
BAN stały
|
To ja wszystkie zdezorientowane i zestresowane przyszłe Panny Młode, a obecnie Narzeczone zapraszam do korzystania z usług konsultantki ślubnej.
Zorganizuję Wasz ślub i wesele, zaproponuję podwykonawców, dopnę szczegóły. To wszystko dla Was, aby przygotowania przedślubne nie spędzały Wam snu z powiek i abyście do ostatniego dnia mogły w pełni cieszyć się Waszym Narzeczeństwem. Zapraszam do kontaktu www.spam.org Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2008-09-02 o 05:21 |
|
|
|
#2395 |
|
Zakorzenienie
|
Najgorszy dzien w moim zyciu. Tez sie poplakalam:/
|
|
|
|
#2396 |
|
Rozeznanie
|
No co ty??? Przeciez nie moglo byc tak zle...Pierwsze koty za ploty, a potem to moze byc juz tylko lepiej.
PS. Wyslalam Ci wczoraj SMS-a, ale widocznie zalalas telefon lzami albo co...
|
|
#2397 |
|
Zakorzenienie
|
no zalalam
Pierwsze koty.. wiem ze syndrom dnia pierwszego spowodowal takie zalamanie, ale nie lubie skoku na gleboka wode, 5 min po 9 skonczyl sie "trening" Ale nie bede Wam narzekac
|
|
|
|
#2398 |
|
Przyczajenie
|
Przynajmniej wiesz, który to szef
![]() z każdym dniem bedzie lepiej, zobaczysz ![]() a u mnie jeszcze 3 dni i urlop jejeje
|
|
|
|
#2399 |
|
Zadomowienie
|
ferguuson...tia jak zaczyna irol to ma 3 dni treningu, jak cudzoziemiec to 5min
glowa do gory
|
#2400 |
|
Rozeznanie
|
Witam w ten cudny poranek...
To pisze do Was ja, ktora spoznila sie pol godziny do pracy bo "traffic was mental", a teraz siedze z grzejnikiem pod buirkiem i susze spodnie, bo nie wiem jak w innych czesciach Wyspy, ale tu w Dublinie to wyglada tak jakby sie chmura oberwala i leje i leje i leje i wieje - to oczywista sprawa. W takich dniach mam ochote zmienic swoje miesjce emigracji na Wlochy albo Hiszpanie...ech... Pisze coby sie dowiedziec, czy ktoras z Was korzystala z polskiej firmy przewozowej zeby wyslac pakunek do domu? Mam jakas tone ksiazek do wyslania wiec mowie o ciezkich paczkach.To jak, korzystal ktos?
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.

ja siedze od kilku miesiecy w Leicester, w GB, wiec po sasiedzku
moze to glupie pytanie, ale jak wyscie zalatwialy wszystkie sprawy przedslubne, nie mowiac juz o organizacji wesela na odleglosc? nie chcialabym zrzucac na barki rodzicow calych przygotowan, bo oni tez pracuja i duzo czasu nie maja. a latanie do Polszy co miesiac tez mnie nie urzadza...
poradzcie, plissss

..hehhehe

) czegoś w rodzaju No-spy :/ . Wiem, że tu jej nie ma, ale może mają coś o podonym działaniu? wiecie? Najlepiej bez recepty 
93...83...73...70...
65...63